Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Alat za punjenje sačmene municije (livenje sačme) i osnove punjenja

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Alat za punjenje sačmene municije (livenje sačme) i osnove punjenja
Zeljko92

kelt kaže:

Zeljko92 kaže:
Jel moze neko da pojasni u cemu je razlika izmedju kartonske caure sa uloskom i bez uloska? Koja je funkcija uloska i zasto za taj tip caura moramo koristiti poseban barut?

nekada pre dvadesetak i više godina koristile su se ove čaure sa uloškom. uložak je ustvari kartonski cilindar koji se nalazi unutar čaure do same kapisle i visok je oko 15-16mm. na njega se direktno oslanja filcano kartonski čep i barut u njemu je slobodan tj. nije sabijen. slobodan prostor oko baruta omogućava njegovo ravnomernije paljenje kao i smanjen piezzo pritisak. no međutim neko se setio pa je u eri bržih baruta i plastike izmislio čep sa amortizerom tako da taj koncept sa uloškom je davno prevazidjen. još ga koristi mislim samo češki belot moždo još po neko... kod ovog novog sistema je barut sabijen skroz i njegove karakteristike su drugačije od onog starog (iako se isto zove Zlatibor, ali legenda na kutiji govori sve). prostor za paljenje baruta pravi sama kapisla svojom eksplozijom jer čep ima amortizaciju pa tako oslobodi prostor za paljenje a samim tim i za smanjenje trzaja. od pre desetak godina kod baskijerija imamo i tzv. gordon sistem kod čaure koji isto tako služi za pravljenja dodatnih unutrašnjih gabarita. tako da ako punite čaure sa uloškom koristeći ove nove barute, budite jako obazrivi . isto tako ako punite čaure bez uloška sa starim barutom koji je namenjen za ovu prvu, isto budite obazrivi. ukoliko je stari barut sa oznakom 2.05 g, najpre treba puniti probna punjenja sa 30%manje od onoga šta piše. u principu verujem da je sistem sa uloškom i napušten baš zato što je ovaj novi dosta ekonomičniji. sa manje baruta postiže se ista brzina. takodje ponekad su se dešavale i havarije sa puškama tako što bi taj cilindar usled jake eksplozije otpao iz čaure i znao se zaglaviti pred samim čokom da bi potom kod sledećeg metka dolazilo do pravljenja stomačića ili prskanja cevi. lično sam video jednu takvu bokericu čiji vlasnik nikad nije punio a dobio stomačić na sred cevi . na slici rotwailov klasik sa uloškom i filcanim čepom

Hvala kolega na odgovoru!Odobravam

kelt
 šta se tiče prepunjavanja čaura sa gordon sistemom danceta ,nemam neko veliko iskustvo. naime napunio sam po par sačmenih i jedinačnih punjenja i nisam primetio neku razliku u odnosu na klasične čaure, osim što malo gasovi prodru nazad izmadju kapisle i plastike ali neznatno. a ono jest plastika je meka ko duša bez memory efekta, oblikuje se ekstra.
Mi necemo reci gde praznina zveci
Kao klepka suplja,
Mi hocemo dela velikih bez reci-
Zuljeva i znoja, stradanja i vere,
Pelina iz cije zuci pcela bere
i med slatki skuplja.
A. Santic
http://www.youtube.com/watch?v=pDIl8R...re=related

seter
 Pozdrav raja,
dugo se nisam javio, ali povremeno provirim. Sezona punjenja je krenula, a sa njom i neki stari problemi. Ponovo imam nepotpuno sagorjevanje Zlatibora, i to u nekoliko kutija (ista serija) Shock
Moraću kao i prošle godine ostaviti negdje da se malo prosuši. Odmah da kažem, da barut čuvam u originalnim kutijama, i sve to upakovano u kutiju od stiropora. mislim da je to fabrička greška. Kada smo kod toga, znate li koliko procenata vlage ima Zlatibor?
Imam još par pitanja (nadam se da nisam naporan). Dobio sam neke stare zalihe baruta, čepova, kapisli... Barut je Zlatibor (1983 ili '86) i Tara?? Tara je iz 1980. godine, i pretpostavljam da je to isti barut, samo raniji naziv? Osim toga, tu su i kapisle "Pobjeda". Izgledaju jako dobro, ali nemam nikakvo iskustvo s njima. Ostatak su filcani čepovi, poklopci... Vrijedan poklon Odobreno
E sad, šta je od oovga upotrebljivo. Napunio sam po 2 metka i isprobao. Metak sa Tara barutom je više ličio na prskalicu, jer je prvo šištao, pa sa malo zadrške i pukao. Zlatibor je junački grmio. Noć je bila, ali čini mi se da dobro bljuje vatru? Zbunjuje me što je predviđena gramaža veća od ovih novih kutija. Koristio sam i nove kapisle. Jedna je "možda" slagala. Kažem možda, jer sam punio po jednu cijev, pa više nisam siguran koji sam obarač povukao. Bilo je "klik", ali možda iz prazne cijevi Confused Sve u svemu, šta mi savjetujete? Je li problem starost komponenti, i imate li iskustva sa istim?
pozz
ps: Da probam i fotku ubaciti[img]www.dodaj.rs/t/2f/j2/2RPF6JsI/img20140922190833-copy.jpg[/img]
dobar pogled

Sniper Hunter
 [xhide]Bilo je serije tih kapisli koje nisu htele da pripale barut ,vodi računa da se ne desi da pripali van ležišta pa da se cev naduje ,ne bih se igrao sa tim starim kapislama ,probaj barut sa novim kapislama ,gramaža je veća zato je to barut za čaure sa uloškom i sporiji i ne puni tu gramažu u nove čaure bolje bi bilo iveli[/xhide]

seter

Sniper Hunter kaže:
[xhide]Bilo je serije tih kapisli koje nisu htele da pripale barut ,vodi računa da se ne desi da pripali van ležišta pa da se cev naduje ,ne bih se igrao sa tim starim kapislama ,probaj barut sa novim kapislama ,gramaža je veća zato je to barut za čaure sa uloškom i sporiji i ne puni tu gramažu u nove čaure bolje bi bilo iveli[/xhide]

Da zakljucim, necu ni koristiti! S obzirom da pise da je barut predvidjen za normalne kapisle, mislio sam da nije za patrone sa uloskom. Pogresno misljenje ;)
Hvala SH!
dobar pogled

seter
 Barut sam ostavio da se malo prosuši, i vec su vidljivi rezultati. Sagorjevanje je potpunije, nema više ljuspica, a garež mi je nebitna. Sad, teško je reći je li fabrički malo viši stepen vlage, ili je do mene... Kako god, na suhom mjestu, ne puno toplom, i vaga je pokazala smanjenje mase- gubitak vlage. Isprobao sam samo 2-3 metka, ali su rezultati odlični.
Po pitanju starog baruta koji sam skoro dobio, na deklaraciji piše da je za patrone bez uloška, pa bi to značilo da ga mogu koristiti za standardna punjenje?
U međuvremenu, malo sam punio i sa B&P -MB barutom, stare proizvodnje, ali vrlo efikasan barut. Interesantno je da su predviđene različite gramaže za kartonske i plastične patrone, kao i za filcane čepove?? Koliko vidim, zavisi i od kapisle, ali nisam siguran na šta se misli. Ja sam punio po deklaraciji 1,8-1,9 gr za 34-36 gr sačme. Koristio sam Rio patrone, koje su mi najdraže za punjenje, jer se jako lijepo zatvaraju. Ovaj put sam pratio i visinu metka, pa nisam jako krimpovao. Uživao sam u punjenju PresreanU prilogu je par fotki.
pozz
[img]www.dodaj.rs/t/3n/13t/2AirFCC1/img20141024184106.jpg[/img]
[img]www.dodaj.rs/t/3D/Tf/1CyyH7yF/img20141024195615.jpg[/img]
[img]www.dodaj.rs/t/3s/uZ/4UCpkZc5/img20141029192349.jpg[/img]
[img]www.dodaj.rs/t/1I/dL/4dREo1zA/img20141029192414.jpg[/img]
dobar pogled

KREC
 Kolege,može li par saveta u vezi čaura? Za kalibar 20 nema nekog izbora u boji i proizvođaču pa sam nekako našao žute RIO čaure u Canoni i Chedite kod jednog čoveka u beloj boji pa me interesuje mišljenje starijih i iskusnijih kolega o njima.Takođe ako može savet za gramažu sačme? planirao sam da punim oko 28grama za fazana tj 3mm sa filcanim čepom i 30gr za lisa isti čep. Šta vi predlažete ? hvala p.s. puška je 20/76.Hvala,Mirko

AcaNik
 https://www.youtu...gSJNUuHc6s

angler
 Zamolio bi iskusnije kolege za savet.
Imam odredjeni broj ispucanih patrona, po par puta prepunjavanih, na kojima je ivica patrona koja se krimpuje iskrzana (sto je normalna pojava) i dosao sam na ideju da skratim cauru za par milimetara (do 5mm maksimalno) i da takvu cauru iskoristim za bar jos koji put. Da li ima neko od Vas iskustva sa tim?
U principu ovo moze da se svede na punjnje patrona 12/65. Naravno nisam ja ovo izmislio nego gledajuci snimke kako to Italijani,rusi rade dosao na ideju.Cak i prodaju alate koji se montiraju na rucne busilice koji vrlo lepo skracuju caure.
Pri tome sklopio sam komponente tako da gotov patron nema povecanje pritiska u sebi tj. komponente nisu sabijene.

www.dodaj.rs/f/1M/Ps/4mS50mj8/20141219084411.jpg

Sa leva na desno:
1. Nova caura 12/70, sa propisanom kolicinom baruta i sacme i plasticnim amortizerom. U ovom slucaju patron ne moze da se zakrimpuje ( dobila bi se "upadnuta zvezda" ).Mogao bi da se zakrimpuje ako bi se dodale kartonske podloske za sacmu.
2. Ispucana caura koja je skracena za 5mm, sa propisanom kolicinom baruta i sacme i plasticnim amortizerom. U ovom slucaju ostaje sasmim dovoljno plastike da se uradi "roll crim" tj kruzno pertlovanje.
3. Kruzno zapertlovan patron sa skracenom,ispucanom caurom. Vidi se da komponente nisu sabijene, tako da po mom misljenju ne bi trebalo da bude problema.
Eventualno duzina lezista metka. Mada tu je ista pricao kao pucanje 12/70 iz 12/76.
4. Plasticni amortizer, Ćuca Kragujevac.

Vaše mišljenje?
shotguns... what like guns that fire shots?

Sniper Hunter
 [xhide]Da ovo radiš zbog nužde (poseduješ pusku u cal 12/67 ili 12/65 )razumeo bi,ovako kada čaure za cal 12 imaš na svakom strelištu ne vidim potrebu za time Confused iveli[/xhide]

angler
 Nije iz nuzde, fala bogu.
Jedan od razloga je sto bi radio ovo je to sto imam tih plasticnih amortizera jedno 200-300 komada a da bi ih iskoristio u obicnom patronu 12/70 moram da stavim bar 3-4mm kartoncica (koje nije problem izumbati).
E pa kad opalim ispred mene sve konfete padaju.

kelt
 probaj jedan metak na papir pa ako je posip pravilan onda udri tako što da ne. postoji neka teorija da ako je patron skraćen a čep kratak dolazi do probijanja gasova oko čepa u prelaznom konusu pa da ti gasovi unište posip. mislim teorija... stavi papir 1x1 m. na jedno 25 30 koraka pa ožeži. ako budu sve dramlije na papiru onda je u redu. ako dodje do razbijanja posipa nećeš imati ni 20 % u papiru. imam i ja tih cucinih bk malo su kratki za sitnu sačmu ali za nešto krupnije 4.5- 5.5 mm su idealni
Mi necemo reci gde praznina zveci
Kao klepka suplja,
Mi hocemo dela velikih bez reci-
Zuljeva i znoja, stradanja i vere,
Pelina iz cije zuci pcela bere
i med slatki skuplja.
A. Santic
http://www.youtube.com/watch?v=pDIl8R...re=related

angler
 Tako ce i biti, će probam.
Puska mi je 12/76 pa cu videti kakav efekat ima skracenje caure na posip.
Do sada sa 12/70 nisam primetio razliku.
Znam par ljudi koji sa 12/89 pucaju 12/70 bez problema tj nisu primetili da imaju problema u posipu.

AcaNik
 https://www.youtu...B9YGDQvikY

vlada lovac
 Na ovaj nacin smo ja i drugari pravili sacmu jos u vreme hiper inflacije, samo u manjim posudama, od prilike jedno vrtenje za jedan metak, bile su pravilnije nego kod ovog sa snimka, samo sto je neizvodljivo praviti sitnu sacmu

micic80
 Jel ima neko ideju cime i kako bih mogao da izbusim srafofe za dizne problem : tvrdi srafofi. glava busilice ne steze ispod milimetra a i burgije su problem kvalitet
srbijalov

micic80
 Naso sam mekse srafove i odgovarajucu bušilicu ali mi se burgije lome ili ne buse
srbijalov

Miroslaw
 Nadji jos mekse srafove i stubnu busilicu.

tomo vrbas

micic80 kaže:
Naso sam mekse srafove i odgovarajucu bušilicu ali mi se burgije lome ili ne buse

Stubnu busilicu u najsporiju brzinu pa hladi burgiju vodom ili naftom mozda bolje naftom da ti se nelepi spon na burgiju jer kada su u pitanju meki materijali hoce da se nalepi i da burgija zbog toga puca!

Sniper Hunter
 [xhide]http://www.brownells.ch/epages/Switze.../749012285[/xhide]

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Reloading -Punjenje municije za olučene cevi ,za ili protiv ? MUNICIJA ZA OLUČENE CEVI 113 26.03.2018. 13:07
Testiranje, ispitivanje lovačke sačmene municije domaćih i stranih proizvođača MUNICIJA ZA NEOLUČENE CEVI 251 09.02.2015. 20:08
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 15
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА
ТАКМИЧЕЊЕ У КУВАЊУ САЈАМСКОГ ГУЛАША
ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА ЛОВАЧКОГ САВ...
ОТВОРЕН 15. МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ ЛОВА, РИБОЛОВА И ...
15. sajam lova, ribolova i lovnog turizma Kraguj M

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,625,553 posete www.srbijalov.com