Da se primetiti da se lije mlate i mlate, sto je super, ali sakal dosta manje...slabije se cuju u odnosu na prethodne godine...Sutra je akcija u komsijskom LU u Jagodini, sekcije Duboka i Rajkinac...tamo su se prosle godine proslavili sa lijama i sakalima, mislim da je slika u ovoj ili u temi za sakale...7-8 sakala 2-3 lije ili obrnuto, neka mi ne zamere komsije...zelim im dobar pogled sutra i cekamo neku foto reportazu !!! ;)
"Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!"
Zao mi je sto nisam slikao jednom prilikom sa surakm i drugovima odemo da obidjemo neke rupe od lisica da vide jel ima mladih jos se moglo jamariti nije bilo zabranjeno,a prizor je bio nesvakidasnji tada je bila najezda hrckova 15 komada hrckova smo nasli oko rupe i jos 10 u rupi sto do pola pojedenih sto naduvanih i u fazi raspada.Tako da ova teorija o mladim zecevima po meni pije vodu jer kada je u stanju da uhvati hrcka sto joj je problem i zecice jer u doba odrastanja stenaca oba roditelja(lis i lisica) brinu i hrane ih!Po meni ovaj tekst sto je izasao u VLG-u treba podrzati i rasiriti i po drugim novinama da se shvati kolika je stetnost po plemeniti fond divljaci od prenamnozenosti lisica.
Uperavo tako Tomo,u tom periodu i muzijak i zenka donose mladuncima hranu i to mnogo vise nego sto ovi mogu da pojedu.Aktivnost odraslih je celodnevna pa zato i idealna za lov cekanjem,narocito kraj aprila i pocetak maja jer tada vegetacija jos uvek dozvoljava lako vidjanje i odstrel.Nakon ovog perioda mladunci pocinju da prate roditelje(obicno majku,a muzjak gleda iz prikrajka) pa nije retkost videti celu porodicu u lovu mada ovaj put im vegetacija pruza mnogo bolji zaklon.Za ceo ovaj period je karakteristicno da mozemo videti vece kolicine plena na ulazu u rupe ili u njihovoj blizini,a u rupama naci cak i zivu divljac(klinci iz sela pre desetak god izjamarili 4 mlade i zivu patku koja je takodje bila u rupi).Kada u blizini rupe vise nema tragova i ostavljenog plena znamo da su je stenci napustili i da im dalji zaklon pruza trava,psenica i druge polj.kuture.
Sledeci povoljan momenat za odstrel lisice je zetva zita gde ujutro i uvece nalazimo i odrasle i mlade lisice u potrazi za plenom.Meni je ovo i najdrazi lov,valjda iz razloga sto u to vreme uvek imamo dozvolu za lov(ne znam zasto).
Ako se u navedenim periodima propusti redukcija brojnosti,mozemo biti sigurni da nas do jeseni i zime cekaju veliki gubitci na plemenitoj divljaci,a sve cesce u selima i na domacoj zivini.
Juce je odrzana hajka na lisicu LU Sombor - lovilo se u Beloj bari u blizini Bilica. Ucestvovalo je tridesetak domacih lovaca i oko 10 gostiju. Verni pomocnici su bila cetiri pticara i jedan terijer. Lovila se velika trska koja ima desetak cm vode. Lovci na doceku su preneli iskustvo - kad je krenuo pogon toliko je lisica pocelo da bezi da se culo sljapkanje vode kao da su patke...
Dan je bio veoma los - kisni ali nas to nije omelo i uspesno smo zavrsili sta smo planirali.
Odstreljeno je sedam lisica. Nismo ni naceli njihovu populaciju - ovo bi trebalo cesce raditi - toliko ih ima.
Na kraju lova LU je obezbedilo Srneci paprikas i tamburase. Nije bilo tombole i ostalih glamuroznih stvari, ali to nije ni potrebno a nije bilo naravno ni kotizacije - svi su bili dobrodosli gosti.
Evo sad neke skromne slike sa mog mobilnog
Ultras035, prošle godine su na toj hajci odstrejlene 9 lisice i 2 šakala.
Jutros poče' da pada kišica, pa pređe u neku suznežicu, ja malo pesimista po pitanju uspešnosti, ali opet izuzetno uspešna hajka, odstrel čak 5 šakala i 3 lisice, bilo naravno i promašaja, a ne tako veliki teren.
Hajka na kojoj uvek bude ulova, a ove, i prošle godine, baš nas je htelo...
Da se ja pitam, a ne pitam se, ja bih češće organizovao hajke, jer ima i šakala i lisica u velikom broju, čopori na nekim terenima zavijaju svako veče, i neretko budu i po 2 čopora na malom terenu.
A snega nemamo, pa samim tim ni dozvola za čekanje predatora...
Somborci i Jagodinci tako treba ako mislimo loviti iduce jeseni.
I kod mene trebala biti neka mini hajka ali odluceno da svaka grupa lovi u svom terenu.Kod mene u grupi ja i moja dva psa na rasporedu jutros.Napunio ranac psenicom,dopunio hranilista,kerovi protegli noge i u povratku Ares uhvati u trsci koku koja je bila pogodjena u nogu pre dva ili tri dana(verovatno ovi posteni sto imaju dozvolu za patke non-stop).
Ne mogu da verujem da posle onakve sezone niko nema zelje ni volje da radi.Posle ce nam neko drugi biti kriv kad opet budemo ceo dan trazili jednog petla-UZAS
Ivice, Darkon . Hajke bi trebale češće da se organizuju i da bude obavezno učestvovanje na njima za sve članove društva. Darkon ova kamera ti zlata vredi.
dreger kaže:
Mislim da je preterana cifra od 60 komada sitne divljaci joje pojede mlada lisica do 6 meseci starosti pa i ovih 6-7 lanadi na jednu porodicu lisica?za ovo ostalo se slazem a pogotovo nacin oko izdavanja dozvola,pratioc,razne zabrane u pojedinim drustvima kad je cekanje lisica u pitanju itd itd.
Pa ne znam bas kolega koliko je preterano jer ovde se radi o periodu od 180 dana.Ajde da odbijemo 60 dana(mada nije toliko)dok stenci intenzivno sisaju ostaje nam 120 dana kada jedu iskljucivo meso.Neka im je dnevna porcija kao i stencima neke sitnije rase pasa oko 300g,dolazimo do cifre od 40kg mesa.Neka su polovina od te kolicine raznorazni glodari opet ostaje 20kg.Posto je autor mislio na podmladak sitne divljaci(male zecice,fazancice,jarebice...)mozda nije 60 kom.ali nije ni puno manje.
Dobro bi bilo da u svakom lovistu barem svaki peti lovac razmislja kao ti,Tomo vrbas,Ivical,Klaja.....pa bi populacija lisice i sakala mogla odstrelom da se drzi pod kontrolom,ali posto smo svi mi u svojim LD. usamljeni ili sa po jednim kolegom koji ima zelje i volje da redukuje brojnost predatora bojim se da je bitka unapred izgubljena.Ostalim kolegama ni polu ili potpuno prazna lovista nisu dovoljan razlog da se ukljuce u akciju i makar u grupnim lovovima daju svoj doprinos dok jos nije prekasno.
Mi smo pojacanim odstrelom predatora udesetostrucili broj plemenite divljaci za svega tri sezone pa je rezultat toga u 12-toj nedelji lova na fazana,svi po petla do dorucka.Gosti i moji i ostalih kolega prezadovoljni za razliku od prethodnih godina,a ja pre neki dan na treningu sa Aresom za nepunih sat vremena na samo jednom delu terena podignem 32 koke i 2 petla,uz 9 jarebica i 3 zeca.Ovakvo bogatstvo divljaci nije promaklo ni lisicama pa su po celom terenu iskopane nove i obnovljene stare rupe,a moj preCednik mi rece da dozvola za cekanje nece biti nego ko hoce neka izvadi dozvolu za patke i guske pa neka ceka sacmaricom.
Sad treba za jedno prolece da padne u vodu sve ono sto smo proteklih godina radili.
Znaci ili u krivolov na lisicu ili da ih nagovorimo da jedu travu
Kolega mrwa pratim vase upise i svidja mi se vas nacin razmisljanja,uglavnom sam posmatrac ali sam na ovaj vas upis morao odreagovati. Ne mogu da predjem preko toga da vam neko brani da lovite predatore cekanjem.
Hocete li molim vas da mi kazete koje je konkretno obrazlozenje ljudi iz Strucne sluzbe vaseg LU zbog cega vam se ne moze izdati dozvola na Obrascu 3 "DOZVOLA ZA LOV KRUPNE DIVLJACI,VUKA,SAKALA I LISICE". Na osnovu kog Zakona ili Pravilnika se vama zabranjuje izvrsenje takvog lova?
Pun mi je kufer takvog ponasanja,bahatosti,samovolje,licnih frustracija i kompleksa ljudi iz strucnih sluzbi pojedinih LU.
Bio bih vam veoma zahvalan ako bi ste odvojili malo vaseg cenjenog vremena da mi pojasnite vas problem.
Ne pada sneg da pokrije breg,vec da zverka pokaze svoj trag!!!
Ne bih da se istrcim ko prosle godine pa da moram posle da se izvinjavam(konkretno upravniku lovista)dok ne odem ovih dana u udruzenje po dozvolu.Prosle godine se ispostavilo da dozvola moze ali uz odobrenje lokalnih mocnika(ovih mojih u ld.)pa dok PreCednik i UO ne daju odobrenje,upravnik nije hteo da izdaje.
Nama svake sezone sa pocetkom lova na prepelice,prestaje izdavanje dozvole za cekanje predatora kobajagi iz razloga bezbednosti,sprecavanja krivolova itd.Interesantno da bas u momentu kad se krene sa sacmaricama u atar,nastaju najvece stete na fondu srnece divljaci i zeca,pa i fazana,sto potvrdjuje slucaj nastreljene fazanke koju je moj pas juce uhvatio.Pre par dana mi moj preCednik rece da ne mora bas dozvola za cekanje kad se izdaje dozvola za patke i guske i vazi 4 dana(cetvrtak,petak,subota,nedelja),a kako ja njemu da objasnim da sam 22-250rem.kupio iskljucivo zbog lisica,a da sam mislio da mesarim(posto cim trazis dozvolu oni te gledaju kao mesara)mogao sam i sa 30-06 koji sam imao i imam jos uvek.E sad da li je opravdanje sto ce ako se meni dozvoli,morati da se dozvoli i drugim"lovcima"koji svi zajedno odstrele lisica koliko ja sam,a redovno se puca-na koju divljac,nije moje da utvrdjujem,ali mogu da pretpostavim.
Nakon zadnja dva vikenda,gde se u akcijama na predatore pojavi 5-6 lovaca od ukupno 60(a iz moje grupe niko osim mene)dodje mi da dignem ruke od svega.Zbog slicne situacije sam batalio pecanje pa mi je lov ostao jedini ventil i odmor od svakodnevnih poslovnih obaveza.Imamo atar Bogom dan,narocito za fazansku i srnecu divljac i zeleo bih barem jedan deo tog bogatstva da ostavim mojoj deci,koja vec sad i cerka i sin,ucestvuju u akcijama prihrane divljaci,ali mi se cini da ja sam necu puno toga promeniti.
Ako i resim da batalim lov,uvek mi ostaju psi koje sigurno necu bataliti dok sam ziv.A fazanima,zecevima,srnama i jarebicama,neka je dragi Bog u pomoci
@darkon Cuo sam neke utiske i drago mi je da je bilo uspesno!!
Taman kad sam pomislio da je proslgodisnji ulov nenadmasan, vi ste ove god potvrdili uspeh...ja sam cuo za malo vise odstreljenih nego sto ti kazes, ali ti si bio tamo pa znas iz prve ruke...
Kako ce ovi vasi iz LU da podnesu toliki odstrel, ako se jos uvek sakal racuna 2 crvene, a lisica 1...prosle godine im nije bilo svejedno!
Kasnije ljudima koji su u toku godine cekali srndaca nisu davali da pucaju na sakala i lisicu , upravo zbog tog nagradjivanja u smislu smanjenja clanarine!
"Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!"
mrwa22250 kaže:
Ne bih da se istrcim ko prosle godine pa da moram posle da se izvinjavam(konkretno upravniku lovista)dok ne odem ovih dana u udruzenje po dozvolu.Prosle godine se ispostavilo da dozvola moze ali uz odobrenje lokalnih mocnika(ovih mojih u ld.)pa dok PreCednik i UO ne daju odobrenje,upravnik nije hteo da izdaje.
Nama svake sezone sa pocetkom lova na prepelice,prestaje izdavanje dozvole za cekanje predatora kobajagi iz razloga bezbednosti,sprecavanja krivolova itd.Interesantno da bas u momentu kad se krene sa sacmaricama u atar,nastaju najvece stete na fondu srnece divljaci i zeca,pa i fazana,sto potvrdjuje slucaj nastreljene fazanke koju je moj pas juce uhvatio.Pre par dana mi moj preCednik rece da ne mora bas dozvola za cekanje kad se izdaje dozvola za patke i guske i vazi 4 dana(cetvrtak,petak,subota,nedelja),a kako ja njemu da objasnim da sam 22-250rem.kupio iskljucivo zbog lisica,a da sam mislio da mesarim(posto cim trazis dozvolu oni te gledaju kao mesara)mogao sam i sa 30-06 koji sam imao i imam jos uvek.E sad da li je opravdanje sto ce ako se meni dozvoli,morati da se dozvoli i drugim"lovcima"koji svi zajedno odstrele lisica koliko ja sam,a redovno se puca-na koju divljac,nije moje da utvrdjujem,ali mogu da pretpostavim.
Nakon zadnja dva vikenda,gde se u akcijama na predatore pojavi 5-6 lovaca od ukupno 60(a iz moje grupe niko osim mene)dodje mi da dignem ruke od svega.Zbog slicne situacije sam batalio pecanje pa mi je lov ostao jedini ventil i odmor od svakodnevnih poslovnih obaveza.Imamo atar Bogom dan,narocito za fazansku i srnecu divljac i zeleo bih barem jedan deo tog bogatstva da ostavim mojoj deci,koja vec sad i cerka i sin,ucestvuju u akcijama prihrane divljaci,ali mi se cini da ja sam necu puno toga promeniti.
Ako i resim da batalim lov,uvek mi ostaju psi koje sigurno necu bataliti dok sam ziv.A fazanima,zecevima,srnama i jarebicama,neka je dragi Bog u pomoci
Kolega razumem vasu situaciju potpuno,ali gledajte da istrajete u svojim namerama.
Ni Predsednik ni upravi odbor jednog LU nisu iznad Zakona ove drzave niti iznad podzakonskih akata kao sto su Pravilnici.
Sto se tice njihovih pausalnih objasnjenja vezanih za bezbednost prilikom izvrsenja samog lova (Lov karabinom u toku sezone lova na Prepelice) strucni pratilac ili grupovodja kao i svako od ucesnika lova je duzan da vodi racuna o bezbednosti i samim tim odgovara za svoje postupke.
Po njihovom nacinu razmisljanja Ministarstvo Poljoprivrede bi onda trebalo uneti izmene u Kalendar Lovostajem zasticene divljaci da bi se izbeglo preklapanje lova na Prepelicu i Srnecu divljac.
Vezano za pominjanje krivolova i time pravdajuci ne izdavanje dozvole za pojedinacni lov predatora imam jos jednu opasku. Elem svako LU je po zakonu duzno da srazmerno povrsini lovista kojim gazduje zaposli odredjeni broj lica koja poseduju licencu za obavljanje poslova Lovocuvarske sluzbe. LU je poslodavac pripadnicima Strucne sluzbe i njihove plate se izdvajaju iz budzeta LU tj clanarine lovaca.
Ta Lovocuvarska sluzba u opisu svog posla izmedju ostalog ima zadatak da preduzima radnje na sprecavanju krivolova a u tome moze traziti i pomoc pripadnika MUP-a,a svaki lovac je duzan da o izlasku na teren obavesti Upravnika lovista te navede u kom delu lovista ce se izvrsavati lov olaksavajuci time kontrolu Lovocuvarske sluzbe.
Lovocuvarima je mesto u lovistu na terenu a ne u kancelariji a LU kao poslodavac je duzan da forsira Lovocuvarsku sluzbu da radi svoj posao a ne da lovcima zabranjuje nesto na sta imaju zakonsko pravo.
Kolege trazite vasa prava,niko vam nista ne daje na lepe oci,sve mi placamo a dobijamo sve manje zauzvrat. I lovite kad god za to imate priliku. Lov je nekad bio privilegija bogatih i na dobrom smo putu da ce takva vremena ponovo doci.
Izvinjavam se Administratorima sto sam otisao u OFF TOPIC.
Ne pada sneg da pokrije breg,vec da zverka pokaze svoj trag!!!
Podunavac, kamera je jako korisna, sastavni deo opreme postala.
Ultras, nemoj da mi veruješ, toliko je primeraka bilo na slikanju, već sam danas saznao za još jednu liju, tako da mi početna informacija nije bila tačna.
Što se nadoknade za odstrel tiče, mogu odmah da je obustave, jer meni ništa ne znači, samo da nam dozvole lov predatora, jer evo i dalje čekamo sneg da dobijemo dozvolu za čekanje, a dobro znamo kakve su nam poslednje zime, i sa koliko snega, a predatora nikad više... A još i parenje u punom jeku, šakali zavijaju uveliko... A nisam jedini koji ovako razmišlja, mnogo nezadovoljnih lovaca ovom odlukom u našem LU.
IvicaL kaže:
Juce je odrzana hajka na lisicu LU Sombor - lovilo se u Beloj bari u blizini Bilica. Ucestvovalo je tridesetak domacih lovaca i oko 10 gostiju. Verni pomocnici su bila cetiri pticara i jedan terijer. Lovila se velika trska koja ima desetak cm vode. Lovci na doceku su preneli iskustvo - kad je krenuo pogon toliko je lisica pocelo da bezi da se culo sljapkanje vode kao da su patke...
Dan je bio veoma los - kisni ali nas to nije omelo i uspesno smo zavrsili sta smo planirali.
Odstreljeno je sedam lisica. Nismo ni naceli njihovu populaciju - ovo bi trebalo cesce raditi - toliko ih ima.
Na kraju lova LU je obezbedilo Srneci paprikas i tamburase. Nije bilo tombole i ostalih glamuroznih stvari, ali to nije ni potrebno a nije bilo naravno ni kotizacije - svi su bili dobrodosli gosti.
Evo sad neke skromne slike sa mog mobilnog
Kolega Ivice, mislim da si trebao da najaviš ovde na Srbijalov tu hajku kod vas. Siguran sam da bi bilo zainteresovanih da dodju, tim pre što ne naplaćujete kotizaciju. Ja bih prvi bio zainteresovan da dodjem, pre svega zbog upoznavanja sa kolegama, a i da se pomogne da se ta lisičja bulumenta barem malo proredi. Porazgovaraj sa upravom, pa razmislite.
Više učesnika u hajki = veća mogućnost zatvaranja terena = veći odstrel štetočina! A siguran sam da imate dobro ono 'drugo poluvreme'.
Februar dolazi, parenje lisica je u toku i sad nisu tako oprezne, eto prilike da smanjite pritisak lisica u lovištu.
Kolega razumem vasu situaciju potpuno,ali gledajte da istrajete u svojim namerama.
Ni Predsednik ni upravi odbor jednog LU nisu iznad Zakona ove drzave niti iznad podzakonskih akata kao sto su Pravilnici.
Sto se tice njihovih pausalnih objasnjenja vezanih za bezbednost prilikom izvrsenja samog lova (Lov karabinom u toku sezone lova na Prepelice) strucni pratilac ili grupovodja kao i svako od ucesnika lova je duzan da vodi racuna o bezbednosti i samim tim odgovara za svoje postupke.
Kolega,nisam vise siguran da su uprave problem,barem u mom slucaju.Ogromna vecina lovaca nece da puca ono sto se ne jede,a to su ova dva zadnja vikenda i pokazali.Cak i da mi daju dozvolu imam jednog(a i taj mi je tanak)koji bi mozda isao,ali da nije jako hladno,da nema kisice i da ne ostajemo dugo.Da je situacija drugacija,letele bi uprave sirom ove nase drzavice ili bi radile po zahtevu lovaca jer su ih oni i birali.Ovako,ostaje mi da se nadam da ce jednog dana neko pametan doneti odluku da ko zeli moze lisicu i sakala da lovi,sam,sa oruzjem kojim zeli i kada to zeli,kao sto je slucaj u svim normalnim drzavama.Ova opcija koja mi se nudi sa dozvolom za patke tek ne pije vode jer tu mi trebaju jos dvojica,a to je vec utopija.
P.S.nemoj molim te da mi persiras,jer iako se druzim sa Lalom i Dakijem,nisam ni blizu toliko mator
"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
Ovu sliku odstrela jednog mašala glavatog lisca nisam mogao da odolim a da ne postavim ovde.
Odstreljen je matori lisac dok je nosio delimično pokidanog zeca!!! To mu je bio 'poslednji zalogaj'... Pad je bio u vatri.
Ovaj nesvakidašnji odstrel se desio u lovištu LU Bečej, pre par dana, a precizni strelac je bio jedan lovac bečejskog LU, a snimak je načinio Stevan Sekulić, upravnik lovišta. Odstrel je načinjen u jutarnjim časovima!!!
Ovaj lisac matori sa slike umesto da juri lisice sad u sezoni parenja, on najurio i smotao zeca. Lepo mi nije jasno kako je uspeo, kad je sad teren 'golišav', i zecu je jako teško prići neopažen!?
Lala kaže:
Ovu sliku odstrela jednog mašala glavatog lisca nisam mogao da odolim a da ne postavim ovde.
Odstreljen je matori lisac dok je nosio delimično pokidanog zeca!!! To mu je bio 'poslednji zalogaj'... Pad je bio u vatri.
Ovaj nesvakidašnji odstrel se desio u lovištu LU Bečej, pre par dana, a precizni strelac je bio jedan lovac bečejskog LU, a snimak je načinio Stevan Sekulić, upravnik lovišta. Odstrel je načinjen u jutarnjim časovima!!!
Ovaj lisac matori sa slike umesto da juri lisice sad u sezoni parenja, on najurio i smotao zeca. Lepo mi nije jasno kako je uspeo, kad je sad teren 'golišav', i zecu je jako teško prići neopažen!?
Auuu Lalo ja taman mislio tebi da čestitam......
u svakom slučaju jedan manje u lovištu..................
Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!
tomo vrbas Offline
· 20.04.2025. 08:48
Христос Васкресе.
Planinko011 Offline
· 04.11.2024. 07:37
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?