Lovačke kobasice od mesa divljači!
|
Lovac Stari |
Objavljen 06.02.2010. 12:52
|
Lovčina
Upisa: 1325
Pristupio: 24.06.2009. 16:47
|
Recept i sastojci:
Potrebno za masu od 50kg:
Vrste mesa
Prva kombinacija
-------------------------------
Srnece 25 kg
D.Svinja 10 kg
Junece 10 kg
Slanina 5 kg
Druga kombinacija
----------------------------------
Srnece 25 kg
Jelensko (lopatar) 15 kg
D.Svinja 5 kg
Slanina 5 kg
Zacini:
1 kilogram soli
beli luk u prahu 350 gr
aleva paprika slatka 600 gr
aleva paprika ljuta 100 gr
biber 200 gr
vegeta 100 gr
secer 100 gr
Mesnatu masu dobro izmesati sa svim pomenutim zacinima! Vodu(mlaku) dodati po potrebi.
Izmesanu masu mozemo puniti u kvalitetna tanka creva od(ovce) dobijamo rostisljske.
U tanka creva, od(svinje) dobijamo domace kob.
Posle punjenja kobasica, kobasice nanizane na stapove treba ostaviti 5-8 sati da se iscede.
Posle cedjenja stavljamo ih u Pusnicu.
Za lozenje najbolje koristiti drvo od bukve ili od rodnog drveta np sljiva!
Susenje.
Kobasice mozemo osusiti na dva nacina.
Prvi- normalnom srednjom vatrom lozeci celi dan -brza metoda.
Drugi- dve lagane vatre u dve veceri. Posle druge vatre, kobasice nosimo u hladnu prostoriju gde cirkulise vazduh(promaja). Np kao sto su cisti tavani, tremovi ili nastresnice. Ovo je usporena metoda. Ovde kobasice lagano se suse i mogu na takvom mestu ostati i po vise meseci.
Ovako to izgleda kod mene.
Dobar pogled.
|
|
|
|
Lala |
Objavljen 06.02.2010. 15:55
|
Moderator
Upisa: 11472
Pristupio: 27.10.2009. 17:19
|
Lovac Stari, ovaj par kobasica treći sa desne strane je MOJ! Ponesi kad budeš dolazio, ja obezbedjujem 'leba i pivo!!!
Bogu 'fala, što sam Lala
|
|
|
|
Kile_ |
Objavljen 06.02.2010. 17:53
|
Lovčina
Upisa: 1429
Pristupio: 04.08.2009. 21:33
|
stvarno lepo izgleda,svaka cast
ja sebi kazem svake godine: "e ove godina ima da susim meso i pravim kobasice" ali uvek se nesto izjalovi,ili imam srnetinu a nemam divlju svinju ili obrnuto
Samo 300 i 4x4
|
|
|
|
Lala |
Objavljen 06.02.2010. 18:13
|
Moderator
Upisa: 11472
Pristupio: 27.10.2009. 17:19
|
Kile, saznaću ja kad budeš sušio kobaje, eto mene tamo, spremi 'frankovinu'!
Nož za naseckati imam, domaći lebac i krastavčiće nosim
Bogu 'fala, što sam Lala
|
|
|
|
Lovac Stari |
Objavljen 06.02.2010. 19:58
|
Lovčina
Upisa: 1325
Pristupio: 24.06.2009. 16:47
|
kile_ kaže:
stvarno lepo izgleda,svaka cast
ja sebi kazem svake godine: "e ove godina ima da susim meso i pravim kobasice" ali uvek se nesto izjalovi,ili imam srnetinu a nemam divlju svinju ili obrnuto
Nemora meso od divlje, moze od domace.
Ove zime sam napravio miks.
Srna
Muflon
Svinja Mangulica
A kako smekaju .
Dobar pogled.
|
|
|
|
Lala |
Objavljen 06.02.2010. 20:01
|
Moderator
Upisa: 11472
Pristupio: 27.10.2009. 17:19
|
Lovac Stari, prestani molim te sa ovom temom, evo ide mi pljuvačka na usta, majke mi!
Šta ću, kad VOLEEEMM KOBAJEEE!!!
Bogu 'fala, što sam Lala
|
|
|
|
asivica |
Objavljen 12.08.2010. 21:57
|
Stari član
Upisa: 287
Pristupio: 22.04.2010. 23:22
|
Molim Vas sklonite ovu sliku jer cu da se ubijem od spricera,pijem spricer i mezim ih ocima, sto kaze Lala "Sta cu, kad VOLEEEMM KOBAJEEE".Alal vera, na izledu su perfektne ne sumnjam i na ukusu.POZDRAV.B) |
|
|
|
Kile_ |
Objavljen 17.10.2010. 15:24
|
Lovčina
Upisa: 1429
Pristupio: 04.08.2009. 21:33
|
kolege hoce neko da mi otkrije tajnu i kaze koliko dugo srneci but treba da stoji u salamuri?
Samo 300 i 4x4
|
|
|
|
nenad_franc |
Objavljen 17.10.2010. 22:41
|
Veteran
Upisa: 968
Pristupio: 05.04.2010. 21:22
|
kile_ kaže:
kolege hoce neko da mi otkrije tajnu i kaze koliko dugo srneci but treba da stoji u salamuri?
meso divljaci pre spremanja treba da stoji 12 do 24h(zavisi od recepta) u salamuri ili ti pacu! |
|
|
|
Kile_ |
Objavljen 18.10.2010. 01:06
|
Lovčina
Upisa: 1429
Pristupio: 04.08.2009. 21:33
|
nenade pac i salamura nisu jedno te isto.pac je voda sa sircetom i lukom u to stoji meso divljaci tu noc kada se upuca.a salamura je sama rec kaze ,poredjas meso i roknes so.cuo sam da se drzi 2 nedelje
Samo 300 i 4x4
|
|
|
|
Kile_ |
Objavljen 19.10.2010. 17:28
|
Lovčina
Upisa: 1429
Pristupio: 04.08.2009. 21:33
|
[movie=youtube]http://www.youtube.com/watch?v=dqbCWq2FnFI[/movie]
http://www.youtub...re=related
http://www.youtub...re=related
http://www.youtub...re=related
Samo 300 i 4x4
|
|
|
|
canis aureus |
Objavljen 06.12.2010. 21:18
|
Admin
Upisa: 4116
Pristupio: 22.01.2010. 15:41
|
30kg mesa divlje svinje
10kg srnetine
10kg mesa domaće svinje
5kg slanine (sa leđa domaće svinje)
1,25kg soli(oko 2-2,5%)
250gr aleve slatke paprike
200gr tucane ljute paprike
200gr mlevenog bibera
200gr belog luka u prahu
100gr šećera
dobra volja
jaka želja
poprilično snage(za mlevenje mesa, za mešenje, punjenje ...) ... i rezultat neće izostati
-ove moje se trenutno cede pa u pušnicu
a u ovom stadijumu u teflonskom tiganju |
|
|
|
Jank |
Objavljen 06.12.2010. 21:49
|
Lovčina
Upisa: 2650
Pristupio: 17.05.2009. 23:12
|
Stari i canisaureus dobri recepti, malo kuburimo sa ovim mesom divljači ali lovna sezona još traje pa kada sve skupimo pristupamo realizaciji ovog projekta......
A posle sušenja sledi ovo:.......pa ovo...pa zaliti ovako........a sutradan ovo u šake......pa u lov.....
Lov je stil mog života... ]
|
|
|
|
stefanmiga |
Objavljen 06.12.2010. 21:53
|
Član
Upisa: 81
Pristupio: 29.11.2010. 14:37
|
hahaha bas tako
lep pogled i dobar odstrel.!!!
|
|
|
|
Lovac Stari |
Objavljen 06.12.2010. 21:57
|
Lovčina
Upisa: 1325
Pristupio: 24.06.2009. 16:47
|
Ove godine ne pravimo, pregolema procedura.
U petak smo obalili Mangulana(mangulica) od 150 kg i vec je usoljen i ceka na red za susenje .
Dobar pogled.
|
|
|
|
bela |
Objavljen 06.12.2010. 22:04
|
Veteran
Upisa: 930
Pristupio: 06.02.2010. 17:48
|
stari oće li valjati manguljan?
vižlan i terier
|
|
|
|
Lovac Stari |
Objavljen 06.12.2010. 22:40
|
Lovčina
Upisa: 1325
Pristupio: 24.06.2009. 16:47
|
bela kaže:
stari oće li valjati manguljan?
Ma obavezno ce se zvakati , mislim pricace se kakav je bio!
Dobar pogled.
|
|
|
|
Lovac iz Vrbova |
Objavljen 22.12.2010. 22:39
|
Stari član
Upisa: 275
Pristupio: 17.12.2010. 19:33
|
|
|
|
|
nenad_franc |
Objavljen 22.12.2010. 22:43
|
Veteran
Upisa: 968
Pristupio: 05.04.2010. 21:22
|
ja sutra koljem,kako se kaze u mom kraju, PASTRMU! pa ce biti i kobasica,snicli a bogami i dimljenog mesa |
|
|
|
Jank |
Objavljen 22.12.2010. 23:06
|
Lovčina
Upisa: 2650
Pristupio: 17.05.2009. 23:12
|
nenad_franc kaže:
ja sutra koljem,kako se kaze u mom kraju, PASTRMU! pa ce biti i kobasica,snicli a bogami i dimljenog mesa
Pa srećno ti bilo....to je najlepši posao koji se radi zimi a kao obavezan dekor svemu tome ...kuvana rakija...ufffff sav sam se naježio....od miline...a tek čvarci....$aAa
Lov je stil mog života... ]
|
|
|