Belom Municija
|
Sotra |
Objavljen 31.03.2012. 00:07
|

Mlađi član

Upisa: 34
Pristupio: 19.03.2012. 10:03
|
Podunavac kaže:
Sotra kaže:
Polemisete o brzini metka na ustima cevi ,pa sta ce te reci za B&P '150 Anversarii' koji tek treba da se pojavi u slobodnoj prodaji ,a ciji je pritisak 800bara na ustima cevi i neosetite ga u ramenu.
Kolega neke stvari u ovoj tvojoj izjavi nisu logične. Na ustima cevi se meri početna brzina, a ne barutni pritisak. Barutni pritisak je najveći u zoni ležišta metka i prema ustima cevi drastično opada. Kada bi bio 800 bara na ustima cevi, u zoni ležišta bi bio toliki da bi se puška raspala.
Drugo, iako nisam ni video a kamoli probao municiju o kojoj govoriš, ipak ne verujem da postiže pritisak od 800 bara. B&P trap municija postiže do 520 bara sa punjenjem sačme od 24 grama, i do 600 bara sa punjenjem sačme od 28 grama (izuzetak je municija punjena čeličnom sačmom koja postiže do 680 bara sa 28 grama sačme). Trap puške se prave (osim nekih izuzetaka) u kalibru 12/70, za koji je C.I.P. standardima propisan srednji pritisak 740 bara i ta vrednost može da varira maksimalno do 15%. Ovo bi bilo jako blizu graničnih veličina i veoma nepovoljno bi se odrazilo na radni vek oružja koje je predviđeno da ispali veliku količinu municije. I kolika bi to količina baruta trebala biti upotrebljena da u patronu sa 24 grama sačme proizvede toliki pritisak? Kod B&P municije pritisak od 800 bara stvara metak 4 MG2 Flash sa sačmenim punjenjem od 37 grama, i ta municija već spada pod "municiju povišenog pritiska" koja se ne sme upotrebljavati u puškama kalibra 12/70 starije proizvodnje, a nije preporučljivo ni za one novije koje su prošle standardnu tormentaciju. Izvinjavam se moja greska napisao sam na ustima cevi ,a taj pritisak je iz lezista ,na ustima cevi je 650 .Sve te cifre ja dobijam prilikom svake isporuke municije kao pratecu dokumentaciju.Vidim da ste testirali i MG2 Flash , 150 Anversari je takodje radjen od sofisticiranih komponenti kao i MG2 Flash.Jos jednom se izvinjavam zbog pogresne interpretacije pritisaka ,ovi podaci koje sam napisao u ispravci su zvanican dokument iz fabrike.Pozdrav
Sotra
|
|
|
|
belombeograd |
Objavljen 28.04.2012. 18:19
|

Član

Upisa: 98
Pristupio: 14.01.2012. 12:22
|
Pozdrav svim korisnicima Belom municije. Sutra cemo kolega i ja biti na strelistu u Nikincima,na Saboru,pa se mozemo i licno videti i upoznati,a i dogovoriti za posetu fabrici. Dobar pogled. |
|
|
|
belombeograd |
Objavljen 08.05.2012. 17:28
|

Član

|
Pretpostavljam da Vas je sve lepo vreme odvojilo od kompjutera,pa nema tako zive diskusije o Belom municije,ali evo samo malo informacija iz Beloma. Naime,ovih dana intenzivno radimo robu za izvoz,a medju najtrazenijim granulacijama je 10,8,6,4 za 36 gr. metak Super B kal. 12/70/20 semi magnum koji smo prosle godine tehnoloski osvojili,a sad se izvozi i za druga trzista,s tom razlikom da su mikro pakovanja prema zelji kupaca i zbog cene,smanjena na po 10 komada.Takodje,usvojena je sugestija mnogih diskutanata na ovoj temi,i metak je obelezen sa gramazom sacme,na njemu i na kutiji.Kakva su Vasa iskustva sa navedenim metkom ,ako ima onih koji su ga koristili,jer smo se rukovodili performansama strane (necu reci koje,da ne bi opet bilo koja je bolja) municije.Takodje,novi Trap 2,40 mm,bar po nasim informacijama,dobro se pokazao na Saboru,i na izvesnim nezvanicnim i zvanicnim takmicenjima (sicarama),pa me interesuje da li ga je neko od Vas probao i sta misli. Pozdrav svima! |
|
|
|
Nikola |
Objavljen 11.05.2012. 11:49
|

Član

Upisa: 78
Pristupio: 20.11.2009. 19:56
|
Dali i dalje proizvodite metak 80-100,sacma 3.5mm ove godine u Podgorici nisam mogao da nadjem samo 4mm i 4.5mm,nije mi se lose pokazao 4mm obalio sam sa njim 2 guske na nekih 80-tak metara i nekoliko pataka koje su bile dalje od 70-80 metara uglavnom od kutije 10 metaka 9 je zavrsilo tamo gdje ja ocu sto po meni nije lose.;)
 |
|
|
|
belombeograd |
Objavljen 26.05.2012. 13:23
|

Član

|
naravno da imamo.u granulacijama 3, 3.5, 4 , 4.5 . zovite da se dogovorimo. telefon i email imate na internetu,da ne zloupotrebim gostoprimstvo kolega Lale. pozz |
|
|
|
SUMO |
Objavljen 28.05.2012. 13:32
|

Veteran

Upisa: 763
Pristupio: 28.02.2011. 14:14
|
Rekao sam vasem direktoru - ovaj metak 36 grama ima muski trzaj, jaku detonaciju i plamti bre iz Berete kad se puca. Sto kod druge municije te gramaze nije slucaj.
Odusevio me u granulaciji 3mm posebno sa pogocima preko 35m, a sa 3,5 smo imali navedenih ``zapazanja``. Nadam se da toga vise nema. |
|
|
|
belombeograd |
Objavljen 02.06.2012. 14:20
|

Član

|
zapazanja su na mestu,ali je bitnije da ste rezultatom tj.pogodcima zadovoljni.skoro smo proizveli noviju seriju po mojim"zapazanjima" ostao je "muski" trzaj,jer je to metak do 700 bara,plamen je manji,a samim tim detonacija. ali,nama je a nadam se vama vazniji rezultat na cilju. pozdrav dobar pogled. |
|
|
|
SUMO |
Objavljen 04.06.2012. 10:18
|

Veteran

Upisa: 763
Pristupio: 28.02.2011. 14:14
|
Vazan i rezultan, al` ne valja kad plamti mnogo ne vidis patku da li je pala ili nije.
Sreca u iskusnog svabu pa vec po zvuku gde je pala ode i aportira |
|
|
|
belombeograd |
Objavljen 04.06.2012. 15:45
|

Član

|
hvala na sugestiji,gledacemo da ispravimo mislim da smo donekle uspeli kod nove serije. znate barut iz Lucana nije uvek bas po svim trazenim parametrima,a za nas su ipak na prvom mestu pritisci brzine,onda zatvaranje,izgled,sto ne znaci da o plamenu ne vodimo racuna.probamo vise od 5,6 puta dok ne napravimo municiju zahtevanih parametara,a potom stelujemo finese. desava se da pored svog truda zalaganja,ostane plamen ,sto opet puno zavisi od kvaliteta baruta.u svakom slucaju,obecavam da cemo se truditi da taj nedostatak otklonimo,na obostrano zadovoljstvo.pozdrav dobar pogled . |
|
|
|
aleksa |
Objavljen 04.06.2012. 17:24
|

Veteran

Upisa: 599
Pristupio: 22.10.2010. 15:52
|
belombeograd,koju sacmu koristite,tj. da li je nabavljate i od koga ili sami pravite?Cini mi se da postoji razlika izmedju sacme u trap patronu i one u lovackoj municiji i u cemu je razlika?
Kada bi sacma bila kvalitetnija,verovatno bi i traznja bila veca. |
|
|
|
aleksa |
Objavljen 04.06.2012. 20:43
|

Veteran

Upisa: 599
Pristupio: 22.10.2010. 15:52
|
Nisam dovršio prethodnu poruku, naiđoše gosti.
Pucao sam Belom poprilično, moj ćale još više i moram da napomenem da sam imao prilično dobar uspeh sa ovom municijom, patron 32 grama, sačma 10 i 8. Ulovio sam kune, lisice, dosta fazana, pataka i zečeva.
O utisku koji ovaj patron ostavlja, možda najbolje govori činjenica da je mom ćaletu omiljeni posle Mirage Basic Game 32 g. Međutim i njegovu i svoju pušku čistim ja tako da taj segment ćale ne može da uzme u obzir kada procenjuje kvalitete municije.
Moja zamerka se odnosi na gore pomenutu sačmu koja je verovatno premekana i loše završne obrade, da se tako izrazim. To za posledicu ima naslage olova na cevi pa je cišćenje veći problem nego kada se puca, na pr. italijanska municija.
Kada bi sačma bila kvalitetnija i po sastavu i po obliku, onda bi cena bila donekle opravdana i rado bih ponovo koristio Belom. |
|
|
|
Kobac |
Objavljen 04.06.2012. 21:10
|

Mlađi član

Upisa: 42
Pristupio: 07.05.2012. 21:03
|
aleksa kaže:
belombeograd,koju sacmu koristite,tj. da li je nabavljate i od koga ili sami pravite?Cini mi se da postoji razlika izmedju sacme u trap patronu i one u lovackoj municiji i u cemu je razlika?
Kada bi sacma bila kvalitetnija,verovatno bi i traznja bila veca. Ja sam koristio 2 ; 4; nulu ; duplu nulu i PP i nebih nikad vise bas slabo mi se pokazala, kupovao sam je gotovu u bereti sve dok nisam presao na RC4...
|
|
|
|
belombeograd |
Objavljen 05.06.2012. 15:43
|

Član

|
sacmu nabavljamo od farmakoma iz sombora,bv komerca iz loznice,mar-a iz sopota.za trap koristimo farmakovu sacmu sa 5%antimona,mada i u lovnoj municiji ima sacme s antimonom u moram priznati nepoznatoj kolicini,odnosno nemamo od dobavljaca navedeno.zato je moguce da se ona"lepi"za cev,jer svaki dobavljac gleda da ustedi.cena samog olova neprekidno raste,pa je moguce da "zakinu"na antimonu. mi kad proizvodimo ipak naglasak stavljamo na brzine i pritiske,posip i izgled metka,a ako se desi,kao sto vi kazete da se sacma lepi za cev,mora se cistiti.kod nas na ispitnoj pusci nismo imali takvih problema,sto ne znaci da vi niste u pravu. svaka vasa sugestija je dobrodosla,a ja sa svoje strane obecavam da cu dobavljacima skrenuti paznju na ovaj ne manje vazan detalj. |
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 05.06.2012. 17:05
|

Lovčina

Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
Sačma može da prlja cev samo ako je u pitanju metak sa čepom (filcanim ili plastičnim), a ako je u pitanju metak sa korpicom sačma uopšte ne dolazi u dodir sa cevi pa ne može ni da je prlja. U tom slučaju razlog povećane zaprljanosti cevi je loš kvalitet baruta.
|
|
|
|
mihailo |
Objavljen 05.06.2012. 17:15
|

Veteran

Upisa: 572
Pristupio: 05.10.2010. 10:39
|
kolega belombeograd nebih se slozio sa vama da je nalep od olova u puscanoj cevi manje vazan detalj pogotovo kada je borba za trziste i kupce veoma ostra,vasi snadbevaci bi trebalo da uz isporuku daju i deklaraciju o sirovinskom sastavu proizvoda,vase je da iz svake isporuke date uzorak na analizu i proverite dali kvalitet odgovara deklarisanom,sve vrlo lako i jednostavno.Nestede samo proizvodjaci sacme vec i vi u belomu jer neradite analize vec prihvatate elemente za punjenje municije bez provere kvaliteta tako da smo svi na gubitku osim proizvodjaca sacme. |
|
|
|
Sniper Hunter |
Objavljen 05.06.2012. 18:52
|

Moderator

Upisa: 4753
Pristupio: 13.12.2009. 10:00
|
Lučanski barut dosta garavi a olovo ako nije dobro grafitirano ostavlja tragove u cevi nije samo do tvrdoće olova.Neko moje iskustvo.
|
|
|
|
lupus |
Objavljen 06.06.2012. 10:33
|

Mlađi član

Upisa: 32
Pristupio: 12.01.2011. 13:13
|
sto se tice sadrzaja antimona u olovu svaki iole ozbiljniji dobavljac duzan je dostaviti analizu svake isporucene kolicine.
sa druge strane bitno je poreklo olova koje se koristi u proizvodnji sacme. ako je iz starih akumulatora u njima ima i vise antimona nego sto je potrebno za lovacku sacmu. |
|
|
|
sheytan |
Objavljen 06.06.2012. 10:39
|

Lovčina

Upisa: 2979
Pristupio: 23.11.2010. 13:27
|
Ima 1 proveren recepAt, za SVE barute(i koji puno i koji malo garave) i za sve vrste sačme(NEKA SAČMA VIŠE OSTAJE NA CEVIMA, NEKA MANJE, ALI NEMA TE KOJA NE OSTAJE! ):
UzNete pušq sa hromisaTim cevkama, pucate sezonu, za to vreme mažete odgovarajućim zejtinom sve crne delove, a cevq očistite detaljno(NEOPHODNA ČELIČNA ČETKA! CEV JE NEUPOREDIVO TVRDJA OD NJE!) nakon sezone(ILI NI TADA!), i trajaće vam puška jedno 5 vaših života...
A ako vam je ružno gledati u naslage olova u cevi, ondaK izbegavajte gledanje u cevq! 
A ako nemate hromisaTu cevq, ondaK, ako ne želite da vam ista propadne, čistite redovno i detaljno... Moje saučešće!
novi način otvaranja tema je bzvz...
DOBAR DVOGLED!!!
http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U
|
|
|
|
lupus |
Objavljen 06.06.2012. 10:49
|

Mlađi član

Upisa: 32
Pristupio: 12.01.2011. 13:13
|
mihailo kaže:
tako da smo svi na gubitku osim proizvodjaca sacme.
koliko zaradjuju proizvodjaci sacme najbolji je primer Nike-Fiocchi iz madje koji imaju sopstveni pogon ali su sacmu kupovali |
|
|
|
Sniper Hunter |
Objavljen 06.06.2012. 12:32
|

Moderator

Upisa: 4753
Pristupio: 13.12.2009. 10:00
|
lupus kaže:
sto se tice sadrzaja antimona u olovu svaki iole ozbiljniji dobavljac duzan je dostaviti analizu svake isporucene kolicine.
sa druge strane bitno je poreklo olova koje se koristi u proizvodnji sacme. ako je iz starih akumulatora u njima ima i vise antimona nego sto je potrebno za lovacku sacmu.
Svaki ozbiljniji proizvođač sačme ne bi smeo da koristi otpad za svoju sačmu ,nego da nabavlja gotove već legirane poluge koje bi morale same već imati deklaraciju o sadržaju antimona i čistoći olova ,ako se mi samostalni livci i punioci dovijamo na različite načine i pretapamo svakojaki olovni krš ,ozbiljniju proizvođač to ne bi smeo da radi ,ako tako rade ne vidim razliku između naše manufakture i njihove proizvodnje ,i gde je tu razlika u kvalitetu ,(tvrdoći) jedino što im je sačma pravilnijeg oblika ,mada ni to nije slučaj kod svih ,a o kvalitetu sloja grafita kod pojedinih proizvođača ne vredi ni raspravljati, neke količine koje sam kupovao ranije moram sam da dografitiram u kućnoj radinosti,a o cenama ne vredi ni raspravljati,cene kod nas na malo obične olovne sačme su višlje nego cene bakrenisane i niklovane sačme u Italiji.
|
|
|