Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Vuk

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Vuk
huntinggirl1
 hvala vam, to je doživljaj iako je treći po redu, Kiss
Pas Kuca Pas 2 živim za njih, moji psi su moj život, lov bez njih nije lov!

arnotije
 Bravo 2
" Ako Kosovo nije nase, zasto od nas traze da ga damo...? Ako je njihovo, zasto ga otimaju...? A ako vec mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustrucavaju... ? "
Matija Beckovic

Sniper Hunter
 Cestitke Koleginice i da cujemo pricu slike su lepe ali napisite nesto o vasem lovu na vukaB)iveli

urosVA
 Cestitam,svaka cast... Bravoiveli
Harmonika Kolce

Milos88-Ivanjica
 Svaka cast koleginiceBravo 2
LOV JE Passrbijaloviveli

lisac
 Svaka cast koleginice!Bravo 2
Vladan

DakiNS

lisac kaže:
Svaka cast koleginice!Bravo 2
Ma šta KOLEGINICA ona je DIJANA i od sada je samo tako zovem, pa ljutila se ne ljutila

mikaccg
 Vucina je odlican,svaka cast,slika je odlicna,fali malo tona....
uvek dobar pogodak

alex
 Svaka cast koleginice lep ulov Srbijalov
Bilo kada bilo kuda u lov s Bretonom svuda

Lovac Stari
 I ja bih da cestitam, ali hteo bih prvo da cujem pricu od Srecne Lovkinje i strelca!
Kako se odvijao Lov i kako je doslo do odstrela ili moramo da pitamo nekog drugog od ucesnika.
Dobar pogled.

huntinggirl1
 adrenalin......
lov je bio fenomenalno organizovan što je normalno za žagubičane,

pri pogon se odvijao na mestu iznad smetlišta , kako ga oni zovu,
mene su ostavili na čeku prvu, zatim su rasporedili ostale lovce po čekama,

sneg pola metra, malo sunca, divna zimska idila,
čulo se par pucnja il sačmare, pogon radi kako treba.... čekam,
posle otprilike pola sata, sa leve strane čujem da nešto prti sneg, duva i jednog momenta zacvili,
sedim sa puškom u ramenu ( 308 w zrno 11,7 remington) i nedišem skoro,
proseka oko 3 metra široka,
jednog momenta samo sam videla nešto tamno da se kreće sa leve strane i nešto brže izlazi na proseku,
tog momenta sam videla sve pse koje je do sada vuk pojeo kod njih,
bio mi je pod nekim uglom 40-50 stepeni i bez razmišljanja, obarač,
onda nastaje haos, on odlazi......

lovočuvar nakon prvog pogona pita šta je bilo i normalno, ja sam htela da bacim karabin , pa jel moguće sanja....
nastavlja se drugi pogon na lepom terenu, tu je pre 3 nedelje pao vuk koji je pojeo nemačkog ovčara, nađeni ostatci u njemu,
ja se lepo namestim, čujem kretanje, a ono vepar i nazime ili tako nešto,,
gledala sam ih i uživala u pogledu,
pucalo se i ovde,
pao je lis, moj lovočuvar ga je skinuo, lep, malen i neobičan,

završava se lov idemo u dom i kreće ze....e
šta bi, koji strelac, je...b karabin.... i tako

u međuvremenu su tri momka otišla, a da mi to i nismo znali, dole u kom je pravcu otišao vuk,
druženje u puno, a lovočuvar kaže da se izaže napolje,, a napolju VUK,

e sada priča opet, zaleđen, otrovan, namešten....

u Novom Sadu je oderan i nađen je karabinski metak iz mog karabina i par sačmi,

doživljaj za pamtiti,

meni je ovo 3 vučko, ali svaki je priča za sebe,

ko je lovio taj zna,

Dobar Pogled!iveli

DakiNS
 DIJANA SVAKA ČAST - PONOS BAČKE

darkon
 CestitamBravo 2

Browningbar
 Cestitke koleginice!AplauzAplauzAplauz
Pravo u centar!
srbijalov

bracailic
 Puno čestitke koleginice.Bravo 2Bravo 2Bravo 2
Pa gde nam je na ovoj slici upravnik Peja?????
Kada god treba da se slika njega nema nigde, ali obraz udruženja uvek nam osvetli lovočuvar Kićan. Pozdrav i njima znam da posecuju ove stranice

Jank
 Koleginice POSREĆILO Vam se, čestitam i vuk nije znao baš na koga da naleti....lepo lepo....Bravo 2
Lov je stil mog života...Pas]yoursmiles.org/msmile/animal/m0218.gif

nidzamotocross

nenadx kaže:
Cestitke svima,na lepim dozivljajima i ulovima.Nidzo motokrosu,mozes li nam dati jos podataka i slika ako imas od tih crnkastih vukova.Unapred hvala.

MAlo su krupniji od sivih, ali se krecu zajedno sa njima u coporu, u ovom , iz kojeg su ovi, ovaj muzjak i zenka su bili glavni(alfa), zenka je dosta stara , vidi joj se po zubima, ja sam inace mlad za lov, pa sam samo gledao akciju, imaju duze noge pa su mnogo visi od sivih, koji su nizi na nogama, mnogo strasnije deluju.. Izvukli su se jedan za drugim, prvo muzjak pa zenka, moj otac ih je oborio, jednog sacmom, PP, a drugog karabinskim metkom, jer je imao kombinovane cevi, to je bio dozivljaj... Nemam vise slika.. Confused
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''

Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.

huntinggirl1
 ovaj tekst je moj drugar napisao o iskustvu sa vukovima,

iteresantan jr

KUDA IDU VUKOVI?

Tokom poslednjih godina svedoci smo sve intezivnijeg pritiska različitih nevladinih organizacija i pokreta za zaštitu prirode na sve strukture vlasti u cilju totalne zabrane lova ili stavljanja u režim trajne zaštite određenih životinjskih vrsta a pre svega vuka. Da li je vuk kao vrsta siroti ugroženi vule ili je ozbiljan predator koji se na području Srbije nalazi u realnoj ekspanziji?

Zeleni imaju svoje argumente koji svoje uporište nalaze pre svega u zakonodavstvu zemalja EU , pri tome ozbiljno zaboravljajući činjenicu da su te zemlje poprilično uredno eliminisale vuka sa svog područja a ono što im je ostalo od te populacije nalazi ili pod izuzetno strogom kontrolom brojnosti ili u ogradi. Da li treba podsetiti na paniku pre par godina koju je izazvao medved među stocarima kada je iz jedne Zapadno Evropske zemlje prešao u drugu i bio po odluci nadležnih organa po kratkom postupku likvidiran o čemu je i Zov pisao.

S druge strane u Srbiji postoji realno povećanje brojnosti populacije vuka u lovištima i informacije o tome stiži sa svih strana. Štete koje vuk pričinjava teško je izraziti u realnim brojevima iz prostog razloga što je nemoguće naći svaki leš koji vukovi ostave za sobom a najčešće neostave ništa, pogotovo je ova problematika izražena u brdsko planinskim lovištima.Vuk je sve prisutniji i u ravničarskim lovištima . Primer odstrela vukova u okolini Braničeva u stiškoj ravnici to nesumnjivo potvrđuje. Vuk je prisutan već decenijama i u Banatu u Deliblatskoj peščari. Vuk sve više pokazuje ozbiljno izraženu moć prilagođavanja na blizinu čoveka. Nije nikakav presedan da vukovi ulaze u naselja kako sela tako i gradove. Najsvežiji primer je vuk koji je viđen na ulazu u Zaječar iz pravca Knjaževca u blizini bolnice.

Postoje ozbiljni zagovornici teze o tome da se prihranom vuka mogu smanjiti štete na plemenitoj divljači. Ovo se treba prihvatiti sa više nego ozbiljnom rezervom jer iskustva iz lovišta Homolje ukazuju na to da vuk dolazi na mrcinište tek po izuzetno velikim snegovima i velikom mrazu kada mu je lov pre svega srneće divljači i divljih svinja onemogućen. Ovo je više puta potvrđeno u ovom lovištu. Na stranu ovoga stoji i biologija vuka koji je pre svega predatorska vrsta predisponirana da lovi. Teško je poverovati u teoriju da vuk neće pojesti srnu na čiji je trag naišao i da će se vratiti da glođe smrdljivu lešinu. U lovištima gde plemenita divljač nije brojna zasigurno da će vuk češće obilaziti mrcinište.

Naj novija dešavanja u lovištu Homolje govore o tome koliko je vuk ozbiljan predator i koliko realno velike štete može da nanese plemenitoj divljači ako se njegov broj ne drži pod strogom kontrolom. Naime polovinom marta meseca čopor vukova je na lokalitetu Petrosa zaklao jednu krmaču i dva nazimeta. Čobanin koji je čuo borbu između divljih svinja i vukova , a sve se odvijalo u neposrednoj blizini njegovog salaša , krenuo je u njihovom pravcu. Tada se dva vuka izdvoje iz čopora i krenu direktno na čobanina i njegovog psa , pri tome vukovi nisu pokazali nikakav repekt prema čobaninu. Hicima iz lovačke puške čobanin obara jednog vuka a ostali vukovi su se posle tog razbežali. Čobanin Jovan Stojković koji živi sam sa svojim malenim stadom ovaca u ovom vučjem carstvu kaže da je više puta tokom poslednjih par meseci bukvalno spasavao divlje svinje od naleta vukova. One su tražeći spas prilazile njegovom salašu i toru , veoma često zanoćivši uz samu ogradu tora. Nažalost ovaj pujt sam zakasni priča kroz suze vidno potrešen ovaj homoljski gorštak.

Po rečima Svetomira Pejića upravnika lovišta Homolje i Mihajla Gajića lovočuvara lovišta Homolje ovo nije nažalost usamljen slučaj masakriranja plemenite divljači od strane vukova. Ono što upada u oči u ovom slučaju da su divlje svinje samo otvorene i da im je pojedena jetra i slezina a da ostalo nije dirano. Ovaj podatak jasno ukazuje na to da vukovi nisu bili previše gladni jer imajući u vidu da je ovaj masakr izvršio čopor koji obitava na ovom lokalitetu i koji broji između 7 i 10 jedinki a pri tome imajući u vidu i činjenicu koliko je vremena proteklo od mometa kada je čobanin čuo zvuke borbe do mometa odstrela jasno je da su ove svinje zaklane iz obesti a ne iz realne potrebe za hranom jer u svakoj drugoj situaciji , da su realno bili gladni, ove lešine bi bile raščerečene, kažu Pejić i Gajić. Takođe napominju da je tokom protekle zime kao nikada do sada bilo problema sa vukom i štetama koje je on pričino na plemitoj divljači i lovačkim psima.

Sve ovo nedvosmisleno ukazuje na ozbiljnost problematike vuka u srpskim lovištima i nesumnjivu štetu koju ova predatorska vrsta čini na plemenitoj divljači. Posebna priča biće štete na domaćoj stoci koje će vukovi tokom narednih meseci više nego sigurno pričiniti prilikom letnje ispaše stoke.

mr Branislav Živković

kelt
 sve je ovde napisano kako i jeste, vuk mora biti prisutan kao vrhunski predator i glavni sanitarac samo njegova populacija mora biti kontrolisana da nebi doslo do prenamnozivanja ,a kako bi bile izbegnute stete na domaciom zivotinjama i prevelike stete na divljaci. vucja populacija moze da ubrzano eksplodira isto tako moze lako da nestane, strucne sluzbe moraju da prave sto preciznije procene o stanju populacije narocito gde je jako slaba i gde se dogadjaju najvece stete, tako da odstrelne kvote budu optimalne.
Mi necemo reci gde praznina zveci
Kao klepka suplja,
Mi hocemo dela velikih bez reci-
Zuljeva i znoja, stradanja i vere,
Pelina iz cije zuci pcela bere
i med slatki skuplja.
A. Santic
http://www.youtube.com/watch?v=pDIl8R...re=related

nenadx
 Cestitke hunterggirl1 na odstrelima i vrhunskim trofejima.
Dobar pogodak

Skoči na forum:

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 14
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
ПРЕГЛЕДАНО 1.000 ОЧНИХ СОЧИВА
Изабрано ново руководство Ловачког савеза Во...
СКУПШТИНА ЈЕДНОГЛАСНО УСВOЈИЛА ИЗВЕШТАЈЕ И П...
ЗАКАЗАНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ЛОВАЧКОГ САВЕЗА Ц...
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,724,206 posete www.srbijalov.com