Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Uzgojni odstrel srneće divljači

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Uzgojni odstrel srneće divljači
canis aureus
 Živi mi i zdravi bili iveli 3

S' ove puščet'ne i pogodim ponekadE ...
a kalJibar Hmmm nit je anemični .22-250 nit preglomazni .30-06 neg' neka sredina izmeđ' tiju vaših, da ne kažem, makar kak'ih Confused ... Grin

Jes bilo malo podalje i razmišljao sam da gadŽam po rebrima iza plećke ... al mirno jutro, 'ladno al bRez imalo vetra, tri dana ranije proverena makina na strelištu, lepo prospavana noć bez mamurluka i bubnjeva u glavu, popijena rakijica uz kaHfu ruka se ne trese Confused ... mogla je i po tintari da dobije al ajde ...

OvA je izlJazna rana, još sam malo "rasčešljao" dlaku da se boljŠe vidi ... ulazna je jedva vidljiva, što će se delimično vidUti dol' na pictures
nema preteranog oštećenja iako je stradala kičma ...
... a sa .243Win i 'vakim pogotkom -pad u vUtri je normalizen(može bit' da bi i ti vaši tako srušili kad bi tu pogodili ... Hmmm )
iveli 3
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

mrwa22250

canis aureus kaže:

Jes bilo malo podalje i razmišljao sam da gadŽam po rebrima iza plećke ...v

A kad se setim kako si napadao to carobno mesto za hitac.Cak si mi i neku prichu isprichao o nekom tvom pobri koji je sa .308-micom bas tu pogodio srnu i jedva je nashli posle xy metaraNo no no.Ima negde na forumu samo me mrzi da trazimComp
Shockdok pametni popustaju,budale zavladase

canis aureus
 heheh... al to je .308ca a ovo je .243strašni Osmeh

Jesam pis'o o tomU i istina je živa! Mogao bi da potvrdi banovaTi koleZa 270 da je u mogućnos' Confused
To je redak slučaj al sam ga naveo kao moguć ... a pogotovU ako se radi o pogotku .308com(i PPU SP)
greota mi je da bacam mJeso a na rebrima ga nema previše Confused
LiĆno ne izbJegavam da gadŽam u tu areu, iza plećke i mal' visočije pod kičmu ... ne pada na mJestu nastrela, ili malo ređe, ako ne dojiti kičmu al se pronalazi i ne osta' izgubljeno
više sam za ovu "vratnu zonu" ako već mogu birat' Yes pada ko krpa što bi neki rekli a i nema velike štete ma kojim kalJibrom tukli
Dim

mrwa22250
 Apsolutno se slazem i ako pogledamo anatomiju srnece divljaci,najveca regija za smrtonosan hitac je regija pluca,a opet daje najmanju stetu na mesetu.Ovaj moj nikaki kalibar,kad pogodi tu regiju(na slicki obojenu plavom bojom) narocito njenu gornju trecinu sto je i dalje dovoljno velika meta,obara na mestu ili u par koraka.Sa druge strane,pogodci u plecku imaju za rezultat unistenje jedne a najcesce obe plecke i za malo ga otudjih iz pomenutih razloga jer me"iskusniji"ucili da samo tu i treba gadjati.Koren vrata,izuzetan pogodak i smrtnost stopostotna,ali odstupanja od svega nekoliko cm gore ili dole(narocito gore jer su dole veliki krvni sudovi)rezultira slabim krvnim tragom i dalekim odlaskom divljaci sa mesta nastrela.Tri srndaca koje je moj matori NKD uspeo da pronadje kolegama,pucani u srce,odlazili su neverovatno daleko(2x.223rem i jednom 6mm)i dan danas ne mogu sebi to da objasnim.Confused

http://dodaj.rs/p...548856.jpg

Podunavac
 [xhide]Jučerašnji komercijalni lov na srne u Kuli. Kolega Šejtan i ja. Moram nerado da priznam da sam juče bio prisiljen da pucam na veću daljinu od onih na koje inače pucam, jer nije bilo moguće prići divljači ispod 250 m. Ali sobzirom da znam kako je Šejtanova puška upucana i na kalibar koji koristi (270 Win.) ipak sam se odlučio za pucanje. Moram i da pohvalim Šejtanov odstrel jedne srne na daljini ne ispod 350 m, iako se kao lovac ne slažem sa ovakvim daljinama. Prvi metak je prostrelio kroz obe zadnje butke, a drugi kroz rebra. Bravo 2

i63.tinypic.com/2uj2vzp.jpg

i66.tinypic.com/j5dveg.jpg[/xhide]
Tri prsta 2Kolce

kempi
 Bravo Podunavac na pravom si putu, vidis da nuzda zakon menja. veruj li sad da zastavinim karabinom i korektnom optikom i municijom moze da se puca na 500m i to uspesno ?

tomo vrbas
 Svaka cast na uspesnom lovu!
I jedna moja opaska Cenzurisanos takvo loviste gde srnama ne mozes prici na ispod 200m!
ili su te srne raspucane ili strucni pratilac nema pojma da dovede lovca do divljaci pogotovo sto je jos jucerasnji dan bio maglovit kod nas!

golf071

Podunavac kaže:

[xhide]Jučerašnji komercijalni lov na srne u Kuli. Kolega Šejtan i ja. Moram nerado da priznam da sam juče bio prisiljen da pucam na veću daljinu od onih na koje inače pucam, jer nije bilo moguće prići divljači ispod 250 m. Ali sobzirom da znam kako je Šejtanova puška upucana i na kalibar koji koristi (270 Win.) ipak sam se odlučio za pucanje. Moram i da pohvalim Šejtanov odstrel jedne srne na daljini ne ispod 350 m, iako se kao lovac ne slažem sa ovakvim daljinama. Prvi metak je prostrelio kroz obe zadnje butke, a drugi kroz rebra. Bravo 2

OdobrenoBravo 2ivelisvaka cast.
Novine

dzudzubajac
 Odobreno

ako nije tajna, koliko je srna tamo u komercijali?
Mudrost dolazi iz iskustva. Iskustvo je najčešće nedostatak mudrosti.

Podunavac

kempi kaže:

Bravo Podunavac na pravom si putu, vidis da nuzda zakon menja. veruj li sad da zastavinim karabinom i korektnom optikom i municijom moze da se puca na 500m i to uspesno ?

Kempi ja nikada nisam rekao da ne može, nego da ne treba. Pogotovo ne na 500 m.
Tri prsta 2Kolce

Podunavac

tomo vrbas kaže:

Svaka cast na uspesnom lovu!
I jedna moja opaska Cenzurisanos takvo loviste gde srnama ne mozes prici na ispod 200m!
ili su te srne raspucane ili strucni pratilac nema pojma da dovede lovca do divljaci pogotovo sto je jos jucerasnji dan bio maglovit kod nas!

Tomo vodio nas je Vesko. Verujem da ga znaš. Čovek je korektno odredio svoj posao i apsolutno nije njegova krivica. Ali videli smo dosta tragova točkova i čizama pa je izgleda neko pre nas nešta muljao po lovištu. Nije bilo šanse da se puca ispod 250 m, a i to je moralo brzo da se uradi jer su se srne odma pokretale. Inače Vesko nas je vodio i u maju kada smo Sniper Hunater i ja išli da odstrelimo srndaće, i brzo i efikasno smo završili posao sa njim. Čoveku svaka čast. I u kuli je bila magla kada smo stigli, ali smo sedeli u kafiću sa drugarima dok nije počela da se diže. I još smo i u lovištu sedeli u kolima dok se magla nije digla. Tako da smo relativno kasno i počeli da lovima.
Tri prsta 2Kolce

hercegovac

Podunavac kaže:

Čestitke na ulovu. Specijalna pohvala Šejtanu na dobro uštimanom oružju.

canis aureus
  ... taj kroz butke ... jel strelac tu gađ'o ili 'nako potrefiJo?! Zbunjen
Koliko sam razumeo to je taj pogodak na 350m+ koji si pohvalio?

OK, ne bih da se 'Iki nađu prozvani ilti uvredjeni ...
po forumu se ovih dana baš dosta piše o tim dalekim hitcima i raznih je komentara i "viđenja" tog pojma ... ovaj pogodak bi se mogao okarakterisati i promašajem od skoro pola metra, ako se uzme u obzir da je nišanjeno u vitalnu zonu plećke i grudnog koša.
Kalibar na visini zadatka, strelac još višlje od kalibra, karabin optika metak sve ok a ipak takav pogodak Confused
Iz toga se može štošta poučno izvući ...
Šta bi bilo da je strelac lošiji, sa manje iskustva, da je slabije poznavanje oružja+optike+municije?!?! ili totalni promašaj ili katastrofalni pogodak
...
Dim

DakiNS
 Čitam i po malo se razočaravam? Ne bih da komentarišem nekoga ko ne može da odgovori , ali zato si me ti rođo malo razočarao. Ja lično ne bih ni postavio slike niti mnogo pominjao takav lov jer mi liči na sve samo ne na lov , pucanje na 250 i 350 metara meni lično više liči na iskorištavanje prilike (da ne propadnu novci i put) nego na realnu potrebu za tim . Što se tiče pucnjave na 350 i pohvale zbog toga , meni takav lovac , ne bi više u lovištu lovio a i stručni pratilac ne bi pratio. Odmah kažem da je to samo moje mišljenje i ne mora da sam u pravu , ali šta da je taj pogodak prošao kroz meko jer je očigledno da kao pogodak je vrlo loš i ista takva je tad bila verovatnoća kao i kroz butke, da li bi uspeli pronaći divljač ?
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

tomo vrbas
 Ja sam eto izneo opasku na loviste i strucnog pratioca ali meni ne ide u glavu da vrse komercialu dovode lovce,a divljac jedva mozes zrnom stici kroz atar?Ako vec znas da ti je takva situacija u lovistu onda nema od komerciale nista jbg ni jedan od lovaca nije dosao iz susednog sela vec su ljudi prevalili put od 100 i kusur kilometara da bi pola dana se vozali po ataru da ugrabe priliku za odstrel.Po meni tu je uprava i strucni pratilac skroz zakazala.Ljudi su pucali na 250 i 350m sigurno nisu to samovoljno odradili vec uz blagoslov s.pratioca i silom prilka zbog takve situacije u lovistu ali tu se namece pitanje pravilno procenjivanje ne stare ili mlade perspektivne srne vec dali je musko ili zensko i dovodjenje gostiju u neprijatnu situaciju ne samo zbog ranjavanja nego i pogresnog odstrela.

velja

Podunavac kaže:

Lep ovaj kundak na karabinu!a daljina,pa dobro ko je siguran u sebe i svoje oruzje zasto da ne?!zasto je sejtan pucao u zadnje butke?
8x57jsStari

mrwa22250
 Cestitke zemara na odstrelu,a ovo je potvrda da sama situacija odredjuje pravila.
Moje je neko misljenje,da bi bas zbog ovakvih situacija,selektivnom odstrelu srna i lanadi trebalo pristupati ozbiljnije i naravno mnogo ranije,jer su gola vojvodjanska polja sa suvim i samim tim buchnim snegom izuzetno nepovoljan teren za taj vid lova.Tereni prostrani,skoro nemoguci za realizaciju bez upotrebe terenca,a kad se jednom posle pojave vozila zacuje pucanj,pa opet,pa opet.....nisu ni srne bas blesave da se svaki put nameste na zicer.Dobra opremljenost strucne sluzbe(dobri dvogledi i durbini)se podrazumevaju,a cesce prisustvo na terenu bi otklonilo nedoumice sta je za vadjenje,a sta treba da ostane.Ako imamo jasnu sliku o broju i lokaciji jedinki za odstrel,ne vidim razlog da se iste ne odstrele cim se vegetacija skine.Ovako,cekajuci da se okupe u zimska krda,pored rizika da se napuca kvalitetno grlo,konstantno plasenje celog krda cesto rezultira tome da ostalima ne mozemo prici blize od 250-300m.
I sam sa bio ucesnik jednog takvog lova za potrebe drustva gde sam oborio jednu matoru na nekih 250m,ali je kolega svoju pogodio nisko i dopucao sam je posle prave agonije i jurnjave po ataru,gde nam je sneg ovaj put bio saveznik zbog lakseg pracenja traga.Cak i u idealnim uslovima,u otvorenim terenima srnecoj divljaci se tesko prilazi ispod 150-200m pa su daleki hitci postali neminovnost.Opet po meni,na toj daljini,veci je problem procena kvaliteta izabranog grla nego sam hitac.Ranjavanja i losih pogodaka ima i na manjim daljinama,pa vecina lovista ceka da atar bude potpuno cist upravo zbog lakse potrage za eventualnim,lose pogodjenim grlom.
Opet se treba osvrnuti na ispunjavanje plana odstrela,koje je upravama cesto mach za vratom pa se u zelji da se isti ispuni cesto potkradu greske.Naravno,ne treba zanemariti ni finansijski benefit koji negde znaci opstanak ili katanac,pa kad se sve sabere i oduzme opet divljac placa ceh dugogodisnjem javasluku u ovom nasem toliko voljenom hobiju.
Dobar pogled.

Podunavac

canis aureus kaže:

... taj kroz butke ... jel strelac tu gađ'o ili 'nako potrefiJo?! Zbunjen
Koliko sam razumeo to je taj pogodak na 350m+ koji si pohvalio?

OK, ne bih da se 'Iki nađu prozvani ilti uvredjeni ...
po forumu se ovih dana baš dosta piše o tim dalekim hitcima i raznih je komentara i "viđenja" tog pojma ... ovaj pogodak bi se mogao okarakterisati i promašajem od skoro pola metra, ako se uzme u obzir da je nišanjeno u vitalnu zonu plećke i grudnog koša.
Kalibar na visini zadatka, strelac još višlje od kalibra, karabin optika metak sve ok a ipak takav pogodak Confused
Iz toga se može štošta poučno izvući ...
Šta bi bilo da je strelac lošiji, sa manje iskustva, da je slabije poznavanje oružja+optike+municije?!?! ili totalni promašaj ili katastrofalni pogodak
...

Десило се баш оно о чему сам више пута писао, а задњи пут у петак пред сам полазак у овај лов. Као што сам већ рекао срне су биле поплашене и тих дана а и самог тог јутра. У моменту повлачења обарача срна креће напред и погодак завршава у задњим буткама. Она одлази 10-ак метара и стаје. Следећи погодак где је и нишањено. По ребрима иза плећке. Да се није померила први пут, не би било потребе за другим метком. Ово сам све лепо видео, јер сам пратио цело време ситуацију двогледом док је колега пуцао. Као и стручни пратилац.
Tri prsta 2Kolce

Podunavac

DakiNS kaže:

Čitam i po malo se razočaravam? Ne bih da komentarišem nekoga ko ne može da odgovori , ali zato si me ti rođo malo razočarao. Ja lično ne bih ni postavio slike niti mnogo pominjao takav lov jer mi liči na sve samo ne na lov , pucanje na 250 i 350 metara meni lično više liči na iskorištavanje prilike (da ne propadnu novci i put) nego na realnu potrebu za tim . Što se tiče pucnjave na 350 i pohvale zbog toga , meni takav lovac , ne bi više u lovištu lovio a i stručni pratilac ne bi pratio. Odmah kažem da je to samo moje mišljenje i ne mora da sam u pravu , ali šta da je taj pogodak prošao kroz meko jer je očigledno da kao pogodak je vrlo loš i ista takva je tad bila verovatnoća kao i kroz butke, da li bi uspeli pronaći divljač ?

Рођо ја већ дуже времена водим борбу са поборницима пуцања на даљине које се не би могле назвати ловачким. И нико да ме подржи у мојим ставовима. А многи ме напљуваше због тих истих ставова. Сад када сам био присутан једном таквом пуцању, сви се сетили да критикују. Лепо сам написао да човеку честитам на поготку, иако се лично не слажем са таквим даљинама. И није да сад ја овде браним Шејтана, али човек редовно вежба, има добру оптику укомпоновану са карабином и зна шта ради. У Кули и околини је чест гост у лову на срнећу дивљач и домаћини знају његове стрељачке способности. Зато му је и дозвољен хитац на тој даљини.
Што се тиче искориштавања прилике ниси у праву. Паре не би пропале јер се плаћа само одстрељено грло. У том моменту смо већ имали одстрељене срне и није било о главу. Али друштво је имало још срна за одстрел, и као што сам већ рекао на основу ранијих искустава са стрелцем дозвољен му је одстрел на наведеној даљини.
Ни један закон није прекршен. И то и јесте највећи проблем у нашим ловиштима и ловци овакав недоречени закон злоупотребљавају. Немамо законски одређену максималну даљину гађања за одређену ловну дивљач. Ловачки кодекс каже да се на дивљач не пуца ни преблизу ни предалеко. Али се не наводе конкретни подаци у метрима. И на жалост ловачки кодекс није обавезујући. Тако да је ловцима и стручним пратиоцима дано на вољу да раде шта хоће.
И ја сам пуцао на даљини на коју иначе не пуцам. Око 250 метара. Али собзиром на положену путању калибра 270 и одлично упуцану пушку (коју сам већ користио) није ми био проблем да пуцам на тој даљини. Ближе се прићи није могло.
Код Шејтана сам био у Батајници и пуцали смо на стрелишту њиховом. Знам да је човек стручан да подеси оптику и да је све урађено школски и како треба, тако да нисам сумњао ни у њега ни у његову пушку.
Tri prsta 2Kolce

Podunavac
 Земара у праву си за све што си рекао, али финанцијска ситуација је у држави таква да се не може наћи купац у право време него кад наиђе. За овако висок датум одстрела сам крив ја. Два три пута сам одгађао Кулу јер сам имао ловачких дружења на другим странама које нисам хтео да одгодим, а пошто је ово комецијала рачунао сам кад год дошао добро дошао. Очигледно да нисам био у праву. Шеки је овај лов планирао у децембру, али ја нисам могао да се уградим у календар.
Tri prsta 2Kolce

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Lovačke kobasice od mesa divljači! LOVAČKI RECEPT 40 19.11.2024. 08:36
Novi Zakon o divljači i lovstvu PROPISI O LOVU 616 24.09.2023. 16:44
Divljač i saobraćaj DIVLJAČ 63 07.08.2022. 21:10
Najznačajnije osobine mesa divljači STRUČNI I NAUČNI RADOVI IZ OBLASTI LOVSTVA 8 20.07.2022. 20:18
Prihrana sitne divljači u zimskom periodu! DIVLJAČ 377 14.10.2021. 16:24
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 15
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
СКУПШТИНА ЈЕДНОГЛАСНО УСВOЈИЛА ИЗВЕШТАЈЕ И П...
ЗАКАЗАНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ЛОВАЧКОГ САВЕЗА Ц...
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА
ТАКМИЧЕЊЕ У КУВАЊУ САЈАМСКОГ ГУЛАША
ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА ЛОВАЧКОГ САВ...

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,682,730 posete www.srbijalov.com