Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Sa kojom municijom (sačmom) u lov?

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Sa kojom municijom (sačmom) u lov?
LU Aleksandrovo
 Ranjavnja kao i promašaja, ima kod sve divljači, pa kada se koristi najbolje oružje, optika i municija, smanjivanjem ovih performansi uvećava se i broj ranjavanja i promašaja. Ako se zadržimo samo na zecu, i na jednom normalnom pristupu lovu sačma od 3,5 mm je sasvim dovoljna za njegov uspešan odstrel, čemu krupnija ako se puca na primerenoj daljini, ili se treba u toku lova i takmičiti ko je dalje odstrelio zeca, najviše gubitaka zeca sam upravo video pri takvom načinu lova, prljav atar (još ne skinuti svi usevi), blatnjav teren, veliki kompleks uzoranog zemljišta, samo uvećavaju gubitke kao mogućnost njenog pronalaženja kada je divljač ranjena. Ranjavanje divljači krupnom sačmom, dovodi do manje mogućnosti zaceljivanja takve rane, što opet uvećava gubitke, krupnija sačma predstavlja potencijalno veću opasnost za ostale učesnike u lovu, kod krupnije sačme često izostaje efekat šoka, te većinu tako pogođene divljači treba juriti, čepati nogom i usmrćivati na raznorazne načine, ne retko još jednim metkom iz blizine, krupna sačma po običaju u meso unosi veću količinu dlake. Zato ljudi moji budimo bar malo objektivni kad o nečemu pričamo, ovo što sam ja napisao svi smo videli i u praksi, a i još neke ružnije stvari kojima nije mesto ovde.
Cucić će biti sasvim dovoljno.

aleksa
 LU Aleksandrovo, u portpunosti se slazem sa tobom.
Nikome ne branim i nikoga ne teram da menja municiju na koju je navikao ali ne mogu da ne iznesem svoje misljenje,iskustvo i cinjenice koje sui nepobitne.
Svako ko koristi 4 mm ili 4.5 mm u lovu na zeca dozivece sve one negativne efekte koje smo navodili u prethodnom tekstu i ako je imun na takve stvari, onda nema smisla da tupimo dalje.
Ponavljam, 3 mm do 30 metara je sasvim dovoljno, 3.5 mm do 40 metara je sasvim dovoljno.Efekat ove sacme na manjim distancama bice bolji od 4 m i 4.5 mm,na vecim distancama takodje,iznad 40 metara ne treba ni pucati jer su ranjavanja mnogo cesca od odstrela i to je to.A, samo od coveka zavisi da li ce to da prihvati ili ce da nastavi da lovi pogresnim pristupom.

ohotnik

Lala kaže:
JoooojjjjjjjjjFrown......''samo sto jos nikad nisam video ranjenog zeca kako odlazi'', i to je argument? TI nisi video? Ja jesam! I to par puta, nisam ja pucao, ali video sam.
''PA su problem ranjavanja divljaci koje treba pod hitno zabraniti da se nosi na sitnu divljac.''........
Ti si stvarno neozbiljan, pa nije problem u puški, nego u glavi!! Ne puca puška sama....Ti bi zabranio PA, ali ne bi zabranio previše krupnu sačmu? Svašta...
Nemam više nameru da polemišem sa tobom, nezrelo razmišljaš, po mom mišljenju, i ne želiš da razmisliš o onome o čemu pišu drugi. Taj koji puca 5 metaka na zeca, što ga ne upozoriš, ili ne prijaviš da nema graničnik, i da je u prekršaju?
Pa kako možeš da vidiš da li si ranio zeca, ako ode? Kako si siguran, da ga nije potkačila jedna kuglica?
Ništa, nema veze, završavam polemiku, misli kako hoćeš.
Bravo 2 B)

LU Aleksandrovo
 Pa reko im deda, samo im deda nije reko da je to bila univerzalna sačma i da se sa njom tepalo sve živo, samo kako reći da su naši dedovi veoma često pucali i ono što i tada zakon nije dozvoljavao, no u glavnom zec i srneća divljač, fazan kad nema ništa drugo i za supu. A u to vreme se džabana uglavnom punila, a Broz iako strastven lovac iako su bile pretežno 16 nije baš strastveno ponudio paletu olova, baruta, čepova i na kraju municije za svačiji ukus.

kelt
 [quote]aleksa kaže:
LU Aleksandrovo, u portpunosti se slazem sa tobom.
Nikome ne branim i nikoga ne teram da menja municiju na koju je navikao ali ne mogu da ne iznesem svoje misljenje,iskustvo i cinjenice koje sui nepobitne.
Svako ko koristi 4 mm ili 4.5 mm u lovu na zeca dozivece sve one negativne efekte koje smo navodili u prethodnom tekstu i ako je imun na takve stvari, onda nema smisla da tupimo dalje.
Ponavljam, 3 mm do 30 metara je sasvim dovoljno, 3.5 mm do 40 metara je sasvim dovoljno.Efekat ove sacme na manjim distancama bice bolji od 4 m i 4.5 mm,na vecim distancama takodje,iznad 40 metara ne treba ni pucati jer su ranjavanja mnogo cesca od odstrela i to je to.A, samo od coveka zavisi da li ce to da prihvati ili ce da nastavi da lovi pogresnim pristupom.*cOnGrAtS**StaRI*
Mi necemo reci gde praznina zveci
Kao klepka suplja,
Mi hocemo dela velikih bez reci-
Zuljeva i znoja, stradanja i vere,
Pelina iz cije zuci pcela bere
i med slatki skuplja.
A. Santic
http://www.youtube.com/watch?v=pDIl8R...re=related

Lala
 Evo ovako, da ne bi smo ovde raspravljali i ulazili u neke verbalne duele, poslao sam mail nadležnima u Upravu za šume, Ministarstva poljoprivrede, evo sadržaja:

''Poštovani,
Kao administrator sajta Srbijalov, na adresi www.srbijalov.com, i kao lovac, član LU 'Bač', hteo bih da Vam dam jedan predlog, koji, smatram, može doprineti unapredjenju samog načina izvodjenja lova.
Naime, na našem forumu posvećenom temama iz lova, razvila se diskusija o tome, koju veličinu sačme je najbolje koristiti za lov pojedinih vrsta sitne divljači, iz oružja sa neolučenim cevima (puške sačmarice). Obzirom da ova je ova tema izazvala pažnju članova foruma,i da je izneto mnogo suprotstavljenih mišljenja i primera iz prakse (često vrlo diskkutabilnih), a da nisam našao da je u nekim od važećih pravilnika ovo pitanje regulisano, želim da Vas zamolim da u okviru svojih nadležnosti razmotrite mogućnost, da se precizno predvidi, koja granulacija sačme se sme koristiti u lovu na sitnu divljač. Eventualno da se predvidi neki raspon granulacije, imajući u vidu različitost konfiguracije terena,i uslove lova (letnji i zimski).
Mislim da je ovo potrebno, kako bi se u praksi izbegla situacija da se divljač lovi neodgovarajućom sačmom, da dolazi do ranjavanja divljači i kasnijeg uginuća, kao i do povećanog rizika za ostale učesnike u lovu.
Siguran sam da Vam je poznato, da slične odredbe postoje u lovnom zakonodavstvu nekih susednih država.

Svestan sam da je ovaj predlog malo zakasnio, obzirom da je Pravilnik o načinu organizacije i izvodjenja lova već donet, ali Vas molim, da razmotrite mogućnost, da jedna ovakva odredba ipak bude uvedena u praksu.

Srdačan pozdrav,
Dobar pogled!''

Mislim da je ovaj predlog koristan, i eto, da znate, da neke stvari koje pišemo ovde na forumu, mogu da izrode i neke pametne stvari. Pa da ne bude, da samo kritikujemo nešto, nego da damo i neki pametan predlog.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

denisedi

Lala kaže:
Evo ovako, da ne bi smo ovde raspravljali i ulazili u neke verbalne duele, poslao sam mail nadležnima u Upravu za šume, Ministarstva poljoprivrede, evo sadržaja:

''Poštovani,
Kao administrator sajta Srbijalov, na adresi www.srbijalov.com, i kao lovac, član LU 'Bač', hteo bih da Vam dam jedan predlog, koji, smatram, može doprineti unapredjenju samog načina izvodjenja lova.
Naime, na našem forumu posvećenom temama iz lova, razvila se diskusija o tome, koju veličinu sačme je najbolje koristiti za lov pojedinih vrsta sitne divljači, iz oružja sa neolučenim cevima (puške sačmarice). Obzirom da ova je ova tema izazvala pažnju članova foruma,i da je izneto mnogo suprotstavljenih mišljenja i primera iz prakse (često vrlo diskkutabilnih), a da nisam našao da je u nekim od važećih pravilnika ovo pitanje regulisano, želim da Vas zamolim da u okviru svojih nadležnosti razmotrite mogućnost, da se precizno predvidi, koja granulacija sačme se sme koristiti u lovu na sitnu divljač. Eventualno da se predvidi neki raspon granulacije, imajući u vidu različitost konfiguracije terena,i uslove lova (letnji i zimski).
Mislim da je ovo potrebno, kako bi se u praksi izbegla situacija da se divljač lovi neodgovarajućom sačmom, da dolazi do ranjavanja divljači i kasnijeg uginuća, kao i do povećanog rizika za ostale učesnike u lovu.
Siguran sam da Vam je poznato, da slične odredbe postoje u lovnom zakonodavstvu nekih susednih država.

Svestan sam da je ovaj predlog malo zakasnio, obzirom da je Pravilnik o načinu organizacije i izvodjenja lova već donet, ali Vas molim, da razmotrite mogućnost, da jedna ovakva odredba ipak bude uvedena u praksu.

Srdačan pozdrav,
Dobar pogled!''

Mislim da je ovaj predlog koristan, i eto, da znate, da neke stvari koje pišemo ovde na forumu, mogu da izrode i neke pametne stvari. Pa da ne bude, da samo kritikujemo nešto, nego da damo i neki pametan predlog.

Eh kad bi to moglo i kodnas u Makedonija tada mislim ranjavanje divlac bi bila na samim minimum.PozzBravo 2
Bog ne racuna onih dana prodjeni u lov.Bravo 2

Hunter forever
 Lalo a sta ako granice koje se budu donele budi prekrupne ili presitne???
marka Engleski poenter marka

LU Aleksandrovo
 Predlog podržan.... Mada nisi dao na glasanje.

Sve mi ljudi uradimo sami sebi, i normalno onda na scenu stupi zakonodavac i kraj priče, tako i treba, nema više etike ni mekike već onako kako piše. Na kraju to je odavno bar po meni trebalo biti doneto i uređeno nekim pravilnikom. a pošto smo mi završili javnu raspravu po tom pitanju lakše će se traženi pravilnik usvojiti.

Neca92
 To je nemoguce da se desi, jer su u raznoj lovackoj literaturi vec postvaljene i gornje i donje granice (kako bi trebalo da se lovi, ali nije obavezno pridrzavati se toga). Kada bi ovaj predlog bio prihvacen, lovci bi bili u obavezi da love sacmom izmedju donje i gornje granice, bez odstupanja!
Lovac nije ko vino ne pije i ko ide planinom samo da ubije!

Lala
 Hunter forever, a što bi doneli pravilnik sa lošim odredbama? Pa valjda tamo sede ljudi koji poznaju lovstvo, i koji u pisanju propisa konsultuju struku. Zašto odmah ići sa pretpostavkom da će nešto biti loše?

Neca92
 Konkretno, u prirucniku za polaganje lovackog ispita pise ovako...
Vuk, pas lutalica ---> 4,5mm
Lisica, divlja guska ---> 4,0mm
Zec, macka skitnica ---> 3,5mm
Fazan, divlja plovka ---> 3,0mm
jarebica, divlji golubovi ---> 2,5mm
prepelica ---> 2,2mm
U nasoj zemlji, nije obavezno pridrzavati se ove tabele, ali ako bi Lalin predlog bio prihvacen, lovci bi bili u obavezi da love sacmom koja je predvidjena za odredjenu divljac...
Lovac nije ko vino ne pije i ko ide planinom samo da ubije!

Podunavac

Neca92 kaže:
Konkretno, u prirucniku za polaganje lovackog ispita pise ovako...
Vuk, pas lutalica ---> 4,5mm
Lisica, divlja guska ---> 4,0mm
Zec, macka skitnica ---> 3,5mm
Fazan, divlja plovka ---> 3,0mm
jarebica, divlji golubovi ---> 2,5mm
prepelica ---> 2,2mm
U nasoj zemlji, nije obavezno pridrzavati se ove tabele, ali ako bi Lalin predlog bio prihvacen, lovci bi bili u obavezi da love sacmom koja je predvidjena za odredjenu divljac...

Smatram da je ovo odličan izbor granulacije sačme. Ništa ne bi falilo da se zakonski odredi minimalna i maksimalna granulacija za određenu divljač. Manje bi se ranjavala divljač, a i učesnici u lovu bi bili bezbedniji.
Tri prsta 2Kolce

Lala
 To piše u priručniku, i nema neku obavezujuću formu, pa se u praksi nekad dešava nešto što je mimo ove, da kažem, preporučene veličine iz priručnika.
Regulisanje ove teme pravilnikom daje obavezujuću formu.

Podunavac
 Mnogi proizvođači sačmene municije sačmu klasiraju u dve kategorije. Prva je sitna sačma do 4 mm, a druga od 4,5 mm do PP-a.
Smatram da u lovištima u kojima nema vuka i šakala, a pse lutalice više ne sme da se odstreljuje, nema potrebe za upotrebom sačme krupnije od 4 mm.
Tri prsta 2Kolce

Hunter forever
 Donosenjem tog pravilnika nista se negubi,samo moze biti bolje.
marka Engleski poenter marka

Dare_Makedonija

denisedi kaže:

Lala kaže:

''Poštovani,

Srdačan pozdrav,
Dobar pogled!''

Eh kad bi to moglo i kodnas u Makedonija tada mislim ranjavanje divlac bi bila na samim minimum.PozzBravo 2

Dokolku se sprovedi soodvetno i dokolku kontorlata e silna i kaznite visoki, ne veruvam deka ne e mozno da se sprovede. Pozdrav zemjak

Podunavac

Hunter forever kaže:
Donosenjem tog pravilnika nista se negubi,samo moze biti bolje.

Pametno ramišljanje.B) Kad već pojedinci ne poštuju lovačku etiku, onda ih treba naterati da poštuju propisane zakone.
Tri prsta 2Kolce

mirko knezevic
 Od toga nema nista... Pozdravljam Lalin cin dobre volje sto je poslao predlog,ali u lovu se kod nas mnoge stvari ne resavaju koje su mozda bitnije,ne kazem da je ovo manje vazno,ali zabranom mislim da ce biti kontra efekat,ima zainat da kupuju tu municiju... Ljudima treba pricom i delima dokazati da koriste pravu sacmu,pa kad promenis misljenje petorici oni ce jos petorici i tako sve u krug...Smile
Srbija do Tokija!

Kolce Tri prsta 2

Lala
 Treba i tako raditi, Mirko, ali treba i imati regulisano. Ne verujem da će neko zainat raditi kontra propisu. To je glupo.

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Gde sa karabinskom municijom? Redenik, novčanik... MUNICIJA ZA OLUČENE CEVI 29 06.06.2016. 19:19
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 13
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
СКУПШТИНА ЈЕДНОГЛАСНО УСВOЈИЛА ИЗВЕШТАЈЕ И П�...
ЗАКАЗАНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ЛОВАЧКОГ САВЕЗА Ц...
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА
ТАКМИЧЕЊЕ У КУВАЊУ САЈАМСКОГ ГУЛАША
ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА ЛОВАЧКОГ САВ...

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,703,572 posete www.srbijalov.com