Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Izbor prve puške za početnika!

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Izbor prve puške za početnika!
ohotnik
 Ova tablica mi je malo cudna verovatno je neke starije generacije jer su navedene male gramaze za magnum punjenja u kalibru 12 i 20.Uopsteno barutni pritisci u savremenoj municiji i standardnom punjenu od 32-36gr u kalbru 12 se krecu od 550-650 bar.Magnum punjenja od 50gr u kal 12 oko 750-800bar u kalibru 20 standarnda punjenja oko 750bar a magnum 850-900bar.Italijanski proizvodjaci iz predostroznosti navode da metak moze postici maksimalni pritisak od 1050bar u nekim slucajevima da bi zastitili sebe dok u stvarnosti oni proizvode gore navedene pritiske.Nas krusik ima pritisak od 550 bar u kalibru 12.

Podunavac
 Jeste ono malo starija tablica. Evo jedna novija. Za upozorenje sam i ja imao slično mišljenje, ali ipak ne želim da tvrdim da je potpuno bezbedna upotreba ove municije u starijim puškama tormentiranim na 750 bara. Ipak postoji mogućnost povećanih pritisaka, a samim tim i oštećenja oružja i povreda strelca, pa treba dobro da se pazi kod izbora municije. Svakom je proizvođaču u interesu da proda što više municije a ovo upozorenje veoma smanjuje broj korisnika, ustari ograničava ih samo na vlasnike novih pušaka tormentiranih na 1370 bara. Zato ipak ovo upozorenje treba ozbiljno shvatiti. Ne bi italijani sami sebi smanjivali broj korisnika (mušterija) da nema neke istine u ovome upozorenju. Možda ne postižu baš 1050 bara pritisak, ali verujem da jeste viši od standardnog.
Tri prsta 2Kolce

hamerles

Podunavac kaže:

hamerles kaže:
Podunavac kakvo misljenje imas o ovoj Zafer O 1612???

Imao sam lepo mišljenje i hteo da kupim tu pušku, ali sam igrom slučaja promenio to mišljenje i odustao od kupovine. Ali evo da objasnim redom. Puška je bila u prodavnici na komisionoj prodaji. Prodana je bila jednom LD koje ju je davalo kao glavnu nagradu na tomboli na večeri u LD. Pušku je dobio čovek koji nije lovac i već sutradan je vraćena u prodavnicu na komisionu prodaju. Nova je koštala 5400 kn (740 evra) a ja sam se sa gazdom dogovorio za 4000 kuna (oko 550 evra). Puška je na oko lepa (lepša od IŽ-27), ima tvrdo hromiranu unutrašnjost cevi, belu glavu, jedan obarač i jedino nema ejektore nego izvlakače. Ima 5 izmenjivih čokova i nema fabrički ugrađene pređice za remnik. Fabrika navodi podatak da je umesto bruniranja puška crno hromirana (što bi trebalo da bude mnogostruko jača i bolja zaštita). Međutim kada sam došao da vidim pušku primetio sam da je oštećana na ustima cevi. Između cevi i čoka je mogao da stane vrh hemijske olovke koliko je zinulo. A na ustima cevi i sa leve i sa desne strane se skinula zaštita od stavljanja i vađenja puške iz soške u prodavnici. Original mušica je slomljena (verovatno kada su oštećena i usta cevi). Pretpostavljem da je puška pala iz soške na pod i da je tako oštećena. Iz ovoga sam zaključio da materijal čelika baš i nije zadovoljavajući a vanjska zaštita loša kada se počela skidati još u prodavnici. Tako da sam odlučio da neću rizikovati sa turskom puškom sumnjivog kvaliteta, nego sam uzeo oprobanu ruskinju IŽ-27. Ne može na tekmičenje u lepoti, ali odlično radi i ništa joj ne fali. A ovo je slika tog Zafera.[/quote] Frown Tako sam i mislio spolja gladac a unutra ko zna sta... Na izgled lepo a u stvari Tursko smece... To sam pisao bezbroj puta za turske puske...

aleksa
 Ne treba generalizovati stvari.Taj primerak Zafera nije merodavan jer je bio ostecen.Takodje,nisu sve turske puske istog kvaliteta.
Ako cemo realno,ima primera gde su i IZ-27 puske imale problema.Jedan kolega sa drugog foruma je ima eksces kod svoje 20-ice IZ-27 jer su mu izleteli cokovi i unistili navoj.Uzeo je kasnije Huglu i prezadovoljan je.
Jedino ako bismo bukvalno poredili turske puske iste cene kao sto su Baikalove onda verovatno Baikalo nema premca kod nas.
Ali,niko ne moze da ospori da su turske puske lepse,bolje zavrsne obrade,laganije i nametnije.A,to kad se uzme u obzir,logicna je i prihvatljiva malo visa cena.

hamerles
 Baikalove puske ima skoro svaki lovac u srbiji kao i Zastavine ili ih ima jos uvek ili ih je imao,uglavnom nema lovca u srbiji ko nije lovio zastavom i baikalom... Pa je njima lako naci manu jer ih mnogo ljudi poseduje i ima iskustva sa njima. E sad Turske puske retko ko ima od lovaca pa i sa tom retkoscu imaju mnogo mana nisam video lovca ili portal na kome se ne zale na Turske puske... Lepe su za 5ticu ali im je upotrebljivost jedna velika nula....

Podunavac
 Ja nisam rekao da su sve turske puške loše. Naravno da ima dobrih pušaka, kao npr. Huglu. Ali konkretno Zafer O 1612 po kvaliteti materijala i upotrebljivosti (po mom mišljenju) ne može da se meri sa IŽ-27. Prave turci i puške koje koštaju po nekoliko hiljada dolara, ali kada bi kupovao pušku za te pare onda bi ipak kupio Berettu. U svakom slučaju najbolje omer cena-kvalitet sigurno imaju Ruske Baikal puške, bez obzira koji model i kalibar.
Tri prsta 2Kolce

hamerles

Podunavac kaže:
Ja nisam rekao da su sve turske puške loše. Naravno da ima dobrih pušaka, kao npr. Huglu. Ali konkretno Zafer O 1612 po kvaliteti materijala i upotrebljivosti (po mom mišljenju) ne može da se meri sa IŽ-27. Prave turci i puške koje koštaju po nekoliko hiljada dolara, ali kada bi kupovao pušku za te pare onda bi ipak kupio Berettu. U svakom slučaju najbolje omer cena-kvalitet sigurno imaju Ruske Baikal puške, bez obzira koji model i kalibar.
Kolega kada budu Huglu zastupljene bar deseti deo koliko su zastupljene Baikalove puske videcemo kako ce se pokazati....

canis aureus

dusanandra kaže:
Kolega Dare,ako si ljubitelj polozara kao i ja najbolja puska te konfiguracije za 700e-800e je merkel 47e.Ima ih u dosta dobrom stanju i kao takve su bolje od iz43 i zastavine polozare.Jedino ako insistiras da bude puska sa magnum lezistem nece ti odgovarati jer se pravi samo 12/70-16/70-20/70.Ali mislim da magnum nije ni potreban jer ces uspesno loviti sve sa 12/70.pozdrav

Bravo 2
i ja sam ljubitelj položara tako da možda baš 47ica dopuni moj arsenal!!, samo da je nađem u extra stanju ...
-sa svojom trostrukom Greener bravom mislim da je jača(što se bravljenja tiče) od nekih najnovijih i najsavremenijih glatkocevnih pušaka!
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

canis aureus
 ... a kad se spominje pritisak, bari i tako to

Podunavac, kažeš: "ali ipak ne želim da tvrdim da je potpuno bezbedna upotreba ove municije u starijim puškama tormentiranim na 750 bara" pa me interesuje koje su starije a koje novije puške po tom pitanju?!, jer većina i najnovijih u 12/70 nije tormentovana na više od 750 bara!
Zar nisu nove ruske u 12/70 kao i stare na 750b?
Po ovoj novijoj tabeli koju si predstavio, ti sa tvojom "magnumkom" 12/76 ne bi mogao da koristiš ni 12/70mag a takođe ni 12/76, pa koliko je onda bezbedno, iako je 12/76 da koristiš išta teže od 12/70 jer je tormentovana na 900 bara?
Zbunjen
Dim

Podunavac

canis aureus kaže:
... a kad se spominje pritisak, bari i tako to

Podunavac, kažeš: "ali ipak ne želim da tvrdim da je potpuno bezbedna upotreba ove municije u starijim puškama tormentiranim na 750 bara" pa me interesuje koje su starije a koje novije puške po tom pitanju?!, jer većina i najnovijih u 12/70 nije tormentovana na više od 750 bara!
Zar nisu nove ruske u 12/70 kao i stare na 750b?
Po ovoj novijoj tabeli koju si predstavio, ti sa tvojom "magnumkom" 12/76 ne bi mogao da koristiš ni 12/70mag a takođe ni 12/76, pa koliko je onda bezbedno, iako je 12/76 da koristiš išta teže od 12/70 jer je tormentovana na 900 bara?
Zbunjen

Kada sam rekao starijim puškama tormentiranim na 750 bara, mislio sam baš to. Puške stare 30-40 godina koje su već dosta ispucale i neke možda već i dobile lufta. Ovakva jača municija bi ih samo dokusurila.
A ja sa mojom puškom jedino i pucam 12/70 i manje. Magnum municiju ne koristim. Imam nešta kugle 12/76 za DS, ali za takve stvari koristim karabin, tako da me to ne sekira.
Tri prsta 2Kolce

canis aureus
 Što znači da te puške starije proizvodnje koje su tormentovane na 750 bara kao i najnovije u 12/70, ako nisu "izrađene", dotrajale i već neispravne(zbog pojave lufta između baskule i cevi) za daljnju upotrebu mogu sasvim bezbedno da funkcionišu kao i nove sa za njih predviđenom municijom??(nema veze sa starošću proizvodnje ako su isto tormentovane na 750 bara već na ispravnost i dotrajalost, pohabanost) ili si drugačije mislio?
Zašto su tvoju pušku "lažno" nazvali ... kad ne može da istrpi te "magnum pritiske"?
Zbunjen
Dim

Podunavac
 Naravno da mogu da se normalno koriste sa standardnom municijom. Ali bez obzira kakvo moje lično mišljenje bilo i kako ja moju pušku koristim, ne mogu i neću da javno kažem da se iz pušaka tormentiranih na 750 bara može bez ikakvih problema i ograničenja koristiti municija koja postiže do 1050 bara. Možda upozorenje proizvođača i jeste preterano, ali možda i nije? Kao što sam već rekao, zašto bi neko sam sebi smanjivao broj korisnika svoje municije, ako je ona standardnih pritisaka i sasvim bezbedna za upotrebu u puškama tormentiranim na 750 bara? Bilo bi krajnje neodgovorno ubeđivati vlasnike pušaka tormentiranih na 750 bara da mogu sigurno i neograničeno da koriste municiju za koju proizvođač tvrdi da postiže 1050 bara i štampa upozorenje na pakovanju da se koriste isključivo iz pušaka tormentiranih na 1370 bara. A što se tiče moje puške, nekada je standard za 12/76 magnum bio 900 bara. Sada proizvođači municije pune 12/76 do 1050 bara. A zašto Rusi i dalje vrše tormentaciju na 900 bara, a ne na 1370 to treba da pitaš njih a ne mene.
Tri prsta 2Kolce

canis aureus
 ...
pomislih da će se neke nejasnoće razjasniti upravo zbog Izbora prve puske za Pocetnika! ali pošto si kanda počeo da se ljutiš, neću te više pitati ...
(pitaću braću tovarišeConfused)
Dim

hamerles
 Podunavac Rusi imaju drugacije oznake za tormentiranje ne rade ih na 900 bara nego na 1350... Mozda gresim ali mislim da je takoHmmm

kelt
 kad na patronu pise 1050 bar max ne znaci automatski da ta municija toliki pritisak postize, vec da moze u nekim uslovima postici taj pritisak. Zbunjen
Mi necemo reci gde praznina zveci
Kao klepka suplja,
Mi hocemo dela velikih bez reci-
Zuljeva i znoja, stradanja i vere,
Pelina iz cije zuci pcela bere
i med slatki skuplja.
A. Santic
http://www.youtube.com/watch?v=pDIl8R...re=related

DakiNS

kelt kaže:
kad na patronu pise 1050 bar max ne znaci automatski da ta municija toliki pritisak postize, vec da moze u nekim uslovima postici taj pritisak. Zbunjen
Tačno ali i da ne koristimo iz pušaka tormentiranih na 750 bara
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

Dare_Makedonija

canis aureus kaže:

dusanandra kaže:
Kolega Dare,ako si ljubitelj polozara kao i ja najbolja puska te konfiguracije za 700e-800e je merkel 47e.Ima ih u dosta dobrom stanju i kao takve su bolje od iz43 i zastavine polozare.Jedino ako insistiras da bude puska sa magnum lezistem nece ti odgovarati jer se pravi samo 12/70-16/70-20/70.Ali mislim da magnum nije ni potreban jer ces uspesno loviti sve sa 12/70.pozdrav

Bravo 2
i ja sam ljubitelj položara tako da možda baš 47ica dopuni moj arsenal!!, samo da je nađem u extra stanju ...
-sa svojom trostrukom Greener bravom mislim da je jača(što se bravljenja tiče) od nekih najnovijih i najsavremenijih glatkocevnih pušaka!

Blago vama kolege. Kod mene osim zastavine i ruske polovne puske nema nista drugo. Da vam ne pricam o beretama i suhlovkima. Ne znam kako je zakon kod nas ali bilo bi dobro da se moze kupiti polovno oruzje u drugu drzavu i registrirati se ovde u Makedoniji. Inace koja je otprilike cena te suhlovke? Pozdrav kolege

dusanandra
 Imao sam neko vreme Merkel model 40e.To je noviji model u odnosu na 47e a u potpunosti je ista puska sto se tice konstrukcije stim sto 40e kosta nesto oko 4000e nova dok 47e u top stanju iz sedamdasetih ili osamdesetih godina proslog veka su od 500e od 1000e.Najcesce se mogu naci 16/70 pa tek onda 12/70 a 20/70 su jako retke i one su oko 1000e a 16/70 solidna 600e,znaci 12/70 negde izmedju.Jako dobre su i simson i sauer iz tog vremena a iste su konstrukcije i vizuelno.A da merkel 40e se pravi 12/76 i 20/76.

Dare_Makedonija
 Hvala puno. Momentalno najpristupacnija mi je IZ-43 nova i polovne zastave. Ali zivi bili pa videli. Hvala jos jednom

dusanandra
 Nova iz43 je oko 350e a za 600e Merkel.Bolje kupi Zastavu neku stariju iz 80-ih 12/70 dobro ocuvanu a ostalo stedi pa kad naleti Merkel i kupis je bices presrecan.Ja je imam 47e 12/70.Veruj mi nema razlike izmedju nje i nove 40e a u ceni drasticno.Cak stara vise odise lovackim duhom.Pozdrav

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Izbor štenaca KINOLOGIJA 78 22.05.2014. 00:18
Izbor kalibra LOVCI POČETNICI 460 14.10.2013. 13:59
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 23
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
СКУПШТИНА ЈЕДНОГЛАСНО УСВOЈИЛА ИЗВЕШТАЈЕ И П...
ЗАКАЗАНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ЛОВАЧКОГ САВЕЗА Ц...
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА
ТАКМИЧЕЊЕ У КУВАЊУ САЈАМСКОГ ГУЛАША
ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА ЛОВАЧКОГ САВ...

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,688,873 posete www.srbijalov.com