|
Pištolji
|
| DakiNS |
Objavljen 01.02.2011. 13:03
|

Admin

Upisa: 10248
Pristupio: 31.08.2010. 09:25
|
Jest kod nas prigušivač zabranjen zakonom ali onaj ko piše ili predlaže zakon je često van materije. Prigušivač prigušuje detonaciju inicijalne kapisle i barutnog punjenja u čauri ili sa ivičnim paljenjem nema inicijalne kapisle pošto je unutar čaure. Zvuk se širi kao kamen bačen u vodu međutim ako pucamo sa neprilagođenom municijom (brzina zrna veća od 325-330 m u sek.) zrno probija zvučni zid i čuje se pucanj razlika je što se zvuk prostire u obliku riblje kosti tako da se teško pronalazi mesto pucanja. Kod 22 lr je dovoljno mali dečiji balon ili kondom da prostite(naši su malo preveliki) da bi se dobio efekat prigušivača ili recimo pl. flaša uz korištenje kontrolisane municije.Tako da u stvari posedovanje prigušivača nekako više kod običnog čoveka deluje kao statusni simbol ili nadomeštanje nekog kompleksa. |
| |
|
|
| vule977 |
Objavljen 01.02.2011. 13:23
|

Mlađi član

Upisa: 11
Pristupio: 23.01.2011. 21:59
|
nemeza kaže:
vule977 Zakon o municiji jasno razvrstava oružja u članu 3 stav 3
- sportsko oružje, koje čine puške, pištolji i revolveri velikog kalibra, podešeni za sportske svrhe,
malokalibarske puške i malokalibarski pištolji i revolveri kalibra 5,6 mm, sa ivičnim paljenjem i sa
olučenim ili neolučenim cevima, vazdušne puške i vazdušni pištolji i revolveri i oružje sa tetivom;
Na osnovu tog člana još uvek za nabavku MK oružja traže i potvrdu o članstvu u nekom streljačkom klubu
u članu 3 stav 1 takođe piše:
1) oružje za ličnu bezbednost,koje čine pištolji i revolveri iz člana 2. stav 2. tačka 1) ovog zakona,kalibra 5,6 mm i većeg kalibra;
ako bi tumačili gore napisano svaki pištolj kalibra 5,6 mm može biti registrovan i kao oružje za ličnu bezbednost.
u pojedinim policiskim stanicama pametnjakovići su za nabavnu dozvolu lovačke puške postavljali uslov da je podnosilac član lovačkog društva 
ja sam i lovačku pušku i karabin nabavio pre nego što sam postao član LD
takođe ovih dana planiram da podnesem zahtev za mk pušku i mk pištolj iako trenutno nisam član streljačkog društva. |
| |
|
|
| nemeza |
Objavljen 01.02.2011. 14:44
|

Veteran

Upisa: 830
Pristupio: 11.12.2010. 02:10
|
vule977 nisi obratio pažnju na jednu sitnicu u stavu 3 stoji "kalibra 5,6 mm sa ivičnim paljenjem"... što je i po meni van pameti.
Što se tiče " u pojedinim policiskim stanicama pametnjakovići su za nabavnu dozvolu lovačke puške postavljali uslov da je podnosilac član lovačkog društva" je protivno Zakonu i potpuno si u pravu ali to je samo još jedna od mnogih gluposti naše birokratije (javni servisi građana-kad na bi se zezali).Pozdrav. |
| |
|
|
| Podunavac |
Objavljen 01.02.2011. 16:35
|

Lovčina

Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
nemeza kaže:
Podunavac evo slike mog pištolja sa rezernim cevima

ima još jedna duga ona je na graviranju. Pozdrav.
Pištolj je stvarno lep. Ali šta će ti 2 ili 3 cevi iste dužine? |
| |
|
|
| Sniper Hunter |
Objavljen 01.02.2011. 20:19
|

Moderator

Upisa: 4753
Pristupio: 13.12.2009. 10:00
|
[xhide]nemeza kaže:
vule977 nisi obratio pažnju na jednu sitnicu u stavu 3 stoji "kalibra 5,6 mm sa ivičnim paljenjem"... što je i po meni van pameti.
Što se tiče " u pojedinim policiskim stanicama pametnjakovići su za nabavnu dozvolu lovačke puške postavljali uslov da je podnosilac član lovačkog društva" je protivno Zakonu i potpuno si u pravu ali to je samo još jedna od mnogih gluposti naše birokratije (javni servisi građana-kad na bi se zezali).Pozdrav.
Od prve puske lovacke koju sam nabavio daleke 1989g pa do ove poslednje u avgustu 2010.g u Sup-u su mi trazili prilikom podnosenja zahteva svaki put i potvrdu iz LU da sam lovac e sad dali je obavezno po zakonu ili ne oni su svaki put trazili i kada bih rekao da nije obavezno odgovarali bi da je "tako bolje"[/xhide]
|
| |
|
|
| vule977 |
Objavljen 01.02.2011. 23:32
|

Mlađi član

|
Sniper Hunter kaže:
[xhide] nemeza kaže:
Što se tiče " u pojedinim policiskim stanicama pametnjakovići su za nabavnu dozvolu lovačke puške postavljali uslov da je podnosilac član lovačkog društva" je protivno Zakonu i potpuno si u pravu ali to je samo još jedna od mnogih gluposti naše birokratije (javni servisi građana-kad na bi se zezali).Pozdrav.
Od prve puske lovacke koju sam nabavio daleke 1989g pa do ove poslednje u avgustu 2010.g u Sup-u su mi trazili prilikom podnosenja zahteva svaki put i potvrdu iz LU da sam lovac e sad dali je obavezno po zakonu ili ne oni su svaki put trazili i kada bih rekao da nije obavezno odgovarali bi da je "tako bolje"[/xhide]
u pravu si,svaki SUP u srbiji tumači zakon na svoj način ,
ali ako bi poštovali ono što piše na zvaničnom sajtu MUP-a Srbije
onda svakako članstvo u LD i SK nebi smelo da bude uslov za dobijanje odobrenja. |
| |
|
|
| nemeza |
Objavljen 02.02.2011. 23:35
|

Veteran

|
Podunavac merak nema cenu. |
| |
|
|
| vule977 |
Objavljen 09.02.2011. 20:23
|

Mlađi član

|
Sniper Hunter kaže:
[xhide]Hvala kolege  za nabavku ti je potrebna polozena obuka o rukovanju mk pistoljem potvrda o clanstvu u Streljackom klubu i uz to potvrda da nisi osudjivan i molba za nabavku mk pistolja i kao sportsko oruzije ne placas porez,uzeo sam ga silom prilika jer prodavac nije mogao da mi obezbedi CZ kadeta ali sta je tu je sutra vezbam malo videcemo kako cu se uklopiti.[/xhide]
i kolega kakvi su prvi utisci ,(koliko krugova iznosi najbolja serija) itd ? |
| |
|
|
| Sniper Hunter |
Objavljen 09.02.2011. 20:38
|

Moderator

|
Kolega pucao sam u metu od mk puske na 20m nisam bas neki za pistolj ali tu su u crnnom ima i u belom ali mi nesto nosi dole levo bice da je do mene i imam malu zamerku malo duzi hod obaraca inace meko okidanje ispalio sam negde oko 250 metaka bez zastoja samo jednom nije ostala navlaka u zadnjem polozaju posle poslednjeg metka lepo lezi u ruci inace ovo mi je prvi mk pistolj , pucao sam sa negovim starijim bratom m 70 i na njemu mi se vise svidja okidanje .Zakljucak :moram da vezbam!
|
| |
|
|
| vule977 |
Objavljen 10.02.2011. 00:16
|

Mlađi član

|
naravno sve je stvar treninga.
pištolj sa kojim sam učio da gađam bio je m-57 7,62 mm čuveni TT.
onda sam prešao na CZ-99 i imao sam malo problema da se priviknem na SA/DA okidanje.
a onda je stigao GLOK 17 , e tu je tek bilo  |
| |
|
|
| Sniper Hunter |
Objavljen 05.05.2011. 00:25
|

Moderator

|
vule977 kaže:
Sniper Hunter kaže:
[xhide]Hvala kolege  za nabavku ti je potrebna polozena obuka o rukovanju mk pistoljem potvrda o clanstvu u Streljackom klubu i uz to potvrda da nisi osudjivan i molba za nabavku mk pistolja i kao sportsko oruzije ne placas porez,uzeo sam ga silom prilika jer prodavac nije mogao da mi obezbedi CZ kadeta ali sta je tu je sutra vezbam malo videcemo kako cu se uklopiti.[/xhide]
i kolega kakvi su prvi utisci ,(koliko krugova iznosi najbolja serija) itd ?
Evo slika meta sa skorasnjeg pucanja (naravno slike najboljih grupa ) posle vezbanja prilagodjavanja i pronalazenja odgovarajuceg stava tj raskoraka konacno sam zadovoljan ucinkom nije neka sportska takmicarska daljina 15 m ali polako ,sledeci put povecavamo daljinu
Beretica i mete

(klikaj 2x za vece slike)
|
| |
|
|
| Podunavac |
Objavljen 05.05.2011. 21:19
|

Lovčina

|
Nije loše Hunter. Da li se to meni čini ili malo nosi u levo?
|
| |
|
|
| Sniper Hunter |
Objavljen 06.05.2011. 09:48
|

Moderator

|
Podunavac kaže:
Nije loše Hunter. Da li se to meni čini ili malo nosi u levo?
Jeste malo nosi ali izgleda da je i do mene do mog stava i okidanja ako rasirim noge u stavu da su stopala paralelno odlazi za celih 10 cm grupa skroz levo pa sam pokusao da korigujem tako sto sam desnu nogu skroz pomerio pozadi tako da je moj stav izgleda kao da pucam u trku ali sigurno ima i do nisana moracu da vidim negde da ko ima alat pomeri malo zadnji nisan jer bese ako nosi u levo pomera se zadnji u levo ? nesto postajem zaboravan
|
| |
|
|
| nemeza |
Objavljen 06.05.2011. 11:13
|

Veteran

|
Sniper Hunter, ne zadnji u levo nego prednji u desno. Pozdrav.  |
| |
|
|
| Podunavac |
Objavljen 06.05.2011. 19:41
|

Lovčina

|
Jeste Hunter zadnji u levo. A umalo da nasednem na ovu Nemezinu šalu. Na brzinu sam pročitao njegov upis i taman htedoh da napišem da je kod Berette prednji nišan fiksni, kad sam shvatio da je to u stvari isto i da se čovek šali. Tako sam se već par puta upecao na Canisove fore.
|
| |
|
|
| Montenegrin |
Objavljen 12.05.2011. 08:30
|

Mlađi član

Upisa: 18
Pristupio: 02.11.2010. 13:30
|
Pozdrav kolegama,
Pocecu sa malom digresijom,posto je vec bilo rijeci o Lugeru P08-postavicu par pitanja za vlasnike ovih velikana:
-Na sta treba posebno obratiti paznju prilikom kupovine?
-Koju municiju treba koristiti (slabiji ili jaci inpuls)?
-Da li imaju manu trosenja-"jedenja" vrha okvira i da li se to moze otkloniti osim zamjenom istog?
-Ukoliko su naknadno sredjivani koliko im to umanjuje cijenu?
-Da li su se radili nakon 1945 u nekim evropskim zemljama(Norveska) jer sam imao prilike vidjeti jednog koji je bio potpuno nov,a vlasnik je bio turista na proputovanju(nosio covjek u autu za ne daj boze
Napominjem da su u CG nekad bili veoma prisutni ali vecina ih je unistena neodrzavanjem , i pored toga vlasnici za njih traze ozbiljne sume od 500-1000eura.
Unaprijed zahvalan za svaku vrstu pomoci-Dobar pogled
Montenegrin |
| |
|
|
| DakiNS |
Objavljen 12.05.2011. 08:43
|

Admin

Upisa: 10248
Pristupio: 31.08.2010. 09:25
|
nemeza kaže:
Podunavac evo slike mog pištolja sa rezernim cevima

ima još jedna duga ona je na graviranju. Pozdrav. Nemeza ja sam kolegi pozajmio jednu dugu cev koju mi nikada nije vratio a i neznam gde se sada nalazi,ima li kakve varijante da nabavim dugu cev, ili da menjam pošto imam dve kratke, možemo li se šta dogovarati
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
|
| |
|
|
| HANTER |
Objavljen 12.05.2011. 09:22
|

Član

Upisa: 165
Pristupio: 20.08.2009. 12:27
|
Za luger treba koristiti jaču municiju jer je opruga dosta jaka, što se tiče okvira problem je u samoj konstrukciji koja ne trpi nikakve ni najsitnije deformacije jer odmah dolazi do glavljenja metka, a problem je i u opruzi okvira oja je dosta slaba jer je okrugla i dešava se da zadnji metak glavi. Bolji su okviri sa pravougaonom oprugom, mada ima da se kupe i novi u nemačkoj, mislim da ih poizvodi neka italijanska firma. Njegova cena kod nas je oko 500 eura pa čak i manje sve zavisi od očuvanosti, i poželjno je da bude u orginalnom stanju, i da su mu svi delovi orginalni, jer većina ima zadnje dve cifre serijskog broja pa čak i korice. nemci su ga proizvodili do 1942 - 43, ali zbog skupe i precizne izrade odustali su, pa čak i pokušaji kopiranja nisu dali rezultata, jer je to jedan od najsloženijih pištolja za izradu.
A taj pištolj koji je očuvan kao nov je najverovatnije Luger u kalibru 7,62 parabelum i radjen je za švajcarsku početkom 20 veka i malo su korišćeni pa su dobro očuvani kao novi, tek se kasnije počeo proizvoditi u kalibru duga devetka.
Pri kupovini obrati pažnju i na očuvanost cevi pre svega se drugo je skoro neuništivo.
Sliku mog lugera možeš videti na predhodnim postovima
MIHAJLO
|
| |
|
|
| Podunavac |
Objavljen 12.05.2011. 12:44
|

Lovčina

|
Kolega Hanter napravio si grešku. Kalibar koji si naveo nije 7,62 Parabellum, nego 7,65 Parabelum. A nazivaju ga još i 7,65 Luger i u Americi .30 Luger. Metrička oznaka mu je 7,65x21.
Proizvodnja Lugera P 08 je obnovljena u Mauseru 1970. godine, ali se izrađuje u malim serijama.
Luger P 08 se proizvodio za Nemačku vojsku do 1942. godine. A umesto njega je u službenu upotrebu uveden Wather P 38.
|
| |
|
|
| Montenegrin |
Objavljen 15.05.2011. 08:14
|

Mlađi član

Upisa: 18
Pristupio: 02.11.2010. 13:30
|
Zahvaljujem se na odgovorima...
Ipak je 9mm ali je naknadno bruniran te ipak ne vrijedi onoliko koliko vlasnik trazi. Razmisljam jos;)
pozdrav |
| |
|