Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Malokalibarsko oružje, da ili ne?

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Malokalibarsko oružje, da ili ne?
Sremac75
 Možda je ovo odgovor :

ZAKON
O ORUŽJU I MUNICIJI

Član 3

Prema nameni i posebnim vrstama, u smislu ovog zakona, oružje se deli na:
1) oružje za ličnu bezbednost, koje čine pištolji i revolveri iz člana 2. stav 2. tačka 1) ovog zakona,
kalibra 5,6 mm i većeg kalibra;
2) lovačko oružje, koje čine lovačke puške raznih kalibara sa olučenim i neolučenim cevima;
3) sportsko oružje, koje čine puške, pištolji i revolveri velikog kalibra, podešeni za sportske svrhe,
malokalibarske puške i malokalibarski pištolji i revolveri kalibra 5,6 mm, sa ivičnim paljenjem i sa
olučenim ili neolučenim cevima, vazdušne puške i vazdušni pištolji i revolveri i oružje sa tetivom;

4) trofejno oružje, koje čine vatreno i hladno oružje, koje se čuva iz ustanaka i oslobodilačkih
ratova, ili koje predstavlja lični ili porodični trofej vlasnika;
5) staro oružje, koje čine puške, revolveri, sablje, mačevi i drugo oružje koje više nije u upotrebi, a
ima istorijsku ili umetničku vrednost;
6) kombinovano oružje, koje čini oružje sa dve ili više olučenih ili neolučenih cevi različitog
kalibra.

Član 5

Zabranjen je promet, nabavljanje, držanje, nošenje, popravljanje i prepravljanje vatrenog oružja sa
napravama za prigušivanje zvuka, naprava za prigušivanje zvuka, teleskopskih nišana sa svetlosnim
snopom, ili sa uređajem za elektronsko pojačavanje svetlosti ili infra-crvenim uređajem,
rasprskavajućeg i gasnog oružja, hladnog oružja i naprava koje nisu izrađene i prilagođene kao
vatreno oružje.

Fizičkim licima, pored oružja iz stava 1. ovog člana, zabranjeno je i nabavljanje, držanje i nošenje
poluautomatskog i kombinovanog dugog vatrenog oružja
osim lovačkog, kao i nabavljanje, držanje
i nošenje automatskog dugog vatrenog oružja, automatskog i kombinovanog kratkog vatrenog
oružja i posebnog oružja, ako ovim zakonom nije drukčije određeno.
PraviloPraviloPravilo
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
Palica
PalicaPalicaPalicaPalicaPalica

http://www.youtube.com/watch?v=L8U1EI...8U1EIESS1M

"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"

"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"

Podunavac
 Evo vidi se ko je pravnik.itanjePravilo Svaka čast Sremac. Znači MK puške su svrstane u sportsko oružje i nemaju lovačku namenu. I ne samo kalibar 22 LR, nego svi kalibri promera zrna 5,6 mm sa ivičnim paljenjem. Znači i 22 WMR i 17 HMR čiji je promer još manji (4,5 mm).
U HR je odstrel štetočina (i dlakavih i pernatih) kalibrom 22 LR bio dozvoljen još davno pre ulaska u EU. Oni nisu mnogo mudrovali i izmišljali toplu vodu kao naši zakonodavci. Prepisali su zakone iz evropskih država sa minimalnim izmenama.
Tri prsta 2Kolce

Deki Nes
 Pa ljudi nešto nije u redu s obzirom na to da malokalibarku može da kupi svako uz nabavnu dozvolu.Lice ne mora da bude član lovačko društva niti streljačke družine,dovoljno je da položi ispit iz rukovanja ovim oružjem.
Pa sretno.

Podunavac
 Pa neznam baš koliko je jednostavno da se dobije nabavna dozvola za MK oružje u Srbiji. To nije bilo jednostavno ni u SFRJ ni u SRJ. Kada sam ja kupio moju MK pušku još je postojala Krajina. U stvari samo istočni deo (istočna Slavonija, Baranja i zapadni Srem). Imao sam nabavnu dozvolu izdatu od SUP Vukovar. Pušku sam kupio na sajmu LORIST u N. Sadu. Kada sam došao na granični prelaz Bogojevo-Erdut pitaju me kolega policajci na srbijanskoj strani šta imam u kolima. Čisto onako reda radi, jer su znali da sam policajac pošto smo sarađivali, a i često sam prelazio granicu sa službenim vozilom u uniformi. Ja kažem da imam pušku u gepeku. Oni se na to samo nasmejaše, vide da sam u civilu i žena samnom u kolima. Ja kažem stvarno imam pušku, ne šalim se. Pitaju me kakvu? Kažem novu MK upravo kupljenu na sajmu. Traže da je vide. Ja je izvadim i pokažem. Jedan policajac me pita kakvu ja to imam vezu u SUP-u kad sam dobio nabavnu dozvolu za MK. Ja pitam šta će mi veza. Em sam lovac, em sam policajac. On mi reče da je pokušavao da dobije nabavnu za MK ali nije mogao i da i druge kolege imaju isti problem. To mi je bilo veoma čudno, ali sam posle i od drugih kolega policajaca iz drugih delova Srbije čuo iste priče. To je nasleđe još iz doba komunizma, da je MK puška namenjena krivolovu i da ne postoji opravdani razlog za njeno posedovanje.
Tri prsta 2Kolce

ssekir75
 тачно тако, друже подунавац. једва је пре неку годину девојка добила набавку, иако је стрелац у клубу у ниш. а то око криволова одавно рашчистисмо, криволови се у највеће и без мк...
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

калибар је "производ" два броја означених милиметримаStari

не пучај шинко док им не видиш беоњачеElmer

davidovic6
 Ja sam prosle godine lagano kupio 2 malokalibarke. Rekli su mi u SUP-u da za vojna lica nema potrebe biti clan streljackog kluba. I to je cela filozofija. Ako si vojno lice ili si policajac nebi trebalo da ima bilo kakvih problema. Inace tesko se dobija dozvola za malokalibarku jer je podmukakao (tih) kalibar. Kazu da 90% ubistava u svetu se vrsi sa tim kalibrom - ne samo krivolov.
Confused

apinest
 Znači, utvrdili smo da Zakon o divljači i lovstvu eksplicitno ne zabranjuje lov krupnih zveri malokalibarskim oružjem i malokalibarskom municijom!
A što se tiče mogućnosti da fizička lica dobiju nabavnu dozvolu (odobrenje) za MK pušku, obratite pažnju na treći pasus na sledećoj strani:

http://www.mup.go...f/oruzje.h

Još jednom se zahvaljujem Eliot Nes-u koji je iz najpouzdanijeg izvora potvrdio informaciju koju sam juče dobio u dve novosadske prodavnice lovačke opreme - da fizička lica mogu da nabavljaju malokalibarsko oružje, bez ograničenja u smislu članstva u streljačkim organizacijama...

Živela sloboda i prava građana!

ssekir75
 теоријски то јесте истина, али практично... Glavu o zidHisterian

а не разумем како не забрањује кад ти је дат минимални калибар дозвољен за лов. иако правници разликују забрањено од није дозвољено, мени као крајњем кориснику исто се вата да ли ми се брани или ми се не дозвољава. Siroma
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

apinest

ssekir75 kaže:
а не разумем како не забрањује кад ти је дат минимални калибар дозвољен за лов.

Gde je dat i koji je minimalni kalibar dozvoljen za lov vuka, šakala i lisice?

stefan092
 Pa dato je zakonskom regulativom tako npr DS se ne sme loviti kalibrom ciji je precnik ispod 7mm niti se sme loviti pojedinacnim sacmenim prjektilom manjim od kalibra 20.

ssekir75

apinest kaže:

ssekir75 kaže:а не разумем како не забрањује кад ти је дат минимални калибар дозвољен за лов.
Gde je dat i koji je minimalni kalibar dozvoljen za lov vuka, šakala i lisice?

сваки 22 са централним паљењем Shock

Podunavac
 Čim je svrstan u sportsko oružje, automatski je zabranjen za lovačke potrebe. To je ono što je Sremac napisao.
Tri prsta 2Kolce

ssekir75
 управо тако, друже подунавац!

Joe the hunter

Sremac75 kaže:
Možda je ovo odgovor :

ZAKON
O ORUŽJU I MUNICIJI

Član 3

Prema nameni i posebnim vrstama, u smislu ovog zakona, oružje se deli na:
1) oružje za ličnu bezbednost, koje čine pištolji i revolveri iz člana 2. stav 2. tačka 1) ovog zakona,
kalibra 5,6 mm i većeg kalibra;
2) lovačko oružje, koje čine lovačke puške raznih kalibara sa olučenim i neolučenim cevima;
3) sportsko oružje, koje čine puške, pištolji i revolveri velikog kalibra, podešeni za sportske svrhe,
malokalibarske puške i malokalibarski pištolji i revolveri kalibra 5,6 mm, sa ivičnim paljenjem i sa
olučenim ili neolučenim cevima, vazdušne puške i vazdušni pištolji i revolveri i oružje sa tetivom;

4) trofejno oružje, koje čine vatreno i hladno oružje, koje se čuva iz ustanaka i oslobodilačkih
ratova, ili koje predstavlja lični ili porodični trofej vlasnika;
5) staro oružje, koje čine puške, revolveri, sablje, mačevi i drugo oružje koje više nije u upotrebi, a
ima istorijsku ili umetničku vrednost;
6) kombinovano oružje, koje čini oružje sa dve ili više olučenih ili neolučenih cevi različitog
kalibra.

Član 5

Zabranjen je promet, nabavljanje, držanje, nošenje, popravljanje i prepravljanje vatrenog oružja sa
napravama za prigušivanje zvuka, naprava za prigušivanje zvuka, teleskopskih nišana sa svetlosnim
snopom, ili sa uređajem za elektronsko pojačavanje svetlosti ili infra-crvenim uređajem,
rasprskavajućeg i gasnog oružja, hladnog oružja i naprava koje nisu izrađene i prilagođene kao
vatreno oružje.

Fizičkim licima, pored oružja iz stava 1. ovog člana, zabranjeno je i nabavljanje, držanje i nošenje
poluautomatskog i kombinovanog dugog vatrenog oružja
osim lovačkog, kao i nabavljanje, držanje
i nošenje automatskog dugog vatrenog oružja, automatskog i kombinovanog kratkog vatrenog
oružja i posebnog oružja, ako ovim zakonom nije drukčije određeno.

Ako bi smo terali mak na konac sa ne dorecenim zaknom onda nije problem loviti malokalibarskom puskom jer zakon kaze OLUCENO ORUZJE RAZNIH KAKIBARA a koliko se razbiram u hemiju malokalibarska puska ima olucenu cev.U tacki koja definise sportsko oruzje kaze se da to cine malokalibarski pistolj ,puska i oruzja veceg kalibra PRILAGODJENI ZA SPORTSKO SRELJSTVO Odobreno
Elem nevideh gde je spor osim u nama samima, za mene je PO ZAKONU malokalibarska puska lovacki karabin namenjen otstrelu stetocina i tacka

Zeljko92

Joe the hunter kaže:
Ako bi smo terali mak na konac sa ne dorecenim zaknom onda nije problem loviti malokalibarskom puskom jer zakon kaze OLUCENO ORUZJE RAZNIH KAKIBARA a koliko se razbiram u hemiju malokalibarska puska ima olucenu cev.U tacki koja definise sportsko oruzje kaze se da to cine malokalibarski pistolj ,puska i oruzja veceg kalibra PRILAGODJENI ZA SPORTSKO SRELJSTVO Odobreno
Elem nevideh gde je spor osim u nama samima, za mene je PO ZAKONU malokalibarska puska lovacki karabin namenjen otstrelu stetocina i tacka

Eh, kad bi tako razmisljali svi bilo bi lepo! Ovako dok ti to dokazes policiji, lovocuvarima i ostalim ljudima od zakona...... Sto veli narod: Dok dokazes da nisi Cenzurisano, ode dupe! Grin

Zeljko92
 Da se kulturno odrazim gej (da ne budem cenzurisan) Sad

ssekir75
olučenim ili neolučenim cevima,
vazdušne puške i vazdušni pištolji i revolveri i oružje sa tetivom;

овде је проблем

Joe the hunter

ssekir75 kaže:
olučenim ili neolučenim cevima,
vazdušne puške i vazdušni pištolji i revolveri i oružje sa tetivom;

овде је проблем

To znaci da se to oruzje moze koristiti u sportskom streljastvu a ne da je to ISKLUCIVO sportsko osruzje.

Deki Nes
 Nabavka je dozvoljena bez ograničenja, provereno. Da li je lov dozvoljen sa istom.....??? Baš zanimljivo pitanje, odosmo svi u pravnike i ko jeste i ko nije ali sviđaju mi se sva tumačenja,ima logike.Kad se zainatim moraću i to da proverim...Odobreno

ssekir75
 провери, друже деки, да знамо. колико ја схватам право (нисам правник него историчар, па сам по природи струке имао и много правних докумената у рукама), само навођење мк пушака као спортског оружја искључује их из категорије ловачког оружја. а чим нису ловачко оружје, нису дозвољене за лов. е сад, сремац и остали правници нека кажу да ли сам у праву или нисамConfused

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Porez na oružje ORUŽJE - SVAŠTARA 233 17.01.2025. 08:58
LOVAČKO ORUŽJE - PRODAJA PRODAJEM 54 06.09.2023. 06:07
Održavanje lovačkog oružja ORUŽJE - SVAŠTARA 402 22.02.2023. 21:48
Antikviteti lovačko oružje ORUŽJE - SVAŠTARA 73 01.02.2021. 10:32
LOVAČKO ORUŽJE - KUPOVINA KUPUJEM 34 26.08.2020. 10:35
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 13
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
СКУПШТИНА ЈЕДНОГЛАСНО УСВOЈИЛА ИЗВЕШТАЈЕ И П...
ЗАКАЗАНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ЛОВАЧКОГ САВЕЗА Ц...
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА
ТАКМИЧЕЊЕ У КУВАЊУ САЈАМСКОГ ГУЛАША
ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА ЛОВАЧКОГ САВ...

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,683,867 posete www.srbijalov.com