Koja rasa gonica je najbolja za DS
|
Gedza66 |
Objavljen 01.12.2011. 16:22
|

Veteran

Upisa: 740
Pristupio: 15.02.2011. 19:45
|
Nikola hvala na pozdravu i veruj da mi je žao što se rad tvoje lovačke ekipe u poslednjom lovu na divlje svinje nije kapitalizovao, već su od toga korist imale ostale lovačke kolege. Vezano za tvoj pretposledni post, jedan kratak komentar. sa slika lovaca kojima ste poklonili kerove, ne prepoznajem nikoga, ipak su to mladji ljudi koje ja nisam sretao u lovištu u poslednjih desetak godina ( verovatno su mladji članovi).
Priznajem da sam se malo raspitivao o njima a posebno o kerovima koje vode, odnosno koje imaju. Kažu ljudi da su momci OK i da su u poslednjih 2-3 godina odstrlili 5-6 svinja. Obzirom da je moje interesovanje bilo više u vezi lovnih pasa sa kojima su odstrelili te divlje svinje, dobio sam odgovor da izvesni "Koja" (koji je verovatno na slici koju si postavio na ovom forumu i na ovoj temi), ima nekog trobojca koji je izuzetno oštar ali da mu je mana (ili mana lovaca koji ga vode), da promašuje tragove, starih nekoliko sati, odnosno da ne reaguje na starije tragove, tako da te svinje podižu ostali lovci sa svojim kerovima.
Da li je u ovom slučaju razlog u "Koji" ili u kerovima koje vodi nije mi poznato, ali sam čuo da je na tom terenu u poslednjoj nedelji bilo dva čopora od preko 20 komada. Odstrela nije bili (ili bar nije prijaljen), već samo hvalisanja da je pucano (verovatno i ranjavano) na divlje svinje.
Ja u svom poslednjem postu na ovoj temi nisam pisao o lovačkim psima koje ima ili je dobio "Koja" iz Crne Bare, već o istinskim pravim svinjarima, kojih je u poslednjih 30 godina bilo samo 7-8 kom. Možda su moji kriterijumi mnogo stroži od tvojih ali ja govorim o kerovima koji umesto njuške imaju termovizijske kamere i neki prostiji oblik radara na divlje svinje.
Ukusi su različiti, što je normalno.
Više uspeha u narednom izlasku. Pozdrav tebi i tvojoj lovačkoj ekipi.
ČUJTE LOVCI!!!ČUVAJTE SE SEBE
|
|
|
|
lovdzij@ |
Objavljen 01.12.2011. 17:19
|

Stari član

Upisa: 393
Pristupio: 20.09.2010. 08:05
|
Pozdrav za sve kolege,Nikola zelim ti vise srece u narednom kolu Salim se malo,bice ulova ne moze se svaki put odstreliti divljac. Mnogo mi se dopadaju ovi kerovi trobojci,ali ovaj sto je najvise crn mi je nekako najvise zapao za oko.Jel on od trobojaca ili ima neku krv od jos nekih kerova?Kolega Gedzo66,Sta treba da odradi ker na svinju da bi usao u top 10???Pozdrav Ovaj trobojac je bio solidan ker za svinje,nije isao mnogo daleko na trag,ali je mogao da laje po 2 dana u mestu na vepra,bez da ga pokrene.Nazalost nestao mi je iz dvorista kad je bio u 4 godine.
Lovicu sa gonicima,dok je veka i sveta.I tacka 
|
|
|
|
aca81 |
Objavljen 01.12.2011. 18:33
|

Lovčina

Upisa: 1278
Pristupio: 31.03.2010. 16:54
|
Super tema B) ovde se bas moze dosta nauciti o rasnim gonicima i nacinu lova DS
DOBAR POGLED
|
|
|
|
Nikola Vojinovic |
Objavljen 01.12.2011. 20:23
|

Stari član

Upisa: 409
Pristupio: 15.05.2010. 20:38
|
Gedza66 kaže:
...
Ja u svom poslednjem postu na ovoj temi nisam pisao o lovačkim psima koje ima ili je dobio "Koja" iz Crne Bare, već o istinskim pravim svinjarima, kojih je u poslednjih 30 godina bilo samo 7-8 kom. Možda su moji kriterijumi mnogo stroži od tvojih ali ja govorim o kerovima koji umesto njuške imaju termovizijske kamere i neki prostiji oblik radara na divlje svinje.
Ukusi su različiti, što je normalno.
Više uspeha u narednom izlasku. Pozdrav tebi i tvojoj lovačkoj ekipi.
Pozdrav Gedzo, sto se tice mog poznavanja kerova za lov divlje svinje i kriterijuma, navescu samo sledece, u tvojoj okolini znam za sledece kerove...
Kerusa koju cuvaju Stajkovcani, koji love u Crnoj Travi, kupljena u selu Golema Njiva na Babickoj gori,
kad smo vec kod Goleme Njive tamo izvesni Tasa cuva dobrog balkanca,
Novica iz sela Tupulovce je do pre neku godinu imao strahovitog kera ali je uginuo, od njega znam dobrog muzjaka koji lovi u Crnoj Travi, cuva ga Laza a njegova sestra Milica je kod Sinke u Leskovac, (o ovim kerovima raspitaj se kod Dragana - Srecka iz Vlasotinca)
cuveni Copsa, koga cuva Penzija,
onda neki barak koga je cuvao Zoran sumar, ali mu je rano nestao...
Koja je inace moj nesudjeni pobratim i dobar drug, trobojac o kome pises je na slici Capa (crniji pas) on i onaj drugi pas koje drzim Rasa na slici su dva razlicita legla moje keruse, jednog sam poklonio kao stene Malisi, a drugog sa dve godine, oba nisu zadovoljavali moje kriterijume, ali su ipak trenutno najbolji psi u tom kraju! Pred njima je prosle nedelje odstreljen vepar, da li su lovci iz Vlasotinca ili Zaplanja, stvarno ne znam, kada su podignuti ti veliki copori, a cuo sam da su copore podigli "na gazenje"...
Najbolji pas je tu Rasin brat iz legla Blek, sa kojim su lovili u 8 meseci, bio je cak i cepan a nastavio da goni, o tome moze da ti prica Cungur... Taj pas je trenutno kod mene u komsiluku i retko ide u lov, ne zato sto nije dobar vec ga je Malisa koji ga cuva u strahu da ne ostane bez njega doveo i cuva kuci u Nisu, a vodi ga samo kada ide u lov u Crnu Baru...
Mislim da se iz dosada napisanog i prilozenog vidi koji su moji kriterijumi i moje znanje o psima za lov DS, u grupi trenutno imamo kerusu od 9 godina i psa od 6 koji su najbolji (u pronalazenju DS), nemaju termovizijske kamere, ali nosem i mozgom uspevaju da odrade...
Evo slike "tog ostrijeg" trobojca u lovu sa slike je bio pocepan od vepra, vepar je otisao dalje a i psi za njim, samo jos da kazem da se radi o letnjem lovu i da tada sem nas nije bilo lovaca u lovistu, dobio sam objasnjenje da se kod vas retko lovi leti...
Priroda, kerovi i lov!
|
|
|
|
Bata79 |
Objavljen 01.12.2011. 22:09
|

Član

Upisa: 173
Pristupio: 29.12.2010. 17:54
|
Nikola svaka cast za poznavanje kerova sa naseg prostora, ali ima tu jos dobrih kerova! Nego mogu ti reci da nisi bas u pravu za taj lov u letnjem periodu, lovilo se kod nas leti i to veoma dobro, ali sta da se radi kada je od ove sezone sve to postalo drugacije!!! |
|
|
|
Gedza66 |
Objavljen 01.12.2011. 22:36
|

Veteran

Upisa: 740
Pristupio: 15.02.2011. 19:45
|
Tako je Nikola. Ona dva posavca koja sam pomenuo su upravo posavac Novice "Digidea" i Ćopša, nadaleko poznatog lovca Penzije iz Ladovice. Čuo sam da Kareci iz Stajkovca i njegova ekipa imaju strašnu trobojku koja je kupljena u Golemoj Njivi pre dve, tri godine, ali oni love po Crnoj Travi, tako da da nisam imao prilike da se uverim u njene kvalitete. Šumarov barak je jedan od onih tri pomenutih, inače od moje keruše. Lazinog posavca Trajka i njegovu kerušu nisam pomenuo jer oni love po Crnoj Travi, čuo sam da su ekstra.
Ja takve kerove nazivam svinjarima i za takve kažem da umesto nosa imaju termovizijske kamere i radare. Trenutno (po meni) u Vlasotincu postoji samo jedan takav pas. Mešanac od oca balkanca (Dragan iz Modre Stene) i ruske pegave kuje. Oba pretka ovog psa po ženskoj liniji su od trobojaca. Star je četiri godine i kada god je u lovištu uvek se puca na svinje.
Što se tiče Crnobaraca, napisao sam ono što sam čuo od drugih. Ne lovim u tom delu lovišta jer ponekad ima previše lovaca, tako da nisam imao prilike da te kerove vidim i čujem na delu. Veruj da mi nije bila namera da na neki način omalovažim te kerove a ponajmanje tvoje znanje o kerovima jer se o tvom znanju može videti iz priloženog.
U pravu si (kako o tome znaš) što se tiče pokrenutih čopora. Pokrenuti su na gaženje.Jedan čopor su krenuli Čungur i njegova ekipa i na taj čopor je ispaljen samo jedan metak. Po drugom čoporu je pucano ali bez uspeha.
Moja malobrojna ekipa (tri člana) je u jednom "ćošku" od lovišta imala najviše uspeha. Od pokrenutih tri komada, odstrelili smo jedno nazime. Prvi put da me moji kerovi u celosti zadovolje svojim zalaganjem. Nadam se ne i poslednji put. Iako najmalobrojniji i sa kerovima "oskudnog" znanja, čini mi se da smo do ovog trenutka "najuspešnija" lovna grupa sa tri odstreljene divlje svinje u ovom lovištu. Nećemo još dugo. Čim padne sneg ovi mladji i brojniji će to brzo prešišati.
Dobar i uspešan pogled u narednom izlasku.
ČUJTE LOVCI!!!ČUVAJTE SE SEBE
|
|
|
|
Nikola Vojinovic |
Objavljen 02.12.2011. 08:41
|

Stari član

|
Bato, svestan sam da ima jos dobrih pasa, ali ovo nabrojano su najbolji kod vas u okolini! Mislim da ce danas svaki pas od dobre krvi poci za svinjama, pitanje je sta ce odraditi kada svinje stanu i da li ce ih naci na nocasnjem tragu... Lovilo se i kod vas leti, ali budi realan lovilo je 5 - 10% lovaca, dok je poredjenja radi u Niskom LU u periodu od jula do oktobra odstreljivano u lovu sa psima 50% kvote, a nekada i vise...
Gedzo, drago mi je da se slazemo oko navedenih pasa i kriterijuma...
E sada ako poznajem vecinu navedenih pasa, znam sta su u stanju da odrade, i znam gde i kako love, sa nekima sam i lovio, a kazem da trenutno u grupi imam vise takvih i ponekog boljeg psa, koji pruzaju uzivanje i kada nema odstrela, koji nadju svinju na tragu koji vecina pasa i ne pokaze, u nekim nenormalnim vremenskim uslovima (avgust mesec u 9 i 30h nakon dva sata utrage i +30 stepeni)...
Sto se tice momaka i pasa iz Crne Bare, potrebno je vreme da lovci shvate mnoge stvari a psi sazre, jer se radi o mladim psima, najstariji ima tek 4 godine... Trebalo im je vreme da shvate da se PAS VODI NA POVODNIKU dok se obilazi teren, a kda su to shvatili, malo im je svinja bezalo a vise padalo... Malo i da se pohvalim, gostujuci sa mojom ekipom na tom terenu, pre neku godinu za dva dana imali smo dve odstreljene svinje i to sa takvom lakocom, da je smesno! A o broju pronadjenih tragova da ne govorim!
Dogovaramo gostovanje u januaru, ako je moguce, pa se cujemo i vidimo!
Priroda, kerovi i lov!
|
|
|
|
lovdzij@ |
Objavljen 20.12.2011. 00:27
|

Stari član

|
Planina,sneg,tragovi,sunce izgreva......Ker spreman da se pusti na trag......Gde ces lepsi dan za lov......
|
|
|
|
zoranp |
Objavljen 20.12.2011. 10:27
|

Lovčina

Upisa: 2484
Pristupio: 13.11.2010. 09:37
|
lovdzij@ kaže:
Planina,sneg,tragovi,sunce izgreva......Ker spreman da se pusti na trag......Gde ces lepsi dan za lov...... 
Kolega melem za oči i dušu!!! Zavidim ti (u pozitivnom smislu) na tome što imaš tu čast da loviš na taj iskonski način lova!! Uživaj i za mene!!B)
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.

|
|
|
|
zexxx |
Objavljen 20.12.2011. 19:16
|

Član

Upisa: 79
Pristupio: 05.07.2010. 22:27
|
http://www.youtub...e=youtu.be
samo smireno..... 
|
|
|
|
zexxx |
Objavljen 20.12.2011. 19:18
|

Član

Upisa: 79
Pristupio: 05.07.2010. 22:27
|
voleo bih da cujem neko strucno misljenje?radi se o stencima brak jazavicara crni imaju 6meseca a jelenji 8...i sta mislite o sadasnjem radu...
samo smireno..... 
|
|
|
|
arsa |
Objavljen 20.12.2011. 22:40
|

Veteran

Upisa: 605
Pristupio: 06.03.2010. 18:11
|
Nisam neki vrstan lovac na divlje svinje,odstrelio sam do sada samo dve, najvise lovim srndaca,takodje nemam ni nekog velikog iskustva sa svinjarima i tek sam u fazi pronalazenja i obuke "pravog" a obucio sam desetine zecara odsudio u radu i lepoti hiljadu i vise pasa, pa se divim ljudima poput Nikole i ostalih koji imaju toliko znanja o lovu sa pravim svinjarima i obbuci istih. Ali bez obzira na sve imam zelju da vam na ovoj temi pomenem jednog psa koji je u ovom delu Sumadije bio, po mom misljenju, ubedljivo najbolji.
Radi se naime o jednom Ostrodlakom istarskom gonicu,srednjeg rasta sa jednom prosecno lepom glavom ,solidnim uglovima ,prilicno sedlastih ledja i visoko nosenog repa. Kada sam ga prvi put video u lovu samo sam se blago i potvrdno osmehnuo na komentar mog druga Slavise ,trobojdzije iz Kavadara, koji je rekao:"Ko bre da goni svinje? Pa ovaj k'o da je preziveo tri sloga". Medjutim vlasnik ga pusta na trag nocnik i on vec za 10 minuta pronalazi i krece vepra koji u prvom krugu biva odstreljen, a medju nama "nevernim Tomama" tajac. Sprijateljili smo se sa covekom, lovili jos 5 godina sa tim istrijanerom i svako njegovo pustanje na trag rezultiralo je dizanjem svinja i pucanjem. Teren je brdskoplaninski, prilicno tezak,srna mali milion a on uvek na tragu svinje. Malo je takvih kao on . Nazalost pre dva meseca vlasnik ga je poveo da nadje ranjenog vepra koji je pucan nocu sa ceke i nisu sacekali jutro vec su ga pustili odmah posle pucanja. Vepar ga je isekao po stomaku tako da je posle sivenja ziveo samo 24 sata. Verujem da i danas u vecnim lovistima on trazi i goni svinje svom snagom i zestinom. Lovci Sumadije mora da su culi , a mnogi ce ga dugo pamtiti. Bobi istarac Branimira Basare-Braneta iz Desimirovca kod Kragujevca je po meni bio najbolji pas kog sam ikada slusao i pred kojim je za 7 godina odstreljeno oko 80 divljih svinja u lovovima koje je lovio iskljucivo sam bez drugih pasa i po svim planinama i brdima oko Sumadije.
Jedan je bio BOBI.B)
Joca i Luka
|
|
|
|
ivanfox |
Objavljen 21.12.2011. 19:45
|

Stari član

Upisa: 245
Pristupio: 02.06.2011. 15:32
|
Za Braneta i njegovog istarca znaju mnogi lovci,pogotovo iz šumadije i levča gde je taj istarac fascinirao mnoge lovce.Ja nisam imao to zadovoljstvo da lovim sa tim vodičem i njegovim psom ali su mi mnogi koji su bili sa njima u lovu pričali o izvanrednom istarcu(za kog kažu da je bio od oštrodlakog i kratkodlakog para istrijanera).Hteo bih da dam samo jedan komentar na ovu temu koji većina nas uostalom i zna a to je da ne postoji najbolja rasa za lov crne divljači već se stvara mukotrpnim radom do besvesti!Mladog goniča bilo koje rase voditi prvo u gater pa više desetina puta na povodniku po planinskim lovištima punih srneće divljači,pa stvoriti mu uslove da se pukne crna divljač pred njim i još mnoge stvari da se dorade pa da bude dobar svinjar a samo jedna greška može koštati života mladog pa i iskusnijeg psa a onda ajd sve iznova. |
|
|
|
arsa |
Objavljen 21.12.2011. 21:35
|

Veteran

Upisa: 605
Pristupio: 06.03.2010. 18:11
|
ivanfox kaže:
Za Braneta i njegovog istarca znaju mnogi lovci,pogotovo iz šumadije i levča gde je taj istarac fascinirao mnoge lovce.Ja nisam imao to zadovoljstvo da lovim sa tim vodičem i njegovim psom ali su mi mnogi koji su bili sa njima u lovu pričali o izvanrednom istarcu(za kog kažu da je bio od oštrodlakog i kratkodlakog para istrijanera).
Tacno je da je bio od istrijanerke kratkodlake i ostrodlakog istarca i takodje je tacno da smo ga mi Levcani veoma cenili. Danas Brane vodi u lov Bobijevog sina Rokija koji je skroz kratkodlaki pas i koji puno obecava i vec ima ispred sebe odstreljenih 7-8 svinja,ali mu treba jos mnogo lovova i pregazenog terena da bi dostigao slavnog BOBIJA.
Joca i Luka
|
|
|
|
lovdzij@ |
Objavljen 05.01.2012. 12:02
|

Stari član

|
E za ovoga treba ker,pobacao je kerove za 3 minuta u prasinu Odneo brener i PP na 25 koraka,oba pogodka u plecku Kerovi jos 100 metara za njim i nazad
|
|
|
|
Zuban |
Objavljen 05.01.2012. 13:54
|

Stari član

Upisa: 251
Pristupio: 27.09.2011. 18:08
|
... i sta dalje bi?? Nemoguce da ga niste nasli ili?! Bila bi steta nenaci ga!
Puno Srece!!! B)
...za sazaljenje nije potrebno nista.Njega dobijamo dzabe. Zavidnost se ne dobija na poklon. Zavidnost se mora radom zaraditi. A ja imam mnogo da radim...
...pusti zavidnike da zavide i mrznike da mrze. Sta mi bog dao, to covek nema pravo da mi uzme. Ja sam covek i imam svoj cilj. Ko me zato prezire, sam ne vredi mnogo...
|
|
|
|
Nikola Vojinovic |
Objavljen 05.01.2012. 16:19
|

Stari član

|
lovdzij@ kaže:
E za ovoga treba ker,pobacao je kerove za 3 minuta u prasinu  Odneo brener i PP na 25 koraka,oba pogodka u plecku   Kerovi jos 100 metara za njim i nazad 
Prvo sumnjam u taj pogodak u "plecku" ako je on uspeo da ustane i ode?! Pa jos da usput "baca" kerove! Po ovakvom snegu za pronalazenje i ne trebaju psi, ako je dobro pogodjen, sacekas malo da odmakne i zalegne , ohladi se a onda za njim...
Priroda, kerovi i lov!
|
|
|
|
Predator |
Objavljen 05.01.2012. 16:41
|

Veteran

Upisa: 899
Pristupio: 13.04.2010. 00:49
|
lovdzij@ kaže:
E za ovoga treba ker,pobacao je kerove za 3 minuta u prasinu  Odneo brener i PP na 25 koraka,oba pogodka u plecku   Kerovi jos 100 metara za njim i nazad 
Kolega, drugi put gađajte u rep. Bar ćete znati zašto je otišao. 
Kao što Nikola kaže, ako je dobio kao što kažeš, nije mogao otići daleko.
|
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 05.01.2012. 17:36
|

Admin

Upisa: 10248
Pristupio: 31.08.2010. 09:25
|
Ja lično sumnjam da su pogoci bili takvi, prvo bacao bi krv tako da bi se mogao po tom snegu i bez kerova pratiti, a drugo ko se bavi lovom divljih svinja treba ili imati svoga psa obučenog za krvni trag ili znati ko ima i koristiti tuđega psa, ovako ako je iole bio a mislim da jeste lošiji pogodak , divljač je odmakla nešto dalje i najverovatnije skapala od rane. Znači odstreljena a nepronađena dvostruka šteta.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
|
|
|
|
Indjijanac |
Objavljen 05.01.2012. 21:26
|

Lovčina

Upisa: 2727
Pristupio: 09.03.2011. 18:00
|
lično sam pri deranju naišao jednom prilikom na brener koji tek viri iz štita na plećki,mada čovek koji je pucao tvrdi da je pucao na 20 koraka,zrno nije ni malo oštetilo mišić plećke,ako je taj dobio u štit onda ga niste ni zagolicali
|
|
|