Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: ЗАКОН О ОРУЖЈУ И МУНИЦИЈИ 2016.

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
ЗАКОН О ОРУЖЈУ И МУНИЦИЈИ 2016.
kolega_LOVEc
 [xhide]

tomo vrbas kaže:

Tu smo zbog policije i sudstva,a ne zbog nas ovde su organi reda krivi "NEKOLIKO PUTA DO SADA PRIJAVLJIVAN U MILICIJU I NIKO NIJE REAGOVAO" znaci oni nisu odradili svoj posao pa ajde opleti po lovcima!

I ja se slazem sa konstatacijom. Izghleda da sluze samo da sprovode kaznene mere. U mnogo slucajeva pucnjave ovakvog tipa se moglo reagovati ranije...Hmm, kao da nas neko namerno hebe u glavu, zazmurus na kriminalce, nenormalne, i sl. ,
pa onda izadjes u javnost sa izjavom tipa, nijedna restrikcija oruzja nije dovoljna , vidite sta se radi svakodnevna ubistva i napadi......da nas ne boli glava zabrani svima oruzje.KoTuKoga
Cak i novi zakon kad se procita, njima stavlja obavezu administracije, a ovlascenja su poosiroka, sve drugo mora neko da im svari i servira gotovo pod pretnjama potezanja odgovornosti.[/xhide]
Vim vi repellere licet

IvicaL
 Jesam li ja lud ili je isti taj pravilnik morao da potpise isti taj ministar ????
A sad ga navodno prvi put vidi ????
lala, pa sta

DakiNS
 Mislim da bi Naprednjaci trebali dobro da preispitaju pozere koji im urušavaju ugled.
Kada su birani na funkcije u lovačkim savezima svi su isticali stranačku pripadnost.
Mislim da je Gospodin Lovac pokazao pozerima kako se sa malo truda mnogo uradi, umesto da nas sramote gde god stignu. Nisam stranački opredeljen a sumnjam da ću i biti , ali mislim treba ceniti trud.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

Lala
 Momci, ako se pokaže da je Pravilnik o zdravstvenoj sposobnosti zaista stavljen van snage-povučen, to jeste veliki korak, ali je samo PRVI korak u izmenama propisa koje bi trebalo da relaksiraju držanje oružja. Čak bih rekao da ukidanjem Pravilnika o zdravstvu nije uradjeno ni 50% potrebnih izmena kako novi propisi ne bi desetkovali lovačko članstvo, a bavljenje lovom poskupeli i iskomplikovali do nepodnošljivosti.
Ovo što kažem nikako ne umanjuje činjenicu da je valjda prvi put do neke izmene propisa došlo na inicijativu lovačke raje, što potvrdjuje i tekst odluke Skupštine LSS gde se konstatuje da je SKupština LSS razmatrala brojne inicijative i sugestije svog članstva!
A u istoj toj odluci http://www.ekolss.com/Odluka_3.jpg pod tačkom 2. piše i sledeće: 'Skupština ovlašćuje i obavezuje predsednika LSS da u što kraćem roku inicira sastanke u nadležnim Ministarstvima i sa nadležnim ministrima u cilju postizanja dogovora oko izmena Zakona o oružju i municiji, Zakona o porezima na upotrebu, držanje i nošenje dobara kao i pratećih pravilnika'

E pa sad bi Šormaz, ali ne samo on, morao da objasni šta je to najkraći mogući rok! Čanak je imao pokaznu vežbu i uradio posao za manje od nedelju dana! A od skupštinske odluke koja OBAVEZUJE predsednika LSS je prošlo više od dve nedelje. Možda je Šormaz imao pametnijeg i prečeg posla? Ili možda nije mogao da odradi ono što mu je bila obaveza-i u jednom i u drugom slučaju pokazao se. Možda bi i predsednik Skupštine LSS Uroš Djoković mogao da kaže nešto o tome kako se (ne) sprovode skupštinske odluke? Možda bi i neki fikusi u UO LSS morali da objasne zašto nisu insistirali na toj obavezujućoj odluci Skupštine LSS, najvišeg organa saveza?!
Šta mislite da li će ga neko iz organa LSS pitati da objasni šta se desilo?

Posle objavljivanja teksta na naslovnoj strani o izjavi N.Čanka, večeras sam malo zavirio na Fejsbuk da vidim reakcije, i mogu vam reći da tamo pletu rafalno, uglavnom na grupama posvećenim lovu i lovstvu!

NEZVANIČNA INFORMACIJA KOJU SAM SAZNAO IZ POUZDANIH IZVORA PRE PET MINUTA: izgleda da će kompletan set ovih novih pravilnika biti POVUČEN!!!!

Ako se ova informacija pokaže kao tačna, to je najbolji dokaz da lovci koji su ujedinjeni i složni kao što su bili sada u inicijativi za izmenu propisa, mogu da urade ogromne dobre stvari jer imaju snagu i brojnost koju svaka vlast mora da respektuje!!! Mislite o tome i u nekim sledećim prilikama!!!
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

neca90
 Ja bih s vama zeleo da podelim jedno svoje razmisljanje, a ujedno i da dam predlog, pa ako oni koji se zalazu za interese lovaca prate nas portal neka uzmu u obzir i ovo.

Naime, vise je nego jasno da se radi na razoruzavanju naroda. Na to ne treba trositi reci. Prvo je zabranjeno nosenje oruzja pod idiotskim izgovorima, zatim uvedeni lekarski pregledi, onda najdebilniji instituti tipa opravdanih razloga, periodicnih pregleda... Moje je misljenje da ce sledeci korak ici ka tome da se zabrani posedovanje pojedinih kategorija oruzja koje su danas jos nekako dozvoljene za posedovanje. Kada govorim o tome, mislim prevashodno na kratke cevi, pistolje i revolvere.

Ako nam jednog dana zabrane da posedujemo kratke cevi, pod izgovorom "sta ce to civilima, to treba da imaju samo sluzbe bezbednosti, vojska i policija, drzava time salje signale kako je nemocna, neke evropske drzave su vec zabranile...", znajte da nije daleko dan kad ce nam zabraniti posedovanje i dugih cevi! Nimalo nemojte imati sumnje u to, dame i gospodo! To kad jednom krene, to ima da tera do potpune zabrane svog vatrenog oruzja, kratkog i dugog, lovackog i nelovackog!

Stoga MOLIM nase predstavnike da prilikom borbe sa ovakvim debilizmima ni po koju cenu ne prave razliku izmedju pusaka i pistoljia! Pri svakom potpisivanju dokumenata, pri svim pregovorima UVEK NAGLASAVATI DA SE BORIMO ZA TO DA LOVACKO ORUZJE BUDE U ISTOM RANGU SA PISTOLJIMA I REVOLVERIMA I DA SE NABAVLJA POD IDENTICNIM USLOVIMA! Dozvolimo li im da nam zabrane pistolje, proci cemo kao Rumuni pod Causeskuom, ili Englezi pod onim idiotom Blerom! Ili kao Japanci! Da ne nabrajam dalje. Ogroman broj nas lovaca je u isto vreme vlasnik i kratkih cevi, neki cak i vise komada! Do zadnjeg atoma snage se moramo boriti da nam se ne uskracuje pravo na posedovanje pistolja! U suprotnom, ima da nam zabrane i puske, samo u drugoj fazi!

Nadam se da ce nasi predstavnici imati sluha za ovo sto pisem, jer je stvar vise nego ozbiljna! Prirodno je pravo svakog coveka da poseduje podjednako i pusku i pistolj! Te se dve stvari ne smeju odvajati. Zabrane li jedno-zabranice i drugo! U to nemojte imati sumnje.

DakiNS
 Kolega ispustio si iz vida da su predsednici lovačkih saveza članovi stranke koja je na vlasti i koja većinom glasova u skupštini donosi takve zakone. Da li misliš da će oni ustati protiv politike svoje stranke ???????
Prethodna vlast po naredbi spolja je donela kretenski zakon a ova ga nadograđuje , da li je nalogodavac isti ????

neca90
 Daki, jesi ti u pravu, ali danas videsmo da je moguce da lovci i vlasnici oruzja ostvare uticaj u zastiti svojih prava, samo li se malo potrude. Pa ako smo mogli da budemo slozni i izdejstvujemo povlacenje pravilnika, isto tako treba da budemo slozni i predupredimo svaku zabranu posedovanja pistolja! To sam hteo da kazem.

DakiNS
 Iskreno ja još nisam siguran da će do toga doći, ali te podržavam što se tiče izjednačavanja , pod zajedničkim imeniocem - vatreno oružije.

[xhide]Nekako mi čudno da u predizbornoj kampanji SNS da LSV da poentira pred 60 000 lovaca i više stotina hiljada imaoca vatrenog oružija. Istina LSV je minorna stranka , tako da ne vidim da će se okoristiti. Čanku skidam kapu na angažovanju što ide na obraz Šormazu i Milovančevu (ukoliko ga imaju).[/xhide]

neca90
 Daki, mi kao pojedinci ne mozemo nista, ali kao slozna skupina - mozemo mnogo!

A sto se tice ovog drugog dela... slazem se ja s tobom, s tim sto bih ja umesto termina "cudno", koji si ti upotrebio, upotrebio termin "nelogicno"... Tu mesta iznenadjenjima nema. A za ostalo se slazem.Nikada ne bih podrzao Canka, jer je separatista i autonomas, ali, sto bi ti rekao, treba svi da mu skinemo kapu, jer je jedini od poslanika preko koga se cuje nas glas i jedini koji nas trenutno brani. A to je za svaku pohvalu, bez obzira na druge stvari u koje necu da ulazim, jer nije ni mesto, ni prilika, ni vreme.

DakiNS
 Na žalost tu nema sloge. prvo što ne biramo prave ljude da nas predstavljaju u savezima , drugo što i ti izabrani idu na skupštinu saveza da bi bili viđeni i probali gulaš, treće što uopšte ne znamo da li je rukovodstvo LSS izabrano po pravilniku. Ne bih da ulazim u politiku , ali se politika uvukla među nas lovce jer smo to dozvolili. Napraviću malu digresiju . U Srbiji ima skoro 60 000 stanovnika hrvatske nacionalnosti , a otprilike i toliko lovaca , plus xxxxx imaoca oružija . Hrvatska traži po automatizmu poslanika u skupštini a mi nesposobnjakovići nikada nismo tražili svoje mesto u skupštini . Ovi pozeri koji bi trebali da nas zastupaju gledaju samo svoj interes ili su po naredbi na tim mestima da bi ubrzali sahranu lovstva ,tako da sam poprilično skeptik.

neca90
 Nisam ni ja preveliki optimista, ali gajim nadu da ce biti napretka! Uhvatili smo zalet, i to je dobro. Vazno je gurati napred. Uz izjednacavanje dugih i kratkih cevi!

mihailo
 Čitajući upise na ovoj temi,temi lovacka udruzenja i LSS sve sam ubeđeni da bi trebalo otvoriti novu temu sa nazivom Reorganizacija lovstva ili sl.

Organizacija lovstva se pokazala kao najblaže rečeno nefunkcionalana a dokaz da je tako je i sama inicijativa koja je išla preko političara umesto da ide preko organizacije koja pedstavlja lovce.

Sistem sam po sebi je prevaziđen treba ga menjati a ne krpiti.

Lala
 Malo da se našalimo: reakcija na vest o mogućem ukidanju pravilnika -luda baba, a još ludji onaj ko joj dao oružje

https://www.facebook.com/bracaratnici...306328311/

Lala
 Dana 31. marta od strane Sindikata lekara i farmaceuta upućen je dopis ministru zdravlja sledeće sadržine:

Извештај изабраног лекара о здравственом стању и промени здравственог стања физичког лица за држање и ношење оружја
Март 31, 2016
МИНИСТАРСТВО ЗДРАВЉА
СЕКТОР ЗА ОРГАНИЗАЦИЈУ ЗДРАВСТВЕНЕ СЛУЖБЕ
Немањина 22-26, Београд
ПРЕДМЕТ: Извештај изабраног лекара о здравственом стању и промени здравственог стања физичког лица за држање и ношење оружја
Синдикат лекара и фармацеута Србије Вам се обраћа у циљу појашњења обавеза изабраног лекара по основу Правилника о утврђивању здравствене способности физичких лица за држање и ношење оружја („Сл.гласник РС“, БР.25/2016-даље: Правилник).
Наведеним Правилником, у оквиру лекарског прегледа предвиђена је обавеза изабраног лекара да изда Извештај о здравственом стању физичког лица (не само осигураника) за држање и ношење оружја-Образац бр.1, а затим, ако дође до промене здравственог стања физичког лица изда и Извештај о тој промени одн. Образац бр.4.
С обзиром на предвиђене дужности изабраних лекара молимо Вас да нам одговорите на следећа питања:

Да ли је Номенклатуром здравствених услуга на примарном нивоу здравствене заштите предвиђена таква услуга?
Да ли је издавање извештаја изабраног лекара физичком лицу право из обавезног здравственог осигурања?
Ко издаје извештај у случају да физичко лице нема изабраног лекара или нема здравствено осигурање?

Закон о здравственој документацији и евиденцијама и области здравства у члану 33 дефинисао је који се обрасци користе у систему здравствене заштите. С обзиром да Извештај о здравственом стању физичких лица није предвиђен овим обрасцима, Синдикат лекара и фармацеута Србије сматра да сачињавање наведених извештаја не припада правима из обавезног здравственог осигурања, самим тим што ни што ни наведени обрасци за њихово сачињавање нису у оквиру образаца који се користе систему здравствене заштите.
Стога, Синдикат лекара и фармацеута Србије заступа став да се изабраним лекарима не може наметнути обавеза да у оквиру редовног радног времена, и у оквиру услуга из обавезног здравственох осигурања пружају ове услуге.

Мишљења смо да би РФЗО и Министарство здравља морали да размотре овај проблем, заузму заједнички став и у писаној форми директорима домова здравља доставе упутство о начину пружања спорних услуга.
Наш предлог је да се услуге изабраног лекара предвиђене Правилником о утврђивању здравствене способности физичких лица за држање и ношење оружја могу пружати само ван редовног радног врмена и наплаћивати као ванстандардне услуге.
Београд, 28.03.2016. године.
Потпреседник
Синдиката лекара и фармацеута Србије за Примарну здравствену заштиту
Др Славица Софронић
специјалиста медицине рада
Председник
Синдиката лекара и фармацеута Србије
Др Раде Панић
спец. aнестезије и реаниматологије

Izvor: http://www.sindikatlfs.rs/izvestaj-iz...og-lekara/

Dakle, ako ja dobro razumem navode ovog dopisa, lekari nisu uopšte raspoloženi da vrše ocenu zdravvstvene sposobnosti, a i ako budu vršili, hoće da im se to dodatno plati.

Lala
 A evo šta je danas posle podne objavljeno na sajtu Lovačkog saveza centralne Srbije:

Комисија за предлог измена правилника донетих у складу са новим Законом о држању и ношењу оружја, коју је формирао Управни одбор Ловачког савеза Србије, заседала је у пуном саставу 12. априла, ове године, у Крагујевцу.

И, на овом скупу, указано је на све проблеме које код ловаца Србије, доносе садашњи правилници, пре свега Правилник о утврђивању здравствене способности физичких лица за држање и ношење оружја. Неопходно је да поједине одредбе остану као што је утврђивање психофизичке способности, а све друге које нарушавају интегритет личности ловаца, пре свих старих, тражећи од њих здрaвствене појединости као да су „пилоти суперсоничних авиона“.

Било је доста речи и о предлогу измена Правилника о обуци у руковању ватреним оружјем, условима за бављење поправљањем и преправљањем оружја и прометом оружја и муниције.

Сви предлози за измену правилника, који су већ усаглашени, биће у писаном облику ускоро достављени надлежним министарствима на даљу процедуру.

Izvor: http://www.lovackisavez.rs/news.php?r...admore=329

mihailo

Lala kaže:

Dana 31. marta od strane Sindikata lekara i farmaceuta upućen je dopis ministru zdravlja sledeće sadržine:

Извештај изабраног лекара о здравственом стању и промени здравственог стања физичког лица за држање и ношење оружја
Март 31, 2016
МИНИСТАРСТВО ЗДРАВЉА
СЕКТОР ЗА ОРГАНИЗАЦИЈУ ЗДРАВСТВЕНЕ СЛУЖБЕ
Немањина 22-26, Београд
ПРЕДМЕТ: Извештај изабраног лекара о здравственом стању и промени здравственог стања физичког лица за држање и ношење оружја
Синдикат лекара и фармацеута Србије Вам се обраћа у циљу појашњења обавеза изабраног лекара по основу Правилника о утврђивању здравствене способности физичких лица за држање и ношење оружја („Сл.гласник РС“, БР.25/2016-даље: Правилник).
Наведеним Правилником, у оквиру лекарског прегледа предвиђена је обавеза изабраног лекара да изда Извештај о здравственом стању физичког лица (не само осигураника) за држање и ношење оружја-Образац бр.1, а затим, ако дође до промене здравственог стања физичког лица изда и Извештај о тој промени одн. Образац бр.4.
С обзиром на предвиђене дужности изабраних лекара молимо Вас да нам одговорите на следећа питања:

Да ли је Номенклатуром здравствених услуга на примарном нивоу здравствене заштите предвиђена таква услуга?
Да ли је издавање извештаја изабраног лекара физичком лицу право из обавезног здравственог осигурања?
Ко издаје извештај у случају да физичко лице нема изабраног лекара или нема здравствено осигурање?

Закон о здравственој документацији и евиденцијама и области здравства у члану 33 дефинисао је који се обрасци користе у систему здравствене заштите. С обзиром да Извештај о здравственом стању физичких лица није предвиђен овим обрасцима, Синдикат лекара и фармацеута Србије сматра да сачињавање наведених извештаја не припада правима из обавезног здравственог осигурања, самим тим што ни што ни наведени обрасци за њихово сачињавање нису у оквиру образаца који се користе систему здравствене заштите.
Стога, Синдикат лекара и фармацеута Србије заступа став да се изабраним лекарима не може наметнути обавеза да у оквиру редовног радног времена, и у оквиру услуга из обавезног здравственох осигурања пружају ове услуге.

Мишљења смо да би РФЗО и Министарство здравља морали да размотре овај проблем, заузму заједнички став и у писаној форми директорима домова здравља доставе упутство о начину пружања спорних услуга.
Наш предлог је да се услуге изабраног лекара предвиђене Правилником о утврђивању здравствене способности физичких лица за држање и ношење оружја могу пружати само ван редовног радног врмена и наплаћивати као ванстандардне услуге.
Београд, 28.03.2016. године.
Потпреседник
Синдиката лекара и фармацеута Србије за Примарну здравствену заштиту
Др Славица Софронић
специјалиста медицине рада
Председник
Синдиката лекара и фармацеута Србије
Др Раде Панић
спец. aнестезије и реаниматологије

Izvor: http://www.sindikatlfs.rs/izvestaj-iz...og-lekara/

Dakle, ako ja dobro razumem navode ovog dopisa, lekari nisu uopšte raspoloženi da vrše ocenu zdravvstvene sposobnosti, a i ako budu vršili, hoće da im se to dodatno plati.

Da ,da ,dodatno placanje,njima nikad dosta..........

pavlepavlaka
 Izvinite da pitam i po kom zakonu ja sada polazem za pusku i pisem novom ili starom? Confused
А у руке Мандушића Вука биће свака пушка убојита!

Tomash
 Ih bre Pavle....

Do sada si mogao poloziti za pusku 30 puta, trebalo je samo otici na streliste.

Imas internet, imas google,
pretrazi i nadji broj telefona, pa zovi streliste gde gde mozes da polazes, i ne ocekuj da ti neko drugi to uradi za tebe...

Mrdni se malo.

Baki58
 Ja mislim da bih ipak trebalo da mi dobivamo lekarsko uverenje,ako vec mora onda da to bude od izabranog lekara ili nekog specijaliste opste prakse. Ali svima zinulo dupe za pare, hoce nesto da dobju i ostali speCenzurisanoti da ih ne nabrajam.Samo jos nesto su zaboravili a to je pregled za visinu jer su nase ceke ipak iznad zemlje, i moze da se desi svasta
Branislav

mb-bb
 Pričam veceras sa kumom koja je ljekar opšte prakse i kaže da je bila danas na sastanku u vezi oruzja. Ako sam je dobro shvatio mada ni ona nije sigurna 100% sta će do kraja biti jer su imali dosta pitanja na koje im nisu znali odogvoriti trebalo bi ovako biti. Postoji obrazac koji lice traži da se popuni od strane izabranog ljekara sa svim dijagnozama koje pacijent ima i onda pacijent nosi u sup. U supu nakon pregleda obrazac sluzbeno šalju nazad u pravnu sluzbu doma zdravlja i do izabranog ljekara koji izdaje potvrdu za dobijanje oruzja koja vazi 5 godin uz obavezu ljekara da prati pacijenta o promjenama zdravstvenog stanja. Ja joj kažem nesto mi to komplikovano i ako će tako biti koliko će trajati procedura dobijanja potvrde, kaže i ona isto ali tako su im danas rekli... Postoji spisak dijagnoza sa kojima lice nema pravo na oruzje. Rekla je da će mi sutra javiti pa ću napisati.
Sad, sta će od toga na kraju biti, živi bili pa vidjeli iveli
Svaka budala ima svoju srecu u zivotu, a ja imam lov...

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
КОРИШЋЕЊЕ СРЕДСТАВА ИЗ ФОНДА ЗА РАЗВОЈ ЛОВСТВА PROPISI O LOVU 106 27.07.2019. 16:13
СТАТУТ ЛОВАЧКОГ САВЕЗА ВОЈВОДИНЕ PROPISI O LOVU 15 05.06.2015. 22:21
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 12
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА
ТАКМИЧЕЊЕ У КУВАЊУ САЈАМСКОГ ГУЛАША
ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА ЛОВАЧКОГ САВ...
ОТВОРЕН 15. МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ ЛОВА, РИБОЛОВА И ...
15. sajam lova, ribolova i lovnog turizma Kraguj M

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,632,431 posete www.srbijalov.com