Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Alat za punjenje sačmene municije (livenje sačme) i osnove punjenja

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Alat za punjenje sačmene municije (livenje sačme) i osnove punjenja
seter
 Mislim da su dva problema, najmanje! Ako je serija za 32-34gr baruta, onda je problem mala masa. A još veći problem su nekvalitetni čepovi. Ako čep ne zaptiva, nema pritiska, sagorjevanja....
dobar pogled

car2
 Upravo probano pazi sad , kapsla ,barut zlatiborac zna se koliko grama, olovo 34g,plastican cep zvezdasto zatvaranje i krimerom dotegnuto,pucamsrbijalov prelomim pusku i pogledam ima naslage baruta,ma barut je s.....e .
Pokusao i filcanim cepom sa ovim barutom slicno je ostaje u ceviNe razumem definitivno barut je lom, probam stavio na papir i zapalio da vidim kako gori ostaje pepo ko ugalj .
E uzeo od drugara malo italijanskog lovackog baruta nema naslage u cevi ni malo bre garave cevi , al staces kad kod nas ima samo zlatiborac
Ma punimo i dalje pa ce malo vise cistimo puskuSad

kelt
 kad ostane u cevi garez to je zbog loseg kvaliteta celuloze u barutu ali ne da nije sagoreo. barut kad ne sagori potpuno, vidis kockice zute boje odma ispred lezista patrona. nemoj da te brine to sto je cadjavija cev, krpica sa sinolom sve to lepo obrise iz jednog poteza. veci je problem ako je meka sacma pa ostane zalepljena duz cevi. ovi nasi u Lucanima znaju propisno da zaebu kvalitet pa onda umesto krusiku belomu ili za izvoz oni ga upakuju lepo u zlatibor kutiju i daju namaaaa.... ih da mi je da upoznam nekog odgovornog iz BM lucani imao bi sta da mu kazem. KoTuKoga
Mi necemo reci gde praznina zveci
Kao klepka suplja,
Mi hocemo dela velikih bez reci-
Zuljeva i znoja, stradanja i vere,
Pelina iz cije zuci pcela bere
i med slatki skuplja.
A. Santic
http://www.youtube.com/watch?v=pDIl8R...re=related

vlada lovac
 [xhide]Posuda za livenje je zavrsena, cini mi se da je odlicno odradjena, probao je drugar pre par dana sa diznama od 0,6mm i izlio nesto malo sacme oko 2 mm i krupnije, nisam imao vremena da odem i zajedno pustimo masinu u pogon ali mi je pokazao sacmu, cini mi se da je previse zagrevano i kuglice su procvetale, imaju rupicu, nisu sjajne[/xhide]

kelt
 Kolega vlado vec ti je kasno za livenje ove godine. spoljna temperatura treba da bude iznad 20 c. pokusaj da rashladni tecnost zagrejes da bude vruca bice ti lepsa sacma. po zvuku se cuje kad ide lepo. sto tise peva to bolje.Bye
Kao klepka suplja,
i med slatki skuplja.
A. Santic

Sniper Hunter

vlada lovac kaže:
[xhide]Posuda za livenje je zavrsena, cini mi se da je odlicno odradjena, probao je drugar pre par dana sa diznama od 0,6mm i izlio nesto malo sacme oko 2 mm i krupnije, nisam imao vremena da odem i zajedno pustimo masinu u pogon ali mi je pokazao sacmu, cini mi se da je previse zagrevano i kuglice su procvetale, imaju rupicu, nisu sjajne[/xhide]

[xhide]
Napomenuo sam taj problem u vezi pregrevanja olova ,a rupice na sačmi mislim da imaju malo veze i sa rampom i stone soap-om ,u poslednjih 600-700kg izlivene sačme zaustavljao sam mašinu malo češće i mazao rampu sa stone soap kamenom i nije bilo rupica na površini sačme jel ma koliko bila ispolirana rampa ipak je trenje u pitanju,i kuglica bolje sklizne sa premazane rampe ,i još da dodam da bez termometra nije baš dobro da se odokativno ocenjuje najpovoljnija radna temperatura, jel sam imao prilike da se i ona promeni ,njen raspon ,tačno je da se dogrevanjem sa brenerom dobija sitnija sačma ali i ta sačma dogrevana -pregrejana ima manju specifičnu težinu ,bilo je šuplje sačme iznutra a da se ne primeti to je sačma koja je bila blizu prskanja ali nije prsnula i ako kostantno radimo pod tom povišenom temperaturom dobijamo lakšu sačmu,proveravao sam to drobeći klještima kuglice ,znači termometar je neophodan.

i45.tinypic.com/v4mc2h.jpg

nažalost kada sam" popecao "dosta caka u vezi livenja prestao sam da lijemGrin
PS Uveličajte sliku i pogledajte podelu radne temperature na termometru i raspone [/xhide]

kelt
 moje iskustvo naspram sniperovog u livenju je dosta skromnije ali i ja sam uvideo da nikakvo pregrevanje brenerom nije dobro. mora da se radi sa laganim resoom i samo polako svako ubrzavanje i pocne da se kvari kvalitet. Odobrenosamo napred livci Srbije i najlosija domaca sacma je dovoljno dobra za lov ptica pa cak i zecaiveli 3
Kao klepka suplja,
i med slatki skuplja.
A. Santic

vlada lovac
 [xhide]Mozda je kasno za livenje jer se temperatura dosta spustila, ali posto je tek sad sve osposobljeno ipak cemo probati pa ako ne ide kako treba moze se pretopiti, ovo sto je probano ima vise propusta prilikom rada, najpre nije ispostovana visina od rampe do rashladne tecnosti, njemu nije bila poznata visina pa su kuglice kad kliznu sa rampe imale oko 15cm visine do vode, posuda sa vodom je bila plitka, a najveci propust je pregrevanje, mozda vec sutra odem do njega pa da zajedno probamo, za pocetak nabavicemo dublju posudu, zagrejati vodu do neke temperature oko 40 stepeni a mozda malo i staviti tecnog sapuna u vodi, rampu neznam cime bi mogli da premazemo pa cemo pokusati bez toga, nadam se da bi trebalo da ide kako treba[/xhide]

kelt
 premazite rampu sa skolskom kredom. pomaze
Kao klepka suplja,
i med slatki skuplja.
A. Santic

kolega_LOVEc
 [xhide]i50.tinypic.com/jqouw8.gif mozda bude korisno, msm kad ne skodi[/xhide]
Vim vi repellere licet

kelt
 ova naprava je jako komplikovana da se napravi narocito u serijskoj proizvodnji. pojedinacno i nekako ali mnogo znoja treba. ja sam napravio jedan star krimper koji lepo radi ali nije celicni i nista zasad od serijske proizvodnje, imao sam nekih ideja, ali su me razuverili. ovo sa rasecenom caurom je vec vidjeno kod kolvinija i moze da se uradi i rucno samo treba biti precizan. na siarmu 10-12 evrica i resen problemhttp://www.siarm.com/product_info.php...b0f449571c
Kao klepka suplja,
i med slatki skuplja.
A. Santic

Sniper Hunter
 [xhide]Danas sam prosejao poslednje kilograme izlivene sačme ,sveo sam račune ,od 14.11. 2010 do 21.10. 2012 bilo je 21-no livenje ,ukupno je izliveno 2153,5 kg sačme ,kroz mašinu je prošlo više jel je neka pretapana zbog nepravilnosti,uspešno je izdržala sve ,ide na zasluženi odmor za neko vreme .Kraj jedne lepe priče ,bilo je svega i nerviranja i radosti ,smeha i ljutnje ,mogu samo reći da sam malo nešto i naučio o livenju ,svako livenje ,svaki dan, je bio priča za sebe ,princip je isti ali ima dosta nijansi Grin tako da ne mogu reći da sam ušao u sve cake ,ima dosta toga još da se prouči ,zadovoljan sam ,bilo je jako zanimljivo i drago mi je što ste bili tu samnom moji drugari i prijatelji koji ste mi pomogli i bodrili da istrajem u svemu ovome Hvala puno!iveli 3[/xhide]

Indjijanac
 Aplauzda ti to u zdravlju i veselju proteraš kroz cevkeiveli
IndjijanacĆIRKO PA JEL TI NEZNAŠ DA U INDJIJU IMA DJUNGLA?
http://www.youtube.com/watch?v=vOipjp...page#t=25s

kelt
 e moj druze kad zasvrbi dosada, bice toga jos veruj miNe-ne a i ovde ima olova da se nadjeiveli 3 u svakom slucaju na resou mozes da i kafu kuvasGrin
Kao klepka suplja,
i med slatki skuplja.
A. Santic

DakiNS
 Bata Sniperu dabogda sve ispalio pa morao još toliko da liješGrin
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

kelt
 wads fingers u kucnoj radinosti od plasticnog vrha sa flase zejtina. slucajna idejaGrin
Kao klepka suplja,
i med slatki skuplja.
A. Santic

kelt
 he he he ko dupe na nosu
Kao klepka suplja,
i med slatki skuplja.
A. Santic

vlada lovac
 [xhide]Ovako izgleda kada se samelje vodenicom za biberSmile
i48.tinypic.com/2isf6oo.jpg
oko 20kg je proslo kroz dizne 0,6 i 0,7mm dimenzije sacme su od 2mm do 2,5mm ima po koja sitnija i krupnija od toga a ima i onih sa rupicom ili repom, trebalo je to mozda pretopiti ali je drugar pozurio pa sve to lepo grafitirao
[/xhide]

kelt
 [xhide]sve to valja doduse ako bas oces da selektiras neku recimo prvu klasu, onda skini jedni prozorsko krilo pa ga postavi horizontalno sa malim nagibom tako da se sacma kotrlja. sve sta se otkotrlja je pravilnije od one sto ostane tamo gde se sipa. samo napred druze ovo je super. jedna flasa od litar treba da ima oko 7.5-7.7 kg ako sacma nije mnogo skoljkasta. najbolje se grafitira u mesalici za beton i sto duze to bolje[/xhide]
Kao klepka suplja,
i med slatki skuplja.
A. Santic

Sniper Hunter
 [xhide]Dobro je Vlado svaki početak je težak samo napred iveli sa onim zaječarskim iz pozadine slikeGrin[/xhide]

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Reloading -Punjenje municije za olučene cevi ,za ili protiv ? MUNICIJA ZA OLUČENE CEVI 113 26.03.2018. 13:07
Testiranje, ispitivanje lovačke sačmene municije domaćih i stranih proizvođača MUNICIJA ZA NEOLUČENE CEVI 251 09.02.2015. 20:08
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 25
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,484
Najnoviji član: WildHunter

Poslednje vesti
Od 17 lovišta u Vojvodini samo u lovištu kod Subotice divlje svinje nisu zaražen...
Инструкција корисницима ловишта у циљу спреч...
ИЗВЕШТАЈ СА РЕДОВНЕ И ВАНРЕДНЕ СКУПШТИНЕ ЛОВ...
SVE VIŠE MEDVEDA NA TARI
ОДРЖАНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ЛСЦС

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 24.07.2026. 15:50

Godinu dana od kad nam nema našeg DakiNS😭😭😭😭😭.

OfflineAdmin
· 19.11.2025. 12:42

Podunavac Bye

· 17.11.2025. 20:08

Поздрав другари. Дуго ме није било.

· 25.07.2025. 13:27

Bog da mu dusu oprosti. Pozdrav Daki, vidimo se u vecnim lovistima !

· 24.07.2025. 21:28

Бог да му душу прости, породици живот и здравље.

· 24.07.2025. 19:00

Moje saučešće Darkovoj porodici i prijateljima, veoma sam ga poštovao... Nek mu je slava... Pozdravi Lalu i Mrvicu...

· 24.07.2025. 18:30

Sada primio poruku da je DakiNS.preminuo. Predivan čovek,prijatelj,lj
udima,nemam reci kojim bih ga opisao! Darko lovi večnim lovištima sa svojim bretonima. 😞😞😞

· 24.07.2025. 15:13

Наш колега и душа овог форума, DakiNS је умро данас. Нека му је лака земља и да има одличну екипу у вечним ловишти

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

67,630,552 posete www.srbijalov.com