Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Alat za punjenje sačmene municije (livenje sačme) i osnove punjenja

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Alat za punjenje sačmene municije (livenje sačme) i osnove punjenja
AcaNik
 Нема месинганих чаура за сачмаре у радњама код нас. Не пише да ли су и чауре као чепови за кал 24

pavlepavlaka
 Izvini te da pitam gde u Srbiji ima da se kupe filcani cepovi ili plasticni cepovi u 16 kalibru?
А у руке Мандушића Вука биће свака пушка убојита!

ssekir75
 филцани тешко, пластични где оћеш. види у канони, мислимда је било ономад кад сам био.

ацо, знам да нема месинганих,али на линку је добар део картнаца у не баш завидном стању.
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

калибар је "производ" два броја означених милиметримаStari

не пучај шинко док им не видиш беоњачеElmer

pavlepavlaka
 Nema u kanoni ima samo sa korpicom pozva cu snajper da vidim tamo bi trebalo da ima i da se to salje brzom postom.

ssekir75
 па шта ако је с корпицом? ако ти смета корпица ништа лакше - скалпел и маказе у шаке и сецкај...
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

калибар је "производ" два броја означених милиметримаStari

не пучај шинко док им не видиш беоњачеElmer

Podunavac
 A što ti smeta korpica Pavle?
Tri prsta 2Kolce

pavlepavlaka
 Pa prvi metak za blizu i za lov sljuke i prepelice bi trebalo da bude BK ali kod nas ne znam da li ima samo cep i to da nije filcan a sta bise oni druge korpice za daleko gadjanje u 16 kalibru

Podunavac
 A zašto misliš da metak za blizu mora da bude bez korpice? I disperzivna municija ima korpicu. Već po ko zna koji put ovde pišem. Širinu sačmenog snopa (posip) ne određuje korpica ili filcani čep, nego isključivo čokovi u cevi.

Korpica za disperzivnu municiju za lov na kratkim distancama, kao npr. lov šljuke u šumi.

i66.tinypic.com/epon5.jpg

Ili ovakvog oblika ali iste namene.

i67.tinypic.com/34xfg61.jpg
Tri prsta 2Kolce

Podunavac
 Korpica služi da spreči trenje olovnih kuglica o zidove cevi prilikom prolaska kroz nju. Jer na taj način se periferne kuglice u sačmenom snopu oštećuju i menjaju oblik. Samim tim imaju veći otpor vazuha, pomeraju se prilikom leta i razbijaju sačmeni snop, čineći ga nepravilnim. Druga stvar poolovljavaju cev i čokove i otežavaju čišćenje cevi. Treće, namena korpice je da zaštite sačmeni snop od vrelih barutnih gasova koji loše utiču na njega prilikom izlaska na samim ustima cevi i razbijaju poredak kuglica čineći sačmeni snop nepravilnim.
Tri prsta 2Kolce

seter
 Vozdra punioci
Upravo sam dovršio čitanje svih stranica (181!!! itanjeSmile ) Razlog je taj što ću nakon par godina punjenja municije, konačno da krenem u slijedeći razred Presrean Konačno imam sve preduslove za livenje sačme. Preselio sam iz stana u kuću, tako da imam svoje dvorište, garažu, i najvažnije, silnu želju. Zbog toga sam pročitao sve prethodne postove (par dana je trajalo Shock ) i iskopirao sve što mislim da mi je neophodno za početak (15 stranica!) Ima zaista izuzetnih informacija. Naravno, krećem prvo sa izradom spravice za izljevanje sačme prema Grunfovim uputama Grin
Kada pročistim sve informacije javljam se sa konkretnim pitanjima.
ps. Vidim da se broj zaraženih povecao od mog posljednjeg javljanja na forumu. Svaka čast. Sada je koliko vidim u Srbiji i zakon ponovo dozvolio reloading, pa čestitam. U BiH sam još uvijek ilegalac Glavu o zid
Pozdrav svima, posebno mojim prvim učiteljima, SH i Keltu/Grunfu
dobar pogled

arli
 Bata seter,samo udriiveli

seter
 Dobri moji, sporo se pripremam za livenje sačme, ali temeljito. Nabavio sam posudu (tavu), kupio zatvorene matice, nabavio male burgije (od 0,3-1mm), počeo sakupljati olovo. Iako sam sve pročitao, imam par pitanja, pa kolege sa iskustvom ako mogu da pripomognu:
1. zatvorena matica je M8, kako na forumu piše, ali nisam shvatio šaraf na koji navrnem maticu, kojim borerom (mm) da razbušim?
2. Pošto nisam baš stručan za mašinske radove, a sam ću bušiti dizne, smijem li prvo ovu zatvorenu maticu malo stanjiti na mjestu gdje ću praviti otvor? Kontam da će mi lakše biti probušiti tankim borerima?
3. je li bolje za rampu koristiti L profil od 2,5 ili 3 cm. Oba se pominju na forumu, ali mi se čini da je Kelt preporučio 3cm?
4. Da li je bolja sačma napravljena isključivo od utega za balansiranje, ili treba miješati sa olovnim cijevima i sl? Vidim da amerikanci koriste samo utege, pa da čujem vaše mišljenje?
Hvala i javim sa kada krene naredna faza
Poz
dobar pogled

seter
 Pa dobro punioci, gdje je zapelo? Učenici rade, učitelji spavaju Smile
SH, Kelt?? Živi, zdravi?? Vi napravili prvu tonu sačme, i sad vas mi amateri ne interesujemo Namigivanje
Ja sam pretopio prve količiine olova. Prva šerpa progorila, pa sam uzeo jednu sa debelim dnom. Nakon čiščenja sa površine olova, ubacio sam komad sviječe da sve sagori (vidio na youtube). Sada pravim dizne i posudu za sačmu. Valjda ću uspjeti. Rampu ću praviti od L profila 3 cm. Ako bude puno, uzeću od 2,5 cm... Kad stignem, ubacicu fotke.
pozz iveli
dobar pogled

stefan092
 Naiso sam na jedan veoma zanimljiv kolip na netu, a ovde negde se vodila polemika o tome ali ne mogu da nadjem gde tacno pa cu da okacim ovde. Kako utice na posip filcani cep i pvc cep sa korpicom, u oba slucaja se puca isto odstojanje i isti cok.

https://www.youtu...ykmjeLKdM0
Zastava M70 6,5x57, Meopta Meopro 3-9x42
Zastava M70 8x57js, Holosun 403B
Zastava M75 12/70
Zastava M80 12/70
Fabarm ELOS B2 12/76
IŽ 58 16/70

seter
 Ja nisam želio da polemišem na ovu temu, jer je neko naveo da je samo čok bitan. Ogromna je razlika između metka sa korpicom ili bez. Testirao sam svoju municiju, identično punjenje, samo sam koristio plastični čep ili koncentrator. Već na 15 koraka je primjetna razlika. Mislim da je i logično i da čokovi imaju veći efekat na municiju bez korpice. Za prepelicu i ostalu divljač na kratkim distancama, uvijek koristim metak bez korpice. RC ima seriju Titan open, baš za prepelicu (bez korpice).
ps: Izlio sam prvu turu sačme, zadovoljan sam Smile
pozz
dobar pogled

DakiNS
 Znači praksa potvrdila moje iskustvo i stav!!!!!!!!
Istina bilo bi bolje da je 4 puta pucano. BK pun i polučok i K pun i polučok da se tačno vidi razlika. Koliko čokovi imaju manji uticaj na patrone sa korpicom. Još ako je korpica nijansu tvrđa Hmmm
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

stefan092
 Imam jedno pitanje, punio sam patrone i upakovao sam 5 metaka kal12 ali ukupna duzina caure ne pertlovana je 60mm, da li to moze da bude roblem. Tj da li je bezbedno za pucanje?
Zastava M70 6,5x57, Meopta Meopro 3-9x42
Zastava M70 8x57js, Holosun 403B
Zastava M75 12/70
Zastava M80 12/70
Fabarm ELOS B2 12/76
IŽ 58 16/70

Tomash
 Duzina patrona je svakako bezbedna, a posebno se moze pucati i iz 12/65 i 12/67 pusaka.

evo ti poredjenja:
Puska 12/89 puca 12/70 (19mm razlike)

Jedini moguci los efekat je Neravnomerniji posip(to vazi za 12/70 kada se puca iz 12/89 cevke, ali to ne mora biti slucaj i sa 12/6x kad se opali iz 12/70),
a to sto je patron kraci, ne utice na bezbednost.

E sada....,DA LI JE PATRON BEZBEDAN?
To zavisi od toga koliko si cega stavio unutra, i to samo ti znas Smile

mikiknez
 Imam jedno pitanje za iskusne punioce i vlasnike Lee load all 2 prese. Posto posedujem istu interesuje me kako da izbazdarim merice za barut ?

matakata

mikiknez kaže:

Imam jedno pitanje za iskusne punioce i vlasnike Lee load all 2 prese. Posto posedujem istu interesuje me kako da izbazdarim merice za barut ?

Jedino sto mozes da ih "izmeris" u gramima , na svakoj pise tezina u uncama (Oz), pa to negde da zapises. Ali nije svaki barut iste tezine, mislim na Lucanski, tako da kada potrosis tu kutiju koju meris ponovo moras da meris novo kupljenu. Jedino ako kupis vise kutija baruta, tj. iste serije, pise na kutiji. Ali iz nekog mog iskustva veoma mala je razlika izmedju serija, ili sam ja imao sreceSmile

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Reloading -Punjenje municije za olučene cevi ,za ili protiv ? MUNICIJA ZA OLUČENE CEVI 113 26.03.2018. 13:07
Testiranje, ispitivanje lovačke sačmene municije domaćih i stranih proizvođača MUNICIJA ZA NEOLUČENE CEVI 251 09.02.2015. 20:08
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 14
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА
ТАКМИЧЕЊЕ У КУВАЊУ САЈАМСКОГ ГУЛАША
ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА ЛОВАЧКОГ САВ...
ОТВОРЕН 15. МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ ЛОВА, РИБОЛОВА И ...
15. sajam lova, ribolova i lovnog turizma Kraguj M

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,620,729 posete www.srbijalov.com