Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Vuk

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Vuk
zoranp
 Koleginice Sanja bez uvrede vama i vašem kolegi koji je autor toga teksta, ali je jako žalosno pisati takve stvari i javno objavljivati u časopisim kao što je ovaj objavljen u časopisu ZOV!! Shock

Zašto...evo samo par podpitanja, da neidem dublje!!!

1) ...jeli to što Evropa uništila Vuka treba da bude opravdanje da oni nama nemogu zabraniti da ga i mi uništimo?

2) oko toga kolika je Vuk štetočina imate na temi - da li je Vuk još uvek štetočina moje mišljenje i još nekih kolega, pa da se ne ponavljam, ali smtram da je on vredan statusa divljači lovostajem zaštićene, s čime tvrdite da nije???

3) ..dva vuka krenula na čobana i njegovog psa... evo ja bih zaista zamolio nekoga ako zna da je ikada igde Vuk ubio šoveka bilo kao čopr bilo pojedinačan napad (normalno neračunam slučajeve besnoće, ali ovi i nisu bili besni)??

4) ..kaže se da su iz obesti tj. nisu bili dovoljno gladni, pa zaklali troje svinja...pa ovo je bez ljutnje kao u dečijim pričama o vukodlacima....dokazano je, a i svakom normalnom je jasno da SAMO ČOVEK LOVI IZ ZADOVOLJSTVA, a i to po tezi lovstva to mu je zaostavština evolucijske borbe za opstanak i preživljavanje!! ..

...ima tu još toliko toga napisano tako šturo i neargumentovano, da je takav tekst za svaku osudu, a ne analizu !!! tU.aFrown

MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.

Rodeo

neca90
 Kolega Zorane,mislim da gresis,a evo i zasto.
1) Vuk jeste takoreci u potpunosti unisten u Evropi i to se zove zlocin prema prirodi!Nijedna vrsta divljaci ne treba da bude unistena,pa ni vuk.Vuk je i kod nas bio takoreci unisten,ali zasto???Zato sto se pristupilo akciji njihovog masovnog trovanja strihininom i ampulama cijanovodonika.Takodje je u listi "Zov" izasao podatak da je u periodu od 1947-1975.godine na prosturu cele komunisticke Jugoslavije otrovano oko 5500 vukova,sto svakako pravi lovac nece da opravda,vec ce to kritikovati!To je glavni razlog zasto je vuk skoro nestao sa nasih prostora!Ja tvrdim da se kod nas populacija vukova puskama ne moze ugroziti,zato sto se vuk lovi ili slucajno,ili na mrcinistu,sto je opet veliki znak pitanja koliko nasih lovaca moze da se pohvali da je na ovaj nacin ulovilo vuka,ili velikim hajkama.Ovo zadnje ne treba posebno komentarisati,jer takve hajke u 95% slucajeva dozive fijasko,prevashodno zbog nediscipline ucesnika!Dakle,s te strane,vuk kao vrsta je siguran od istrebljenja.

2)Vuk svakako da nije stetocina,to se u potpunosti slazem,jer Bog ne bi ni stvorio vuka kao vrstu,da je on stetan po prirodu!Medjutim,ako pustimo vuka da se prenamnozi,onda dobijamo nagli pad broja plemenite divljaci.Samim tom,i vucja populacija ce se po prirodi stvari smanjiti,jer ce im faliti hrana,i tako ukrug,a pritom sigurno vuk nece istrebiti nijednu vrstu divljaci,vec ce u najgorem slucaju dolaziti do naglih oscilacija u smanjenju i povecavanju kako vuka,tako i plemenite divljaci.Zato covek treba da se umesa kako bi srvar bila pod kontrolom,odnosno,da vuk i dalje postoji,ali u kontrolisanom broju kako ne bismo isli iz jedne krajnosti u drugo,tj.sad ga ima previse,sad jako malo,vec tu treba da se odrzi jedan kontinuitet kako u korist vuka,tako i u korist plemenite divljaci i coveka.

3)Vuk nece da napadne na coveka,sem u dva slucaja:ako je strahovito gladan,i ako se oseti ugrozenim u pogledu ishrane.U konkretnom slucaju,vukovi su se osetili ugrozenim,misleci da ce im coban oteti meso keje su ulovili,pa su krenuli da brane svoju lovinu.

4)Hteli mi to da priznamo ili ne,vuku je u krvi da ubija vise nego sto mu treba,tj. vise nego sto moze da pojede.Primer:kad jedan vuk upadne u stado koje broji recimo 10 ovaca,hoce li on da ubije jednu ovcu i da je pojede,ili ce da ih pokolje sve,a samo jednu da pojede?Naravno da ce sve da ih pokolje,iako ne moze sve da ih pojede,to je praksa pokazala.Isto vazi i kad su u pitanju divlje svinje srne,itd.Zato je jako vazno vucju populaciju strogo kontrolisati,i naravno voditi racuna da vuk nedje svoje mesto pod suncem,ali i u Zakonu,kako priroda ne bi ostala bez gorskog cara-VUKA!

zoranp
 Neco nevidim svrhu onog tvog početka teksta gde reče da nisam u pravu, kad si u principu samo svojim rečima rekao isto što i ja Confused

..no u jednome si ipak po meni u veliko zabludi, ato je taj napad na čoveka koji nikada se nije desio, a da je čovek bio u svesnom stanju i na nogama!!!...odrastao sam u kraju gde su vukovi bili gotovo domaće životinje, tako da bi verovatno tamo bilo takvih slučajeva!!

...također bi tebali svi da znaju da je ponašanje ovce znatno drugačije od ponašanja srne ili bilo koje druge divljači, naime svakako da je čopor sklon da podavi više jedinki, ali jednom vuku je nemoguće udaviti više grla divljači koja beži jer je potrebno vreme za tu radnju!!!..ponašanje ovaca je specifično..naime ko zna može i da potvrdi moje reči...ovce kad vuk upane među njih i davi jednu, ostale se zbiju nedaleko od njega i lupanjem nogu pokušavaju da ga oteraju, a on normalno nastavlja odmah napad na drugo grlo, dok se one opet "sjate" i opet lupaju nogama i to ide tako redom Također bio sam svedok masovnog pokolja u sred ljeta kad je jedan vuk udavio šest ovaca i jednu kozu na otvorenom terenu odnosno slobodnoj paši!!...u prilog ovoj tezi ide činjenica da nikada nije došlo do masovnog pokolja koza od strane vuka, jer one nakon prvog napada bez obzira dali je uspešan ili ne beže glavom bez obzira..normalno pričamo o samotnjaku i o slobodnoj ispaši!!!
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
i u pravdi održi me,
za pušku i mog psa.
Amin.

Rodeo

bturjane
 lepi ovi tekstovi (dugacki su i opsirni)sa osvrtom i na poznate i manje poznate cinjenice ali i Japan je bio najsavrsenija zemlja na svetu kako tehnoloski tako i tehnicki pa je prirodi jednog dana dojadilo to vestacko savrsenstvo i ta-ra kao posle potopa zato sam misljenja da bi trebali dobar deo uredjenja eko i bio sistema da ostavimo prirodi da uredjuje a da mi se potrudimo da joj sto manje odmazemo i sto vise cenimo tj.manje unistavamo i istrebljujemo i tamo gde treba pomognemo a ona ce se s vremena na vreme nagraditi ponekog od nas srecnika trofejom njegovog velicanstva gorskog cara tj.VUKOM
ma nasrcu bre rodjo mora se branim,a ti zapadnjaci kvarni su ko muckovi al sam naso pravu pusku AA-12

zoranp

bturjane kaže:
lepi ovi tekstovi (dugacki su i opsirni)sa osvrtom i na poznate i manje poznate cinjenice ali i Japan je bio najsavrsenija zemlja na svetu kako tehnoloski tako i tehnicki pa je prirodi jednog dana dojadilo to vestacko savrsenstvo i ta-ra kao posle potopa zato sam misljenja da bi trebali dobar deo uredjenja eko i bio sistema da ostavimo prirodi da uredjuje a da mi se potrudimo da joj sto manje odmazemo i sto vise cenimo tj.manje unistavamo i istrebljujemo i tamo gde treba pomognemo a ona ce se s vremena na vreme nagraditi ponekog od nas srecnika trofejom njegovog velicanstva gorskog cara tj.VUKOM

Turjane upravo je to centralna misao onoga što ja želim reći i na neki način, koliko sam u moći i dokazati !!!Bravo 2B)
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
i u pravdi održi me,
za pušku i mog psa.
Amin.

Rodeo

suvodolac71
 Zorane , samo jedan predlog za tebe , sada ide prolece krajem aprila i pocetkom maja cobani zlaze na Beljanicu , da li zelis da se gledas malo sa vukovima oci u oci u Homolju? Cisto da steknes neka nova znanja o vukovima, pa onda pricaj dal je tekst objavljen u zovu ok ili nije. Dal treba da placemo nad vukovima koji omakljase preko 120 vrhunskih grla gonica. Poklase poprilicno dobro i divlje svinje i srnecu divljac. Zimus si ih mogao slusati iz centra Zagubice kako zavijaju na Kondzilu , brdo iznad Zagubice. Prema tome dodjes vidis pa onda komentarisi sta jeste a sta nije. Licno nemam nameru da sa tobom polemisem po pitanju vukova i teksta objavljenog u zovu ali naprosto dok ne dozivis Homolje i vukove u svoj svojoj surovosti tesko da mozes da imas jasnu sliku sta se tamo tacno desava.
Suvodolac dok je sveta i veka!

aca81
 Tesko je sa njim a bez njega se nemozeConfused
DOBAR POGLED

nenadx
 Aco,ko sa zenamaSmekoZato ih mi volimo,izgleda
Dobar pogodak

bturjane
 suvodolac nisam bas razumeo sta je to novo sto bi trebali da dozivimo i kakva je to posebna vrsta Homoljskih vukova da je dosad nismo sreli u lovu ili prirodi uopste 
ma nasrcu bre rodjo mora se branim,a ti zapadnjaci kvarni su ko muckovi al sam naso pravu pusku AA-12

zoranp
 suvodolac oštro pišeš i pomalo nervozno!!! no opet te pitam gde je i kada napao čoveka??? ..treba li pobiti vuukove zbog goniča, pa to je jako žalosna teza...moj kolega i meni je vuk vato pse i pucao sam u vazduh da ga pusti, i metali smo metalne ogrlice na pse ,itd,itd, pa ga opet nikada niko nije hteo istrebiti!!!Za tvoju informaciju potičem iz kraja gde su oni domaće životinje i isto su pričinjavali takve štete o kojima i ti pišeš, no očigledno nisi pročitao i razumeo moj tekst ili to namerno nećeš !!! ..za druženje na Homolju zovi i rado ću se odazvati čim smognem financija za gostovanje, kako priliči kolegama lovcima!!..nama tu ljutnje ja samo pričam o tome da vuk ima i mora imati svoje mesto u lovištu i u ekosistemu, a ako tako nemisliš onda za tebe nije lovstvo, nego neko ratište!!
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
i u pravdi održi me,
za pušku i mog psa.
Amin.

Rodeo

radislav
 Gdje se more nabavit taj cijanovodonk ampulaStidljiv
RADE

aca81

nenadx kaže:
Aco,ko sa zenamaSmekoZato ih mi volimo,izgleda

Upravo tako druze,ako mozemo kontrolisati zenu pa i vukaSmeko
ja licno vuka nemogu da smislim na sami pomen mi skace pritisak ali sam svestan da ga mora biti ali naravno u nekom prihvatljivo minimalnom i kontrolisanom broju e sad opet nova tema kako kontrolisati taj broj sto je veoma tesko a jos teze ga je istrebiti legalnim i zakonskim sredstvima jer vuk ne bi bio vuk da je tako lako upravljati njimeConfused zato kazem uzalud je dizati tenziju kad ima hiljadu razloga za i protiv vuka a kad bolje razmislim uzalud mi raspravljamo kada se samo ON pita a mi mozemo samo malo da ga ometemo ili smanjimoSmile
DOBAR POGLED

zoranp
 ..vuk jeste izuzetno ranjiv, ali mi toga nismo svesni iz razloga što ga još uvek imamo...no koliko je ranjiv pokazuje maltene cela zapadna evropa koja ga je uništila i neda mu povratak!!
Kod nas ima Vuka dok bude sela i slobodne ispaše domaće stoke, kad toga nestane nestaće i vuk, barem u većem broju...to je po meni osnovna stvar, a ja opet kažem da ja nisam za trajnu zaštitu Vuka, nego za njegovo uvrštavanje u privrednu osnovu, odnosno plansko gazdovanje sa Vukom, pa sam sve mislio da će neko malo o tome da diskutuje, ali teško da ovde ima zainteresiranih sagovornika oko toga, pa ću ja lepo (da se nebi sekirao bezveze)završtit sa pisanjem na ovu temu!!!..a vi gospodo udrite i mrzite Vuka koliko god hoćete, iako odogovo ra ni na jedno moje pitanje niste dali, što znači da je u pitanju tipična kaubojština(bez uvrede, a i ako se uvredite šta vam ja tu mogu,jer to je istina za pojedince koji ovde pišu i koji će se sami prepoznati u ovom tekstutU.a) Confused!!
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
i u pravdi održi me,
za pušku i mog psa.
Amin.

Rodeo

hamerles
 Ja licno nemam nista protiv Vukova kod mene ne postoji ta zivotinja tako da ne mogu da ga ni podrzim u razvoju a ni da ga unistavam. to je moje licno misljenje. a lovista u kojima ima vuka neka se brinu oko njega. Ma da ne vidim razlog zasto bi u srbiji zemlji dembeliji izumreo vuk kad imamo paninskog prostranstva do mile volje... gde na ko zna koliko kolometra nema zive duse pa sta onda moze da mu naudi?Po tim planinama nema ni puteva ni struje ko tu da unisti neku zivotinju do izumiranja vrste.?A godisnje se ubije svega nekoliko komada to je zanemarljiv broj...

nenadx
 Zorane nema veze,svako iznosi sta misli,sto je dobro,ali potrebni su argumenti.i resenja.Ova tema se nesme svesti na puke zelje,potrebno je svaki problem rasclaniti I razjasniti iz svih uglova.
Sirenje zivotnog prostora coveka, neminovno utice na reciprocno smanjenje prostora za,vuka, Određeni konfliktni odnos izmedju njih je uvek postojao Bili su konkurent u lovu,kasnije su vukovi unistavali stoku. Sada se tezi da bude divljac kojoj se kontrolise brojnost,kvalitet populacija I vracanje u neke prirodne okvire.Cini se prosto I jednostavno.Ali to nije lako ostvariti I bar sto se tice lovaca treba ga dobro istraziti I odluciti,jer to je,za duzi period,Sire gledano potrebno je i misljenja javnosti,koje podrazumeva postizanje kompromisa izmedju svih zainteresovanih grupa (strucnjaci, lovci, stocari, udruzenja koja se bave očuvanjem prirodeNije mi poznato da je to ucinjeno.Ili je neko govorio negde u necije ime.To je prvi racionalni,civilizaciski,ako hocete I demokratski korak ka postavljanju vuka na mesto koje zeli ljudska vrsta,u skladu sa potrebama,mogucnostima Plan gazdovanja je smestanje vuka u pravne okvire.Mogu se sloziti da je to potrebno,ali sta dalje? Misljenja sam da se moraju odrediti prioriteti,kako bi usaglasili zelje I potrebe.Recimo kazemo ispod Dunava nema dovoljno papkara I odmah sve svalimo na nas mentalitet I lose navike,a cini mi se da nije sve bas tako .Loviste podrazumeva prostor u kom se odredi divljac za lov.Ako se zeli prostor sa prirodnim ciklusom zivljenja svih vrsta,tu se zabrani lov.On je tu remetilacki factor.Kako u loviste sa jelenom,div,svinjom,srnomplanirati njihovu brojnost,trofejpored vuka.Posebno je pitanje domace stoke,,,Pasarenje je najbolje I najzdravijeda se ja pitam,nikad ga nebih ukinuo,ma koliko ekstezivno zvucilo,ali eto opet vuk tu trud cobana srozava.I sta cemo sad.?Tu treba traziti I dati odgovore I resenja,veoma prizemno,ali istinito.Par mogucih resenja sun a vidiku,po meni.Ako zelimo vuka,na svim njegovim stanistima,moramo se odreci zelje da stignemo zapad po broju(proseku)jelena,srna,DsDruga varijanta je stvaranje zona,na kojima bi vuk bio zasticen(ovo je diskutabilno,sa dosta mana,ali svakako za diskusiju)itd.Takodje po meni kvote,a posebno naplacivanje odstrela,sem zadovoljavanja pravnih okvira u praksi tesko mogu da budu dobro resenje.Na temi Da li je vuk stetocina,date su cifre,statistike itd.one nesto govore...saberimo oduzmimo pa tumacimo kako ko hoce,ali na kraju moraju odluciti svi zainteresovani.Kad se spomenu zapad tu sam osetljiv,tamo su tako uradili i rade i imaju sta imaju.A mi smo nedozreli jer cekamo da nam oni kazu sta je dobro za nas.I tu statistika govori ko je lud a ko zbunjen.....

Dobar pogodak

bturjane
 e pa kolega nenadx ako ti je toliko do zapada a sad su otvorene granice a ti trk i nikad se vise i ne vracaj u Srbiju,a to sto si ti administrator pa nisi bre bog pa da ti nekog istrebljujes stavljas u pravne okvire i odredjene revire gde i kako ce da zivi,sta si bre ti umislio da si pa ces ti nekome da dajes, upravljas njime i oduzimas zivot i pravo na prirodom dato pravo na zivot i ravnopravnost i po cemu to ljudska vrsta ima bogom dano pravo da nekog postavlja na neko mesto to batice moze oduvek i samo priroda e sad kolko se ti razumes u stucan si u lovstvu da ti kazem pa vuk,div.svinja i srna oduvek idu zajedno gde si video da vuk i lisica idu kao predatori zajedno pa on je zato vrhunski predator da bi mogao da pripodno selektuje krupnu divljac,a sto se tice zona koje pominjes taj odgovor su dobili svi koji misle kao ti od 41-45.god 

zoranp
 bturjane mislim da nisi baš najbolje razumeo šta je Nenad napisao, jer mislim da je jedan od retkih koji svakoj vrsti divljači prilazi i sa stanovišta uzgoja i zaštite i iskorištenja, što i jeste prava definicija organizovanog lovstva!!..tako da sam gotovo ubeđen da si pogrešio zbog oštrine kojom si se obratio čoveku!!Confused

Nenade sve se ja to sa tobom slažem i svakako da je tu sve otvoreno za raspravu, ali je muka što kod nas postoje samo dve opcije i to obe ekstremno radikalne..jedna za istrebljenje, a druga za potpunu zaštitu!! i tako ukrug,,,pa dokle više majku mu!!Angry
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
i u pravdi održi me,
za pušku i mog psa.
Amin.

Rodeo

bturjane
 Zorane to kako sam ja razumeo je moja licna percepcija i to na osnovu textova ovde i u temi dali je vuk jos uvek stetocina a tebi da odgovorim na ovo poslednje, vidis ja bas zastupam onu sredinu za koju ti kazes da ne postoji kod nas, bas tu sredinu koju svi omalovazavate i kazete da ne postoji pa nas onda ucite kako da neke stvari shvatimo i razumemo ali s vase tacke gledista i onako kako biste vi hteli i zeleli da razumemo jer sve se svodi na ono ili si s nama ili protiv pa onda kazes ,pa dokle više majku mu!

bturjane
 uostalom prelazimo okvire teme ovde je u pitanju lov predatora tj.vuka nemojmo zloupotrebljavati forum za diskusije cija je pisa veca

nenadx
 bturjane,nisam ti ja batica.Tako cemo se mozda oslovljavati ako se bolje upoznamo.Na zapad salji nekog bliskog sebi,mene ionako neprimaju tamoU razmeni misljenja smo isti svi,a to sto sam administrator daje mi neka druga prava.Izmedju ostalog nedozvoljavanje prelaska granice pristojnog medjusobnog isl. obracanja clanova foruma......Naravno da dajem sebi pravo stavljanja u okvire,zone isl.Ovde se razmenjuju misljenja i pogledi,ili smatras da svi moramo razmisljati po direktivi kao 41,91,01...Tvoj nacin obracanja mi je cudan,te da se nebi prepucavali kao deca...o svemu sto sam rekao vezano za temu mozemo razmeniti misljenje i obrazloziti to,ako zelis,ali ponavljam u prihvatljivom tonu....
Dobar pogodak

Skoči na forum:

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 24
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
ПРЕГЛЕДАНО 1.000 ОЧНИХ СОЧИВА
Изабрано ново руководство Ловачког савеза Во...
СКУПШТИНА ЈЕДНОГЛАСНО УСВOЈИЛА ИЗВЕШТАЈЕ И П...
ЗАКАЗАНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ЛОВАЧКОГ САВЕЗА Ц...
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,724,754 posete www.srbijalov.com