Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Vazdušna puška

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Vazdušna puška
wolf001
 Nemam neko iskustvo sa vazdušnim puškama.Nema tu barutnih gasova i sl.Na ovom brunexu piše da podmazuje i čisti.Treba li nakon toga i gadjanja,očistiti cijev kao i kod vatrenog oružja?!Nekim konopcem i pamucnim krpicama posto ne vjerujem da ima šipka 4,5mm!
Pored toga,jel ima neko iskustva s tim nad zvučnim vazdušnim puškama u kalibru 4,5mm?Upucavanje optičkog nišana i sl.Jako je teško bez posebne opreme.pozz
Važnije je metati u cilj nego ciljati u metuStari

wolf001
 Naručio sam diabole proizvodjača MAR-BEOGRAD,FIELD TARGET.Nisam nikad čuo sam njih ali prodavač kaže da su to kvalitetnije i teže diabole jr mu je to rekao trgovački putnik koji je predstavljao tu firmu u BiH???Na kutiji ne piše ništa osim kalibra i proizvodjača,dok ovaj trgovac kaže da su to teže diabole!Nisam ih vidio nego sam rekao prijatelju da ih kupi.Poštovane kolege jeli neko od vas čuo za tog proizvodjača?Cijena je 4,5 eura za kutiju od 5oo komada.Suviše jeftino da bi TO BILO TO,ali probat cu...pozz

Sniper Hunter
 i45.tinypic.com/2gwgqaf.jpg

kao što sam obećao hatsan 30 5,5mm cal 3 pogodka u grupu i onda dva baci bilo gdeConfused

wolf001
 Drug,s istim problemom se borim vec duzeVrlo tuan
Kod mene je hatsan 125 4,5mm.Sa 15metara grupe su do 5cm i manje a onda baci diabolu bez ikakve veze?!Na 50ak metara slicno samo su grupe na 10ak cm.Skinuo sam optiku(nikko stirling 6x40) i slicna je stvar.narucio sam,kako sam u predhodnom postu pisao,teze diabole,jer vecina misli da za takve brzine(380 m/sec) mora biti teza i kvalitetnija diabola.Sa koliko si metara pucao?pozz

Dare_Makedonija

Sniper Hunter kaže:

kao što sam obećao hatsan 30 5,5mm cal 3 pogodka u grupu i onda dva baci bilo gdeConfused

Cudi me Deki ovakva grupacija. Na istu daljino sa zastavom pre neko vreme sam ih imao sve u centaru. Ovo bre mnogo rastura
Pametan covek zna koliko malo zna a budala zna sve

Sniper Hunter

Dare_Makedonija kaže:

Sniper Hunter kaže:

Cudi me Deki ovakva grupacija. Na istu daljino sa zastavom pre neko vreme sam ih imao sve u centaru. Ovo bre mnogo rastura

To i kažem Dare i meni je bilo čudno ali konstantno se dešavalo ,probao sam da je naštelujem korekcija ali nema šanse ,mislim da jo je zadnji nišan bio raskliman .

PEZ
 Kolege, zaintrigirali ste me vasim upisima pa sam malo prolistao neke starije brojeve kalibra i nasao tekst o turskoj vazdusnoj pusci Hatsan Arms Eskort model 80.
Pored izuzetne snage i probojnosti, kako navodi autor te(k)sta, puska se odlikovala i velikom grupom pogodaka,Puska je testirana sa tri vrste dijabola ali su rezultati bili losi. Isto kao i u vasim slucajevima, prva tri hitca su pravila odlicnu grupu a svaki sledeci je drasticno odskakao. Analiziranjem se doslo do nekih uzroka, okidacka grupa losijeg kvaliteta, kao i sam trzaj puske koji se ovde pocinje javljati cim klip pod dejstvom opruge krene napred a za to vreme dijabola stoji u svom lezistu ili tek treba da krene.(Sniperu,Dare mozda je trzaj razlog sto Zastava pravi dobre grupe, slab trzaj- mirnija puska,ima logike)
Ono sto me navelo na razmisljanje i cini mi se glavnog uzroka koji dovodi do ove pojave su sledece dve recenice (posebno druga).
Citiram:
"Vec posle prvih nekoliko hitaca dolazi do pada kompresije( a time i pada pogotka).A kada se puska ponovo zagreje (oseti se po karakteristicnom mirisu) i do njegovog ponovnog podizanja." kraj citata.

Mozda bas to zagrevanje dovodi do povecanja rasturanja, sto se kod jacih pusaka pre (brze), desava zbog vece brzine kretanja klipa kroz cilindar i jace puske se pre zagreju od slabijih koje opet zbog male brzine kretanja sporije dovode do ove pojave (opet Zastava kao primer, manja brzina kretanja klipa- sporije zagrevanje.Nema zagrevanja- nema dizanja i bezanja pogotka). Ovo je moje vidjenje problema i po meni glavni razlog,"bezanja" pogodaka a lako je utvrditi.
Pokusajte da ispalite recimo ta tri hitca, pa pusku ostavite da se "ohladi" pa opet serija od tri,opet hladjenje. Ukoliko se prva i druga serija poklope mozda ja budem u pravu.iveli

izivkovic
 Svaka čast! Smile

Sniper Hunter
 i48.tinypic.com/2hs89yh.jpg

Eh da mi je ova ponovo zastava nema bolje mod 56 ako se ne varam imao onaj šraf za podešavanje okidanja pozadiCry

izivkovic
 Ja imam tu zastavu. Čemu služi taj šraf, za jačinu?

sheytan

Sniper Hunter kaže:Eh da mi je ova ponovo zastava nema bolje mod 56 ako se ne varam imao onaj šraf za podešavanje okidanja pozadiCry

Ma, di ima bolje pooshke od Zastave, bez obzira na vrstu! Odobreno

Smeko
novi način otvaranja tema je bzvz... Sad

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U

Dare_Makedonija

izivkovic kaže:
Ja imam tu zastavu. Čemu služi taj šraf, za jačinu?

Jok. Za tezini okidanja
Pametan covek zna koliko malo zna a budala zna sve

Perkone
 Pozdrav svima!

Treba mi savet. Posedujem Slavia 620 vazdusnu pusku. Davnih dana sam je kupio. Zabavljam se sam sa njom i sa drustvom na vikendici i volim da pucam iz nje. Posto nije bas u nekom zavidnom stanju odlucio sam da je sredim u potpunosti. 99% sredjivanja cu uzeti na svoju ruku pa mi tu trebaju vasi saveti. Generalno nisam bas poznavalac pa tako ne zamerite na neka laicka pitanja.

Evo kako izgleda:
s6.postimage.org/f7c9xs9fx/20121115_152247.jpg s6.postimage.org/fya20oi4t/20121115_152304.jpg s6.postimage.org/6f0d77uml/20121115_152346.jpg s6.postimage.org/uwsgv3x71/20121115_152429.jpg

1. Kakvim kvalitetom se smatra model 620? Za Slaviu, kao proizvodjaca, kolko sam upucen, uglavnom su reci hvale.

2. Puska nema bas neku udarnu moc i ako sam promenuo federastu oprugu, mada mislim da je problem ovaj deo (koji ne znam kako se zove) koji potiskuje vazduh i u dosta je losem stanju
s6.postimage.org/552js60ul/20121124_154723.jpg
Gde bi mogla ova 2 dela da se nabave i kako se zove taj plasticni deo posto je ovo drugo kao neka podloska da jos bolje dihtuje? Ako je zabranjena reklama na forumu zamolio bi na pm. Imam u planu da obidjem lovacke radnje po Novom Sadu ali se secam da je i ranije bio jako veliki problem za Slavia modele.

3. Federasta opruga bi trebalo da je dobra. Osetim da je dosta kruta kada hocu da je pritisnem medju sake tj. jedva da je i pomerim. Da li je ovo dobar test da ocenim krutocu?

4. Puska 'baca'. Prepostavljam da to mogu samo kvalifikovani ljudi za te stvari da obave i poprave taj problem?

5. Plan mi je da je celu sredim. Vec sam poceo spolja da je sredjujem. Radim sa lepezastim brusom granulacija 80 (mozete vec videti kako se osvezava cev), potom cu je ispolirati, zatim cu i kundak obraditi. Za njega bi mi trebalo neki savet cime da predjem. Da li samo da prelakiram ili...?

6. Sto se tice mehanizma, gore sam spomenuo za sta mislim da je neophodno da nabavim posto nema ni opste neku snagu. Ineresuje me koje delove podmazati i sta jos osveziti?

7. Jedno pitanje vezano za samo gadjanje. Kako ide pravilo za one recke na nisanu? Sto sam blizi meti odaljavam ili obrnuto i kolko metara oznacava svaka recka?

Ovde mozete videti ostale delove po rastavljanju:
s6.postimage.org/5s1ghoxql/20121124_154626.jpg s6.postimage.org/oyenkve8d/20121124_154635.jpg s6.postimage.org/4tl3fekel/20121124_154806.jpg s6.postimage.org/cnlp0ss7h/20121124_154824.jpg s6.postimage.org/tdx2q4qml/20121124_154900.jpg

Da za sada ne pitam vise i izvinjavam se ako sam pitao previse Stidljiv. Meni ovo nije zurba i ovako cu je intezivnije koristiti tek od proleca pa polako da je sredjujem.

Sniper Hunter
 Ovo je već posao za sjeftića Grin

DakiNS
 Nisam neki majstor niti veliki poznavaoc , ali ti mogu reći prvo da si pogrešio što si šmirglao. Drugo puška je na početku cevi toliko nagrižena da se ne može postaviti ona kožica ili prstenasta gumica koja dihtuje da se vazduh usmeri prema cevi umesto da se rasipa, sledeće Plastiku nemoraš menjati ali umesto te kožice stavi najobičniju kožicu za pumpu od bicikla imaće bolje sabijanje vazduha , S obzirom na stanje puške verujem da je cev previše nagrižena pa zato rasipa. U pravu si za podeoke ili recke na nišanu, samo što ti to neće mnogo pomoći zbog nagriženosti i rasipanja sabijenog vazduha na prelazu cilindra i cevi.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

Perkone
 Dobio sam i brze nego sto sam mislio prve odgovore Smile.
Nagrizena je dosta. Slabo sam je odrzavao pa mi je sada doslo da ne propadne, jel ipak volim po malo da pripucam srbijalov. Lepezasti brus uglavnom skida finije slojeve, ne moze on nesto puno svuci sa metala. Moze samo da izglaca. Neki savet cime premazati zatim? Gledao sam na yt.com da je fabricka boja crna. Koja je to tacno boja i gde moze da se nabavi? Mada kada je budem ispolirao mislim da ce mi se vise svideti takav izgled nego crna da bude.
Sto kazes za kozicu, jel zahteva da bude neki meksi materijal ili bi mogao npr da vidim da iskoristim negu gumicu za vodovod a moze i klinerit da posluzi? Ovo je tolko krhko da kada bi vratio nazad raspalo bi se.

DakiNS

Perkone kaže:
Dobio sam i brze nego sto sam mislio prve odgovore Smile.
Nagrizena je dosta. Slabo sam je odrzavao pa mi je sada doslo da ne propadne, jel ipak volim po malo da pripucam srbijalov. Lepezasti brus uglavnom skida finije slojeve, ne moze on nesto puno svuci sa metala. Moze samo da izglaca. Neki savet cime premazati zatim? Gledao sam na yt.com da je fabricka boja crna. Koja je to tacno boja i gde moze da se nabavi? Mada kada je budem ispolirao mislim da ce mi se vise svideti takav izgled nego crna da bude.
Sto kazes za kozicu, jel zahteva da bude neki meksi materijal ili bi mogao npr da vidim da iskoristim negu gumicu za vodovod a moze i klinerit da posluzi? Ovo je tolko krhko da kada bi vratio nazad raspalo bi se.

U gvožđarama imaš kožice za pumpu od bicikla - odgovara za pušku, nije stvaru skidanju metala šmirglanjem , jer to nije boja nego brunir koji štiti od rđanja bez njega za dan dva će ponovo porđati

Perkone
 To je ona kozica sto ide na osovinu pumpe da prilikom pumpanja ne izlazi vazduh na suprotnu stranu tj da dihtuje? Posto smo obojica iz NS-a jel mozes da me uputis tacno u kojoj znas da ima?
Kupicu i brurnir, prepostavljam da ga ima u lovackim radnjama.

Evo kome treba sema delova Slavia 620

s6.postimage.org/qqc7timz1/Slavia620_rozpad.gif

s6.postimage.org/55755wq8d/Slavia620_rozpis.gif

DakiNS
 Perkone ala si ti brz i neiskusan, Brunir ne kupuješ u radnji to je složen postupak a preskup za jednu staru vazdušaru. U bilo kojoj gvožđari koja ima u asortimanu i delove za bicikle imaš kožicu , baš tu koju si pomenuo , ali ti je ona manja briga od onog dihtunga na početku cevi puške gde se naslanja na rupu kroz koju izlazi vazduh iz cilindra.

DakiNS
 Hajde da se pohvalim jednim lepim pogotkom. Meta veličine vrane na stupu od dalekovoda, moja udaljenost od dalekovoda je 5o metara, visina dalekovoda nepoznata ali mislim da je oko 20 metara. Sada još da se prisetim kako se ono računa?
Zbir kvadrata nad katetama jednak je kvadratu nad hipotenuzom, e onda kvadratni koren iz te veličine pa dobijemo tačnu udaljenost moje mete , a vazdušara stara slavija 631.B)

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Vazdušne puške PRODAJEM 6 11.12.2018. 20:28
Vazdušna puška PUŠKARSKA RADIONICA 72 06.06.2015. 20:41
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 19
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,469
Najnoviji član: SloboM

Poslednje vesti
Lovna kinologija- Reprezentacija Srbije ponovila prošlogodišnji uspeh na Svetskom...
Конкурс за субвенције у ловству
DIVLJE LEPOTICE
Lovačka slava - Sveti Jevstatije
Humanitarno takmičenje - Lovci za decu

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

OfflineAdmin
· 19.11.2025. 12:42

Podunavac Bye

· 17.11.2025. 20:08

Поздрав другари. Дуго ме није било.

· 25.07.2025. 13:27

Bog da mu dusu oprosti. Pozdrav Daki, vidimo se u vecnim lovistima !

· 24.07.2025. 21:28

Бог да му душу прости, породици живот и здравље.

· 24.07.2025. 19:00

Moje saučešće Darkovoj porodici i prijateljima, veoma sam ga poštovao... Nek mu je slava... Pozdravi Lalu i Mrvicu...

· 24.07.2025. 18:30

Sada primio poruku da je DakiNS.preminuo. Predivan čovek,prijatelj,lj
udima,nemam reci kojim bih ga opisao! Darko lovi večnim lovištima sa svojim bretonima. 😞😞😞

· 24.07.2025. 15:13

Наш колега и душа овог форума, DakiNS је умро данас. Нека му је лака земља и да има одличну екипу у вечним ловишти

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

65,625,742 posete www.srbijalov.com