Grujo i kod nas kad se pisalo i govorilo na sva zvona o muljažama i svemu šta rade pojedinci u LD-a i LU-a, ta prozivana strana je celo vreme (evo već tri godine) u javnosti samo šutila i čitala, a svaku našu izjavu su štampali i na UO-a čitali onima koji (verovatno) neznaju da sami pročitaju nešto na internetu. Te upise su njima karakterisali kao da neki tamo hoštopleri blate po njihovom poštenju i po kolegama lovcima, pa kako ih sramotimo pred celom srbijom, iznoseći laži i obmane, itd,itd...
Ja verujem da tu priču pričaju i ti vaši igrači, no ničija nije do zore sijala, pa neće vala ni njihova!!!!...samo prozivajte argumentovano i konstantno, pa valjda nekog u ovoj državi zanima pravda i zakon!!!
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.
Evo odgovora po pitanju finansiranja rada udruženja od strane lokalne samouprave ( opštine, grada, )
Postoji mogućnost da se po posebnom programu prilikom usvajanja budžeta opštine deo sredstava isplanira za pomoć udruženjima na osnovu njihovog projekta ili godišnjeg plana rada ukoliko Gradsko veće prepozna u tim projektima i planovima širi interes po lokalnu zajednicu.
Sigurno da to ima opravdanja ali ne i finansiranje bahanalija i slično jer postoji puno udruženja koja se bave različitim sadržajima i aktivnostima koji su u interesu lokalne zajednice ( i sami su poreski obveznici ).
Kod dodele budžetskih sredstava sva dobijena sredstva moraju biti validno opravdana.
Postoji mogućnost i jednokratne pomoći za finansiranje pojedinačnih aktivnosti koje nemaju karakteristiku uobičajenosti i najčšće su vezana za obeležavanja jubileja, neplanirane aktivnosti ili troškove izazvane elementarnim nepogodama.
Dobro je ako postoji spona udruženja i opštine ali nije dobro već zlo ako se ta spona koristi za zloupotrebe i bahanalije pojedinaca.Uvek postoji rešenje na takvo ponašanj, između ostalog i putem obraćanja višim instancama i pojedincima kojima bez obzira na političku pripadnost ne ide u prilog da povlašćuju takva ponašanja pojedinaca koji na taj način pronose i slošu sliku o partiji čiji su članovi.
U Statutu opštine može da stoji da opština može da pomaže rad udruženja na svojoj teritoriji. Ako ćemo pravo i treba da pomaže.
ALI...
Kako je rekao Elko, postoji jednokratna pomoć u npr. određenom novčanom iznosu za sanaciju krova na lovačkom domu, kupovinu stolova, stolica...karikiram sada.
Takođe postoji mogućnost da opština u svome budžetu planira sredstva za narednu budžetsku godinu za pomoć određenim udruženjima, verskim zajednicama koja deluju na njenoj teritoriji...
Ono što je veoma bitno, a što je Elko takođe istakao, je plasman i pre svega KONTROLA budžetskih sredstava od strane opštine koje ih plasira ka udruženju.
U opštini može da postoji revizor, a u opštinama gde ga nema veoma je lako moguće angažovati revizorsku kuću, pa bih baš voleo da vidim tog predsednika opštine, skupštine...itd. koji će svoj potpis tako olako staviti za trošenje budžetskih sredstava opštine u situaciji kada bilo kakva vrsta revizije može da otkrije nenamensko trošenje budžetskih sredstava, i eto krivične kao dobar dan.
Mislim da su se čelni ljudi u LU Bojnik malo zaigrali i počeli da obećavaju nešto što je realno teško bez kvalitetne papirologije moguće i realizovati a sve u cilju omasovljavanja članstva u LU s obzirom da ako je istina da imaju odliv članova, jako malu članarinu, pitanje je kako opstaju i rade i rad samog LU je onda pod velikim znakom pitanja.
ČVRSTINA VERE, ČISTOTA DUŠE, ČESTITOST ŽIVOTA
"Ko sme, taj može. Ko ne zna za strah, taj ide napred" ( Vojvoda Živojin Mišić )
fico ove godine je bilo jako puno pozara i susa itd. nece im trebati mnogo da se pravdaju. samo sto divljac, loviste i lovci od toga sigurno nece videti ni krajcare.
Mi necemo reci gde praznina zveci
Kao klepka suplja,
Mi hocemo dela velikih bez reci-
Zuljeva i znoja, stradanja i vere,
Pelina iz cije zuci pcela bere
i med slatki skuplja.
A. Santic http://www.youtube.com/watch?v=pDIl8R...re=related
Sutra ce biti postavljeno par izjava svedoka koje je policijski inspektor Radonjic falsifikovao prilikom izborne kampanje u LU,,Bojnik",a uzete od strane policije u Leskovcu.
Ako sam dobro shvatio, u opštini Bojnik rade dva LU, i polemika na ovoj temi se vodi upravo izmedju članova ta dva LU.
Na mail adresu Srbijalov portala stigla je kopija jednog dokumenta, o skorom inspekcijskom nadzoru poslovanja LU iz Žitoradje; u tom dokumentu, u tački 3., se razjašnjava šta se desilo sa nabavkom lovnih karata za LU 'Podgora' (o čemu je bilo reči u ranijim upisima na ovoj temi).
Objavljujem ovaj dokument, sačinjen 27.08.2012. od strane lovnog inspektora Rkulović Ivana, u cilju sagledavanja cele situacije u Bojniku, bez želje da presudjujem ili da se stavljam na bilo čiju stranu - brljotine su brljotine, ma ko da ih pravi!
(klik na sliku, za uvećanje):
mnogo je sitno laki ne vidi se nista
INTERMAKER: Popravljeno!
Kao klepka suplja,
i med slatki skuplja.
Klikni na funkcijski taster F5, pa onda klik na dokument, lepo se vidi.
Ja ne znam koliko smo već puta ponavljali šta je sve potrebno da bi neko lice ostvarilo pravo na lovnu kartu: kopija lične karte, kopija diplome o položenom lovačkom ispitu i dokaz o uplati naknade za lovnu kartu.
I evo opet se dešava, da uprave LU ne odrade posao kako treba, posle im djavo bude kriv, kada popiju visoke novčane kazne na sudu!
Ne osecam se prozvanim al da lanem kad vec "izvrcu i klevecu"sto bi reko Souic
-ovaj,a znamo ga ko je,sto je poslao ovaj dokumenat trebao je da posalje i onaj iz svog udruzenja pa da slika bude potpuna jer je istog dana izvrsena i kontrola kod njega u LU Bojnik,a bas njega sad zahtevamo na uvid od gosn Rkulovica
-sto se tice zahteva popunjeni su i poslati svi oni koji su dostavili potrebnu dokumentaciju sto ce reci fotokopije: l.k.,oruznog lista i diploma o polozenom lovackom ispitu,i naravno upalatnica za lovnu kartu,e kad smo vec tu problem je i kod nemarnosti lovaca ali i kod upravnika LU Bojnik Misic Dejana inace ovog sto "podmece"ovaj dokumenat,sto lovcima koji su sad presli u LU Podgora ne da diplome o polozenom lovackom ispitu a iste su ostale kod njega jer se nisu dodeljivale odmah nego nakon nekog perioda po polaganju lovackog ispita pa su ih lovci sukcesivno uzimali na zahtev ali neki i nisu i samo zbog toga je dostava dokumentacije kasnila i u tom periodu se desila kontrola i ovaj zapisnik koji citate jer kakvi bi mi to ljudi pre svega bili a potom i lovci koji se bore za istinu i pravdu a da coveka koji nam je tako velikodusno izasao u susret kad niko nije ni pomisljao da stavljamo pred bilo kog sudiju pa makar i prekrsajnog
Kao klepka suplja,
i med slatki skuplja.
Papiga, ovaj dokument nije poslao čovek koga pominješ, Mišić Dejan.
Nepreuzimanje diploma je pre svega, po mom mišljenju, nemar lovaca. A ako neko iz uprave LU Bojnik neće da lovcima preda njihove diplome, onda se taj debelo zaigrao.
Samo da se ne desi, kao što je bilo slučajeva (pisalo se o tome na forumu, mislim da je u Vlasotincu bio problem, ali nisam siguran) da je bilo nekog petljanja oko polaganja lovačkih ispita.
Uvazeni kolega Lalo slazem se potpuno da je direktna odgovornost lovaca sto se tice ne preuzimanja diploma,ali ipak je seoska politika oduvek bila najgora a moras se sloziti da mi ipak malo bolje poznajemo prilike u svojoj sredini od posmatraca.Sto se tice polaganja lovackog ispita svi lovci i clanovi LU Podgora su iste polozili bas u LU Bojnik,osim onih koji su isto nezadovoljni iz susednih lovista pa su se uclanili kod nas i prilikom uclanjenja doneli potpunu dokumentaciju, tako da tu nema prostora za bilo kakav manevar ili kako ti kazes nekog petljanja
E pa draga gospodo, mislim da je krajnje vreme da rezimiramo stvar. Danas, bez obzira da li si bio clan LU Bojnik jednu dve ili deset, ili dvaeset godina, ako zelis da uplatis clanarinu, moras da napises zahtev upravnom odboru LU. Ukoliko ti oni odobre, moras 8000 da das na ruke, jer odluka o placanju preko tekuceg racuna postoji i vec je vidjena. Naravno lovna karta je nesto sasvim drugo jer niko ne zna kad ces je dobiti, jer veliki broj ljudi koji su uplatili clanarinu jos marta meseca, nisu dobili lovne karte. Je li tako Radane? Ukoliko, kao Ja dobijes lovnu kartu legitimno preko drugog uruzenja, i uplatis clanarinu regularno preko tekuceg racuna, bas kao Ja prosle godine, i odes da lovis u svoje LU Bojnik, obavezno dobijas prijavu kod sudije za prekrsaje i to za dva razlicita dana, bez obzira sto ti svu ovu dokumentaciju i uz prisustvo svedoka, pokazes lovocuvaru u momentu kontrole na terenu. Je li tako Radane? Danas da bih Ja lovio u Lu Bojnik, moram sve ove radnje da ponovim, lovna karta, uplata preko racuna, i odmah cu automatski dobiti prekrsajnu prijavu cim se pojavim u lovistu. Je li tako Radane? Ja znam da ti znas da sam ja u pravu i da imam tvoju podrsku u svemu tome, ali smisao lova nije rat u sudnicama, vec setnja s kerovima, i prijateljima. Stoga molim sve forumase da mi kazu, kako da izadjem iz ovog zacaranog kruga?
Astorija: jedna stvar nedostaje, da bi mogao da loviš, a to je dozvola za lov.
Ukoliko si u lovištu sa oružjem bez dozvole za lov, pa još ako i imaš neki odstrel, onda si u problemu. Džaba ti i lovna karta, i oružni list i plaćena članarina - bez dozvole za lov nema lova, a te dozvole izdaju ili upravnik lovišta ili predsednik LU, ili sekretar, zavisi od odluke organa LU.
Ako ti ne daju dozvolu za lov, a nemaju obrazloženje, obratiš se lepo lovnom inspektoru.
Ah da. Napisao sam zahtev UO LU Bojnik da mi dozvole uplatu clanarine i ove godine, medjutim oni su me glatko odbili i mene i ostalu dvojicu clanova moje grupe. Sudska resenja o prijavama iz prosle godine su stigla i LU Bojnik i meni gde lepo pise da se ja oslobadjam krivice u oba slucaja, ali to naravno nije dovoljno predsedniku UO LU Bojnik, jer on ce se,, zaliti na te odluke suda,, i naravno zbog toga sam ja odbijen. Naravno da znam da je to pisanje zahteva farsa i da je dovoljno da ukoliko imam lovnu kartu iz drugog udruzenja, i uplatim 5000 na tekuci racun, jer je toliko po odluci skupstine clanarina, i naravno da cu bas tako i uraditi, ali gospodo draga gorak ukus u ustima ne brise nijedna oslobadjajuca presuda suda. Verujte.
Ja sam kriv sto je do ovog slucaja doslo.Naime ,kako nam je upravnik iz susednog udruzenja,najcesce se cujemo telefonom,a podatke saljemo mailom,kako bi sto vise ustedeli lovcima novac.Mi se trudimo da sve odradimo volonterski i od svojih licnih para,a ne ko neki djuvecari,pa nas jos i prozivaju.Ovo nije bila kontrola zbog nas,vec je verovatno neko prijavio tamosnje udruzenje iz nekih njihovih razloga,ali da pojasnim.Zasto inspektor nije imao na uvid zahtev sa kopijama diploma o polozenom lovackom ispitu?Zato sto smo se par dana ranije culi telefonom ja i inspektor Rkulovic i dogovorili da se nadjemo bas u Zitoradji,jer je tamo imao kontrolu,a da ga onda dopratimo do Kosancica,gde je inace sediste naseg udruzenja,i da pogleda dokumentaciju kojom raspolazemo,pa da odatle ode za Bojnik po nasoj prijavi.Sve kopije su se nalazile kod nas,jer sam ja smatrao da dokumentacija mora da stoji u sedistu udruzenja,bas iz razloga kontrole.Inspektor Rkulovic je tog jutra meni i predsedniku nase Skupstine objasnio da mora da izvrsi kontrolu u jos par udruzenja na jugu,te da nema vremena da svrati u nase udruzenje,nego nas je uz kafu saslusao tu u Zitoradji.Obecao nam je da ce onim tamo prevarantima zatvoriti loviste samo ako naidje na krsenje zakona,ali od toga nista.Pa zar je veci prestup,ne pokazati u datom trenutku dokument koji posedujete ili ne izdati lovcima koji uplate clanarinu i ispunjavaju sve zakonske uslove,105 lovnih karata!Svi nasi clanovi koji su dobili lovne karte poseduju kompletnu dokumentaciju,s tim sto nekolicina nije dostavila papire jer ti ljudi trenutno nisu u mestu,neki su po Beogradu na gradjevini,neki u Crnoj Gori ili negde po Sumadiji.To su nasi stari clanovi,i znamo da poseduju urednu dokumentaciju,koja trenutno stoji u Bojniku,a mi kao udruzenje pocinjemo sa radom od ove godine i kako nismo profesionalci,moze da nam se desi da pogresimo,ali sigurno ne zlonamerno.U ovu pricu smo svi krenuli srcem a ne iz neke materijalne koristi.Samo ja sam za ,,Podgoru"potrosio preko tri hiljade evra dokazujuci istinu skoro dve godine,i ne dozvoljavam da me neke jajare prozivaju!Za novac znam jer sam podigao kredit za auto,a potrosio ga na udruzenje,pa kupio jeftiniji auto od ostatka novca.I ponovo podvlacim,da udruzenje ima placenog samo lovocuvara,a upravnik nam radi bez dinara,jer hoce da nam pomogne za pocetak dok krenemo,ali naravno,zbog postovanja zakona,morali smo da sklopimo ugovor o delu.Ja sam kao predsednik slusao savete upravnika,uplatio njihovom udruzenju za lovne karte,prikupio dokumentaciju,otisao sa njim u Nis kod Nisavica i podigao lovne karte.Ja sam licno letos trazio od upravnika Misica da nam vrati dokumentaciju od svih onih lovaca koji su usli u novo udruzenje,jer njima vise ne treba,na sta mi je on odgovorio da ne sme jer ce imati problema sa rukovodstvom,sto je i istina.A inspektor Rkulovic od nas nije trazio nista,tako da smatramo da nismo krivi,jedino sto smo nenamerno napravili problem upravniku iz Zitoradje.
Lalo,astorija je u pravu za dozvole.Bas iz razloga muvanja sa lovnim kartama i narucivanja manjeg broja istih u odnosu na broj lovaca,upravnik nikako nije smeo da izdaje dozvole za lov,jer bi se na njima nasli i lovci koji nemaju lovnu kartu,a onda zbogom oruzje!Ne krivim ovde Radana jer je on izvrsavao naredjenja pretpostavljenog,koji je igrom slucaja i policijski kriminalisticki inspektor!Gde ces veci autoritet po tom pitanju!Valjda on zna kako se to radi?
Ljudi, brisaću vam upise, jer vi navalili da sami sebe optužujete za nezakonit lov!!!!
Koji vam je, pobogu?
Kako može bilo ko da ide u lov bez dozvole? Ako se to dešava, onda su krivično delo načinili i oni koji idu u lov tako, i oni koji to omogućavaju, i oni koji to prikrivaju! Lovci, grupovodje, upravnik lovišta, predsednik... Svi ste u sosu, ako je ovo tačno što pišete.
Jbt, ne mogu da verujem, jedan upis korigujem, još dva slična iskoče...
Hajde, kad pišete, razmislite prvo šta ste napisali, pre nego kliknete na miša! Nemojte da ja moram svaki upis da pratim, da mislim da li će neko nayebati zbog svoje nesmotrenosti...
Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!
tomo vrbas Offline
· 20.04.2025. 08:48
Христос Васкресе.
Planinko011 Offline
· 04.11.2024. 07:37
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?