|
Belom Municija
|
| Sniper Hunter |
Objavljen 08.01.2013. 21:54
|

Moderator

Upisa: 4753
Pristupio: 13.12.2009. 10:00
|
Danas propustih kroz chrony belom lovni metak u cal 12 /76
granulacija 4,5mm sačma 43g ( po deklaraciji na kutiji)br na poklopcu kutije je 009017 brzina V1 390 m/s to be continuited!
PS . A na žalost S&B u istoj granulaciji i gramaži 290 m/s i razvali mi rame i chrony ,odleteli poklopci za ćelije ,probana 4 metka ,ovo je prosek ,i ne preporučujem ga ma koliko je rerklamiran!
Pucano iz IŽ 27 1/1 i 1/1/2 čoka
|
| |
|
|
| igorst |
Objavljen 16.01.2013. 22:47
|

Član

Upisa: 62
Pristupio: 24.10.2012. 19:22
|
Koristim Belom desetak godina i mogu reci da je solidna municija,mnogo bolja od Grcke.Nikad nisam imao nikakvih problema sa Belomom,cena je solidna,posip sacme dobar. Jedino nesto sta mogu zamerit je sta ne pune patrone sacmom 2.75mm i 3.25mm za lov fazana i patke.
igorst 
|
| |
|
|
| aleksa |
Objavljen 16.01.2013. 23:16
|

Veteran

Upisa: 599
Pristupio: 22.10.2010. 15:52
|
igorst u potpunosti se slažem sa tobom! Belomu nedostaju te krupnoće sačme da bi pokrio neke nedostatke. Ove sezone sam odstrelio dva zeca Belomovom desetkom, efekat je odličan a što je najvažnije, nema oštećenja unutrašnjih organa već sačma ostaje odmah ispod kože. Za fazana bi idealna kombinacija bila 2,7 mm ili 2,75 mm i 3,0 mm a za zeca 3,0 mm i 3,25 mm ili 3,3 mm. Popularna osmica je gotovo nepotrebna i ja je ne planiram za sledeću sezonu.
Pri tom, domaće radnje u kojima kupujem Belom su odlično snabdevene i uvek se može naći željena krupnoća. |
| |
|
|
| Podunavac |
Objavljen 17.01.2013. 16:35
|

Lovčina

Upisa: 7756
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
Granulacija sačme 2,7 mm je donja granica za fazana i to samo dok je temperatura vazduha u plusu. Čim padne ispod nule poželjna je sačma granulacije 3 mm, pa čak i 3,5 mm. Za lov zeca min. 3 mm, a po temperaturama u minusu 3,5 mm. Pošto se kod mene sezona lova na zeca i fazana poklapa od 1. septembra do 15. januara, čim temperature padnu ispod nule koristim sačmu granulacije 3,5 mm za obe ove divljači. Ili ako nije baš jako hladno (kao ove godine) u donju cev (1/2 čok) sačma 3 mm, a u gornju (pun čok) sačma 3,5 mm. Na početku sezone dok je još toplo koristim sačmu granulacije 3 mm za obe cevi.
Lično smatram da nema potrebe za razliku u granulaciji od 0,25 mm, savim je dovoljno i 0,5 mm.
|
| |
|
|
| Milos Ca |
Objavljen 20.02.2013. 15:49
|

Mlađi član

Upisa: 31
Pristupio: 14.02.2013. 23:51
|
Belom je po meni prilicno losiji od Krusika.Cevi posle koriscenja doticne municije budu poprilicno garave,desavalo mi se da ne opali,a o posipu na daljinama preko 35m i da ne govorim....Ako ste pristalice domace municije onda je Krusik svakako bolji izbor.
MM
|
| |
|
|
| Miroslaw |
Objavljen 20.02.2013. 16:44
|

Stari član

Upisa: 362
Pristupio: 16.11.2009. 23:02
|
Milos Ca kaže:
a o posipu na daljinama preko 35m i da ne govorim zavisi sa kojom sacmom je pucano i sta konkretno ocekujes na preko 35 metara? |
| |
|
|
| Milos Ca |
Objavljen 20.02.2013. 19:00
|

Mlađi član

|
Koristio sam sacmu 3,5mm u gornjoj cevi,i mislim da bi na toj daljini bez problema trebalo doci do odstrela fazana.
MM
|
| |
|
|
| Miroslaw |
Objavljen 20.02.2013. 19:46
|

Stari član

|
Milos Ca kaže:
Koristio sam sacmu 3,5mm u gornjoj cevi,i mislim da bi na toj daljini bez problema trebalo doci do odstrela fazana. Hmm znaci kolega na osnovu promasaja fazana zakljucujete da ima los posip to i nije neki test zaprovo ne moze se ni uzeti kao neki parametar sem sto se da zakljuciti da niste lepo nanisanili. |
| |
|
|
| Neca92 |
Objavljen 20.02.2013. 20:56
|

Lovčina

Upisa: 1459
Pristupio: 14.12.2010. 19:29
|
Ispucao sam 20ak komada na patke.... Kupio sam jer sam na brzinu svratio u jednu radnju u koju inace ne kupujem lovacku opremu, a nisu imali krusik... Cev posle jednog opaljenog metka je katastrofa! Lepo se vide sitne cestice baruta (predpostavljam nesagorelog) posle pucanja jednog patrona, a cev je pre toga bila perfektno cista! Cak mi je posle Mirage sa korpicom proterao one opiljke iz cevi, pa je delovala kao da je cistta, u odnosu na sta je bila pre!
A i prosle nedelje na hajci kod Slave sam bio prisutan kad je liku puska cudno opalila, otvorio je i imao sta da vidi! Patron je bukvalno iskidan na pola, metalni deo ostao gde treba, a plasticni se zaglavio na pola cevke! Granom ga je morao izvuci iz cevi (radilo se o sacmi 3,5mm) ... Krusik je jeftiniji, a definitvno bolji od Belom, po mom misljenju...
Lovac nije ko vino ne pije i ko ide planinom samo da ubije!
|
| |
|
|
| Podunavac |
Objavljen 20.02.2013. 22:06
|

Lovčina

|
Ne mogu baš mnogo da pričam o Belomu pošto ga nisam mnogo ni koristio. Ali evo mog iskustva sa Belomom. Pre 3 godine na sajmu u N. Sadu je bio veoma povoljan sa cenom, pa sam uzeo jednu kutiju čisto za probu iz znatiželje. Što se tiče odstrela nisam sa njim imao nikakvih problema i da budem iskren nisam video neku razliku u odnosu na Mirage koji inače koristim. Međutim kada sam došao kući iz lova veliko iznenađenje. Cevi prljave kao da sam ih koristio umesto odžaka za peć. Jedva sam ih očistio. Tako da više nisam koristio Belom samo iz tog razloga.
Kolega Miloše promašaj na 35 m može da bude i tvoja greška i ne mora da bude kriva municija. Posip sačme se proverava standardno propisanom metodom, a ne može se oceniti odokativno (čak ni ako se puca na vodenu površinu).
|
| |
|
|
| Milos Ca |
Objavljen 21.02.2013. 02:12
|

Mlađi član

|
Ispucao sam 20 patrona belom municije(sve na divljac) i imao sam jedva 30% odstrela,sa RC patronima taj procenat prilicno raste....cevi garave kao cunak.To me je naucilo da ne stedim na municiji,inace imam jos desetak belom patrona koje ni u ludilu necu staviti u pusku.
MM
|
| |
|
|
| Podunavac |
Objavljen 21.02.2013. 18:29
|

Lovčina

|
Milos Ca kaže:
Ispucao sam 20 patrona belom municije(sve na divljac) i imao sam jedva 30% odstrela,sa RC patronima taj procenat prilicno raste....cevi garave kao cunak.To me je naucilo da ne stedim na municiji,inace imam jos desetak belom patrona koje ni u ludilu necu staviti u pusku. 
Kolega jedan od razloga promašaja može biti i razlika u preticanju ako si navikao na bržu municiju kao što je RC. Premda iskreno rečeno ni po jednom parametru ne može da se poredi Belom i RC. To bi stvarno bilo neozbiljno, pošto je RC ipak svetska klasa. Što se tiče prljanja cevi tu si u pravu, to je i mene odbilo od daljeg korištenja Belom municije. Cena municije je relativna stvar, zavisi koliko ispucaš municije godišnje i koliko para zaradiš godišnje. Ja lično volim da pucam a i godišnja zarada mi je solidna. Ali su mi rashodi veliki pa gledam da u svemu nađem neku sredinu, pa tako i u lovu. Za sada je za mene ta sredina Mirage Clever T3 i T3 H.V. Međutim u zadnje vreme razmišljam da probam i neke druge proizvođače (B&P, RC, NSI...). I Vušir M90 je odlična municija od italijanskih komponenti, koja u Srbiji ima relativno povoljnu cenu, ali ja je ne koristim iz nekih drugih razloga, iako mi je ovde gde ja lovim najdostupnija.
|
| |
|
|
| Milos Ca |
Objavljen 21.02.2013. 23:17
|

Mlađi član

|
Podunavac kaže:
Milos Ca kaže:
Kolega jedan od razloga promašaja može biti i razlika u preticanju ako si navikao na bržu municiju kao što je RC. Premda iskreno rečeno ni po jednom parametru ne može da se poredi Belom i RC. To bi stvarno bilo neozbiljno, pošto je RC ipak svetska klasa. Što se tiče prljanja cevi tu si u pravu, to je i mene odbilo od daljeg korištenja Belom municije. Cena municije je relativna stvar, zavisi koliko ispucaš municije godišnje i koliko para zaradiš godišnje. Ja lično volim da pucam a i godišnja zarada mi je solidna. Ali su mi rashodi veliki pa gledam da u svemu nađem neku sredinu, pa tako i u lovu. Za sada je za mene ta sredina Mirage Clever T3 i T3 H.V. Međutim u zadnje vreme razmišljam da probam i neke druge proizvođače (B&P, RC, NSI...). I Vušir M90 je odlična municija od italijanskih komponenti, koja u Srbiji ima relativno povoljnu cenu, ali ja je ne koristim iz nekih drugih razloga, iako mi je ovde gde ja lovim najdostupnija.
Mozda je i stvar navike,bas bih voleo da vidim kakav posip ima belom,ako je neko merio ili ima neku informaciju neka pise....Moja primanja su prilicno skromna jer studiram,a zna se kako zive studenti u Srb. ali ipak mogu da pristuim RC jer ne ispaljujem prevelik broj patrona.A sto se tice Mirage patrona msm da su sasvim solidni,znam par ljudi koji ih koriste.
MM
|
| |
|
|
| belombeograd |
Objavljen 01.03.2013. 22:11
|

Član

Upisa: 98
Pristupio: 14.01.2012. 12:22
|
Moj skromni doprinos temi "prljavih cevi"posle pucanja sa Belomovim metkom. Vec ranije je to pominjano kao "velika" mana ,ali sam tada ,kao sto cu i sada reci,nama su u Belomu vazniji rezultati ,brzine,pritisci,izgled nego cadjavljenje cevi. Nase cevi u ispitnom tunelu su non stop "u pogonu" i nema tih pojava,bar ne u onom obimu da bi to "odbilo" cenjene lovce koji pokatkad i "ociste svoju pusku". Na taj efekat(mislim cadjavljenje cevi) mi ne mozemo i da hocemo,da uticemo ,jer je barut taj koji ostavlja "tragove",a mi koristimo nas ,srpski,domaci iz Lucana. Takodje,i sacma je nasa,domaca. Znaci,kada pravimo municiju za Vas,cenjeni lovci,mi pratimo brzine,pritiske ,izgled metka,zatvaranje,a na ovu "nuspojavu" nemamo nacina da reagujemo,ako je MBL barut takav kakav je. Ako neko ima savet za izbegavanje te kolateralne pojave ,rado cu ga poslusati.
Pozdrav svima i DOBAR POGLED!!!! |
| |
|
|
| Neca92 |
Objavljen 02.03.2013. 00:12
|

Lovčina

|
belombeograd kaže:
Moj skromni doprinos temi "prljavih cevi"posle pucanja sa Belomovim metkom. Vec ranije je to pominjano kao "velika" mana ,ali sam tada ,kao sto cu i sada reci,nama su u Belomu vazniji rezultati ,brzine,pritisci,izgled nego cadjavljenje cevi. Nase cevi u ispitnom tunelu su non stop "u pogonu" i nema tih pojava,bar ne u onom obimu da bi to "odbilo" cenjene lovce koji pokatkad i "ociste svoju pusku". Na taj efekat(mislim cadjavljenje cevi) mi ne mozemo i da hocemo,da uticemo ,jer je barut taj koji ostavlja "tragove",a mi koristimo nas ,srpski,domaci iz Lucana. Takodje,i sacma je nasa,domaca. Znaci,kada pravimo municiju za Vas,cenjeni lovci,mi pratimo brzine,pritiske ,izgled metka,zatvaranje,a na ovu "nuspojavu" nemamo nacina da reagujemo,ako je MBL barut takav kakav je. Ako neko ima savet za izbegavanje te kolateralne pojave ,rado cu ga poslusati.
Pozdrav svima i DOBAR POGLED!!!!
Dobro, ne odbijate cenjene kolege lovce koji redovno ciste svoje puske, ali odbijate nas koji ama bas nikad ne cistimo! Pitam se sta li u tvom slucaju znaci redovno... Je l' to mozda posle 20 patrona koliko ispucam u dva lova na patke? (toliko sam ispucao pa sam imao muke sa ciscenjem) Mogli biste da uzmete te vase ''pogonske'' cevi pa da probate da ih ocistite!
I kako to da samostalni punioci nemaju problema sa barutnim ostacima, a dostupan im je samo taj barut, nas domaci?
|
| |
|
|
| Miroslaw |
Objavljen 02.03.2013. 02:58
|

Stari član

|
belombeograd kaže:Na taj efekat(mislim cadjavljenje cevi) mi ne mozemo i da hocemo,da uticemo ,jer je barut taj koji ostavlja "tragove",a mi koristimo nas ,srpski,domaci iz Lucana. Takodje,i sacma je nasa,domaca. Znaci,kada pravimo municiju za Vas,cenjeni lovci,mi pratimo brzine,pritiske ,izgled metka,zatvaranje,a na ovu "nuspojavu" nemamo nacina da reagujemo,ako je MBL barut takav kakav je. Ako neko ima savet za izbegavanje te kolateralne pojave ,rado cu ga poslusati.
Pozdrav svima i DOBAR POGLED!!!! Imam ja savet, UVEZITE BARUT veceg kvaliteta, od proizvodjaca sacme trazite tvrdju sacmu a ne onu mekaniju koja vas manje kosta i eto problem resen dobicete kvalitetnije metak i onda cemo mi da kupujemo belom a ne mirage,RC,nobel sport i td i td.... |
| |
|
|
| Podunavac |
Objavljen 02.03.2013. 18:58
|

Lovčina

|
Slažem se sa kolegom Belombeograd da je problem u komponentama. Naš barut dosta prlja cev i to je neminovno. Ako je uvozni kvalitetni barut preskup i uticao bi na cenu metka, onda je to mač sa dve oštrice. A što se tiče sačme to se jednostavno reši plastičnom korpicom (plićom i mekšom) koja se rano otvara i nema mnogo uticaja na posip. E sad za neko uspoređivanje hrvatska fabrika municije Vušir iz Duge Rese za svoju sačmenu municiju M90 koristi uvozne italijanske komponente. Ova municija je dosta popularna i u Srbiji a cena joj nije previsoka. Znači Vušir uveze komponente iz Italije, plati na njih carinu (i ostale dadžbine) sve ovo sklopi i izveze u Srbiju. Uvoznik u Srbiju opet plati carinu i ostale dadžbine na ovu municiju i prodaje po povoljnoj ceni. Možda bi i Belom mogao da razmisli o saradnji sa italijanima?
Što se tiče čišćenja ja lično moju pušku čistim nakon svakog lova, pa čak i ako nisam pucao iz nje. I nije mi teško, čak šta više uživam u tome. Ali to ne znači da ću da je špricam 3-4 puta i provlačim 10-ak puta krpu kroz cev, umesto da je našpricam 2 puta i provučem 3-4 krpice.
|
| |
|
|
| Miroslaw |
Objavljen 02.03.2013. 22:22
|

Stari član

|
I ja se slazem sa kolegom iz beloma zato sam mu i dao savet, no izveo si jako dobro poredjenje kolega Podunavac tako da ne bih ja tu puno sta dodavao sem da je MOJE misljenje da je po sredi prodaja jeftinog proizvoda po ceni proizvoda za koje se moze slobodno reci da su za klasu visi. Prednost domace municije je u tome sto je uvek sveza a cesto naletimo kod nekih uvoznika na kutije strane municije koje su stare i po vise od 5 godina i pitanje je kako su skladistene. Primetio sam da recimo u mojoj sekciji koja broji 50 clanova samo 2 clana koriste belom samo 2 svi ostali italijane iako su italijani za dinar dva skuplji ili mozda treba posmatrati situaciju u smislu da cena i nije toliko presudni faktor. |
| |
|
|
| Neca92 |
Objavljen 03.03.2013. 00:04
|

Lovčina

|
A koji to barut koristi Krusik, koji je jeftiniji od Beloma (kod mene u Krusevcu Belom je 36din (36gr) , a Krusik 34din (34gr), oba sa korpicom) a ne prlja cev u toj meri?
|
| |
|
|
| kelt |
Objavljen 03.03.2013. 17:03
|

Lovčina

Upisa: 1618
Pristupio: 12.01.2011. 09:05
|
to cadjavljenje cevi nebi nikoga trebalo da brine. puska se cisti bila malo ili puno zacadjavljena. dok god se krpicom stvar obavi bez spiralne cetke dotle je dobro. nisu ni svi stranci ekstra. neki cadjave vise i od krusika i beloma zajedno. veci problem je bk metak sa mekanom sacmom. ja posto sam lijem i kako pucam sa mekom sacmom uopste cadjavost mi ne smeta ono drugo je veci problem , ali ni to nije problem malo ribanja i gotovo za minut. i kod beloma i krusika varira barut u zavisnosti kakva serija uleti ne razapinjite ljude na krst ako se ponesto i promasi. a nijednog lovca jos nisam cuo da je rekao> promasio sam zato sto neznam da gadjam<> nego uvek ma ruska puska, nasa municija, meka sacma, tvrd djoka itd.
|
| |
|