Lala kaže:
Završena je sednica skupštine LSV.
Od gostiju bio samo predstavnik Zavoda za zaštitu prirode. Iz drugih saveza niko nije bio.
Članarina je izglasana = 1200 dinara.
Usvojen finansijski izveštaj.
Dobar deo rasprave se ticao odnosa sa LSS, odlučeno da se u zaključke doda rečenica koja ostavlja otvorena vrata da se i dalje radi na rešavanju problema, a ne da se zakuca trenutno stanje.
Na skupštini Pažin pročitao e-mail koji je stigao iz LSS od Zorana Popovića, sat vremena pred skupštinu, gde Popović ponavlja tezu da je LSV sam sebe isključio, ali se pojavljuju novi datumi, po njemu, pa je po jednoj verziji čak pomenuto da LSV nije član LSS još od 2010. godine??!!?? Burna dvosatna (ili duže) rasprava o tački 4. dnevnog reda - raspravu inicirao Sremac, učestvovalo kompletno rukovodstvo LSV (Pažin, Beuković, Irmenji, Grdinić...), i nekoliko delegata sa različitim vidjenjima. Na Sremčev predlog, usvojeno da se izveštaj o finansijskom poslovanju firme 'Vojvodjanski lovac' za 2011. i 2012., kao i budući izveštaji,umesto UO LSV, dostavljaju svim članovima skupštine LSV.
Postavljeno je pitanje opravdanosti postojanja firme 'Vojvodjanski lovac' sa gledišta osnivača, LSV.
Oštar i pomalo nervozan istup predsednika LSV Pažina, kao reakcija na Sremčevu diskusiju. Prilikom glasanja, predsedavajući skupštine LSV Irmenji na momenat ispustio konce inače dosta korektnog vodjenja skupštine.
Odgovori na pitanja koja je Sremac postavio rukovodstvu LSV bi trebali da budu u izveštaju o poslovanju 'Vojvodjanskog lovca'.
Sve diskusije Sremca u pismenoj formi dodate u zapisnik, i predstavljaju deo istog.
Ostale tačke dnevnog reda (finansijski izveštaj) posle diskusije Sremca, 'mirisao' na vrlo polemičke tonove, ali nije bilo više ni vremena ni energije da se ulazi u klinč.
Uz sve razlike u stavovima, skupština relativno korektno odradila posao, osim prilično neprimerenog i bezobraznog istupa Todora Miškova-Piškaća, koji se spustio na lični nivo i provocirao Sremca, što je ovaj, uz moju malu pomoć, iskulirao. Posle toga Piškać dobio uzgrednu malu vaspitnu 'vakelu' od predsednika skupštine LSV Irmenjija.
Meni lično je bilo iznenadjenje koliku podršku je Sremac dobio od delegata u vezi diskusije i predloga o Vojvodjanskom lovcu.
Sredjujem utiske još, ovo je onako telegrafski. Prvi utisak: svako je dobio ponešto od onog što je izrečeno za govornicom (rukovodstvo je dobilo članarinu koju je tražilo, lovci će dobiti izveštaje o radu ćerke firme, oko odnosa sa LSS još uvek nerešeno...). Imam osećaj da će o nekim stvarima morati da bude još ohoho rasprave i sučeljavanja argumenata, ako je suditi po onome što sam ja video kao raspoloženje delegata - to je moj utisak.
Mislim da skupština LSV ima više struja, i da se polako kristalizuje nekoliko raspoloženja. Najveća zamerka rukovodstvu: VEOMA LOŠE INFORMISANJE.
Kao lepo vaspitan čovek, prišao sam domaćinima pre početka skupštine. Sa Pažinom obostrano kurtoazan pozdrav, a Beuković u prvi momenat posle mog 'dobar dan' i pružene moje ruke, jedno 5-6 sekundi je razmišljao da li da mi pruži ruku, pa je na kraju jedva nekako to i uradio. Ne verujem da će više imati šansu da to ponovi, nema smisla da čoveka dovodim u dilemu da li da se rukuje ili ne.
I da dodam: izgleda da su se sve tetke forumaša danas naglo razbolele, pa su svi forumaši osim mene i Sremca, morali da tetki odnesu lek.
Samo se čuvajte, da vas neko ne vidi i prepozna, junačine iza tastature!
Kao kuriozitet: kada sam se vraćao sa SPENS-a na posao (morao sam da odem jedno pola sata pre kraja skupštine), dok sam na semaforu čekao zeleno svetlo, pored mene je prošao pauk koji je nosio tamno zelenu Ladu Nivu, na čijim vratima je pisalo 'LU Fazan' Vršac.
Ako se ne varam, to je vozilo kojim je na skupštinu došao bivši kontroverzni član našeg portala pod nickom 'Kum'!
Mislim da je 'usluga' pauka u Novom Sadu oko 5000 dinara, ali nisam siguran. Omiljeno paukovo lovište jeste baš SPENS i okolina!
Dragi Lalo, juče si opet bio u zabludi ,kao i mnogo puta do sada,u vezi mene.
Znači varaš se OPET , Lada koju pominješ jete vlasništvo pomenutog Lu ( kome je od pre nekoliko dana zatvoren lov) ali je nisam vozio ja jer nemam veze sa tim Lu osim što tamo imam 100-tinak drugara,kumova i poznanika,
i nemoj se smejati tuđoj nesreći (kako si sam napisao ranije ) već pozovi tvoje "obaveštajce" iz Vršca i proveri da li je istina ovo što ti ja pišem.
PS Mogao si juče barem da se javiš
Direktno pitanje-direktna odgovor:
Nisam siguran čije je vozilo bilo, i tako sam i napisao 'ako se ne varam', ostavio sam mogućnost da grešim. Nipošto se ne radujem tudjoj nesreći, pa makar ona bila u vidu odnošenja auta paukom, ili u zatvaranju lova, što sad prvi put čujem.
Bivši član, napisano zato što više ne učestvuješ u radu foruma, što mislim da ti je greška, ali opet, tvoj izbor, učešće na forumu je dobrovoljno. Izgleda vlada pogrešna procena da to učešće u radu Srbijalov može da zasmeta u izgradnji neke karijere u LSV ili LSS, da to zasmeta tvojim mentorima, otkud znam?
Mogao sam da se javim? Paaa, mogao si i ti da se javiš, ako si me već video. Ja sam tebe video tek kad si predložen u radno predsedništvo.
Mogao si barem Sremcu da se javiš, sećam se kako si sse nešto junačio, da jedva čekaš da se suočiš sa njim, neki verbalni sukob beše, ako se ne varam?
U Futogu sam se ja tebi javio, iako sam imao razloga da ti se ne javim uopšte posle nekih tvojih upisa oko mene lično, sećaš se?
A očekivao sam, iskren da budem, da se javiš za diskusiju na skupštini, ipak jedan lovni radnik takvog kalibra, kako si tvrdio za sebe, bi valjda trebalo da ima šta da kaže o onakvim temama? Da nije 'kalibar lovnog radnika' malo bio samoprecenjen, ili je ipak procena da je za lovnog radnika korisnije ćutati i mahati 'kako je dogovoreno' onim crveno-belim papirićem?
Ok , nije ti prvi put da grešiš!
Zatvoren je lov , to je tačno , ali se i ja kao i ti iskreno nadam da će to lovci LU"fazan" rešiti na prvoj Skupštini koju budu imali , i to za njih najbolji mogući način.
Što se tiče konstatacije" bivši " ok,nisam se dugo javljao ,ni sada ne bih da me nisu zvali u vezi lade da pitaju !
što se tiče mentorstva ,to sam ti već odavno objasnio.
Hteo sam da ti se javim ,ali si bio zauzet sa pozdravljanjem i rukovanjem sa našim podpredsednikom.
Što se tiče Sremca ,imao je u futogu priliku ,ali nije odgovorio na 2 metra od mene je bio ,i sigurno je čuo upućene pozdrave sa moje strane od mene lično,ali verovatno ti to nije rekao ,tako da na ovoj Skupštini sam smatrao da je necelishodno obraćati mu se jer je bio uposlen jako sa govorima i predlozima.
Sećam se lalo ,ali oni su rezultat tvojih upisa o meni pre toga ,kao i ivaj sada ,tako da nikada ne ostajem dužan , a prvi ne diram nikada .
Što se tiče diskusije Lalo nisam imao vremena od tumačenja poslovnika o radu Skupštine i vođenja računa da neko to ne prekrši ,recimo dužinu trajanja govora ,replike itd....
O mom kalibru ja sam ti dokumentovao sve od br.licence ,diplome radnog iskustva itd... znači nije moja tvrdnja ,nego "de facto"!
Dogovori koje ti pominješ i opet neke insinuacije mislim da su te odlučno demantovale kod glasanja koje je uvek bilo skoro jednoglasno ili u odnosu 720 ZA i 7 PROTIV ili u nekim momentima / uzdržanih "AKO SE NE VARAM"
kum kaže:
Što se tiče Sremca ,imao je u futogu priliku ,ali nije odgovorio na 2 metra od mene je bio ,i sigurno je čuo upućene pozdrave sa moje strane od mene lično...............
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
kum kaže:
...... kod glasanja koje je uvek bilo skoro jednoglasno ili u odnosu 72 ZA i 7 PROTIV ili u nekim momentima / uzdržanih
To je 7 puta više "PROTIV" ili "UZDRŽANIH" nego ikada do sada!
Mislite o tome!
Nisi ni rekao da je i predlog oko dostave podataka za "VL" doo usvojen jednoglasno!
Tome se baš niste nadali, a mene čudi kako ste brzo krenuli Skupštini niz dlaku pa svi glasali "ZA"!
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
kum kaže:
Što se tiče diskusije Lalo nisam imao vremena od tumačenja poslovnika o radu Skupštine i vođenja računa da neko to ne prekrši ,recimo dužinu trajanja govora ,replike itd....
A jel? Nisam znao da je dužina diskusije bila ograničena, kao i broj izlazaka za govornicu!? Kome si to tumačio Poslovnik? Što nisi reagovao kad je Braca Piškać izašao i govorio potpuno van tačke dnevnog reda, i kada je onako prizemno spustio raspravu na lični nivo?
Pa što nisi reagovao, čoveče? Koliko dugo je govorio Grdinić, i koliko puta? Niko nje reagovao sve dok nije počelo gundjanje medju delegatima, pa je onda on sam odustao. Ili je ograničenje broja izlazaka za govornicu i dužina diskusije trebala da se primeni selektivno? Jedni mogu, drugi ne mogu? Hvala Bogu, da je predsedavajući Irmenji korektno vodio sednicu, pa nikog nije ograničavao, a odreagovao je i na Piškaćevu priču.
Nisam baš primetio da si bio prezauzet nekim poslom, osim što si vrteo olovku u ruci, ali ajd, da ne cepidlačim. Tvoje pravo kao delegata je da odlučiš da li diskutuješ ili ne.
Samo još jedna stvar: juče na sednici Skupštine LSV predsednik saveza Pažin dade jedno zanimljivo objašnjenje; naime, na Sremčeva pitanja o trošenju sredstava, na direktno pitanje o donaciji od 450.000 dinara koju je LSV uplatio Poljoprivrednom fakultetu, dobili smo od g.Pažina odgovor da se radi o donaciji za Poljoprivredni fakultet u Zemunu, a ne u Novom Sadu, a povodom organizacije Simpozijuma o lovstvu koji je održan u martu 2012. godine.
Šta je tu čudno?
Prvo, iznos je popriličan, a mislim da nije bio decidirano predvidjen fin. planom za 2012. godinu.
Drugo, što može da ima veze i sa odnosima izmedju saveza, u naučnom komitetu su kao jedni od ključnih članova navedeni dr Miloš Beuković i dr Zoran Popović, dok je kao sekretar simpozijuma naveden mr Dejan Beuković (od oca Miloša).
Nije loše: ne znam koliko para su uplatili kao donaciju ostali, recimo LSS?
A još bolja vest je da će se sličan skup ove 2013. godine organzovati, gle čuda, baš u Novom Sadu! Baš me zanima koliko para će ove godine da izdvoje rukovodstva oba saveza od lovačkih novaca, da bi se po mom mišljenju dva najveća krivca za stanje u lovstvu i odnose medju savezima prepuštali naučnom radu, od kojeg lovci slabo ili nikako nemaju koristi, a lovišta im prazna? Pretpostavljam da svi iz naučnog ili organizacionog komiteta tog simpozijuma ne rade to samo iz ljubavi prema nauci, nego i zbog vrlo konkretnih naknada.
Pa zar nam nije dosta silno izdvajanje za rad 'Vojvodjanskog lovca', besplatno davanje svega što savez ima, nego nam još i simpozijum falio? A gde ima predvidjena stavka 'Pomoć za LU članice saveza', ili stavka 'Donacija za unos divljači u lovišta'? Nema toga.
Čujem da su neki iz rukovodstva LSV jako uznemireni i da se žale zbog raznoraznih pitanja koja su postavljena na skupštini. Ja mislim da će pitanja tek krenuti da se postavljaju.
P.S. Amortizacija u finansijskom izveštaju NE MOŽE biti prikazana kao direktan trošak sredstava!!! NE MOŽE da se koristi u tekućem poslovanju!!! Taj iznos za amortizaciju predstavlja umanjenje vrednosti osnovnih sredstava usled protoka vremena i korišćenja (objekti, automobili, aparati, mašine, itd., sva sredstva čija nabavna vrednost prelazi 30.000 dinara); iznos amortizacije ne može da se prikazuje kao trošak tekućeg poslovanja, nego je strogo namenjen nabavci novih osnovnih sredstava, kada stara budu potpuno amortizovana (godišnja stopa amortizacije se razlikuje u zavisnosti od tipa osnovnog sredstva).
A Nadzorni odbor usvojio fin. izveštaj, Skupština usvojila, iako im je Sremac sa govornice jasno rekao da to ne može!
Lalo da te malo ispravim.... g.Pažin je rekao da se ne radi o donaciji nego da se radi o troškovima učestvovanja na tom simpozijumu (a to mu dođe kao neka kotizacija)!
Lepa kotizacija za njihova dupeta, nema šta!
Šta od toga imaju lovci koji u platili kotizaciju? I ZAŠTO POBOGU ONDA PIŠE DA JE DONACIJA????????????
Jedino ogranicenje u ljudskom ponasanju su danas pravila ponasanja propisana zakonom. Ne razumem odakle ovoliko pitanja oko LSV ili slicnih asocijacija ili grupacija ljudi.???
Pa jedino vazece pravilo ponasanja u oblasti lovstva je ZODiL i par donesenih, kao i par jos uvek nedonesenih a hitno potrebnih podzakonskih akata ili odluka. Ajde da podjemo od pretpostavke ili tvrdnje (sto da ne), da sam ja jedan obican debil ali molim pametne i obrazovane da mi objasne, gde pise ili sta obavezuje da neko LU mora biti clan neke vise lovacke asocijace, da bi ostvarilo pravo na gazdovanje lovistem, da bi obicni lovci (mimo clanstva u visim lovackim asocijacijama) mogli da ostvare svoje prohteve u vezi bavljenja lovom????
Paaaaa, bar je ovaj zakon dao mogucnost da ljudi sami odluce da li ce to svoje pravo ostvarivati organizovani u LU ili preko LU clanstvom u visim lovacim asocijacijama. Sva LU koja imaju potrebne uslove da to pravo lovaca ostvare samostalno, imaju mogucnost da to ostvare na taj nacin. Sva LU koja smatraju da to ne mogu da ostvare samostalno, imaju mogucnost da to ostvare clanstvom i u visim lovackim asocijacijama. Uslovi za clanstvo u LSV je 1200 dinara po clanu. Kome se isplati, uclanice se, a kome se to ne isplati ili nadje kvalitetniji interes, to nece uciniti. Prosto, zar ne????
Ako ta mogucnost postoji, ne vidim razloge za postojanje dilema???? Misljenja sam da sve clanove LU cine punoletni ljudi i da isti trebaju znati sta je u njihovom interesu??? Ako je vecina misljenja da nesto sto mogu platiti 1 dinar, trebaju platiti 5. dinara, ne treba ih sputavati u tome? Ali isto tako, ne treba sputavati i one koji znaju da 1 dinar ima mnogo manju vrednost od 5 dinara, odnosno da mnogo manje sopstvenog znoja treba uloziti u stvaranje vrednosti od 1, nego li 5 dinara.
Pokusavam ali ne mogu da razumem, zasto se ovoliko energije trosi na obicne gluposti!!!??? Ljudi, posvetite paznju svom lovistu i nadjite nacina da sve ono sto smatrate da izlovite, to uradite na nacin da sledece godine imate isto toliko divljaci. Ukoliko to uspete, odnosno ukoliko to uspemo, titulara prava svojine nad divljaci (narod i gradjani Srbije) nece interesovati jedini komunisticki nusprodukti, koji su eto opstali i nakon 22 godine od uvodjenja demokratskog sistema.
Gedžo, sve to stoji što pišeš: svako ima slobodu udruživanja, i slobodan izbor na članstvo u savezima, kako postojećim, tako i u nekim budućim. To je ustavno pravo, a ne zakonsko.
Ono što zaboravljaš da kažeš, jeste činjenica da je ogromna većina lovaca skoro potpuno neinformisana i slabo edukovana po pitanju lovstva - većina ne razmišlja dalje od mušice na nišanu. Tako neinformisani i needukovani glatko se povode za onim što im se kaže. Nije bitno ko kaže, nego šta se kaže! I tako neniformisani i needukovani, a vrlo često i nezainteresovani lovci nemo posmatraju kako im se iz džepova svake godine izvlači sve više novaca, koje troši jedna grupa ljudi po svojim planovima i odlukama, a aminuje im trošenje druga vrlo bliska grupa ljudi, koji možda imaju neki svoj sitniji interes, i eto ti priče.
Problem je u neinformisanju, i to je činjenica koju ne negiraju ni u rukovodstvima saveza, a ni u lovačkoj javnosti. Samo što svako informisanje tretira prema svom shvatanju: rukovodstva bi da preko informisanja učvrste svoju poziciju, da se ne piše o problemima, greškama, brljotinama, nego samo da se čitaju hvalospevi, da se uljuljkuju lovci u ružičastu stvarnost, šala-druženje - sve je u redu - baš nam je lepo, a probleme ćemo da gurnemo pod tepih. Logika jednog noja, koji zabije glavu u pesak. A nekom i jeste verovatno lepo - bajka od života.
Neki ljudi iz uprave jednog LU mi rekoše pre desetak dana (pazi dobro): pa šta ako su nam prazna lovišta? Valjda je dovoljan razlog za odlazak u lov i ono parče slanine ili ražnjić koji ispečemo u lovištu na vatri? Pa zar ne uživamo u prirodi, šetamo sa psom? Zar se ne družimo sa ostalim lovcima i šalimo?
Jeste, sve to radimo (video si to u Vlasotincu kako izgledaju forumaši kad su u elementu), ali ako je za druženje potrebno da nekom platim članarinu, kupim pušku, kupim i hranim psa, nabavim opremu, onda sam pogrešio temu.
Družiti se mogu i na izletištu u Fruškoj gori, sa prijateljima, isto tako uz roštilj, da se šalimo, uživamo u prirodi... I to bez članarine i ostalih troškova.
Ako je cena druženja sa lovcima uplata članarine, ne pristajem na to. Članarina treba da mi omogući LOV u lovištu, a druženje je samo jedan vrlo lep segment lova. Samo što druženje ne obezbedjuje onaj adrenalinski efekat kada tražimo divljač, kada se prikradamo, kada dolazimo u situaciju za hitac, onaj momenat kada je načinjen pogodak u metu i osećaj kada nam pas aportira NAŠ ULOV - to je isto tako lep osećaj, ali na drugi način. Čak štaviše, nije meni lično neophodan odstrel, neki put mi je dovoljno samo da vidim divljač, ako pucam i promašim, nije važno, nisam mesar. Ali nema lova bez divljači, a divljači ima sve manje i manje.
Ni jedan od ta dva osećaja ne može da ide jedan bez drugog: ni lov bez divljači, ni lov bez druženja. Možda neko hoće da nas ubedi da nema lova bez saveza? Sve će propasti ako ne budemo članovi nekog saveza? Ma hajde...
U to mogu da poveruju samo oni koji slepo veruju u ono što im se kaže, a posle gundjaju medjusobno u lovištu.
A dobro kaže poslovica: posle 'onoga' nema kajanja!
Dugo me nije bilo iz nekih ličnih i porodičnih problema, ali sada kada sam se uključio i "stigao" sve što je napisano na ovoj i srodnim temama ne mogu da se otmem utisku da lovci u Vojvodini, ako se ne uzmu pod hitno u pamet, i svoja rukovodstva nateraju da gledaju dalje i više od "rukovanja sa veličinama" pitanje je dana kada neće imati više šta da love, a pijavice kakve su ovi u LSV-u će da baš bude briga za to.
Koristiće situaciju dok budu mogli, dokle god u LU imaju poltrone i doopeuvlakače kojima će jednan čvrst stisak ruke sa takvim veličinama biti sve i svja. Za to vreme će tražiti negde da se udome pa kad brod bude jednom potonuo ( a potonuće sigurno ) većina njih će se "uhlebiti" negde drugde ( na fakultetima kao profesori, asistenti, prodekani...u sekretarijatima, JP...itd ).
Zbog čega se tako velikodušno daju donacije fakultetima...pa nisu ludi da doopetom zatvaraju vrata jer znaju da će doći momenat kada će se vratiti na te iste fakultete gde su ih kolege i zaboravile, pa ko vele bar da budemo "prisutni" na ovaj ili "onaj" način.
Super, ali ne sa lovačkim novcima gospodo.
Takođe, oni koji ne uspeju, vratiće se na svoje farme ( svinja ili ponija, kako god ) i uživaće blagodeti koje im ovo društvo pruža.
Bez i malo griže savesti ili trunke odgovornosti.
Čitam o VL d.o.o koje bi privredno društvo nazvao najvećom prevarom lovaca i načinom da im se iz džepa izvuku novci za nešto što bi po svojoj funkciji trebao da im obavlja LSV čiji su članovi.
Članarina od 1.200 dinara za nešto što LSCS naplaćuje 300-350 dinara. Cccc.
Pa stvarno treba da budemo debili pa da im uplatimo te novce kako bi oni iste lepo trošili dok polovina, pa i 2/3 lovaca po Vojvodini sigurno nemaju "leba da jedu" i grcaju dok skrckaju da plate tu istu članarinu.
ČVRSTINA VERE, ČISTOTA DUŠE, ČESTITOST ŽIVOTA
"Ko sme, taj može. Ko ne zna za strah, taj ide napred" ( Vojvoda Živojin Mišić )
Ficho sve mi to pišemo i trubimo na sve strane ali ne vredi jer neko ne vidi a neko ne želi da vidi situaciju u kojoj se nalazimo. Kada smo se družili sa kolegama u Vlasotincu mene je na mesto na čekanje pratio sada već čuveni Papućka, kolega lovac koji je išao bez oružija. E sad koliko se sećam neko mi tamo reče, da zbog teških uslova nije čovek mogao da plati članarinu i tu sezonu nije lovio.Koliko je takvih lovaca danas širom Srbije. Mnogi zbog ponosa prećute da je glavni razlog odustajanja od lova u stvari neimaština. To je jedan od najvećih razloga mog ličnog razočarenja u stanje kakvo je sada a i pritajenog besa na postupke LoSoVa, koji nemilice arče lovačke pare. I to tako bezobrazno umotaju u šarenu lažu i preskupo prodaju ovcama. Izvinite kolege lovci ko se nađe povređen ovim upisom ali kako drugačije da nazovem lovce koji vide a ćute i ne reaguju. Mislim da je V.Lonac vrhunac licemerja i beskrupuloznosti. A režirane skupštine naša sramota.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
kum kaže:
Ok , nije ti prvi put da grešiš!
Zatvoren je lov , to je tačno , ali se i ja kao i ti iskreno nadam da će to lovci LU"fazan" rešiti na prvoj Skupštini koju budu imali , i to za njih najbolji mogući način.
Što se tiče konstatacije" bivši " ok,nisam se dugo javljao ,ni sada ne bih da me nisu zvali u vezi lade da pitaju !
što se tiče mentorstva ,to sam ti već odavno objasnio.
Hteo sam da ti se javim ,ali si bio zauzet sa pozdravljanjem i rukovanjem sa našim podpredsednikom.
Što se tiče Sremca ,imao je u futogu priliku ,ali nije odgovorio na 2 metra od mene je bio ,i sigurno je čuo upućene pozdrave sa moje strane od mene lično,ali verovatno ti to nije rekao ,tako da na ovoj Skupštini sam smatrao da je necelishodno obraćati mu se jer je bio uposlen jako sa govorima i predlozima.
Sećam se lalo ,ali oni su rezultat tvojih upisa o meni pre toga ,kao i ivaj sada ,tako da nikada ne ostajem dužan , a prvi ne diram nikada .
O mom kalibru ja sam ti dokumentovao sve od br.licence ,diplome radnog iskustva itd... znači nije moja tvrdnja ,nego "de facto"!
Dogovori koje ti pominješ i opet neke insinuacije mislim da su te odlučno demantovale kod glasanja koje je uvek bilo skoro jednoglasno ili u odnosu 720 ZA i 7 PROTIV ili u nekim momentima / uzdržanih "AKO SE NE VARAM"
Pošto si bio u radnom predsedništvu, Kume, a ja sam bio u publici, hajde malo da mi pomogneš sa podacima: koliko je delegata bilo prisutno? Ja koliko znam (ispravi me ako grešim), verifikaciona komisija reče 72, i još 3 delegata koja su kasnila jedno pola sata, pa naknadno verifikovali (da li to uopšte može, Kume, tumaču Poslovnika? Gde to piše da je dozvoljena naknadna verifikacija, kada predsedavajući saopšti broj delegata koji prisustvuju?). A ti napišeš da je glasalo 79 delegata? U izveštaju 'Dnevnika' takodje piše da je bilo 76 delegata. Kad si već bio u radnom predsedništvu, reci mi kada se očekuje da zapisnik sa skupštine bude dostupan javnosti, da li znaš?
Drugo, kako to da preskočiš u svom pisanju onu silnu raspravu oko Vojvodjanskog lovca, oko minusa u njegovom poslovanju, oko toga ko čini skupštinu tog privrednog društva i ko ima pravo da vidi podatke po poslovanju, pa onda oko zahteva za dostavljanje izveštaja o radu ćerke firme VL delegatima skupštine-dakle, svim članovima saveza? Zašto preskačeš raspravu i glasanje (konfuzno) oko predloga da se preispita potreba postojanja Vojvodjanskog lovca? Bio sam tamo, video sam, pa jel treba da verujem tebi ili rodjenim očima i ušima? Išao sam i ići ću kad mogu na skupštine baš zbog ovakvih tumačenja i pokušaja guranja stvari pod tepih. Zbog čega je praktično celo rukovodstvo saveza onako grčevito izbegavalo da dozvoli dostavljanje podataka o firmi VL delegatima skupštine, sve dok skupština nije ogromnom većinom, ili skoro jednoglasno presekla posle dvosatnog natezanja sa rukovodstvom, i usvojila Sremčev predlog da se traženi podaci dostave delegatima? Šta misliš ti o tome? Ja recimo mislim da bi ti kao odgovorno lice uvek članovima svog LU, i ne samo njima (rad svakog udruženja je javan), dao na uvid podatke o radu, jel tako? To je i zakonska i statutarna obaveza valjda? Kad se pominje Vršac, pade mi sad na pamet ona fazanerija tamo, za koju ne znam da li ima neke veze sa LSV ili sa LU, osim što znam da je jedan stranac dobio odlikovanje LSV, koliko se sećam, samo ne znam za čega i za koje zasluge (verovatno ih je bilo)?
A rok za dostavljanje podataka o radu VL? Paaa, ja mislim da se u ovom slučaju, iako nije decidno rečeno, može primeniti adekvatna odredba Zakona o upravnom postupku, koja reguliše te rokove; mislim da se radi o roku od 60 dana.
I još samo mala digresija: jednog lovnog radnika po mom shvatanju ne čini diploma ili uverenje, nego pre svega dela, koja najbolje govore.
Za mentore mi nikad nisi ništa objasnio, koliko se sećam. Ili opet grešim?
Generalno o prekjučerašnjem godišnjem zasedanju skupštine LSV:
mislim da je najveći uspeh ove skupštine što je pokazano i dokazano, da se itekako mogu i trebaju postavljati pitanja o radu, i da je rukovodstvu pokazano da na pitanja delegata moraju da odgovore, a ne da eskiviraju sve ono što možda ne bi želeli da se vidi. Pokazano je rukovodstvu da nisu oni ti koji odredjuju šta će skupština usvojiti, da se smandrlja i usvaja sve što UO predlaže. Ovo je drugi put za manje od godinu dana, da predlozi zaključaka sa UO budu modifikovani odlukama skupštine, a ne glatko usvajani onako kako ih UO predlaže. Čini mi se da će se taj trend širiti, samo dok i drugi delegati ukapiraju da nije UO šef njima, nego obrnuto. Drugim rečima, nije sva pamet sveta u UO LSV (svaka čast svima), ima pametnih ljudi i drugde, koji umeju da postave prava pitanja, na pravi način. Nije uopšte bilo potrebe da se čelnici saveza onako postave, i da osporavaju pravo delegata i lovačke javnosti da saznaju sve što ih interesuje, npr. oko Vojvodjanskog lovca. Svojim protivljenjem su čelnici saveza samo dodatno zaintrigirali delegate, a protivili su se jer nisu očekivali da će ona pitanja biti postavljena. Pa još kad se setim Sremčeve opaske sa govornice na spuštene glave rukovodstva, na čega su kao po komandi, kao jedan, glave podigli...
Članarinu je rukovodstvo LSV dobilo, koju su predložili. Sada im ostaje još da tu članarinu i naplate - koliko ja vidim, u ovoj krizi, biće i tu problema. Možda grešim... videćemo. Dalje, i ovo: finansijski izveštaj jeste usvojen, ali je simptomatično da ni sam predsednik LSV Pažin nije bio siguran (rečeno za govornicom) da li je smelo da se u taj izveštaj ubaci kao tekući trošak iznos za amortizaciju. A šta ako se ispostavi da to nije smelo da bude tamo? Da li će onda onih 7 glasova 'protiv' biti u pravu, a oni koji su 'za' da su pogrešili? Šta ako se ispostavi da su UO i NO LSV poslali pred delegate finasijski izveštaj koji nije pravilno sastavljen? Ne govorim sada o opravdanosti načina trošenja (za dva softvera dato blizu 400.000 hiljada, donacije preko 500.000, itd.). Ako iznos amortizacije nije smeo da bude u fin. izveštaju, onda ceo izveštaj pada u vodu, jer ne štima! I još jedna, možda i bitnija stvar: predsednik LSV Milan Pažin je u jednom od svojih obraćanja za govornicom rekao da je u toku godine uradjen rebalans plana, a i vidljivo je iz skupštinskog materijala (fin. izveštaj, kolona 2; 'rebalans' ). Ostalo je nejasno kada je taj rebalans uradjen, i ko je uradio i odobrio rebalans, kada nije bilo zasedanja skupštine još od Futoga, a tamo to nije bilo na dnevnom redu? Ako po Satutu Skupština LSV usvaja godišnji plan, onda valjda jedino i samo Skupština LSV nadležna za izmene tog plana?! Nadzorni odbor LSV nije dao objašnjenje za ovu činjenicu!? Predsednik NO LSV je za govornicom rekao da je sve radjeno po zakonu i statutu?!? Pa meni stvarno nije jasno ko je, i po kojim ovlašćenjima, na osnovu kog akta, uradio i primenio rebalans? Da li to znači da SKupština LSV usvoji i odobri jedan godišnji plan, a da onda može neko drugi da taj plan menja onako kako njemu odgovara, mimo skupštinske odluke??? Tim pre me čudi rebalans, kada se prihodna strana plana praktično nije promenila, jer je članarina uredno plaćena, a predstavlja 83% prihoda saveza. Kada bih hteo da budem direktan, onda bih rekao da je u pitanju možda čak i grubo kršenje skupštinske odluke, i kršenje Statuta LSV, a možda bi se tu našlo još štošta. Ja ne znam da može UO da preuzme ingerencije i ovlašćenja Skupštine! Ili možda grešim, možda postoji i neko racionalno objašnjenje, za koje ja ne znam?
Većina delegata i prisutnih izgleda nije ni ovu činjenicu uvidela, pa su usvojili taj i takav izveštaj? A nisu hteli da se zamaraju, i da saslušaju sve ono što je moglo biti rečeno na skupštini, nego su dobacivali i ometali potencijalne govornike. Da li je rukovodstvo LSV svesno ove činjenice oko godišnjeg plana i izveštaja?
Da nije neko pobrkao lončiče?!
Hajde da pričamo otvoreno, zbog dobrobiti našeg saveza.
Kako sam nezvanično saznao, sinoć je bila sednica UO LU Novi Sad, jednog od najvećih LU u Vojvodini. Ovu informaciju treba proveriti, ponavljam, ovo nije zvanična informacija, nego mi je preneto usmeno, pa treba imati neke rezerve.
Na tom UO je, nezvanično sam čuo, doneta odluka da se skupštini njihovog LU predloži da ukupan iznos koji će ovo LU izdvojiti planom za 2013./14. godinu, namenjen za više saveze (LSS i LSV) bude ukupno 200,00 dinara po lovcu!?!
Da podsetim, LU Novi Sad je prošle godine imao oko 670 lovaca.
Da li je ovo, izmedju ostalog, i direktna reakcija na odluku Skupštine LSV, oko usvojene članarine od 1.200,00 dinara, a i na neke najave oko visine članarine iz LSS??
Očekujem da će biti i neke zvanične potvrde ove informacije iz LU Novi Sad. Nemam saznanje kada su oni planirali održavanje svoje Skupštine, koja treba da odluči da li prihvata ovaj predlog.
Stvarno se dogadjaji ubrzavaju, dešavanja kanda idu filmskom brzinom.
Opa bato. Pa Lu "Srem" imaće ove godine između 500 i 600 lovaca, pa bi bilo interesantno da se vidi kako će oni da reaguju s obzirom da Skupština još nije održana.
Lalo, što se ingerencija Skupštine u pogledu rebalansa tiče totalno si u pravu i bilo bi dobro okačiti u sekciju za download i primer važećeg Statuta LSV, ako ga neko ima, kako bi se ljudi upoznali sa ingerencijama organa LSV.
Prema Zakonu o udruženjima glavni organ je Skupština a svi ostali su podređeni Skupštini. Ona sama ima dosta široka ovlašćenja a može neka od njih preneti na UO, NO s tim da je pitanje rebalansa u ingerencijama Skupštine. Skupština, i samo skupština donosi odluku o rebalansu. To ne može NO, UO ili bilo ko drugi.
Pa i u R. Srbiji, APV, gradu ili opštini Skupština jedina donosi takvu odluku i NIKO DRUGI.
Mislim da ljudi iz LSV-a moraju da budu svesni da će sve više delegata početi da postavlja "prava" pitanja i da neće još dugo moći da se kriju iza takvih likova kao što je i drugi "bukači" i "štrajk brejkeri".
Takva glasačka mašina polako odlazi u istoriju, doduše sporije nego što se očekivalo, ali sama činjenica da je rukovodstvo LSV-a "oduvano" kod glasanja oko VL d.o.o govori u prilog toga da dolaze neka druga vremena i neki novi ljudi.
ČVRSTINA VERE, ČISTOTA DUŠE, ČESTITOST ŽIVOTA
"Ko sme, taj može. Ko ne zna za strah, taj ide napred" ( Vojvoda Živojin Mišić )
Bog da mu dusu oprosti. Pozdrav Daki, vidimo se u vecnim lovistima !
arnotije Offline
· 24.07.2025. 21:28
Бог да му душу прости, породици живот и здравље.
davorcalic Offline
· 24.07.2025. 19:00
Moje saučešće Darkovoj porodici i prijateljima, veoma sam ga poštovao... Nek mu je slava... Pozdravi Lalu i Mrvicu...
alex Offline
· 24.07.2025. 18:30
Sada primio poruku da je DakiNS.preminuo. Predivan čovek,prijatelj,lj udima,nemam reci kojim bih ga opisao! Darko lovi večnim lovištima sa svojim bretonima. 😞😞😞
AcaNik Offline
· 24.07.2025. 15:13
Наш колега и душа овог форума, DakiNS је умро данас. Нека му је лака земља и да има одличну екипу у вечним ловишти
Lela Offline
· 17.05.2025. 12:37
Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!