Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: ŠTA SE DEŠAVA U LSV?

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
ŠTA SE DEŠAVA U LSV?
Sremac75
 Ima li na ovoj slici nešto što bi bilo zanimljivo zaštitnicima životinja???
Da li je ova štapina jedini problem.......Hmmm?
Sremac75 priložio:
beuk3.jpg

PraviloPraviloPravilo
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
Palica
PalicaPalicaPalicaPalicaPalica

http://www.youtube.com/watch?v=L8U1EI...8U1EIESS1M

"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"

"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"

bogoljub

zoranp kaže:
Veprina spremna za bucanjeROFLROFL!!

Samo što on nas sve još od prvog vagona pomalo i polako da se oseti tek na kraju.....KoTuKoga
Gledala mi Ciganka u dlan i kaže:
- Do 35. godine nećeš imati para i mučit ćeš se.
Ja je pitam:
- A poslije 35.?
A ona će:
- Će se navikneš na to.

Lala
 Pre neki dan je održan UO LSV (naravno, o tome nema ni reči na sajtu LSV).
Pored redovnih tema, izgleda da je kod nekih visokih funkcionera saveza počelo da se pojavljuje (ne)opravdano nezadovoljstvo radom skupštine saveza, a pominje se i predsednik skupštine LSV Ferenc Irmenji.
Zanimljivo je da g.Irmenji nije bio na onom neuspelom sastanku sa direktorom Uprave za šume u Despotovcu, iako se poziv direktora Uprave za šume za sastanak odnosio i na predsednike saveza i na predsednike skupština saveza! Ostaje nejasno da li je g.Irmenji kao predsednik Skupštine LSV uopšte bio obavešten o sastanku, ili je iz nekog razloga bio sprečen da dodje (verovatnija je prva varijanta, koliko se saznaje nezvanično)?
Ni na sednici UO LSV nije bio prisutan g.Irmenji - možda nije ni pozvan?
Da li ove priče i dešavanja imaju veze sa onim dogadjajima na prethodnoj godišnjoj Skupštini LSV, kada je Nikola Jović onako otvoreno istupio, i kada je Skupština izglasala otvaranje informacija o Vojvodjanskom lovcu, kasnije traljavo i nepotpuno objavljene? Možda je NEKO očekivao da predsednik Skupštine LSV ne dozvoli tako nešto, pa su očekivanja propala, i sad 'vraća lopticu'?
Nešto se dešava, ali kao i obično, nema informacija - džabe Skupština LSV usvoji zaključak da je informisanje vrlo loše, džabe to ponovi i predsednik LSV Milan Pažin za govornicom, džaba sve priče: NEKO jednostavno opstruira objavljivanje bilo kakvih važnijih informacija o aktuelnim dešavanjima.
Ali zato na sajtu LSV promptno, za par sati, osvane ona 'službena beleška' o oglasu za prodaju laneta sa sumnjivim opravdanjem, jer, Bože moj, u oglasu se pominje Ruma (kasnije ispade da su u pitani Pećinci), a moguće je da je prodavac neko ko pripada krugu ljudi koji su po nekoj liniji bliski sa predsednikom LU Ruma i aktuelnom zameniku predsednika LSV Milošu Beukoviću.
Džaba vam sajt, gospodo, kad ga ne koristite; džaba vam novine koje pišu hvalospeve; džaba vam sva priča; nije više niko blesav, da veruje u bajke, a obaška što se ionako sve sazna neformalnim kanalima - problem je što se te priče često pokažu kao tačne, iako nekima liče na prenaduvane!
Neke od tih priča, recimo, pominju i neočekivano slab priliv novca u prethodnih par meseci od članarina za LSV - možda je to merilo poverenja LU prema LSV-u, i odraz krize i nerealnih očekivanja rukovodstva? Ako je ovo tačno, onda mi sve to jako liči na početak krize LSS-a, isti scenario je bio: prvo počnu slabiji prilivi, ne uplaćuju se članarina za pun broj lovaca, ili se uplaćuje delimično (npr. koliko je prošle godine plato LU Šid?), pa onda počne postavljanje nezgodnih pitanja i poteza koji nisu po volji gospodi iz LSV (LU Srbobran, npr.), a još ranije je i LU Senta rešila da batali članstvo u LSV...
Priče kao priče, kruže li kruže. Narednih 4-5 meseci će pokazati koliko su priče osnovane ili nisu.

Nego, 'oće l' bit kak'ih donacija za 'projekte' i ove godine?!? Gospoda 'projektanti' jedva čekaju!
Pozdrav od 'dušebrižnika'!Smile
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

ficha007
 Projekti u ovoj zemlji su poslednjih godina izvanredan način da se "munu" pare ni za šta.

Niko te nikada ne pita kakav je krajnji ishod projekta, ili ako isti traje da li u opšte daje rezultate, nikome ne moraš da pravdaš sredstva a i ako se neko pravdanje traži to je toliko "mlako" da je prosto smešno.

Najčešće se pare uzmu, pa ako je u pitanju neki naučni rad, na primer iz lovstva gde je potrebno ići po terenu, akati se i posmatrati divljač, brojati...da se nekim klincima po 1.000 dinara dnevnice da to smandrljaju za par dana, dakle trošak "radne snage" je ekvivalent od 10-50.000 dinara, ostali troškovi ( samo koji????? ) neka su još jedno 50.000 dinara a za projekte se ne retko uzima ( i dobija ) po par milionda dinara koji onda ostaju da se u zdravlju i veselju krckaju ( često sa strankama čiji su alavi funkcioneri i odobrili projekte ), nešto se prelije i u neke privatne građevine i privatne privredne objekte, nešto ode na neki račun... to je slika i prilika projekata po Srbiji i Vojvodini.

Država je tako subvencionisala godinama podizanje zasada vinograda, voćnjaka...itd, a da nikada nije kontrolisala da li je i jedan stub, žica, anker, sadnica vinove loze ili voćke zaista i ušla u taj voćnjak i vinograd. Mnogi su se na tome obogatili i izgradili imperije i postali preko noći "ugledni privrednici" vlasnici stotina hektara vinograda ( uzetih u zakup od propalih državnih vinogradarskih, voćarskih firmi sa već posađenom vinovom lozom ili voćkama ) pa se isti samo malo preurede i pokosi trava u njima a pare se od države uzmu za subvencije.

Isto tako su državni novci odlazili i pojedincima vezano za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta.

O fiktivnim poljoprivrednim gazdinstvima koja nisu imala ni grlo stoke ali su uredno dobijala subvencije isto...

Dakle a propo projekata raznoraznih, a u ovom slučaju onih vezanih za lovstvo, krajnje je vreme da država i nadležne institucije konačno izvrše detaljnu reviziju svih kvazi-projekata i odliva novca za tu namenu koji su ko zna gde i ko zna na čijim računima završili.

Kao u ostalom sa silosima i robom iz robnih rezervi gde su neki silosari preko noći uzeli ogromne novce.
ČVRSTINA VERE, ČISTOTA DUŠE, ČESTITOST ŽIVOTA

"Ko sme, taj može. Ko ne zna za strah, taj ide napred" ( Vojvoda Živojin Mišić )

Lala
 Bilo bi lepo saznati koliko je članarina plaćeno ove godine za LSV.

Neke neproverene priče govore da priliv novaca nije ni blizu onog što su naši vrli rukovodioci očekivali.
Da li se ponavlja scenario koji je bio u LSS, kada su LU počela da zavrću slavine, i uplaćuju samo deo novca?
Kriza naterala LU da štede gde god mogu, a kanda se polako u glave uprava LU useljava saznanje da se NE MORA biti član ni jednog lovačkog saveza!
Nego, nešto nema nikakvog konkursa u Vojvodini za dobijanje sredstava iz pokrajinskog Fonda za razvoj lovstva? Pare za lovne karte su uplaćene, planirani deo naknade za divljač (10%) je uplaćen, a konkursa nema - u čemu je štos?
Zašto naš dični savez ne izadje sa informacijom o tome, pa valjda oni znaju ('dobri smo sa Andjelkom', a dobri su i sa Kunovcem)? Ili od silnih obaveza oko organizacije simpozijuma o lovstvu (Popović, Beuković&sin) rukovodstvo LSV nema vremena da se bakće sa ovim, za njih možda marginalnim pitanjima?

Hoće li firma 'Vojvodjanski lovac', to čedo-čudo LSV, i ove godine pokupiti kajmak od državnih para? U lanjskom decembarskom deljenju su dobili 1,6 miliona, njih 4 zaposlenih - pokažite mi LU u Vojvodini koje je dobilo više od 300 hiljada!
Te pare troše na onu čuvenu 'obuku za stručne pratioce', koja nije nigde predvidjena propisima!

Šta se dešava sa članarinama u LSV? Koliko lovaca je trenutno u članstvu LSV?

DakiNS
 Nije ni čudo što su oni intelektualni čobani kada smo mi tolike ovce. Postoji još jedna stvar, a to je vezano za dodelu lovišta. Koliko znam donesena je odluka da je posao dodele lovišta neustavan. Samim tim i ne važeći. Kako se onda dešava da se LD i LU pozivaju na tu dodelu lovišta i koriste nečiji deo lovišta . Kako to da se nije od pokrainskog sekretarijata oglasio niko i odgovorio na primljene žalbe na rešenja o dodeli. Da li su ih uopšte čitali , malo ćemo se ovih dana pozabaviti ovom temom pošto sam došao do zaključka da se rade mnoge protuzakonite stvari počevši od pokrainskog sekretarijata pa na dalje ili na niže. ika
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

Lala
 Pročitaj vest na naslovnoj, Daki, postavio sam.

Ustavnost akata jeste osporena, ali mislim da ne može retroaktivno da se poništavaju odluke po tom osnovu. To bi Sremac mogao da razjasni, to mu je 'lebac'! Smile

ficha007
 E dok se moj kolega ne javi da ja probam da odgovorim.

Zakon o ustavnom sudu:

Član 58

Kad Ustavni sud utvrdi da zakon, statut autonomne pokrajine ili jedinice lokalne samouprave, drugi opšti akt ili kolektivni ugovor nije u saglasnosti s Ustavom, opšteprihvaćenim pravilima međunarodnog prava i potvrđenim međunarodnim ugovorom, taj zakon, statut autonomne pokrajine ili jedinice lokalne samouprave, drugi opšti akt ili kolektivni ugovor prestaje da važi danom objavljivanja odluke Ustavnog suda u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Odredbe potvrđenog međunarodnog ugovora za koje je odlukom Ustavnog suda utvrđeno da nisu u saglasnosti sa Ustavom, prestaju da važe na način predviđen tim međunarodnim ugovorom i opšteprihvaćenim pravilima međunarodnog prava.

Kad Ustavni sud utvrdi da opšti akt ili kolektivni ugovor nije u saglasnosti sa zakonom, taj opšti akt ili kolektivni ugovor prestaje da važi danom objavljivanja odluke Ustavnog suda u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Ustavni sud može posebnim rešenjem odložiti objavljivanje svoje odluke u "Službenom glasniku Republike Srbije", ali najduže za šest meseci od dana njenog donošenja.

U slučaju iz stava 4. ovog člana, Ustavni sud odluku kojom je utvrđeno da opšti akt nije u saglasnosti sa Ustavom, zakonom, opšteprihvaćenim pravilima međunarodnog prava ili potvrđenim međunarodnim ugovorom, dostavlja donosiocu opšteg akta zajedno sa rešenjem o odlaganju objavljivanja.

Član 59

Kad Ustavni sud odredi način otklanjanja posledica koje su nastale usled primene opšteg akta koji nije u saglasnosti sa Ustavom ili zakonom, odluka Ustavnog suda ima pravno dejstvo od dana njenog objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Član 60

Zakoni i drugi opšti akti za koje je odlukom Ustavnog suda utvrđeno da nisu u saglasnosti s Ustavom, opšteprihvaćenim pravilima međunarodnog prava, potvrđenim međunarodnim ugovorima ili zakonom, ne mogu se primenjivati na odnose koji su nastali pre dana objavljivanja odluke Ustavnog suda, ako do tog dana nisu pravnosnažno rešeni.

Opšti akti doneti za izvršenje zakona i drugih opštih akata za koje se odlukom Ustavnog suda utvrdi da nisu u saglasnosti s Ustavom, opšteprihvaćenim pravilima međunarodnog prava, potvrđenim međunarodnim ugovorima ili zakonom, neće se primenjivati od dana objavljivanja odluke Ustavnog suda, ako iz odluke proizilazi da su ti opšti akti nesaglasni Ustavu opšteprihvaćenim pravilima međunarodnog prava, potvrđenim međunarodnim ugovorima ili zakonu.

Izvršenje pravnosnažnih pojedinačnih akata donetih na osnovu propisa koji se više ne mogu primenjivati, ne može se ni dozvoliti ni sprovesti, a ako je izvršenje započeto - obustaviće se.

"Ko sme, taj može. Ko ne zna za strah, taj ide napred" ( Vojvoda Živojin Mišić )

Lala

ficha007 kaže:
E dok se moj kolega ne javi da ja probam da odgovorim.

Član 59

Kad Ustavni sud odredi način otklanjanja posledica koje su nastale usled primene opšteg akta koji nije u saglasnosti sa Ustavom ili zakonom, odluka Ustavnog suda ima pravno dejstvo od dana njenog objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

....
Izvršenje pravnosnažnih pojedinačnih akata donetih na osnovu propisa koji se više ne mogu primenjivati, ne može se ni dozvoliti ni sprovesti, a ako je izvršenje započeto - obustaviće se.

A šta je sa pojedinačnim aktima (odlukama) koje su izvršene?

ficha007
 Zakon o opštem upravnom postupku u čl. 237 fiksira rok za rešavanje po žalbi na dva meseca osim ako nije propisan poseban rok.

E sad ovo što je Lala pocrveneo moglo bi da se reši ovako:

Glava XV
PONAVLJANJE POSTUPKA
1. Pokretanje ponavljanja postupka
Član 239

Postupak okonĉan rešenjem protiv koga nema redovnog pravnog sredstva u postupku (konaĉno
rešenje) ponoviće se:

1) ako se sazna za nove ĉinjenice, ili se nađe ili stekne mogućnost da se upotrebe novi dokazi koji bi, sami ili u vezi sa već izvedenim i upotrebljenim dokazima, mogli dovesti do drukĉijeg rešenja da su te ĉinjenice, odnosno dokazi bili izneseni ili upotrebljeni u ranijem postupku;

2) ako je rešenje doneseno na osnovu lažne isprave ili lažnog iskaza svedoka ili veštaka, ili ako je došlo kao posledica dela kažnjivog po kriviĉnom zakonu

3) ako se rešenje zasniva na presudi donesenoj u kriviĉnom postupku iliu postupku za privredni prestup, a ta presuda je pravnosnažno ukinuta;

4) ako je rešenje povoljno za stranku doneseno na osnovu neistinitih navoda stranke kojima je organ koji je vodio postupak bio doveden u zabludu;

5) ako se rešenje organa koji je vodio postupak zasniva na nekom prethodnom pitanju, a nadležni organ je to pitanje docnije rešio bitno drukĉije;

6) ako je u donošenju rešenja uĉestvovalo slubeno lice koje je po zakonu moralo biti izuzeto;

7) ako je rešenje donelo slubeno lice koje nije bilo
ovlašćeno za njegovo donošenje;

8) ako kolegijalni organ koji je doneo rešenje nije rešavao u sastavu predviĊenom vaećim
propisima ili ako za rešenje nije glasala propisana većina;

9) ako licu koje je trebalo da uĉestvuje u svojstvu stranke nije bila data mogućnost da uĉestvujeu postupku;

10) ako stranku nije zastupao zakonski zastupnik, a po zakonu je trebalo da je zastupa;

11) ako licu koje je uĉestvovalo u postupku nije bila data mogućnost da se pod uslovima iz ĉlana 16. ovog zakona slui svojim jezikom i pismom.

ficha007
 Član 240

(1) Ponavljanje postupka moe traiti stranka, a organ koji je doneo rešenje kojim je postupak završen može pokrenuti ponavljanje postupka po službenoj dužnosti.

(2) Zbog okolnosti navedenih u ĉlanu 239. taĉ. 1, 6, 7, 8. i 11. ovog zakona stranka moe tražiti ponavljanje postupka samo ako bez svoje krivice nije bila u stanju da u ranijem postupku iznese okolnosti zbog kojih trai ponavljanje.

(3) Iz razloga navedenih u ĉlanu 239. taĉ. 6. do 11. ovog zakona stranka ne moe tražiti ponavljanje postupka ako je taj razlog bio bez uspeha iznesen u ranijem postupku.

(4) Javni tužilac moe traiti ponavljanje postupka pod istim uslovima kao i stranka

Sremac75
 Moje je mišljenje da je jedini način da se preko javnog tužioca insistira na ponavljanju postupka, jer su za to ispunjeni uslovi prestankom prava Pok.sek. da odlučuje o ustanovljavanju i dodeli lovišta.
Ali to je jaaaakooooo teško ići.....

Mogla bi i nezadovoljna LU da traže ponavljanje postupka ustanovljavanja i dodele njihovog lovišta pa odmah i svih okolnih lovišta za čega su svakako zainteresovani...
PraviloPraviloPravilo
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
Palica

"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"

Lala
 Koliko ja vidim, ulaskom u ovakav proces ustanovljenja i dodele lovišta u Vojvodini, pre nego što je doneta nacionalna strategija za razvoj lovstva i planovi razvoja lovnih područja (štoje uslov za donošenje lovne osnove), Sekretarijat je sebi, a i drugima, napravio medvedju uslugu.
Kome je bilo u interesu da ulazi u taj posao pre nego što se obave sve zakonom predvidjene i potrebne prethodne radnje i uslovi? Kome se žurilo da crta granice, ponekad i uz uticaj i sugestije onih koji nisu zainteresovane strane? Ko je forsirao priču o prekrajanju i deljenju nekadašnjih velikih LU na sitnije delove, koji često sada jedva krpe kraj sa krajem? Koliko novoustanovljenih lovišta u Vojvodini nema lovnu osnovu? Ko je odobravao GPGL bez lovne osnove? Ko je sugerisao da se ko god želi može otcepiti, a da će dobiti 'svoje' lovište? Koliko mikro LU je napravljeno, i ko je to svojim pričama i nerealnim obećanjima zaveo lovce da glasaju za tako nešto? Koji su to lokalni 'šerifi' uz podršku nekih vidjenijih 'lovnih radnika' izgurali priču da sa stotinak lovaca može da funkcioniše jedno LU?

Mnogo je pitanja, na koja možda odgovor znaju neki od vodećih ljudi u LSV?
Interesantno: LU u kojima su ti isti čelni ljudi LSV nisu se delila!!!

Pa vi razmislite....

Cadara
 Pa na primer Pažin je predsednik LSV-a i predsednik LUG Zrenjanin i lovište je rascepljeno na 3 dela. Jedan deo je formirao samostalno lovište (Elemir) od nekadašnjeg lovišta ''Begej'' nastala su 4 lovišta (Tisa, Begej sever, begej jug, elemir)
Lovačko društvo Zrenjanin sa tradicijom od preko 130 godina koje je imalo svoj lovni revir u okviru LU Zrenjanin sada je rascepljeno na dva lovišta, takođe i nekoliko drugih lovačkih društava. Da o lovnim oblastima i ne pričam. Tako da ako tu ni Pažin nije mogao ništa učiniti ne znam šta da kažem.
Jako veliki pritisak je na sadašnju ''vlast'' što se tiče lovstva i lovišta da se lovišta rasparčaju na katastarske granice i da budu maksimalno do 10.000Ha veličine, predlažu i manje čak 5.000Ha. Opet ko malo prati događanja zna odakle ovakve ideje dolaze i ko ih propagira.
Sa ovim i ovakvim Zakonom o lovstvu nemoguće je sprovoditi održivo gazdovanje lovištem na površini 5.000-10.000Ha i sa 100-tinak lovaca. Sa prilagođenim Zakonom takvoj formuli održivog gazdovanja gde se planira formiranje manjih lovišta u granicama k.o to bi bilo moguće uz pomoć države, lokalne samouprave, uz fondove za razvoj ruralnih područja, seoskog turizma i svega ostalog.

Sremac75

Cadara kaže:
Pa na primer Pažin je predsednik LSV-a i predsednik LUG Zrenjanin i lovište je rascepljeno na 3 dela. Jedan deo je formirao samostalno lovište (Elemir) od nekadašnjeg lovišta ''Begej'' nastala su 4 lovišta (Tisa, Begej sever, begej jug, elemir)
Lovačko društvo Zrenjanin sa tradicijom od preko 130 godina koje je imalo svoj lovni revir u okviru LU Zrenjanin sada je rascepljeno na dva lovišta, takođe i nekoliko drugih lovačkih društava. Da o lovnim oblastima i ne pričam. Tako da ako tu ni Pažin nije mogao ništa učiniti ne znam šta da kažem.

Ipak mislim da je suština u tome što se LUG Zrenjanin nije usitnilo (osim Elemira) nego gazduje sa tri lovišta, a tu je zasluge sigurno imao Pažin, kao što je i Beuković imao zasluge u sprečavanju delenja LU iz Rume.

Retki su primeri gde jedno LU gazduje sa više lovišta, dok je u 99% slučajeva svako ko je "dobio" lovište želeo da se "osamostali"!

O tome je Lala pisao.....drugovi istaknuti svoja LU nisu cepkali (čitaj slabili), dok su drugima nešto sasvim drugo propagirali (seti se Brace Piškaća, Culeta, Kuma, i dr.)
Mislili su tu drugovi istaknuti, svakako i na svoje čedo (čudo) "Vojvođanski lovac" doo, jer koliko lovišta, toliko LU (uglavnom), toliko LO, toliko GPGL, toliko obuka za "stručne pratioce", toliko studija o fazanerijama, remizama,....,toliko "bajke od života"!

A onda mene Pažin optuži da na Skupštini LSV pričam o "pranju novca"...valda da me uplaši, a zaboravlja da ja "pranje novca" nisam ni spomenuo, niti sam ja "prao novce" pa da treba da se bojim...nekom drugom treba da se zbog toga znoji doope.
PraviloPraviloPravilo
Palica

Cadara
 Da shvatam sada poentu. Verovatno ste u pravu, mada lovcima se uopšte ne sviđa ovo rascepkavanje, bar što se tiče nekadašnjeg lovišta ''Begej'', ali je zanimljivo da je pre lovišta ''Begej'' dok su lovišta ustanovljavale Opštine i kada je postojao na primer opštinski lovački savez Zrenjanin svako naseljeno mesto imalo svoje lovište u granicama katastarskih opština (eventualno uz međusobnu saglasnost u nešto izmenjenim granicama), i kada su se udružila u veliku celinu LU Zrenjanin ni to se nija tada sviđalo lovcima ali kao nije se ništa moglo, sve je to upakovano kao dobrovoljno udruživanje a u stvrai je to odradilo nekoliko partijski podobnih ljudi iz određenih interesa. Sad ajde da se vratimo na staro ne valja ni to jer je neisplativo i ekonomski neodrživo. Znam jednu činjenicu u odnosu na staro vreme konkretno na primeru lovnog revira u kome ja ispunjavam svoje obaveze je da:
1. ima manje lovaca za 50%
2. rad lovaca je obezvređen i sada radi njih 10 a ostalih 90 kohabitira
3. lovište je uređenije, lovnotehnički objekti i sve ostalo što to prati
4. srneće divljači ima više za 300% u odnosu na pre 20-30 godina
5. divljih svinja ima više za 300% u odnosu na raniji period od 10 godina
6. zeca ima kao i nekada tu se vrti
7. fazana ima manje za 300% jer se i manje unosi nekada minimum 1000-1500 a sada 0d 400-600
8. predatora ima više za 500% (svraka, siva vrana lisica pasa lutalica)
9. novih životinjskih vrsta (šakal, jazavac, kuna zlatica, orao belorepan...)
10. komplikovanost zakonskih normi, procedura, izvršenja lova za 1.000% komplikovanije nego ranije.
eto u kratkih 10. tačaka.
Ima i pozitivnih stvari i negativnih.
Lovni turizam jako bitno spao na niske grani i nije ni za porediti kao pre 20-30 godina.

Lala
 Cadara, ja sam govorio o cepkanju starih LU, a ne o lovištima!
Lovačko udruženje je jedan pojam, a lovište je drugi pojam!

Dakle, ni LUG Zrenjanin, ni Ruma, ni Futog se nisu cepkali! A mnogo drugih velikih LU jesu.
Mada, iskreno govoreći šta mislim: da nije bilo obećanja o ustanovljenju sitnih lovišta maltene u seoskim granicama, teško da bi se neko usudio da udje u rastakanje velikih LU (šta će mu LU bez lovišta?). Bilo je dosta ljudi koji su hteli da budu 'kalif mesto kalifa', svako je hteo da bude šef u svom ataru, a sve to je izgleda bilo indirektno podržavano ili odobravano, a možda i sugerisano od strane nekih ljudi iz saveza, mada su se formalno zalagali za nešto drugo; a na kraju je sekretarijat ustanovljavao sitna lovišta (i dodeljivao lokalnim šefovima), koja teško da mogu uz ovakve fondove divljači da posluju ekonomski održivo, a da članarina bude podnošljiva.
Uostalom, samo treba premotati upise na ovoj temi od pre godinu-dve, pa će se videti da sve što smo pisali i kritikovali onda, sada se dešava.
Niko nije hteo da razmisli.

Indjijanac
 većinom su se nova LU odlučivala na svoje osnivanje iz razloga lošeg funkcionisanja,tako da uglavnom novoosnovana udruženja mogu dobro da funkcionišu,mada uz malu korekciju po donetim pravilnicima nije nikakav problem da funkcionišu,medjutim jedna stvar se jasno oslikala,a to je da svi oni ljudi koji su bili uzrok lošeg funkcionisanja starih LU su isto to i u novim LU.
Konkretno moje staro LU Fruška Gora iz Indjije je na nivou opštine funkcionisalo nekih 18 godina,a od imovine su imali samo karabin za koji nisam siguran dali su ga kupili ili su ga dobili na poklon,dok su već posle godinu dana 4 nova udruženja počeli da ozbiljno razmišljaju kako da nabavljaju inventar i nešto ozbiljnije da rade.
Isti ljudi koji su bili problematični u starom LU su sada samo teg koji odvlači novo lu na dole,a lovci idu principom nezameranja samo da oni mogu nesmetano da pucaju jednog zeca ili fazana više nego što bi smeli.Ko pogleda malo dalje videće gde to vodi,a u onim LU gde nema takvih ide se krupnim koracima napred.
Kada bi inspekcijski organi malo pooštrili kriterijum da svest lovaca izadje na neki nivo sigurno bi bilo sve drugačije.
Svako LU je jedna itekako ozbiljna firma,a ne samo udruženje gradjana kao što je to bilo do sada.
A što se tiče LSS i LSV Sad za zalaganje za budućnost lovstva,a što mislim da bi trebalo da im bude osnovni cilj.
IndjijanacĆIRKO PA JEL TI NEZNAŠ DA U INDJIJU IMA DJUNGLA?
http://www.youtube.com/watch?v=vOipjp...page#t=25s

Sremac75
 Povodom teksta sa naslovne strane!
"Podsećamo da je Pokrajinski sekretarijat, prema intervjuu predsednika LSV Milana Pažina datom ranije listu 'Dnevnik' (15.07.2011.) ovaj poveren posao od javnog-opšteg interesa (obeležavanja granica lovišta) dalje poverio/naložio Lovačkom savezu Vojvodine koje je udruženje gradjana(?), a da je na terenu taj posao radjen od strane, ili uz učešće ćerke firme LSV - 'Vojvodjanskog lovca'"
....kome je LSV dao na korišćenje bez naknade automobil i neke od zaposlenih!!!!!!!!

"Ima i indicija da je Pokr. sekretarijat čak kupio za LSV ili 'Vojvodjanski lovac' i GPS uredjaj za obeležavanje granica na terenu, a moguće je da su i neka sredstva bila prebačena učesnicima u poslu za tu namenu."
...Jeremija je na loristu pisao o nekih 4 MILIONA koji su plaćeni nekome za ovaj posao, ali se ta sredstva ne vide na finansijskim izveštajima ni LSV-a, ni "Vojvođanskog lovca" doo!!!!!!!!!!

"Tadašnji pokrajinski sekretar za poljoprivredu je bio Danijel Petrović, a njegov pomoćnik nadležan za lovstvo je bio Dušan Kunovac, koji je i danas u sekretarijatu."
...A Dušanov sin Miloš Kunovac je radio u LSV-u a sada radi u "Vojvođanskom lovcu" doo!!!!!!!!!!!

Vojvođanska vertikala do jaja!!!!!!!!!!!
PraviloPraviloPravilo
Palica

ficha007
 Jasno je kao dan da će sva mala LU koja su brže bolje poletela da se osamostale ili u budućnosti morati u neki opštinski lovački savez ili će propasti garantovano.

Tog momenta će država čije su vlasništvo divljač i lovišta ugovore o zakupu jednostavno raskinuti ali ne mislim da će ta lovišta biti poverena JP. Sticajem okolnosti familija mi je bila u branši tako da znam da JP u opšte ne žele jedan takav scenario jer ni sa ovim svojim ne znaju šta će i ako ljudi misle da im je lako.Nije to baš tako. Ne žele oni ta propala, izlovljena lovišta, bez divljači, sa velikom verovatnoćom da će biti i lovokrađe i krivolova od strane do jučerašnjih članova koji nemaju pare za komercijalu...itd.

Ali onda će država ista pokušati da poveri "tajfunima" koji će ona lovišta koja iole zavređuju njihovu pažnju da "dokapitalizuju" a i ova koja baš nisu sjajna uz neke kredite i garancije države možda, ili uz nenaplaćivanje zakupa od strane države ( dakle neke olakšice ) država ih udomi.

I ko u toj priči uvek ostaje "dobar" - VL D.o.o jer će raditi planska dokumenta, imaće ko da ih pogura sa subvencijama, preko pojedinaca su povezani sa onim ko odobrava planska dokumenta, sa drugim nekim pojedincima su povezani sa inspekcijskim službama i eto bajke od života.

Obični lovci se tu ništa ne pitaju i dokle god im bude bitno da samo opucaju po kojeg zeca i fazana i da im neko zažmuri kad odstrele neko nazime ili srndaća - baš ih briga. "Posle njih i potop" što kaže čuvena izreka.

Skoči na forum:

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 30
Online članova: 1

Ukupno članova: 4,484
Najnoviji član: Lovac Meraklija

Poslednje vesti
Od 17 lovišta u Vojvodini samo u lovištu kod Subotice divlje svinje nisu zaražen...
Инструкција корисницима ловишта у циљу спреч...
ИЗВЕШТАЈ СА РЕДОВНЕ И ВАНРЕДНЕ СКУПШТИНЕ ЛОВ...
SVE VIŠE MEDVEDA NA TARI
ОДРЖАНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ЛСЦС

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 24.07.2026. 15:50

Godinu dana od kad nam nema našeg DakiNS😭😭😭😭😭.

OfflineAdmin
· 19.11.2025. 12:42

Podunavac Bye

· 17.11.2025. 20:08

Поздрав другари. Дуго ме није било.

· 25.07.2025. 13:27

Bog da mu dusu oprosti. Pozdrav Daki, vidimo se u vecnim lovistima !

· 24.07.2025. 21:28

Бог да му душу прости, породици живот и здравље.

· 24.07.2025. 19:00

Moje saučešće Darkovoj porodici i prijateljima, veoma sam ga poštovao... Nek mu je slava... Pozdravi Lalu i Mrvicu...

· 24.07.2025. 18:30

Sada primio poruku da je DakiNS.preminuo. Predivan čovek,prijatelj,lj
udima,nemam reci kojim bih ga opisao! Darko lovi večnim lovištima sa svojim bretonima. 😞😞😞

· 24.07.2025. 15:13

Наш колега и душа овог форума, DakiNS је умро данас. Нека му је лака земља и да има одличну екипу у вечним ловишти

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

67,264,924 posete www.srbijalov.com