Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Lisica

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Lisica
Podunavac
 Dobijale su se određenim brojem upisa na forumu. Ali mislim da je proizvodnja i podela znački stala. Neka me neko ispravi ako grešim.
Tri prsta 2Kolce

davorcalic

Bakuss kaže:

davorcalic kaže:

davorcalic kaže:
[quote]Bakuss kaže:
Jel ide neko sutra u Alibunar?Lisica

Pa naravno...prošle godine je bilo super....dosta odstrela, dobar ručak i bogata tombola....druženje na nivou,što bi reko Žika Pavlović....Yes

Veliki pozdrav kolega Bakus....evo vidiš da sam odgovorio al mislio sam da ću te videti tamo,međutim bilo je mnogo ljudi jako mi je žao što smo propustili lepo druženje...mene ćeš većinom prepoznati po mom malom asistentu,Joci,retko idem bez njega u lov....bio je na hajci u pratnji lovnika u grupi br.3.....Jesam, ja sam taj u sredini....sledeći put dogovor na pp i nema propusta....Bye
Lisica lovacsrbijalov

Davore ko je Joca?Da nije terijer,video sam jednog?[/quot

Ne,ne...Joca je moj sinčina....organizatori su dozvolili da prisustvuje lovu i bio je u pratnji lovnika... upisan je u registar lovaca i ja sam potpisao umesto njega,svaka im čast na tome i hvala....a zamisli mu sreću kad sam odstrelio lisicu....uzeo sam je i nosim je u Kneževac kod jednog majstora na prepariranje....
davorcalic priložio:
10610705_895309553836324_4445507215537056722_n.jpg

Žena mi Makedonka....ena Shock

davorcalic

Podunavac kaže:
Dobijale su se određenim brojem upisa na forumu. Ali mislim da je proizvodnja i podela znački stala. Neka me neko ispravi ako grešim.

Pih,zemo de baš sad da stane....taman sam se ponadao...Cry

klaja
 Sinoć promašim liju na 30m,bilo magle i dosta oblačno. Pucao preko optike patron 4mm i pobeže. Došla u 17.28h ali i otišla.Cry
B)Opsta situacija je dobra.Neprijatelj se povlaci na svim linijama.Vojvoda Zivojin Misic

Bakuss

davorcalic kaže:

Bakuss kaže:

davorcalic kaže:

davorcalic kaže:
[quote]Bakuss kaže:
Jel ide neko sutra u Alibunar?Lisica

Pa naravno...prošle godine je bilo super....dosta odstrela, dobar ručak i bogata tombola....druženje na nivou,što bi reko Žika Pavlović....Yes

Veliki pozdrav kolega Bakus....evo vidiš da sam odgovorio al mislio sam da ću te videti tamo,međutim bilo je mnogo ljudi jako mi je žao što smo propustili lepo druženje...mene ćeš većinom prepoznati po mom malom asistentu,Joci,retko idem bez njega u lov....bio je na hajci u pratnji lovnika u grupi br.3.....Jesam, ja sam taj u sredini....sledeći put dogovor na pp i nema propusta....Bye
Lisica lovacsrbijalov

Davore ko je Joca?Da nije terijer,video sam jednog?[/quot

Ne,ne...Joca je moj sinčina....organizatori su dozvolili da prisustvuje lovu i bio je u pratnji lovnika... upisan je u registar lovaca i ja sam potpisao umesto njega,svaka im čast na tome i hvala....a zamisli mu sreću kad sam odstrelio lisicu....uzeo sam je i nosim je u Kneževac kod jednog majstora na prepariranje....

Izvini Davore na gresci,nije namerna.Video sam tamo i jednog lepog terijera pa mi je to prva asocijacija bila.Inace sam u sali video 3-4 klinca.Drago mi je da je bio jer mogu samo da predpostavim kakva je to sreca za njega.iveli

nidzamotocross

Podunavac kaže:

Yes
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''

Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.

mrwa22250
 Evo i potvrde onoga sto smo pisali na temu odnosa brojnosti lisica i sitne(a bogami i krupne)divljaci u nasim lovistima.Clanak je u nasem glasilu VLG napisaodipl.ing.Tibor Kuruc,a podatci se odnose na jedno loviste u Staroj Moravici i na istrazivanja lovnih radnika u Madjarskoj i Austriji(nasi nisu ucestvovali i ne rade takva istrazivanja jer im izgleda nije u opisu poslaSad).
Elem,ukratko(za one koji mozda nisu dobili svoj brojShock)navodi se 5 mogucih razloga za rapidno smanjenje brojnosti,narocito zeca na teritoriji Vojvodine gde je do skoro hvatan mrezama i prodavan,a danas je na ili ispod bioloskog minimuma.Kao moguci razlozi navode se1.covek-lovac,2.trovanje,3.klimatski uticaji(susa-kisa),4.bolest i 5.kako rece autor"enormno povecanje brojnosti lisica,a ja bih dodao i sakala.
Prva cetiri moguca razloga nemaju velikog uticaja,samim tim sto se lovi odavno(pa je bilo zeca),trovanja su retka i sporadicna,bilo je i ranije i susnih i kisnih godina,a naravno bilo je i bice i bolesti.Jedna stvar se navodi kao jedino sa cime se ranije nismo sretali a to je peroralna vakcinacija lisica protiv besnila.Kod nas se sprovodi 5 godina a u evropi 20-tak i svuda je zabelezeno veliko povecanje brojnosti lisice,koje prati smanjenje brojnosti plemenite divljaci.Covek je vakcinacijom poremetio ciklus gde bi po pravilu na svakih nekoliko godina besnilo skoro potpuno unistilo lisice i sada je na njemu(coveku-lovcu)da vrati ravnotezu u lovista.Autor jos upozorava da je krajnje vreme,a za neke vec i prekasno da se uhvate u kostac sa predatorima ili ce lovista,narocito sto se tice zeca biti nepovratno izgubljena.Ni sa fazanom nije nista bolje pa smo svedoci da LU ispusti preko 1000 fazancica pred lov i da nema divljaci ni na otvaranju a kamoli na kraju sezone.Ispada da su ta LU prihranila prenamnozenu lisicu sa cca.400-500 000din,vrednom prihranom.
Kao primer navedena je susedna Madjarska gde je od pocetka vakcinacije odstrel lisice porastao sa nekadasnjih 25000 na 120 000Shock,a i pored toga brojnost zeca se smanjila za 8-10 putaShockShockShock i ima ga samo u lovistima gde se lisica"unistava"(svim sredstvima 365 dana godisnje).
Jos jedan zapanjujuci podatak,takodje iz Madjarske govori da jedna lisica do uzrasta od 6 meseci pojede 60kom.sitne divljaci,pa puta broj rupa,pa puta broj mladih,pa jedu i stare,pa svrake,pa vrane,kune,sakali,tvorovi,orlovi i druge grabljivice.....Koliko se o tome kod nas vodi racuna,dobro da ista ima po lovistima,pa jos zinuli "strucnjaci"da su lovci krivi i za najezdu miseva jer su pobili lisice kojih nikad vise nije bilo.Pored ovog porazavajuceg podatka,pomenuto je i da jedna porodica lisica unisti 6-7 kom lanadi kao slag na tortu ovoj prici.
Stara Moravica pomenuta je zbog izuzetne brojnosti zeca(prosek 36 na 100haBravo 2),a uzimajuci u obzir da ga okolna LU ne love jer ga ili nemaju ili su na bioloskom minimumu.To su postigli unistavanjem aktivnih rupa u aprilu mesecu (po nasem zakonu ne znam koliko je to ispravno),a davno je cika Mrwa govorio da u prolece nastaju najvece stete na divljaci,narocito njenom podmlatku,jer i lisice same odgajaju mlade koje hrane iskljucivo mesom.Upravo u prolece,nasim je lovcima u najvecem broju lovista,onemogucen lov lisice cekanjem iliti vabljenjem kao najefikasniji iz razloga mira u lovistu,komercijalnog odstrela srndaca(koga je sve manje i sa sve slabijim rezultatima)kao i sprecavanjem krivolova(izgovor za nerad lovocuvarske i strucne sluzbe).Prevedeno na srpski jezik,pustimo lisice i sakale da na miru tamane podmladak sitne i srnece divljaci(pa i d.svinje)cekajuci imaginarne turiste,a pritom sprecavajuci krivolov srnece divljaci koji je pritom dobio razmere pandemijeJaooo.
Setimo se samo ko je u ime lovaca dao saglasnost na postojeci ZODIL,gde su svraka i siva vrana kao predatori koji u gubitcima sitne,narocito pernate divljaci,ucestvuju sa 50 i vise %,u pocetku trajno zasticeni kao ptice pevacice.Nazovi strucna sluzba,uljuljkana u nicim zasluzene astronomske plate,saglasila se sa predlogom da lovci na predatore moraju imati uz sebe i strucnog pratioca,valjda pravdajuci tu svoju odluku strahom da u neznanju lovac ne odstreli visokotrofejno grlo sakala ili lisice koje bi mogo biti ponudjeno strancimaGlavu o zid.
Zahvaljujuci neradu i nesposobnosti takvih sluzbi i samih saveza,oni koji imaju i zelje i volje da redukuju brojnost predatora,moraju kao u mom slucaju da obezbede sebi str.pratioca i da voze 70km(do udruzenja i nazad),a posto se moje radno vreme i radno vreme udruzenja poklapa moram da pobegnem sa posla da bih uzeo dozvolu da lovim lisicu.Cak i da u tome uspem,veoma cesti su periodi kad LU ili sekcija-drustvo,ne odobrava izdavanje dozvola za cekanje iz raznoraznih razloga.
Sta je resenje.Da li sedeti i gledati kako lovista nepovratno propadaju ili se uhvatiti u kostac sa ovim problemom cesto i nedozvoljenim sredstvima ili onim dozvoljenim,ali bez potrebne dozvole.Mislite,krajnje je vreme da mislite o tomeStari
Shockdok pametni popustaju,budale zavladase

dreger
 Mislim da je preterana cifra od 60 komada sitne divljaci joje pojede mlada lisica do 6 meseci starosti pa i ovih 6-7 lanadi na jednu porodicu lisica?za ovo ostalo se slazem a pogotovo nacin oko izdavanja dozvola,pratioc,razne zabrane u pojedinim drustvima kad je cekanje lisica u pitanju itd itd.Ne razumem

tomo vrbas
 Vecerasnji odstrel jako lep i krupan lis ali je slika losija jer nemam blic na bomilnom pa sam pokusao uz pomoc farova da je uslikam.Daljina 35 koraka Monte Karlo+Krusik specijal 6(4mm).

www.dodaj.rs/f/1i/e3/1AOmlMs0/fotografija0066.jpg

golf071
 OdobrenoBravo 2
Novine

IvicaL
 Potpuno se slazem sa mrwom,... Jedino sto u Somborskom udruzenju izdaju dozvole i ne brane lov lisica, elem problem je sto nema ko da ide. Ja koji bi skoro svaki dan mogao, moram kako je receno da obezbedim strucnog pratioca,... Svi mi lovci smo prvenstveno predstavljeni kao lovokradice u stvari, zato se i smisljaju razni nacini da te sputaju da izadjes u loviste,... Nekako se snalazim da ipak idem cesto i cinjenica je da zeca jednostavno vise nema. Ja samo mogu da se nadam boljim vremenima ali tu postoji veliko ALI
lala, pa sta

dreger
 Kod nas nije problem da izdaju dozvole cak sta vise ali je meni problem da stalno idem u ZR.po njih ode mi na put jos jedna clanarina.al sta cu kad volem evo jedne zenke na 51 korak.
www.dodaj.rs/f/S/Ib/3Vue1Vp8/sdc11960.jpg
ovo je dok je jos bilo snega.

lovac junior
 nadjoh ovo na netu...da li je ovo moguce O.o
Kinologija ZivioRodjoTri prsta 2
Elmermarkafazan

davorcalic

lovac junior kaže:

Naravno da nije....po ovome cirka 30kg a gle kako je drži sa ispruženom rukom....aj nek neko to izvede...pa nek je i 20kg...Trt Milojka

davorcalic
 Davor kaže:
Izgubio mi se kum.Odaziva se na ime Čeda.Nestao na potezu N.Sad-Neštin.Ako ga neko vidi nek mi odmah javi....Sledi nagrada...
Klaja kaže:
Davore nije više N.Sad -Neštin...mora da je neka snajka pa je promenio prevacPilot

Živ je...dobro je...već sam se zabrinuo.....

DakiNS

lovac junior kaže:

Ovo je slikano "pecaroškim" širokougaonim objektivom, šejtan je stručan za fotografiju, neka nam objasni. Ili ovaj lovac ima desnu ruku dva puta dužu od leveGrin
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

sheytan
 Nema veze nikakve u ovom sluchaju koji je objektiv, ovo je, po meni, klasichna fotomontaza - dodato chudovishte naknadno... Smile
novi način otvaranja tema je bzvz... Sad

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U

Stefanj
 Ta slika se napravi u photoshopu za 5 minuta.
Bye

DakiNS
 U pravu je Šeki sada sam pričao sa profijem i kaže mi da je čist fotošop .
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

mrwa22250

dreger kaže:
Mislim da je preterana cifra od 60 komada sitne divljaci joje pojede mlada lisica do 6 meseci starosti pa i ovih 6-7 lanadi na jednu porodicu lisica?za ovo ostalo se slazem a pogotovo nacin oko izdavanja dozvola,pratioc,razne zabrane u pojedinim drustvima kad je cekanje lisica u pitanju itd itd.Ne razumem

Pa ne znam bas kolega koliko je preterano jer ovde se radi o periodu od 180 dana.Ajde da odbijemo 60 dana(mada nije toliko)dok stenci intenzivno sisaju ostaje nam 120 dana kada jedu iskljucivo meso.Neka im je dnevna porcija kao i stencima neke sitnije rase pasa oko 300g,dolazimo do cifre od 40kg mesa.Neka su polovina od te kolicine raznorazni glodari opet ostaje 20kg.Posto je autor mislio na podmladak sitne divljaci(male zecice,fazancice,jarebice...)mozda nije 60 kom.ali nije ni puno manje.
Dobro bi bilo da u svakom lovistu barem svaki peti lovac razmislja kao ti,Tomo vrbas,Ivical,Klaja.....pa bi populacija lisice i sakala mogla odstrelom da se drzi pod kontrolom,ali posto smo svi mi u svojim LD. usamljeni ili sa po jednim kolegom koji ima zelje i volje da redukuje brojnost predatora bojim se da je bitka unapred izgubljena.Ostalim kolegama ni polu ili potpuno prazna lovista nisu dovoljan razlog da se ukljuce u akciju i makar u grupnim lovovima daju svoj doprinos dok jos nije prekasno.
Mi smo pojacanim odstrelom predatora udesetostrucili broj plemenite divljaci za svega tri sezone pa je rezultat toga u 12-toj nedelji lova na fazana,svi po petla do dorucka.Gosti i moji i ostalih kolega prezadovoljni za razliku od prethodnih godina,a ja pre neki dan na treningu sa Aresom za nepunih sat vremena na samo jednom delu terena podignem 32 koke i 2 petla,uz 9 jarebica i 3 zeca.Ovakvo bogatstvo divljaci nije promaklo ni lisicama pa su po celom terenu iskopane nove i obnovljene stare rupe,a moj preCednik mi rece da dozvola za cekanje nece biti nego ko hoce neka izvadi dozvolu za patke i guske pa neka ceka sacmaricomGlavu o zid.
Sad treba za jedno prolece da padne u vodu sve ono sto smo proteklih godina radiliShock.
Znaci ili u krivolov na lisicu ili da ih nagovorimo da jedu travuConfused
Shockdok pametni popustaju,budale zavladase

Skoči na forum:

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 13
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
СКУПШТИНА ЈЕДНОГЛАСНО УСВOЈИЛА ИЗВЕШТАЈЕ И П...
ЗАКАЗАНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ЛОВАЧКОГ САВЕЗА Ц...
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА
ТАКМИЧЕЊЕ У КУВАЊУ САЈАМСКОГ ГУЛАША
ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА ЛОВАЧКОГ САВ...

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,693,342 posete www.srbijalov.com