Kliko se ja razumem u taj seks vidim da hoće da nama lovcima umesto 10 prepelica i grlica uvale po jednu Šveđanku.A koliko sam upoznat Šveđani i nisu baš za zelenu salatu i šangarepe već im nekako prija meso i riba a ako baš mora može i sa šangarepom i zelenom salatom.
Gledala mi Ciganka u dlan i kaže:
- Do 35. godine nećeš imati para i mučit ćeš se.
Ja je pitam:
- A poslije 35.?
A ona će:
- Će se navikneš na to.
A vid, vid, g.Milenka kako se lepo potkožio....čak je i mene zaebo!
Čuje se na kraju, kako spiker nabraja ko je sve prisustvovao, pa kaže..."...ali i Lovački savez Vojvodine", ali nije navedeno u kom svojstvu je g.Milenko prisustvovao, pa još i držao slovo...
Pa i on je direktor jedne NVO koju finansiraju, uglavnom, lovci Vojvodine.
Ili je to isto što i Lovački savez Vojvodine???
Opet se igrate "gospodo"....kako g.Milenko može da predstavlja LSV???
Ili nestavljate da unosite zabunu među lovce, pa čak i "zelene" obmanjujete?
Inače g.Milenko je, za neupućene, samo direktor jednog privrednog društva "Vojvođanski lovac" doo Novi Sad, osnovanog za izradu katastra lovišta, i za distribuciju lovnih karata, čime se inače ne bavi, ali se bavi lovnim turizmom, upravnikovanjem lovištima, i izradom GPGL,....ne i lovne osnove, to će biti jedared, kao i pravljenjem bajke od života!
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
U senci svih ovih dogadjaja u lovstvu, danas su u Novom Sadu potpisivani ugovori za dodelu sredstava iz pokrajinskog Fonda za razvoj lovstva.
Živo me zanima da li će pokrajinski Sekretarijat za poljoprivredu nastaviti sa starom praksom da ne objavljuje rezultate Konkursa, i ne objavi ko je, za čega i koliko sredstava dobio?
U pratećem Pravilniku koji reguliše način sprovodjenja konkursa nisam video nigde da piše da će se rezultati objaviti!! Takodje, nepoznato je ko je bio u Komisiji za dodelu sredstava?
Evo Pravilnika, možda sam ja negde propustio da primetim obavezu objavljivanja?!?
Kakvo je to pitanje? Kome će biti dodeljena sredstva? Pa kada može Uprava za šume što ne bi mogao i pokrainski sekretarijat. Tatko da jede - sin da gleda, tatko na sina da ne daje
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
Pošto me je jako zaintrigiralo ovo dešavanje oko Konferencije u Subotici, gde je zatražena zabrana lova prepelice i grlice, gde su učestvovali predstavnici LSV, još sam malo istraživao, i došao sam do nekih podataka.
Dakle, stvari stoje ovako: prilično velika para je u igri, a pare obezbedjuje švedsko Ministarstvo inostranih poslova. Program sprovodi Regionalni centar Srbija (REC). U igri je trenunto 2,2 miliona evra, koji su obezbedjeni ugovorom izmedju švedskog Ministarstva i REC!
Evo šta piše na sajtu REC:
Novi program podrške civilnom društu u Srbiji SENSE, sa ciljem jačanja civilnog društva u oblasti zaštite životne sredine u Srbiji, zvanično je otpočeo 6. decembra, 2012. godine.
U skladu sa odredbama ugovora o saradnji izmedju Ministarstva spoljnih poslova Kraljevine Švedske i Regionalnog centra za životnu sredinu, kancelarije u Srbiji, vrednog 2.2 miliona evra, program će biti usredsredjen na četiri oblasti: dodeljivanje grantova organizacijama civilnog društva u Srbiji, podizanje kapaciteta i obuke, umrežavanje i javne diskusije o temama iz oblasti zaštite životne sredine, kao i podrška medijima koji se bave temom životne sredine u Republici Srbiji.
Sad bih mogao već malo da naslutim eventualne razloge učešća predstavnika LSV na konferenciji u Subotici - lepa para je namenjena za program podrške civilnom društvu i očuvanju životne sredine u Srbiji SENSE. Mogao bih da zamislim motiv da LSV na neki način participira u programu (i naravno u plaćenim aktivnostima), obzirom da u svom Statutu LSV kao ciljeve (član 2. Statuta, tačka (2) ) piše: 'Savez deluje u oblasti lovstva sa opštim ciljem unapredjenja lovstva, a naročito gajenja i očuvanja divljači i njenih prirodnih staništa; kao i unapredjenje rada, položaja i učešća lovačkih udruženja u lovstvu i gazdovanju lovištima'.
Ova tačka Statuta LSV se sasvim prikladno može predstaviti kao briga za životnu sredinu, a pošto je LSV udruženje gradjana, dakle deo civilnog društva, eto mogućnosti da možda učestvuju u dodeli nekih 'grantova', iz švedskog paketa? (grantovi= paketi direktne finansijske podrške)
Da li je motiv učešća predstavnika LSV na konferenciji u Subotici vrlo prozaičan - da nisu pare?!?
Lepe suske 3-4 stotina iljada evrica na ovo ladno vreme koj ti dava a samo treba da pljujes po lovci i djuvecaris jos si zasticen ko beli medved
ma nasrcu bre rodjo mora se branim,a ti zapadnjaci kvarni su ko muckovi al sam naso pravu pusku AA-12
Pa zato o tome nema pomena na sajtu LSV-a. Ćute kao zaliveni. Podržaće zabranu samo da dođu do "lakog keš kredita". Ništa lakše.
Uđeš. Izađeš. Gotovo.
Samo je pitanje gde uđeš ( kome ), i kakav izlaziš ( umazan braon bojom ). I gotovo.
Šta njih briga za lovce. Njih ćemo preko predsednika LU naših članova i preko inspekcije ( sa kojom smo dobri, kao, jel'te ) ubediti da to tako treba, da su Šveđani kao jako zabrinuti...trt, mrt, život ili smrt... ali će bajka od života da se nastavi.
Kladim se da je to ta priča: Pok.sekretarijatu u kome sedi jedan tata će LSV u kome sedi jedan sin, da preporuči da se lovcima preko inspektora ( čiji je šef dobar sa zna se sa kim ) zabrani, sugeriše ili šta sve ne, zabrana lova na prepelice i grlice pod plaštom EU. međunarodne zajednice...itd, a iza svega će se kriti isključivo novac koji se obezbeđuje preko Švedske i koji je u što većim količinama potrebno pokupiti od strane LSV-a kao udruženja građana koje je "zabrinuto" za stanje ove populacije divljači na našim prostorima.
Kako su krenuli, ovi iz LSV-a ima da budu "veći katolici od Pape" i ima uskoro da budu gori od svih zelenih organizacija zajedno.
Uđeš. Izađeš. Gotovo
ČVRSTINA VERE, ČISTOTA DUŠE, ČESTITOST ŽIVOTA
"Ko sme, taj može. Ko ne zna za strah, taj ide napred" ( Vojvoda Živojin Mišić )
Ovo je slika sa dodele sredstava iz Fonda za razvoj lovstva.
Da li je normalno da Predsednik LSV-a i Predsednik Skupštine LSV-a ne sede zajedno???
Šta se to zaista dešava u LSV???
Možda Predsednik Skupštine LSV-a neće da sedi sa svakim.....i taj čovek mi se sve više sviđa!!!
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
U igri je trenunto 2,2 miliona evra, koji su obezbedjeni ugovorom izmedju švedskog Ministarstva i REC!
Mogao bih da zamislim motiv da LSV na neki način participira u programu (i naravno u plaćenim aktivnostima), obzirom da u svom Statutu LSV kao ciljeve (član 2. Statuta, tačka (2) ) piše: 'Savez deluje u oblasti lovstva sa opštim ciljem unapredjenja lovstva, a naročito gajenja i očuvanja divljači i njenih prirodnih staništa; kao i unapredjenje rada, položaja i učešća lovačkih udruženja u lovstvu i gazdovanju lovištima'.
Kako mi ovo miriše ma mužu para za NIR (nije naučno a niti istraživački a ponajmanje rad nego : NOVCE INKASIRAM RADO A zna se i ko će ih pokupiti. i
Pa kad su ubedili lovce da je osnivanje i rad firme 'Vojvodjanski lovac' neophodno, zašto ih ne bi ubedili i u ovo?!?
Kad su ubedili lovce da je članski doprinos od 1.200 dinara po lovcu neophodan, zašto ne bi i zabrana lova prošla?!?
Kad su ubedili lovce da je finansiranje naučno-istraživačkog rada iz članarine neophodno, zašto ne bi probali i da zabrane lov?
Ako kod lovaca prodje priča da se par miliona dinara godišnje od članarine mora odvojiti za vozikanje, i ako to prolazi uredno, zašto ne bi prošla i zabrana lova prepelice i grlice?
Ili je možda to igranje oko zabrane lova ona crvena linija koja se ne prelazi?
Kad su novci u pitanju nema crvene linije. Fazana iz volijere ne može niko zabraniti jer je to vlasništvo samih lovaca koji su ih kupili, pružili im negu i zaštitu i naravno othranili. Ali ako je prepelica državno( društveno) dobro ili ako joj nađu mesto u zakonu eto zabrane.
I naravno, pare u džepu !
Evo i 91. rođendana LSV-a.
Tišina. Dali su jutros, preCednik i ZAMenik popili makar
Ala je lane bilo dobro 900 000 dindži. Pa emocije,suze,sećanja.
Pa valcer "svinjara" i Slavine prijateljice. Pa jedan mali za KUPUS-AGU od Futoga. Pa sednice UO LSV po udaljenim LU širom Vojvodine (sa obaveznim lovom za rukoVOdioce).
A baš lepo vreme i putevi prohodni. Došli bi i KORUMPIRANI fukcioneri CIC-a. Al NEVREDI ,nema ga više (TAJKUNA) ko će spremiti poklon za g.Imrika Š. A bilo je , što reče "Mi okom a tajkun skokom"
Prošla eto i jesenja setva. Snalazio se kako je ko znao. Na silosima,katanac. Gde li je "domaćin" ove jeseni našao seme žita, a i ječma. Dal tera "veprića" po selu (mislim uslužno)
Na sastanak u PS ŠPV, Irmenji došao sam Pažin sa svojim "jurišnikom" a poslao svog lovočuvara Dejana.
Dali to od izvora tri putića vode na tri strane.
Druže moj, drago mi je da si se vratio da svojim upisima razdrmaš one koji hoće da misle, a i mogu da razumeju!
Neki su taman pomislili da su te se otarasili, ali su završili tamo gde se nisu nadali!
I meni liči da će "bajka od života" još kratko trajati....
Jbg, sada treba svojim parama kupiti poklone za CiC, pa treba kupiti seme, pa 'ranu za svinje, treba sipati gorivo od svojih para u svoj auto, pa treba platiti članarinu i odstrel,...ima tu troškova, a nema "tajkuna"...nema više ni visokih čeka!
Beuk je bio u pravu kada je rekao da će lako sa Pažinom, ali se nije nadao da će Pažin biti veći Beuk od njega!
Ko će sada koga, to ćemo gledati uskoro!
Sremac, slika koju si postavio nedavno govori više od reči. Predsednik LSV-a i predsednik Skupštine LSV-a ne sede zajedno jedan do drugoga. Šta se to događa tamo.
Da li je to "bratstvo i jedinstvo" uzdrmano?
Zabarikadirali su se i igraju "bunker" al ne vredi. Po negde se iznedri neka slika koja samo rodi sumnju da u LSV-u izgleda "niko s nikim".
Pozdravljam te Evodija. Drago mi je da si ponovo sa nama.
Brinu me ovi "svinjari" kako će da prezime zimu i čime se svinje da nahrane ove godine. Jbg-a - katanci na silosima, a zima došla.
ČVRSTINA VERE, ČISTOTA DUŠE, ČESTITOST ŽIVOTA
"Ko sme, taj može. Ko ne zna za strah, taj ide napred" ( Vojvoda Živojin Mišić )
Naravno da je tišina u LSV, kad su preokupirani igrankama...
Hajde malo da dosolim ovu temu: koliko čujem, bilo je ovih dana vrlo intenzivnih aktivnosti ekipe iz LSV, vezano za izbore u LSS i izbornu skupštinu 14.12., na kojoj Popović izgleda elegantno odlazi, ostavljajući iza sebe u savezu 'cunami efekat'.
Izgleda da 'stara ljubav zaborava nema', pa se tako čelnici LSV ipak bave razmišljanjima i čak kadriranjem i kadrovskom kombinatorikom za izbore u LSS, mada mi tu nije baš najjasnije šta žele da postignu, a da ne poremete svoj ugodan položaj gde praktično rade šta hoće u svojoj parohiji?
Obzirom da je trenutni pretendent za mesto predsednika LSS Šormaz dao do znanja (koliko je poznato) da mu je cilj da LSS bude (ne držite me za reč) krovni savez ili 'glavni savez', što automatski znači smanjenje moći LSV, kanda su čelnici LSV odlučili da malo pokažu mišiće, i da pokušaju da spreče takav eventualni naum. Ne bih o detaljima, jer su iz druge ruke, ali samo da nabacim da se, na primer, kanda u nekim razgovorima od strane jednog vojvodjanskog funkcionera pominjala na ovim prostorima omiljena reč 'izdajnik', upućena na adresu nekih drugih vojvodjanskih lovnih (lovačkih) funkcionera, koji su po merilima čelnika LSV pokazali preterani entuzijazam za sudbinu LSS i mesto u njemu! Kako će se dalje razvijati priča oko izbora u LSS i učešća nekih kadrova iz Vojvodine u toj priči, znaće se najverovatnije već sutra (četvrtak) kada bi trebalo da budu poznata imena kandidata za funkcije u savezu. Moguće da će biti i nekih iznenadjenja...
Nije više u LSV, sva je prilika, onako ružičasto kako se predstavljalo ranije. Čak čujem da se ponekad pominje i ona već čuvena Jovićeva(Sremac75) diskusija sa skupštine LSV u februaru, kada je okrpio rad čelnika saveza i njihovu ulogu u sukobu sa LSS - tada je to na skupštini nekako amortizovano, ali je očigledno da će taj Jovićev nastup imati i dugoročni efekat, jer je u dijagnozi uzroka sukoba i u odredjivanju stepena krivice bio (bili smo) veoma tačan, mada to čelnicima saveza nikako ne prija. A nešto mi se javlja da ni sledeća skupština LSV neće baš biti prijatna za neke uši.
Neću da zaboravim ni gospodu šumadince (LSCS), jer mi se u celoj priči čini da je opet 'veliki bata' LSV uzeo pod svoje LSCS i da opet rade istu predstavu, kada je LSS u pitanju. Neke informacije mi govore da je po pitanju LSS opet na delu stara koalicija LSV-LSCS, a dokle će ta nova/stara ljubav trajati, videćemo; verovatno do prve prilike kada će LSV zbog svojih nekih kombinacija i interesa opet malo pustiti niz vodu šumadince.
Ono što najviše izgleda žulja sve čelnike svih saveza jeste pitanje članarine, tj. pitanje PARA. Idu godišnje skupštine, treba napraviti finansijski plan i odrediti visinu harača... upsss... članarine za savez, a da to ne udari previše po džepovima lovaca i po parama sada definitivno iscrpljenih LU, koja gledaju kako da finansijski prežive. Relativno sitne novčane injekcije koje će valjda da priteknu iz Fonda za razvoj lovstva neće rešiti lošu situaciju, jer u nedostatku divljači lovci već ozbiljno gundjaju, procenat naplate članarine opada, a nema izgleda da će biti bolje u lovištima. Alavost LSV im se sada vraća kao bumerang.
Ako se na to doda priča o jakoj političkoj podršci kandidatu za predsednika LSS (ako je tačna ta priča), onda čelnici LSV imaju razloga da stave prst na čelo i da razmisle kako dalje. Ovo što su do sada radili jeste njima donelo trenutni boljitak u smislu popriličnih para od članarine, i još dodatnih para za projekat 'Vojvodjanski lovac', ali dugoročno je to loš put i vodi u osipanje članstva i sve veći broj onih koji će zbog interesa svog LU prihvatiti i da ih neko nazove 'izdajnikom' (a šta su to izdali?), jer ta reč ima sve manju težinu, naročito kad je izgovori onaj koji sebi pravi bajku od života, ne mareći za cenu.
Ko razume, shvatiće.
Ostavljam otvoreno pitanje ko će od vojvodjanskih LU biti prisutan na izbornoj skupštini LSS. Odlazak ili neodlazak u Beograd ima i svojih dobrih i svojih loših strana, pa svaki predstavnik LU i svako rukovodstvo treba da sagleda svoj interes i da postupi u skladu sa tim; tutorisanje iz LSV treba posmatrati kroz prizmu interesa jednog broja ljudi u LSV, kojima trenutno stanje odgovara. Svako prihvatanje tutorisanja nosi rizik da oni koji prihvate tu igru budu u jednom momentu pušteni niz vodu, kada više ne budu bili tako značajni svojim mentorima iz LSV.
Uostalom pitajte svoje kolege iz Sente, Žablja, Pančeva, Novog Sada, Srbobrana, i još nekoliko mesta, da li im jako nedostaju tutori iz LSV? Mora da svake noći pate!
Za mog kolegu Sremca, samo jedna napomena: i meni se sve više čini da se Pažin trudi da bude veći Beuk od Beuka, a ja to posmatram kao srčanu borbu za dokazivanje i odbranu onog koncepta koji, sad je valjda i plavušama jasno, vodi ka osipanju LSV, samo što je to izgleda teško priznati. Lojalnost prema savezu, po svaku cenu! Seti se da je svojevremeno tako srčano branio LSS i njegov rad tadašnji sekretar LSS Ćeranić, iako smo, pokazalo se, mi forumaši bili u pravu kada smo kritikovali. Posle je (kasno?) ex sekratar LSS shvatio gde je greška u sistemu, pa je bio expresno smenjen... Kanda se priča ponavlja i sa LSV, sad već mogu jasno da vidim liniju po kojoj se razilaze razmišljanja jednog dela lovačkih predstavnika od dosadašnjeg načina rada. Da li će rukovodeća ekipa LSV pribeći istom scenariju smenjivanja, moguće je. Biće pozivanja na jedinstvo, kladim se, samo je nezgoda što to u nekim glavama izgleda znači da svi treba da misle isto - a to je nemoguće!
Sujeta je čudo kako sužava vidno polje; to moja struka nije još dovoljno ispitala!
Sećam se da smo Lala i ja zdušno branili Pažina od kritika naših kolega forumaša, verujući u njega i njegovu reč. Vreme je pokazalo koliko smo pogrešili. Čak su se neki forumaši i naljutili na nas i bojkotovali učešće na forumu. Iskreno im se sada izvinjavam zbog svoje naivnosti. Retko de prevarim u proceni neke ličnosti. Izgleda da sam naleteo na baš pravog mahera. Tolike smene na rukovodećim radnim mestima a stara guja je ipak tolike godine plivala. Evo jednog citata :Čovjek uvijek može navući masku na lice, a u sebi ostati onaj koji je bio. Ali što ako maska sraste s licem? S vremenom ti postane sve teže igrati dvostruku igru, pa počneš sam sebe uvjeravati da doista i misliš to što govoriš, kako bi u vlastitim očima ostao čist. Ukratko, mozak ti se okameni." Ivo Brešan, Gorgone . Samo se zaboravlja jedna stvar a to je da sve ima kraj. Da i posle svega treba izaći na ulicu, pogledati u ljude , obrisati popljuvano lice. To može samo onaj obraza debelog kao đon vojničke cokule. Umesto da pred kraj profesionalne i lične karijere ostavi kolegama i svojim potomcima u amanet čast i poštenje, a najviše od svega uspomenu na sebe kao časnog i poštenog lovca koji je sprečio sunovrat lovstva, naš ( teško mi je reći ) "kolega" ostaće upamćen kao individua koja je ubrzala sunovrat lovstva kako u Vojvodini tako i u celoj Srbiji. Šteta što su ukinuli stub srama , samo što kod nas bi to bila cela šuma srama.
----Ili je sve ovo ona priča o poželjnom broju od 4-5000 lovaca u Vojvodini???
Sad se sećam da je i Piškać svojevremeno govorio da mu ne treba 200 lovaca u LD od kojih je većina "boranija", nego da mu treba 50 lovaca koji mogu godišnje da plate 500 EUR...
Beuku i ekipi treba 5000 u LSV, a Piškaću 50 u LD....isti je to scenario!
I što je nainteresantnije....obojica galopiraju u zacrtanom pravcu!!!
Evo jednog kurioziteta, koji pokazuje kako se radi:
Naime, poznato je da je LSV radio odredjivanje prirasta zeca na osnovu analize očnih sočiva, i taj posao je radila g-dja Dara, dugi niz godina. Od ove godine obavljanje tih analiza je preuzeo valjda 'Vojvodjanski lovac' (opet oni, sad se i naukom bave?). E sad, sve bi to bilo i podnošljivo (mada teško), kada bi se znalo ko radi te poslove. Neke od analiza za pojedina LU su uradjene na memorandumu LSV, udaren je pečat 'Vojvodjanskog lovca', a kao stručno lice je naveden radnik stručne službe LSV, ali bez potpisa!? I naravno, sledi preporuka za korisnika lovišta kako da postupa u daljem gazdovanju sa zecom.
Sledeća zanimljivost, apsurd i raritet koji sam uspeo da saznam jeste da je, prema analizi dotičnih ljudi, prirast zeca u jednom lovištu iznosio neverovatniih 100%!!! Pa se ja nešto pitam da nisu zečevi počeli da se razmnožavaju kao amebe, prostom deobom?!?
Valjda je tačnije reći da je 100% ODSTRELJENIH zečeva mlado (mada i u ovaj podatak mogu debelo da sumnjam), nego napisati da je procenat prirasta 100%!
Bog da mu dusu oprosti. Pozdrav Daki, vidimo se u vecnim lovistima !
arnotije Offline
· 24.07.2025. 21:28
Бог да му душу прости, породици живот и здравље.
davorcalic Offline
· 24.07.2025. 19:00
Moje saučešće Darkovoj porodici i prijateljima, veoma sam ga poštovao... Nek mu je slava... Pozdravi Lalu i Mrvicu...
alex Offline
· 24.07.2025. 18:30
Sada primio poruku da je DakiNS.preminuo. Predivan čovek,prijatelj,lj udima,nemam reci kojim bih ga opisao! Darko lovi večnim lovištima sa svojim bretonima. 😞😞😞
AcaNik Offline
· 24.07.2025. 15:13
Наш колега и душа овог форума, DakiNS је умро данас. Нека му је лака земља и да има одличну екипу у вечним ловишти
Lela Offline
· 17.05.2025. 12:37
Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!
tomo vrbas Offline
· 20.04.2025. 08:48
Христос Васкресе.
Planinko011 Offline
· 04.11.2024. 07:37
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻