Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Karabinska municija(balistika ,karakteristike )

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Karabinska municija(balistika ,karakteristike )
270
 Pogled kroz optiku ka metama uvećanje 9X

sheytan
 Bravo 2

GOVORI, BRE, TJU IZGINEM OD NESTRPLJENJE! Grin

iveli 3
novi način otvaranja tema je bzvz... Sad

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U

270
 E sad rezultati: Jao kad dovatim one kreatore testova iz Magareva ima da ih razvučem ko Dalapu!!!
Temperatura u minusu u opšte nije uticala na visinu tačke pogodaka u odnosu na one ostvarene od +15C pa do +30 Ali je i te kako uticala na povećanje grupe pogodaka!
U toplijem vremenu ostvarivane su sa ovim istim oružijem i municijom grupe od ispod 1/2MOA do maksimalnih 3/4MOA a danas na minusu grupa pa skoro duplo veća sa PPU SP 9,7g 1.1/4MOA!

270
 Po visini isto ki u proleće i leto!

270
 Ali grupisanje! Shock PPU definitivno ne vole minus!

sheytan
 Auuuuu! Sve sam ochekivao, al ovo nisam! Shock

Dobro, nisam ochekivao ni da budu VISHLJI pogoci nego leti! Grin

Tebra 270, grupa je i dalje ODLICHNA, nemoj se jediti! Bravo 2

E, sad, shta bi sa onom tvojom srnom(slichna pricha i sa mojom), da li imash racionalno objashnjenje??? Confused

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

270
 Pojma nemam, al sigurno je do mene samo nikako da skapiram gde sam pogrešio! Naslon, mirna ruka, vremena dovoljno, utcaj minusa ko što vidosmo nema a opet pogodak ne ode tamo gde treba!
Verovatno se zbog nedostatka vremena malo "zarđalo"!!!
Zato sutra u šumu na šakala i lisicu, prekosutra na DS, a iduće nedelje ako ne bude kijameta opet na Srnećinu i sa malo vežbe što na strelištu što u realnim uslovima doćiće sve na svoje mesto!!!
Nego Sheki pošto nemado mogućnosti za 200m ako možeš pronađi BC za zrno PPU SP 9,7g i ubaci u kalkulator sa njegovom realnom brzinom od 820m/s pa pogledaj i javni mi koliki je pad na 200m, 250m i na 300m ako je optika upucana na 100 +4,5cm! Bye

sheytan
 Za 270 nemam podatke o BC, ali je negde oko 0.35. Nije bitno ako pogreshimo za koju stotu! Smile

Eve gi rezooltati:

i173.photobucket.com/albums/w45/zeljko74/testzakolezu270_zpsb8749a2e.jpg

Znachi, uz +46mm na 100m, za optiq na 40mm iznad ose cevke, na 200m tje biti chistih -50mm! Odobreno

Nula je na 170m! Stari

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

270
 Fala Sheki, mora da mu je BC još lošiji jer sam ranije na +6cm na 100m dobijao oko -6cm na 200m! Vreme je da se čim otopli malo proeksprimentiniše i sa drugom džebanom! Prvi će čast imati S&B 9,72gr PTS pa će mo da vidimo kako se ponaša, prvo na meti a zatim i u mesu! Ako ne zadovolji idemo dalje tj. skuplje!
Pozz...Bye

sheytan
 hehehe Sve je ovo dobro, tebra 270! Samo mora da se PROBA u realnim uslovima! Ova razlika koju ti pominjesh uopshte nije velika, tj. mozda ima veze sa atmosf. uslovima, vetrEm i sl...
Znachi, MORA da se proba na 200m i 250m, al da ne bude neka velika temperatoora, npr. izmedju 10 i 15C, i car si! Odobreno

Ne b' ja tu nishta dir'o, kad si zadovoljan groopama, a verujem i efektom na divljach! Stari

I zapamti: PRVI metak je PRESOODAN! Grin

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

canis aureus
 Zbunjen
gledam ovo testiranje i pokušavam da razumem o čemu se radi ...
Moja testiranja, koja sam spominjao u prethodnim upisima, su dala potpuno drugačije rezultate. Među oprobanim kalibrima nije bilo .270Win ali 8x57JS, .308Win i .30-06 su imali pad na temp.-10C u odnosu na upucavanje na temp.+20/25C i 10tak cm na 100m, sa domaćom PPU mundžom i SP zrnima(12,7g za 8cu i 11,7 za .30tke). Pucano je iz karabina koji su odstojali na spoljašnjoj temperaturi cca -10C oko 2-2,5 časa sa municijom koja je bila u magacinima istih, po jedan metak pa nakon toga ponovo posle 30-40min po metak ... i iz tako ohlađenih cevki sa ohlađenom mundžom dobijani su podbačaji na prethodno upucavanje oko 7-8cm u proseku iz sva tri navedena kalibra ... umesto +4cm na 100m grupa je pala na ~-4cm na 100m
Kada je oprobano sa više metaka u seriji, već nakon drugog grupa se "podizala" ... verovatno kako se zagrevalo ...
To oprobasmo pre dobrih 10tak(i malo više) godina ...
Skorije, pre 3-4god, ponovo sam probao iz 8x57JS PPU SP12,7g koji mi je preostao od neznam ni kad(jedna kutija) pa da se ne baci nego po šakalima i lijama ... i opet slična situacija, s tim što je bilo malo toplije, -5C, ali je i pad grupe bio upola manji oko 5-6cm/100m dok tada čisto iz znatiželje probasmo i RWS i Normu ... recimo, da tu odstupanja skoro da nije ni bilo, možda par cm što je u odnosu na PPU bilo neprimetnoConfused
Pričao sam i sa par drugara koji prangijaju po longrendže i kažEDu mi da sa PPU treba dosta da se vrše korekcije kada su veće daljine u pitanju a da je razlika u temperaturi 20-30C od temp. kada se upucavalo ...Yes
... a možda se "popraviJo" barut u PPU mundži pa sad umesto podbačaja čak i prebačaje dadnu Jaooo

U ponedeljak planiram da posetim strelište ... kad već kumari treba da montiram i upucam Cajsa na Bara eto da opet malo oprobam, testiram ... jes da prognoziraDu temp. u + , ali blizu 0 ...
snegsrbijalov
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

sheytan
 ^ Niki ti ne brani da si metnesh pooshq i dzebanu u zamrzivatch! I to sa footrole, da se poono ne shokirau! I dok stignesh na strelishche, taman se malo povratu! Odobreno

Drzim palcheve i ishcheqjem rezooltate i tvoga testa! iveli 3

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

Indjijanac

sheytan kaže:
^ Niki ti ne brani da si metnesh pooshq i dzebanu u zamrzivatch! I to sa footrole, da se poono ne shokirau! I dok stignesh na strelishche, taman se malo povratu! Odobreno

Drzim palcheve i ishcheqjem rezooltate i tvoga testa! iveli 3

šeki možda ti ovo nije loša ideja,to bi bilo zanimljivo isprobati,samo da nadjemo dobrovoljcaZivioRodjo
IndjijanacĆIRKO PA JEL TI NEZNAŠ DA U INDJIJU IMA DJUNGLA?
http://www.youtube.com/watch?v=vOipjp...page#t=25s

sheytan
 Nishta joj netje biti! Pogotovu ako se metne u futrolu, da bi se izbegli temperatoorni shozzi, kondenz i sl.! Smile

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

canis aureus
 Bijaše svinjokolje te zamrzNivači puni ...
... a i treba pooshka da mi se prel'adi pa kako ondaK u lov nenaoružaT ...Jaooo
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

DakiNS
 Sipaj u futrolu neki koldreks ili ferveks pre nego je staviš u zamrzivač a na kundak navuci vunenu čarapu, a može dobro doći i neko šalčeGrin
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

Indjijanac
 šeki ako bi se pre stavljanja u zamrzivač napuni imali bi simulaciju čekanja na -20c par sati
IndjijanacĆIRKO PA JEL TI NEZNAŠ DA U INDJIJU IMA DJUNGLA?
http://www.youtube.com/watch?v=vOipjp...page#t=25s

Joe the hunter
 Cek malo druze canis-e ja pokusavam sve vreme da shvatim o cemu se ovde prica.Dali se sumnja na ohladjen metal oruzja pa da zbog doga dolazi do razlike u pogotku na niskoj temperaturi ili o "hladnom" metku tj. barutu koji je podlozan hladnoci.Ako je ovo dtugo (metak) u pitanju onda je cela prica besmislemna.Naime prilikom opaljenja u hiljaditom delu sekunde se razvija velika temperatura kao i pritisak na koji tesko moze uticati temperatura od -10 stepeni.Razlika od 30 (u odnosu na upucavanje na +20)stepeni za sagorevanje baruta ne predstavlja ama bas nikakav problem.E sad ako se govori o hladnom oruzju to je vec druga stvar.Metal na hladnoci ima tendnciju "skupljanja" pa se moze dobiti efekat Stisnute cevi ali ni to ne bas toliko na -10 da bi podbacaji na 100 metara bili 10!!!! cm.Uostalom kad se vec smrzavas da resis dilemu predlazem ti sledece.Stavi u zamrzivac nekoliko metaka a karabin neka bude u toplom pa probaj, a onda ohladi karabin a municija neka bude na sobnoj temperaturi.I tako ces lako definisati u kom grmu lezi zec.Ameri su pre desetak godina testirali nekoliko svojih zrna na "stisljivost" pri niskim temperaturama i dosli do sledeceg :tek na tempetaturama ispod -70 stepeni celzijusa zrno se smanjuje 0,07% od svog kalibra to opet zavisi od konstrukcije zrna kolicine tombaka u odnosu na olovo i slicno.Znaci i to je zanemarljivo da bi uticalo na preciznost.Zelim ti tople ruke pri testiranju i naravno Dobar pogled

sheytan

Joe the hunter kaže:
Uostalom kad se vec smrzavas da resis dilemu predlazem ti sledece.Stavi u zamrzivac nekoliko metaka a karabin neka bude u toplom pa probaj, a onda ohladi karabin a municija neka bude na sobnoj temperaturi.I tako ces lako definisati u kom grmu lezi zec.

Joe, mnogo je logichnije i lakshe izvesti obrnuto, tj. PRVO OHLADITI U SMRZIVACHU pushq, koja tje se na strelishtu, shto od spoljne temperatoore, shto od prangijanja, lagano ugrejati! Odobreno

A prichu o probi sa toplom i hladnom municijom podrzavam, uz gorepomenutu izmenu! Odobreno

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

stojkuki
 Evo ja se dobrovoljno prinavljujem da obavim tekst i objavim post na tu temu.

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Stara lovačka municija MUNICIJA ZA NEOLUČENE CEVI 213 12.06.2024. 20:37
Belom Municija MUNICIJA ZA NEOLUČENE CEVI 869 04.12.2023. 18:14
Rotweil Municija MUNICIJA ZA NEOLUČENE CEVI 100 04.08.2023. 22:38
Municija kalibra 30-06 MUNICIJA ZA OLUČENE CEVI 115 15.11.2022. 22:30
Cheddite Municija MUNICIJA ZA NEOLUČENE CEVI 18 09.10.2022. 23:40
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 23
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,460
Najnoviji član: Baustelac

Poslednje vesti
Širom Evrope ponovo će biti dozvoljen sportski lov na grlice, EU ukida zabranu lova
Novosađanin zatečen u krivolovu u selu Divoš
ГОДИШЊИ ПОМЕН
У кикиндском ловачком удружењу ускоро и даме
Lov na vuka i ostale predatore u Bujanovcu 2. februara

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

64,529,393 posete www.srbijalov.com