Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Jedinstveno lovacko udruzenje ili podela?

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Jedinstveno lovacko udruzenje ili podela?
Indjijanac
 Cule spremite živce i izdržite još malo,vodi računa da u odluci piše da se dozvoljava izdvajanje lovnog revira u novo lovište kao i to da ćete vi kao pravni sledbenici dosadašnjeg LU ubuduće gazdovati tim lovištemiveli
IndjijanacĆIRKO PA JEL TI NEZNAŠ DA U INDJIJU IMA DJUNGLA?
http://www.youtube.com/watch?v=vOipjp...page#t=25s

LU Aleksandrovo

u indjiju ima djungla kaže:
Cule spremite živce i izdržite još malo,vodi računa da u odluci piše da se dozvoljava izdvajanje lovnog revira u novo lovište kao i to da ćete vi kao pravni sledbenici dosadašnjeg LU ubuduće gazdovati tim lovištemiveli

Nema frke, čujemo se par dana pred skupštinu, na istom smo koloseku.
Cucić će biti sasvim dovoljno.

LU Aleksandrovo
 Sinoć održana skupština LU Nova Crnja na kojoj je doneta jedinstvena odluka da se da saglasnost na formiranje lovišta Aleksandrovo.
Uz put promenjen je dosadašnji predsednik, koji je odmah održao konstitativnu sednicu nove skupštine na kojoj je doneta odluka da se izvrši izmena statuta.
Skupštini je prisustvovao i podpredsednik LSV gdin. Miloš Beuković u sasvim pozitivnom kontekstu.

Lala
 Pa gde si Cule, majka mu stara? Radite, radite...
Nego, kako to misliš, da LU koje je do sada gazdovalo lovištem, daje saglasnost za formiranje novog lovišta? Valjda pokr. sekretarijat donosi odluku o formiranju lovišta, ja ne znam da je potrebna saglasnost LU za to? Mslm, u propisima nigde ne piše da je potrebna neka saglasnost dosadašnjeg korisnika lovišta. Ili ta saglasnost samo znači, da ste uspeli da se dogovorite o sprazumnom delenju LU, ali to sa ustanovljenjem lovišta nema veze.
Nego, jesu li tačne nezvanične info, da je počelo sa ustanovljenjem lovišta? I da je formirana komisija, koja to radi?
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

LU Aleksandrovo

Lala kaže:
Pa gde si Cule, majka mu stara? Radite, radite...
Nego, kako to misliš, da LU koje je do sada gazdovalo lovištem, daje saglasnost za formiranje novog lovišta? Valjda pokr. sekretarijat donosi odluku o formiranju lovišta, ja ne znam da je potrebna saglasnost LU za to? Mslm, u propisima nigde ne piše da je potrebna neka saglasnost dosadašnjeg korisnika lovišta. Ili ta saglasnost samo znači, da ste uspeli da se dogovorite o sprazumnom delenju LU, ali to sa ustanovljenjem lovišta nema veze.
Nego, jesu li tačne nezvanične info, da je počelo sa ustanovljenjem lovišta? I da je formirana komisija, koja to radi?

Jeste pokrajinski sekretarijat donosi odluku, i potrebna je saglasnost dosadašnjeg korisnika lovišta, to jest dogovor o podeli lovišta, pokrajinski sekretarijat ne zanima da li se delimo ili ostajemo zajedno,već za sada samo kako će ustanoviti lovišta, što reče Beuković sinoć, jedinstvena prilika kad nas država nešto pita, toga nikada do saDA NIJE BILO NITI ĆE IKADA PONOVO BITI.
Koliko sam razumeo Miloša, oni vrše merenja, to jest premeravana lovišta i Kikinda je skoro gotova, kao i Rusko selo, Kozarci, Nakovo i to okruženje.

Lala
 Ne razumem to, da je potrebna saglasnost LU, oko ustanovljenja lovišta? Ja to nisam video u pravilniku, možda sam ja prevideo nešto, mada čisto sumnjam. Način kako će se ustanoviti lovišta je predvidjen pravilnikom, pa će se valjda tako i raditi. Prosto mi nelogično, da vlasnik lovišta (država) traži saglasnost od korisnika (LU) za ustanovljenje?
Verovatno se radi o tome da država (sekretarijat) hoće da čuje mišljenje dosadašnjih korisnika, što je OK, a ne da država traži saglasnost od korisnika.

Indjijanac
 Pa logično je da ako se ustanovljava neko novo lovište da se pitaju i oni koji to rade,a i svi iz tog okruženja jer prilikom ustanovljavanja novog lovišta treba sagledati sve probleme koji mogu da nastanu prilikom podele lovišta(migracija divljači,sprečavanje krivolova,uzgoj divljači...)Sigurno je da u svakom lovištu ima tzv.Dzepova koji su problematični a koje bi trebalo sada rešiti na najbolji mogući način.primerGrineo lovišta koji nema prirodnih granica pogotovo u vojvodini gde se graniči atarski takozvano na kraj duži gde je granica letnji put a samo 500-600 metara dalje je auto put koji je ogradjen žicom logično je da se podeli tako da žica bude granica ,pre nekoliko godina lovci iz jednog mesta koji na takav teren unesu zeca i jarebicu odluče da nelove na tom terenu ,medjutim komšije koji imaju takav džep od 500-600 metara zadju u taj teren i preteraju divljač na svoj džep gde su divljač čekali italijanski lovci turisti,italijani poubijaju divljač, a komšije poprave svoju krvnu sliku na računu.E zbog takvih situacija treba povesti računa o novim lovištima i njihovim granicama

Lala
 Indjijanac, pa upravo je pravilnikom o ustanovljenju lovišta predvidjeno po kojim kriterijumima se to radi.
Mišljenje nekoliko zainteresovanih strana se najčešće razlikuje, i to ne može biti osnov za ustanovljenje granica.
Ja govorim o ovome što Cucić reče, da dosadašnji korisnik daje saglasnost.
A šta biva ako korisnik ne da saglasnost? Ništa, lovište se ustanovi odlukom sekretarijata, u skladu sa kriterijumima iz pravvilnika. Zato kažem, nema 'davanja saglasnosti' od strane LU za ustanovljenje lovišta, ali mišljenje zainteresovanih svakako treba saslušati i uzeti u obzir, ako je moguće u okviru propisa. Tako nešto u tom smislu je i rečeno, koliko se sećam, od strane pokr. sekretara za PŠV, g.Petrovića, mislim da je o tome bio i članak u Dnevniku, čini mi se, pre nekoliko meseci.
Mislim da se ovde radi o deljenju dosadašnjih lovišta na manja lovišta, gde će korisnici biti novoformirana LU (dosadašnja LD u sastavu starih LU, koja su gazdovala), i postizanju dogovora u okviru starog LU, o podeli. Zadnju reč ima sekrtarijat za PŠV.
Insistiram na ovome, (ne daje se saglasnost, nego mišljenje) zato što puno ljudi čita ovo, pa da ne bude zabune, da lovci pomisle nešto, što ne postoji.
Što se tiče tog primera koji si ti naveo, u vezi 'džepova', jedan od kriterijuma iz pravilnika o granicama lovišta jeste i autoput. Dakle, ne mora uvek da bude, da su katastarske granice jednog mesta istovremeno i granice lovišta. Verovatno će ovakve situacije (džepovi u drugom lovištu) novim ustanovljenjem lovišta biti izbegnute.

Indjijanac
 mi smo uz naš predmet "inicijative za ustanovljenje lovišta"jednostavno izvršili dopunu predmeta i priložili izvod iz zapisnika sa skupštine starog LU u kome je doneta odluka o razdruženju,o tome ko je pravni sledbenik i saglasnost za izdvajanje lovnog revira u novo lovište.Sto po meni znači da oni koji ustanovljavaju lovišta imaju čistu situaciju gde nema onih koji su protiv i nešto bi da osporavaju,a pored nas još 3 LD iz našeg udruženja su dobila iste odluke.

Lala
 Pa najbolje bi tako bilo, kada bi se ljudi sporazumno razilazili, ali ne po svaku cenu, treba voditi računa i o ekonomskoj održivosti, a ne samo o željama.
Biće izgleda, još puno priče i dogadjaja, oko ustanovljenja i naročito dodele lovišta. Ima u pravilniku dosta uslova za dodelu, koje nisam siguran da će sva LU moći ispuniti, naročito što se tiče 'minulog rada' (poslovanje u periodu do konkursa za dodelu, mislim na dugove, blokade računa, zabrane lova i sl.).

LU Aleksandrovo

Lala kaže:
Pa najbolje bi tako bilo, kada bi se ljudi sporazumno razilazili, ali ne po svaku cenu, treba voditi računa i o ekonomskoj održivosti, a ne samo o željama.
Biće izgleda, još puno priče i dogadjaja, oko ustanovljenja i naročito dodele lovišta. Ima u pravilniku dosta uslova za dodelu, koje nisam siguran da će sva LU moći ispuniti, naročito što se tiče 'minulog rada' (poslovanje u periodu do konkursa za dodelu, mislim na dugove, blokade računa, zabrane lova i sl.).

Bravo, upravo tako, a u celoj priči će i LSV da da svoje mišljenje.

Lala
 LSV će dati mišljenje za čega? Za ustanovljenje i dodelu lovišta? Ne razumem. Pa ne konkuriše za lovišta LSV, nego LU, direktno sa državom. Odakle ti to, Cule?

LU Aleksandrovo
 Oće oće, budi siguran u ovo što napisah, na kraju država je dala i LSV da premerava lovišta.

Lala
 Ovo je sve potpuno novo za mene, što pišeš, Cule.
Premer lovišta radi LSV, država im poverila taj posao? Ja mislio, da je to posao za geometre, npr. geodetski zavod, ali OK, ako ti kažeš ovako, nemam razlog da ti ne verujem.
Na kraju krajeva, iskreno, meni je potpuno svejedno, da se samo već jednom završi ova procedura sa ustanovljenjem i dodelom lovišta, i da se raspetlja ovo preplitanje na relaciji LU-Savez-Država. Pa da znamo na čemu smo.

Sremac75
 Ovo su novi "novi momenti"!
Sada znači i LU učestvuje u formiranju lovišta! B)
PraviloPraviloPravilo
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
Palica
PalicaPalicaPalicaPalicaPalica

http://www.youtube.com/watch?v=L8U1EI...8U1EIESS1M

"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"

"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"

savo bp
 Ovde je neko pomešao lončiće. Na osnovu člana 44 zakona o divljači i lovstvu donešen je pravilnik o načinu ustanovljavanja lovnog područja i lovišta, i t d. Na osnovu tog pravilnika nigde ne piše da neko daje ili ne daje saglasnost na formiranje lovišta ili na njegov izgled, a pogotovu da to rade L U.Pročitajte poglavlje III (način ustanovljavanja lovišta) član 5 pa će vam sve biti jasno.Nema šta da daje saglasnost L U na formiranje lovišta ali U O L U može i treba da da saglasnost onim lovačkim društvima koja su izrazila želju da u okviru postojećeg udruženja formiraju svoje udruženje pa tako će L U Bačka Palanka imati u okvirima dosadašnjeg udruženja 4 lovišta i tri udruženja.

Lala
 Savo, dobro došao na forum, posle dužeg odsustva.
Ne bih se složio sa tobom, da UO LU treba da daje saglasnost nekoj grupi gradjana da formira svoje LU. To ne postoji u zakonu o udruženjima!
Za osnivanje nekog udruženja gradjana, dovoljno je da se skupe 3 osnivača (fizička ili pravna lica) od kojih barem jedan mora biti državljanin Srbije, ili pravvno lice sa sedištem u Srbiji, i da formiraju udruženje (statut, osnivački akt, registracija u APR...). Nije potrebno nikog pitati, za osnivanje bilo kog udruženja gradjana, pa ni lovačkog udruženja, niti traziti bilo čiju saglasnost.
Druga je stvar, gde će neko LU da vrši svoju delatnost, tj. da organizuje lov. Svako LU, pa i novoformirano, ima pravo da konkuriše za dodelu lovišta, kada konkurs bude raspisan. Dok ne dobije lovište na korišćenje, ne može se baviti organizacijom lova, u lovištu kojim gazduje drugi korisnik. Može, ali pod komercijalnim uslovima, dakle, plaća punu cenu divljači po cenovniku.
Ovo je novost, da će vaše lovište biti podeljeno na 4 dela!?! Pretpostavljam da je jedan deo onaj preko Dunava (Neštin), a ovaj deo u Bačkoj, da se deli na 3 dela? Da li to znači, da je ona mapa, što je Sremac objavio ovde pre izvesnog vremena, zaista osnov za podelu lovišta?

savo bp
 Lalo nemojmo ovde mešati udruženje građana i lovstvo. Mi smo se na U O L U dogovorili da nećemo praviti smetnje ako neka L D žele da formiraju udruženje na lovištima koja će se ustanoviti.
Karta koju je Sremac priložio biće otprilike takva sa malim izmenama.
Što se tiče konkursa bna lovište sve je definisano pravilnikom o ustanovljenju lovišta.

Lala
 Savo, ponavljam, nema vi šta da se na UO dogovorite, ili ne dogovorite, zakon o udruženjima gradjana je jasan. A šta da se niste dogovorili, ko bi zabranio nekom LD da se registruje kao LU? I koje bi to smetnje staro LU moglo da pravi, nekom novom LU? Nikakve, jer jednostavno nema zakonske mogućnosti, da utiče na osnivanje i registraciju nekog novog LU.
Lovačka udruženja su udruženja gradjana, i kao takva podležu istom zakonu, kao i bilo koja druga udruženja (pevačka, ljubitelji cveća, ...). Nema tu šta da se UO jednog LU dogovara, ili daje saglasnost, ili mišljenje, o osnivanju drugog LU.

Gedza66
 Izgleda da ne poznajemo elementarne stvari, pa nam se zbog toga i desavaju tako ruzne stvari u lovstvu.

Lalo tvoja objasnjenja su veoma jasna a za pojedince bi trebala biti i poucna.

Pratim ovu temu, pa me interesuje vase misljenje da li u ovoj fazi primene Zakona o divljaci i lovstvu, kada imamo ustanovljena lovista takva kakva jesu i kada jos uvek nemamo ustanovljena lovista, treba uputiti nadleznom ministarstvu neki pisani i argumentovani predlog o granicama i nazivu buducih lovista i da li ce se ministarstvo obazirati na takve predloge ili je to samo gubljenje vremena.

Na primer, da li bi ministarstvo uzelo u obzir sledeci predlog Lovackog udruzenja iz Vlasotinca:

LOVACKO UDRUZENJE
BOGISA POPOVIC GISA
V L A S O T I N C E
Broj: ______
__________ 2011. god.
V l a s o t I n c e
MINISTARSTVU
ZA POLJOPRIVREDU, ŠUMARSTVO I VODOPRIVREDU REPUBLIKE SRBIJE
- UPRAVA ZA SUME-
-Odeljenju za stratesko planiranje I odrzivi razvoj u sumarstvu I lovstvu-

B E O G R A D

Predmet: Predlog za ustanovljavanje lovišta

Imajući u vidu nove zakonske odredbe koje regulisu oblast lovstva i njihove sadasnje i primene u budućnosti, Upravni odbor Lovačkog udruženja Bogisa Popovic Gisa iz Vlasotinca, doneo je odluku da vam kao ovlašćenom organu, podnese Predlog za ustanovljavanje dva lovišta na području katastarske opštine Vlasotince, ukupnih površina oko 31.000 ha, obzirom da je Uredbom Vlade Republike Srbije od februara 2011. godine, teritorija katastarske opstine Vlasotince podeljena u dva lovna podrucja: Suva Planina I Vlasina.

PREDLOG GRANICA I NAZIVA LOVISTA U LOVNOM PODRUCJU SUVA PLANINA U DELU KATASTARSKE OPSTINE VLASOTINCE:

Opis granica predloženog lovišta:_________________________________________________________
Predlog naziv lovišta: __________________________________________________________________

PREDLOG GRANICA I NAZIVA LOVISTA U LOVNOM PODRUCJU VLASINA U DELU KATASTARSKE OPSTINE VLASOTINCE:

Opis granica predloženog lovišta:_________________________________________________________
Predlog naziv lovišta: __________________________________________________________________

Predlozene granice ovih lovista su najvecim delom u katastarskoj opstini Vlasotince.
U pojedinim delovima granice zadiru u susedne katastarske opstine, kao sto ce i pojedini delovi katastarske opstine Vlasotince pripasti drugim lovistima.

Smatramo da ce lovista u predlozenim granicama predstavljati prostorno zaokruzene prirodne celine u okviru novoustanovljenih lovnih podrucja I da ce biti funkcionalna, da ce moci da se sprovode odgovarajuce mere odrzivog gazdovanja populacijama divljaci, u skladu sa buducim programima razvoja lovnih podrucja I da nema fragmentiranosti I medjusobnog zadiranja povrsina sa susednim lovistima, cime je izbegnuto da korisnik lovista iz jednog dela u drugi deo svog lovista, moze doci samo kroz loviste kojim gazduje drugi korisnik.

Ukoliko smatrate da ce predlozene granice ovih lovista biti razlog za lose medjuljudske I druge odnose izmedju korisnika susednih lovista, saglasni smo da se lovista ustanove u granicama katastarske opstine Vlasotince.

Još od 1900. godine, na teritoriji danasnje opstine Vlasotine j bila je građanska opcija upravljanja i korišćenja lovišta, kroz razne vidove članstva ili udruživanja.

U citavom tom periodu uspeli smo da ocuvamo maticne fondove divljaci, da stvorimo neophodne uslove za odrzanje i razvoj lovstva, da ostavimo buducim generacijama zadovoljstvo lova koje smo nasledili od prethodnih generacija i na taj nacin opravdali svoje postojanje.

Poštujući svoju tradiciju, uspešnost i volju sadašnjeg članstva, postujuci mogućnosti koje nam novi zakon pruža, realno sagledavajuci danasnje stanje udruzenja, kako finansijski tako i strucno, smatramo da posedujemo mogucnosti da zadovoljimo sve sadasnje zakonske i druge propise i kriterijume vezane za uspesno gazdovanje u dva lovista na teritoriji katastarske opstine Vlasotince.

Molimo vas, da prilikom donosenja odluke o broju i granicama buducih ustanovljenih lovista na teritoriji opstine Vlasotince, a u okviru lovnih podrucja Suva Planina i Vlasina, u obzir uzmete samo kriterijume i argumente koji su interesu razvoja lovstva na tom i sirem podrucju i molimo da ne podlezete eventualnim politickim i drugim sugestijama i pritiscima, vec da struka, nauka i siri drustveni interes budu na prvom mestu.

U prilogu ovog dopisa vam dostavljamo:

- kratak opis LU Bogisa Popovi Gisa iz Vlasotinca, koje je do sada gazdovalo Lovistem Luznica , ustanovljenim na teritoriji katastarske opstine Vlasotince i njegove sadasnje kadrovske, tehnicke i finansijske mogucnosti I planova udruzenja;

- skicu predlozenih granica buducih lovista na teritoriji katastarske opstine Vlasotince, u
okviru Lovnih podrucja Suva Planina I Vlasina,

U uverenju da ćete pažljivo razmotriti naš zahtev i doneti pozitivnu odluku, želimo vam puno uspeha u vašem daljem radu.

U Vlasotincu , dana,_______.2011. godine.
Predsednik
LU Bogisa Popovic Gisa
V l a s o t I n c e

ČUJTE LOVCI!!!ČUVAJTE SE SEBE

Skoči na forum:

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 16
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,463
Najnoviji član: tijanalovkinja

Poslednje vesti
15. sajam lova, ribolova i lovnog turizma Kraguj M
Širom Evrope ponovo će biti dozvoljen sportski lov na grlice, EU ukida zabranu lova
Novosađanin zatečen u krivolovu u selu Divoš
ГОДИШЊИ ПОМЕН
У кикиндском ловачком удружењу ускоро и даме

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,614,965 posete www.srbijalov.com