Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: B&P

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
B&P
Cvele
 Ne otvara klip...
srbijalov Lov je za mene život =))) srbijalov

aleksa

Cvele kaže:
Ne otvara klip...

Probaj Igorov.

Predator
 Jeli neko imao prilike da vidi u prodaji ovo B&P jedinačno zrno? http://www.youtube.com/watch?v=Dw36yi...Q#t=10m56s
U pitanju je slug lead free. Obratite pažnju na brzinu. Iznenadjen

Sasvim prirodno

Milanco

Predator kaže:
Jeli neko imao prilike da vidi u prodaji ovo B&P jedinačno zrno? http://www.youtube.com/watch?v=Dw36yi...Q#t=10m56s

Mislim da ga jos uvek nema u prodaji kod nas.

Podunavac

Predator kaže:

Zemo brzina mu je ovolika zbog relativno male mase u odnosu na olovni projektil. Ali projektil sa manjom masom brže gubi brzinu i kinetičku energiju. Druga stvar deformacija je manja pa samim tim i zaustavna moć, odnosno predaja energije telu divljači. Problem je i tvrdoća materijala prilikom prolaska kroz uži čok (3/4 i pun). Ovakvi projektili su podilaženje protivnicima upotrebe olova u lovištima i lovu, raznim zelenima i ekolozima. Još nije pronađen materijal koji će da zameni olovo u puščanim (i pištoljskim) zrnima. Ako bi već morao da koristim projektil bez olova onda je Sauvestre još uvek najbolji izbor. Samo da nije toliko skup.
Tri prsta 2Kolce

nidzamotocross

''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''

Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.

Huntr
 e Cenzurisanos ih u produkciju kad imaju slovnu falinku,he he.Njanjanja
a metak im dobro dobar,sve pogodjeno pada.
kad se lov svede samo na odstrel tada ga treba zabraniti

fox
 Mladji sam lovac (tek 4ta sezona) ali od pocetka koristim B&P ...koristio sam F2 classic,sad pucam MB light 10ka (3,1mm).. bio sam da kupim pre neki dan jos ,jer je zaista odlican metak. Ali su imali samo Long Range (2.9mm).. uzeo sam kutiju da probam. Da li mozete da mi kazete kakav je long range? I jos jedno pitanje... Citao sam na ovom forumu ,o municiji za niske i visoke temperature,ali sad nigde nikako da nadjem. Jel bi mogli ukratko da mi kazete o cemu se radi? Kakav metak se uzima za hladnije uslove u odnosu na toplije vreme ,kao i zasto ?? Hvala Smile

MMilos
 Long Range je odličan metak.
Ima nešto dublju korpicu i zato je kao "produženog dometa".
Ja ga uglavnom koristim kao drugi metak, a prvi mi je već godinama MB Extra, 3mm 35gr.
Kad je hladnije, obično ide za broj krupnija sačma, npr ako si na početku sezone lovio fazana 10 - kom, kad je baš hladno staviš 8 - icu.
E sad, B&P ima i seriju Winter, koja je 38 gr (nalazio sam samo 11 - icu), i koja je namenjena za hladne uslove, ali lčno mislim da je preterana za fazana.

nidzamotocross
 Je 'l pucao ko nešto iz serije MYGRA od Baskijerija?
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''

Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.

Podunavac

fox kaže:
Mladji sam lovac (tek 4ta sezona) ali od pocetka koristim B&P ...koristio sam F2 classic,sad pucam MB light 10ka (3,1mm).. bio sam da kupim pre neki dan jos ,jer je zaista odlican metak. Ali su imali samo Long Range (2.9mm).. uzeo sam kutiju da probam. Da li mozete da mi kazete kakav je long range? I jos jedno pitanje... Citao sam na ovom forumu ,o municiji za niske i visoke temperature,ali sad nigde nikako da nadjem. Jel bi mogli ukratko da mi kazete o cemu se radi? Kakav metak se uzima za hladnije uslove u odnosu na toplije vreme ,kao i zasto ?? Hvala Smile

Projektil veće mase ima manji pad brzine, a samim tim i energije, i ima veći domet. To vredi i za sačmu. Naravno proporcionalno punjenju, da nebi neko shvatio da su svi teži projektili uvek bolji od lakših. Temeratura utiče na gustoću vazduha. Što je temperatura niža vazduh je gušći, pa projektil savladava veći otpor, što rezultira većim padom brzine i manjim dometom. Pri višim temperaturama i sam barut brže izgara pa projektil dobija veće ubrzanje, a po nižim temperaturama ovaj je proces obrnut. Zato je zimi poželjno koristiti malo jača punjenja i malo krupniju sačmu. Znači sam metak treba da ima veću početnu brzinu, veću količinu sačme i veću granulaciju nego na početku sezone. Početna brzina bi trebala da se kreće oko 410-420 m/s, količina sačme 36-38 grama, a granulacija 3,5 mm. Za kalibar 12/70 i lov fazana. Naravno ovakva municija može odlično da posluži i za odstrel zeca. Ako planiraš da loviš sa B&P municijom, onda ti je najbolji izbor 4 MB Winter.
Tri prsta 2Kolce

fox
 Puno hvala na odgovorima... Ovo pogotovo za zimu nisam znao.sad mi je ipak jasnije ,jos jednom hvala Smile Bravo 2 mislim da bi i ovaj long range sto sam uzeo .bio dobar za zimu... Jedino bi trebala krupnija sacma ova je 2.9mm (italijanska 5ica)... razlika u ceni je 10din,a ipak na 3 kutije nije zanemarljivo Smile

canis aureus

Podunavac kaže:
... Početna brzina bi trebala da se kreće oko 410-420 m/s, količina sačme 36-38 grama, a granulacija 3,5 mm. Za kalibar 12/70 i lov fazana. Naravno ovakva municija može odlično da posluži i za odstrel zeca...

fazan ..... Krsti
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

fox
 Canis,ja imam poluautomat,i kad krene da se lovi zec obicno stavim krupniju sacmu,tako da bude univerzalna ... Tad pucam iz 8mice...

Miroslaw

canis aureus kaže:

Podunavac kaže:
... Početna brzina bi trebala da se kreće oko 410-420 m/s, količina sačme 36-38 grama, a granulacija 3,5 mm. Za kalibar 12/70 i lov fazana. Naravno ovakva municija može odlično da posluži i za odstrel zeca...

fazan ..... Krsti

https://www.youtu...mh02P0OkP8

Podunavac
 Količina sačme od 36 grama je uobičajena kod svih proizvođača za zimsku sezonu (i ne samo zimsku), bez obzira dali je u pitanju lov fazana, zeca ili patke. Kako sezona odmiče vegetacija je sve ređa i divljač se diže na većim daljinama. Tako da navedena granulacija uopšte nije preterana, kao što bi to bilo na početku sezone dok je vegetacija bujna, divljač se diže na kraćim distancama, a zbog viših temepratura metak postiže svoje pune performanse. Mnogi proizvođači namenski zimski metak pune sa 38 (ili čak 40 grama) sačme za svu nabrojanu divljač. Čak i proizvođači koji prave namenski metak namenjen konkretnoj divljači (u ovome slučaju fazan) pune patrone sa 36-38 grama sačme. B&P za svoj metak 3 F2 Long Range sa 36 grama sačme navodi da je to verovatno najpopularniji metak za lov fazana i zeca.

NSI Fagiano (Fazan) 37 grama sačme.
i61.tinypic.com/28vw3k9.gif

Winchester Super Pheasant 1 3/8 oz (unce), preračunato 38,98 grama sačme
i61.tinypic.com/flyfew.jpg

Remington Pheasant 1 1/4 oz (unce), preračunato 35,43 grama
i62.tinypic.com/2mpcy6a.jpg

Mirage Clever 36 grama sačme
i61.tinypic.com/2vacpxf.gif
Tri prsta 2Kolce

Miroslaw
 Svasta se proizvodi u serijskoj proizvodnji, ima municije sa 34 gr sacme i to je nekome sasvim dovoljno za lov fazana a ima i one municije sa 38, 40+ grama pa je to nekome malo. Stoji da se divljac podize malo dalje zimi ali ima dosta one koja ostane pa lovac naidje sa kerom, ker stane u marku, fazan poleti i bude odstreljen sa 32 gr sacme. Sa druge strane kud nestade ona draz lova i pretraga terena, poznavanje navika divljaci zar to nije ono sto treba da sacinjava svakog lovca. Sta je sa nasim ocevima i dedovima koji lovise sa 30-32 gr sacme u svim uslovima i kad nalete na municiju sa 34gr to im je bio doslovno kao magnum, da li je sada ispada da su oni znali bolje da love u odnosu na nas ili se mi previse oslanjama na magnume i ostala ludila. Nije fazan toliko tvrda divljac, 36gr moze da prodje samo kod bas jakih minusa sve preko toga je preterano. Nego sta da radimo mi sto lovimo sa kal 16 i 20/70 sa 28gr sacme pa opet lovimo isto kao i ostali.

ssekir75
 пуцам крушик стандард 8, 30 грама на фазана, и нешто не видим да се жале (10 ми се није показала баш најбоље па је избегавам, често је само направила подливе а није ни пробила кожу сем 1-2 куглице па су керови морали да раде). кад удари минус у доњу цев белом 8 (32г) а у горњу специјал (34). и, ко што рекох, не видим да се жале. не знам чему та тешка пуњења на фазана, па не гађате авионе, људи Confused гуске су већ нешто друго Odobreno

п.с. да, наши стари су умели боље да лове. имали више дивљачи а мање џебане ;)
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

калибар је "производ" два броја означених милиметримаStari

не пучај шинко док им не видиш беоњачеElmer

Podunavac
 Ja lično lovim sa težinom sačme 34 grama, granulacije 3 mm na početku sezone i 36 grama, granulacije 3,5 mm kad temperature padnu ispod nule. Ali sa istom municijom lovim fazana, zeca, patku i lisicu. Ne zamaram se sa različitom municijom u cevima ili različitim gramažama za različitu divljač (pa čak ni različitom granulacijom). Jedino ako idem isključivo u lov na lisicu onda granulacija 4 mm, ili ako postojim mogućnost da izađe i šakal 4,5 mm. Prepelice lovim sa težinom sačme 32 grama, jer je to najmanja gramaža koju puni proizvođač čiju municiju koristim u kalibru 12 (a savim dovoljno bi bilo i 28 grama), granulacije 1,7 mm. A lično sam se osvedočio kolika je razlika u efikasnosti na većim distancama prilikom korištenja municije po hladnom vremenu različite gramaže i početne brzine. Npr. Mirage Standard Game T2 34 grama i H.V. Game T3 36 grama.
Kolega je početnik i tražio je savet. Kada bude iskusan lovac moći će sam da odredi koja gramaža mu je potrebna za koju divljač i u koje godišnje doba. Za sada smatram da mu je bolje da lovi sa gramažom od 36 grama nego 32 grama kada su temperature ispod nule.
Fazan uopšte nije tvrda divljač i to nema nikakve veze sa tvrdoćom divljači. Nego sa padom sačme uzrokovanim hladnoćom, što sam već objasnio. U kalibrima 16 i 20 se isto zimi povećava težina sačmenog punjenja, ali proporcionalno kalibru.
Ja sam naveo onako kako se to školski radi i kako savetuju i sami proizvođači municije, a ko neželi to da prati ne mora. Svako može da koristi gramažu za koju smatra da mu je dovoljna.
Lično planiram da nabavim pušku u kalibru 20/76 magnum do kraja godine, za koju ne planiram da koristim magnum municiju sa sačmenim punjenjem (kao što ne koristim ni sada u mojoj 12/76 magnum puški), ali svakako planiram da koristim različitu gramažu na početku sezone i posle kad temperature odu u minus.
Kod mene je atar u novembru već skoro sasvim gol i divljač se po pravilu diže na većim daljinama, a ima i dosta kerova koji love po svom pa divljač dignu pre reda.
Tri prsta 2Kolce

Cvele
 Ja uzedoH jednu kutiju F2 Classic za 20cal, videcemo kako ce se pokazati Smile
Cvele priložio:
1_180.jpg

srbijalov Lov je za mene život =))) srbijalov

Skoči na forum:

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 18
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
ПРЕГЛЕДАНО 1.000 ОЧНИХ СОЧИВА
Изабрано ново руководство Ловачког савеза Во...
СКУПШТИНА ЈЕДНОГЛАСНО УСВOЈИЛА ИЗВЕШТАЈЕ И П...
ЗАКАЗАНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ЛОВАЧКОГ САВЕЗА Ц...
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,804,499 posete www.srbijalov.com