Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Malokalibarsko oružje, da ili ne?

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Malokalibarsko oružje, da ili ne?
ssekir75
 zar zastava još proizvodi malokalibarke???
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

калибар је "производ" два броја означених милиметримаStari

не пучај шинко док им не видиш беоњачеElmer

tomo vrbas

ssekir75 kaže:
zar zastava još proizvodi malokalibarke???
Nisu ni prestajali jedino sto su im ruzne sa onim lovackim nisanima do zla boga,a mogli bi da izbace i novitet sto rade za americko trziste 22lr i 22wmr Moskito koje bi brzo nasle musterije i kod nas!

ssekir75
 bi malo morgen, sa ovakvim zakonom... Sad lakše dobiješ dozvolu za pragu nego za mk
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

davidovic6
 Ljudi što se tiče malokalibarke potrudiću se da budem kratak.
Brno 2 i to je takmac. Kupiš i nemisliš.
Evo šta se samnom dogodilo. Prošle godine kupim malokalibarku Anshutc mod 1450. Za neku jeftinu lovu. Kad sam je kupio nisam ni obratio da nekih 10-ak cm od usta cevi ima zadebljanje. Kasnije sam se i raspitao i saznao d jednog vrhunskog poznavaoca oružja kako se to i javlja. Razočaran odmah sutra dan podnesem zahtev u sup da kupim drugu malokalibarku. I tada sam oprezno čekao i sačekao maltene u fabričkom stanju (prvi brunir, drvo ekstra...) iz 57-e godine Brno mod 2. Ubrzo posle sam trampio Anshutc za još jedan Brno 2. Naravno rekao sam čoveku da nije u redu sa njom cev ali njemu to ne smeta. I ta druga je isto tako perfektno očuvana. Ne dugo zatim rešim da im sredim kundake, ošmirglam, izbajcujem, premažem šaftolom... Obzirom da sam kundak radio sa šmirglom granulacije 2000, kundak je sad skoro kao staklo.
Sa naslonom i optičkim nišanom kineskim 3-9*40 Bushnell gađao sam 3 grupe sa po 2 metka i u sva tri slučaja metkovi su se preklapali u meti. Od tada ja skidam kapu toj pušci. Pitaju me da prodam jednu i ja znam da mi nisu potrebne obe al neću namerno da ih prodam u inat. Mnogo ih volim.
Kad ih budem slikao mogu ih i okačiti da vidite.
Zato prijatelji, braćo, drugovi i sestre, ako vam se ukaže prilika da pazarite dobru Brno 2, ne žalite pare. Jel je to večita puška.

stefan092
 Kakav je lovacki status MK pusaka u ovom novom nacrtu zakona o oruzju i municiji? Ako je neko citao neka pise.
Strasno sam se zagrejao za .22WMR

ssekir75
 спада у категорију Б колико сам ја видо, али ништа прецизно. то регулише закон о дивљачи и ловству, а по њему је забрањен.

davidovic6
 Za sada je prvi dozvoljeni karabinski kalibar 22 hornet al to...teže malo da ga neko ima. Nadam se da će predstojeća liberalizacija zakona brzo uslediti i rešiti velike probleme kod ljubitelja lova i oružja. Čak sam u razgovoru sa licem iz MUP-a prošle nedelje došao do informacija da je neka težnja u budućem periodu da se dozvoli ovlašćenim radnjama za promet oružja da one same izdaju dozvole ili šta već za kupovinu oružja. Drugim rečima uđeš u prodavnicu i kažeš "Daj mi tu pušku" a oni sa tvojom ličnom kartom pristupe podacima koji će im dati online MUP i vide može-nemože. A za kupovinu polovne puške od trećeg lica, procedura bi bila da oboje dođete u radnju i preko komisione prodaje zašta postoji pravo, to oružje dođe u vlasništvo kupca. Sad verovatno da bi sve to imalo neku svoju taksu za izvršenu uslugu ali bi skratilo mukotrpan posao nabavke kako se to danas radi (sud, obuka, mup....i tako 3 meseca).
Vebanje

Neca92
 Превише добро звучи да би стварно тако било...
Lovac nije ko vino ne pije i ko ide planinom samo da ubije!

Podunavac
 Ovo bi onda bilo kao u americi. Dođeš u supermarket i kupiš pištolj u kalibru 22 LR.Grin Čisto sumnjam da će u Srbiji ovoliko da liberalizuju nabavku vatrenog oružja. Bili bi onda najliberalnija zemlja u evropi (osim možda finske).
Tri prsta 2Kolce

tomo vrbas
 Srpski receno"Lipsi magare do zelene trave"Grin

davidovic6
 I ja sam skeptik i neverujem u tu priču, al bar da nam omoguće kupovinu municije na dozvolu bez ograničenja na godišnjem nivou kao što je predlog zakona koji treba da uđe u skupštinsku proceduru u neko viđenije vreme (navodno 200 kom po cevi možete trenutno imati, nesme više da se lageruje). I kad bi se malo asortiman proizvođača proširio. Bravo 2
Mi bi procvetali.

ssekir75
 нема ништа од тога. тиме би муп испустио "сису", а то ће да уради кад на врби роди грожђе. што се мене тиче, нека оладе мало са рестриктивним законима, оружја не црно ионако има на тоне. нећу ја са мк да ризикујем у лову оће ли ме свињче напасти, али за пеглање лијана и пацова одлично би служиле (ако неко мисли да прича о криволову на срне и зајце питаћу га колико је забрана употребе мк ефикасна, а резултате видимо сви). на страну јефтина џебана па може да се веЏба...

apinest

ssekir75 kaže:
то регулише закон о дивљачи и ловству, а по њему је забрањен.

U kojem članu, stavu, tački Zakon o divljači i lovstvu predviđa zabranu upotrebe MK oružja u lovu (krupnih zveri, npr.)?

Podunavac
 Nije nigde precizirano de je kalibar 22 LR zabranjen za odstrel bilo koje divljači. Ali je tačno određen minimalni kalibar i minimalna težina zrna za pojedinu divljač, tako da je 22 LR automatski izbačen iz upotrebe. A što nije dozvoljeno to je i zabranjeno, na isto se vata. Nadam se da će novi zakon ovo bolje da reguliše. Da sa određivanje kalibra za odstrel pojedinih vrsta divljači vrši prema minimalnoj kinetičkoj energiji i minimalnoj težini zrna, a ne prema kalibru. Jer je ovakav način određivanja dozvoljenih kalibara u Srbiji bio pogrešan i dozvolio upotrebu nekih neprimerenih kalibara za lov (odstrel) visoke divljači. Kalibara koji imaju velik promer i težinu zrna a nedovoljnu kinetičku energiju. Nadam se da će napokon dozvoliti i odstrel štetočina sa kalibrom 22 LR koji je dovoljno efikasan za te potrebe.
Tri prsta 2Kolce

Zeljko92
 Slazem se kolega Podunavac da treba minimalni kalibar odrediti prema tezini zrna i kinetickoj energiji. .22 WMR i .17 HMR cak imaju kineticku energiju pribliznu nekim laboracijam 9 mm Para, a vecu od 9 mm Makarov ili 9 mm K, pa sad razmislite da li ne bi mogli lisicu naprimer da odstrelimo sa nekim od ovih malisana. A da ne spominjem njihovu preciznost, malu cenu i izbor zrna kod .17 HMR kog prave sa pravim lovackim zrnima. Odobreno

Zeljko92
 http://www.youtub...SIp22uaWrQ

Podunavac
 Kolega Zeljko 92 nisam mislio na kalibre 22 LR, 22 WMR i 17 HMR. Mislio sam na kalibre koji su dozvoljeni za odstrel visoke divljači. Na primer kalibar 6,5x68S nije dozvoljen za odstrel DS ili jelenske divljači, a ima mnogo veći energetski potencijal od 7,62x39 ili 375 magnum. Isti slučaj je i sa kalibrom 25-06 Rem. Što se tiče kalibara 22 LR i 22 WMR definitivno su dovoljni za odstrel štetočina i to bi trebalo dozvoliti. Kalibar 17 HMR je kod nas jako slabo zastupljen i što se tiče municije i oružja u tom kalibru, tako da ćemo se za njega još načekati. Definitivno je došlo vreme za promene zakona nabolje za nas lovce. A kad Srbija već toliko žudi za evropom onda neka prati i evropske zakone u oblasti lovstva i vatrenog oružja.
Tri prsta 2Kolce

Zeljko92
 Apsolutno se slazem. Ali cini mi se da inace u nasoj zemlji vlada pogresan stav o kalibrima, o njihovom obelezavanju i upotrebnoj vrednosti. Ljudi su povrsni sto se toga tice. Vidim da je i nasa Zastava pocela da proizvodi MK pusku u kalibru .17 HMR, mozda ce doci i do njegovog sirenja.Odobreno

vojkan

Podunavac kaže:
Kolega Zeljko 92 nisam mislio na kalibre 22 LR, 22 WMR i 17 HMR. Mislio sam na kalibre koji su dozvoljeni za odstrel visoke divljači. Na primer kalibar 6,5x68S nije dozvoljen za odstrel DS ili jelenske divljači, a ima mnogo veći energetski potencijal od 7,62x39 ili 375 magnum. Isti slučaj je i sa kalibrom 25-06 Rem. Što se tiče kalibara 22 LR i 22 WMR definitivno su dovoljni za odstrel štetočina i to bi trebalo dozvoliti. Kalibar 17 HMR je kod nas jako slabo zastupljen i što se tiče municije i oružja u tom kalibru, tako da ćemo se za njega još načekati. Definitivno je došlo vreme za promene zakona nabolje za nas lovce. A kad Srbija već toliko žudi za evropom onda neka prati i evropske zakone u oblasti lovstva i vatrenog oružja.

Bravo 2Bravo 2Bravo 2
Ja sam Lovac s juga cevka mi je duga!

apinest

Podunavac kaže:
Nije nigde precizirano de je kalibar 22 LR zabranjen za odstrel bilo koje divljači. Ali je tačno određen minimalni kalibar i minimalna težina zrna za pojedinu divljač, tako da je 22 LR automatski izbačen iz upotrebe. A što nije dozvoljeno to je i zabranjeno, na isto se vata.

Pobratime, ovog puta bih se složio samo sa prvom rečenicom u tvom upisu. Tačno je da kalibar .22 LR nije zabranjen za odstrel bilo koje divljači. Zabrane su navedene u članovima 76. i 77. Zakona o divljači i lovstvu:

Забране у лову
Члан 76.
Забрањено је ловити ловостајем заштићену дивљач:
1) ако је угрожена пожаром, поплавом, снежним наносима, поледицом
и другим елементарним непогодама;
2) крупне дивљачи пригоном, погоном или псима, осим дивље свиње,
вука, шакала и лисице;
3) употребом рефлектора (фарова), бакљи и других вештачких
светлосних извора (осим у лову на дивљу свињу, вука, шакала и лисицу),
аеронаутичких машина, огледала, електронских уређаја, аудио уређаја и живих
мамаца, као и употребом хране са омамљујућим средствима; - 29 -
4) употребом паса који нису ловачки расни пси, паса који нису
вакцинисани и обележени у складу са прописима којима се уређује
ветеринарство и паса оних раса чија употреба није предвиђена ловном
основом;
5) употребом сокола и других птица грабљивица у ловиштима у којима
такав начин лова није предвиђен ловном основом;
6) употребом лука и стреле и самострела у отвореним ловиштима, као
и у ограђеним ловиштима у којима такав начин лова на крупну дивљач није
предвиђен ловном основом;
7) замкама или клопкама, а птице помоћу лепкова, мрежа и кућица са
мрежом или помоћу других средстава за масовно хватање, односно
уништавање птица;
8) гађањем из моторног возила и гажењем моторним возилом;
9) војничким оружјем и војничком муницијом;
10) ситну дивљач пушком са олученим цевима, пушком са неолученим
цевима која прима више од два метка, као и полуаутоматском пушком са
неолученим цевима која није редуцирана на два метка;
11) крупну дивљач пушком са неолученим цевима, осим дивље свиње;

12) осталим нехуманим методама и средствима која могу да изазову
локални нестанак или озбиљан поремећај у популацији дивљачи.

Забране у коришћењу оружја и муниције
Члан 77.
Забрањено је ловити:
1) јелена европског и дивљу свињу, осим подмлатка ових врста,
ловачком муницијом калибра испод 7 mm и тежином зрна лакшим од 9,0 g;
2) дивљу свињу муницијом за неолучене цеви, осим кугле;
3) јелена лопатара, вирџинијског јелена, муфлона и дивокозу, осим
подмлатка ових врста, ловачком муницијом калибра испод 6,2 mm и тежином
зрна лакшим од 6,0 g;
4) срну и подмладак врста из ст. 1. и 3. овог члана ловачком муницијом
калибра испод 5,6 mm и тежином зрна лакшим од 3,5 g.

Pravilnikom o proglašavanju lovostajem zaštićenih vrsta divljači, sva divljač je svrstana u tri kategorije:
1) krupna divljač
2) sitna divljač:
(1) dlakava divljač
(2) pernata divljač
3) krupne zveri

Nigde se ne navodi da je krupne zveri zabranjeno loviti malokalibarskim oružjem i malokalibarskom municijom! A što nije zabranjeno...

Kada je dozvoljeno u Hrvatskoj koja je članica EU, te je i lovno zakonodavstvo prilagođeno EU standardima, zašto ne bi bilo i kod nas, koji svoje zakone usklađujemo sa evropskim?!

Možda sam negde pogrešio, ako neko ima neka konkretnija saznanja, neka kaže, napiše, potvrdi, demantuje...

Zato, još jednom:

ssekir75 kaže:
то регулише закон о дивљачи и ловству, а по њему је забрањен.

U kojem članu, stavu, tački Zakon o divljači i lovstvu predviđa zabranu upotrebe MK oružja u lovu (krupnih zveri, npr.)?

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Porez na oružje ORUŽJE - SVAŠTARA 233 17.01.2025. 08:58
LOVAČKO ORUŽJE - PRODAJA PRODAJEM 54 06.09.2023. 06:07
Održavanje lovačkog oružja ORUŽJE - SVAŠTARA 402 22.02.2023. 21:48
Antikviteti lovačko oružje ORUŽJE - SVAŠTARA 73 01.02.2021. 10:32
LOVAČKO ORUŽJE - KUPOVINA KUPUJEM 34 26.08.2020. 10:35
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 20
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,469
Najnoviji član: SloboM

Poslednje vesti
Lovna kinologija- Reprezentacija Srbije ponovila prošlogodišnji uspeh na Svetskom...
Конкурс за субвенције у ловству
DIVLJE LEPOTICE
Lovačka slava - Sveti Jevstatije
Humanitarno takmičenje - Lovci za decu

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

OfflineAdmin
· 19.11.2025. 12:42

Podunavac Bye

· 17.11.2025. 20:08

Поздрав другари. Дуго ме није било.

· 25.07.2025. 13:27

Bog da mu dusu oprosti. Pozdrav Daki, vidimo se u vecnim lovistima !

· 24.07.2025. 21:28

Бог да му душу прости, породици живот и здравље.

· 24.07.2025. 19:00

Moje saučešće Darkovoj porodici i prijateljima, veoma sam ga poštovao... Nek mu je slava... Pozdravi Lalu i Mrvicu...

· 24.07.2025. 18:30

Sada primio poruku da je DakiNS.preminuo. Predivan čovek,prijatelj,lj
udima,nemam reci kojim bih ga opisao! Darko lovi večnim lovištima sa svojim bretonima. 😞😞😞

· 24.07.2025. 15:13

Наш колега и душа овог форума, DakiNS је умро данас. Нека му је лака земља и да има одличну екипу у вечним ловишти

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

65,625,365 posete www.srbijalov.com