Zastava M70
|
arnotije |
Objavljen 21.04.2013. 20:01
|

Veteran

Upisa: 686
Pristupio: 14.04.2010. 09:28
|
I jos jedna 
" Ako Kosovo nije nase, zasto od nas traze da ga damo...? Ako je njihovo, zasto ga otimaju...? A ako vec mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustrucavaju... ? "
Matija Beckovic
|
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 21.04.2013. 21:19
|

Lovčina

Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
Ja na žalost zadnjih godina ne koristim karabin ni 20% koliko sačmaricu. A onaj ko u današnje vreme tvrdi da koristi karabin češće od sačmarice ili je veliki srećnik ili veliki lažov. I kojih to 80% lovaca odustaše od kalibra 30-06 Spr. ? I nije mi jasno ko je to prvi proširio glas da 30-06 Spr. ima velik trzaj? Možda nekoj devojci koja se prvi put susreće sa puškom? Meni on nije ništa žešći od ostalih srednjih kalibara, iako ne koristim zrna gramaže ispod 11 grama. Kolega 270 kako sam kaže ima oko 2 metra i oko 120-130 kg, a plaši se trzaja kalibra 30-06 Spr. Stvarno ne vidim u čemu je problem, osim možda mentalne prirode, ili svesno zamajava potencijalne korisnike ovoga kalibra?
Zašto se nebi čestitalo kolegama na kupovini? Svako kupuje ono što može da plati. Ja sam sa slučajem kolege Duškodugouško dobro upoznat pošto smo se čuli dosta preko PP. Čovek je kompletirao ono što je mogao, i ja iako se ne slažem sa njegovim izborom, čoveku od srca čestitam nabavku karabina i želim mu da ga dobro posluži, dok ne bude u mogućnosti da nabavi nešta kvalitetnije. Zastavina puška uopšte nije loša. Ja sam je imao godinama i lepo sam sa njom lovio. Ne mogu svi da imaju uvozne puške za par hiljada evra, a neki ni ne žele. Uglavnom mi koji smo lovci duže od 15-ak godina nalovili smo se Zastavinim puškama. Neko više a neko manje uspešno, ali ne zbog puške nego zbog lovačkih sposobnosti i fonda divljači u lovištima.
Što se tiče mojih pogodaka kad završim kompletiranje optike i montaže biće i slike. Do sada sam mogao da postavim tuđe pogotke ili moje sa tuđom puškom, a mogao sam i da izbušim metu ekserom pa da postavim slike, ali meni to uopšte ne treba. Ja ne lovim i ne pucam za druge, nego za sebe i svoje zadovoljstvo.
|
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 21.04.2013. 21:32
|

Lovčina

|
Brate Arnotije čestitam ti kupovinu ove ružne i loše puške u ovome monstruoznom i neupotrebljivom kalibru.
Želim ti mnogo odstrela sa njom razne divljači od DS, srneće, jelenske, predatora pa do kalimera.
|
|
|
|
atom |
Objavljen 21.04.2013. 21:36
|

Član

Upisa: 57
Pristupio: 16.02.2010. 21:29
|
hahahahaha stvarno 30-06 je krs od kalibra pa gde bas u tom kalibru da ga uzmes pod hitno kako znas i umes prodavaj.... |
|
|
|
Indjijanac |
Objavljen 21.04.2013. 21:49
|

Lovčina

Upisa: 2727
Pristupio: 09.03.2011. 18:00
|
tema je zastava M70,vratimo se na nju,postoje teme o kalibrima.
|
|
|
|
velja |
Objavljen 21.04.2013. 21:53
|

Stari član

Upisa: 279
Pristupio: 08.02.2013. 12:30
|
8x57 js, je tata a vi kako hocete kolege,drugari prijatelji .....ajd
8x57js
|
|
|
|
ssekir75 |
Objavljen 21.04.2013. 23:21
|

Lovčina

Upisa: 2438
Pristupio: 27.01.2013. 15:06
|
Podunavac kaže:
Ja na žalost zadnjih godina ne koristim karabin ni 20% koliko sačmaricu. A onaj ko u današnje vreme tvrdi da koristi karabin češće od sačmarice ili je veliki srećnik ili veliki lažov. I kojih to 80% lovaca odustaše od kalibra 30-06 Spr. ? I nije mi jasno ko je to prvi proširio glas da 30-06 Spr. ima velik trzaj? Možda nekoj devojci koja se prvi put susreće sa puškom? Meni on nije ništa žešći od ostalih srednjih kalibara, iako ne koristim zrna gramaže ispod 11 grama. Kolega 270 kako sam kaže ima oko 2 metra i oko 120-130 kg, a plaši se trzaja kalibra 30-06 Spr. Stvarno ne vidim u čemu je problem, osim možda mentalne prirode, ili svesno zamajava potencijalne korisnike ovoga kalibra?
Zašto se nebi čestitalo kolegama na kupovini? Svako kupuje ono što može da plati. Ja sam sa slučajem kolege Duškodugouško dobro upoznat pošto smo se čuli dosta preko PP. Čovek je kompletirao ono što je mogao, i ja iako se ne slažem sa njegovim izborom, čoveku od srca čestitam nabavku karabina i želim mu da ga dobro posluži, dok ne bude u mogućnosti da nabavi nešta kvalitetnije. Zastavina puška uopšte nije loša. Ja sam je imao godinama i lepo sam sa njom lovio. Ne mogu svi da imaju uvozne puške za par hiljada evra, a neki ni ne žele. Uglavnom mi koji smo lovci duže od 15-ak godina nalovili smo se Zastavinim puškama. Neko više a neko manje uspešno, ali ne zbog puške nego zbog lovačkih sposobnosti i fonda divljači u lovištima.
Što se tiče mojih pogodaka kad završim kompletiranje optike i montaže biće i slike. Do sada sam mogao da postavim tuđe pogotke ili moje sa tuđom puškom, a mogao sam i da izbušim metu ekserom pa da postavim slike, ali meni to uopšte ne treba. Ja ne lovim i ne pucam za druge, nego za sebe i svoje zadovoljstvo.
istina. meni je trzaj 30-06 za niajnsu jaci od 8x57, ali nije nista sto se ne da podnositi. i daleko od toga da je kalibar los.
off, a mozda i nije. cini mi se da se ovde sve vise javlja sindrom potrosackog drustva. godinama su ljudi lovili zastavinim i drugim socijalistickim sacmarima, i niko nije nalazio manu. retko ko je i imao karabin do kraja 70tih, pa i to su bile 99% zastavine puske. municija je bila trepca ili krusik, tu i tamo sellier&bellot. punilo se i pucalo pa je sve prastalo. slike dovoljno govore. sad odjednom sve sto je zastavino ne valja. da ima mnogo bolje - ima, to niko ne spori, ali da se i sa zastavom moze uspesno gadjati svedoce mnogobrojni trofeji, i lovacki i streljacki.
zato svakom zelim da kupi pusku koju zeli, a ko ne moze nek mu dobro sluzi i ono sto moze da nabavi. ja cu boze zdravlje m48 ili m98 u 8x57 bez optike i nista mi bolje ne treba.
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану
калибар је "производ" два броја означених милиметрима
не пучај шинко док им не видиш беоњаче 
|
|
|
|
stojkuki |
Objavljen 22.04.2013. 16:26
|

Lovčina

Upisa: 1155
Pristupio: 22.06.2011. 15:12
|
Mooooomciiiiiiii, ... Ako mimoidjemo da je tema m70. ...
Kao da pucate sanduk municije pa vam smeta trzaj.
Evo ja prosle nedelje za ispalih za sat ipo 60 komada 30-06 i ..... Nista ....
Koji bre trzaj. O cemu pricamte. Ajd balerine lepo u pozoriste, ...
Stvarno vise nema smisla, ...
Evo ja spreman da stavimo na crtu. Ja donesem 3 karabina od 270 do 8x57 znaci srednjaci. Metak +/- 1g, A da se ne vidi koji je koji. Pa da vidim nekoga da mi poredja po trzaju ....
Teorije nema, ali teorije, .... |
|
|
|
270 |
Objavljen 22.04.2013. 17:22
|

Veteran

Upisa: 974
Pristupio: 06.07.2010. 23:37
|
Podunavac kaže:
Pa sklopi ga više, ja i dan danas imam zastavu i nikad nisam čekao da skupim novac za nesto skuplje da bi lovio karabinom, lovim onim što imam a u međuvremenu se štekalo i za nešto bolje. A da 3 godine nemam karabin nitim odstrela s njim ne bi izdržao pa makar i preradio neku M48 (što sam i radio ranije) dok ne naiđe bolje a i ako ne naiđe ne smeta lovi se i sa ovim, mada sigurno tada ne bi ovoliko pisao i delio savete za sve i svima!
Inače za lov je sve manje vremena ali karabinom sam u lovištu bio do skoro u proseku 2x nedeljno 10 meseci u godini a sačmarom 1x nedeljno od avgusta do kraja januara pa ti preračunaj koliko je to u procentima, ja sam rekao odprilike!
A i ne zazirem od trzaja ali to mi ne smeta da primetim koji kalibar ima jači trzaj i tvrdim da se preciznije i ugodnioje gađa i bolje pogađa kalibrima manjeg trzaja i stojim iza toga.
U mane ove kombinacije karabina optike i kundaka lično sam se uverio a neka me "univerzalni stručnjak" demantuje u bilo kom navodu ne vezanom za kalibar pre nego me nazove lažovom i napadne ne osporivši ni jednu činjenicu kojusam izneo!
If the hunter does his part, the 270 will not let him down!
|
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 22.04.2013. 17:55
|

Lovčina

|
270 kaže:
Pa sklopi ga više, ja i dan danas imam zastavu i nikad nisam čekao da skupim novac za nesto skuplje da bi lovio karabinom, lovim onim što imam a u međuvremenu se štekalo i za nešto bolje. A da 3 godine nemam karabin nitim odstrela s njim ne bi izdržao pa makar i preradio neku M48 (što sam i radio ranije) dok ne naiđe bolje a i ako ne naiđe ne smeta lovi se i sa ovim, mada sigurno tada ne bi ovoliko pisao i delio savete za sve i svima!
Inače za lov je sve manje vremena ali karabinom sam u lovištu bio do skoro u proseku 2x nedeljno 10 meseci u godini a sačmarom 1x nedeljno od avgusta do kraja januara pa ti preračunaj koliko je to u procentima, ja sam rekao odprilike!
A i ne zazirem od trzaja ali to mi ne smeta da primetim koji kalibar ima jači trzaj i tvrdim da se preciznije i ugodnioje gađa i bolje pogađa kalibrima manjeg trzaja i stojim iza toga.
U mane ove kombinacije karabina optike i kundaka lično sam se uverio a neka me "univerzalni stručnjak" demantuje u bilo kom navodu ne vezanom za kalibar pre nego me nazove lažovom i napadne ne osporivši ni jednu činjenicu kojusam izneo!
Kolega moja situacija zašto sam je par godina bio bez karabina nije vezana za lov i lovstvo nego za političku situaciju. Drugo ne želim da sklopim ono što mogu, nego ono što hoću, pa makar sačekao još mesec ili dva. Kad sada napravim kombinaciju puška, montaža i optika planiram da je koristim najverovatnije do kraja mog lovnog veka. A što se tiče odstrela više sam ih imao sa mehaničkim nego sa optičkim nišanima. Premda je sada situacija drugačija zbog drugačije konfiguracije lovišta. Ja ne delim savete silom, nego iznosim svoje mišljenje. A ako neko pita za savet, potrudim se koliko mogu i znam da pomognem. Kada bi na trzaj oružja gledali sa tvoje tačke gledišta, onda za snajperske kalibre niko nebi koristio 300 WM ili 338 LM (a o kalibru 50 BMG da i ne govorim) nego samo 308 Win. i manje. Trzaj oružja (i odskok cevi) nastaje nakon što zrno napusti cev i ne utiče na preciznost puške. Svako ko poseduje pušku kalibra 30-06 Spr. ili je imao prilike da koristi ovaj kalibar zna da je trzaj sličan onome kalibra 8X57 IS i da velike razlike nema. A i ta mala razlika ne znači ništa kod sistema sa obrtno-čepnim zatvaračem. Kada bi govorili o ugodnosti korištenja i razlike u trzaju, morali bi da poredimo oružje kalibra 233 Rem. ili 243 Win. sa 30-06 Spr. a nikako ostale srednje kalibre, čija gramaža prelazi 11 grama. Razlika u trzaju između "srednjaka" je zanemariva. Svuda u stručnoj literaturi i preporukama proizvođača municije se može naći podatak da je kalibar 30-06 Spr. pogodan i za strelce osetljive na trzaj. Ali ti to naravno ne priznaješ pošto si stručniji od svih svetskih stručnjaka.
Što se tiče nečije kobinacije puške, montaže i optike već sam ti odgovorio u prošlom postu. Svako se snalazi onako kako može i onim što ima. I ti si u svom prvom delu posta to isto napisao, a onda pobijaš sam sebe. Ne želim nikoga da potcenjujem ili vređam zbog njegove kupovne moći i svakome čestitam nabavku onoga što mu treba i što voli, bez obzira kakvo mišljenje imam o tome sklopu.
Nisam te nazvao lažovom. Možda sam te nazvao srećnikom. Ali kad već toliko loviš karabinom gde su slike odstrela, umesto nekoliko slika pogodaka u papir? Ja nikakve činjenice nisam video, osim napad i kritika. Pogotovo na račun kalibra koji je omiljen i proveren širom sveta, a i puške koja vredi mnogo više nego što košta. A napao te nisam ni u vezi čega. Samo se ne slažem sa tvojim mišljenjem i to javno iznosim.

|
|
|
|
Zlatar |
Objavljen 29.04.2013. 10:52
|

Član

Upisa: 156
Pristupio: 06.07.2011. 03:26
|
stojkuki kaže:
Mooooomciiiiiiii, ... Ako mimoidjemo da je tema m70. ...
Kao da pucate sanduk municije pa vam smeta trzaj.
Evo ja prosle nedelje za ispalih za sat ipo 60 komada 30-06 i ..... Nista ....
Koji bre trzaj. O cemu pricamte. Ajd balerine lepo u pozoriste, ...
Stvarno vise nema smisla, ...
Evo ja spreman da stavimo na crtu. Ja donesem 3 karabina od 270 do 8x57 znaci srednjaci. Metak +/- 1g, A da se ne vidi koji je koji. Pa da vidim nekoga da mi poredja po trzaju ....
Teorije nema, ali teorije, ....

Meni se opet učinio 3006 dosta mekši od 8x57 ali to je zbog toga što je na 8x57 bila zastavina taraba od kundaka a na drugoj M70 3006 prelep kundak,monte karlo,pahmajer.... |
|
|
|
stojkuki |
Objavljen 29.04.2013. 12:04
|

Lovčina

Upisa: 1155
Pristupio: 22.06.2011. 15:12
|
no coment ... hocem da kazem no cement, ... |
|
|
|
Zlatar |
Objavljen 29.04.2013. 13:59
|

Član

Upisa: 156
Pristupio: 06.07.2011. 03:26
|
Ne znam ko pokrenu priču o trzaju al kome je to problem nek ide na pecanje.
Mene je više puta iznenadila neka sačmena municija,u smislu trzaja,odskoka,nego karabinska |
|
|
|
vlada lovac |
Objavljen 29.04.2013. 14:38
|

Lovčina

Upisa: 1016
Pristupio: 19.11.2010. 07:19
|
Zlatar kaže:
Ne znam ko pokrenu priču o trzaju al kome je to problem nek ide na pecanje.
He he, pa i na pecanju krupna riba jako trza  |
|
|
|
Cvele |
Objavljen 27.05.2013. 14:58
|

Lovčina

Upisa: 3225
Pristupio: 18.09.2009. 20:03
|
Pozdrav svima, bio bih zahvalan u koliko bi' mi neko dao odgovor na sledece pitanje: Da li ima nekih razlika izmedju Zastava M70 Standard i Zastava M70 Mannlicher konkretno za kalibar 300WM, Mannlicher ima za 5cm kracu cev, pa da li to smanjuje preciznost ili sta vec ne znam ni ja? Hvala u napred.
 Lov je za mene život =))) 
|
|
|
|
sheytan |
Objavljen 27.05.2013. 15:15
|

Lovčina

Upisa: 2979
Pristupio: 23.11.2010. 13:27
|
Kratja cev nachelno ni u jednom kalibru ne menja preciznost, ali smanjuje brzinu zrna, povetjava buq, plamen iz cevi, pa i trzaj, beshe...
U svakom sluchaju, priblizava ga kalibru "za broj manjem", u ovoj pritchi 30-06...
Znachi, apsolutno nelogichan izbor, ako mene pitash!
novi način otvaranja tema je bzvz...
DOBAR DVOGLED!!!
http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U
|
|
|
|
Cvele |
Objavljen 27.05.2013. 15:43
|

Lovčina

|
Ok, hvala na odgovoru, tako nesto sam i ja mislio
|
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 27.05.2013. 18:11
|

Lovčina

|
Zastava M70 Mannlicher je po meni logičan izbor samo u kalibrima 8X57IS i 9,3X62 za lov DS pogonom, u šumskom lovu, gde kraća cev ima logike zbog kratkih distanci pucanja i lakšeg rukovanja u gustišu. Ova puška u kalibru 300 WM je čist promašaj. Za ovaj kalibar je potrebna cev dužine 65 cm (minimum 60 cm) da bi razvio svoje pune balističke performanse. Sve ostalo je Šeki već objasnio.
|
|
|
|
Cvele |
Objavljen 27.05.2013. 18:30
|

Lovčina

|
Pitam zato sto u jednoj prodavnici na lageru imaju samo model Mnnlicher u ovom kalibru... Podunavac, pa onda ni Zastavin Standard model ne odgovara? On ima cev od 560mm ?
|
|
|
|
canis aureus |
Objavljen 27.05.2013. 21:12
|

Admin

Upisa: 4116
Pristupio: 22.01.2010. 15:41
|
Podunavac kaže:
Zastava M70 Mannlicher je po meni logičan izbor samo u kalibrima 8X57IS i 9,3X62 za lov DS pogonom, u šumskom lovu, gde kraća cev ima logike zbog kratkih distanci pucanja i lakšeg rukovanja u gustišu. Ova puška u kalibru 300 WM je čist promašaj. Za ovaj kalibar je potrebna cev dužine 65 cm (minimum 60 cm) da bi razvio svoje pune balističke performanse. Sve ostalo je Šeki već objasnio.
i ja se slJažem 
eventualno biK u izbor u "kratke" cevi ubaciJo pored navedenih i .308Win koji takođe ne gubi mnogo sa "skraćivanjem" cevke sve ostalo je prazna slama i EPP ...
End bih jošte dod'o, "kraća cev ima logike zbog kratkih distanci pucanja i lakšeg rukovanja u gustišu" lakše rukovanje DA ali kraće distance to NE jer sam više puta oprobav'o, a i lično posedov'o 8cu u 52cm, i sigurno do max lovnih daljina(250m) nema toliko razlike u putanji zrna kod navedena dva kalibra(8x57JS i 9,3x62). Ima razlike ali nisu tolike u praksi da bi se previše isticalo! Tko voli na dalje nek odabere malKo drugačiji kalibar, dužu cevKu ...
A što se tiče .300WinMag u "kratežu" ... dobar al samo za svadbe i ostala veselja ....
The best of the World all game caliber 8x57JS

|
|
|