Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: baikal 153

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
baikal 153
Podunavac

Hunterr RS kaže:
Pozdrav!

Vec dugo planiram da kupim m153, jos sam u nedoumici u kojem kalibru, 12/76 ili 12/89!
Cuo sam da puska u kalibru 12/89 ponekad ima problema sa izbacivanjem caura, kada se puca standardna municija 12/70. Zanima me da li je to tacno i kakva su vasa iskustva?

Ja nemam ličnog iskustva sa MP 153 ali postoji mogućnost da slabije radi sa municijom 12/70 ako je u kalibru 12/89. Velika je razlika u radnim pritiscima pa možda 12/70 nema dovoljno snage da odradi kompletan ciklus izbacivanja prazne čaure i ubacivanje novog metka. Ako postoji mogućnost štelovanje propusnosti na gasnom cilindru onda to nije problem, samo trebaš pravilno da je našteluješ za određenu dužinu čaure. Ali smatram da je kalibar 12/89 nepotreban. Ja imam IŽ 27 sa 12/76 ležištem ali još nisam ispalio ni jednu magnum patronu sa sačmom, koristim isključivo 12/70 i kraće i zadovoljan sam efektom. Jedino sa kuglom koristim 12/76. Bolje da malo pripaziš na izbor municije koju koristiš u kalibru 12/70 nego da koristiš 12/76 ili čak 12/89.
Drugarski pozdrav. Bye

rogi
  Cudo od 89 je pravljeno da bi u njega stala ista tezina celicne sacme,kao sto u normalne (70 i 76) staje olovne.

Podunavac
 Ne mogu da tvrdim sa sigurnošću ali mislim da kada je 12/89 izbačen na tržište čelična sačma još nije bila u upotrebi. Ovaj magnum su napravili amerikanci (a ko drugi) koji su i inače skloni preterivanju sa raznim magnum punjenjima kod vatrenog oružja. A prvenstvano je bila namenjena za odstrel gusaka na velikim visinama i lovu na tetreba.

rogi
 Nisam siguran kada je metak napravljen,ali sam citao po stranim forumima da se sada koristi dosta za ovo sto sam pomenuo.U mnogim zemljama olovna sacma je zabranjena,a celicna inferiorna u odnosu na nju.Pa se ljudi setili da stave vise celicne u vecu patronu,tezina ista,pritisci i trzaj isti,zakon se postuje,a radi.

ohotnik
 98% Magnum patrona duzine 76mm se puni sa 50gr olovne ili celicne sacme A patron duzine 89mm je napravljen u vreme kada nije koriscena celicna sacma Napravljen je sa namerom da bi mogli u njega da stave 62-65 gr sacme koji su namenili za lov gusaka i divljih curki E sada da li radi i kako radi to je drugo pitanje Amerikanci nebi bili amerikanci kada bi nesto tako izmislili A imaju rasprostranjen kalibar 10 koji takodje koristi patron od 65gr i koji je po meni savrsen za lov gusaka u preletu

Browningbar

ohotnik kaže:
Brovingbar ja sam ti vec ranije naveo da camo verziju prave sa lezistem metka od 76mm i 89mm. A sve sto moze patron od 89mm moze i patron od 70mm sa 36-38gr i to bolje ili magnum od 76mm mada i za njim nema potrebe.I budi siguran da se pravi sa lezistem metka od 76mm Nemoj da te prodavac ubedjuje da nema da bi ti prodao koju ima na lageru

Hvala na savetu Ohotnik!B)
Pravo u centar!
srbijalov

Dalibor89
 brate brovningbar uzmi u kalibru 12-89 i nerazmisljas nista bre. koju patronu hoces da pucas ti pucas. ja imam u kal. 12-76 pa sad sam se setio da sam trebao da kupim u kal. 12-89 i nista ne razmisljas, samo palis sta namislis. puc puc

rogi
 Da li se nekome desilo sa 153-kom da kada opali metak i zadrzi okidac u zadnjem polozaju,drugi metak udje normalno u cev ali udaraca ne ostane napeta?

Cvele
 Dalibore, po meni uopste nema potrebe za 89! Nije bas tako da pucas koju hoces, sa 70 ce biti problema, a 89 nije tako jeftina patrona da se puca fazan i zec s' njom.... mislim kako za koga, ja samo kazem svoje misljenje ;)
srbijalov Lov je za mene život =))) srbijalov

BojanKG
 Cvele,slazem se sa tobom,nema potrebe za 89 prejako je a i nije jeftin puc puc
srbijalov markafazan

Podunavac
 I moje mišljenje je da nema potrebe za kalibrom 12/89. Ja imam 12/76 ali još ni jednu sačmenu patronu nisam ispalio u kalibru 12/76 nego pucam 12/70 i kraće. I zadovoljan sam rezultatima.

mirko knezevic
 I 12/70 pogadja isto kao i 12/76 i 12/89... Nekad magnuma nije ni bilo ali su stari lovci znali da dok pune patrone,zabroje u koji red su vec sipali barut pa ponove,posle pricaju "kad puce nesto obali me na zadnjicu"...Grin Mislim da je patron 12/70 32, 33gr sacme sasvim dovoljno...Smile

Podunavac
 Onome kome nije dovoljno neće pomoći ni 50 grama. Upotrebu magnum patrona bez obzira 12/76 ili 12/89 mogu da shvatim samo kod lova na guske kod visokih preleta ali na zeca i fazana...Confused

Sniper Hunter

Cvele kaže:
Dalibore, po meni uopste nema potrebe za 89! Nije bas tako da pucas koju hoces, sa 70 ce biti problema, a 89 nije tako jeftina patrona da se puca fazan i zec s' njom.... mislim kako za koga, ja samo kazem svoje misljenje ;)

Ne razumem Cvele zasto mislis da ce imati problema sa municijom od 70 mm mozda sa trapom a sve sto je preko 30 g sto i najcesce koristis u lovu nece praviti probleme bar ih ja nisam imao a slazem se sa kolegama da ako ne ides na divlje guske i patke u visokom preletu nemas potrebe za 12/89

Podunavac
 Sniper imaš li kakvu mogućnost štelovanja na gasnom cilindru prema težini sačme?

mirko knezevic
 I patke i guske moze da ubije malo pojacani 12/70...Smile Kazu iskusni lovci ne pucaj dok joj ne vidis noge... Patke lovim za njih znam na kojim daljinama mogu da se odstrele,a za guske nisam neki strucnjak al opet mislim da za 12/89 nema potrebe...

Podunavac
 Mirko ne pucaj dok im ne vidiš beloočnjače.srbijalov

mirko knezevic
 Tako kazu Podunavac.......Grin

Podunavac
 Nekad treba poslušati starije a nekad treba sam isprobati razne solucije i izvući vlastite zaključke.

mirko knezevic
 I onda imas svoju skolu i pratis je... Mesavina iskusne stare skole i svog probanja i taktike... Mora da ima rezultata...B) Smile

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Baikal MP-153 vs MP-155 LOVAČKE PUŠKE GLATKIH CEVi 421 02.06.2021. 20:08
Ruske bokerice "Baikal" (uopšteno ,svi modeli) LOVAČKE PUŠKE GLATKIH CEVi 115 02.02.2017. 11:53
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 20
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
СКУПШТИНА ЈЕДНОГЛАСНО УСВOЈИЛА ИЗВЕШТАЈЕ И П...
ЗАКАЗАНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ЛОВАЧКОГ САВЕЗА Ц...
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА
ТАКМИЧЕЊЕ У КУВАЊУ САЈАМСКОГ ГУЛАША
ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА ЛОВАЧКОГ САВ...

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,694,683 posete www.srbijalov.com