Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: 8x57

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
8x57
schweps
 Pre 2 godine imao sam priliku da gledam od fn browinaga 8x57 da je cev skracena na 51cm.Puska je fenomenalno izgledala sa tako kracom cevi lagana,okretna.A vlasnik je tu pusku namenio samo za sumski lov i lov pogonom.Potrudicu se da nadjem negde u telefonu slike od te puske.Ali nazalost sto se M70 Standard neproizvodi u toj duzini cevi.
Lisica

schweps

schweps kaže:
Pre 2 godine imao sam priliku da gledam od fn browinaga 8x57 da je cev skracena na 51cm.Puska je fenomenalno izgledala sa tako kracom cevi lagana,okretna.A vlasnik je tu pusku namenio samo za sumski lov i lov pogonom.Potrudicu se da nadjem negde u telefonu slike od te puske.Ali nazalost sto se M70 Standard neproizvodi u toj duzini cevi.
Izvinjavam se ako sam otiso predaleko sa teme
www.dodaj.rs/f/3S/md/1oM8HMDy/photo0795.jpg
www.dodaj.rs/f/3z/rj/28EWfkkN/1/photo0792.jpg
www.dodaj.rs/f/P/vQ/2WOq62iW/1/photo0790.jpg
Lisica

canis aureus
 za 8x57JS sve dužine cevke preko 50cenata su OK Stari
što je kraća to je veći bljesak i bučniji pucanj ... dok na lovnim daljinama(pa i do 300m) 52cm 56 ili 60cm?!? i nema bitnije razlike sem navedenog Confused
... što je duža to je iskorišćeniji potencijal ... sagorevanje baruta unutar pa daje veću brzinu a samim tim i enerDŽiju ALI k'o što već rekoh, do 300m ...
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

schweps

canis aureus kaže:
za 8x57JS sve dužine cevke preko 50cenata su OK Stari
što je kraća to je veći bljesak i bučniji pucanj ... dok na lovnim daljinama(pa i do 300m) 52cm 56 ili 60cm?!? i nema bitnije razlike sem navedenog Confused
... što je duža to je iskorišćeniji potencijal ... sagorevanje baruta unutar pa daje veću brzinu a samim tim i enerDŽiju ALI k'o što već rekoh, do 300m ...

Potpuno se slazem sa tim,a retko kad daces pucati na 300m ja posedujem 8x57 zastavin skroz u drvetu sa cevi 51cm jeste da je trzaj jaci za 10% nego kod cevi 60cm
Lisica

dekman
 Hvala svima na odgovorima,puno ste mi pomogli.Imao bih jos jedno pitanje koje nije bas za ovu temu...
Koju optiku biste preporucili za navedeni nacin lova,u cenovnom rangu do 50000din?

O optici ima otvorena tema kolega ,nastavite o tome tamo .
http://www.srbijalov.com/forum/viewth...ead_id=373

Srbijalov Admin Tim!

velja
 8x57js...ponovo opravdao ukazano poverenje SmileCool
daljina 130 koraka,pucao sam sa vlake u potok...dakle kosi hitac...svinja laganim hodom ide koso od mene.pogodak visoko izmedju kicme i rebara,razbijena pluca,dzigerica ostecena takodje,srce netaknuto,zrno je izaslo sa druge stane plecke,prostrel...daljina 130 koraka,zrno stari dobri SPRN 12,7gr...svinja je bila teska 85kg...odnela je citavih 10 metara
velja priložio:
8x57js_2.jpg

8x57jsStari

ssekir75
 браво бата вељо! Bravo 2
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

калибар је "производ" два броја означених милиметримаStari

не пучај шинко док им не видиш беоњачеElmer

Podunavac
 Čestitke na odstrelu Veljo.Bravo 2 SPRN je bilo odlično zrno za kratke i srednje distance, šteta što se više ne proizvodi.
Tri prsta 2Kolce

ssekir75
 а зна ли неко што су прекинули да га раде?
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

калибар је "производ" два броја означених милиметримаStari

не пучај шинко док им не видиш беоњачеElmer

canis aureus

velja kaže:
8x57js...ponovo opravdao ukazano poverenje SmileCool
daljina 130 koraka,pucao sam sa vlake u potok...dakle kosi hitac...svinja laganim hodom ide koso od mene.pogodak visoko izmedju kicme i rebara,razbijena pluca,dzigerica ostecena takodje,srce netaknuto,zrno je izaslo sa druge stane plecke,prostrel...daljina 130 koraka,zrno stari dobri SPRN 12,7gr...svinja je bila teska 85kg...odnela je citavih 10 metara

stari dobri ... Bravo 2
veljo svaka čas'

hm... imao sam u skorije vreme priliku da odlični SPRN PPU pucam na strelištu ... preciznost vrlo dobra ... naizgled, mundža "ko nova" ali od 15kom 6 nije opalilo iako je udarna igla lepo odradila ...
strah bi me bilo da je nosim u lov .... jer kao po običaju, zatajiće mi baš kad najbolja prilika izadje Jaooo
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

velja
 hvala kolege,PPU SPRN je odlicno zrno,imao sam sa njime i lepe odstrele srndaca i DS,na daljinama do 150 koraka,steta je sto ga vise ne proizvode,mislim da SPRN ima jace punjenje,jer mi na meti nosi 10 ak cm.iznad obicnog SP na 100metara,lovim najvise u sumi,i najcesce nisanim preko mehanickog nisana....

canis,moja municija je iz 81.god i dosada me nikada nije slagao metak,imam jos 30 kom...neznam sta da kupim posle,koju adekvatnu zamenu da nadjem za ovo zrno
8x57jsStari

laufer223
 Nema jače punjenje već ima drugo cevno vreme, drugi titraj cevi. Ta municija je bila dobra, ali je imala berdan kapsle sa živinim fulminatom što je nagrizalo cev. Gotovo identično zrno iste težine puni RWS, ali RWS ima svoju cenu, no kvalitet nije upitan.

neca90

laufer223 kaže:
Nema jače punjenje već ima drugo cevno vreme, drugi titraj cevi. Ta municija je bila dobra, ali je imala berdan kapsle sa živinim fulminatom što je nagrizalo cev. Gotovo identično zrno iste težine puni RWS, ali RWS ima svoju cenu, no kvalitet nije upitan.

Jos da dodam da je u pitanju konstrukcija TMR (Teilmantel Rundkopf - zrno sa zaobljenim vrhom, ili na engleskom SP RN - Soft Point Round Nose). Otprilike pandan PPU-ovom SP RN, samo verovatno kvalitetniji u pogledu " izuvanja"😉

krilas
 Nisam balisticki strucnjak, ali, ista tezina, isti proizvodjac, ista puska, isti strelac, isti meteo uslovi, razlicito vreme punjenja 20-ak godina i oblik zrna, reklo bi se i stvarna a ne i samo deklarisana brzina sada je 750 m/s a pre 789m/s ako se dobro secam, i rezultati potpuno isti kao kod kolege Velje! Doduse vise nemam tu municiju, poslednjih 6 kom sam potrosio na meti kada sam bio na strelistu jesenas! Mozda sa razlicitom tezinom zrna bi bilo tako , ali sa istom...?!
Siroma

velja

krilas kaže:
Nisam balisticki strucnjak, ali, ista tezina, isti proizvodjac, ista puska, isti strelac, isti meteo uslovi, razlicito vreme punjenja 20-ak godina i oblik zrna, reklo bi se i stvarna a ne i samo deklarisana brzina sada je 750 m/s a pre 789m/s ako se dobro secam, i rezultati potpuno isti kao kod kolege Velje! Doduse vise nemam tu municiju, poslednjih 6 kom sam potrosio na meti kada sam bio na strelistu jesenas! Mozda sa razlicitom tezinom zrna bi bilo tako , ali sa istom...?!
na kutiji pise da je brzina 795m/s,verovatno za dozinu cevi od 60cm,meni je cevka 51cm,i brzina je manja kod oba zrna i SP,i SPRN...ali oba dva dobro grupise,grom mi nosi 5 cm nize od SP,a skoro 15 cm nize od SPRN...i dalje mislim da jace punjenje ima SPRN
velja priložio:
68h5bn.jpg

8x57jsStari

kolega_LOVEc
 Meni to "jace" punjenje vise lici na drugaciji barut, efikasniji stepen sagorljivosti, drugacija kapisla i naravno drugacije zrno znaci drugaciji balisticki koeficijent...mozda bolji let i iskoriscenost energije potiska.
To je i previse razlicitosti za uporedjivanje.
A eto i PPU kaze razlicite su brzine, to je dovoljna razlika da se vidi na meti, cak iako je sve ostalo poptpuno isto.
Vim vi repellere licet

laufer223
 Svaki kalibar za svako zrno ima svoju minimalnu i maximalnu dozu punjena ispod i iznad se ne sme ići. U pravilu ni gornja niti donja granica punjenja ne daje najbolje grupe pogodaka, niti gornja niti donja granica punjenja ne određuje visinu pogodaka na meti. Reloaderi to dobro znaju. Prilikom prolaska zrna kroz cev, cev titra, traženjem idealnog punjenja određujemo u kojem će položaju cevi zrno napustiti cev. Dakle traži se idealnim punjenjem najpovoljniji titraj cevi. Samo tako ćemo dobiti idealnu grupu za naš karabin. Imao sam slučaj da je često puta teže zrno u plusu na meti u odnosu na lakše. Zašto? Ima drugi titraj cevi, odnosno napušta cev u drugom trenutku nego lakše zrno koje je brže, ali cev je u drugom položaju kad ga je zrno napustilo što je rezultiralo drugačijim mestom pogotka na meti.

velja

laufer223 kaže:
Svaki kalibar za svako zrno ima svoju minimalnu i maximalnu dozu punjena ispod i iznad se ne sme ići. U pravilu ni gornja niti donja granica punjenja ne daje najbolje grupe pogodaka, niti gornja niti donja granica punjenja ne određuje visinu pogodaka na meti. Reloaderi to dobro znaju. Prilikom prolaska zrna kroz cev, cev titra, traženjem idealnog punjenja određujemo u kojem će položaju cevi zrno napustiti cev. Dakle traži se idealnim punjenjem najpovoljniji titraj cevi. Samo tako ćemo dobiti idealnu grupu za naš karabin. Imao sam slučaj da je često puta teže zrno u plusu na meti u odnosu na lakše. Zašto? Ima drugi titraj cevi, odnosno napušta cev u drugom trenutku nego lakše zrno koje je brže, ali cev je u drugom položaju kad ga je zrno napustilo što je rezultiralo drugačijim mestom pogotka na meti.
hvala kolega laufer 223Odobreno
8x57jsStari

krilas
 Sto ce reci da PPU ne vrsi probe prilikom punjenja, a trebalo bi jer razlicite serije baruta imaju i razlicite karakteristike - vrednosti. Napominjem opet da se ovde radi o zrnima iste tezine 12,7 grama a da im je oblik razlicit SP i SPRN , a da je slika pogodaka bitno razlicita ikao i u jednoj i u drugoj laboraciji se postizu solidne grupe od 2-3 cm , brzinu nisam merio ni pre sa RN a ni sada sa SP, mada je i to (koliko su tacne i pre i sada , neznam) razlicito, svi pricaju da i renomirani proizvodjaci municije friziraju brzine, tj. prikazuju ih kao vise, ali i tako ako pogledamo jednu Normu ili RWS ili Geco , Lapu-u , pa cak i S&B svi sa klasicnim zrnom SP tezine 12,7 grama imaju 30 do 40 m/s vecu pocetnu brzinu nego kod naseg proizvodjaca, sto nije malo!
Siroma

laufer223
 U pravilu deklarirane brzine nikad ne odgovaraju stvarnima. Stvarne su uvek manje. Možda proizvođač u ispitnom tunelu iz ispitne cevi dobije navedene brzine, no u stvarnosti na strelištu čak i u idealnim uslovima one su uvek manje. NPR. Belot municija SBP TM 12,7 tvornička deklaracija 790 m/s izmerena brzina 733, 724. 764 m/s Norma Vulkan 12,7 Tvornička 770 m/s stvarna izmerena 743 m/s RWS TM 12,7 tvornička 790 m/s izmerena 787, 791 m/s tu je ujednačeno, mada i oni lažu, npr. 8x68 S zrno KS 11,7 tvornička 990 /m/s stvarna izmerena 932, 934. 936 m/S

Skoči na forum:

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 16
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА
ТАКМИЧЕЊЕ У КУВАЊУ САЈАМСКОГ ГУЛАША
ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА ЛОВАЧКОГ САВ...
ОТВОРЕН 15. МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ ЛОВА, РИБОЛОВА И ...
15. sajam lova, ribolova i lovnog turizma Kraguj M

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,624,111 posete www.srbijalov.com