Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Lov na Fazana

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Lov na Fazana
aleksa
 Svakako treba prestati sa izvodjenjem pasa pogotovo tamo gde se populacija zasniva na prirodnoj reprodukciji.
A,mene ponovo pocinje da zabrinjava hladno vreme i kisa koji su prosle godine upropastili lezenje i okot.nadam se da ce se iz lepsati uskoro.

strahinja
 Aleksa,ako onda treba prestati sa izvodjenjem kerova u polja,dali ti mislis na kerove,sta ce biti sa njima dok fazani neporastu ..!

Lala
 Uznemiravanje divljači u ovom periodu godine se ne radi!
Istrčavanje pasa treba da se obavlja u delu lovišta koje je predvidjeno kao poligon za obuku pasa, što je i dužnost onog koji gazduje lovištem, da jednu takvu površinu svog lovišta uspostavi kao poligon.
Momci, pse u lovište sada puštati, i dizati npr. fazanske koke sa legla, je stvarno nelovački!
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

strahinja
 To stoji,a dali svako loviste ima te poligone za obuku pasa,sta ce oni koji nemaju?

ohotnik
 Od 1maja izvodjenje i obuka pasa u lovistu su zabranjeni do 1 avgusta Kao sto rece Lala samo poligoni za obuku A zakon kaze da svako lu mora da ih ima.

Lala

strahinja kaže:
To stoji,a dali svako loviste ima te poligone za obuku pasa,sta ce oni koji nemaju?

Svako LU je dužno da jedan deo lovišta odredi kao poligon za obuku pasa, i samo tu se mogu psi izvoditi.
Ako vas zatekne lovočuvar, ili neko drugi od nadležnih, da ste sa psom u lovištu i da uznemiravate divljač, u delu koji nije namenjen za istrčavanje pasa, možete imati problema.

tomo vrbas
 E sada kada smo dosli do te teme ima li kakav pisani zakon o tome i kakve su posledice po onoga koji sa psom ide po ataru i uznemirava divljac posto sa ja u mojem LD pobih zamalo sa nekima koji izvode terijere u atar i uce ih da gone zeceve odnosno da sledoglasno prate trag.A isto sam dosao u sukob sa pojedinima sto izvode pticare svaki dan u atar iako koke vec uveliko leze na jajima!

Lala
 Po starom Zakonu o lovstvu, u čl.3, zabranjeno je namerno uznemiravanje divljači.
Po novom Zakonu o divljači i lovstvu, čl. 22. tačka 2.:
'Zabrane
Član 22.
Zabranjeno je:
1.ugrožavati opstanak divljači u prirodi i njena staništa;
2.proganjati, zlostavljati, namerno povređivati i uznemiravati divljač;
3.zarobljavati i držati divljač u zatvorenom ili ograđenom prostoru, namerno uništavati mesto za razmnožavanje i odmor divljači, uzimati jaja od divljači, kao i sakupljati jaja zaštićenih vrsta ptica
...'

Da se neko ne bi zezao sa ovim, evo koje su kazne po zakonu o divljači i lovstvu:

X KAZNENE ODREDBE
Privredni prestupi
Član 102.
Novčanom kaznom od 1.500.000 do 3.000.000 dinara kazniće se za privredni prestup korisnik lovišta - pravno lice ako:
1) ugrožava opstanak divljači u prirodi i njena staništa (član 22. tačka 1);
2) proganja, zlostavlja, namerno povređuje i uznemirava divljač (član 22. tačka 2);
3) zarobljava i drži divljač u zatvorenom ili ograđenom prostoru, namerno uništava mesto za razmnožavanje i odmor divljači, uzima jaja od divljači ili sakuplja jaja zaštićenih vrsta ptica (član 22. tačka 3);...

Pa vi i dalje istrčavajte pse u lovištu, u vreme leženja ptica na jajima, ili izvodjenja mladih, kod sisara. Čačkajte po gnezdima, to je baš dobro! Ptice to obožavaju!
Dok neko ne nagrabusi, nećete naučiti zakon. O lovačkoj etici i kodeksu, neću da govorim, besmisleno je, kad neko ne poznaje elementarne stari.
Tomo, odštampaj ovo tim tvojim 'majstorima' koji vode pse sada u lovište, i natakni im na nos, dok ne nauče tekst napamet!
Znamo da upiremo prstom, kad neko drugi krši ili izigrava zakon, pa hajde sad, lovci, uprite malo prstom na sebe!

sheytan
 ^ Zakljuchak:

Psi se mogu obuchavati samo u toq lova?Hmmm
novi način otvaranja tema je bzvz... Sad

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U

Lala
 Nije tačno, Sheytan!
Zaključak: psi se mogu obučavati tokom cele godine, na poligonu za obuku pasa. Poligon se ustanovljava na jednom delu lovišta, i to je obaveza svakog LU. Može se u svakoj sekciji jednog LU, ustanoviti po jedan poligon. Može se na poligon pustiti fazan iz volijere, i tako će ga psi podići pre ili kasnije, pa će odleteti u neki drugi deo lovišta, na kojem se lovi.

To što su mnogi navikli, da pse uvode u lovište kad im se ćefne i gde im se ćefne, i da rasteruju divljač na terenu gde će, možda već sutradan, da izadje grupa lovaca da lovi, ili da podižu divljač sa legla, to je stvar loših navika i razmišljanja koje ne ide dalje od nosa, baš briga takve, da li će i kakvih posledica biti od njihovog trenutnog postupka - njima tako odgovara, a za druge ih baš briga.

sheytan
 Pa, OK, na poligonu, ali ondaK i na njemu uznemiravamo divljach...

Ali, naravno, u pravu si - bolje samo na tom delu lovishta, namenjenom za to, nego na CELOJ povrshini lovishta, kako se kome tjefne!

iveli 3
novi način otvaranja tema je bzvz... Sad

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U

Lala
 Da se malo zezam: sad sam primetio jednu terminološku zvrčku u zakonu.
3.zarobljavati i držati divljač u zatvorenom ili ograđenom prostoru, namerno uništavati mesto za razmnožavanje i odmor divljači, uzimati jaja od divljači, kao i sakupljati jaja zaštićenih vrsta ptica
Znači, nemoj neko da od vepra, koji je divljač, uzima yaya!!Ili od zeca... UpsROFL
Uzimanje jaja od divljači, i sakupljanje jaja zaštićenih vrsta ptica, ispada da su to dve različite stvari! Veselo, kolege, ima ovaj zakon i blagu humorističku crtu Smile

bela
 pa u svakom zakonu kod nas ima rupaROFL a ako slučajno nema eeeee onda se uvek nađe neki pametnjaković papuc puc namesti

malo mi je nejasno šta je onda volijera
vižlan i terier

tomo vrbas
 Hvala Lalo ima po celom LD da pokacim ovaj zakon a trazicu i po ataru da se okace table sa ovim zakonom jer nemogu vise da podnesem takav bezobrazluk posto su poceli i sa strane da nam dovode pojedine odgaivace da treniraju svoje pse u nasem ataru posto su kod sebe vec rasterali svu divljac!Lepo smo izdvojili poveci deo terena za obuku pasa ali pojedinima je i to malo nista drugo nego bezobrazluk ali sada mislim da ce im na nos izaci!

mirko knezevic
 Kod nas ovi sto obucavaju kerove za prodaju vode ih svaki dan gde stignu...Grin Nema ni zabrane ni odredjenog dela terena nista... A treba divljac pustiti na miru u ovom periodu... No da se vratimo na temu,lov fazana sad krece kupovina odgajanje u prihvatilistima pa pustanje u prirodu normalno da bi ih imalo vise,jel krecete malo u te akcije?Smile
Srbija do Tokija!

Kolce Tri prsta 2

alex

urosVA kaže:
Danas u toku setnje podize se koka ispred mene i drugara.A na tom mestu 10 jaja(devet se vidi,a jedno je sa desne strane ne vidi se)!To je znak da treba prestati sa izvodjenjem pasa u loviste dok se ne izlezu fazancici!
i51.tinypic.com/2pquoac.jpg

Ne izvoditi pse radi reprodukcije divljaci u ovom slucau fazana.
Juce sam isao malo do Gruzanskog jezera da prosetam bez psa svratio u selo i uz put se cuju fazani dozivaju zenke da se pare
Bilo kada bilo kuda u lov s Bretonom svuda

aleksa
 Nije toliki problem sto se pare vec sto uveliko nose jaja,sto se iz prethodne slike moze videti.
Sanse da ovo leglo uspe su veoma male.Fazanka ili se nece vratiti zbog bezbednosti ili ce se vratiti prekasno,sto potpomaze hladno vreme i kisa.
Sto se tice treninga pasa,jeste bolje raditi na terenu sa divljaci ali ovaj period treba preskociti osim na terenima odredjenim za te namene.A,psa izvoditi na plivanje ili utvrdjivati aport sa mladjim psima,ima raznih alternativa.
Izmedju maksimalnog prirasta populacije divljaci i par treninga vise,biram maksimalan prirast divljaci!

ohotnik

tomo vrbas kaže:
Hvala Lalo ima po celom LD da pokacim ovaj zakon a trazicu i po ataru da se okace table sa ovim zakonom jer nemogu vise da podnesem takav bezobrazluk posto su poceli i sa strane da nam dovode pojedine odgaivace da treniraju svoje pse u nasem ataru posto su kod sebe vec rasterali svu divljac!Lepo smo izdvojili poveci deo terena za obuku pasa ali pojedinima je i to malo nista drugo nego bezobrazluk ali sada mislim da ce im na nos izaci!
Kolega nejednostavnije je ako imate takve probleme u drustvu da vas upravni odbor donese odluku o zabrani izvodjenja pasa u poriodu od 1.05 do 1.08 i odredjene kaznene mera Mada svako udruzenje mora da ima takvu odluku u svom statutu i odredjene kaznene mere.

Lala
 Da pojasnim, kaznu iz zakona od 1,5 - 3 miliona, ne plaća onaj koji izvede pse u lovište van poligona, nego plaća LU!!!

slavko75
 http://youtu.be/x...

lepa marka
UZIVAM U LOVU Tri prsta 2

Skoči na forum:

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 14
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
ПРЕГЛЕДАНО 1.000 ОЧНИХ СОЧИВА
Изабрано ново руководство Ловачког савеза Во...
СКУПШТИНА ЈЕДНОГЛАСНО УСВOЈИЛА ИЗВЕШТАЈЕ И П...
ЗАКАЗАНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ЛОВАЧКОГ САВЕЗА Ц...
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,723,432 posete www.srbijalov.com