|
Izbor prve puške za početnika!
|
| aleksa |
Objavljen 10.05.2011. 13:45
|

Veteran

Upisa: 599
Pristupio: 22.10.2010. 15:52
|
Uvazavam svacije misljenje ali nikako ne mogu da dovedem u vezu pusku kojom se lovi i odnos prema divljaci i drugim ucesnicima u lovu.
Poznajem mnoge koji sa polozarama senluce i one koji se sa PA ponasaju disciplinovano.
Puska nema veze sa covekovim mentalitetom! |
| |
|
|
| canis aureus |
Objavljen 10.05.2011. 13:54
|

Admin

Upisa: 4116
Pristupio: 22.01.2010. 15:41
|
... ali sa povećanim mogućnostima isticanja čovekovog mentaliteta ima sigurno!
The best of the World all game caliber 8x57JS

|
| |
|
|
| aleksa |
Objavljen 10.05.2011. 18:23
|

Veteran

|
canis aureus kaže:
... ali sa povećanim mogućnostima isticanja čovekovog mentaliteta ima sigurno!
Apsolutno tacno! Ali, kljucna stvar je da li ce covek iskoristiti te mogucnosti. Ipak je covekoca savest presudna.
I sve dok se poluautomati budu proizvodili i to po nizoj ceni od dvocevki, imace svojih poklonika. A, osim cene imaju i jos neke prednosti. |
| |
|
|
| alex |
Objavljen 10.05.2011. 19:30
|

Lovčina

Upisa: 1414
Pristupio: 24.01.2011. 13:49
|
Mislim da bi puska za pocetnike trebala da bude u kalibru 16/70 i 12/70 nisa preko toga i obavezno bokerica ili polozara a nikako petometka
Bilo kada bilo kuda u lov s Bretonom svuda
|
| |
|
|
| Boban |
Objavljen 10.05.2011. 20:09
|

Lovčina

Upisa: 2540
Pristupio: 21.09.2009. 18:04
|
Alex,puska za lov je nema veze koja je dobra za pocetnika a koja nije dobra to je sve stvar ukusa i mogucnosti pri kupovini.
Svaka puska je cudna na svoj nacin kod pocetnika dok se malo navikne i ispali vise ili manje patrona.
Ukusi su razliciti
|
| |
|
|
| aleksa |
Objavljen 10.05.2011. 22:50
|

Veteran

|
Moj ukus je polozara i prepoznao sam ga nakon kupovine prve puske i to PA, nakon stecenog izvesnog iskustva u lovu.
Medjutim i navike su veoma bitne, mada pocetnik verovatno nije u prilici da stekne previse navika pre nego sto se odluci za kupovinu puske.
Evo, bas danas sam bio u prodavnici lovacke opreme i drzao u rukama polovnu polozaru u kalibru 12, veoma elegantnu i laganu. Lepo mi je legla u rame ali osetio sam razliku i izvesnu nelagodnost, zbog tankog i uskog podkundaka, udaljenosti podkundaka iako ga kod PA hvatam za sam pocetak jer sam prosecne gradje, drugacije nisanske linije...
Iako mi je zelja u narednom periodu upravo polozara, i to bas onakva kakvu sam danas drzao u rukama(engleski kundak,dva obaraca) i iako smatram da su za moju fizicku gradju bolje resenje dvocevke, definitivno bi bilo prilagodjavanja odredjen period tj. dok se ne stekne navika. |
| |
|
|
| Cvele |
Objavljen 11.05.2011. 14:41
|

Lovčina

Upisa: 3230
Pristupio: 18.09.2009. 20:03
|
aleksa, ne razumem kakve veze ima model puske(bok, polozara, PA, jednocevka) sa gradjom coveka ? mozda se tebi svidja izgled polozare, ili kako ti lezi, ali to dosta zavisi i od kundaka kojeg mozes i na svom PA da zamenis i da ti lezi kao da si s' njim rodjen ;)
 Lov je za mene život =))) 
|
| |
|
|
| charuga |
Objavljen 11.05.2011. 15:23
|

Veteran

Upisa: 580
Pristupio: 26.10.2010. 13:43
|
pri komentarisanju puske za "pocetnika" treba imati u vidu da ima dosta nas koji smo pocetnici sa 30-35 god..ja sam poceo da lovim u 32,lala isto tako "kasno" tako da pocetnik nije isto sto i mlad,ne zreo,zelen..pominjana su senlucenja u lovu sa PA..vracam se opet na neke predhodne postove,ne bitno koju pusku imas vec sta je u glavi..nije isto dati pusku nekom sa 18-19 i 30-35..mnogo je vode dunavom proteklo za tih 10-15 godina..
..............
|
| |
|
|
| alex |
Objavljen 11.05.2011. 17:50
|

Lovčina

Upisa: 1414
Pristupio: 24.01.2011. 13:49
|
Iskreno meni je lepsa polozara svako ima svoj ukus ali Ja sam prvo pucao iz polozare i to mi se nekako svidelo a i pucao sam iz bokerice ali mi ne lezi sta zna svakom odgovara nesto
Bilo kada bilo kuda u lov s Bretonom svuda
|
| |
|
|
| mirko knezevic |
Objavljen 11.05.2011. 18:53
|

Lovčina

Upisa: 1063
Pristupio: 02.08.2010. 15:40
|
Mislim starije kolege nemo se ljutite sto reko jedan covek,svaka cast vama na iskustvu,ja sam pusku nosio i sa 15god i pazio kako sa njom rukujem bokericu pa sam onda sa 18 uzeo PA i opet pazim gledam postujem... Nebitno ni ko je koliko star jer znam ljude koji sa 40 50god nisu sazreli u mozgu sto se lova tice,tako da ovo mlad zelen star iskusan nema veze sto se puske tice sve je mozgu... A prva puska za pocetnika... Pa naravno PA... A kasnije jedna lepa bokerica...
Srbija do Tokija!

|
| |
|
|
| Cvele |
Objavljen 11.05.2011. 20:03
|

Lovčina

|
mirko
|
| |
|
|
| Podunavac |
Objavljen 11.05.2011. 21:50
|

Lovčina

Upisa: 7756
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
Mirko druže svaka čast. Ja sam sa nepunih 19 godina dobio pušku da sa njom u rat idem, i brzo sam sazreo hteo to ne hteo. A mnogi u mom društvu ni sa 50 i kusur godina još nisu zreli u glavi. Ovde na portalu ima mladih momaka koji imaju zrelo razmišljanje i po svemu pozitivan stav o oružju i lovu, neću da ih navodim poimence ali svaka im čast na razmišljanju. Čovek treba neko životno iskustvo, ali godine ne čine zrelost u potpunosti. Mnogi su omatoreli a još su nezreli.
|
| |
|
|
| Sniper Hunter |
Objavljen 11.05.2011. 21:57
|

Moderator

Upisa: 4753
Pristupio: 13.12.2009. 10:00
|
Ja sam ipak za jednocevku za pocetnika (ne poluautomat) jedna fina jednocevkica u cal 16 ili 12 pa jedno 2-3 godine ispeces zanat a posle sve sta hoces po zelji , ipak kad naucis da smireno i polako nisanis (jer znas da nemas 2,3 metka u rezervi) onda moze na prvom mestu bock pa onda PA
|
| |
|
|
| hamerles |
Objavljen 11.05.2011. 22:15
|

Lovčina

Upisa: 1066
Pristupio: 20.02.2011. 12:10
|
Sniper Hunter kaže:
Ja sam ipak za jednocevku za pocetnika (ne poluautomat) jedna fina jednocevkica u cal 16 ili 12 pa jedno 2-3 godine ispeces zanat a posle sve sta hoces po zelji , ipak kad naucis da smireno i polako nisanis (jer znas da nemas 2,3 metka u rezervi) onda moze na prvom mestu bock pa onda PA     |
| |
|
|
| Cvele |
Objavljen 11.05.2011. 22:30
|

Lovčina

|
Ja bas mislim da jednocevka nije za pocetnika, a evo i zasto. Ne kazem da treba pocetnik uzimati PA, ali moze, zasto da ne, najbolje je dvocevku, bok ili pol,a to mislim zbog toga jer ipak 2 metka, svaki pocetnik se zbrza i zbuni kad mu divljac poleti, ili potrci, i velika vecina istih prvi metak ispali maltene za dzabe, e tu je drugi metak da se ispravi... to je moje razmisljanje, a razmisljanja i ukusi su razliciti
|
| |
|
|
| Sniper Hunter |
Objavljen 11.05.2011. 22:41
|

Moderator

Upisa: 4753
Pristupio: 13.12.2009. 10:00
|
Cvele kaže:
Ja bas mislim da jednocevka nije za pocetnika, a evo i zasto. Ne kazem da treba pocetnik uzimati PA, ali moze, zasto da ne, najbolje je dvocevku, bok ili pol,a to mislim zbog toga jer ipak 2 metka, svaki pocetnik se zbrza i zbuni kad mu divljac poleti, ili potrci, i velika vecina istih prvi metak ispali maltene za dzabe, e tu je drugi metak da se ispravi... to je moje razmisljanje, a razmisljanja i ukusi su razliciti 
Cvele ko je ispalio prvi metak dzabe po mom misljenju tesko da ce sa drugim nesto da popravi, samo veci trosak pravi jer municija nije jeftina dupliranje kod pocetnika obicno ide u prazno gledao sam mnoge a bio sam i sam pocetnik ali sam imao srecu da pocnem sa jednocevkom pa posle bock dugo godina a sada se pitam za koji k... sam kupio mp 153 pre 3 god verovatno da bih ga imao
|
| |
|
|
| hamerles |
Objavljen 11.05.2011. 22:41
|

Lovčina

Upisa: 1066
Pristupio: 20.02.2011. 12:10
|
Cvele kaže:
Ja bas mislim da jednocevka nije za pocetnika, a evo i zasto. Ne kazem da treba pocetnik uzimati PA, ali moze, zasto da ne, najbolje je dvocevku, bok ili pol,a to mislim zbog toga jer ipak 2 metka, svaki pocetnik se zbrza i zbuni kad mu divljac poleti, ili potrci, i velika vecina istih prvi metak ispali maltene za dzabe, e tu je drugi metak da se ispravi... to je moje razmisljanje, a razmisljanja i ukusi su razliciti  Cvele druze ako ne pogodis iz prvog metka oslanjajuci se na drugi i drugi promasujes isto kao i prvi nemas vremena da dobro nanisanis kao sa prvim pogotovo ako dodje do promasaja... A sa jednim metkom bez oslanjanja na drugi uz predhodnu uvezbanost na tu pusku pogadjas precizno bez greske... Kod mene u grupi svi lovimo jednocevkama dvocevke smo davno zapostavili a svi ih imamo ali nosimo jednocevke. Da su dvocevke bolje nosili bi njih nebi dzabe stojale kod kuceB) Tako bar mi radimo i to uspesnoB) |
| |
|
|
| Cvele |
Objavljen 11.05.2011. 22:51
|

Lovčina

|
Ok, ok.. kazem svako ima svoj nacin razmisljanja, i naravno da ga ima.. ja sam samo rekao svoj, sto ne znaci da je najbolje tako
|
| |
|
|
| mirko knezevic |
Objavljen 12.05.2011. 11:05
|

Lovčina

Upisa: 1063
Pristupio: 02.08.2010. 15:40
|
Ako znas da pucas,pogadjaces iz svake dobro... Ali mislim da jednocevka nije dobra za prvu pusku pocetnika,neka bokerica polozara ili PA su odlican izbor,a kasnije kad se uvezba moze da padne jedna lepa jednocevka....
Srbija do Tokija!

|
| |
|
|
| aleksa |
Objavljen 12.05.2011. 11:46
|

Veteran

|
Cvele kaže:
aleksa, ne razumem kakve veze ima model puske(bok, polozara, PA, jednocevka) sa gradjom coveka ?  mozda se tebi svidja izgled polozare, ili kako ti lezi, ali to dosta zavisi i od kundaka kojeg mozes i na svom PA da zamenis i da ti lezi kao da si s' njim rodjen ;)
Cvele, ima i te kako veze, bar u mom slucaju. Ako si imao prilike da se druzis sa PA verovatno si primetio da je zbog neophodnog hoda zatvaraca sanduk tj. glava puske znatno duzi nego kod dvocevki. Samim tim je i udaljenost podkundaka veca pa i ukupna duzina puske nego kod dvocevke sa istom duzinom cevi. Upravo ta udaljenost podkundaka meni ne odgovara, odnosno vise mi odgovara kod dvocevke.
Znaci, problem je podkundak a ne kundak kako si ti shvatio.
Takodje, slozio bih se sa kolegama da jednocevka nije dobar izbor ali ne samo za pocetnika nego uopste za lov. Razlog je sto je samo jedan metak vise nesportski nego sportski. Cesto se desava da dodje do ranjavanja i dobro bi dosao drugi metak kao popravni a to jednocevka nema. |
| |
|