Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: TOZ 63

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
TOZ 63
tomo vrbas
 Ma sta zaliti pa nije to neka puska od par hiljada evra pa da stvarno bude greota je skratiti.Puscerina koja nema nikakvu exponatsku vrednost ako ti je gust saseci je onako kako mislis i napravi puskicu koja ce tebi mnogo znaciti imace ti vecu vrednost licno tebi kako upotrebnu tako i estetsku,a i emocionalnu jer ces je raditi licno za sebe.

ssekir75

tomo vrbas kaže:

Ma sta zaliti pa nije to neka puska od par hiljada evra pa da stvarno bude greota je skratiti.Puscerina koja nema nikakvu exponatsku vrednost ako ti je gust saseci je onako kako mislis i napravi puskicu koja ce tebi mnogo znaciti imace ti vecu vrednost licno tebi kako upotrebnu tako i estetsku,a i emocionalnu jer ces je raditi licno za sebe.

тако су нестали силни бмв р25. има их колико хоћеш, јефтини, сеци, прави чопера... сад не можеш да га нађеш, а и ако га нађеш није испод 5 сома јеврова. тоз 63 и њене претходнице нису занимљиве многим ловцима јер су забога у кал 16. многи ће их предати у корист државе, па ће после бити као и са р25. та пушка има смисла и линију само ако је оригинал. за (с)кратеж нешто новије и у кал 12, да није штета.
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

калибар је "производ" два броја означених милиметримаStari

не пучај шинко док им не видиш беоњачеElmer

@andjelkovic

ssekir75 kaže:

tomo vrbas kaže:

Kolega Ssekir75 svaka čast, lično ni ja bolje ne bih odgovorioSmile
Po mom mišljenju kada sve ovo prodje oko razoruzavanja i kad se sve dodje na svoje, videćemo onda kolko ce koštati oruzje i kakve će biti ponuda. Bice kao nekad kada su ljudi bas za tu toz 63 davali količinu novca u vrednosti jedne krave. Po meni je to svetogrdje da se tako lepa i elegantan komad oruzja upropasti. Kako skraćivanjem cevi tako i besmisleni niklovanjem i kojekakvim ukarasavanjem u vidu kiča i sunda. Sve je manje i redje tih pušaka koje su u izvornom i lepom stanju. Imajući i vudu odnos prema oruzju odnosno našeg mentaliteta da se oruzje ne čisti.

тако су нестали силни бмв р25. има их колико хоћеш, јефтини, сеци, прави чопера... сад не можеш да га нађеш, а и ако га нађеш није испод 5 сома јеврова. тоз 63 и њене претходнице нису занимљиве многим ловцима јер су забога у кал 16. многи ће их предати у корист државе, па ће после бити као и са р25. та пушка има смисла и линију само ако је оригинал. за (с)кратеж нешто новије и у кал 12, да није штета.

Lov nije naše bogom dato pravo, već obaveza, pa se u skladu sa tim i treba ponašati.

tomo vrbas
 Toz je svetogrdje skratiti,a zastava nije pa u cemu je razlika?Nece covek odseci 20cm cevi pa da je unakazi i osakati,a ujedno nacini svetogrdje.Dovoljno je sratiti za 10cm i bice savrsena puskica za sumski lov.

Scorpion Hunter
 Prvi put cujem da treba otkratiti pola puske da bi bio uspesniji lov Grin

Na TOZ63 postoli polucok koji sluzi za lov na tim manjim daljinama...

Djurovic Djordje
 O ukusima ne treba raspravljati, ja na primer ne volim duborez ali ima onih kojima se svidja. Sto se skracivanja cevi tice nisam naravno mislio da pravim kratez(sto kolega scorpion rece pola puske), nego da skratim 10ak cm. Duzina cevi je 72cm, ako se skrati 10ak to ce biti skoro neprimetno dok ne budu dve puske jedna pored druge. Iskljucivo sam hteo kalibar 16 jer ima i 12 i 20. Dvoumio sam se izmedju zastave m75 ili toz 63 i vise vucem ka toz jer je orozara.
Ako realno pogledamo skracivanjem dobijam laksu pusku, lakse manevrisanje u gustisu i bolji posip na malim daljinama 20-30m, a ne gubim nista osim vizuelno kracih cevi 10ak cm.
U svakom slucaju pre nego sto se odlucim sta da radim posavetovacu se puskarom da vidim njegovo misljenje o svemu tome.
Svi smo mi ljudi, ali retko ko je čovek.

Scorpion Hunter
 10cm je dovoljno da uklonis cokove i tako napravis pusku neupotrebljivom.

Draz 16tice je bas upravo u cokovima i dobrom posipu sacme...

Djurovic Djordje
 Zato su puske sa izmenjivim cokovima kad stavis cilindar ne upotrebljive?
Kakve veze kalibar ima sa cokovima?
Draz mozda te puske toz 63 je u tome, a kalibar kao kalibar nema veze sa cokovima i posipom.

tomo vrbas
 Ja na mojoj pusci koju sam nasledio od dede nemam cokove i puska vise nego upotrebljiva.A i on ju je koristio vise od 50godina bez ikakvih problema i ako nema cokove!
Inace sumske cevi su fabricki radjene od 60-65cm duzine!

Scorpion Hunter

Djurovic Djordje kaže:

Zato su puske sa izmenjivim cokovima kad stavis cilindar ne upotrebljive?
Kakve veze kalibar ima sa cokovima?
Draz mozda te puske toz 63 je u tome, a kalibar kao kalibar nema veze sa cokovima i posipom.

Ko je rekao da su neupotrebljive? Ja recimo kad zasrafim cilindar cok, pucam samo jedinacnu kuglu...

Sacmom pucati iz cilindra je totalno bezveze, 10-15m( daljeine sve preko toga samo ranjavanje divljaci (perje prsti na sve strane a divljac odlete)...

Za sumu postoji disperzante municija nema potrebe da se krati puska...

Grom
 Napisao sam da je šteta iz razloga jer te puške imaju izvanredan posip , u polju ili na patkama teško da joj ima ravne. E sad, ako baš želiš, kupi i pilaj i uredi kako te volja. Nemoj se bojati da ćeš imati loš posip, jer i tako skraćena će raditi bolje nego neke standardne kal.12. Pilaj i probaj na papiru više vrsta streljiva, a sigurno će biti dobra za bilo koji lov sa psom. Dobra je stvar što ti ne treba dispersante ni bilo kakvo posebno streljivo.
Grom

Djurovic Djordje
 Znam to kolega, znam i price starijih lovaca koji su sa tom puskom odstreljivali zeca na 80m, ali verovatno ne razmisljaju koliko ih je ostalo ranjenih po lovistu. Videcu kako ce se dalje odvijati stanje sa ZOM pa cu razmisliti sta da radim posto mi jos 2 puske fale pa da zahtevam kolekcionarsku dozvolu, jedna od tih ako se odlucim bice TOZ 63.

Scorpion Hunter
 Ti stari lovci i jesu odstreljivali na vece daljine, ali su pucali krupniju sacmu nego danas...
Secam se nekad kad pitam svog (odavno pokojnog dedu) koja je najbolja sacma, a on kaze četvorka (4,5mm)...
U svoju toz63 mislim da nikad nije stavio sitniju sacmu od šestice(4mm) a nikad nije stavljao ni krupniju od 4,5mm. Tako je pocinjao i zavrsavao sezonu, nikad pucao kad je predaleko a nikad ni preblizu. Ne samo on nego i drugi stari lovci za kojima tada kao klinac trckarah po lovistu... To su bili lovovi o kojima danas moze samo da sanjamo!

Nije tu bilo mnogo ranjavanja, za razliku od danas kad neki novi klinci Fazana love Trap-om pa odlece bez jedne ili obe noge...
Moje licno misljenje jos veci uzrok ranjavanja su bas cilindar cokovi i sitna sacma, gde snop sacme na odredjenoj daljini nema dovoljnu gustinu da obori divljac, nego fazan odlece pogodjen sa par malih kuglica i uginjava danima...

Najsiri cok za sve vrste lovova je 1/2coka, bilo da je suma ili livada pa ili si pogodio (pad u vatri) ili promasio, nema mesta za ranjavanje...

Da se vratimo na temu da li ces da kratis cevi ili ne to je tvoja volja, samo bez razloga optuzivati neke starije lovce za ranjavanja bez razloga je bezveze... iveli 3

ssekir75
 одосмо у офсајд, али и дан данас стари ловци се не одричу крупне сачме. углавном за све трпају шестицу, па навише. кад их питам чему, кажу, синко, боље да једна куглица направи више штете али да падне, него да је избубеца 5-6 малих које јој само развашаре перје/крзно па да је не нађемо. врх ми је било у зајечарском крају кад су за патке стављали шестицу. на моје чуђење и згражавање само су ми дали пушку и рекли ево ти па пробај с твојом десетком шта ћеш да урадиш. факат, нисам урадио ништа, а чула се сачма да лупа по перју. ставио шестицу, падају... сад, да ли те зајчарске патке носе панцире или шта је проблем не знам, али чињенице су те. такође, видох и овде код мађара да им је шестица омиљена гранулација. мој ученик, четврта генерација ловаца из те куће, ништа ситније од шестице немају. питам га зашто толико крупно, каже, зато професоре што кад се дигне далеко могу само да плачем са десетком. овако, једна куглица да је погоди она ће да падне, а за остало ту је кер. и код већине осталих апсолутно иста прича. само код једног сам видо осмицу, иначе мени омиљену.
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

калибар је "производ" два броја означених милиметримаStari

не пучај шинко док им не видиш беоњачеElmer

arli
 Sa ovim(trenutnim) temperaturama, 3mm-je alfa i omega-majkaSmile Mislim na zeca i fazana,za patke i guske već treba praviti taktiku,posebno kad krene mraz i sneg... Moje lično-skromno lovačko iskustvo je pokazalo da desetka i osmica lagano završavaju skoro sve do kraja decembra. Naravno čim je košava i mraz može za nijasu krupnija sačmaSmile
Inače bilo je rikošeta "osmice" od bagrema po drugom lovcu-buši vetrovku vojnu na 25m lagano, ne smem da pomislim šta bi šestica napravila...Čisto i to treba da se ima u vidu,čim više lovaca u grupi,nikad preko 3mm... Mada u Vojvodini vazda bilo opuštenoGrin

Djurovic Djordje
 Sa 8-com sam pre 10-ak godina odstrelio zeca, daljina nekih 35-40m pucam zeca ode u kukuruz dobrih 50ak metara. Mislim promasaj, ali idem polako prema kukuruzu, kerusa bretonka ulazi u kukuruz I donosi zeca. Kada sam ga odrao kuci 4 dramlije ga pogodile, jedna direktno kroz srce I odneo je 50am metara, da nije kera nema ni zeca, zamislite tek na 70-80m jedna kad pogodi, niko I ne zna dal je pogodjen ili nije I gde ce uginuti.
Ima jos vremena, cekam da vidim sta rade ovi sa izmenom ZOM pa cu videte dal da nabavljam jos koju pusku. Ako budem bice TOZ 63 prva pa nek stoji samo da je imam.

Neca92
 Pozdrav, kolege lovci.. Imam problem sa Toz63, puska je skoro nova, u savrsenom stanju, sve radi kako treba, s’ tim da uopste nisam zadovoljam otiskom igle u kapisli. Cak mi jednom nije aktivirala kapislu, kada sam otvorio pusku i pogledao patron, video sam da otisak na kapisli jedva da postoji. Kad otvorim pusku, napnem “petlić”, a prstom guram iglu prema napred, lepo se vidi da igla “izlazi” iz glave sasvim dovoljno. Prvo sam mislio da su u pitanju pretvrde kapisle na starom miražu, medjutim, ista situacija i sa Krusikom. Bukvalno kao da petlić ne udara kapislu dovoljnom jacinom, a to me malo buni, nebi trebalo da se desava tako nesto...
Da li neko imao slicno iskustvo?
Lovac nije ko vino ne pije i ko ide planinom samo da ubije!

canis aureus
 Neca92 Bye
TakI problem se dešavao kada bi se prostor za iglu i oprugu napunio prljavštinom ili zgusnutom mašću za konzerviranje, ako bi opruga udarne igle pukla, ako bi se ista opruga zamenila jačom... Tako da bih najpre izvadio iglu i oprugu i proverio očistio i eventualno zamenio ako treba jer je to najlakše i "najblaži" kvar.

Kada guraš prstom iglu da li je "tvrđa" od druge igle, dal istim pritiskom obe igle izlaze?
Ako je ovo problem onda ti pomaže gore napisaTo
a ako nije onda je već problem do opruge udarača(oroza, petlića) i to bi bilo bolje da pogleda/zameni oprugu/ puškar.
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

Neca92
 Igle savrseno glatko klize, bez bilo kakvog otpora. Stajalo to preko 30 godina u ćosku, mozda i sa napetim petlicima, tako da me nista ne cudi i iznenadjuje... Posto vidim da vrlo dobro znas o cemu pises, siguran sam da je ovo poslednje sto si naveo u pitanju. Oslabela opruga petlica i to je to. Znaci bez puno filozofije-pravac puškar. 🙂
Hvala na pomoci, pozdrav! 🙂
Lovac nije ko vino ne pije i ko ide planinom samo da ubije!

Scorpion Hunter
 Pozdrav Neca 92Bye

Kad stoji dugo hoce da zariba petlic( uglavnom desni) , hoce normalno da se zapinje ali kad opalis ne ide napred ka udarnoj igli vec se samo vrati u prvobini polozaj...

Probaj pritisni obarac, zatim palcem gurni petlic napred ka udarnoj igli. Pogledaj da li petlic gura iglu do kraja ili zaglavljuje kad dodje do udarne igle. tako ces znati u cemu je problem...
Nije to neki kvar, jedno ciscenje i podmazivanje eventualno da se zamene opruge... Imao sam slican problem...

Skoči na forum:

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 14
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,463
Najnoviji član: tijanalovkinja

Poslednje vesti
15. sajam lova, ribolova i lovnog turizma Kraguj M
Širom Evrope ponovo će biti dozvoljen sportski lov na grlice, EU ukida zabranu lova
Novosađanin zatečen u krivolovu u selu Divoš
ГОДИШЊИ ПОМЕН
У кикиндском ловачком удружењу ускоро и даме

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,615,270 posete www.srbijalov.com