Malokalibarsko oružje, da ili ne?
|
Sremac75 |
Objavljen 20.03.2014. 23:18
|

Admin

Upisa: 4851
Pristupio: 08.11.2010. 22:10
|
Možda je ovo odgovor :
ZAKON
O ORUŽJU I MUNICIJI
Član 3
Prema nameni i posebnim vrstama, u smislu ovog zakona, oružje se deli na:
1) oružje za ličnu bezbednost, koje čine pištolji i revolveri iz člana 2. stav 2. tačka 1) ovog zakona,
kalibra 5,6 mm i većeg kalibra;
2) lovačko oružje, koje čine lovačke puške raznih kalibara sa olučenim i neolučenim cevima;
3) sportsko oružje, koje čine puške, pištolji i revolveri velikog kalibra, podešeni za sportske svrhe,
malokalibarske puške i malokalibarski pištolji i revolveri kalibra 5,6 mm, sa ivičnim paljenjem i sa
olučenim ili neolučenim cevima, vazdušne puške i vazdušni pištolji i revolveri i oružje sa tetivom;
4) trofejno oružje, koje čine vatreno i hladno oružje, koje se čuva iz ustanaka i oslobodilačkih
ratova, ili koje predstavlja lični ili porodični trofej vlasnika;
5) staro oružje, koje čine puške, revolveri, sablje, mačevi i drugo oružje koje više nije u upotrebi, a
ima istorijsku ili umetničku vrednost;
6) kombinovano oružje, koje čini oružje sa dve ili više olučenih ili neolučenih cevi različitog
kalibra.
Član 5
Zabranjen je promet, nabavljanje, držanje, nošenje, popravljanje i prepravljanje vatrenog oružja sa
napravama za prigušivanje zvuka, naprava za prigušivanje zvuka, teleskopskih nišana sa svetlosnim
snopom, ili sa uređajem za elektronsko pojačavanje svetlosti ili infra-crvenim uređajem,
rasprskavajućeg i gasnog oružja, hladnog oružja i naprava koje nisu izrađene i prilagođene kao
vatreno oružje.
Fizičkim licima, pored oružja iz stava 1. ovog člana, zabranjeno je i nabavljanje, držanje i nošenje
poluautomatskog i kombinovanog dugog vatrenog oružja osim lovačkog, kao i nabavljanje, držanje
i nošenje automatskog dugog vatrenog oružja, automatskog i kombinovanog kratkog vatrenog
oružja i posebnog oružja, ako ovim zakonom nije drukčije određeno.

Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.

http://www.youtube.com/watch?v=L8U1EI...8U1EIESS1M
"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
|
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 21.03.2014. 05:41
|

Lovčina

Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
Evo vidi se ko je pravnik. Svaka čast Sremac. Znači MK puške su svrstane u sportsko oružje i nemaju lovačku namenu. I ne samo kalibar 22 LR, nego svi kalibri promera zrna 5,6 mm sa ivičnim paljenjem. Znači i 22 WMR i 17 HMR čiji je promer još manji (4,5 mm).
U HR je odstrel štetočina (i dlakavih i pernatih) kalibrom 22 LR bio dozvoljen još davno pre ulaska u EU. Oni nisu mnogo mudrovali i izmišljali toplu vodu kao naši zakonodavci. Prepisali su zakone iz evropskih država sa minimalnim izmenama.
|
|
|
|
Deki Nes |
Objavljen 21.03.2014. 19:24
|

Član

Upisa: 139
Pristupio: 12.01.2014. 21:23
|
Pa ljudi nešto nije u redu s obzirom na to da malokalibarku može da kupi svako uz nabavnu dozvolu.Lice ne mora da bude član lovačko društva niti streljačke družine,dovoljno je da položi ispit iz rukovanja ovim oružjem.
Pa sretno. |
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 21.03.2014. 20:10
|

Lovčina

|
Pa neznam baš koliko je jednostavno da se dobije nabavna dozvola za MK oružje u Srbiji. To nije bilo jednostavno ni u SFRJ ni u SRJ. Kada sam ja kupio moju MK pušku još je postojala Krajina. U stvari samo istočni deo (istočna Slavonija, Baranja i zapadni Srem). Imao sam nabavnu dozvolu izdatu od SUP Vukovar. Pušku sam kupio na sajmu LORIST u N. Sadu. Kada sam došao na granični prelaz Bogojevo-Erdut pitaju me kolega policajci na srbijanskoj strani šta imam u kolima. Čisto onako reda radi, jer su znali da sam policajac pošto smo sarađivali, a i često sam prelazio granicu sa službenim vozilom u uniformi. Ja kažem da imam pušku u gepeku. Oni se na to samo nasmejaše, vide da sam u civilu i žena samnom u kolima. Ja kažem stvarno imam pušku, ne šalim se. Pitaju me kakvu? Kažem novu MK upravo kupljenu na sajmu. Traže da je vide. Ja je izvadim i pokažem. Jedan policajac me pita kakvu ja to imam vezu u SUP-u kad sam dobio nabavnu dozvolu za MK. Ja pitam šta će mi veza. Em sam lovac, em sam policajac. On mi reče da je pokušavao da dobije nabavnu za MK ali nije mogao i da i druge kolege imaju isti problem. To mi je bilo veoma čudno, ali sam posle i od drugih kolega policajaca iz drugih delova Srbije čuo iste priče. To je nasleđe još iz doba komunizma, da je MK puška namenjena krivolovu i da ne postoji opravdani razlog za njeno posedovanje.
|
|
|
|
ssekir75 |
Objavljen 21.03.2014. 20:29
|

Lovčina

Upisa: 2438
Pristupio: 27.01.2013. 15:06
|
тачно тако, друже подунавац. једва је пре неку годину девојка добила набавку, иако је стрелац у клубу у ниш. а то око криволова одавно рашчистисмо, криволови се у највеће и без мк...
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану
калибар је "производ" два броја означених милиметрима
не пучај шинко док им не видиш беоњаче 
|
|
|
|
davidovic6 |
Objavljen 21.03.2014. 21:37
|

Član

Upisa: 111
Pristupio: 27.11.2013. 20:38
|
Ja sam prosle godine lagano kupio 2 malokalibarke. Rekli su mi u SUP-u da za vojna lica nema potrebe biti clan streljackog kluba. I to je cela filozofija. Ako si vojno lice ili si policajac nebi trebalo da ima bilo kakvih problema. Inace tesko se dobija dozvola za malokalibarku jer je podmukakao (tih) kalibar. Kazu da 90% ubistava u svetu se vrsi sa tim kalibrom - ne samo krivolov.
 |
|
|
|
apinest |
Objavljen 21.03.2014. 21:56
|

Stari član

Upisa: 418
Pristupio: 02.06.2011. 18:28
|
Znači, utvrdili smo da Zakon o divljači i lovstvu eksplicitno ne zabranjuje lov krupnih zveri malokalibarskim oružjem i malokalibarskom municijom!
A što se tiče mogućnosti da fizička lica dobiju nabavnu dozvolu (odobrenje) za MK pušku, obratite pažnju na treći pasus na sledećoj strani:
http://www.mup.go...f/oruzje.h
Još jednom se zahvaljujem Eliot Nes-u koji je iz najpouzdanijeg izvora potvrdio informaciju koju sam juče dobio u dve novosadske prodavnice lovačke opreme - da fizička lica mogu da nabavljaju malokalibarsko oružje, bez ograničenja u smislu članstva u streljačkim organizacijama...
Živela sloboda i prava građana!
|
|
|
|
ssekir75 |
Objavljen 21.03.2014. 22:25
|

Lovčina

|
теоријски то јесте истина, али практично...  
а не разумем како не забрањује кад ти је дат минимални калибар дозвољен за лов. иако правници разликују забрањено од није дозвољено, мени као крајњем кориснику исто се вата да ли ми се брани или ми се не дозвољава.
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану
|
|
|
|
apinest |
Objavljen 21.03.2014. 23:02
|

Stari član

Upisa: 418
Pristupio: 02.06.2011. 18:28
|
ssekir75 kaže:
а не разумем како не забрањује кад ти је дат минимални калибар дозвољен за лов.
Gde je dat i koji je minimalni kalibar dozvoljen za lov vuka, šakala i lisice?
|
|
|
|
stefan092 |
Objavljen 22.03.2014. 04:51
|

Stari član

Upisa: 305
Pristupio: 31.05.2013. 16:57
|
Pa dato je zakonskom regulativom tako npr DS se ne sme loviti kalibrom ciji je precnik ispod 7mm niti se sme loviti pojedinacnim sacmenim prjektilom manjim od kalibra 20. |
|
|
|
ssekir75 |
Objavljen 22.03.2014. 19:42
|

Lovčina

|
apinest kaže:ssekir75 kaže:а не разумем како не забрањује кад ти је дат минимални калибар дозвољен за лов. Gde je dat i koji je minimalni kalibar dozvoljen za lov vuka, šakala i lisice?
сваки 22 са централним паљењем
|
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 22.03.2014. 20:58
|

Lovčina

|
Čim je svrstan u sportsko oružje, automatski je zabranjen za lovačke potrebe. To je ono što je Sremac napisao.
|
|
|
|
ssekir75 |
Objavljen 22.03.2014. 23:48
|

Lovčina

|
управо тако, друже подунавац!
|
|
|
|
Joe the hunter |
Objavljen 25.03.2014. 17:48
|

Veteran

Upisa: 503
Pristupio: 15.11.2010. 13:01
|
Sremac75 kaže:
Možda je ovo odgovor :
ZAKON
O ORUŽJU I MUNICIJI
Član 3
Prema nameni i posebnim vrstama, u smislu ovog zakona, oružje se deli na:
1) oružje za ličnu bezbednost, koje čine pištolji i revolveri iz člana 2. stav 2. tačka 1) ovog zakona,
kalibra 5,6 mm i većeg kalibra;
2) lovačko oružje, koje čine lovačke puške raznih kalibara sa olučenim i neolučenim cevima;
3) sportsko oružje, koje čine puške, pištolji i revolveri velikog kalibra, podešeni za sportske svrhe,
malokalibarske puške i malokalibarski pištolji i revolveri kalibra 5,6 mm, sa ivičnim paljenjem i sa
olučenim ili neolučenim cevima, vazdušne puške i vazdušni pištolji i revolveri i oružje sa tetivom;
4) trofejno oružje, koje čine vatreno i hladno oružje, koje se čuva iz ustanaka i oslobodilačkih
ratova, ili koje predstavlja lični ili porodični trofej vlasnika;
5) staro oružje, koje čine puške, revolveri, sablje, mačevi i drugo oružje koje više nije u upotrebi, a
ima istorijsku ili umetničku vrednost;
6) kombinovano oružje, koje čini oružje sa dve ili više olučenih ili neolučenih cevi različitog
kalibra.
Član 5
Zabranjen je promet, nabavljanje, držanje, nošenje, popravljanje i prepravljanje vatrenog oružja sa
napravama za prigušivanje zvuka, naprava za prigušivanje zvuka, teleskopskih nišana sa svetlosnim
snopom, ili sa uređajem za elektronsko pojačavanje svetlosti ili infra-crvenim uređajem,
rasprskavajućeg i gasnog oružja, hladnog oružja i naprava koje nisu izrađene i prilagođene kao
vatreno oružje.
Fizičkim licima, pored oružja iz stava 1. ovog člana, zabranjeno je i nabavljanje, držanje i nošenje
poluautomatskog i kombinovanog dugog vatrenog oružja osim lovačkog, kao i nabavljanje, držanje
i nošenje automatskog dugog vatrenog oružja, automatskog i kombinovanog kratkog vatrenog
oružja i posebnog oružja, ako ovim zakonom nije drukčije određeno.
Ako bi smo terali mak na konac sa ne dorecenim zaknom onda nije problem loviti malokalibarskom puskom jer zakon kaze OLUCENO ORUZJE RAZNIH KAKIBARA a koliko se razbiram u hemiju malokalibarska puska ima olucenu cev.U tacki koja definise sportsko oruzje kaze se da to cine malokalibarski pistolj ,puska i oruzja veceg kalibra PRILAGODJENI ZA SPORTSKO SRELJSTVO 
Elem nevideh gde je spor osim u nama samima, za mene je PO ZAKONU malokalibarska puska lovacki karabin namenjen otstrelu stetocina i tacka |
|
|
|
Zeljko92 |
Objavljen 25.03.2014. 18:24
|

Stari član

Upisa: 252
Pristupio: 25.10.2012. 16:53
|
Joe the hunter kaže:
Ako bi smo terali mak na konac sa ne dorecenim zaknom onda nije problem loviti malokalibarskom puskom jer zakon kaze OLUCENO ORUZJE RAZNIH KAKIBARA a koliko se razbiram u hemiju malokalibarska puska ima olucenu cev.U tacki koja definise sportsko oruzje kaze se da to cine malokalibarski pistolj ,puska i oruzja veceg kalibra PRILAGODJENI ZA SPORTSKO SRELJSTVO 
Elem nevideh gde je spor osim u nama samima, za mene je PO ZAKONU malokalibarska puska lovacki karabin namenjen otstrelu stetocina i tacka
Eh, kad bi tako razmisljali svi bilo bi lepo! Ovako dok ti to dokazes policiji, lovocuvarima i ostalim ljudima od zakona...... Sto veli narod: Dok dokazes da nisi , ode dupe!  |
|
|
|
Zeljko92 |
Objavljen 25.03.2014. 18:26
|

Stari član

Upisa: 252
Pristupio: 25.10.2012. 16:53
|
Da se kulturno odrazim gej (da ne budem cenzurisan)  |
|
|
|
ssekir75 |
Objavljen 25.03.2014. 18:42
|

Lovčina

|
овде је проблем
|
|
|
|
Joe the hunter |
Objavljen 25.03.2014. 20:01
|

Veteran

Upisa: 503
Pristupio: 15.11.2010. 13:01
|
ssekir75 kaže:
овде је проблем
To znaci da se to oruzje moze koristiti u sportskom streljastvu a ne da je to ISKLUCIVO sportsko osruzje. |
|
|
|
Deki Nes |
Objavljen 25.03.2014. 20:29
|

Član

Upisa: 139
Pristupio: 12.01.2014. 21:23
|
Nabavka je dozvoljena bez ograničenja, provereno. Da li je lov dozvoljen sa istom.....??? Baš zanimljivo pitanje, odosmo svi u pravnike i ko jeste i ko nije ali sviđaju mi se sva tumačenja,ima logike.Kad se zainatim moraću i to da proverim... |
|
|
|
ssekir75 |
Objavljen 25.03.2014. 23:19
|

Lovčina

|
провери, друже деки, да знамо. колико ја схватам право (нисам правник него историчар, па сам по природи струке имао и много правних докумената у рукама), само навођење мк пушака као спортског оружја искључује их из категорије ловачког оружја. а чим нису ловачко оружје, нису дозвољене за лов. е сад, сремац и остали правници нека кажу да ли сам у праву или нисам
|
|
|