Sad koristim sve zivo stepski soko, krusik, lambro,mirage.... Trosim neku staru municiju pa dok ne potrosim sve ne kupujem drugu.... Kad potrosim sve prelazim na B&P.... Inace sezona nikad gora, za 5 nedelja lova pucao sam 3 metka...
Poslao mi drugar iz Bugarske, Black Shock izvađen iz svinje, pogodak direktno u plećku, prošao kroz kost i zaustavio se sa druge strane plećke, prošao kroz oba plućna krila, daljina oko 40m.
nidzamotocross priložio:
''Kao ptica koja jebez krila, Srbija bibez goniča bila''
Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.
Evo mene opet na ovoj temi, ovaj put da pojedem skoro svako g*vno sto sam izasr*o na BP.
Moje iskustvo sa F2 Classic Fiber od prosle sezone, me je udaljilo od BP kao proizvodjaca dugo, ne znam da li je bila losa serija, ili fals, ali ja taj patron u pusku necu vise stavljati. Ali ima sta valja, i to bas dobro valja.
Naime, od kada lovim u Petrovaradinu, za razliku od starog drustva u kojem sam lovio, ovde se fazan mahom puca iz marke.
Ja pucao standardno belom 32, ali svaki drugi pogodjeni nije bio za jelo. Podkrade se i poneki promasaj. Sve su to neke daljine pucanja oko 20 metara, gde bude razbijen metkom sa korpicom, a kod mene je zastava pa je malo jace chokirana.
I resim ja da uzmem patron bez korpice.
Obidjem NS i jedino sta ima je Krusik BK, BP F2 Fibre i BP Tricolor 36..... Bem li ga...
F2 Fiber, zbog trauma iz proslosti necu. Krusik je puno garav, pa ajde da probam Tricolor.
Malo skuplji metak, 70 din u Canoni, uzmem kutiju 10-ke za desnu cev, i kutiju 8-ce za levu, sredinom janura, u kutiji 10 komada.
Utisci su Fantasticni!
Jako prijatan trzaj za 36grama, kao da je maksimalno 30grama, fazani padaju podjednako dobro na svim daljinama, i izbliza pa sve do onih granicnih, sve to sa 10-kom (2,9mm na patroni pise).
Od kada sam ga kupio, nisam nista jos promasio njime. Jos 4 komada 10-ke ostalo, a iz leve cevi nisam opalio ni jednom, ostale mi sve 8-ce neupotrebljene.
Juce, fazan prelece podaleko (kasnije iskoracao 45 koraka do njega da ga pokupim) ja pucam pa sta bude, da ne preleti preko vode jer ga necemo moci pokupiti i on pada od 10-ke na toj daljini kao pokosen.
A desetka F2 Fiber, malo krupnija od ovog tricolora (Fiber 3,1mm) na 35-40m nije htela ni limenku piva da probije prosle sezone.
I najcudnije, posle kada sam redio fazana, kolike su rupe na njemu napravile kuglice od 2,9mm. Kao da je pogodjen 2-kom a ne desetkom, metak bez korpice da tako dobro nosi sitnu sacmu tako daleko, JA NEMAM RECI.
Ovi sto su pogodjeni na blize, NI JEDAN NIJE BIO RAZBIJEN.
Kolega u velikoj si zabludi, kao u ostalom i mnogi drugi lovci. Korpica nije ta koja određuje širinu posipa i krajnji efikasan domet sačme, nego čokovi. Klasična korpica se pod dejstvom otpora vazduha odvaja od sačme odma nakon izlaska iz cevi, i nema skoro nikakvog uticaja na sačmeni snop. Korpica služi da se periferne kuglice sačme ne oštećuju prilikom prolaska kroz cev (jer se taru o zidove cevi i menjaju oblik), da se manje poolovljava cev i da se smanji uticaj vrelih barutnih gasova na sačmeni snop na samim ustima cevi prilikom izlaska. Municija sa filcanim čepom je namenjena za lovišta u kojima se vodi računa o biorazgradivosti materijala i za lovce tradicionaliste koji ne vole plastične čepove i korpice. Savremena municija je opremljena plastičnim korpicama čak i za disperzivnu municiju (lovnu i sportsku), samo što je unutrašnjost korpice krstom (ili nekim drugim oblikom) podeljena na četiri (ili više) dela.
Na ovoj slici se lepo vidi razdaljina od usta cevi do sačmenog snopa, od koga se plastična korpica već odvojila. Razdaljina nije veća od 1-1,5 metar.
Uticaj barutnih gasova na sačmeni snop u zavisnosti od vrste čepa (filcani čep, plasični čep i korpica).
Podunavac, kako sam onda ja pronalazio, bukvalno cep u prepelici pogodjenoj na jedno 15-20m? Metak je Capriolo skeet 2.00mm 24gr 12/70? Pucano iz puske IZ12.
Cvele da je sačma u korpici pogodila prepelicu šta bi od nje ostalo? Ništa, jer je prepelica jedva malo veća od korpice. Korpica nakon odvajanja od sačme nastavlja svoj put još 30-ak metara, možda i više. Ali mnogo manjom brzinom, pa se lepo vidi golim okom. Zbog toga su mnogi lovci u zabludi da se korpica od olova odvaja na velikim daljinama. Baš zbog tih zabluda o korpicama sam i postavio slike, da se uvere svi koji u to ne veruju.
Naravno da ima i drugačijih korpica koje su namenjene za odvajanje na većim daljinama i poboljšanje sačmenog snopa na srednjim i velikim daljinama. Ali su takve korpice posebne konstrukcije i ne stavljaju se u standardnu municiju. Korpice sa kojima želi da se postigne kasnije odvajanje od sačme su dublje, tvrđe i manje zasečene. Ili za velike daljine korpice koje su okrenute obratno. Takva korpica se koristi npr. u Krušikovom K100 ili Cheddite 100 metri.
Podunavac sve se slažem sa tobom ali imam jedno pitanje
Zašto se pravi municija bez korpice? Mislim, ne razumem, onda ispade da je prave samo da bi nas lovce zavali da imamo lošiji posip i da više prljamo cevi.
p.s. ne shvati me pogrešno, razumem šta pričaš-pišeš i to ali ne razumem ovaj drugi deo odnosno pitanje.
Podunavac kaže:
Kolega u velikoj si zabludi, kao u ostalom i mnogi drugi lovci. Korpica nije ta koja određuje širinu posipa i krajnji efikasan domet sačme, nego čokovi. Klasična korpica se pod dejstvom otpora vazduha odvaja od sačme odma nakon izlaska iz cevi, i nema skoro nikakvog uticaja na sačmeni snop. Korpica služi da se periferne kuglice sačme ne oštećuju prilikom prolaska kroz cev (jer se taru o zidove cevi i menjaju oblik), da se manje poolovljava cev i da se smanji uticaj vrelih barutnih gasova na sačmeni snop na samim ustima cevi prilikom izlaska. Municija sa filcanim čepom je namenjena za lovišta u kojima se vodi računa o biorazgradivosti materijala i za lovce tradicionaliste koji ne vole plastične čepove i korpice. Savremena municija je opremljena plastičnim korpicama čak i za disperzivnu municiju (lovnu i sportsku), samo što je unutrašnjost korpice krstom (ili nekim drugim oblikom) podeljena na četiri (ili više) dela.
Na ovoj slici se lepo vidi razdaljina od usta cevi do sačmenog snopa, od koga se plastična korpica već odvojila. Razdaljina nije veća od 1-1,5 metar.
Uticaj barutnih gasova na sačmeni snop u zavisnosti od vrste čepa (filcani čep, plasični čep i korpica).
Plastična korpica za disperzivnu municiju.
Kolega u velikoj vecini stvari ovde napisanih se slazem u potpunosti, ali ipak neke stvari jednostavno ne stoje.
Ja sam sa ovim tricolorom sa filcanim cepom prosto odusevljen, skida i na blizu i na daleko, a ne razbija divljac na blizu, i ako ima celih 36g.
Belom je sa 32g i korpicom razbijao fazana, na jednom je odvalio deo ramena, kod krila skroz. Tricolor, jednostavno nije. Nemoj da me neko pogresno shvati, Belom 32 je odlican lovni metak, ali za blizu iz jace cokirane puske nije, treba malo pustiti divljac da ode.
Ali meni je tek tri sezone u doopetu, nisam bas narocito vican strelac, pa ne mogu da biram kada cu da pucam, pucam kada uspem da nanisanim kako treba, da se lepo poklopi musica, pa makar to bilo odma po poletanju, ili kasnije kada je vec daleko, znaci kada sam uspeo da ga poklopim kako treba samo da je na njemu, inace ako cekam da ode dovoljno daleko, ode mi on sa musice pa eto promasaja Kada budem dovoljno vican da biram kada cu da pucam, verovatno mi patron nece igrati toliko ulogu, ali sada igra i te kako
Inace, misljenja sam da patron sa filcanim cepom pocne da siri snop vec od pocetka, od samog izlaska iz cevi.
Ovde prvo izadje olovo, a na njega deluje cep od pozadi kojeg jos uvek guraju gasovi iz cevi, i iz starta ga vec malo siri.
Kod municije sa cepom, sve izadje zajedno, pa kada se otvori cep, on od otpora vazduha samo ostane, pa je olovo prepusteno samo sebi da se siri.
Evo slika Tricolora kako izlazi iz cevi:
i Slika patrona sa korpicom sa isto 36g olova:
Ovaj drugi bije u bič što bi se reklo.
Naravno, ima i disperzante cepova i svega, ali ovo je jednostavno zadovoljavajuce u sirokom opsegu daljina, na kojima vecina lovaca i puca.
Na 40+ metara polucok, u fazanu bude 10-tak kuglica, na ~20m bude malo vise, ali svakako ne bude izresetan ili razbijen.
Moje iskustvo sa mojom puskom, i moje totalno odusevljenje ovim patronom, napravili su ga ne znam ni ja kako, ali eto tako lepo radi da je to milina...
Kada prodju obaveze, oticicu na streliste i probati ovo sto je ostalo na papiru(ako ne ispucam na patkama, pa cu kupiti druge), a probacu i to beloma sto je ostalo pa bas i da vidim sta se tu desava na manjim i vecim daljinama.
kimi kaže:
Podunavac sve se slažem sa tobom ali imam jedno pitanje
Zašto se pravi municija bez korpice? Mislim, ne razumem, onda ispade da je prave samo da bi nas lovce zavali da imamo lošiji posip i da više prljamo cevi.
p.s. ne shvati me pogrešno, razumem šta pričaš-pišeš i to ali ne razumem ovaj drugi deo odnosno pitanje.
Kolega u nekim lovištima je zakonski propisana upotreba bio razgradivih čepova. A to su filcani čepovi, koji ne zagađuju prirodu. Plastici je potrebo sto (i više) godina za razgrađivanje, a filcu mnogo manje. Premda sada u zadnje vreme ima i plastičnih čepova od bio razgradivog materijala (tako ih bar reklamiraju). Drugo, postoji dosta lovaca tradicionalista koji vole stare metode proizvodnje sa filcanim čepom (i kartonskom čaurom).
Tomash kaže:
Kolega u velikoj vecini stvari ovde napisanih se slazem u potpunosti, ali ipak neke stvari jednostavno ne stoje.
Ja sam sa ovim tricolorom sa filcanim cepom prosto odusevljen, skida i na blizu i na daleko, a ne razbija divljac na blizu, i ako ima celih 36g.
Belom je sa 32g i korpicom razbijao fazana, na jednom je odvalio deo ramena, kod krila skroz. Tricolor, jednostavno nije. Nemoj da me neko pogresno shvati, Belom 32 je odlican lovni metak, ali za blizu iz jace cokirane puske nije, treba malo pustiti divljac da ode.
Ali meni je tek tri sezone u doopetu, nisam bas narocito vican strelac, pa ne mogu da biram kada cu da pucam, pucam kada uspem da nanisanim kako treba, da se lepo poklopi musica, pa makar to bilo odma po poletanju, ili kasnije kada je vec daleko, znaci kada sam uspeo da ga poklopim kako treba samo da je na njemu, inace ako cekam da ode dovoljno daleko, ode mi on sa musice pa eto promasaja Kada budem dovoljno vican da biram kada cu da pucam, verovatno mi patron nece igrati toliko ulogu, ali sada igra i te kako
Inace, misljenja sam da patron sa filcanim cepom pocne da siri snop vec od pocetka, od samog izlaska iz cevi.
Ovde prvo izadje olovo, a na njega deluje cep od pozadi kojeg jos uvek guraju gasovi iz cevi, i iz starta ga vec malo siri.
Kod municije sa cepom, sve izadje zajedno, pa kada se otvori cep, on od otpora vazduha samo ostane, pa je olovo prepusteno samo sebi da se siri.
Evo slika Tricolora kako izlazi iz cevi:
i Slika patrona sa korpicom sa isto 36g olova:
Ovaj drugi bije u bič što bi se reklo.
Naravno, ima i disperzante cepova i svega, ali ovo je jednostavno zadovoljavajuce u sirokom opsegu daljina, na kojima vecina lovaca i puca.
Na 40+ metara polucok, u fazanu bude 10-tak kuglica, na ~20m bude malo vise, ali svakako ne bude izresetan ili razbijen.
Moje iskustvo sa mojom puskom, i moje totalno odusevljenje ovim patronom, napravili su ga ne znam ni ja kako, ali eto tako lepo radi da je to milina...
Kada prodju obaveze, oticicu na streliste i probati ovo sto je ostalo na papiru(ako ne ispucam na patkama, pa cu kupiti druge), a probacu i to beloma sto je ostalo pa bas i da vidim sta se tu desava na manjim i vecim daljinama.
Samim tim što sa Tricolor municijom pogađaš i na blizu i na daleko ti je potvrda da su bitni čokovi a ne čepovi. Čokovi su i izmišljeni mnogo pre plastičnih čepova i korpica, kada se municija pravila jedino sa filcanim čepom.
Za lov na blizu iz jače čokirane puške (cevi) najbolja je disperzivna municija, premda ponekad ni ona ne može previše da pomogne.
Što se tiče širenja snopa tu si u pravu. Međutim širenje sačmenog snopa dali na 30 cm od usta cevi ili na metar od usta cevi nema mnogo veze na 15-20 metara. Municija sa filcanim čepom pre počne da širi snop ali je on neravnomerniji, dok municija sa korpicom malo kasnije počne da širi snop ali je on ujednačeniji.
Na 40 metara divljač ne bude izrešetana ni sa jednom vrstom čepa ni iz jednog čoka, jer sačmeni snop na toj daljini dostiže već preko 110 cm u promeru (iz cevi sa punim čokom), pa su kuglice svuda raspoređene i snop nije više jako gust. Ali kod većih daljina (preko 40 metara) u maloj je prednosti ipak municija sa korpicom zbog ravnomernijeg posipa.
Još jednom kažem, bez obzira na čep (korpicu) najbitniji su čokovi. Lično nemam ništa protiv filcanog čepa da me neko ne razume pogrešno, ali mnogo se lakše čisti cev posle upotrebe municije sa plastičnom korpicom. Kod mene je to presudno prilikom izbora municije. Duša cevi koja je hromirana se lako čisti, ali čokovi (izmenjivi) su mi brunirani i mnogo se poolovljavaju. Zato kad god mogu izbegavam municiju sa filcanim čepom (ili plastičnim bez korpice).
Razlika u sačmenom snopu municije sa filcanim čepom sa različitim čokovima. Sačmeni snop iz cevi sa punim čokom deluje kao da ima koncentrator (korpicu) u odnosu na cilindričnu cev, iako su oba metka ista (sa filcanim čepom).
Meni nikada nije slagao patron sa Gordon caurom, ali ne treba zaboraviti i da kopija BP-a sa Gordon caurom nema, dok se ove klasicne kopiraju bez problema...
Ovo je jedan od najskupljih patrona BP-a, a skupe se stvari kopiraju, a cak i da nije kopija....ebg...desava se.
Par metaka kupljena na sajmu u Ns kod Lovac agp i do sad nisam je probo i cisto jedan da probam na metu to se desilo.Mislio sam da je do puske jer je igla malo kraca ali doso sam do zakljucka da nije jer sam probo iz jos 2 puske.Dobro je da nije zakazalo u nekom lovu.
Да ли је тај систем уопште стварно и функционисао или је то био само маркетинг? Мада је лепо изгледала чаура
Pa sta znam, ja im verujem, nisu valjda ko Vw da varaju sa emisijom stetnih gasova pa ih na kraju otkriju uvek sam imao poverenja u B&P i do danas ni jednu zamerku, estetski lep metak, kvalitetno uradjen, odlican ucinak na cilju, a i dobra plastika za prepunjavanje, sve na svom mestu, ko sto rece Tomash - teski su ili nemoguci za kopiranje
Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!
tomo vrbas Offline
· 20.04.2025. 08:48
Христос Васкресе.
Planinko011 Offline
· 04.11.2024. 07:37
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?