Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Alat za punjenje sačmene municije (livenje sačme) i osnove punjenja

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Alat za punjenje sačmene municije (livenje sačme) i osnove punjenja
Zeljko92
 Kolege interesuje me da li jos mogu da se nadju kartonske caure u kalibru 16? Kod nas nisam vidjao... Mozda negde preko?

Sniper Hunter
 [xhide]Koliko ja znam teško,pre ćeš ih naći kod nas kod nekog starijeg lovca ,znaš kako je sada cal 16 se smatra starim zaostalim ....Confused[/xhide]

Zeljko92

Sniper Hunter kaže:
[xhide]Koliko ja znam teško,pre ćeš ih naći kod nas kod nekog starijeg lovca ,znaš kako je sada cal 16 se smatra starim zaostalim ....Confused[/xhide]

Znam kako je... Krusik vise ne proizvodi Standard u kalibru 16, a hteo sam za petlaru da nabavim malo dzebane u kartonskim caurama. Nalazio sam S&B ali je 65-70 dinara komadTrt Milojka

kelt
 nisam se odavno hvalio ovde pa ajde može malo ,izvinjavajte. malo mojim, a malo i tudjim perjem...sve sami domaćinci gualandi, širinskov-šihmatov, lyman itd
kelt priložio:
cam002381.jpg

Mi necemo reci gde praznina zveci
Kao klepka suplja,
Mi hocemo dela velikih bez reci-
Zuljeva i znoja, stradanja i vere,
Pelina iz cije zuci pcela bere
i med slatki skuplja.
A. Santic
http://www.youtube.com/watch?v=pDIl8R...re=related

hercegovac

kelt kaže:
nisam se odavno hvalio ovde pa ajde može malo ,izvinjavajte. malo mojim, a malo i tudjim perjem...sve sami domaćinci gualandi, širinskov-šihmatov, lyman itd

Kolega Kelt ima ih u korpicama i na čepovima. Jesi li vršio probe, koji su precizniji?

kelt
 uskoro će biti i proba pa ću da izvestim. do sad sam jedino isprobao lyman dijabolu od 33 grama to je ova u korpici. pokazala se dosta precizno sa brzinama od oko 430-450ms.
Kao klepka suplja,
i med slatki skuplja.
A. Santic

bule 78
 Kolege interesuje me da li može da se nabavi kod nas ževelo kapisli
bule 78

AcaNik
 колико ти треба каписли?

bule 78

AcaNik kaže:
колико ти треба каписли?

Treba mi 50 kapisli. Dobio sam kutiju krušika i juno gevelot kranj nekapisliranih patrona
bule 78 priložio:
3591dscf07201.jpg

bule 78

AcaNik
 Негде сам имао тих каписли али бих морао да погледам да нисам дао некоме.

Zeljko92

bule 78 kaže:

AcaNik kaže:
колико ти треба каписли?

Treba mi 50 kapisli. Dobio sam kutiju krušika i juno gevelot kranj nekapisliranih patrona

Blago tebi kolegaSrean

kelt

bule 78 kaže:

AcaNik kaže:
колико ти треба каписли?

kolega pa i da nabaviš kapisle , šta ćeš za filcane čepove i barut koji je namenjen za čauru sa uloškom. a svega 50 kapisli pa sa čim ćeš da prepuniš ponovo. najbolje da se toga kurtališeš odeš u dućan i kupiš kutiju metaka.
Kao klepka suplja,
i med slatki skuplja.
A. Santic

bule 78

kelt kaže:

bule 78 kaže:

AcaNik kaže:
колико ти треба каписли?

kolega pa i da nabaviš kapisle , šta ćeš za filcane čepove i barut koji je namenjen za čauru sa uloškom. a svega 50 kapisli pa sa čim ćeš da prepuniš ponovo. najbolje da se toga kurtališeš odeš u dućan i kupiš kutiju metaka.

kolega imam i filcane čepove i barut za tu vrstu čaura imam i poklopce pa reko da probam da nabavim kapisle
bule 78 priložio:
3591dscf07301.jpg

bule 78

Zeljko92
 Jel moze neko da pojasni u cemu je razlika izmedju kartonske caure sa uloskom i bez uloska? Koja je funkcija uloska i zasto za taj tip caura moramo koristiti poseban barut?

AcaNik
 i206.photobucket.com/albums/bb12/aleks34/IMG-1412232401095-V_zpsca8dbbfc.jpg

kelt

Zeljko92 kaže:
Jel moze neko da pojasni u cemu je razlika izmedju kartonske caure sa uloskom i bez uloska? Koja je funkcija uloska i zasto za taj tip caura moramo koristiti poseban barut?

nekada pre dvadesetak i više godina koristile su se ove čaure sa uloškom. uložak je ustvari kartonski cilindar koji se nalazi unutar čaure do same kapisle i visok je oko 15-16mm. na njega se direktno oslanja filcano kartonski čep i barut u njemu je slobodan tj. nije sabijen. slobodan prostor oko baruta omogućava njegovo ravnomernije paljenje kao i smanjen piezzo pritisak. no međutim neko se setio pa je u eri bržih baruta i plastike izmislio čep sa amortizerom tako da taj koncept sa uloškom je davno prevazidjen. još ga koristi mislim samo češki belot moždo još po neko... kod ovog novog sistema je barut sabijen skroz i njegove karakteristike su drugačije od onog starog (iako se isto zove Zlatibor, ali legenda na kutiji govori sve). prostor za paljenje baruta pravi sama kapisla svojom eksplozijom jer čep ima amortizaciju pa tako oslobodi prostor za paljenje a samim tim i za smanjenje trzaja. od pre desetak godina kod baskijerija imamo i tzv. gordon sistem kod čaure koji isto tako služi za pravljenja dodatnih unutrašnjih gabarita. tako da ako punite čaure sa uloškom koristeći ove nove barute, budite jako obazrivi . isto tako ako punite čaure bez uloška sa starim barutom koji je namenjen za ovu prvu, isto budite obazrivi. ukoliko je stari barut sa oznakom 2.05 g, najpre treba puniti probna punjenja sa 30%manje od onoga šta piše. u principu verujem da je sistem sa uloškom i napušten baš zato što je ovaj novi dosta ekonomičniji. sa manje baruta postiže se ista brzina. takodje ponekad su se dešavale i havarije sa puškama tako što bi taj cilindar usled jake eksplozije otpao iz čaure i znao se zaglaviti pred samim čokom da bi potom kod sledećeg metka dolazilo do pravljenja stomačića ili prskanja cevi. lično sam video jednu takvu bokericu čiji vlasnik nikad nije punio a dobio stomačić na sred cevi . na slici rotwailov klasik sa uloškom i filcanim čepom
Kao klepka suplja,
i med slatki skuplja.
A. Santic

kelt
 novi rotwail sa plastičnom čaurom i čepom
kelt priložio:
bfa231eea0.png

Kao klepka suplja,
i med slatki skuplja.
A. Santic

Neca92
 Kelt, kad već pomenu B&P i njihov Gordon sistem, imam jedno pitanje u vezi njega. Čuo sam da njihove prazne čaure nisu najpovoljnije za reloding, bas zbog tog Gordon sistema, da li je to istina ili se one mogu bez problema koristiti? itanje
Lovac nije ko vino ne pije i ko ide planinom samo da ubije!

vlada lovac
 Neco, dok Kelt ne iznese svoje mišljenje, meni su te čaure omiljene za prepunjavanje i mnogo se lepo zatvore i zvezda lepo izgleda zbog kvalitetne plastike, pa se mogu i nekoliko puta prepunjavati sve dok se ne ošteti ili mesingani prsten počne da proklizava, samo što već nakon prvog opaljenja fabrički punjenog metka gordon sistem više nema funkciju, nema više komore koja bi trebala da odradi svoje i delimično ublaži trzaj

Neca92

vlada lovac kaže:
Neco, dok Kelt ne iznese svoje mišljenje, meni su te čaure omiljene za prepunjavanje i mnogo se lepo zatvore i zvezda lepo izgleda zbog kvalitetne plastike, pa se mogu i nekoliko puta prepunjavati sve dok se ne ošteti ili mesingani prsten počne da proklizava, samo što već nakon prvog opaljenja fabrički punjenog metka gordon sistem više nema funkciju, nema više komore koja bi trebala da odradi svoje i delimično ublaži trzaj

Kad sam čuo to, rekli su mi da nije dobra jer navodno barut ne može u potpunosti da izgori. Confused Pogledao sam kroz čauru, i stvarno se vidi da dno čaure nije isto kao kod običnih patrona. Šta znam, i ja sam punio neke i nisam video neku razliku.
Inače, meni je omiljen Krušik, mada, nisam ni probao puno drugih. Nabavio prilično onog njihovog trapa, baš mi se svidja kako se zatvara, a takodje se može koristiti više puta. Pastika je baš dobra za te stvari...
Lovac nije ko vino ne pije i ko ide planinom samo da ubije!

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Reloading -Punjenje municije za olučene cevi ,za ili protiv ? MUNICIJA ZA OLUČENE CEVI 113 26.03.2018. 13:07
Testiranje, ispitivanje lovačke sačmene municije domaćih i stranih proizvođača MUNICIJA ZA NEOLUČENE CEVI 251 09.02.2015. 20:08
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 15
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА
ТАКМИЧЕЊЕ У КУВАЊУ САЈАМСКОГ ГУЛАША
ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА ЛОВАЧКОГ САВ...
ОТВОРЕН 15. МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ ЛОВА, РИБОЛОВА И ...
15. sajam lova, ribolova i lovnog turizma Kraguj M

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,628,819 posete www.srbijalov.com