Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Predlozi za izmene zakona o oružju i municiji

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Predlozi za izmene zakona o oružju i municiji
DakiNS

rk kaže:
Malo su nas obrisali

Da li sam nešto propustio, ali mi nisu jasni poslednjih par upisa.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

dzudzubajac

kimi kaže:
Šta će ti pištolj?
Ako dokažeš da ti treba za ličnu bezbednost dobićeš ga, ne moraš biti drug član.

Eto želim da imam, sviđa mi se viking
A i verujem da će pre ili kasnije da nastupi zombi apokalipsa, pa je zgodno imati i neku kratku cev pri ruci
Mudrost dolazi iz iskustva. Iskustvo je najčešće nedostatak mudrosti.

rk
 Pravo na sigurnost, bezbednost, ne postoji onda kad je ista ugrozena, to oravo pripada svakom a ispoljava se onog momenta kada je ista ugrozena kroz pravo na odbranu. Pravo svakog pojedinca je da bira način kako će to pravo da brani, maravno u granocama prinudnih propisa, pre svega, samopomoći, nuzne odbrane i krajnje nužde....

Nema razloga da drzava nekom ograniči ovo pravo niti da isto uslovlhava dokazivanjem opravdanosti.
Zašto bi bezbednost nekog tuzioca, advokata bila vrednija od bezbedbosti nekog ucitelja, nekog vozača, privrednika.
RK

canis aureus

AcaNik kaže:
Надам се да админи неће имати против овог видео што је направио наш другар.
Ово је урадио момак сам! нико му није давао чланарану, донацију....
Шта је за сво ово време урадио и један наш савез? Када сте од њих видели нешто овако или слично? Како да ико да нас разуме ако се не промовише наш начин живота.

AcaPikNik
Bravo na postavljenu videJo-snJimku Bravo 2
A momku koji je napravio ovaj dokumentarni film svaka čas'!!!
Nađoh vremena da ga odgledam ... poslao sam na deset "adresa" link da pogledaju dokumentarac i da ga isto tako preporuče drugima da pogledaju ...

Eeeej breee "Viktimološko društvo" .... Krsti
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

DakiNS
 Ja lično ne mogu da razumem one koji žive od prodaje i korišćenja oružija , posredno ili neposredno. Predlogom izmena zakona pojaviće se na tržištu gomila oružija koje će ići po bagatelnim cenama, znači dolaze crni dani za uvoznički lobi. Lekarsko uverenje neće dobiti gomila sadašnjih lovaca da li zbog starosti ili bolesti , znači smanjiće se automatski ionako opadajući broj članova saveza ili udruženja. Pašće i prodaja municije što uvozne što domaćih proizvođača. To je ekonomski jaka grupacija ljudi koji ne reaguju na buduće crne dane , iskreno , jako me iznenađuje njihova inertnost na sopstveno propadanje.

Sniper Hunter
 Ne smatram da će to što moramo da idemo lekaru bitno da smanji broj lovaca ,ko ne dobije za pušku ne bi po meni smeo ni auto da vozi tako da lekarsko uverenje neće bitno da utiče na smanjene broja lovaca .

AcaNik
 Нисам сигуран да се неће смањити битно број власника оружја јер се не знају критеријуми који се морају задовољити да се прође тај преглед и ко ће га обављати. Битно је и који ће доктор гарантовати да сте ви способни за то.

DakiNS
 Baš sam tražio po netu koji se sve pregledi moraju obaviti pa ne nađoh tako da je diskutabilno raspravljati o tome jer ni zakonodavac još nije odredio koji su pregledi u pitanju. Mislim da će dobar broj starijih lovaca imati problema zbog vida, ali da ne brzam .

mb-bb
 Koliko se sjecam kad sam bio u HR na pregledu za oruzje ide se za vid, sluh, radi se KKS, pregled kod ljekara opste prakse, rade se psiholoski testovi kao i razgovor sa psihologom. Kada se dobije oruzje mora da se u sup-u prijavi odabrani ljekar koji ima obavezu da prijavi iz zdravstvenih razloga da neko nije podoban za posjedovanje oruzja.
Svaka budala ima svoju srecu u zivotu, a ja imam lov...

AJDUK

AcaNik kaže:
Нисам сигуран да се неће смањити битно број власника оружја јер се не знају критеријуми који се морају задовољити да се прође тај преглед и ко ће га обављати. Битно је и који ће доктор гарантовати да сте ви способни за то.

Imenjace koji ce doktor u danasnje vreme stavljati uda u procep zbog lovaca, ceo taj zakon je zbrda zdola sto je najgore ni ti sto ce ga primenjivati neznaju ni onaj stari a sa novim nek nam je bog u pomoc.
ebu nas dva prasinara i njihova dobra volja, pa doktor, papirologija.

Sta su uradili sa saobracajem 1000e polaganje da se smanji br.udesa pa ljudi i dalje ginu, i ovim nece uraditi nista ko je resio i perorez je dovoljan.

Podunavac
 Biti će mahinacija kao i za sve drugo. Doktori će naplaćivati lekarske preglede i preko veze izdavati uverenja i onima koji ne prođu pregled. Mislim da je najbitniji psiho test. U HR do sada nisam čuo da je neko pao na lekarskom pregledu zbog fizičkih problema (bar oni koji su u stanju da dođu do ordinacije), ali je pre par godina samnom na pregledu bio čovek koji je 5 puta padao na psiho testu.
A pregled stvarno temeljit. Vid, sluh, pritisak, EKG srca, krv, urin, psiho test, vaganje, upitnik o bolestima u porodici (fizičkim i psihičkim), preležanim bolestima, operacijama i lomovima, kao i o konzumiranju alkohola. Kao za pilota borbenog aviona.Grin
Tri prsta 2Kolce

neca90

DakiNS kaže:

neca90 kaže:
Sramota!!!Sramota, sramota,sramota,sramota!!!!!!!!!!

?????????

Daki,mislio sam na predlog zakona od 16.12.2014.!

Pogotovo odredba o lovnoj karti i uverenju o aktivnom clanstvu u streljackoj organizaciji!A i ograniceno vremensko vazenje oruznog lista smatram,kako sam napisao,sramotom!Kao i "opravdan razlog"!Kao i 95% ovog nacrta!Na to sam mislio.

kordichieze
 Poštovane kolege, želim vam srećne Novogodišnje i Božićne praznike i još bolji pogled!
Kao pobornik samostalnog punjenja municije (sačmene, karabinske i pištoljske) sam napisao jedan blog u vezi sa spravljanjem municije i šta nam donosi predloženi Zakon o oružju i municiji. Inače punim sačmenu municiju, u skladu sa važećim zakonom, ali smatram da bi trebalo da podržimo predlog novog zakona i za njega se blagovremeno pripremimo kada je u pitanju punjenje takozvane "oštre" municije (pištoljska i karabinska). Bio sam prisutan na javnoj raspravi koja je održana u februaru prošle godine u vezi sa novim zakonom u Beogradu i mišljenja sam da je sasvim izvesno da će zakon biti usvojen, ako ni zbog čega drugog onda zbog toga da se dodatno napuni budžet od legalizacije i poreza na kratkocevno oružje (koje će se tom prilikom legalizovati). Molim vas da pročitate moj blog čija je adresa data niže i date mi svoje "oštre" kritike i dalja usmerenja za pisanje u vezi s tim jer reloading nameravam da i dalje popularizujem. Želeo bih da o ovoj temi mnogo detaljnije razmenimo mišljenja i iskustva jer je na našim prostorima to sasvim nova tema za većinu zainteresovanih po tom pitanju. Pogotovo, očekujem od naših kolega iz inostranstva gde je handloading-reloading dozvoljen da nam prenesu svoja iskustva u tom smislu.
Hvala unapred!
Link za blog: http://spravljanj... 
Neko puni da bi pucao, a neko puca da bi punio.

223rem
 Da li sam ja dobro razumeo. moci ce da se kupuje karabinska municija uz oruzni list, ili ce biti kao ranije?

rk
 Super jeto sto će moći da se kupuje municija na oruzni list, dobro je i to sto će moći da se spravlja odnosno puni.
Ali pitanje je ocemo li imati u opšte oruzje.
RK

mihailo
 nacrt zakon o oruzju:
Uslovi za fizička lica za nabavljanje i držanje oružja iz kategorije B

Član 11.
8) imaju opravdan razlog i to:
(2) za lovačko oružje kategorije B – posedovanje lovne karte;

Lovna karta
Član 61
Lovna karta može biti mesečna i godišnja.
U daljem tekstu su uslovi za dobijanje lovne karte

Moje pitanje se odnosi na lovce koji kupuju mesecnu lovnu kartu,kako se regulise drzanje oruzja?

kordichieze
 Što se tiče oružja, koliko znam ništa se posebno ne menja. Bio sam na javnoj raspravi i samo su rekli da će uvesti plastične čip kartice gde će, na primer, biti na jednoj kartici biti do 10 cevi-oružja. To znači da nam neće biti potrebno posebna dozvola za svaku cev, a što je sada slučaj. Uostalom, videćemo. Naravno, očekujem da nam se sve to naplati, kao što je bilo i za pasoše, lične karte i vozačke dozvole. Što se tiče poreza, niko nije rekao da će tu biti izmena. Porez ostaje, ali ne znam koliko. Verovatno će ostati kao i do sada. Za municiju nigde ne piše ograničenje, ali ne treba preterivati i odmah uzimati hiljade komada (ne ide se u rat, već u lov). Ionako se više troši pištoljska/revolverska municija nego karabinska. Punjenje municije je na početku skuplje jer treba da se kupe alati i pribori kojih, za sada toga nema kod nas.

Drugi problem su komponente i barut, ali sam već video na sajtu PPU da se spremaju za novi zakon i da će i toga biti. Ostaje nam barut iz Lučana. Videćemo šta će oni napraviti. Generalno je to jedan lep hobi. Dokazano je da je metak kvalitetniji i preciznost bolja kada se prilagodi konkretnoj cevi. Svakako je mnogo jeftinije nego da se kupuje municija u prodavnici, ali ako se malo puca, bolje je kupiti fabričku. Primena zakona će biti odložena od dana stupanja na snagu godinu dana da bi se pripremila podzakonska akta (pravilnici i uputstva, dirktive i što god) obrasci, čip kartice, softver i drugo. Nastaviću da pratim tu oblast i ako nešto novo saznam, gledaću da objavim kroz moj blog i da vas o tome obavestim. Mene lično to jako puno interesuje i sam punim svoju sačmenu municiju, što mi predstvalja veliko zadovoljstvo (pogotovu kada se sa njom još i neka divljač odstreli).

mihailo
 Na temi Hglu lovacke puske kolega Podunavac je izneo probleme sa oruzjem.Iz njegovih upisa se moze videti potencijalni problem koji nas predlog zakona ne predvidja.

Kakva je procedura u slucaju da se zameni oruzje shodno zakonu o potrosacima a za isto je idan oruzani list?

papiga
 РЕПУБЛИКА СРБИЈА
НАРОДНА СКУПШТИНА
Одбор за одбрану и унутрашње послове
05 Број: 06-2/15-15
16. јануар 2015. године
Б е о г р а д
На основу члана 70. став 1. алинеја прва Пословника Народне скупштине
С А З И В А М
22. СЕДНИЦУ ОДБОРА ЗА ОДБРАНУ И УНУТРАШЊЕ ПОСЛОВЕ
ЗА СРЕДУ, 21. ЈАНУАР 2015. ГОДИНЕ,
СА ПОЧЕТКОМ У 9,00 ЧАСОВА
За ову седницу предлажем следећи
Д н е в н и р е д:
1. Разматрање Предлога закона о оружју и муницији, који је поднела Влада, у начелу (03 број 210-4826/14 од 30. децембра 2014. године);
2. Разматрање Предлога закона о изменама и допунама Закона о заштити од пожара, који је поднела Влада, у начелу (03 број 501-4827/14 од 30. децембра 2014. године);
3. Разматрање Предлога закона о потврђивању Споразума између Владе Републике Србије и Владе Мађарске о сарадњи и узајамној помоћи у случају катастрофа, који је поднела Влада (03 број 011-3827/14 од 24. октобра 2014. године);
4. Разматрање Предлога закона о потврђивању Споразума између Владе Републике Србије и Владе Републике Белорусије о сарадњи у борби против криминала, који је поднела Влада (03 број 713-4155/14 од 19. новембра 2014. године);
5. Разматрање Предлога закона о потврђивању Меморандума о разумевању о институционалном оквиру Иницијативе за превенцију и спремност у случају катастрофа за регион Југоисточне Европе (2013), који је поднела Влада (03 број 011-4580/14 од 15. децембра 2014. године);
6. Р а з н о.
Материјал за тач. 1. и 2. предложеног дневног реда народним посланицима је достављен писмом генералног секретара Народне скупштине број 1 од 5. јануара 2015. године, за тачку 3. писмом број 155 од 24. октобра 2014. године, за тачку 4. писмом број 178 од 20. новембра 2014. године а за тачку 5. писмом број 207 од 16. децембра 2014. године.
Седница ће се одржати у Дому Народне скупштине, Трг Николе Пашића 13, у сали II.
Моле се чланови Одбора да у случају спречености да присуствују седници Одбора, о томе обавесте своје заменике у Одбору.
ПРЕДСЕДНИК ОДБОРА
Марија Обрадовић, с.р.
docekacu ja i taj dan da svane............

kordichieze
 Samo da obavestim kolege... Podebljano je ono sto se neposredno odnosi na Zakon o oruzju i municiji. Pratimo dalja desavanja u tom smislu...

22. sednica Odbora za odbranu i unutrašnje poslove 21. januara 2015. godine

Odbor za odbranu i unutrašnje poslove, na sednici održanoj 21. januara, razmotrio je u načelu Predlog zakona o oružju i municiji, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti od požara, Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Mađarske o saradnji i uzajamnoj pomoći u slučaju katastrofa, Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Belorusije o saradnji u borbi protiv kriminala i Predlog zakona o potvrđivanju Memoranduma o razumevanju o institucionalnom okviru Inicijative za prevenciju i spremnost u slučaju katastrofa za region Jugoistočne Evrope (2013).

Obrazlažući, u ime predlagača, Predlog zakona o oružju i municiji, državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Milorad Todorović rekao je da se tim Predlogom zakona nabavljanje, držanje, nošenje, kolekcionarstvo , popravljanje, promet, posredništvo i prevoz oružja i municije oružja, usklađuje sa evropskim standardima. Naglasio je da je u Predlogu zakona predviđeno i utvrđivanje zdravstvene sposobnosti prilikom izdavanja dozvole za posedovanje oružja, kao i uvođenje opravdanog razloga za posedovanje oružja.

Nakon diskusije o predlozima zakona, Odbor je većinom glasova odlučio da predloži Narodnoj skupštini da prihvati Predlog zakona o oružju i municiji, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti od požara, Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Mađarske o saradnji i uzajamnoj pomoći u slučaju katastrofa, Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Belorusije o saradnji u borbi protiv kriminala i Predlog zakona o potvrđivanju Memoranduma o razumevanju o institucionalnom okviru Inicijative za prevenciju i spremnost u slučaju katastrofa za region Jugoistočne Evrope (2013).

Za izvestioca Odbora na sednici Narodne skupštine određena je predsednica Odbora Marija Obradović.

Izvor: http://www.parlam...1.941.html

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Porez na oružje ORUŽJE - SVAŠTARA 233 17.01.2025. 08:58
LOVAČKO ORUŽJE - PRODAJA PRODAJEM 54 06.09.2023. 06:07
Održavanje lovačkog oružja ORUŽJE - SVAŠTARA 402 22.02.2023. 21:48
Antikviteti lovačko oružje ORUŽJE - SVAŠTARA 73 01.02.2021. 10:32
LOVAČKO ORUŽJE - KUPOVINA KUPUJEM 34 26.08.2020. 10:35
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 15
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,467
Najnoviji član: SJ410

Poslednje vesti
Lovna kinologija- Reprezentacija Srbije ponovila prošlogodišnji uspeh na Svetskom...
Конкурс за субвенције у ловству
DIVLJE LEPOTICE
Lovačka slava - Sveti Jevstatije
Humanitarno takmičenje - Lovci za decu

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 25.07.2025. 13:27

Bog da mu dusu oprosti. Pozdrav Daki, vidimo se u vecnim lovistima !

· 24.07.2025. 21:28

Бог да му душу прости, породици живот и здравље.

· 24.07.2025. 19:00

Moje saučešće Darkovoj porodici i prijateljima, veoma sam ga poštovao... Nek mu je slava... Pozdravi Lalu i Mrvicu...

· 24.07.2025. 18:30

Sada primio poruku da je DakiNS.preminuo. Predivan čovek,prijatelj,lj
udima,nemam reci kojim bih ga opisao! Darko lovi večnim lovištima sa svojim bretonima. 😞😞😞

· 24.07.2025. 15:13

Наш колега и душа овог форума, DakiNS је умро данас. Нека му је лака земља и да има одличну екипу у вечним ловишти

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

65,523,861 posete www.srbijalov.com