Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Zastava M70

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Zastava M70
Cvele
 Pa dobro... videcemo Smile
srbijalov Lov je za mene život =))) srbijalov

canis aureus

Cvele kaže:
Shock onda bolje da uzmem sa Battue nisanom i to je to Siroma

... sa Battue će pogađaš precizno i na 300 meteri ... šta znadu deca šta je 200 meteri Jaooo

Uglavnom je Battue predviđen za nešto drugo, a to drugo je potpuno drugačije od onoga što tebE treba!Stari ... sem ako ne'š da opet promeniš lovne terene i tako to Selja
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

Cvele
 Pa jeste tako... ali sta da se radi, mislio sam dok ne skupim toliko para, da ne kupujem ove jeftinije ako vec nema svrhe da ih stavljam....

canis aureus
 ... ta ondaK uzNi sa obični mehanički nišanii i peglaj dok si ne priuštiš neku ozbiljniju optiku jer je stvarno i potrebna za taj kalibar!
A Battue ti može kasnije bit' na smetnju ako se odlučiš za nekiJ opt.nišan šireg objektiva koji su uglavnom i poduži i tako to ... a za taj kalibar lično bih birao neki od minimum x50 pa naviše(x52 ili x56)
Dim

Cvele
 Odobreno

Podunavac

canis aureus kaže:
... ta ondaK uzNi sa obični mehanički nišanii i peglaj dok si ne priuštiš neku ozbiljniju optiku jer je stvarno i potrebna za taj kalibar!
A Battue ti može kasnije bit' na smetnju ako se odlučiš za nekiJ opt.nišan šireg objektiva koji su uglavnom i poduži i tako to ... a za taj kalibar lično bih birao neki od minimum x50 pa naviše(x52 ili x56)

Zašto bi birao toliko objektiv za taj kalibar? Promer objektiva je bitan za veću propusnost svetla za lov po lošim svetlosnim uslovima. Ne vidim zašto bi bio vezan za kalibar. Veće uvećanje da, zbog mogućnosti korištenja ovog kalibra na većim daljinama (ko voli), ali promer objektiva može i 40 mm ako ne planira da lovi u sumrak ili pred svitanje. A može i 40 mm uz bateriju.
Što se tiče Battue nišana oni su obično pomereni prema ustima cevi (zadnji nišan) zbog visoke rampe, baš iz razloga da ne zapinju za objektiv optičkog nišana. Ali mogu da smetaju kad se gleda kroz objektiv velikog promera jer su visoki.
Tri prsta 2Kolce

canis aureus
 ... ti pitaš ti odgovaraš Confused
Pošto namenski uzima .300WinMag za lov DS i predatora zna se kada su te živuljke najaktivnije, zar ne?!
Ko to neznade, baš tada kada su i uslovi smanjene vidljivosti!(sumrak, noć, praskozorje i td)
A jesil porediJo prilikom gađanja na većim daljinama, 300+m, x40 i x50(56)? Meni je "lepše" sa x50 Yes
...
Dim

canis aureus
 ... pa za Battue se slažeš da bi smetao, kako i sam napisaK, jel?
Nisam 100% siguran ali npr znam da kod Brow.Bara Battue sam morao ra "zarežem" da bi opt.nišan leg'o kako treba tj da se ne bi oslanjao na isti! a višljih Leupoldovih prstenova nije bilo pa ...
Dim

Podunavac

canis aureus kaže:
... ti pitaš ti odgovaraš Confused
Pošto namenski uzima .300WinMag za lov DS i predatora zna se kada su te živuljke najaktivnije, zar ne?!
Ko to neznade, baš tada kada su i uslovi smanjene vidljivosti!(sumrak, noć, praskozorje i td)
A jesil porediJo prilikom gađanja na većim daljinama, 300+m, x40 i x50(56)? Meni je "lepše" sa x50 Yes
...

Uz sve dužno poštovanje prema kolegi Cveletu čini mi se da ni on još nije siguran šta će da lovi, gde, kada i kako.
Ne pucam na daljine 300 i više metara ni po danu a kamoli noću (na divljač), pa nisam ni isprobavao. A iskreno rečeno mislim da nije baš ni izvodivo po mraku na divljač pucati (i pogađati) na 300+ metara. Što se tiče lova po noći normalna stvar je da je bolji veći promer objektiva, to stoji i u mom prošlom upisu. Premda lično smatram da je promer 56 mm preteran i da je 50 mm sasvim dovoljno. Ali svakom po volji.
Slažem se da bi smetali Battue nišani ali više zbog visine, a manje zbog blizine. Jer su uglavnom odmaknuti od sanduka. Premda verovatno ima slučajeva gde je zadnji nišan blizu, optika dugačka a eye relief veliki.
Tri prsta 2Kolce

canis aureus
 uh uh uh ... nije se odnosilo gađanje na 300+m u noćnim uslovima već u dnevnim i ne u lovu neg' na strelištu i tako to
Dim

canis aureus
 ROđo, taman ti odgovorim na upis a ti na isti dodadneš još koju rečenicu te ili moram da dopunjavam novim ili ...Confused
Dim

Podunavac
 Nisam ja ni savetovao Cveleta da uzme 40 mm umesto 50 mm, samo sam rekao da nemora 56 ili 50 mm i da može i 40 mm. Razlika je u ceni između recimo istog proizvođača i serije 3-9X40 i 3-12X50 i to značajna. A čovek već reče da kuburi sa parama.
Tri prsta 2Kolce

canis aureus

Podunavac kaže:
Nisam ja ni savetovao Cveleta da uzme 40 mm umesto 50 mm, samo sam rekao da nemora 56 ili 50 mm i da može i 40 mm. Razlika je u ceni između recimo istog proizvođača i serije 3-9X40 i 3-12X50 i to značajna. A čovek već reče da kuburi sa parama.

Nije samo razlika u ceni značajna već je između navedenog u svemu značajna razlika!!! Da si naveo 3-9x40 i 3-9x50 pa i 'ajde ali ovo je već ohohohoo različito!
...
3-9x > 9:3=3
3-12x > 12:3=4
;)
Dim

Cvele
 Hvala vam obojici na savetima, nadam se da cu naci nesto sto odgovara i meni, a i da bude pogodno za taj kalibar... Odobreno

Podunavac

canis aureus kaže:

Podunavac kaže:

Nije samo razlika u ceni značajna već je između navedenog u svemu značajna razlika!!! Da si naveo 3-9x40 i 3-9x50 pa i 'ajde ali ovo je već ohohohoo različito!
...
3-9x > 9:3=3
3-12x > 12:3=4
;)

Namerno sam naveo ovu razliku, jer osim promera objektiva veliku ulogu igra i uvećanje. Kod optika namenjenih za lov noću poželjno (i preporučeno) je da uvećanje bude minimum 10X. I sama sumračna vrednost (sumračni broj) optike se uzračunava tako da se povećanje pomnoži sa prečnikom objektiva i iz toga se izvuče kvadratni koren. Što je sumračna vrednost (broj) veća to je i optika povoljnija za lov noću. Najoptimalnija optika bi upravo bila 3-12X50 (po mom mišljenju). A evo i zašto. Sa uvećanjem 3X može da se puca i na kraćim distancama, a uvežban strelac čak i na divljač u pokretu. Uvećanje 12X je sasvim dovoljno za noćni lov i lov na većim daljinama sitnije divljači. Kod uvećanja preko 12X se javlja podrhtavanje slike i potreban je čvrst i stabilan oslonac. I sa prevelikim uvećanjem je veća mogućnost promašaja ako se puca iz ruke, ili ako je lovac zadihan. Promer objektiva 50 mm je sasvim dovoljan za noćni lov a ne pravi probleme prilikom montaže i kupovine nosača kao onaj promera 56 mm.
Tri prsta 2Kolce

Darko Milosevic
 Podunavac,za sumracnu vrednost mislim da nisi u pravu.Kod varijabilnih optika je samo teoretski,najjaca na maksimalnom uvecanju.Preko 60% zuma potamni sliku i kod kvalitetnijih optika.Za sumrak je najbolja fiksna optika.

kempi
 8x56 zakon za svinje i noc ,fiksno!!

270
 U bre kempi, ne mora da bude 8x56, ja uspešno lovio i sa 4x32, noću se ne puca baš na velike daljine a tad je bitno kvalitetno staklo i da izlazna pupila nikako ne bude ispod 7mm mada meni više odgovara kada je 8mm pa 3-9x40 noću držim na uvećanju 5x B)
If the hunter does his part, the 270 will not let him down!

kempi
 Kolega ako ce mo iskreno ja ih lovim sa kineskom optikom(5000 din) i 270 zastava+ppu ali kad lovim u AT lovim sa starim Kalesom 8x56 i 338win mag kroz njega vidis da li je krmaca suprasna ili ne.Malo sale nije na odmet ali sto jest jest vidi se mnogo bolje sa fiksnim uvecanjima.
A to za velike daljine kako ko ?! Ja bas dobro vidim....

270
 Eh, Kahles, i tata bi sine, al nemada dovoljno da se iskezim kad sam kupovao optiku a sad se naviko i zadovoljan ekstra i sa ovom (bushnell Elite 4200 3-9x40) pa me žao da je menjam!
A može i noćom na dalje ako se ima kvalitetna lampa!
If the hunter does his part, the 270 will not let him down!

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
ZASTAVA M85 KARABINI 72 02.06.2025. 17:05
Zastava sa Battue nišanom KARABINI 75 24.06.2022. 13:29
Crvena Zastava - Puške sačmarice LOVAČKE PUŠKE GLATKIH CEVi 375 13.09.2016. 15:02
Bokerica M80 Crvena Zastava LOVAČKE PUŠKE GLATKIH CEVi 79 04.11.2013. 08:02
Zastava M24 (Kraljevina Jugoslavije) KARABINI 4 22.01.2011. 13:28
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 13
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
ПРЕГЛЕДАНО 1.000 ОЧНИХ СОЧИВА
Изабрано ново руководство Ловачког савеза Во...
СКУПШТИНА ЈЕДНОГЛАСНО УСВOЈИЛА ИЗВЕШТАЈЕ И П...
ЗАКАЗАНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ЛОВАЧКОГ САВЕЗА Ц...
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,753,335 posete www.srbijalov.com