Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Alat za punjenje sačmene municije (livenje sačme) i osnove punjenja

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Alat za punjenje sačmene municije (livenje sačme) i osnove punjenja
-ANUBIS-
 [xhide]Kolega iste muke sam imao I ja I normalno nisam ih resio konstantno mi ostaju listici zute boje ocigledno nesagoreli barut a pokusavao sam svasta razlicite mere sacme, barute, krimpovanja ali opet isto prljava ceva zutih listica nista ti nisam pomogao ali malo da te utesim ima nas jos dosta sa tom mukom sve to resave balistol, a sto se tice pravljenja sacme to nemoj propustiti nikako probaj obavezno nepostoji stvar u reeloudingu koja ce ti pojesti toliko zivaca kao topljenje sacme ali kada udjes u stos nema boljeg metka od tvog [/xhide]

kordichieze

seter kaže:
Pozdrav kolege
Dugo se nisam javio, ali sam i dalje jako aktivan po pitanju punjenja municije. Redovno punim, nabavljam komponente, "otimam se". U BiH je situacija po ovom pitanju katastrofalna, u prodaji nema ničega, pa je i broj onih koji pune, jako mali. Iskreno, ne poznajem nikoga u BiH da puni municiju Cry
Ja ne odustajem, niti ću. Možda čak i proširim "asortiman" i na izljevanje sačme.
Trenutno sam primijetio jedan problem, pa mi treba savjet iskusnijih kolega. Naime, primijetio sam da mi u cijevima ostaje nesagorjele čestice baruta- listići (koristim Zlatibor). Koliko znam, to se dešava kod nepovoljnog odnosa količine baruta i sačme, ili slabog krimpovanja. U krimpovanje nikako ne sumnjam, jer zahvaljujući Keltu, imam i predkrimper i krimper. I zaista dobro zatvara. Barut sam smanjio na minimalnu količinu (1,55 gr- prema tablici) a sačmu povećao na 34,0-34,2 gr. Ali, i dalje ima nepotpuno sagorjelih listića. Pitanje je, da li da još smanjim količinu baruta, bez obzira na tvorničku preporku? Na kraju krajeva, te preporuke su iste za svaku seriju, a pitanje je koliko je ujenačen barut. Ili imate i neku dodatnu sugestiju?
Pozz

kordichieze:
Barut ponekad nece dobro da sagori ako se prilikom zatvaranja caure jace pritisne cep-koncentrator tako da nema dovoljno prostora ili ti vazduha za sagorevanje baruta. Zato ne bi trebalo da se preteruje prilikom stavljanja-pritiskanja cepa-koncentratora i na kraju zatvaranja caure-patrone. Mi volimo da "dobro dotegnemo" tako da ne zveci sacma, ali time izvrsimo i dodatni pritisak na cep-koncentrator. Uglavnom se tu radi o brzogorecim barutima (izuzev "magnum" baruta) koji su slicni ili isti sa pistoljskim/revolverskim. Mozda bi trebalo "dati malo vazduha - kiseonika barutu da sagori". U slucaju da i to ne pomaze, onda se verovatno se radi o samom barutu. I ja imam jednu stariju seriju baruta koja mi cadjavi cevke sacuvaj boze bez obzira na zatvaranje, ali dobro radi pa ga i dalje koristim, a i posle toga imam "dobru zanimaciju" da ih ocistim, tj. "dobro da se lece zivci" jer treba strpljenja da se ocisti sva ta garez. Nadam se da sam pomogao.
Neko puni da bi pucao, a neko puca da bi punio.

Neca92
 ''Ako ste obojica korisnici cal. 12 , probajte neke druge KAPISLE...'' Smile
Inace, listici zute boje je sagoreli barut. Yes
Lovac nije ko vino ne pije i ko ide planinom samo da ubije!

kelt
 postovani punjaci svi imamo isti problem oko slabog sagorevanja baruta Zlatibor. prosto on varira od serije do serije. neki moj laicki zakljucak je da se barut bolje ponasa posle odlezanih par meseci a kolega shejtan je utvrdio da kapisle cheditte 2000 koje se prodaju kod nas imaju slabiju varnicu od kapisla rio ili fiocchi. npr. gorenje sa cheditte kapislom bilo je potpuno tek na 40-tom gramu, dok sa rio u-688(martigoni) lepo je izgarao vec na 32gramu kako je i deklarisan barut. takodje neki moji zakljuchci su da amortizer cepa nesme biti sabijen kao i to da zvezda mora biti cvrsta, odnosno utegnuta tako da rub venca bude sto tanji i povijen preko zvezde u sto tanjem prostoru.
kelt priložio:
dobar_krimp.jpg

Mi necemo reci gde praznina zveci
Kao klepka suplja,
Mi hocemo dela velikih bez reci-
Zuljeva i znoja, stradanja i vere,
Pelina iz cije zuci pcela bere
i med slatki skuplja.
A. Santic
http://www.youtube.com/watch?v=pDIl8R...re=related

kordichieze
 Da dodam jos nesto. Prilikom ispaljivanja bilo kakvog projektila (malokalibarski, sacmeni, karabinski, artiljerijski/tenkovski - haubicki ili topovki metak itd.) uvek ima nesagorelog baruta-mislim da imam prilicno iskustva u svemu tome. Obicno je to oko 1% od barutnog punjenja. Takodje, mislim da je vaznije samo dejstvo baruta, tj. da li "radi posao dobro". Ako su rezultati dobri, po mom misljenju, sve ostalo je manje bitno, ciscenje cevke posle na primer. Na zalost, nemamo bas neki veliki izbor baruta i prinudjeni smo da koristimo ono sto nam se za sada nudi. Nadam se da ce doci i taj dan, kao sto gledam cesto na You Tube u SAD, Kanadi i dr, kada cemo pisati o razlicitim barutima i laboracijama... Za sada su to puste zelje.

kordichieze
 Potpuno se slazem sa keltom. I sama kapisla je vrlo, vrlo bitna, a o Zlatiborcu i da ne govorim...

kelt
 evo npr. ova slika ispod je sa nekog americkog sajta. oni uopste ne roluju rub vec ga samo nabijaju na njihovim progrsivnim presama. sreca im je sto imaju stotine raznih baruta na izboru inace ovo bi im bilo katastrofalno. oni inace smatraju da je odlicno zapertlovano i svi hvale doticnog majstora.
Kao klepka suplja,
i med slatki skuplja.
A. Santic

stefan092
 Puni li neko kalibar 20? Kako odrediti kolicinu baruta koju treba staviti za npr. 26g sacme? Mislim na zlatibor barut jer njega jedino ima. Hvala

kelt
 znam dvojicu djuvegija koji pune 20 kalibar ali nesto ih mrzi da kuckaju. kolega dovoljno bi bilo oko 1.1 gram. ev 1.2g. na toliko sacme. a koliko je to, naravno to ces odrediti vagicom.
Kao klepka suplja,
i med slatki skuplja.
A. Santic

BUCKO
 http://www.colvin...neschi.php
http://www.colvin...-tondo.php

Ovde su tabele snaga kapisla gore i visine zatvaranja , malo prevedite u googlu pa cete shvatiti.

Normalno zvezdasto zatvaranje kod nove caure treba biti 58mm ali to ne vazi kod vec ispucane caure koju uvek treba spustiti za pola milimetra na 57,5 jer je plastika vec savijana dvaput i meksa tako da treba spustiti visinu da bi bolje sagorevalo i dalo optimalne pritiske

-ANUBIS-

Neca92 kaže:
''Ako ste obojica korisnici cal. 12 , probajte neke druge KAPISLE...'' Smile
Inace, listici zute boje je sagoreli barut. Yes

Kolega rade volje bi promenio i kapisle ali tesko to kod mene izbor samo onaj koji oni nude Glavu o zid
Inace sto se listica zute boje tice ima ga u nenormalnoj kolicini jedan metak i tako uprlja cevi da to nije normalno ocigledno da nesto nevalja sa zlatiborcem jako lose sagorevanje e sada moz da bude da je zbog kapisla za razliku od fabricke municije koja ne ostavlja listice po zidovima cevi ni u pribliznoj meri

seter
 Moram priznati da ove probleme nisam imao ranije (m8islim na nepotpuno sagorjeli barut). Nije meni teško čistiti pušku, ali mislim da ipak mora da postoji rješenje. Jedina promjena je kutija baruta (ne serija), pa je moguće da je to razlog. Koristim kapisle Fiocchi 615, ali imam i drugih (NSI i RWS), pa ću da provjerim da li je do kapisle. Istina je da ja presom korpicu maksimalno nabijem, i to mi djeluje nekako logično, ali i to ću da provjerim. Malo ću da "popustim". Šta mi još preostaje? Niko ne pominje mogučnost da stavljam manje baruta od deklarisanog? Je li to problem?
I još jedno pitanje. Imam mogučnost da nabavim rws kapisle, mod. 209. Već mi je naš SH potvrdio da su namijenjene našem standardnom punjenju. Sada me brine to što su te kapisle izgleda malo uže, mogu se rukom ubaciti, uz minimalan pritisak. Da li je to smetnja?
dobar pogled

Sniper Hunter
 [xhide]Promeni čaure ,nađi koje su sa užom rupicom za kapislu ,a počni da koristiš jaču kapislu od 615 ,probaj taj barut sa 616.[/xhide]

micic80
 probao i ja sa razlicitim kapislama zlatiborac ostaje pa ostaje,problem je u barutu prepunio sam iz RIO patrona samo barut ostale komponente ostale iste i cev ostade cista. sad pri kraju lova ubacim rio patron i cev je za 80% cistija i manje ciscenja Odobreno

kelt

seter kaže:
Malo ću da "popustim". Šta mi još preostaje? Niko ne pominje mogučnost da stavljam manje baruta od deklarisanog?
sa smanjivanjem baruta jos ces dobiti losije sagorevanje jer vise baruta veci i pritisak a to je upravo ono sto mu treba. jaca kapisla i malko vise sacme uz cvrsci krimp mora dati bolje rezultate.
Kao klepka suplja,
i med slatki skuplja.
A. Santic

vlada lovac
 Ja nisam imao problema sa CX2000, čak mi se čini da su malo žešće od RWS koje sam imao 30-tak komada pa sam ih sve iskoristio u jednoj turi punjenja bez da nešto eksperimentišem, ali sa Cheditom sam veće ostatke baruta u cevi imao u dva slučaja, nedovoljno duboko zatvaranje ruba čaure i nešto mekši kartonski poklopčić u prvom slučaju ili mekana čaura dovoljno duboko zatvorena u drugom slučaju, u pitanju je kružno zatvaranje. U oba slučaja nije bilo dovoljno opterećenja kod otvaranja metka, pa sam dobio efekat sličan kao kod korišćenja olovnog punjenja ispod propisanog. Kad sam promenio čaure i kartončiće sve je bilo kako treba.
Seter, ne bih ti preporučio da ideš sa barutnim punjenjem ispod propisanog, dobićeš samo anemičan metak. Pošto u zatvaranje čaure ne sumnjam i znam da je mnogo bolje i lepše nego na Keltovoj slici, to eliminišem kao uzrok, možda bi trebalo da bude za nijansu čvršće, za početak pokušaj samo to, ako ne pomogne promeni kapislu, Sniper ima odlično iskustvo sa Fiocchi kapislama, stavi 616 ili Cheddite CX2000, verujem da ćeš imati dobitnu kombinaciju za čiste cevke.

seter

kelt kaže:

seter kaže:
Malo ću da "popustim". Šta mi još preostaje? Niko ne pominje mogučnost da stavljam manje baruta od deklarisanog?
sa smanjivanjem baruta jos ces dobiti losije sagorevanje jer vise baruta veci i pritisak a to je upravo ono sto mu treba. jaca kapisla i malko vise sacme uz cvrsci krimp mora dati bolje rezultate.

Onda da dodam barut, na gornju granicu. A probaću i sa drugim kapislama. Ovo se dešava sa Fiocchi. Nije mi jasno zašto se prije nije dešavalo, jer sve isto radim, osim što je nova kutija baruta. Dali ste par ideja, pa ću provjeriti. Javim kada vidim rezultate. iveli
dobar pogled

BUCKO
 Seter dobar ti je nik neim svidja mi se Smile

1 koju cauru koristis ?
2 koju kapislu ?
3 koj cep ?
4 koj tip zatvaranja ?
5 koj kalibar ?
6 i na koju visinu zatvaras metak ? ( i pola milimetra znace mnogo )
7 koje su doze na kutiji baruta koju imas ?

seter

BUCKO kaže:
Seter dobar ti je nik neim svidja mi se Smile

1 koju cauru koristis ?
2 koju kapislu ?
3 koj cep ?
4 koj tip zatvaranja ?
5 koj kalibar ?
6 i na koju visinu zatvaras metak ? ( i pola milimetra znace mnogo )
7 koje su doze na kutiji baruta koju imas ?

Bucko, kud baš najteža pitanja? Ne-ne
Redom:
1 koju cauru koristis ?---- različite. RC, Krušik, M-90
2 koju kapislu ?---- najčešće Fiocchi DFS 615 SUR
3 koj cep ? ---- korpice različite, najviše B&P Diamante "D" h21 i B&P Diamante "D" 22 "Universal" (ovaj je bez koncentratora)
4 koj tip zatvaranja ?---- zvijezda (Lee Load II), sa predkrimperom i krimperom
5 koj kalibar ? ----- 12
6 i na koju visinu zatvaras metak ? ( i pola milimetra znace mnogo )------ nemam pojma Confused
7 koje su doze na kutiji baruta koju imas ? 1,55-1,6 (za 32-34 g sačme)

Ovaj problem sa barutom se nije ranije dešavao. Mislim da je počelo sa ovom kutijom baruta, mada sam istu seriju koristio, nije bilo problema. Ostale komponente koje navodim su one za koje sam siguran da su korištene kod ovakvih metaka (sa nesagorjelim listićima).
Večeras ću ispaliti par varijanti, da vidim jesam li šta postigao (dva tipa kapisli, korpica bez pritiska na barut, manje ili više baruta....)

A za nick name, šta da kažem? ko zna- zna Grin
dobar pogled

BUCKO
 Bucko, kud baš najteža pitanja? Ne-ne
Redom:
1 koju cauru koristis ?---- različite. RC, Krušik, M-90
2 koju kapislu ?---- najčešće Fiocchi DFS 615 SUR
3 koj cep ? ---- korpice različite, najviše B&P Diamante "D" h21 i B&P Diamante "D" 22 "Universal" (ovaj je bez koncentratora)
4 koj tip zatvaranja ?---- zvijezda (Lee Load II), sa predkrimperom i krimperom
5 koj kalibar ? ----- 12
6 i na koju visinu zatvaras metak ? ( i pola milimetra znace mnogo )------ nemam pojma Confused
7 koje su doze na kutiji baruta koju imas ? 1,55-1,6 (za 32-34 g sačme)

Ovaj problem sa barutom se nije ranije dešavao. Mislim da je počelo sa ovom kutijom baruta, mada sam istu seriju koristio, nije bilo problema. Ostale komponente koje navodim su one za koje sam siguran da su korištene kod ovakvih metaka (sa nesagorjelim listićima).
Večeras ću ispaliti par varijanti, da vidim jesam li šta postigao (dva tipa kapisli, korpica bez pritiska na barut, manje ili više baruta....)

A za nick name, šta da kažem? ko zna- zna Grin[/quote]

1 OK znaci sve su vec koristene, dobre su i one
2 lose uzmi CX 2000 ili 616
3 odlicno
4 i to je OK
5 OK
6 to ti je greska , treba da zatvoris na 57,5mm
7 probaj sa 0,5 gr baruta gore dole , pre dole i sa 1gr olova gore

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Reloading -Punjenje municije za olučene cevi ,za ili protiv ? MUNICIJA ZA OLUČENE CEVI 113 26.03.2018. 13:07
Testiranje, ispitivanje lovačke sačmene municije domaćih i stranih proizvođača MUNICIJA ZA NEOLUČENE CEVI 251 09.02.2015. 20:08
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 16
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,467
Najnoviji član: SJ410

Poslednje vesti
DIVLJE LEPOTICE
Lovačka slava - Sveti Jevstatije
Humanitarno takmičenje - Lovci za decu
56. međunarodni sajam LOVA I RIBOLOVA - LORIST
Obaveštenje korisnicima lovišta

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 25.07.2025. 13:27

Bog da mu dusu oprosti. Pozdrav Daki, vidimo se u vecnim lovistima !

· 24.07.2025. 21:28

Бог да му душу прости, породици живот и здравље.

· 24.07.2025. 19:00

Moje saučešće Darkovoj porodici i prijateljima, veoma sam ga poštovao... Nek mu je slava... Pozdravi Lalu i Mrvicu...

· 24.07.2025. 18:30

Sada primio poruku da je DakiNS.preminuo. Predivan čovek,prijatelj,lj
udima,nemam reci kojim bih ga opisao! Darko lovi večnim lovištima sa svojim bretonima. 😞😞😞

· 24.07.2025. 15:13

Наш колега и душа овог форума, DakiNS је умро данас. Нека му је лака земља и да има одличну екипу у вечним ловишти

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

65,383,495 posete www.srbijalov.com