Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Lovački karabin

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Lovački karabin
INTERMAKER
 Lovački karabin

Zarko
 Koja optika odgovara za zastavin karabin 7x64

Igor
 Na ovu temu moze mnogo toga da se kaze, ipak ja mislim da ovom karabinu dobro lezi optika sa uvecanjem 3-9x40 ili 2.5-10x50 to sve zavisi sta hoces da lovis ovim karabinom.

Dobar pogled.

vladimir
 Ja recimo imam i prezadovoljan sam karabinom 8x57JS sa optikom Zrak M76 ON8x42...nema sta nisam sa njim oborio,iymedju ostalog srndaca sam pogadjao na daljini preko 300 metara i to kada je isao od mene...POZNATE su mi sve teorije u vezi sa karabinima i izborom municije,krivuljama zrna .....ali u praksi,opet kazem ja sam ovom kombinacijom prezadovoljan i nemam nameru da je skoro menjam..

srdjansrdic
 A u preko 300m malo je podaleko pogotovo za ovaj kalibar, a i srndać je na toj daljini kao miš,al dobro svaka čast u svakom slučaju

srdjansrdic
 Dvoumim se između 30-06,7x64, i 8x57 neka mi neko pomogne pri izboru, znam da su slični al opet možda neko ima neka iskustva

Igor
 U zavisnosti sta bi hteo, hoces da imas jedan karabin za sve ili posebno za srnecu divljac a posebno za divlje svinje i krupniju divljac.

Dobar pogled.

srdjansrdic
 Pa nosim već ćaletov 243 Winchester pa kontam da uzmem jači

Igor

Admin kaže:
U zavisnosti sta bi hteo, hoces da imas jedan karabin za sve ili posebno za srnecu divljac a posebno za divlje svinje i krupniju divljac.

Dobar pogled.

Ja imam sve te kalibre sto si nabrojao i napravio sam selekciju kako za koji lov.
Na primer sa 30-06 lovim samo divlje svinje.

Igor
 Posto vec imas 243 moj predlog je da za veoma krupnu divljac uznes 9.3x62 (nema nosenja kod ovog kalibra u zavisnosti kakvo oko imas).

Dobar pogled.

Lovac Stari
 Posto imas 243, mozes da biras izmedju 9.3x62, 30-06 ili Sumarskog 7x64. Sa jednim od ova tri navedena i uz izbor dobre municije(gramaze) resices problem za celi tvoj lovni vek.

Dobar Pogled
Dobar pogled.

srdjansrdic
 hvala na savetima

Darko
 Ja lovim kalibrom 30-06 i imam mnogo dobra iskustva sa njim jer je svestran, njime mozese loviti od srnece do jelenske divljaci, jer ima dobar izbor gramaze zrna i najcesci je u nasim krajevima Smile imacete prednost zbog nabavke municije
Ali opet vi odlucujete sami.

Pozdrav

nikola tisma
 Pozdrav za kolege ma kupis 300 vincister magnum sanjim lovis svu divljac pravi kalibar neces da pogresis .Dobar Pogled .

skojic
 Svaki kalibar je dobar u zavisnosti šta i gde loviš , ja imam 223 rem. , 270 WSM i 8x57 a ponekad koristim i kumove 30-30 i 308 Win. Malo 8x57 ima jači trzaj ali i to ću da rešim .

nikola tisma
 Pozdrav za kolegu ja posedujem 10 pusaka 300 vincister 270 vin 30 06 223 tika finski 22 bruno ,od sacmarice imam zabala 20 2 ruske bokerice iz 27 em i 16 iz 43 1 c spartan nova sa jednom obaracom i sa promenjivim cokovima i m 153 spartan radjen za americko trziste .Pozdrav za kolege .Dobar pogled .

skojic
 Ja ne posedujem toliko pušaka ali imam sreću (ili nesreće) da koristim mnogo pušaka , Kum i Kuma su mi lovci kao i otac a svo njihovo oružije stoji kod mene . A ima ga mnogo . Sačma : toz 43 e 2 kom. u kal. 12 , Zbrojevka u kal. 16 , Marocchi poluautomat u kal. 20 , Fabarm lion poluautomat u kal. 12 Zastava polož. u kal. 12 Karabini : zastava 8x57 ; 7,62x39 i 223 rem. Merlin 30-30 , Broving 308 i Remington 700 u kal. 270 WSM na koga sam jako ponosan . Da me kolege lovci pogrešno ne shvate jako je teško zapamtiti i privići se na koliko je svaka puška upucana i koja je trenutno u rukama . Dobar pogled .

spaleph
 Sto se tice lovackih karabina moj izbor je za letnji period ili ti lov na srndaca 243 WIN a 8x57 za zimski lov divljih svinja. Mada da se moze za zimski lov bi naidealniji bio 9.3x62 i to dvokuglara sa brza prva 2 metka koji resavaju sve. Skoro sam u rukama imao rusku polozaru-dvokuglaru Artemidu u kal. 30-06 i odusevljen sam puskom, mala zgodna, a ko je navikao da lovi polozarom brzo se svikne na ovo oruzje i za njega nema promasaja, jos kad bi je bilo u kal 9.3x62, bilo bi ekstra, mislim da za sada nema boljeg oruzja u odnosu cena-kvalitet-upotrebljivost na nasem trzistu.

pescarac

srdjansrdic kaže:
Dvoumim se između 30-06,7x64, i 8x57 neka mi neko pomogne pri izboru, znam da su slični al opet možda neko ima neka iskustva

Šta god da uzmeš od ova tri nećeš pogrešiti. Sva tri su univerzalna, jedino imaš veći izbor zrna na našem tržištu za 30-06.
Sa 27 godina lovačkog iskustva mogu ti reći da izbor karabina odlučuje pre svega kupovna moć, potom vrsta divljači koju loviš, potom tereni na kojima loviš (tj. daljine pucanja), četvrti elemnat način lova (čeka ili pogoni) i na kraju asortimani municije koja ima da se kupi na tržištu i uz sve to i da li postoje na tržištu rezervni delovi za te karabine.
Ukoliko loviš prigonom ili u pogonima i imaš para, najbolji ti je poluautomatski karabin (ne ulazim u lovačku etiku) ili pak driling, ako kupuješ jedan karabin, kalibar je jedan od ova tri osim ako loviš divokoze zašta bih ti preporučio 7x64.
Na sve ovo moj izbor bi bio kombinovana puška sa tri para cevi , 12-12, 12-7x65 R, 9,3-9,3 ili 30-06-30-06. Na žalost nisam našao da kupim treće cevi za mog merkela (žljebljena - žljeblena). Na kombinovanim cevima imam kalesa 2,5-10x50 i sulovu montažu).
Za više od ovoga nemam potrebe
Od svega ovoga ti je najbitnije kakvu optiku imaš.
Bolje je imati zastavin karabin i optiku iz gornjeg cenovnog razreda nego recimo broving BAR sa optikom od stotinak eura, tim pre što se jako retko ukazuje prilika za drugi brzi pucanj (meni se do sada samo jednom ukazala za sve ove godine lova)
Inače imam i 243 zastavin karabin, sa bushnelom 1,5-6x44, ali nisam lovio sa njim i nisam zadovoljan optikom.
To je moje mišljenje, ne mora da znači da je dobro, ali za mene je to to.

pescarac

srdjansrdic kaže:
Pa nosim već ćaletov 243 Winchester pa kontam da uzmem jači

Inače ne znam gde loviš, ali te podsećam da po zakonu o oružju i municiji (ukoliko loviš u Srbiji), ne možeš da pozajmiš od oca karabin ukoliko nemaš oružni list za istu vrstu oružja. Znači da bi nosio očev karabin 243, moraš i ti da poseduješ karabin bilo kog kalibra.
Ukoliko te neko zatekne u lovu sa očevim karabinom, a nemaš tvoj, ostadoste i ti i otac bez svog oružja.

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Stara lovačka municija MUNICIJA ZA NEOLUČENE CEVI 213 12.06.2024. 20:37
Fabarm lovačke puške LOVAČKE PUŠKE GLATKIH CEVi 29 17.05.2024. 12:24
Poluautomatski karabin KARABINI 562 30.01.2024. 18:07
Lovačke priče - stvarni dogadjaji! LOVAČKE PRIČE 873 28.10.2023. 20:17
Održavanje lovačkog oružja ORUŽJE - SVAŠTARA 402 22.02.2023. 21:48
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 23
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,448
Najnoviji član: zlatiborac3006

Poslednje vesti
ОДРЖАН ПАРАСТОС КРАЉУ МИЛАНУ
LU "Kraljevo" - Kraljevo
Naknada štete od divljači
Orlovo oko
Pirot

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔

· 30.01.2023. 12:36

Poslednji pozdrav Ivanu Matkovicu-Lali sa Srbijalova.

63,694,699 posete www.srbijalov.com