Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Iž-43

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Iž-43
nidzamotocross
 B)

www.dodaj.rs/f/F/d1/2YiraRgR/new-picture.png
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''

Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.

maliPirat

mihailo kaže:
Vrlo lep tekst.
Podmodel MP-27EM extra spiral barel.Uz klasicne cevi kal.12/76,kupac dobija i rezervne 600mm duge cevi kal.20/76.
Ove krace cevi imaju blago unutrasnje ozlebljenje i mehanicke nisane......

Za koju municiju se koriste cevi sa blagim ozlebljenjem?
Sta je uopste blago ozlebljenje?
Predpostavljam za pojedinacna zrna. Confused Tamo gde su im zabranili lov karabinima bitno im je. Za lov na krupnu divljac. Jelen
Raanj

Podunavac
 Za puške sačmarice sa olučenim cevima se prave posebni jedinačni projektili koji su prilagođeni ovakvim cevima. Razlika između ovih i karbinskih cevi je što su kod "sačmenih" cevi žlebovi mnogo plići. Jer se u njih projektil ne useca kao kod karabina, nego samo daju rotaciju projektilu. A zaptivanje barutnih gasova se postiže čepom. Sa ovakvim cevima i ovakvom municijom dobri pogodci mogu da se postignu i na daljinama preko 100 metara. Što se tiče upotrebe sačme iz ovakvih cevi to ipak nije preporučljivo zbog velikog rasturanja sačmenog snopa. Za lov sačmom na malim daljinama je bolji izbor cilindrična cev (ili cilindar čok kod pušaka sa izmenjivim čokovima), a ako je to potrebno i u kombinaciji sa disperzivnom municijom.
Tri prsta 2Kolce

maliPirat
 Neki proizvodjaci prave zrno koje vec ima "krilca" koja ga zarotiraju i daju mu dodatnu stabilnost i brzinu, efikasnost. Comp
Raanj

Podunavac
 Mnogi proizvođači prave projektile koji imaju "krilca". Ali ta krilca služe da se projektil preko njih vodi kroz cev i da se ona prilikom prolaska kroz čok prilagode suženju. Tako što se jednostavno skine višak sa projektila. Pošto ta krilca nemaju vertikalan položaj nego zavrnut bilo je zamišljeno da će projektilu dati rotaciju prilikom prolaska kroz cev, ali se to na žalost ne dešava. Rotaciju postižu jedino projektili ispaljeni iz olučene cevi bez obzira na oblik projektila. I početna brzina projektila nema veze sa rotacijom, kao ni efikasnost na cilju. Jedina namena rotacije je stabilizacija projektila tokom leta od usta cevi do cilja.
Tri prsta 2Kolce

Miroslaw
 Oblik projektila je veoma bitan kako bi se postigao efekat rotacije kod olucenih sacmenih cevi, projetili tipa breneke, foster, diabolo i td ne rade iz olucenih sacmenih cevi. Za olucene sacmene cevi su predvidjeni projektili tipa Kevyt, raskas, paradox solid u vise varijacija.

Podunavac
 Nisi me kolega razumeo. Bez obzira na oblik projektila oni se ne mogu rotirati ako su ispaljeni iz glatke cevi. Naravno da za olučene cevi postoje posebno konstruisani projektili. To sam već napisao u jednom od prošlih postova.
Tri prsta 2Kolce

maliPirat
 Nema veze sa pocetnom brzinom DA, ali sam oblik zrna ima itekako veze. itanje 2 A to za cilj, veca snaga, bolji rezultat. Odobreno
Raanj

Podunavac
 Kao što već rekoh rotacija projektila nema nikakve veze sa početnom brzinom i efektom na cilj. Jedino ima sa preciznošću, pa sam tim donekle i sa efikasnim dometom. Premda ni preciznost ne znači mnogo ako projektil nema dovoljno kinetičke energije (koja je glavni element efikasnog dometa). Efekat na cilj se postiže što većom brzinom, težinom i promerom projektila u momentu udara u cilj. Od brzine i težine projektila zavisi njegova kinetička energija. A od promera (i konstrukcije) zavisi zaustavna moć i predavanje energije na cilj. Kod kalibarskih projektila oblik (i konstrukcija) je svima sličan (vajlkast), dok kod potkalibarnih projektila ima više oblika, konstrukcija i promera.
Tri prsta 2Kolce

canis aureus

ringe357 kaže:
U listu ``KALIBAR`` broj 220 izdanje za februar 2015. je izaslo dosta toga o ruskom lovackom oruzju, informacija za one koji ne prate list ``KALIBAR`` a vole rusko lovacko oruzje.

Hmmm

... sve sve ... al' "Bajkalova prelepa položara MP-43 ..." (aut.cit.)
ako je to prelepo kako klasifikovati nekog Merkela, BerettLu, ŠapiJa, KriJegofa, BlJazera, Zastavu,...?!?

Classic u stajling autora teksta! ... možda ga uvoznik blagonaklono nagradi ...Pas
prava je šteta što je taj časopis poodavno postao samo reklamni prostor.
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

AcaNik
 Можда је некоме прелепа та положара МП-43. Укуси су различити Smile

ringe357
 Koliko sam se susretao sa tom puskom, ne cini se losa, uz malo dorade i gravura starije serije mogu extra da se usminkaju, i da bude kao za paradu B)
lovac Tandrčak Badžo

ssekir75
 па старије пушке и јесу ок, ово ново... Sad
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

калибар је "производ" два броја означених милиметримаStari

не пучај шинко док им не видиш беоњачеElmer

krilas
 Drage kolege ja sam se pre neki dan( 06.maja) ponovio. Od kako sam lovac, nikada do sada nisam imao polozaru, a imao sam dosta raznih sacmara, tako da sam sad kupio jenu novu MP 43M sa promenljivim cokovima. Elem, sav srecan posle kupovine u Jagodini, vracam se kuci i jedva cekam da je ocistim i sklopim i malo zagledam. Sve je bilo ok dok nisu dosli na red cokovi. U cevima su bili usrafljeni polucok i puni cok , uz pusku je dosla i jedna cetvrtina a cilindar i tricetvrti sam morao da dokupim. Elem prilikom ciscenja cevi primetio sam da ,nisu ciscene posle probnog pucanja u fabrici , i da filcani cep za ciscenje tesko prolazi pri vrhu cevi a pre ulaska u sam cok koji je dugacak 4 cm. Onda sam uzeo cevi i pogledao od usta cevi prema lezistu i bio najblaze receno iznenadjen! Video sam da su cokovi siri od cevi i da na prelazu ondnosno na sastavu cevi i cokova ima zub, tj da je cev tu uza od coka! Stvarno nisam nacisto jel to tako treba da bude ili je ovde u pitanju neka greska!Ispada da je cev uza od cokova i sad se pitam kakve to sad posledice moze da ima, jer koliko ja znam, cok je najuzi deo cevi, a ovde to nije slucaj. Zato molim kolege koji imaju vec puske sa promenljivim cokovima da mi pojasne situaciju , jel i kod njih takoConfused
Siroma

sheytan
 Mislim da je sve OK! Nakon pochetka tog prom. choka, on pochinje da se suzava, i na ustima cevi je definitivno uzi od dooshe cevi! Smile Ako sam dobro razumo pitanje... iveli 3
novi način otvaranja tema je bzvz... Sad

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U

krilas
 Jesi imenjace. samo sto mi ne ide u glavu da je taj sastav toliko ocigledan i veliki, i mogu da ti kazem da filcani cep bas zapne kad dodje dotle!
Siroma

sheytan
 Kad dodje dotle kad ide od usta cevi ka vugli, to kazesh? Opet mislim da je sve OK, a ti nemoj previshe da zooljash taj hrom, nije to Roos za to napravio! Grin

U zdravlju da te sluzi godinama, pa da zamenish za bolju! iveli 3
novi način otvaranja tema je bzvz... Sad

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U

MMilos
 Prelaz sa cevi na čok ima ivicu?!

Kad pogledaš od ležišta ka čokovima, ne bi smela da se vidi ivica čoka!

krilas
 E nije tako. Zapne kad ide od lezista ka ustima pre nego sto udje u cok! A sto se tice bolje , imao sam svasta, i mogu ti8 reci da ne patim od marke i velicine , a nisam vise ni tako mlad da se q...., i sasvim sam zadovoljan sa ovim jeftnim i obicnim puskama!
Siroma

krilas
 Milose zub se vidi kad se gleda od usta cevi prema lezistu, ne obrnuto!
Siroma

Skoči na forum:

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 13
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА
ТАКМИЧЕЊЕ У КУВАЊУ САЈАМСКОГ ГУЛАША
ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА ЛОВАЧКОГ САВ...
ОТВОРЕН 15. МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ ЛОВА, РИБОЛОВА И ...
15. sajam lova, ribolova i lovnog turizma Kraguj M

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,619,796 posete www.srbijalov.com