ПРОШЛА ЈОШ ЈЕДНА СКУПШТИНА ЛСВ-а.....
Хармонију је реметило сам пар делегата који су имали нешто да кажу, нешто да замер, а нешто и да питају....
Ово су ствари о којима сам ја причао :
1. ПРИЛИКОМ ИЗГЛАСАВАЊА ДНЕВНОГ РЕДА затражио сам измену дневног реда.
Захтевао сам да се тачка 6. предложеног дневног реда измени и да се гласа о ГОДИШЊЕМ ПЛАНУ РАДА И ПОСЛОВАЊА, који обухвата :
1. план активности на остваривању циљева савеза, и
2. финансијски план
Ово је предвиђено чл.39 ст.5 и чл.65 ст.2 Статута ЛСВ.
Образложење :
Потпуно је невероватно да савез нема ГОДИШЊИ ПЛАН РАДА који би обухватио активности на остваривању циљева савеза, и финансијски план.
Једино о чему се ми изјашњавано неколико година уназад је ПЛАН ТРОШЕЊА НОВЦА, који свакако Управни одбор сваке године прекрши.
Члан 39 ст.5 и члан 45 ст.2 и члан 65 ст.2 Статута ЛСВ јасно предвиђају да СКУПШТИНА НА ПРЕДЛОГ УПРАВНОГ ОДБОРА ДОНОСИ ГОДИШЊИ ПЛАН РАДА И ПОСЛОВАЊА.
2. КОМЕНТАР НА ТАЧКУ 4. ДНЕВНОГ РЕДА – ИЗВЕШТАЈ О РАДУ ЗА 2014.
Доношењем Одлуке о куповини аутомобила, која је донета на тзв. телефонској седници Управног одбора од 17.09.2014. године, ЈЕ ГРУБО ПРЕКРШЕН СТАТУТ ЛСВ-а.
Образложење :
Чланом 46. ст.1 и 2 је предвиђено да УО ради и одлучује на седницама, а у ставу 7 је наведен изузетак када се може одлучивати и без седнице, али то се не може односити на ову конкретну одлуку о куповини аутомобила.
Оваква Одлука је незаконита и из разлога што куповина новог аутомобила НИЈЕ БИЛА ПРЕДВИЂЕНА ФИНАНСИЈСККИМ ПЛАНОМ ЗА 2014. годину КОЈИ ЈЕ УСВОЈИЛА СКУПШТИНА 04.04.2014. године.
Оваква Одлука је незаконита и предлажем Скупштини да против учесника у доношењу незаконите одлуке покрене одговарајуће поступке.
Поред тога, НЕВЕРОВАТНО ЈЕ ДА ЈЕ стара Шкода Фабија процењена на 2.000,оо ЕУР када је „Војвођански ловац“ ДОО у 2014. године на текуће одржавање истог тог возила потрошио 289.000.оо динара.
НЕВЕРОВАТНО ЈЕ и то да је цена купљеног аутомобила 16.334,87 ЕУР, када је цена истог аутомобила код исте куће 14.750,оо ЕУР, а код друге куће 14.424,оо ЕУР, па се поставља питање које су то понуде прикупљене, и ко их је оцењивао.
Оваква Одлука је и ШТЕТНА и предлажем Скупштини да против учесника у доношењу незаконите одлуке покрене одговарајуће поступке.
3. КОМЕНТАР НА ТАЧКУ 5. ДНЕВНОГ РЕДА – ИЗВЕШТАЈ О ФИНАНСИЈСКОМ ПОСЛОВАЊУ САВЕЗА ЗА 2014.
1. Евидентно је, пре свега, да у односу на исто време прошле године, савез располаже са скоро 2 милиона динара мање новца.
Образложење :
На дан 31.12.2013. године је сваез поседовао на рачуну и на орочењу укупно 6.476.668,оо динара а 31.12.2014. године укупно 4.479.548,оо динара.
Шта је разлог за овакво стање?
4. КОМЕНТАР НА ТАЧКУ 5. ДНЕВНОГ РЕДА – ИЗВЕШТАЈ О ФИНАНСИЈСКОМ ПОСЛОВАЊУ САВЕЗА ЗА 2014.
1. За одржавање возила Шкода Фабиа је у 2014. години потрошено 289.261,оо динара, ШТО ЈЕ НЕВЕРОВАТНО.
Сви ми имамо аутомобиле и знамо колико кошта њихобо одржавање, и то свакако није 289.261,оо динара годишње.
За потпуно нов аутомобил је купљена опрема за 92.382, динара, за ланце, лампу, патоснице, прслук, прву помоћ, гуме, фелне.
Прошле године је планирано да се за одржавање возила потроши 250.000,оо динара, а потрошено је преко 500.000,оо динара.
Ко је одобрио трошење двоструко већег износа од планираног?
5. КОМЕНТАР НА ТАЧКУ 5. ДНЕВНОГ РЕДА – ИЗВЕШТАЈ О ФИНАНСИЈСКОМ ПОСЛОВАЊУ САВЕЗА ЗА 2014.
1. За гориво је потрошено 796.974,оо динара, што је НЕВЕРОВАТНО, иако је мање него прошле године када је потрошено око 900.000,оо динара.
Прошле године је планирано да се за гориво потроши 400.000,оо динара, а потрошено је скоро 800.000,оо динара.
Ко је одобрио трошење двоструко већег износа од планираног?
6. КОМЕНТАР НА ТАЧКУ 5. ДНЕВНОГ РЕДА – ИЗВЕШТАЈ О ФИНАНСИЈСКОМ ПОСЛОВАЊУ САВЕЗА ЗА 2014.
1. Осигурање ловаца
Председник Пажин је у извештају о раду навео податак да је чланарину за 2014/2015 годину платило 15.871 ловац.
15.871 ловац је у оквиру чланарине платио и по 100,оо динара за осигурање од последица несретног случаја, што је укупно 1.587.100,оо динара.
У образложењу финансијског извештаја је неведено да је плаћена премија осигурања ловаца у износу од 1.331.034 динара.
Зашто није плаћено 1.587.100,оо динара, колико је од ловаца и прикупљено?
Разлика је 256.066,оо динара.
Али, шта ћемо ако се зна да је премија осигурања ловаца плаћена у износу од 1.150.000,оо динара, и да је осигурано укупно 11.500 ловаца?
Онда је разлика 437.000,оо динара???
Зашто није плаћено 1.587.100,оо динара, колико је од ловаца и прикупљено?
Ја поседујем податак (ПОЛИСУ) да је премија осигурања ловаца плаћена у износу од 1.150.000,оо динара, и да је осигурано укупно 11.500 ловаца, што значи да је у извештај о финансијском пословању унет неистинит податак!
Због наведеног, а у складу са одрдбом чл.67 ст.7 Статута ЛСВ, која каже да су Управни одбор, Надзорни одбор и Председник Савеза, одговорни за истинито и тачно приказивање извештаја који се подносе Скупштини, ПРЕДЛАЖЕМ ДА СВИ НАВЕДЕНИ КАО И ЗАМЕНИК ПРЕДСЕДНИКА ПОДНЕСУ НЕОПОЗИВЕ ОСТАВКЕ
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
Наравно да нисам добио ни један задовољавајућ одговор, осим "бацања прашине у очи" и скретања са теме импутацијом да сам ја злонамеран, да намерно саботирам.....
Чак ме је Милош Велики почастио да сам искомплексиран и болестан, замерио ми је што постављам вепрове/нерасте, и како лепо пишем о њему...
А тек Јеремија....стартовао ме на крају скупштине, а када сам му рекао да му је понашање на његовом форуму ружно и зашто лаже да неће издавати ловачке новине, на шта ми је одговорио "ЈА МОГУ ДА ПИШЕМ СТА ЈА ХОЋУ".....
Погледајте скупштински материјал.........погледајте моја питања и коментаре......и заузмите став о свему.....
И наравно да Скупштина НИЈЕ УСВОЈИЛА НИ ЈЕДАН МОЈ ПРЕДЛОГ, НИТИ СУГЕСТИЈУ, НЕГО ЈЕ СВЕ ПРЕДЛОЖЕНО УСВОЈИЛА СКОРО ЈЕДНОГЛАСНО (са једним гласом против ), и још једном потврдила да :
ЛОВЦИ У ВОЈВОДИНИ ИМАЈУ БАШ ОНАКВО РУКОВОДСТВО КАКВО ЗАСЛУЖУЈУ!
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
Bio ja i video - ovo što je Sremac napisao je u kratkim crtama manje-više to što je bilo, i kako je bilo.
Od 97 delegata bilo je prisutno njih 71.
GOst je bio Milan Kovačević, zamenik predsednika LSS.
Moj utisak je da je ovo bila poprilično teška skupština i da je ekipa iz rukovodstva LSV morala da se skoro kompletna angažuje u izlasku za govornicu i u objašnjavanju (uspešnom i neuspešnom, kako ko) ne bi li nekako amortizovali efekat ovih pitanja koja je Sremac izneo, a neka od tih pitanja su već bila postavljena ovde na temi LSV, što se pokazalo možda i kao loš taktički potez, jer smo time dali gospodi vremena da pripreme neke (ne sve) odgovore.
Tako je Pažin za govornicu izlazio mislim 4 puta, Mirko Latinović (Kikinda), preds. Komisije za materijalno finansijska pitanja je izlazio 2 puta, pa onda još Rade Medić predsednik NO, pa Sloba Grdinić (Komisija za pravna pitanja), pa se i predsednik Skupštine Ferenc Irmenji uključio u diskusiju, pa je i Beuković diskutovao ali se on držao nekih pitanja više vezanih za štete od divljači i očito izbegavao svaku polemiku na pitanja vezana za finansijski izveštaj. Deda Deja nije diskutovao. I svi oni na ovog jednog Jovića - Sremca75. Pa jbt., meni palo na pamet da je to bilo kao u onoj partizanskoj bitci, deset na jednoga!
Na pitanje oko telefonske sednice za nabavku kola bilo je vatre, jer po Statutu nije bilo moguće držati telefonsku sednicu za tako krupno odlučivanje. E tu su se malo upetljali u objašnjavanju, pa je nadjen 'solomonski' odgovor Slobe Grdinića da poslovnik o radu UO kaže da može, jer po njegovom tumačenju poslovnik dodatno reguliše odredbe Statuta - iako je Statut LSV kao najviši akt saveza po ovom pitanju potpuno precizan i jasan! Rek'o Sloba da može, pa kad on kaže onda je garant tako, mada nije pokazao poslovnik i gde to piše. Pa je Mirko Latinović dao objašnjenje da nabavka na lizing nije kupovina kola pa pošto nije kupovina onda je moglo i telefonski, iako se savez ovom odlukom zadužio za oko 4000 evra učešća plus još oko 12000 evra za lizing. Pažin je rekao da se išlo na lizing jer oročene pare (4 miliona) nisu hteli da diraju jer im treba za rad saveza u prvom kvartalu, i da nije prodata Oktavia za 2000 evra nego Fabia, na koju su prethodno potrošili skoro 2500 evra na održavanje. Rade medić (NO LSV) je rekao da je inicijativa za nabavku novog vozila potela od njih (NO) zbog visokih troškova održavanja starog auta. Niko nije objasnio po kom osnovu su odlučili (iako je pominjana štednja i slično) da se umesto jeftinije Fabije koja je prodata kupi (pardon, NABAVI) luksuzna Oktavia - razlika u ceni je oko 4000 evra! Vole ljudi luksuz, ima se može se. Koliko vas, kolege, bi bilo potpuno zadovoljno jednom Fabijom? Ali neeeee, gospodi iz LSV samo Oktavije igraju. I to je sve prošlo kod delegata kao objašnjenje.
Pažin je u dva od svoja 4 izlaska za govornicu prilično emotivno reagovao i glas mu je drhtao, da li od besa ili se našao nečim uvredjen, pa je čak pomenuo Nikolu Jovića i prijatelje sa društvene mreže koji NAPADAMO njega (Pažina) lično - gde je to našao ja ne znam; pa je pala optužba da Jović zamenjuje teze (?) ma šta to značilo! Zar je postavljanje delegatskog pitanja, traženje objašnjenja i navodjenje podataka iz finansijskog izveštaja zamena teza?!? Očito je, po mom mišljenju, da su postavljena pitanja i izneto mišljenje potpuno pogodili pravi cilj, jer od svih skupština kojima sam prisustvovao na ovoj je bilo najviše reakcija na Sremčevo izlaganje - bili su spremni na nezgodna pitanja, mada smo bili malo mudriji pa nismo baš sve izneli ovde na Srbijalov, pa je bilo i neočekivanih stvari. Još jednom su pokazali da pažljivo prate šta pišemo, i ne prate to iz dosade; za mene je to dokaz da ovaj portal ima svoju težinu i značaj u lovstvu, i da gospoda pažljivo prate dešavanja naročito na ovim 'vrućim' temama o savezima i lovnoj politici. Neka, i treba da prate, ali bi trebalo i da malo razmisle o tome šta pišemo, i da se zapitaju da li u tome što pišemo ima i nekog osnova. Dokazali smo im već mnogo puta da znamo šta radimo. Nikad, ali apsolutno nikad, nemamo nameru da idemo na nečiju ličnost - uvek kada kritikujemo, to se odnosi na nečiji način rada. Pažin bi trebao da zaista prikoči u reakciji, jer nije meta on lično, nego je meta način rada saveza i loši rezultati: drastično smanjenje broja članova, drastično povećane članarine, drastično probijanje pojedinih stavki u finansijskom poslovanju (gorivo, dnevnice, troškovi putovanja, itd...), delimično samovlašće UO LSV u odnosu na Skupštinu koja dobro podmazana izglasava i sve što UO predloži, i da ne ponavljam dalje. Znamo se.
Najveća prašina se digla oko osiguranja lovaca kada je Sremac pokazao polisu i izneo podatke o broju 15.870 lovaca koji su NAMENSKI uplatili svako po 100 dinara, a na polisi se jasno vidi da je ugovoreno osiguranje za 11.500 lovaca, a plaćeno je prema fin. izveštaju za oko 13300 lovaca. E tu je bilo vatre, i veoma emotivne reakcije Pažina kojem je glas drhtao i koji je pominjao u jednom momentu još neke anekse polise za koje tvrdi da postoje (recimo i da postoje mada je nejasno kada su napravljeni), ali opet nije objasnio kako se pojavila razlika izmedju 15870 lovaca, i uplaćenih 13300 za osiguranje, dakle, tri cifre su u igri: 11.500, 13.300 i 15 870, pa je tu uskočio Mirko Latinović koji je objašnjavao da je to zbog vremenskih razgraničenja (knjigovodstveni pojam, da ne objašnjavam sada), pa je čak rekao da je to isto morao da objašnjava i svom upravniku (ne znam odakle upravniku njegovom polisa osiguranja LSV?) i sve je to lepo tako prošlo, ali ja nisam siguran da su delegati baš razumeli sve, iako su opet složno usvojili ceo paket. Rečeno je za govornicom da koga god nešto zanima da ode u savez i da će mu sve pokazati! Eeee, pa to je baš PRAVA zamena teza: savez je DUŽAN da informiše, a ne da svaki lovac ide u savez i da tamo ako nadje uopšte nekog da pita. Koga da pita? Pa ja kad sam ranijih godina pokušavao da dobijem telefonom recimo Pažina, dok je trajao sukob LSS-LSV i dok smo mi ovde pisali o tome i POMOGLI da ne dodje do potpunog raspada medju savezima, javljao se redovno. Kasnije je odjednom prestao da odgovara na pozive - pa koga da pitam kad mi je nešto potrebno? Sekretara? Sa g.Zamenikom nemam komunikaciju, i on i ja znamo zašto. Od ostalih ljudi koga da pitam, kad ili nisu kompetentni da daju odgovore, ili ne znaju, ili neće da kažu ništa.
Više delegata je pominjalu slabu pomoć saveza lovačkim udruženjima naročito po pravnim pitanjima, pa je čak neko (nisam zapisao ko) predložio da LSV udje u zapošljavanje jednog pravnika - o tome se nije glasalo, i dobro je da nije, jer bi time samo bili povećani troškovi koje bi prevalili na LU. Bilo je i dosta priče o osiguranju korisnika lovišta za štete OD divljači, Pažin je predočio da bi, ukoliko bi to išlo preko saveza, to bio dodatni trošak od oko 1000 dinara po lovcu za LU!
Moj je utisak da danas nije bilo volje da delegati ulaze u bilo kakvu analizu nego da su jedva čekali da otaljaju posao na poslednjoj skupštini koju u ovom mandatu vodi aktuelna garnitura. I naravno, pre skupštine po kuloarima (okolni kafići) se jedno pričalo a na skupštini drugo radilo; neverovatno kako se ljudi pogube kad vide premudro rukovodstvo! Jedan broj delegata je bio više zauzet jurenjem drugih za skupljanje potpisa za izbore za raznorazne funkcije (uglavnom za članove UO i NO LSV), a manje su vodili računa o tome šta se priča i o čemu se raspravlja. Glasali za usvajanje svega. Opet, neki moj utisak je da su i u LSV svesni da ih čeka dalji pad članstva, a čak je Ferenc Irmenji u svojoj diskusiji pomenuo mogućnost i opasnost od cepanja saveza, što je na tragu onih mojih informacija da će jedan broj LU, ukoliko ne dodje do velikih promena u vrhu i promena načina rada, jednostavno prestati da plaća članarinu i time napusti LSV i krene putem kojim je u startu krenula Senta, a za njom i neka druga LU (Žabalj, npr.), i ne fali ljudima ništa - jednostano, korisnici lovišta NEMAJU PARA da izdrže ovoliku članarinu, na koju se nakačilo sve i svašta, i nekoliko puta je za govornicom pomenuto da su LU u velikim problemima, što je po mom mišljenju direktna posledica onog silnog usitnjavanja lovišta, i cepanja velikih i jakih LU, čemu su debelo kumovali ovi sadašnji rukovodioci, jer su ili pomogli da se to desi, ili nisu dovoljno objasnili ljudima šta ih čeka ako se ovolko fragmentiraju nekadašnja moćna LU. Moja opaska: i dalje se to dešava, evo poslednji slučaj da se LU Novi Sad cepa na bački i sremski deo! Niko od delegata nije postavio pitanje zašto se ne ostavi mogućnost članstvu da se opredeli šta iz strukture članarine želi da plaća, a šta ne.
Bojim se da će se ovo tvrdoglavo insistiranje na 1400 dinara u paketu obiti o glavu onima koji ne popuštaju. Takodje niko nije imao petlju da pita dokle će bre da se Vojvodjanski lovac finansira iz članarine i dokle će da arči vozila LSV, recimo? Pa to je nonsens jedan, da se privredno društvo koje je po difoltu okrenuto tržištu, nakači na OBAVEZNO finansiranje iz članskog doprinosa jednog udruženja gradjana kao što je LSV, i još pride da im se daje na korišćenje vozila!!! Nek unajme 'rent a car', kad im treba, ili neka kupe od onih 17 miliona koje su uprihodovali sebi neko vozilo pa neka arče. Niko živi da pomene to!? Što onda ne bi uveli obavezu recimo da svi lovci plate očni pregled kod mene (a mnogima je to potrebno, jer neki ne vide dobro zbog godina, a neki ne vide jer ne umeju da vide), recimo, i da to bude u članarini, jer u interesu lovaca je to, loš vid ne obezbedjuje preciznost gadjanja, a bogme može da ugrozi i bezbednost u lovu?!? Kako vam ovo zvuči? E meni zvuči isto kao što mi zvuči priča o Vojvodjanskom lovcu doo i njegovom OBAVEZNOM finansiranju iz članarine i tetošenju od strane LSV koji im daje to što im daje. Pa im nije dobra Fabija nego bi Oktaviju?
Beuković nije izdržao da ne pravi predstavu tokom govora Jovića, pa je pravio scenske efekte hvatanja za glavu dok Jović govori i okretanja po sali, gestikuliranje i pravljenja mimike prema delegatima, dobacivanje Joviću sa sedišta, napuštanja sale i slično. Tu je dobio packu, jer je u jednom momentu tokom govora Jovića demonstrativno krenuo da napusti salu pa je zbog toga odmah u sekundi dobio odgovor od Sremca da je 'odlazeći zamenik' jer odlazi iz sale. Cirkus! Delegati počeli da se smeju!
Slično je prošao i Jeremija jer je u sred Sremčevog izlaganja prišao govornici sa foto aparatom na pola metra od Sremca, valjda da ga dekoncentriše, skoro mu se u lice uneo, pa je Sremac lepo prekinuo izlaganje i počeo da zeza Jeremiju i da mu pozira, i tako mu lepo stavio do znanja da Džeremaya prestane da provovcira. Druge govornike je Jeremija slikao sa pristojne udaljenosti koristeći opciju zumiranja, ali Sremcu je morao maltene da se unese u facu. Sramota.
Inače kad već pominjem Jeremiju, izgleda da ove godine nećemo dobiti 6 brojeva glasila LSV, nego 5, kako je u jednom momentu tu informaciju provukao Pažin za govornicom, a ja nisam siguran da li je napravio lapsus ili je zaista tako odlučeno? Toga nema u skupštinskom materijalu.
Da li će delegati ovako razmišljati i na izbornoj skupštini za mesec dana, ostaje da se vidi.
Moram da se zezam malo: ovo je slika od pre par godina, meni se na prvi pogled učinilo da je slika iz nekih svatova pred crkvom - kad sam bolje pogledao, a ono naši dični sadašnji i neki bivši lovački rukovodioci. Od onih znački mi se učinilo da imaju ruzmarin za reverom, reko garant su ovi sa mladine strane, a djuvegija je onaj koji se najšire smeje...
Lalo, pa naravno da hoće. Glasaće za ovo staro rukovodstvo koje ih tako mudro vodi i celo vreme svoga rukovođenja radi u interesu lovaca Vojvodine.
U interesu lovaca je da im članarina bude 1.400 dinara, u intetesu lovaca je da arče pare na kola, gorivo, dnevnice...u interesu lovaca je da deda Jeremiji plaćaju 400 umesto utvrđenih 300 dinara, u interesu lovaca je da deo njih koji je uredno platio osiguranje ne bude osiguran...sve je to u interesu lovaca.
A vi lovci, kada ste loodi, vi plaćajte i dalje i budite ne ovce nego OVNOVI...neka vas Miloš Beuković prstenuje i neka vam se smeju kada ste OVNOVI.
ČVRSTINA VERE, ČISTOTA DUŠE, ČESTITOST ŽIVOTA
"Ko sme, taj može. Ko ne zna za strah, taj ide napred" ( Vojvoda Živojin Mišić )
Ja još uvek 'premotavam film' sa jučerašnje skupštine LSV, i sredjujem utiske i beleške.
Moj utisak je da postoji prilično povećan stepen nervoze kod aktuelnog rukovodstva LSV, i da su svesni da postoje veliki, ali baš veliki problemi u lovstvu Vojvodine. Zato je, po mom mišljenju, i bilo onih previše emotivnih reakcija Pažina za govornicom. Deo tih problema je posledica pojedinih odredbi Zakona o divljači i lovstvu iz 2010. godine na koji su, da podsetim, saglasnost u ime lovaca dali tadašnji predsednici LSS i LSV, Popović i Beuković, i ponosno se slikali za TV Dnevnik. Tu prevashodno mislim na probleme koji su nastali izmeštanjem troškova stručne službe (lovočuvara i upravnika lovišta) na teret LU korisnika lovišta. O tome je jedno dobro izlaganje bilo na skupštini gde je govorio Dejan Miladinović, upravnik lovišta iz Odžaka. Čovek je imao sasvim korektno izlaganje i neke dobre predloge (neki baš i nisu bili dobri), ali je deo delegata bio prilično nepristojan komentarišući dužinu izlaganja i više izlazaka tog čoveka za govornicu, pametnije bi im bilo da su slušali šta čovek govori! Sa tim u vezi krivim i uprave LU koja često na Skupštinu LSV delegiraju ljude koji nisu dorasli temama koje se pokreću tamo, nego im je veća briga da budu vidjeni, da se u njihovoj sredini na lokalu priča kako je bio u 'Novome Sadu' i pričao sa 'tim-i-tim', i da se bave kuloarskim pričicama pre i posle skupštine.
Drugi deo problema je nastao zahvaljujući želji tadašnjih i još uvek sadašnjih rukovodilaca da se mešaju kao margarin u sve i svašta, počev od usitnjavanja lovišta, pa preko utvrdjivanja granica lovišta (podsetiću da se obeležavanje granica radili momci iz Vojvodjanskog lovca i da su za to dobili od pokrajinske vlasti i onaj GPS uredjaj, a bogme i neke novce koliko se ja sećam), pa preko distribucije lovnih karata u prostorijama saveza gde su lični podaci o lovcima i podaci o članstvu u LU možda korišćeni ili će se koristiti u neke druge svrhe, pa do uticanja na dodelu sredstava iz pokrajinskog Fonda za razvoj lovstva - doduše tu su bili nezvanično i iz senke, ali se dobro znalo kako se pare dobijaju, ako si bliže vatri (čitaj: rodbinsko-prijateljski odnosi) onda bolje prolaziš.
Sad kad je dogorelo do nokata, kada je došlo do drastičnog osipanja članstva u LSV, a apetiti i troškovi saveza ostali isti, kada ima najava da će se osipanje nastaviti a LU se okrenuti sami sebi, sad se uvukla nervoza, pa se gospoda iz LSV počinju ponekad ponašati kao 'slonovi u staklarskoj radnji', u želji da nešto pomere, desi se sve češće da nešto polome, pa se posle čude ili besne otkud sad da se neko drzne da im pokaže šta nisu dobro radili, i gde su greške. A pre par godina, dobro se sećam, da je komentar jednog od njih (neću da kažem ko, neka se sam prepozna) je bio da je NJIH baš briga ako ode ovo ili ono LU iz članstva, da je NJIMA dovoljno da ostane 3 (tri) LU kao članovi, savez će postojati. E pa kad neko to izvali tako, onda nije za čudjenje ništa drugo.
Lepo im je za govornicom rekao Boris Jošić, predsednik LU iz Bača, da je skupština mesto gde sve treba da se razjasni i pita, i da niko sa skupštine ne treba da ode sa osećajem gorčine. Nisam siguran da su čelnici saveza uspeli da se iskontrolišu i da poslušaju dobar Jošićev savet. Jošić je još postavio pitanje na šta se odnosi stavka u finansijskom izveštaju oko isplate Slobi Grdiniću u bruto iznosu od 237 hiljada dinara, ali nije dobio odgovor!? Pominjao je Jošić i vrlo slabu pomoć saveza po pravnim pitanjima, i sudske sporove oko krivolova i šteta koje LU redovno gubi na sudovima.
Na kraju se dobar deo skupštine sveo na polemisanje istaknutijeg dela rukovodstva LSV sa Nikolom Jovićem-Sremcom, pominjanje pisanja na društvenim mrežama Jovića i drugara (gde sam se ja prepoznao kao prisutan tamo) i kasnije kuloarsko omalovažavanje nas forumaša i Srbijalova. U jednom momentu je tokom skupštine i meni došlo da zatražim od predsedavajućeg skupštine dozvolu da im se obratim, imao sam u glavi 'birane' reči, ali sam na svu sreću odustao, jer bi preselo sve i meni i njima, a i pitanje je da li bi dozvolili.
Zanimljivo mi je bilo kuloarsko pominjanje nekakvog lečenja pojedinih forumaša od strane jednog od rukovodilaca, koje od reči do reči liči na rečenicu koju je napisao Slava za nas na druga dva lovačka foruma. Ta rečenica mi je dovoljan indikator da sam bio u pravu kada sam sumnjao ko je sa kim u direktnom ili indirektnom kontaktu i na istoj liniji razmišljanja, i kome smeta Lala, Sremac i ostali forumaši koji pišu na 'vrućim' temama. Bilo je i po kuloarima zezanja mene za onu glupost oko Lale kao sekretara LSV što je Slava pustio u opticaj i napravio mi problem, a Boris Bajić me direktno podhebavao rečenicom da je mene i Sremca 'pozdravio Slava'.
Ako se setim još nekih stvari, napisaću.
"Vidi Slavo, moje iskreno mišljenje je da grešiš u par stvari ( a možda i nisam u pravu ).
Naime, za mene nema manje-veće zlo. Činjenica je da je za vreme G-dina Miloša Beukovića, a sada i G-dina Pažina LSV doživeo dno i da je za njihovo vreme dotakao taj mulj o kojem pričaš. Ne branim nikoga jer nemam interesa ali za čije vreme je došlo do drastičnog pada članstva u LSV-u? Sanjinog ili dvojca Beuković-Pažin? Za čije vreme je došlo i dolazi do kojekakvih telefonskih sednica, kupovina Škoda preko UO a ne odlukama Skupštine kao najvišeg organa? Da li je Boru Bogunovića, predsednika LU "Srem" osvedočenog zlikovca i ubicu odlikovala Sanja ili Miloš Beuković?
Vidiš, ja ne delim tvoje mišljenje o tome ko treba danas-sutra da bude (ostane) stari vladar LSV-a, jer je apsolutno normalno da oni koji su loše vodili savez budu sklonjeni i da kormilo prepuste nekome drugome ko će da pokuša da lovstvo izvuče iz gliba u kojem je danas.
ja bih iskreno voleo kada bi kandidata za prve ljude LSV-a bilo više iz više udruženja, jer veći izbor može da iznedri i veći kvalitet.
Mislim da je govoriti o nekome da je loš od starta i početka, bez da mu se da mogućnost da se pokaže i dokaže apsolutno pogrešna jer se stiče utisak da su ovi "stari" med i mleko i dobra kombinacija, a i sam znaš da nisu jer brojke koje postoje samo u ovom zadnjem izveštaju apsolutno demantuju njih same i govore da su doterali lovstvu u Vojvodini do samoga dna.
Glupo je da Sanju ili bilo koga iz te struje izjednačuješ sa njima kada niti ona niti bilo ko iz te grupe ljudi nije imao šansu da se pokaže i dokaže. Ja kažem - dajmo im šansu pa da vidimo šta će da urade. Ovi se nisu dobro pokazali i to već par mandata i vreme im je da odu na đubrište istorije.
Ne lobiram za nikoga nego samo razmišljam kao normalan čove, svojom glavom.
O brisanju upisa na ovom forumu ne bih puno razglabao, ali Tvoj upis neće biti obrisan upravo jer napadaš Sanju, a veličaš Gospodu Beukovića i Pažina, sadašnju garnituru od koje vlasnik ovoga foruma dobija ako se ne varam 400 umesto utvrđenih 300 dinara za VLG ( opet odluka UO a ne Skupštine )...tako da objektivnost i nije jača strana kada te plaćaju isti oni koji treba da "lete" iz saveza. Davno sam naučio da su mediji jako moćno sredstvo koje kada se nalazi u pogrešnim rukama može da nanese jako mnogo štete svakome u svakoj oblasti pa i u lovstvu.
Tvrditi da je dvojac Pažin - Beuković dobar je smešno, kada je jedan dodelio sam sebi ( fakultetu gde radi ) orgomna novčana LOVAČKA sredstva, a drugi "osigurao" samo par hiljada lovaca manje u filijali DDOR-a u Zrenjaninu od koga je prvo neko od agenata uzeo mastan bonus, a osigurano je manje lovaca od uplaćenog iznosa za osiguranje. Negde se to u Krivičnom zakoniku R. Srbije zove krivično delo Prevara, čl. 208, ako se ne varam i neko bi trebao da polaže odgovornost za to delo Slavo.
A ti kažeš da su oni manje zlo od ovoga koje nam kao preti. Nije ti dobar račun.
A koliko sam čuo neko je od LSV-a i Miloša Velikog dobio i 100.000 dinara za izradu neke čeke, pa kada je shvatio da je u šaci Miloša gotovo je bilo.
Stari i pametniji ljudi od mene govorili su mi - Jednom kada klekneš i polakomiš se na novac ili neku privilegiju - gotovi si, imaju te za ceo život i dokaz sam video. Ja lično ne držim do ljudi koji su počeli da pljuju u bunar iz koga su do juče pili vodu jer mi to ostavlja gorak ukus u ustima, jer sam te ljude smatrao za iskrene drugare i prijatelje, jer smo se zajedno bez ikakve zle namere družili i provodili dane zajedno...mnoge od njih ja i danas smatram svojim dobrim prijateljima i drugarima, ali su me neki debelo razočarali jer su se združili sa onima o kojima su do juče samo loše pisali.
To govori više o nama kao pojedincima.
Dakle u celosti podržavam promene u LSV-u i dolazak druge grupe ljudi na čelu sa Hirurgom i Sanjom Momčilović-Bognič i mnogim drugim ljudima koji ne pripadaju ovoj staroj, lošoj struji koja je upropastila vojvođansko lovstvo i dovela ga na najniže grane do sada.
Od sadašnjeg dvojca sigurno ne mogu da budu lošiji. A i čudan mi je Tvoj stav o tome da je "Hirurg" iz SNS-a, pa to sad ne valja, ako sam te dobro shvatio, a Šormaz koga si kako kažeš zvao na telefon je dobar. Pa kakve to sada veze ima ko je iz koje stranke?"
"Ko sme, taj može. Ko ne zna za strah, taj ide napred" ( Vojvoda Živojin Mišić )
":reče kolega Buhag koji je registrovan na ovom forumu u novembru 2011. godine, sakrio svoj mail, ima 5 upisa. Hajde da je komentar dao Slava sa kojim se znam sa zajedničkih druženja, da je to rekao kolega Nikola Vojinović koga nisam imao čast da upoznam ali iz njegovih upisa kako na ovom forumu tako i na "onom" lošem, Lalinskom se vidi da se radi o čoveku koji je veliki poznavalac lova i istinski ljubitelj prirode.
Koliko se ja sećam, kolega 270 nije banovan nego ne piše više na forumu zbog nekih varnica, ali neka me neko ispravi ako grešim, nije banovan.
Tako da kolega Buhag, s obzirom da si "spavač", dakle evidentno dupli profil, a vezano za broj tvojih upisa na ovom forumu i prikrivanje email adrese, nemamo ja i ti očigledno o čemu da pričamo.
A kakvi su pojedinci ljudi evo ovako:
primer 1.
Članovi smo ovog ili "onog" foruma, družimo se zajedno, i eto, na primer jednom članu ( jednom od Admina ) zatreba pomoć. Ja ( ili neki drugi kolega ) nesebično pomognemo tom čoveku par puta oko nekih njegovih ličnih stvari...on počne mene ili nekog drugog ko mu je tako nesebično pomogao da proziva i vuče po blatu. Ko je u ovoj priči loš čovek, da li ja ( ili neki od kolega Admina ) koji je pomogao par puta tom "deranu" ili on koji nas sada vuče kroz blato. Ko je u ovoj priči ispao čovek a ko nečovek?
primer 2.
Ja sam "istaknuti" lovni radnik, visokopozicioniran, a tamo na nekom forumu "serendaju" o meni...i ja nađem svog čoveka koji će, na primer za 100.000 dinara kojih ću da mu preko nekoga iz familije tutnem za izradu čeke, da krene da minira rad na "onom" forumu, da napada druge Admine, da ih proziva, da unosi "zlu krv" a kada treba da "oplete" po meni on će da se povuče, a do juče me je prozivao na sva zvona...do juče sam ja bio "zlo zla" ali od tog momenta ( dobijanja 100.000 dinara ) ja sam odjednom "med i mleko", on o meni ne želi da priča niti piše, čak šta više svaku diskusiju na forumu kada se pomene moje ime pokušava da "minira", čak javno među ljudima sa kojima je do juče jeo i pio, sa kojima se družio, javno izjavi kako ne želi da više napada "istaknutog lovnog radnika" to jest mene.
Da li je neko od te dvojice u krivici za davanje i primanje mita?
Ko je tu sad loš čovek, da li onaj ko daje mito ili onaj koji ga prima? Ja mislim da je ovaj koji je mito primio. A znate li zašto? Zato jer ovaj prvi ide logikom "ako prođe-prođe", ako ne nađem jednog naćiču drugog, šta me košta da probam...
Ovaj drugi koji je mito primio je gori jer sada, pošto je "klekao" treba da opravda novce koje je dobio i sada treba da sa ljudima sa kojima je do juče jeo i pio iste pljuje i povlači kroz blato, da ih omalovažava, a bili su do juče nerazdvojni...šta to govori o ljudima?
Onakvi smo kakvi smo, i svako je kovač svoje sreće ( i nesreće ).
Sanju Momčilovič-Bognič nisam imao čast da upoznam, ali smatram da kako ona tako i ostali koji su protivkandidati treba da se bore i treba da pobede u predstojećim izborima.
Italijani menjaju svoje vlade svake godine, i šta im je falilo svo ovo vreme. Nema mogućnosti da se ljudi za tako vreme pokvare. Ovde govorimo o garnituri koja je zasela pa ne zna da ode. I to je loše.
A onda mi za njih kažemo da su manje zlo od onih koji treba da dođu. Ja to neću i ne želim da prihvatim. To što Sanja želi da promoviše Damski lovački klub - da li je to nešto loše ili ta sposobnost nekome "smeta", nekome ko bi hteo večno da vlada?
Kako neko ko nikada nije vršio vlast treba i zašto treba da bude proglašen a priori lošim kada mu vlast nikada nije bila data.
Razmislite o tome Gospodo lovci ( sa velikim "G" ) kada budete glasali...dobro uputite vaše delegate.
O lošim ljudima koji mene ili bilo koga zovu nečijim "podrepašem" ne vredi trošiti reči...nema mene ni u jednoj "lovačkoj kombinaciji" kao nekih, niti mi je neko od "istaknutih" bilo šta u životu pomogao da treba da se osećam obaveznim prema takvima, pa da šenim kad oni zviznu.
Neki to moraju, ali to moj izbor nije i NIKADA NEĆE BITI!!!!"
"Slavo, slažem se sa dobrim delom tvoga upisa, ali kako je neko ( Milan, Janko, Marko, Slava, Sanja, Lala, Sremac... ) kriv za to što delegati ne znaju poslovnik, što ne poznaju zakon. Pa to su ljudi kojima kada ih Beuk potapše po ramenu, ili se rukuje sa njima se ne tuširaju po 15 dana, jer ih je BOG dodirnuo.
Takođe se slažem sa time da ako je nešto loše i ako ja imam svoje mišljenje o tome to javno i kažem, bez obzira da li sam delegat na Skupštini LSV-a ili ne, ili sam običan čovek. Neko može da piše, nekoga mrzi, neko će za govornicom da kaže šta misli, neko će da ćuti, nekoga neće ni pustiti za govornicu...itd.
Slažem se i za lovnu kartu i komercijalu sa tobom. Takvih kao Ti će biti ove lovne godine sve više, pa te pitam da li je neko iz sadašnje garniture kriv?
Običan čovek ne menja ništa, ma koliko poznat bio dok mu se ne pruži prilika kroz rukovodeće organe da nešto učini. Pogledaj ove delegate po skupštinama. Fikus do fikusa. Pojedinačno su niko ni ništa, ali su u Skupštini - glasačka mašina kojom upravljaju pojedinci koje oni smatraju za male Bogove lovstva.
Isto, prepisano iz republičkog, pokrajinskog i ostalih parlamenata. Partijska disciplina je svuda pa i u lovstvu. Samo što se ovde ne radi o političkim strankama nego o pojedincima koji muzu lovstvo preko 20 godina.
Dokle god se ta delegatska svest ne probudi, dokle god delegati ne shvate da je Skupština LSV, LSS-a najviši organ kojoj svi unutar strukture LSV-a, LSS-a polažu račune, dokle god se Škoda i ostali automobili budu zloupotrebljavali i vozili istaknute lovne radnike da lobiraju za glasove u Skupštini a ne po terenu od lovstva vajde nema i tu se i Ti i ja u potpunosti slažemo.
Rešenje...ja ga vidim ili kroz promene na čelu saveza ili kroz istupanje LU iz saveza i oslanjanje na sopstvene snage kojih sigurno ima u svakom LU. Jedan deo LU po Vojvodini je to shvatio i na vreme se rešio te bolesti zvane LSV. Sigurno im nije lošije danas nego što im je bilo dok su bili članovi saveza.
Što se tiče ovoga i "ostalih" foruma mislim da grešiš jer ja jedino mogu da razmišljam o ujedinjenim lovcima sa jednog i drugog foruma jer ljude iste brige more, isti su im problemi i njihovi uzroci da bi sada ovoga momenta bili razjedinjeni i da bi im se sada odvlačila pažnja sa predstojećih izbora navodima koji je forum bolji a koji ne, koji je Admin strožiji a koji ne...pusti tu priču jer smo do juče svi zajedno sedeli, a sada se bez ikakvog razloga gložimo, a oni koji su sve zakuvali samo trljaju ruke jer taktika "zavadi pa vladaje" daje rezultate."
Ficho , neki (skoro napisah "ljudi") nisu vredni pažnje. Ne želim se spuštati na njihov nivo , još posebno kad se zna pod kojim nickom pišu.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
Daki, slažem se sa tobom, ali zbog nekih sam blago rečeno u šoku. Toliko mržnje, gnoja...ne znam kako to da više nazovem. Kako bre mogu toliko da mrzim nekog ko mi je u životu pomogao, ko mi je omogućio neke stvari, ko mi je omogućio da možda zaradim koricu hleba...ej bre pa u kom vremenu ja živim - to je strašno.
Javno ovo pišem da svi vide da li sam ja nenormalan ili su neki ljudi očito izgubili kompas pa ne vide ko im je prijatelj a ko ne. Sa kim su do juče se šalili i zezali, putovali, družili se...raspredali o tom prokletom lovstvu...a danas su puni zla i mržnje...imam utisak da bi kada bi dodirnuli neko drvo da bi se ono odmah osušilo.
O prodanim dušama koji se prodaju za sitne i krupne pare da bi svoje drugare drukali i olajavali, a dojuče su bili nerazdvojni neću da trošim reči.
2. Чланом 46. ст.1 и 2 је предвиђено да УО ради и одлучује на седницама, а у ставу 7 је наведен изузетак када се може одлучивати и без седнице, али то се не може односити на ову конкретну одлуку о куповини аутомобила.
Став 7 каже :
Upravni odbor može odlučivati bez sednice ako se radi o pitanjima kod kojih se mora bez odlaganja doneti odluka, kao i o pitanjima kod kojih troškovi održavanja sednice premašuju važnost i novčanu vrednost odluke koju treba doneti.
Одлука никако није била хитна, нити је вредност одлуке која се доносила (16.300 ЕУР) мања од трошкова одржавања седнице.
Прво се Пажин уби да докаже да је та одлука донета раније на УО а телефонски само потврђена, али је заборавио да је у материјалу за скупштину достављен и дневни ред за сваку одржану седницу УО, И ДА НИГДЕ НЕ ПИШЕ ДА ЈЕ БИЛО РЕЧИ О КУПОВИНИ НОВОГ АУТА....
Матори је иначе, јако опасан играч, спреман на све, јаничарски се труди да буде већи Беук од Беука, који је за њега тренутно један гросе господин....
Али, тада неко прозове Слободана Грдинића да он као креатор Статута објасни да ли је одлука могла бити донета на телефонској седници, он изађе и каже да може....
Нема потребе прочитати Статут и укључити мозак, ту је Слоба Грдинић....
Ове године за уговор о делу нешто више од 200.000,оо динара, а пре две године и преко 300.000,оо динара.... и наравно да тумачи како треба....
Sremac, i onda neko proziva da su ovi manje zlo od navodnog zla koje preti. Smešno.
Pa kud ćeš gore od ovih koji ni svoj Statut kao najviši pravni akt LSV ne poštuju nego ga gaze na svakom koraku, a onda tumače kako kome u trenutku odgovara.
Ukratko rečeno , već viđeno . Ništa novo što već nije moglo da se vidi i čuje do sada . A koliko vidim i članstvo se u Vojvodini dobrooooooo osulo . Ali to ove izgleda slabo brine . Mislim da je jedini način ne biti član Saveza , više para ostane u džepu a manje glavobolje čitajući ovakve stvari .
Ja još uvek razmišljam o onom neslaganju cifara vezano za osiguranje lovaca, pa mi je palo na pamet sledeće:
da li je moguće da je razlika izmedju isplaćenih (prema fin. izveštaju) oko 1.330.000 dinara za osiguranje, i cifre od 15.871 uplaćenih članarina predstavlja u stvari broj ljudi koji su članovi u više lovačkih udruženja, pa su oni uplatili kroz članarinu za LU namenski iznos za osiguranje više puta, pa se onda postavlja pitanje da li je broj od 15.871 lovca članova LSV nije realan, nego je taj broj lovaca članova LSV u realno manji za oko 2.000 ljudi tzv. DUPLIH ČLANOVA?!? Zbog čega se onda lovcima koji su članovi u više LU naplaćuje osiguranje više puta? Šta je sa razlikom izmedju 1.330.000 i 1.587.100 dinara? Ako ova moja razmišljanja imaju osnova onda smatram da je višestruko plaćeno osiguranje trebalo biti vraćeno ljudima koji su uplatili, zar ne, jer osiguranje ne ide preko LU nego ide preko LSV!!! Isto pitanje se onda može postaviti i oko članskog doprinosa za LSV (1400 dinara), jer ako si član u više LU, onda u svakom LU platiš tih 1400 dinara za LSV, pa ispada da si dvostruki/trostruki član po plaćenoj članarini u LSV!!!
Ako se od cifre 15871 članarine izuzmu dvostruko ili trostruko plaćene članarine, onda je realan broj lovaca članova LSV dosta niži, a to opet nije za hvalu rukovodstvu LSV.
Da g.Pažin ne pomisli da je ovo opet neki napad na njega, ja ne tvrdim ništa nego jednostavno želim da se neslaganja u ciframa oko osiguranja razjasne, bez onakvih nervoznih i emotivnih reakcija, kakve su bile za skupštinskom govornicom. Nisu vam forumaši krivi ako neki put viknu 'CAR JE GO!', pa makar i pogrešili, eventualne greške su najčešće posledica nedovoljne informisanosti, a tu je opet krivica onih koji treba da informišu, a to je LSV, a nije krivica onih koji su neinformisani.
Sve ovo pitam najdobronamernije uz uslov da zaista postoje neki aneksi polise osiguranja, i da nije samo 11.500 lovaca osigurano. Ja sam video samo onu polisu koja je pokazana na Skupštini LSV.
Hajda da nema duplih članova na primer. Da su svi članovi samo u svojim LU ili jednom LU.
Prosta matematika kaže da za osiguranje lovaca nije uplaćeno 257.100 dinara ( 15.871x100 - 1.330.000,00 dinara = 257.100/100 din = 2571 lovac)
Dakle 2.571 lovac koji je uredno platio osiguranje nije bio osiguran.
Da li to znači da kada nova lovna sezona krene svaki lovac mora prvo da pita gospodu iz LSV da li je osiguran od posledica u lovu???!!!!???!!!! i ako je uredno izmirio svoj članski doprinos od prevelikih 1.400,00 dinara.!!!!!!!
Kada se u matematiku uključe duple članarine stvar postaje još gora. Realno je da ima ljudi koji su članovi u više LU. Ja ih znam u Šidu par koji jesu...i šta se sa tim događa???
Da li ima osnova za naplatu dve ili više članarina od po 1.400,00 dinara???
Bog da mu dusu oprosti. Pozdrav Daki, vidimo se u vecnim lovistima !
Hunter_lovac Offline
· 25.07.2025. 12:56
Modernizujte sajt , privućiće nove članove , a i svakako treba da se modernizuje 👍🏻
arnotije Offline
· 24.07.2025. 21:28
Бог да му душу прости, породици живот и здравље.
davorcalic Offline
· 24.07.2025. 19:00
Moje saučešće Darkovoj porodici i prijateljima, veoma sam ga poštovao... Nek mu je slava... Pozdravi Lalu i Mrvicu...
alex Offline
· 24.07.2025. 18:30
Sada primio poruku da je DakiNS.preminuo. Predivan čovek,prijatelj,lj udima,nemam reci kojim bih ga opisao! Darko lovi večnim lovištima sa svojim bretonima. 😞😞😞
AcaNik Offline
· 24.07.2025. 15:13
Наш колега и душа овог форума, DakiNS је умро данас. Нека му је лака земља и да има одличну екипу у вечним ловишти
Lela Offline
· 17.05.2025. 12:37
Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!
tomo vrbas Offline
· 20.04.2025. 08:48
Христос Васкресе.
Planinko011 Offline
· 04.11.2024. 07:37
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6