Na sajtu Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu Vojvodine objavljeni su rezultati jesenjeg Konkursa za dodelu sredstava iz Fonda za razvoj lovstva. Kompletne rezultate po Lovačkim udurženjima sa iznosima koje su dobili po konkursu možete pogledati ako kliknete na sledeći link: http://195.178.40...a/node/331
Podsećamo da smo na odgovarajućim temama na Srbijalov forumu u više navrata pisali kako nije bilo dovoljno transparentno objavljeno kakvi su rezultati dosadašnjih konkursa, bilo da se radi o pokrajinskoj ili republičkoj administraciji (Pokr. sekretarijat i Uprava za šume Ministarstva poljoprivrede). Da li je naše pisanje uticalo da pokrajinska administracija konačno objavi spisak, nemamo načina da proverimo, ali verujemo da jeste uticalo.
Medjutim, do današnjeg dana, Uprava za šume Ministarstva poljoprivrede i pored više zvaničnih zahteva za dostavu informacija od javnog značaja (Slavoljub Stojadinvoić, zatim organizacija EPAR, pa časopis Predator'), NIJE objavila rezultate jesenjeg Konkursa za dodelu sredstava iz Fonda za razvoj lovstva, iako je to bila praksa prethodnih godina!? Zbog čega ti rezultati još nisu objavljeni, možemo samo da nagadjamo. Podsećamo da je Uprava za šume Konkurs raspisala još 30.08., sa rokom od 15 dana za učešće, a da je Komisija koja je odlučivala još pre oko dva meseca donela odluke o dodeli sredstava, ali nigde nije objavljeno ko je, koliko i za koje namene dobio sredstava iz republičkog Fonda za razvoj lovstva!
Pozdravljam odluku Pok. sekretarijata da bar malo učini transparentnim kako i na koji način se troše novci iz Fonda za razvoj lovstva.
Sa druge strane da iskoristim i odgovorim i bratu Gedži - tačno je druže apsolutno da je sudbina lovstva ( bar bi trebalo da bude ) u rukama lovaca.
Ali avaj. Lipši magarče do zelene trave. Dok lovci u Vojvodini ne shvate, tačnije dok im ne dođe iz doopeta u vugla, još će mnogo vode poteći Dunavom i Savom.
Kako da oni uzmu sudbinu u svoje ruke kad vidiš, kako je Evodija napisao, da se malo-malo pojave neke tajne večere i dogovori, razna loNbiranja, dogovori ispod žita, "ja tebi vojvodo, ti meni serdare", ruka ruku mije...itd o kojima lovci pojma nemaju, a sredstva informisanaj lovačke javnosti koja bi trebala da se tim poslom bave su...pa nema ih.
Po upravama nam sede raznorazni preSednici koji su slika i prilika Sretjka Šojitja, ljudi koji su zalutali u, ako mogu tako da se izrazim "lovno pravo" i "lovno zakonodavstvo", ljudi koji su navikli na varijantu leva ruka-desni džep.
I šta onda da očekuješ. Ja želim Skupštinu LSV-a i LSS-a sastavljenu iz desetina Lala, Sremaca, Gedža, Dakija....koji će uvek da postavljaju nezgodna pitanja, da pozivaju na odgovornost i poštovanje zakona. Želim takav NO od kojeg će UO da se tresu gaće.
Ali izgleda da je to samo moja želja. Vi u Vlasotincu ste uspeli da se otrgnete, pa je tu Senta, Bečej, Novi Sad i još malobrojna udruženja, ali je još uvek u velikoj većini udruženja po Srbiji mrak i to mrkli.
Takva situacija pogodovaće onima koji vole da love u mutnom i potrajaće ili dok divljači više ne bude ili dok lovci ne uzmu govnjivu motku i raznorazne Šojiće navikle da preživljavaju sve situacije što pre ne oteraju iz lovstva.
Do tada - lovci imaju baš onakvu "vlast" kakvu zaslužuju.
ČVRSTINA VERE, ČISTOTA DUŠE, ČESTITOST ŽIVOTA
"Ko sme, taj može. Ko ne zna za strah, taj ide napred" ( Vojvoda Živojin Mišić )
Evo još jedne nepoznanice vredne 455 000 lovačkih dinara, koje dobiše od Pokrajinskog sekretarijata . Osnovna delatnost "Ecoagri Serbia" a.d. je ratarstvo - proizvodnja žitarica i industrijskog bilja na vlastitim poljoprivrednim površinama, skladištenje i sušenje žita i industrijskog bilja, kao i dorada semena strnih žita.
U okviru "Ecoagri Serbia" a.d. nalazi se Šljunkara - proizvodnja i prerada šljunka na priobalnom području reke Nere u Beloj Crkvi.
Pored ratarstva i ekspolatacije šljunka, delatnost "Ecoagri Serbia" proširena je na stočarstvo - uzgoj posebne sorte svinja, mangulice, i lipicanera u ergeli "Ecoagri Serbia".
Nego kude nestade moja (moped) divljač
Širenje delatnosti, nove investicije i poboljšanje postojećih budući su planovi "Ecoagri Serbia" a.d. Bela Crkva.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
opet SILOSI, u Sonje Marrinković bb u Beloj Crkvi.
Biće opet koji kupljen glas za skuPštinu LSV.
A Gedži i dalje nije jasno.
E, to mi NEĆEMO.
Umesto na naslovnoj, ja bih na ovoj temi da svim clanovima foruma i svim lovcima Srbije cestitam Novu 2014 godinu, sa zeljom da u istoj imamo vise srece i zdravlja.
Posebno bih hteo da svojim drugarima sa Srbijalova a zitelja Vojvodine, kao i svim lovcima sa ovog podneblja, pozelim da u 2014 godini dozive savez po SVOJOJ meri, koji ce biti servis svih lovaca a ne samo clanova manjinskog dela ukupnog broja clanova LU, savez koji ce sluziti vecini lovaca a ne pojedincima ili pojedinim interesnim grupama, savez koji ce doprineti bogatijim lovistima, boljim trofejima i laksem opstanku LU (dosta nam je vise praznog teroretisanja, konferisanja i praznog naklapanja bez stvarnih aktivnosti u realnom prostoru i vremenu), savez koji lovacke novce nece usmeravati u auspuhe sluzbenih automobila, sopstvene dnevnice i sebicna autorska prava, u savez ciji ce strucni radnici cepati po pet pari cizama na terenu, u savez koji ce pomoci u pravljenju i sprovodjenju planskih dokumentata na realnim osnovama a ne na fingiranju procedura i pisanja gomile bezvrednih hartija, odnosno savez koji ce svakog trenutka znati sta se radi po lovistima svojih clanova (Lalo morao sam da te "ukradem")!!!
Ne samo braci iz Vojvodine, vec ostvarenje ovakvih zelja zelim i svim lovcima Sumadije i cele Srbije.
"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
Знам једног .... штета што не могу да поставим један видео....забрањено ми је!
Али тај би јој сигурно запушио рупицу ко да му је секретарица коју је сам запослио!
Sremac75 priložio:
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
Шта кажеш на Шормазову изјаву да су предствници ЛСВ-а "изборили" да ми ловци ипак платимо чланарину ЛСС-у, а да се ЛСС неће мешати у чланарину коју ћемо плаћати ЛСВ-у!
Свака им част!
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
U intervjuu koji je novi predsednik LSS Dragan Šormaz dao za Lorist TV, rečeno je sledeće: da je pre neki dan na radnom ručku kojem su prisustvovala sva 4 predsednika lovačkih saveza (LSS, LSV, LSCS i LS KiM) predsednik LSV dao predlog da članarina za LSS bude jedinstvena na teritoriji cele države, 'od SUbotice do Trgovišta'. Ta članarina je trenutno 300 dinara po lovcu.
Sa druge strane, predsednik LSS Šormaz je rekao da se LSS neće mešati u to koliko će regionalni savezi naplaćivati svoju članarinu. Trenutno je članarina za LSV 1.200 dinara.
Prevedeno: gospodo lovci, ako želite da budete članovi nacionalnog lovačkog saveza LSS i regionalnog/pokrajinskog saveza, moraćete da platite više nego do sada, znači 1200+300 dinara.
Sve su se lepo predsednici dogovorili: svako dobije svoje, a lovci nek plate. Ako ne plate, nisu članovi. Svako ostaje šef u svom spahiluku, mir-mir-mir-niko nije kriv, jednistvo, krovni savez, bla-bla, rečeno je 'Lovačkom savezu Srbije se MORA dati ono što mu pripada'!! Kakvo jedinstvo, ako ja u Vojvodini platim za više saveze 1500 dinara, a moj prijatelj Slava u Šumadiji plati 600 dinara? Šta ja to dobijem više od Slave? Dobijamo isto (mnogo, malo ili ništa)! Pare, pare, pare...
Izgleda da je cilj postignut - neće se rukovodstva saveza svadjati, nego su samo napravili preraspodelu povećanih zahvatanja od lovaca. Pre par godina je bila ista članarina za sve lovce u Srbiji, pa se onda regionalnim savezima (osim LSCS koji tada nije postojao) vraćao deo članarine prikupljene na odredjenom delu teritorije. Sada su podelili teritoriju na svoje pašaluke, pa umesto jednog plaćanja imamo dva! A kako niko nije predložio da se od postojeće članarine LSV odrekne jednog dela, koji bi bio prosledjen za rad nacionalne-krovne organizacije lovaca?!? Sačuvaj Bože, to nikom ne pada na pamet, kolač od lovačkih para je suviše sladak da bi se delio sa drugima. Sad lovci treba da mese dva kolača, za dve adrese?!?
Ima li mere više?
Vojvodjanski lovac neću ni da pominjem, to je treći vid zahvatanja od lovaca.
Neću da pominjem ni famozni NIR (nanučno istraživački rad) koji se finansira iz kase saveza od lovačkih para, to je jedan simpatičan kanal za odliv lovačkih para bez kontrole i bez prezentovanih rezultata ako ih je uopšte bilo.
Ako krenu da nastave da izmišljaju potrebe koje lovci iz članarine treba da finansiraju, eto nama još većih davanja sve dok jednom po jednom LU ne prekipi pa prestane da plaća debele pare ovima koji nemaju meru.
A oni će se medjusobno već dogovoriti kako će novce da potroše. Po finansijskom planu ili mimo njega, po rebalansu bez odluke Skupštine, a možda i po sopstvenom ćefu.
Čini mi se da se Šormaz vrlo brzo uklopio, ili su ga uklopili. Obrni-okreni, ništa se promenilo nije, sve je ostalo isto, osim što će verovatno sad biti 'preporuka' i 'dobronamernih saveta' upravama LU da se plaća članarina u oba saveza. Hajde da se kladimo da će takav neki sličan scenario biti. A lovcima niko neće kao ni do sada reći šta se dogadja, nego će samo povećati članski doprinos po LU, i gotova priča.
Naravno, na sajtu LSV nema nikakvih informacija o aktuelnim dešavanjima, ono bi bilo bolje da ugase jer ničemu ne služi, osim blamiranju sa bajatim informacijama, starim više od mesec dana.
Da li gospoda u LSV razmišljaju da su uprave LU u teškoj situaciji, da je naplata članarine otežana, i da lovci malo po malo odustaju, ili plate samo prvu/drugu ratu, a da istovremeno obaveze rastu, pa evo sad izgleda i 'davanja višim savezima'. Da li je ikom palo na pamet da razmisli o smanjivanju članarine za LSV? Ma ni slučajno, koliko god da im se prosledi para, uvek je malo, i može još više.
Nego, da pitam: šta se to dešava sa restoranom u sedištu LSV? Isključena struja zbog dugovanja izgleda? Restoran ne radi? Zakupac ne izmiruje obaveze? Šta ćete povodom toga?
Čujem da i u lokalu koji je izdat zakupcu za prodavnicu lovačke opreme nadjoše uhlebljenje/posao članovi užih porodica vidjenijih funkcionera lovačkih?
Otkud nepotizam u vojvodjanskom lovstvu? Gde bi to naši lovački funkcioneri radili, ma ni slučajno, ko bi od njih, moralnih, dozvolio da eventualnom trgovinom uticajem obezbedjuje posao sebi jako bliskim osobama (ne moraju biti samo članovi porodice)?
Rekoh ti ja druze,vrana vrani,oci ne vadi.Lepo poredjenje tebe i Slave,a jos bolje bi bilo poredjenje sa nekim cije (pametno)LU nije clan ni jednog saveza pa mu je izdatak za vise saveze 0din.Lovci doticnih(pametnih)LU verovatno tesko spavaju nocu jer ne znaju ko ce da ih predstavlja u svetu,a jos im teze pada sto nema ko da im izradi raznorazne strategije,planove ishrane,sto izradu planskih dokumenata placaju po trzisnim a ne monopolskim cenama i da ne nabrajam dalje.
Zato mi u Vojvodini ne postavljamo pitanje zasto su nasi izdatci za vise saveze najveci.Mi zelimo mirno da spavamo,a oni koje nemilice trpamo parama valjda znaju sta rade.Nezainteresovanost prosecnog Srpskog lovca je zapanjujuca,pa cak i ovde na forumu,tako da u buducnosti mozemo ocekivati samo povecanje izdataka za nase vodje,ciji rad se moze opisati onom cuvenom iz Alan Ford-a;"Istrazivanje ruda i gubljenje vremena".
U ovom odnosu snaga,bojim se da je doslo vreme da bacimo peskir,a za eventualni revans bice potrebne mnogo ozbiljnije pripreme.
Evo druže Mrwa, poredjenje sa lovcem iz LU koje nije član ni jednog saveza: pre neki dan sam pričao sa Gedžom66 iz Vlasotinca, on je u upravi LU, i čovek mi se pohvalio da posle nekoliko godina od kako nisu članovi ni jednog saveza, vrlo uspešno posluju, imaju novca za sve obaveze, fondovi divljači im se značajno uvećali, a sredstava im čak i pretekne na kraju godine, iako ulažu u divljač, u hranu; ove godine su hteli dodatno da unesu zeca, ali nisu imali gde da ga kupe, pa su imali problem šta sa parama da rade!!
Bili smo nas desetak forumaša tamo kod njih u gostima na druženju, videli smo svojim očima.
Za naše pojmove članski doprinos njihovih lovaca je veoma nizak, mislim da reče da je sve skupa oko 8000 dinara! Mislim da imaju oko 800 lovaca valjda.
Ja to znam,moj Lalo,ali kako naterati druge da progledaju.Da me neko ne shvati pogresno,nisam ja protiv udruzivanja u saveze i sl.,cak naprotiv,ali ovakvi savezi nam definitivno nisu potrebni.Zao mi je samo sto lovci ne shvataju da su te glavesine po savezima,pa i po udruzenjima,njihovi zaposleni.Da zive (nazalost)iskljucivo od njihovih clanarina i da oni drze konce u svojim rukama.
Smatram da su savezi svojim neradom zasluzili da ostanu bez clanstva(a samim tim i bez novca),pa kad jednog dana pocnu da rade svoj posao i lovci prepoznaju u clanstvu svoj interes,nece biti problem da se clanstva u istim obnove.Za ovakav nerad i 120din clanarine je puno,a 1200=
Lala kaže:
Evo druže Mrwa, poredjenje sa lovcem iz LU koje nije član ni jednog saveza: pre neki dan sam pričao sa Gedžom66 iz Vlasotinca, on je u upravi LU, i čovek mi se pohvalio da posle nekoliko godina od kako nisu članovi ni jednog saveza, vrlo uspešno posluju, imaju novca za sve obaveze, fondovi divljači im se značajno uvećali, a sredstava im čak i pretekne na kraju godine, iako ulažu u divljač, u hranu; ove godine su hteli dodatno da unesu zeca, ali nisu imali gde da ga kupe, pa su imali problem šta sa parama da rade!!
Bili smo nas desetak forumaša tamo kod njih u gostima na druženju, videli smo svojim očima.
Za naše pojmove članski doprinos njihovih lovaca je veoma nizak, mislim da reče da je sve skupa oko 8000 dinara! Mislim da imaju oko 800 lovaca valjda.
Ulazimo u treću godinu rada i funkcionsanja bez članstva u bilo koju višu lovnu asocijaciju. O motivima za takvu odluku pisao sam više puta pa se ne bih ponavljao. Verujte da se bukvalno i ne primećuje taj "hendikep", osim naravno što nam na kraju svake godine preskoče sredstva skoro u iznosu koji bi trebali da izdvajamo za članski doprinos LSS. Ove godine, tj. na današnji dan smo akumulirali ravno 700 000 dinara, opredeljenih za nabaku zečeva, koje na žalost nismo uspeli da nabavimo, pa ćemo ova sredstva ili oročiti kod banke za ovu namenu ili će nam služiti kao depozit kod banke radi dobijanja kredita a u cilju značajnijeg investiranja u Lovački dom, koji će nakon adaptacije ličiti na pravi motelčić (da mi gosti ne dobiju suljeve od sra.a po šumi i zapiranja ladnom vodom).
Imamo preko 1100 registrovana člana, od kojih svake godine samo njih oko 500 izmiri sve predviđene obaveze. Članarina se ove godine kretala u rasponu od 7 000 (za najurednije) do 10 000 (za manje uredne), tako da se prosečna članarina kretala oko 8 500 dinara po članu (prosečna mesečna zarada isplaćena u novembru mesecu 2013. godine u opštini Vlasotince je iznosila 26 845 dinara). Pored članarine, ostvarujemo i određena sredstva od izdavanja u zakup poslovnog prostora, pružanja usluga u Gateru za obuku pasa u radu na divlju svinju, vrlo malo od lovnog turizma, sponzora i neodrađenih radnih dana.
U stalnom radnom odnosu je zaposleno tri lica (upravnik i dva lovočuvara) i jedno po osnovu dodatnog rada (sekretar). Plate nisu velike ali su uredne, tako da su primanja za decembar 2013. isplaćene 3. januara 2014. godine. Prošle godine smo izradili Lovnu osnovu, čija nas je izrada stajala 60 000 dinara, dok Godišnje planove gazdovanja izradjujemo sami, tako da nemamo izdataka za ovu namenu.
Naravno, naša odluka o izlasku iz članstva u LSS neće večno trajati i onoga trenutka kada g. Šormaz i oni posle njega u praksi dokažu da LSS postoji i radi isključivo u interesu lovaca organizovanih u lovačka udruženja, podnećemo molbu za učlanjenje, ukoliko nas nadležni do tada, zbog "lošeg" primera koji pružamo ostalim lovačkim udruženjima, ne podele u postupku ustanovljavanja i dodela lovišta na gazdovanje koji nam predstoji.
Prošlost ne možemo promeniti, budućnost zavisi od nas samih!
ja koliko se secam u finansijskim izvestajima i planovima LSV stavka koja je po mom misljenju najvaznija: unapredjenje lovstva,gajenje i zastita divljaci
nazalost za tu stavku, koliko me pamcenje seca u LSV izdvajaju 0 dinara.
paninm kaže:
ja koliko se secam u finansijskim izvestajima i planovima LSV stavka koja je po mom misljenju najvaznija: unapredjenje lovstva,gajenje i zastita divljaci
nazalost za tu stavku, koliko me pamcenje seca u LSV izdvajaju 0 dinara.
Bog da mu dusu oprosti. Pozdrav Daki, vidimo se u vecnim lovistima !
arnotije Offline
· 24.07.2025. 21:28
Бог да му душу прости, породици живот и здравље.
davorcalic Offline
· 24.07.2025. 19:00
Moje saučešće Darkovoj porodici i prijateljima, veoma sam ga poštovao... Nek mu je slava... Pozdravi Lalu i Mrvicu...
alex Offline
· 24.07.2025. 18:30
Sada primio poruku da je DakiNS.preminuo. Predivan čovek,prijatelj,lj udima,nemam reci kojim bih ga opisao! Darko lovi večnim lovištima sa svojim bretonima. 😞😞😞
AcaNik Offline
· 24.07.2025. 15:13
Наш колега и душа овог форума, DakiNS је умро данас. Нека му је лака земља и да има одличну екипу у вечним ловишти
Lela Offline
· 17.05.2025. 12:37
Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!
tomo vrbas Offline
· 20.04.2025. 08:48
Христос Васкресе.
Planinko011 Offline
· 04.11.2024. 07:37
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻