|
Sa kojom municijom (sačmom) u lov?
|
| hamerles |
Objavljen 20.03.2011. 13:38
|

Lovčina

Upisa: 1066
Pristupio: 20.02.2011. 12:10
|
aleksa kaže:
Neko je rekao i potpuno se slazem sa tim - Ako se dvoumis izmedju dve krupnoce sacme, odaberi sitniju!
To zaista vazi u praksi i smatram da pre svega navike i to po mom misljenju lose navike i losa ubedjenja, mozda ponekad i tvrdoglavost dovode do toga da se krupnija sacma od dovoljne koristi za lov plemenite divljaci.
Ni u jednoj kategoriji za lov zeca 4 mm nije u prednosti nad 3.5 mm. 3.5 mm ima vise sacme u patronu iste gramaze, a svi bi trebali da znamo da divljac ne gine od nanesenih rana nego od soka. Da bi doslo do soka potrebno je dovoljno energije, a vise energije na svakoj udaljenosti do granice efikasnosti od nekih 45 metara prenese popularna osmica. Jednostavno zato sto ce zeca pogoditi veci broj kuglica. 3.0 mm je takodje u zaostatku u odnosu na 3.5 mm ali za prvi metak do 30-35 metara sasvim dovoljan a sacma ce se zadrzati ispod koze i bice minimalno ostecenje.
Ove sezone sam odstrelio lisca na sigurno preko 40 metara sa sacmom 3.9 mm. Pa cemu onda za zeca 4.0 mm?
zato sto ga napunis olovom i mozes samo da ga bacis pogotovo ako se gadja na nekih 20 metara  |
| |
|
|
| canis aureus |
Objavljen 20.03.2011. 13:48
|

Admin

Upisa: 4116
Pristupio: 22.01.2010. 15:41
|
ohotnik kaže:
Ja bih naveo sta ja koristim od sacme za lov Jer vidim da mladji lovci koji slusajuci starije kolege kada se koristila krupnija sacma nastavljaju sa tom tradicijom a nema potrebe sa nastankom savremene municije i baruta.Prepelica[1,7mm] Grlica,divlji golub[2,4mm]Fazan[2.4-3,00mm]Zec[3,00-3,5mm] Patka[3,00-3,5mm]Guska[3,00-4mm] lisica i sakal [4-4,5mm] Prve oznake su za toplije vreme a druge za hladnije.

a bar ti loviš po različitim terenima i uspešno odstreljuješ, tako da ...B) |
| |
|
|
| aleksa |
Objavljen 20.03.2011. 13:59
|

Veteran

Upisa: 599
Pristupio: 22.10.2010. 15:52
|
hamerles kaže:
zato sto ga napunis olovom i mozes samo da ga bacis pogotovo ako se gadja na nekih 20 metara 
Prvo, sta bi bilo sa zecom kada bi ga pogodio "pun" snop 6-ice na 20 metara?
Drugo,zasto pucati na 20 ako moze da se pusti da odmakne do 25 ili 30 metara?
Trece, da li stvarno verujes da je sitna sacma toliko mocna da samelje zeca na 20 metara? |
| |
|
|
| hamerles |
Objavljen 20.03.2011. 14:17
|

Lovčina

|
aleksa kaže:
hamerles kaže:
zato sto ga napunis olovom i mozes samo da ga bacis pogotovo ako se gadja na nekih 20 metara 
Prvo, sta bi bilo sa zecom kada bi ga pogodio "pun" snop 6-ice na 20 metara?
Drugo,zasto pucati na 20 ako moze da se pusti da odmakne do 25 ili 30 metara?
Trece, da li stvarno verujes da je sitna sacma toliko mocna da samelje zeca na 20 metara? Mnogo glupo pitanje da samelje zeca nego ga napunis olovom pa mozes samo da ga bacis ili da ga jedes pa da trazis kuglice po ustima na zeca iskljucivo 4mm eventualno 4,5 kada su veliki mrazevi to je decenijama proverena kombinacija i daje savrsene rezultate B) a ko ce koju sacmu stavljati u svoju pusku to je njegov izbor ja sam ovde samo izneo svoje misljenje. krupnija sacma je u prednosti nad sitnijom i to je dokazano u praksi ovde u sumadiji na brdovitom terenu i nijedna sitnija sacma ne moze da parira u lovu na zeca sacmi 4mm ili sestici... pisem za ovaj teren gde se ja nalazim.  |
| |
|
|
| aleksa |
Objavljen 20.03.2011. 14:38
|

Veteran

|
Nema neke razlike izmedju samleti zeca sacmom ili napuniti sacmom toliko da moze da se baci.
Bez obzira na teren smatram da se najveci efikasan domet u lovu zeca moze ostvariti sa osmicom-3,5 mm. |
| |
|
|
| hamerles |
Objavljen 20.03.2011. 14:48
|

Lovčina

|
mislis da ga sestica 4mm raznese??? |
| |
|
|
| denisedi |
Objavljen 20.03.2011. 15:44
|

Član

Upisa: 120
Pristupio: 18.05.2010. 14:32
|
Pozdrav za kolega Hamerles,Ja sam iz Makedonije i lovim na KOZUF planina.Upravo si lov zeca na planinskom predelu je najatraktivan.Ja bi ti preporucijo ovaj metak da probas.
DOBAR POGLED
Bog ne racuna onih dana prodjeni u lov. 
|
| |
|
|
| Neca92 |
Objavljen 20.03.2011. 16:55
|

Lovčina

Upisa: 1459
Pristupio: 14.12.2010. 19:29
|
Iskren da budem, mislim da gresite da 4mm unisti zeca na 20 metara! Jesam ja mlad lovac, ali u lov idem vise od 10 godina i vidjao sam razne situacije, i jos nikad nisam video da sestica na bilo kojoj daljini unisti zeca! (ne racunam bas ispod 10 metara, jer to je suludo)
Govorite od razlici od pola milimetra, i kazete da je 3,5 mm idealno, a 4mm je premnogo, unistava, pa od zeca ne ostane nista kao da je razlika 1 ili 2mm, a ne 0,5mm!
Lovac nije ko vino ne pije i ko ide planinom samo da ubije!
|
| |
|
|
| denisedi |
Objavljen 20.03.2011. 17:02
|

Član

|
Ne da 6-ca unistava zeca nego postoi i lovci koi love zeca sa 4.5mm-5mm, a kazemo da sa taa sacma se lovi lisica a ne zeca(znaci velika sacma) sa veca sacma lakse se rani divlac i ostaje u lovistu,rekli smo da divlac pada od sok a ne od iskravavuvanje.pozz
|
| |
|
|
| aleksa |
Objavljen 20.03.2011. 17:45
|

Veteran

|
Neco92, posto se radi o malim velicinama, razlika od 0.5 mm izmedju 3.5 mm i 4.0 mm je velika.
Na 20 metara sacma od 3.0 mm ce, ako je pun pogodak, u velikom broju kuglica pogoditi zeca ali nece mnogo penetrirati tj. otoci duboko u tkivo,a sacma od 4 mm ce otici duboko i izazvati veliko unistavanje tkiva i unutrasnje krvarenje tako da ce meso biti mnogo vise osteceno,tvrdim iz iskustva!
Na kraju,mozda ne bi trebalo uzimati kao primer 20 metara jer je to prilicno blizu ali i na tih 20 metara 10-ka ce napraviti manji negativan efekat.
Govorim o punom pogodku.
Voleo bih da oni lvci koji imaju ubedjenje da je sestica,cak i cetvorka pogodna municija za zeca,makar probaju jednu sezonu da ga love osmicom.Mislim da bi mnogi promenili misljenje.
Moja kombinacija je 3.0 mm ili 3.1 mm prvi metak i 3.5 mm druga dva metka.Prvi je 32 grama a druga dva 34 grama sacme.Eventualno bih pucao samo 3.5 mm na zahtevnijim terenima i nista vise od toga.Ljudi, nema potrebe! |
| |
|
|
| Neca92 |
Objavljen 20.03.2011. 18:09
|

Lovčina

Upisa: 1459
Pristupio: 14.12.2010. 19:29
|
Kolega Aleksa, na kakvom terenu lovis?
Lovac nije ko vino ne pije i ko ide planinom samo da ubije!
|
| |
|
|
| Cvele |
Objavljen 20.03.2011. 19:04
|

Lovčina

Upisa: 3230
Pristupio: 18.09.2009. 20:03
|
Bitan je pogodak, ne teren... ;)
 Lov je za mene život =))) 
|
| |
|
|
| mirko knezevic |
Objavljen 20.03.2011. 19:07
|

Lovčina

Upisa: 1063
Pristupio: 02.08.2010. 15:40
|
Kolege u pravu ste dosta zavisi i na kojem terenu lovite,ako je ravnica pa mozete da pustite divljac da malo odleti,a ima i ko lovi po sumi velikim bagrenjacima gustisima pa sacma na svom putu do divljaci treba i put sama sebi da napravi kroz svo to granje... Ja sam jedne godine u lov poneo 10kom 3mm i 10kom 3.5mm a lovili smo po takvim terenima,sa 3mm nisam mogao nista da uradim divljac mi je odlazila samo tako a ne mozes bas toliko da pustis divljac jer nemas posle prilike za pucanj. Kad sam to istrosio i krenuo sa 3.5mm odmah je bilo vidno bolje...
Srbija do Tokija!

|
| |
|
|
| canis aureus |
Objavljen 20.03.2011. 20:01
|

Admin

|
U početku svog lovstvovanja normalno kao i svi mladi lovci slušao sam starije lovce. Bilo je tu dosta nesuglasica među njima, skoro pa ko i sada na ovoj temi. Zec se lovio sačmom od 3,5mm do 5mm, fazanski petao sa 3,5 i 4mm, patke 4 i 4,5mm, guske i lisica sa 5 i 6,2mm, DS sa "PPejkom" i ređe "Idealkom"(pojedinačna kugla) a srna se najbolje obara sa dvojkom i duplom nulom (nije bilo kod tih starih olučenih cevki pa se snalazili a i zakon ...) Sve u svemu najsitnija osmica(3,5mm) ...
Municije i nije bio nešto preširok asortiman, ni mnogo proizvođača a ni krupnoće sačme! Uglavnom domaći proizvođači i od 3,5mm pa krupnije(šta se najviše prodaje to se i nabavlja) ...
Nije bilo gde ni da se nauči nešto više, da se pročita već kako ti kažu tako i radiš pa "kako svi turci tako i onaj njin mali". Nekad bude uspešnije nekad ne, nekad divljač možeš samo da baciš jer je previše razbijena a nekad je bez većih oštećenja odstreliš na maksimalnim daljinama, nekad ostane na mestu nastrela a nekad je ni najbolje kere ne pronađu ...
Vremena se menjaju, prodavnice su punije i veći je izbor municije pa razna literatura, internet i tuđa iskustva ...
Probao sam "svašta" tj i ono što su me učili domaći stari lovci a kasnije i ono što se moglo pronaći po raznim "stručnim" literaturama i sada je stanje sa mojim izborom municije ovako-
prepelica 2mm, golub, grlica 2,4mm, fazanski petao, patka i zec 3,5mm, guska 4mm, lisica i šakal 4 i 4,5mm(5) DS pojedinačna kugla(punog prečnika i podkalibarna) ... i neki misle da treba ovako oni drugi onako a ja mislim da je ovo "najidealnija kombinacija". Ovakvim izborom lovim desetak godina i B)B)B) 7-8god uglavnom Baschieri & Pellagri i dok ga bude po našim prodavnicama i po pristupačnim cenama mislim da će biti moj izborB) |
| |
|
|
| hamerles |
Objavljen 20.03.2011. 20:03
|

Lovčina

|
Desetkom 3mm u brdskom lovu gde ima vrzina, cecvara, gustisa sume i bagremara kojih kod mene ima mnogo (ne moze nista da se postigne) pisem za kalibre 16/70 i 12/70 ne za poluautomate 12/89 koji u jednom punjenju imaju za dva ipo patrona mog omiljenog kalibra 16/70... probajte pa cete videti ja idem u lov od 90te godine jos kao dete, pa da sam samo po jednom godisnje isao pa bih video razlike bilo bi to 21 put a isao sam non stop. isao sam i u vremenima krize kada ljudi nisu nalazili sitniju sacmu od PP i sami punili patrone i ljudi uspesno lovili bez greske i posledica po druge lovce jer su vodili racuna gde pucaju... u mom kraju u redeniku niko ne nosi sitniju sacmu od 3,5mm-osmice jer se smatra beskorisno.retko ko nosi 3mm a sitnije da ne pominjem... ovde smo na forumu da iznosimo razna misljenja iz razlicitih krajeva ja vam iznosim svoja iskustva i nismo svi isti... ima lovaca koji kupe samo sacmu 4,5mm i njom love sve od fazana,zeca do lisice i sakala jer je smatraju najboljom. napominjem nismo svi isti.  |
| |
|
|
| Podunavac |
Objavljen 20.03.2011. 20:07
|

Lovčina

Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
Mislim kolege da se kroz granje i ostale zaklone i prepreke ne bi trebalo ni pucati na divljač. Na divljač se puca samo na sigurno. Kod pucanja kroz raznorazne prepreke dolazi do nepotrebnog ranjavanja divljači, a nije dobro ni po pitanju sigurnosti jer se češće dešavaju rikošeti a može sa druge strane da se nalazi i kolega lovac. Za zeca koristim isključivo 3,5 mm bez obzira na temperaturu vazduha. Za fazana 3 mm ali često i 3,5mm pa pucam i na zeca ako naiđe.
|
| |
|
|
| canis aureus |
Objavljen 20.03.2011. 20:17
|

Admin

|
canis aureus kaže:
U početku svog lovstvovanja normalno kao i svi mladi lovci slušao sam starije lovce. Bilo je tu dosta nesuglasica među njima, skoro pa ko i sada na ovoj temi. Zec se lovio sačmom od 3,5mm do 5mm, fazanski petao sa 3,5 i 4mm, patke 4 i 4,5mm, guske i lisica sa 5 i 6,2mm, DS sa "PPejkom" i ređe "Idealkom"(pojedinačna kugla) a srna se najbolje obara sa dvojkom i duplom nulom  (nije bilo kod tih starih olučenih cevki pa se snalazili a i zakon ...) Sve u svemu najsitnija osmica(3,5mm) ...
Municije i nije bio nešto preširok asortiman, ni mnogo proizvođača a ni krupnoće sačme! Uglavnom domaći proizvođači i od 3,5mm pa krupnije(šta se najviše prodaje to se i nabavlja) ...
Nije bilo gde ni da se nauči nešto više, da se pročita već kako ti kažu tako i radiš pa "kako svi turci tako i onaj njin mali". Nekad bude uspešnije nekad ne, nekad divljač možeš samo da baciš jer je previše razbijena a nekad je bez većih oštećenja odstreliš na maksimalnim daljinama, nekad ostane na mestu nastrela a nekad je ni najbolje kere ne pronađu ... 
Vremena se menjaju, prodavnice su punije i veći je izbor municije pa razna literatura, internet i tuđa iskustva ...
Probao sam "svašta" tj i ono što su me učili domaći stari lovci a kasnije i ono što se moglo pronaći po raznim "stručnim" literaturama i sada je stanje sa mojim izborom municije ovako-
prepelica 2mm, golub, grlica 2,4mm, fazanski petao, patka i zec 3,5mm, guska 4mm, lisica i šakal 4 i 4,5mm(5) DS pojedinačna kugla(punog prečnika i podkalibarna) ... i neki misle da treba ovako oni drugi onako a ja mislim da je ovo "najidealnija kombinacija". Ovakvim izborom lovim desetak godina i B)B)B) 7-8god uglavnom Baschieri & Pellagri i dok ga bude po našim prodavnicama i po pristupačnim cenama mislim da će biti moj izborB)
i da dodam još nešto što sam hteo reći a zaboravio
desetka iliti 3,00mm mi je najlošiji mogući izbor nemam pojma što ali tako sam loša iskustva imao sa tom granulacijom da je to strašno ma kao ćorke da sramota živa! Više puta isprobavao i uvek standardno loše tako da sam ga batalio, i izbacio iz upotrebe načisto! Ali zato osmica rešava sve bez problema! |
| |
|
|
| Lala |
Objavljen 20.03.2011. 20:24
|

Moderator

Upisa: 11472
Pristupio: 27.10.2009. 17:19
|
Podunavac kaže:
Mislim kolege da se kroz granje i ostale zaklone i prepreke ne bi trebalo ni pucati na divljač. Na divljač se puca samo na sigurno. Kod pucanja kroz raznorazne prepreke dolazi do nepotrebnog ranjavanja divljači, a nije dobro ni po pitanju sigurnosti jer se češće dešavaju rikošeti a može sa druge strane da se nalazi i kolega lovac. Za zeca koristim isključivo 3,5 mm bez obzira na temperaturu vazduha. Za fazana 3 mm ali često i 3,5mm pa pucam i na zeca ako naiđe.
Hvala Bogu, ja nisam hteo da to napišem, računam, shvatiće ljudi da kad napišu da pucaju kroz prepreke, pišu suprotno kodeksu. Odakle vam ideja, da pucate, kad nije čista situacija? Zar ste toliko željni odstrela, da pucate i kad treba i kad ne treba, i to još sa previše krupnom sačmom, koja je mnogo opasnija (rikošet, domet, ubojna moć)? Razumem ja da adrenalin povuče, ali stvar je u tome da se kontrolišete u lovu, a ne da rokate kako vam dune! Nekontrolisano pucanje je najčešći uzrok ranjavanja u lovu. Nije opravdanje, rečenica, 'kod mene ovi stariji lovci tako rade', tim pre vi mladji treba da ih opasuljujete. Inače, ako po svaku cenu idete za odstrelom, onda ste u opasnosti da postanete 'mesari', a ne lovci.
Hajde malo razmislite, pre nego što postavite upis.
Podunavac, svaka čast!
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
| |
|
|
| denisedi |
Objavljen 20.03.2011. 20:35
|

Član

|
Pravi lov je kad nadmudris divlac i kad ona dodje kod lovaca (Specificno za lov u planinskim predelima).A ja koliko znam zec i ne bezi bas po najgusco,tako da sacma od 3mm do 3,5mm je sasvim dovojlna za lov zeca.A ako divjac ne nadmudri tada ostavi nepucaj idemo dalje bolje nego pucati u gustis i postici samo ranavanje divljac.pozz
|
| |
|
|
| mirko knezevic |
Objavljen 20.03.2011. 20:47
|

Lovčina

Upisa: 1063
Pristupio: 02.08.2010. 15:40
|
Znas kako Lalo ja nisam kriv sto zivim u Centralnoj Srbiji gde nema toliko prostrane ravnice pa se sve vidi i mozes da razmislis cetri puta pre nego sto pucas,nisam kriv sto nam je teren takav da ima dosta nepreglednog prostora,al sta da radim sto je teren takav,idem u lov kao i 180 lovaca nase sekcije sto idu u lov,i maximalno pazim kad pucam da ne daj boze nesto ne uradim,jer sigurno nisam zudan za dva kila mesa... A situacije da pucas u gustisu se kod nas desavaju stalno,pucas uvis samo sta ces...
Srbija do Tokija!

|
| |
|