Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Alat za punjenje sačmene municije (livenje sačme) i osnove punjenja

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Alat za punjenje sačmene municije (livenje sačme) i osnove punjenja
Podunavac
 Ne. U Srbiji sme da se puni isključivo sačmena municija. A u HR mislim da nesme više ni ona.
Tri prsta 2Kolce

kimi
 Ja da se pitam zabranio bih punjenje sačmene municije.
Čast izuzetcima, da me neko pogrešno ne razume, ali mislim da dobar deo samostalnih punioca ne vodi računa o gramažama, već po malo dodaju više, onako, valja se, što sačme što baruta.
A nije baš ni bezbedno, setimo se pre par godina šta se desilo u Užicu a tamo su sigurno preduzete sve mere opreza i maksimalno se vodi računa o bezbednosti. Ovo mislim na fabriku P.P.Užice.
U rukama Mandušića Vuka svaka puška biće ubojita

Sasa frrr
 Po toj logici treba zabraniti i lov jer svako malo bude incident sa smrtnim posljedicama. Uvijek i svuda ima i bice neodgovornih pojedinaca nazalost.

Podunavac
 Ne vidim razlog za zabranu punjenja sačmene municije. Ali trebalo je više vremena posvetiti edukaciji lovaca koji se bave punjenjem. Od polaganja lovačkog ispita pa nadalje. Nebi bilo loše kada bi LU povremeno organizovala predavanja na ovu temu lovcima zainteresovanim za punjenje municije, i za taj posao obezbedili stručne predavače. Ovde ko je hteo da nauči mogao je, jer su kolege Sniper Hunter, Kelt i još poneki to objasnili veoma stručno i do tančina. I uvek su spremni da daju dobar savet i objašnjenje. Ovo je ipak posao gde treba voditi računa o svakoj sitnici i ništa ne raditi odokativnom metodom.
Tri prsta 2Kolce

-ANUBIS-
 [xhide]Vala sto jest jest kod mene vecina jos one starinske metode merice od pokojnog dede a vagice pa to im smesno kada uopste pominjem nekako me cudno gledaju sta ova budala odmerava ,sacma normalno skoro do vrha samo sa moze da se zapertla za njih su poviseni pritisci cuda tehnologije o tome nebrinu nikako I peglaju doduse jos nikom se nista nije desilo ali cudno im gruvaju puske kad polako kad grme dok nekom ne presedne jednom[/xhide]

kimi

Podunavac kaže:
Ovde ko je hteo da nauči mogao je, jer su kolege Sniper Hunter, Kelt i još poneki to objasnili veoma stručno i do tančina. I uvek su spremni da daju dobar savet

Bravo 2

Poenta punjenja je ušteda ili ljubav prema punjenju. Ako je u pitanju ljubav onda onaj ko to radi verujem da se maksimalno edukovao i siguran sam da je manja verovatnoća da će grešiti od onoga koga je muka naterala.
E sad, pitanje je kako se pravi računica šta je jeftinije... zna se šta će se desiti sa puškom koja troši municiju sa povećanim pritiscima. Kod livenja sačme sigurno da ima propusta i da manufaktura ne može biti na nivou fabrike. Takvim metkom je mnogo veća šansa da će doći do ranjavanja divljači koje ionako nema.
U rukama Mandušića Vuka svaka puška biće ubojita

-ANUBIS-
 Poenta punjenja je ušteda ili ljubav prema punjenju. Ako je u pitanju ljubav onda onaj ko to radi verujem da se maksimalno edukovao i siguran sam da je manja verovatnoća da će grešiti od onoga koga je muka naterala.
E sad, pitanje je kako se pravi računica šta je jeftinije... zna se šta će se desiti sa puškom koja troši municiju sa povećanim pritiscima. Kod livenja sačme sigurno da ima propusta i da manufaktura ne može biti na nivou fabrike. Takvim metkom je mnogo veća šansa da će doći do ranjavanja divljači koje ionako nema.[/quote
]

[xhide]Sto se ustede tice ako kupujes sve komponente nema nista od toga ostaje ti samo ljubav prema punjenju ja licno pravim svoju sacmu e tu vec ima racunice koja meni nije bitna nimalo u pitanju je ljubav prema punjenju I proizvodnje necega licno svojega,e sada sacma nikada nije kao fabricka sto je I normalno ali mislim da je sasvim solidna da sto se ranjavanja tice svede na minimum tu razlika u posipu fabricko I rucno topljene sacme zanemarljivo normalno fabrika je fabrika to stoji ali moje je moje [/xhide]

Podunavac
 Ako se poštuju pravila i lovački kodeks nije velika razlika u fabričkoj i sačmi iz kućne radinosti (naravno ako je ona dobro izlivena). Bitno je da granulacija sačme odgovara određenoj divljači i da se puca na umerenim distancama (max. 50-55 m). Sačma nepravilnijeg oblika je balistički nepovoljnija zbog većeg uticaja otpora vazduha, što za posledicu ima neravnomeran snop. Ali što se tiče tvrdoće to je već manje bitno. Sačma sitnu divljač ne usmrćuje prostrelom vitalnih organa divljači pojedinačnom kuglicom, nego pogotkom više komada kuglica istovremeno, što uzrokuje nervni šok i uginuće divljači. Dobro napravljena sačmena municija u kućnoj izradi može da bude bolja za lov od velikoserijski proizvedene municije nižeg cenovnog ranga. Imao sam priliku da isprobam municiju iz proizvodnje kolege Sniper Huntera, i mogu da kažem da sam imao odlične rezultate sa njom. Nisam primetio da je u nečemu inferiornija od Mirage municije koju inače koristim.
Tri prsta 2Kolce

-ANUBIS-
 [xhide]Tacno tako[/xhide]

Profa

Podunavac kaže:
Evo kolega kao što sam i obećao proverio sam za barut. Jedva ga nađoh. U mojoj okolini ima 10-ak prodavnica lovačke opreme od kojih 2-3 imaju zavidan asortiman opreme (i oružja). Baruta (nikakvog) nema ni u jednoj. Onda sam zvao tri najveća uvoznika oružja i opreme iz Zagreba. Ista stvar. Nigde ništa. Posle firmu iz Splita i nekoliko u Zagorju. Opet ništa. Na kraju nazovem firmu koja se bavi uvozom privrednog eksploziva i pirotehničkih sredstava (i miniranjem). Oni imaju crni barut i to tri vrste. Cene: 159 kn/kg (21 evro), 222 kn/kg (30 evra) i 249 kn/kg (33 evra) u zavisnosti od snage i granulacije.
Što se tiče mišljenja kako je hrvatska raj za samostalne punioce municije, čista zabluda. Ovde može da se kupi kompletna oprema za punjenje sačmene i karabinske municije kao i stručna literatura (na engleskom jeziku), ali niko više ne drži barut, a jako teško je naći i kapisle i zrna. Znači mrtvo slovo na papiru. Prošle godine sam kolegi Sniper Hunter proveravao cene baruta za punjenje sačmene municije i nije ga bilo nigde. Mislio sam pošto je HR ušla u EU da se situacija promenila. Međutim prevario sam se. Baruta nema nigde nikakvog (bezdimnog). Čak i firma koja se bavila uvozom oružja na crni barut i komponentama za ovu vrstu oružja više u svom asortimanu nema ništa. Tuga i žalost. Toliko o reloadingu u hrvatskoj.
Na pitanje uvoznicima zbog čega nemaju barut u svom asortimanu, rekoše mi da postoji poseban pravilnik za uvoz baruta i eksplozivnih tvari, koji zahteva posebne kontejnere za prevoz i još kojekakve peripetije, tako da im uvoz nije isplativ. Rekoše mi da mi je najjednostavnije da "skoknem" do Slovenije i kupim barut tamo.
A od prošle godine je u HR zakonom zabranjeno punjenje municije za vlastite potrebe. Znači kao i u Srbiji. Čak mislim da se u HR više ne sme puniti ni sačmena municija.

Profa

Podunavac kaže:
Evo kolega kao što sam i obećao proverio sam za barut. Jedva ga nađoh. U mojoj okolini ima 10-ak prodavnica lovačke opreme od kojih 2-3 imaju zavidan asortiman opreme (i oružja). Baruta (nikakvog) nema ni u jednoj. Onda sam zvao tri najveća uvoznika oružja i opreme iz Zagreba. Ista stvar. Nigde ništa. Posle firmu iz Splita i nekoliko u Zagorju. Opet ništa. Na kraju nazovem firmu koja se bavi uvozom privrednog eksploziva i pirotehničkih sredstava (i miniranjem). Oni imaju crni barut i to tri vrste. Cene: 159 kn/kg (21 evro), 222 kn/kg (30 evra) i 249 kn/kg (33 evra) u zavisnosti od snage i granulacije.
Što se tiče mišljenja kako je hrvatska raj za samostalne punioce municije, čista zabluda. Ovde može da se kupi kompletna oprema za punjenje sačmene i karabinske municije kao i stručna literatura (na engleskom jeziku), ali niko više ne drži barut, a jako teško je naći i kapisle i zrna. Znači mrtvo slovo na papiru. Prošle godine sam kolegi Sniper Hunter proveravao cene baruta za punjenje sačmene municije i nije ga bilo nigde. Mislio sam pošto je HR ušla u EU da se situacija promenila. Međutim prevario sam se. Baruta nema nigde nikakvog (bezdimnog). Čak i firma koja se bavila uvozom oružja na crni barut i komponentama za ovu vrstu oružja više u svom asortimanu nema ništa. Tuga i žalost. Toliko o reloadingu u hrvatskoj.
Na pitanje uvoznicima zbog čega nemaju barut u svom asortimanu, rekoše mi da postoji poseban pravilnik za uvoz baruta i eksplozivnih tvari, koji zahteva posebne kontejnere za prevoz i još kojekakve peripetije, tako da im uvoz nije isplativ. Rekoše mi da mi je najjednostavnije da "skoknem" do Slovenije i kupim barut tamo.
A od prošle godine je u HR zakonom zabranjeno punjenje municije za vlastite potrebe. Znači kao i u Srbiji. Čak mislim da se u HR više ne sme puniti ni sačmena municija.

Kolega hvala na iscrpnim informacijama!

rogi
 Pozdrav kolege.Da li neko zna gde se moze nabaviti komplet za punjenje kao ovaj na snimku.Mislim samo na matrice,ne na "kokilu"kojom je izliven slug!Smile

http://www.youtub...g06a6RWC4A

Sniper Hunter
 [xhide]Ako imaš Lee load presu ne trebaju ti ove matrice a najverovatnije ih možeš naći ovde
http://www.midwayusa.com/[/xhide]

rogi

Sniper Hunter kaže:
[xhide]Ako imaš Lee load presu ne trebaju ti ove matrice a najverovatnije ih možeš naći ovde
http://www.midwayusa.com/[/xhide]

Ovaj snimak video kod mene stariji komsija,pa se setio svoje mladosti kako je on to nekad punio.Sada skoro i da ne ideu lov,a voleo bi da napuni po neki ovakvom"masinom".Ja sam imao Lee Load,ali mi se nesto nije svidjala sto je plasticna.Ali radi korektno,tu nema price.

Snajperu,da li si mozda probao ovo:http://www.siarm.com/product_info.php?cPath=2_20_164_60&products_id=2136

angler
 Stigla najzad i meni presa

imageshack.us/a/img571/525/5btb.jpg

Posle umeravanja merica pali i prvi meci. Desni je fabrički (Remington) a leva dva su prva dva metka koja sam ikada napuni na Lee Load All 2.
Sačma 4mm 34g, barut Zlatiborac (kolicina baruta stavljena po oznakama na kutiji).

imageshack.us/a/img829/8485/xj7c.jpg

Ima i par škartova, biće bolje.

imageshack.us/a/img10/8355/u7aj.jpg
shotguns... what like guns that fire shots?

-ANUBIS-
 [xhide]Svaka cast na masini a sto se tice lose upakovane municije svi smo ih imali u pocetku niko ih nije odmah pravio savrsene[/xhide]

Sniper Hunter
 [xhide]Započeli smo novu godinu radno ,punjenje cal 16 29g sačme zvezdasto zatvaranje
i44.tinypic.com/2ez7llx.jpg
i41.tinypic.com/e81pqw.jpg
i41.tinypic.com/2chqqgj.jpg[/xhide]

DakiNS
 U bata Sniperu kako bi te patrone lepo išle uz Pamelinu boju kundakaOdobrenoGrin
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

-ANUBIS-
 [xhide]Ove samo za paradu greota sa ovim da se puca [/xhide]

seter
 Pozdrav kolege
Dugo se nisam javio, ali sam i dalje jako aktivan po pitanju punjenja municije. Redovno punim, nabavljam komponente, "otimam se". U BiH je situacija po ovom pitanju katastrofalna, u prodaji nema ničega, pa je i broj onih koji pune, jako mali. Iskreno, ne poznajem nikoga u BiH da puni municiju Cry
Ja ne odustajem, niti ću. Možda čak i proširim "asortiman" i na izljevanje sačme.
Trenutno sam primijetio jedan problem, pa mi treba savjet iskusnijih kolega. Naime, primijetio sam da mi u cijevima ostaje nesagorjele čestice baruta- listići (koristim Zlatibor). Koliko znam, to se dešava kod nepovoljnog odnosa količine baruta i sačme, ili slabog krimpovanja. U krimpovanje nikako ne sumnjam, jer zahvaljujući Keltu, imam i predkrimper i krimper. I zaista dobro zatvara. Barut sam smanjio na minimalnu količinu (1,55 gr- prema tablici) a sačmu povećao na 34,0-34,2 gr. Ali, i dalje ima nepotpuno sagorjelih listića. Pitanje je, da li da još smanjim količinu baruta, bez obzira na tvorničku preporku? Na kraju krajeva, te preporuke su iste za svaku seriju, a pitanje je koliko je ujenačen barut. Ili imate i neku dodatnu sugestiju?
Pozz
dobar pogled

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Reloading -Punjenje municije za olučene cevi ,za ili protiv ? MUNICIJA ZA OLUČENE CEVI 113 26.03.2018. 13:07
Testiranje, ispitivanje lovačke sačmene municije domaćih i stranih proizvođača MUNICIJA ZA NEOLUČENE CEVI 251 09.02.2015. 20:08
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 15
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,467
Najnoviji član: SJ410

Poslednje vesti
DIVLJE LEPOTICE
Lovačka slava - Sveti Jevstatije
Humanitarno takmičenje - Lovci za decu
56. međunarodni sajam LOVA I RIBOLOVA - LORIST
Obaveštenje korisnicima lovišta

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 25.07.2025. 13:27

Bog da mu dusu oprosti. Pozdrav Daki, vidimo se u vecnim lovistima !

· 24.07.2025. 21:28

Бог да му душу прости, породици живот и здравље.

· 24.07.2025. 19:00

Moje saučešće Darkovoj porodici i prijateljima, veoma sam ga poštovao... Nek mu je slava... Pozdravi Lalu i Mrvicu...

· 24.07.2025. 18:30

Sada primio poruku da je DakiNS.preminuo. Predivan čovek,prijatelj,lj
udima,nemam reci kojim bih ga opisao! Darko lovi večnim lovištima sa svojim bretonima. 😞😞😞

· 24.07.2025. 15:13

Наш колега и душа овог форума, DakiNS је умро данас. Нека му је лака земља и да има одличну екипу у вечним ловишти

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

65,383,575 posete www.srbijalov.com