а о чланарини за ништа да и не говоримо! и успут, какви смо ми то данас ловци који нисмо као некад?!? ако мисли да нећемо да ловимо вукове вара се, али ако мисли да ћемо по те паре опет се вара а изнад свега, смем у главу да се кладим да не дају поштеним домаћим ловцима дозволу за предаторе, јер забога, неко ће да криволови срне и свиње.
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану
калибар је "производ" два броја означених милиметрима
Poštovane kolege osionost i bezobrazluk pojedinih direktora u JP "Srbijašume" je poznata stvar (večito grabljenje za terenima i granicama,oduzimanje delova teritorije od LU,hvalisanje kako je kod njih u lovištima sve najbolje i kako oni brinu o imovini drzave Srbije-odnosno divljači na najbolji način a postupcima sami sebe demantuju na terenu...)
Ponašanje prema LU udruzenjima je puno puta sa toliko omalovazavanja i nipodaštavanja kao da problem krivolova i manjka divčjači postoji samo u lovackim udruzenjima a ne i kod njih..I oni puno puta "arče" drzavnu imovinu..i ne čuvaju je kako bi to trebalo..
Svaka čast časnim izuzecima iz JP "Srbijašume"!!!
Članak jeste poprilično nebulozan,ali tema nije Srbijasume. Vreme u kom živimo je veoma konfuzno po društvo I pojedince koje se reflektuje i na lovace, zbog ograničenja (finansiskih,pravnih, administrativnih…) te stvaranja odstreljivača ( I tada ograničenog)…, pa I pojam lovac postaje diskutabilan, ako ga poredimo sa nekadašnjim….
Iz novinskog teksta meni su zanimljivijiji delovi iz kojih se može zaključiti da su kod nas preovladjujuće gazdinske mere zasnovane na paušalnim procenama I nedostatka stručnosti….
Piše da na 26000 ha ima 55 vuka. Zanimljivo I odgovorno bi bilo da objasne kako su došle do te cifre, a još zanimljivije kako su došli do odstrelne kvote od 5 primeraka.
Ili recimo navodi se da sa snegom očekuju lovce I vukove koji ne silaze na hranilišta…Odakle da sidju vukovi? Sa 1000 na 700 mnv, u okviru oko 260 ha koliko su im procenili po čoporu sa prosečno 5,5 primeraka….Za 26000 ha ovo bi bio svetski rekord po gustini vukova, te uticaj na divlje papkare katastrofalan….,pa o kom gazdovanju se priča. Nekoliko vukova koji se odstrele po navedenoj ceni nije ni približno dovoljno da pokrije uzgojnu cenu vuka, a priča se o profitu…
U zemljama gde je vuk navodno zaštićen brojnost im neraste, a čak se smanjuje I pored izvanrednih prehrambenih mogučnosti….ali da nezalazimo u njihovo licemerje I kulturu sa kojim smo se dobro upoznali. A mi se radujemo što plaćaju 500 ili 1000 eu po vuku, čija bi uzgojna cena trebala biti bar 5000…
Kolega NenadX svaka čast na upisu,vrlo lepa analiza!
Što se tiče "Srbijašuma" naravno da nisu tema,tema je pogrešan pristup gajenju i korišćenju divljači sa njihove strane,u pojedinim slučajevima kao što je ovaj pomenuti...
Bila mi je zelja da (kao što je i smisao našeg foruma) kritikujem pogrešan odnos prema divljaci, a ne pojedince ili preduzeća,mada sam to (priznajem) uradio..
Izvinjavam se zbog toga kolegama i adminima zbog skretanja sa teme..
Dobar pogled!
Nenade ne bih se čudio da su podaci dobiveni primenom "NIR" perjanice lovstva gosn ZdrP-a i njemu sličnih "Stručnjaka" , a naučni rad plaćen iz lovačkog džepa preko sredstava koje su lovci uplatili a oni koriste lapo-lapo sa Upravom za šume.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
Daki to bi nas udaljilo od lepota svega što čini lov..,iako se slažemo da našoj zemlji treba reda, odgovornosti…, a struke I znanja imamo, ali izgleda da su pobrkana uloge…To se reflektuje I na ono što je napisao Lovac sa juga..Šaljivo bih rekao da se Srbijašume bavi šumama I usput svega što se u njoj nadje, naravno u skladu sa tendencijama ( liberalnim kapitalizmom )….E sad povezano sa temom - uloga vuka još nije definisana u trenutnom procesu, što će biti zaključeno sa okončanjem tranzicije ( obratite pažnju na ovu opaku reč ), za oko 10 do 20 godina, zavisno od veličine koraka naših vizionara. Do tada mi ćemo na društvenim mrežama, a Boga mi I zastarelim metodama, na okupljalištima ( kafane, biblioteke isl.) izvoditi pokazne vežbe, treniranja psihofizičkih osobina I p(d)okazivati da još ima ljudi koji razmišljaju (ma kako, ali svojom glavom).
Znači vuk nije štetočina po ljudsku ekonomiju, ako neprebaci poželjnu gustinu na datoj površini. Ta gustina je najdirektnije povezana sa gustinom plena vuka…..Da nebismo nagadjali stanje kod nas,uopšteno struka u EU se slaže da je to 2 na 10.000 ha jer su zapaženi ozbiljni ekonomski gubici divljači preko ove gustine. U navedenom lovištu ( gde sam lovio dugi niz godina ) gustina je kako vidimo po navedenom oko 22 vuka na 10.000 ha. Kakav bi zaključak trebali da izvučemo?
Nenade, druže, nedostajali su mi jako tvoji upisi ovakvog kalibra kao što su ovi poslednji na ovoj temi.
Daj bre malo se aktiviraj, znam ja da ste u Kikindi zavejani i da košava dere, ali pojačaj malo pisanje - tvoji upisi o divljači su meni barem frapantni, koliko su dobri. Ova dva poslednja upisa sam morao dva puta da pročitam, veruj mi. Svaka čast, druže!
Kolega Nenade zadovoljstvo je "pokupiti" ovako (rekao bih lako),informacije bez velike pretrage medju literaturom ili "ploveći" internetom,kao što to mi mozemo čitajući i prateći tvoje upise!
Zaista,hvala na informacijama,ne samo na ovoj temi...
Bez adekvatnog znanja i velike ljubavi(koja donosi adekvatno znanje)nema ni domaćinskog odnosa prema divljaci...
A kao što si to i napisao u prethodnim upisima, ionako se u velikom broju situacija, briga o divljači i meri plateznom moci odstreljivača..
Zbog toga i cenim tvoje znanje i ljubav prema divljaci.
Dobar pogled!
Služimo narodu,Pišemo jer se slažemo da se pored dobrih namera znanjem zadire u suštinu, te lov poprimi onu pravu dimenziju, a lovac zaista oseti delom prirode. Naravno malo kritike,ukazivanja…, doprinosi nečem kvalitetnijem….A da bi h bio u temi…Postoji više sličnih,ali spominjem rad
Guberti, V. i Francisci, F. 1991.
Uzrok mortaliteta 60 pronadjenih vukova u Italiji
Da bi bolje definisali razloge smrtnosti vukova u Italiji, autori su obdukcijom 60 pronađenih mrtvih jedinki od 1984-1990, utvrdili da je 47% od tih odstreljeni, 25% otrovani i 13% ubijeni od automobila.
Interesantni podaci i zanimljiva statistika.
Imas li infgormaciju i dali se i neko kod nas bavio(ne mora pisuci rad),uopsteno dali se neko bavio barem statistickim podacima o procentima medju odstreljenim,(ranije trovanim i hvatanim )vukovima.
I ako mogu da te "gnjavim " jos nesto..
Imas li informaciju da li se neko kod nas bavio proucavanjem uticaja sirenja areala sakala na brojnost vukova...
Unapred hvala!
Dobar pogled!
Ovaj podatak sam nabacio da bi se videlo kako trovanje vukova u EU nije strana rabota…..Nisu mi poznate te statistike kod nas,sem onih koje smo ranije postavljali na forumu ( o ukupnim stradanjima vukova kod nas okruženju I šire). Možda bi Ćeranić nešto mogao da kaže,jer sam dobijao odredjene-kvalitetne od njega. Iimamo radova o vuku,šakalu…lobanje,hibridizacija….,ali neverujem o medjusobnom uticaju vuka I šakala. Čak I u svetu postoje radovi o interakciji vuka sa kojotom, medvedima, pumom, risom, tigrom, ali nisam naišao sa šakalom, sem da ih na svom staništu desetkuju Ili eliminišu kao I sve slabije konkurente u ishrani.
Zapadnjaci ne vole vuka ,zato ga i unistavaju .Jedan nas lovac imao je priliku da lovi u Nemackoj u podrucju gde su pusteni vukovi ,ponovno naseljeni.Domacin lova ponudio je nasem coveku da puca vuka ako izadje na njega , pod motom ti si sa Balkana kod tebe se slobodno love vukovi i ne poznajes nas zakon.Perfidno ali sa njihovim ciljem.Tako da nije nista cudno sto ih truju u Italiji isto rade i u srednjoj Evropi i sa drugim predatorima.Koliko je samo risova ostreljeno u i oko Nacionalnog parka Bavarske sume, a u Ceskoj NP Sumava.
Moram izneti jedan podatak koji sam skoro cuo , u jednom lovistu gde je imalo puno vukova pribegli su najnepopularnijem nacinu ciscenja lovista to jest trovanju . Bio sam zapanjen krajnjem broju otrovanih vukova koji iznosi oko 20 komada , pitajuci zasto i cemu to odgovor je bio delom zbog stete na stoci a vecim delom zbog lovackih kerova tj gonica , kako kazu ker koji je pusten u loviste retko kad se vratio jer su ga vukovi pojeli e sad vidite koje je to ludilo . A sad nisam bas siguran da sam razumeo ko je baratao sa otrovom da li lovci ili ljudi iz Srbijasuma .
Naravno lovci nemaju nikakvih dodirnih tačaka sa trovanjem. Samo trovanje ima veze sa drugim ljudskim aktivnostima I sprovodi se ili ne, prema zakonu ili nestručnom upotrebom. Otrovi koji se koriste za ovakve aktivnosti su pod kontrolom države,te da li se desilo ili ne,kako je navodeno…ne bih komentarisao bez argumenata.
Lovci pri pojavi veće brojnosti neke vrste divljači, reaguju povećanim odstrelom. U slučaju vuka, gazdinska konfuzija…. I odsutnost strategije,dovode do toga da lovci nemaju mnogo prostora za efikasnijji odstrel, To je dovelo do situacije sa kojom je željena brojnost papkara ugrožena, I sav deceniski trud oko njihog povećanja uzaludan.Ova sitauacija bi bila alarmantna u mnogim zemljama, a pokrenula bi se struka,udruženja,stočari….,a možda je mnogo očekivanja od države koja neume čuvati svoj narod, pa što bi papkare, vukove…Vuki bar si ti stalno u kontaktu sa lovstvom i strukom u srednjoj Eu, pa znaš iz prve ruke kakav im je odnos prema predatorima.....
Meni je zanimljiva I navedena cifra stradanja od 20 vukova u jednom lovištu, pa bih zamolio Zorana da ako zna navede: Na kojoj površini lovišta se desilo trovanje,koliko ih je bilo pronadjeno grupisano na jednom mestu,pol starost…Ovo je važno radi procene dešavanja u lovištu…, jer možemo napraviti analizu koja bi verujem bila zanimljiva lovcima
N.R.
Vuk je glavna gazdinska briga u područjima koja pružaju uslove za veći broj papkara,što je slučaj u svim lovištima koje kod nas nastanjuje vuk. Prva reakcija lovaca I stočara je smanjiti broj vukova, što je isuviše pojednostavljeno I neodgovara trenutnim stremljenjima. Kao mogućnost nameće se i pitanje ograničenja lova papkara,što opet neodgovara lovcima zainteresovanim za lov divljih papkara, a i u suštini je prepuštanje stihiskim dešavanjima u lovištima I odbacivanja od odgovornosti u njima….
Važno je pitanje da li kombinacija oba može dovesti do povećanja brojnosti I odstrela papkara, te uzročno i veće gustine vuka i njihovog odstrela. Ovo se može ispitati teoretski, pronalaženjem mogućih modela, a korišćenjem i proverom hipoteza zasnovanih prema istraživanjima međusobnog uticaja gustine plena i predatora,kao I ostalih faktora koji utiču na demografiju populacija…
Prehrambene potrebe vuka smo navodili,te I projekcije ukazuju na uzajamni uticaj gustine vuka I gustine plena,a koje čovek može kontrolisati….,uz uvažavanje fluktirajućih faktora.Tako se recimo važnost vuka u smrtnosti papkara može znatno razlikovati između godina,ali I pozicija unutar područja, a zavisi od dostupnosti plena ( težine, brojnosti, vrsta, ranjivosti …). Takodje smrtost od drugih činilaca ( lov od ljudi, drugih predatora, bolesti….) može biti važnija od ubijanja vuka….Lov ljudi i predatorstvo vuka, čak i ako su slični u intenzitetu, mogu imati različitu demografsku važnost, jer utiču na različite starosne i polne grupe…
Vuk vrši veći pritisak na mlade, što omogućava relativno veći opstanak reproduktivnih životinja, čime se stvara mogućnost kompenzovanja gubitaka u godinama koje dolaze. Sa druge strane lovci su recimo u slučaju divljih svinja, skloni ulovima većih životinja, te utiču na više starosne grupe, pa često stradaju oplođene ženke. Pritom, važnost starosne grupe koje imaju najveći uticaj na populaciono povećanje, varira zavisno od dostupnosti hrane….Naveo sam neke segmente, da bi se shvatila širina problema,koji ustvari nije veliki,ako se sprovodi,I zavisi od sadejstva struke I lovaca. Uloga lovaca je veoma važna jer nije dovoljno samo nešto hteti,već disciplinovano sprovoditi struku I unapredjivati lična znanja, te I loviti obilnije.
Dodaću I malo odstupiti od prethodnog, ali je ipak povezano - Recimo imamo slučaj veoma perspektivne lovne vrste - divlje svinje, za koje imamo odlične uslove, ali nemamo odgovor zašto ih tako malo imamo I lovimo. Prim : 2000.godine u Srbiji je utvrđen broj divljih svinja iznosio 7.603 komada, pri čemu je 89,74% (6.823 komada) bilo u lovištima centralne Srbije ( 55 165 km2 ), a 10,26% u Vojvodini ( 21,500 km2). Broj se povećavao tako da je 2007. u Srbiji bilo 12.412 divljih svinja, od togau Centralnoj 11.066 komada (89,15%). Tokom 2000. odstreljeno je 1.114 komada, od toga 884 (79,35%) u Centralnoj Srbiji, a 20,65% u Vojvodini. Podaci iz 2006. kažu da su tokom godine odstreljene 3.003 divlje svinje, a od tog broja u Centralnoj je odstreljeno 2.435 (81,08%). Bez zalaženja u analizu,na prvi pogled statistika kaže da brojnost I odstrel rastu…Medjutim U Asturiji ( 10.604 km2 )-Španija, tokom sezone lova 1994/95, legalno je ulovljeno 1744 divlje svinje, dok je u sezoni 2005/06, broj odstreljenih divljih svinja povećan na 6284, a neki autori smatraju da se povećanje brojnosti divljih svinja odnosi na smanjenja populacija vuka....
Za stanje kod nas uzrok može biti i vuk, iako je broj odstreljenih ili ubijenih divljih svinja od vukova nezavisan za procenu njihove populacije, a teško je generalizovati rezultate smrtnosti divlje svinje. Procena stope smrtnosti zavise od procena populacije, a dobro je poznato da je u otvorenim lovištima teško prebrojati divlje svinje, zbog velikog radijusa kretanja, skrivanja i kretanja te obrazaca migracija....Pritom je potrebna detaljnija i adekvatna analiza,prirasta,stvarnih stradanja... ali se mora krenuti od pretpostavke da pored srna, divlje svinje čine važan deo ishrane vuka na većem delu prostora kojeg naseljava kod nas,.....Primer iz nekih delova bivšeg SSSR : prema istraživanjima jedan čopor vukova godišnje konzumira 50 do 80 divljih svinja....,...Pritom uvek treba imati u vidu da su plen većinom mlade kategorije koje predstavljaju od > 77% do čak 94% od svih divljh svinja koje pojedu vukovi ( Italija, Poljska, Španija ),
јуче купујем муницију у ниш и док се ја пакујем долази дечко, купује 6ице и 2јке. ја га питам да ли се то спремају за лију, а он каже "каква лија, камо среће, вукови нам се спустили до села!" где? "околина житорађе"
ако су по овом топлом времену дошли до села, онда мислим да је свима јасно шта би било да је ударила јака зима
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану
Jaka zima može različito delovati na dešavanja u lovištu, a predvidjanja obrasca ponašanja vuka može biti povezano sa dostupnošću divljeg plena ( kategorija, vrsta, brojnosti….). Približavanje naseljenim mestima može biti znak nedostatka divljeg plena,praćenje kretanja istih…,ali I iskustveno ponašanje odredjenih čopora ili jedinki. Ako bi lovci sa tog terena znali suštinu navedenog, mogli bi predvideti šta će se dalje dešavati I preduprediti eventualne negativne pojave.[i][/i
Posmatrajući tragove i prateći kretanje i puteve kojima se kreću,zatim slušajući izvestaje sa terena od strane drugih lovaca,pokazalo se da je pored uticaja vremenskih prilika,i situacija koje one stvaraju ,veliki uticaj na maršrute vuka ima dostupnost hrane..Hoću da kazem da su na terenima naseg LU "Mali Jastrebac "Merošina, prisutnost divljih deponija,mesta gde lokalne klanice bacaju ostatke iz proizvodnje ,faktori koji po meni utiču u mnogome na njihovo kretanje i navike.
Skoro identicni pravci kretanja,iste staze kojima se krecu govore tome u prilog.
Misljenja sam da ta dostupnost ovih "mrtvih" hranilista(na neki nacin-mrciništa) utice na kretanje, a ne same vremenske prilike koje im olaksavaju ili otezavaju hvatanje zivog plena...
Dobar pogled!
P.S (kolega ssekir, ima li gusaka kraj Morave?)
немам појма колега ја јесам нишлија, али живим у белој цркви у банату. овде их има, али не можеш да им ухватиш ни главу ни реп куда се и (нарочито) кад крећу.
на тему:
могуће је и да су кланичне депоније разлог силаска вукова, али овај човек ми је деловао и узнемирено и релативно беспомоћно. не верујем да би се тако понашао без разлога
Bog da mu dusu oprosti. Pozdrav Daki, vidimo se u vecnim lovistima !
arnotije Offline
· 24.07.2025. 21:28
Бог да му душу прости, породици живот и здравље.
davorcalic Offline
· 24.07.2025. 19:00
Moje saučešće Darkovoj porodici i prijateljima, veoma sam ga poštovao... Nek mu je slava... Pozdravi Lalu i Mrvicu...
alex Offline
· 24.07.2025. 18:30
Sada primio poruku da je DakiNS.preminuo. Predivan čovek,prijatelj,lj udima,nemam reci kojim bih ga opisao! Darko lovi večnim lovištima sa svojim bretonima. 😞😞😞
AcaNik Offline
· 24.07.2025. 15:13
Наш колега и душа овог форума, DakiNS је умро данас. Нека му је лака земља и да има одличну екипу у вечним ловишти
Lela Offline
· 17.05.2025. 12:37
Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!
tomo vrbas Offline
· 20.04.2025. 08:48
Христос Васкресе.
Planinko011 Offline
· 04.11.2024. 07:37
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻