DA LI JE VUK JOŠ UVEK ŠTETOČINA?
|
lovac junior |
Objavljen 19.09.2012. 19:36
|

Veteran

Upisa: 538
Pristupio: 27.07.2012. 10:56
|
tuzna prica
|
|
|
|
gruja |
Objavljen 19.09.2012. 20:48
|

Član

Upisa: 107
Pristupio: 20.08.2012. 16:50
|
Citao sam u nekim kinoloskim novinama(Zivot pasa ili Moj pas)pre petnaestak godina kako su Amerikanci zabranili drzanje hibrida vuka i psa zbog opasnosti od napada takvih jedinki na ljude.Ispricacu vam istinitu pricu koja se dogodila pre nekoliko godina u Leskovcu.Moj brat od tetke ,inace veliki ljubitelj zivotinja(poceo da lovi pa odustao jer ne moze da puca u zivotinje) je udomio odraslu vucicu koju je neko lose cuvao pa mu je poklonio.Nije smeo da je pusti u prirodu bas iz razloga sto je odrasla uz coveka pa ne bi prezivela,verovatno.Medjutim problem je nastao kad je resio da je upari sa haskijem.Ja sam ga odvracao od toga ,ubedjujuci ga da sam procitao kako su hibridi vuka i psa opasni i za one koji ih odgaje,ali nije bilo uspeha.Dobio je leglo i ostavio sebi jednog muzjaka.Stene je odrastalo uz decu i bilo pusteno u dvoristu.Kad je bilo u starosti sedam-osam meseci jednog zimskog dana dok su se komsijska deca sankala niz obliznju nizbrdicu,mesanac je izjurio napolje i verovatno hteo da se igra sa decom.Medjutim,kako su se deca uplasila i krenula nizbrdo da trce,on je krenuo za njima.Jedno od dece je palo,on je dotrcao do njega,zgrabio ga za nogu i poceo da vuce prema grmlju od zive ograde!Verovatno mu se probudio instinkt za lov.Dete je oslobodio moj prijatelj sa kojim sam isao u lov,inace komsija koji zivi tu pored poljanceta pa je na vreme cuo vrisku dece.Malisan je bio dosta povredjen,verovatno usled cimanja ,,psa"zubima dok ga je vukao po snegu.Sve se dobro zavrsilo,a moj brat je priznao da je ipak trebalo da me poslusa.Ovom pricom zelim samo da upozorim ljude koji poseduju ovakve mesance da ipak obrate paznju i obezbede svoje ljubimce kako se ne bi ponovio ovakav slucaj.Mozda je ovo izolovan slucaj i necu da generalizujem,ali bolje je biti na oprezu.A i nisam nesto u toku,da li je kod nas dozvoljeno ukrstanje,psa i vuka?Znam da SOP ima krv vuka,ali u kom procentu,nisam upucen.
Sto se tice pitanja da li je vuk stetocina,apsolutno nije,jer mi mnogo vise uzimamo od njega ,nego on od nas.Nemamo pravo da se ljutimo na njega jer smo mu unistili vecinu prirodnih stanista a sa njima i deo njegovog jelovnika,te i ako tu i tamo pojede nesto od stoke ne treba ga svrstavati u stetocine.Uostalom,jedan los ministar poljoprivrede stocarima ,,pojede"godisnje vise nego svi vukovi Srbije zajedno,pa ga zbog toga ne proglasavamo stetocinom i ne odstreljujemo! |
|
|
|
nidzamotocross |
Objavljen 19.09.2012. 21:10
|

Lovčina

Upisa: 2820
Pristupio: 19.02.2011. 19:15
|
I pored toga sto mi je bas vuk odneo psa sa lanca, i to onog za kog sam bio najvise vezan, iako smo ostali bez mnogih dobrih kerova upravo iz vucjih razloga. Ova zivotinja ce UVEK da izaziva postovanje kod mene. Ko nije imao susret sa njim, taj nije osetio snagu i moc prirode, nije video velicanstvo te zivotinje. 
Vuk nije stetocina, ali vuka treba loviti. Imali smo prilike pre dve sezone da se suocimo sa prenamnozenoscu vukova. Copori u planini su drzali svoje teritorije, a ovi slabiji a uz to ogladneli su sisli do naselja i napravili lom. E u tim situacijama treba loviti vuka. Ali u onoj meri da se brojnost svede na normalu, nikako vise. A uz to lov na ovu velicanstvenu zivotinju pruza zadovoljstvo koje se oseti svega par puta u zivotu, mozda i nikada. Kad se pojavi to velicanstvo, i kada padne, kada rukom prodjes kroz dlaku i pomazis ga po glavi, to je nesto sto ne mogu da vam opisem.
Vuk cisti sumu od prljavstine! Odstranjuje bolesne i skart jedinke, vrsi selekciju koju mi uz najbolje naucnike nikada ne mozemo. I bas vuk je zasluzan da mi jos uvek, hvala Bogu, nemamo sakala u lovistu. 
Sta ima da pricam, i sam avatar mi kaze koliko volim i postujem ovu zivotinju.
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''
Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.
|
|
|
|
bturjane |
Objavljen 19.09.2012. 21:13
|

Stari član

Upisa: 440
Pristupio: 29.09.2010. 21:26
|
Nidzo jesi imao prilike da odstrelis?
ma nasrcu bre rodjo mora se branim,a ti zapadnjaci kvarni su ko muckovi al sam naso pravu pusku AA-12
|
|
|
|
nidzamotocross |
Objavljen 19.09.2012. 21:57
|

Lovčina

|
Nisam kolega, jos uvek nemam lovacko punomocje. ;)
Stajao sam uz oca kada nam je vucica dosla na 20 metara, uz to smo je posmatrali jedno petnaestak minuta kako silazi niz padinu i priblizava se. To su joj bili poslednji koraci. Kada je pala, otac je prisao a ja sam jos uvek stajao i divio se prekrasnoj zivotinji. Lov na ovu divljac je za mene nesto najlepse sto lovac moze da dozivi. 
Kao sto rece jedan stari lovac iz kraja "Vuka ces lako da odstrelis, ali pokusaj da ga vidis". Izuzetno lukava i oprezna zivotinja. B)
|
|
|
|
gruja |
Objavljen 19.09.2012. 22:01
|

Član

Upisa: 107
Pristupio: 20.08.2012. 16:50
|
Odstrelio sam dva vuka na foru sa crvenim sesiricem!Z...bu se misleci da sam Crvenkapa ;) |
|
|
|
nenadx |
Objavljen 01.11.2012. 21:40
|

Moderator

Upisa: 2282
Pristupio: 16.10.2009. 18:15
|
Nidžo,d+aba smo pisali ovoliko...a malo si kontradiktoran....kada padne,kada rukom prodjes kroz dlaku i pomazis ga po glavi, to je nesto sto ne mogu da vam opisem....Vuk cisti sumu od prljavstine! Odstranjuje bolesne i skart jedinke, vrsi selekciju koju mi uz najbolje naucnike nikada ne mozemo....
No svejedno-U staroj Hercegovini na P od 92.000ha se trenutno procenjuje da boravi oko 130 vukova...a .na organizovanoj hajci je odstreljeno svega 6 jedinki.Ljudima stradaju krave,ovce.....Nije tu viže u pitanju,štetočina ili ne,zakonske odredbe(kvalifikacije...)nečije lepo mišljenje,želje..već dugoročna strategija i mogućnost održivog gazdovanja.......
Dobar pogodak
|
|
|
|
saja rudnik |
Objavljen 01.11.2012. 23:11
|

Stari član

Upisa: 224
Pristupio: 11.06.2010. 08:48
|
U Norveskoj se vuk smatra stetocinom samo onda kada stetu koju prouzrokuje bude veca od 200.hilj.kruna oko 15.hilj.e.Tad se trazi dozvola od njihovog direktorata za lov i ribolov za odstrel i kad se dobije dozvola onda se lovci naostre,gazde kojima je steta napravljena se naostre ali i razne Organizacije za tzv zastitu zivotinja.Jedni krecu u hajku za odstrel a drugi idu u hajku ispred njih i teraju kao vukove prema Svedskoj.E tamo ako ubijes vuka ides u zatvor,pa na razna psihijatrijska ispitivanja da vide dal si normalan i jos te kazne novcano da neznas gde se nalazis.Novcana kazna od 100hilj e do 500hilj.e.Pa ti ubij vuka.Sad da li je vuk stetocina ili nije ne bih se izjasnjavao ali samo da pitamo gazdu kome su vuci napravili stetu vecu od 100.hiljada evra sta ce on da kaze...meni licno vuk nesmeta ali bih iskreno voleo i jedan trofej...
Saja Rudnik
|
|
|
|
saja rudnik |
Objavljen 01.11.2012. 23:22
|

Stari član

Upisa: 224
Pristupio: 11.06.2010. 08:48
|
Mala ispravka izvinjavam se 200hilj.kruna je oko 28.hilj.e.Steta se meri tako sto napeimer ako su ovce u pitanju ide 4.jagnjenja puta dva jegnjeta.Krava 4.teljenja puta 1.telo i tako racunaju.Ako predje dozvoljenu sumu vuk je stetocina naravno uz odobrenje njihovog direktorata za lov i ribolov.Izvinjavam se zbog greske u koracima.
Saja Rudnik
|
|
|
|
nenadx |
Objavljen 02.11.2012. 17:42
|

Moderator

|
Možda i treba izbaciti iz upotrebe tu reč štetočina koja je nastala iz čovekovog osećaja superiornosti i potrebe da sve kontroliše i podčinjava svojim interesima,...
U našem slučaju vuk se pokušava smestiti u sistem gazdovanja i tu nastaje problem....Ukratko za gazdovanje nekom vrstom potrebno je odrediti brojnost, br.čopora, površinu, prehrambene mogućnosti i mnogo toga....zatim odrediti broj za odstrel,po starosnoj i polnoj strukturi...pa ako hoćete,da bi bili maksimalno dosledni i hijararhiskoj.
To što se navodi za Norvešku je jedan blago rečeno loš i krajnje uprošćen način korišćenja, neke vrste....što je zanimljivo tako ili slično se radi svuda,gde brojnost vuka prebaci zacrtane okvire, ali se nama pokušava nametnuti nemoguće...Zašto?Svako ko je probao ili uspeo, loviti vuka zna da je pokušaj planskog odstrela nemoguće sprovesti.Naime dugoročno posmatrano,donekle bi i moglo,ali takav vuk više nebi imao svoju izvornu- prirodnu funkciju,već kao i mnoge druge lovne vrste postaje polufarmska ili čak farmska (u ogradama).....u tom kontekstu ranije sam rekao da odstrelna cena jednog vuka sa kojim se gazduje,ne bi smela biti niža od nekoliko hiljada eu.-tačnije bar par puta skuplja od jelena....Na papir se može sve staviti i zavisno od potreba opravdati,ali pitanje vuka je veoma specifično i zahteva konkretna upotrebljiva rešenja.
Osvrnuo bih se na pmenuti NVO.Te razne organizacije imaju dobre namere ali su jednosmerne,nedosledne,predstavljaju mali broj populacije pa nemaju težinu sem demokratsko pravo da se čuje njihov glas, a najlakše je pametovati.Recimo neka se daju vukovi njima na gazdovanje i neka sav prihod od naplata kazni za odstrel ide njima,ali neka ujedno preuzmu obavezu plaćanja šteta nastalih od vuka (na domačim i gajenim divljim vrstama).Ili neka konkurišu za lovišta i sprovode ono što država očekuje od lovaca.Takođe svaka njihova akcija koja ometa lovce u sprovođenju zakonski dozvoljenih radnji treba tretirati kao prekršajno ili krivično delo
Dobar pogodak
|
|
|
|
nidzamotocross |
Objavljen 02.11.2012. 20:58
|

Lovčina

|
Kontradiktoran? Mozda se shvatilo tako, ni najmanje.
-Mozda je vuk kod mene shvacen kao stetocina, najvise zbog kerova,ali mi lovci ih nikada necemo tako shvatati. Vuk je oduvek bio glavni u sumama nasih lovista.
-Nije bas ok ali eto da ga uporedim sa srndacem. Da li je srndac stetocina? Nije a lovi se. Tako ce vuk kod nas biti predator koji ce se jos dugo loviti.
-Nismo dzaba pisali. Suprotno. Ustanovili smo vrlo bitnu stvar - VUK NIJE STETOCINA . Ali moram da naglasim i da ce se vuk loviti dok god brojnost to dozvoljava jer vuk osim coveka nema prirodnih neprijatelja a brojnost moze lako da poraste tamo gde ima dovoljno teritorije. A onda stvarno postaje stetocina spustajuci se blize selima i koljuci stoku i pse.
-Upravo zato sam hteo da naglasim lepotu lova na ovog velicanstvenog predatora. I verujte mi dok postoji LOV na ovu divljac. Postojace i ona. I opet naglasavam tamo gde dozvoljava njegova brojnost
-Kod nas nije bilo planskog odstrela jer plansko gazdovanje nad vukom je skoro nemoguce. Kad nas je nacin bio jednostavniji a kako se vidi i vrlo merodavan. Obisli smo loviste uzduz i popreko zimi, preko nekoliko grupa lovaca. Vreme je posluzilo i u roku od 7 dana smo imali grubu sliku broja i kretanja copora. Ne znam tacne podatke ali znam da je dobijen los izvestaj - mnogo copora malo teritorije. Sto je i uzeto za uzrok napada na stoku koji su tih dana bili ucestali. Zacrtan je bio odstrel dva copora. Dva odredjena copora koji su se kretali striktno oko naselja. Ta dva copora su i odstreljena - desetak jedinki. Nijedan drugi copor nije ostecen niti razbijen. Vise nije bilo napada na stoku i kerove, a u planini su ostali copori neometano krstarili. A kako vidim i danas, tragova je sve vise sto je dobro. To je vise bio organizovan a ne planski odstrel.
-Valjda je sad malo jasnije sta sam hteo da kazem gore pomenutom recenicom kojom sam docarao lepotu lova na ovog predatora a samim tim i lepotu ovog sumskog cara.
|
|
|
|
nenadx |
Objavljen 03.11.2012. 18:06
|

Moderator

|
nidžo motokrosu,meni je uz malo truda jasnije,a najviše cenim tvoju želju sa saznanjima i ljubavi prema prirodi.Samo nastavi u tom pravcu
Dobar pogodak
|
|
|
|
nidzamotocross |
Objavljen 03.11.2012. 20:02
|

Lovčina

|
Hvala tebi kolega na upisima u ovoj temi, sve sam procitao od reci do reci, i jos vise je doprinelo da jos vise postujem ovu zivotinju.
|
|
|
|
Nikola M |
Objavljen 03.11.2012. 23:47
|

Član

Upisa: 106
Pristupio: 23.11.2010. 14:36
|
nidza motocross vidi se da si veliki ljubitelj prirode i od mene svaka cast..
Dobar Pogled

|
|
|
|
duskov |
Objavljen 01.10.2013. 18:42
|

Lovčina

Upisa: 1159
Pristupio: 18.10.2011. 23:34
|
Lovac je čovjek, ljubitelj prirode koji ne mrzi nikoga i ništa. Lovac je čovjek koji voli prirodu i sve u njoj.Tako i vuk mora imati mjesta u (našoj) prirodi. Ja bih imao mnogo argumentacije sa kojom bih napisao optužnicu prema kurjaku. Ali neću i ne pada mi napamet. Vuk je zverka koja ima budućnosti i koju je čovjek natjerao na neka nepočinstva. Naka živi vuk! |
|
|
|
nenadx |
Objavljen 02.10.2013. 17:22
|

Moderator

|
Slažemo se, a verovatno i da je sem ljubavi potrebno i malo praktičnosti,... pa bih dodao okvirni smer
Kao i u prošlosti nastavak pretnji za opstanak vuka i dalje uključuju konflikt, prvenstveno u stočarskim područjima oko domaće stoke, ali i divljači kojima čovek gazduje. Da bi se anuliralo štetno delovanje vuka po ekonomiju čoveka, potrebno je sprečiti nastanak šteta na domaćoj stoci koja se čuva na otvorenim pašnjacima. Ovo se donekle može smanjiti upotrebom pasa čuvara, a pored nekoliko drugih rasa, odlično se pokazao šarplaninac, koji je telesno dorastao da se izbori sa vukom, te bi par njih realno mogli da odvrate vukove od napada na stado. Na manjim pašnjacima, u jednom delu godine mogu poslužiti takozvani električni pastiri, koji u kombinaciji sa zvučnim efektima daju pozitivne rezultate.
Smanjenje šteta na gazdinskim vrstama divljih papkara, se odnose na ravnotežu odnosa gustine vuka, divljih papkara, te odstrela od strane ljudi. Pritom samo predatorstvo vuka pri usklađenoj gustini ne mora, samo po sebi, ograničavati brojnost papkara, ali u kombinaciji sa stradanjima od čoveka ( lovokrađa, trovanja, saobraćaj... ) čini gubitak koji ograničava populacije papkara. Zato najrealnije procene gustine vuka i papkara, te njihovog odstrela od lovaca i ukupnih stradanja, mogu biti osnova primerenom gazdovanju. Naime matematička procena konačnih potencijalnih stopa povećanja pružaju maksimalno dozvoljeno stradanja od ljudi s obzirom na gustinu vuka, to jest procene njegovog odstrela potrebnog za održavanje stacionarne populacije vrsta papkara, ili njihovog rasta potrebnog za podržavanje održivog broja vukova, te i odstrela od strane ljudi.... Svakako treba imati u vidu da neki scenariji najverovatnije mogu dati loše rezultate procene, zavisno od kvaliteta ulaznih podataka i nekih posebnih pretpostavki.....
Povezano sa ovim od akademskog interesa u proučavanju, te zaštiti vuka, više su uključena pitanja genetike vuka, mirisnih tragova, ponašanje i bolesti....N.R.
Dobar pogodak
|
|
|
|
duskov |
Objavljen 02.10.2013. 22:59
|

Lovčina

Upisa: 1159
Pristupio: 18.10.2011. 23:34
|
Slažem se osim sa redosledom planiranih aktivnosti na zaštiti vuka odnosno, dijelu koji govori o detekciji osnovnih uzroka datog problema.
Manji pritisak na vučja staništa a samim tim i na njihov "izbor" i kvantitet hrane, rješava problem. Očuvanija priroda=više hrane za vukove i zdravije stanište za njihov plijen. Jednostavna matematika. |
|
|
|
Terapeur |
Objavljen 03.11.2013. 11:33
|

Mlađi član

Upisa: 42
Pristupio: 31.10.2013. 16:06
|
NIKADA ne mogu Vuka da nazovem stetocinom!
To je fascinantna zivotinja i ako se samo malo
poistovetimo sa njom i pokusamo da zivimo kao
ON nikada mu ne bi zamerili nista!Iz licnog primera>
Sumom idem sam 90% vremena i odlazim na 2 do 3 dana
a spavam u letnjim i jesenjum mesecima uz vatru
legnem ne duks i flasa pod glavu,,za jelo na 2 dana nosim
samo 1 sendvic,pritom ne stajem i predjem minimum 20km
po sumi.Primer>Udjem iznad Banje izadjem kod KV/a..prateci tragove Vukova ili drugih zivotinja..
Verujte..strasan tretman!E jos tezi imaju Vukovi koji
tako zive i opstaju!I popar dana ne jedu i ako mnogo
predju.A koliko puta ste VI presli svoj teren po sumi
ne videci ni tragove...I kad Vuk napravi masakr
i podavi gomilu ovaca ja ga razumem..on je u soku tada jer mu je hrana laka i dostupna!I kad gonic strada od Vuka..pa bolje tako nego da ga kola zgaze ili neko otruje..ovako je bar
neko jeo!A mazio sam zivog Vuka,naravno pripitomljenog!
A osecaj..ko ga voli..neopisiv!Taj vuk iz mesta skoci 1.80cm
a sposobnosti divljg primerka su daleko vece!Vuk mora da ostane
u nasim sumama a najbolja varijanta je da se divljac ubcuje
u lovista i svi bi bili mirni!
Bzenic Nikola
|
|
|
|
Dikavac |
Objavljen 21.12.2013. 21:32
|

Stari član

Upisa: 297
Pristupio: 19.09.2012. 12:46
|
 kakva bi to planina bila da prodjemo kroz nju a da nema vukova .Svaka cast drage kolege na napisima. 1-15 cita se u jednom dahu . |
|
|
|
Planinko011 |
Objavljen 02.02.2014. 15:08
|

Lovčina

Upisa: 1052
Pristupio: 08.06.2011. 12:45
|
http://www.blic.r...500-dinara
Po drugi put izlazi nebulozni clanak prvo u Kuriru a sada u blazoj formi i u Blicu gde neki direktor SG Srbijasuma Juzni Kucaj u Despotovcu daje neprimerene izjave o nama lovcima ako je to novinar lepo preneo.
U prvom clanku u Kuriru pre dva -tri meseca je navedeno kako eto vukovi se namnozili pa cine velike stete a lovci nisu vise ko sto su bili pa ne love a eto ima stranaca koliko hoces pa oni love vuka odusevljeno za 500e.
E sad sta li je on hteo da kaze samo on zna? Verovatno da bi da zeleo da se stete seljacima nadoknade iz fonda Ministrarstva za poljoprivredu a da on strancima i domacim parajlijama naplacuje 500 za vuka+ jedno500e za cekanje i servis. A eto mi lovci nismo ko sto su nam stari bili a sve se nesto secam da su mi djedovi pricali kako daju po dobog konja ili dve krave kad ostrele nekog vuka.
Ako vukovi vine stete siguran sam da bi se mi sa foruma brzo organizovali da im pomognemo da svake noci bude po jedan pored torova seljaka ne trzeci ni hleba ni vode ni naknade za gorivo. A ako im pare trebaju pa nek plati oglas u novinama a nas domace lovce nek ne uzima u usta.
Komercijalno gledano vuk odstreljen na mecinistu i vredi sigurno bar 1000e kad se uracuna izgradnja ceke koja se zimi i mora grejati i skupljanje crknutih krava, ovaca i svinja i redovno ostavljanje ispod ceka ali ne mora neko jos da dosoljava nasem lovcu koji ima platu 300-400e i hrani cetvoroclanu porodcu i placa racune. |
|
|