Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Srpski gonič

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Srpski gonič
nidzamotocross
 Navika je jedna muka, a odvika dve muke. Pas Ako pas jednom krene na srnu, onda u vecini slucajeva nema povratka, zato je najbolje od malena se fokusirati na taj deo, i izbegavati terene bogate srnecom divljaci. Bar dok ker ne poodraste, i pokaze svoje afinitete i kvalitete. Smile
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''

Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.

Predator

neno1971 kaže:
postane kolege (Predator i duskodugousko) hvala vam puno na stripljivom i i iscrpnom odgovoru. Trudicu se da napravim valjanog psa.Sta sam do sad primetio kod mog psa da nije lenj,odnosmo jos mi se niti jedan put nije pridruzio u sedeljci nego na nekih 100 metara od mene njuska i sparta unaokolo. Jos nije poceo da se udaljiva vise od mene,mada sam mu se sakrio par puta od toga jednom sam se popeo i na drvo svaki put me je nalazio. Hvala vam jos jednom i dobar pogled.

To što si napisao je jako pohvalno za štene od 4 mjeseca. Znači da je već počelo da se oslobađa straha od nepoznatog i da koristi nos (jedini način da vas nađe ako se dobro sakrijete). To će ti uveliko olakšati i smanjiti vrijeme obuke. Samo naprijed! Odobreno

Sasvim prirodno

neno1971

duskodugousko kaže:

nidzamotocross kaže:
Nesto najteze u treningu Srpskih, a i ostalih gonica je odvikavanje od srneceg traga. I to se moze resiti treningom, ali za taj deo je potrebno mnooogo vremena i mnooogo strpljenja. Ja iskreno nisam imao Srpske gonice koji nisu gonili srnu, a znala je ta srna da odvuce kerove i da ceo lov provedemo bez polovine kerova. Nisam praktikovao do sada da ih odvikavam od toga, jednostavno manjak vremena, ali planiram da mladim nadama sada poklonim vise paznje i treningom postignem nezainteresovanost za trag srne - sto je ponavljam opet, veoma tesko. Bye

Kod nekih pasa i nemoguće.Confused

imao sam priliku da snimim srnu koja je zbog pasa preplivavala reku Ibar u mestu Rudnica,Nalazio se sa bratom u ribolovu,snimak je napravljen telefonom tako da je malo losiji ali cu probati da ga objavim.
nebojsa savkovic

lovdzij@
 Ma sta joj hvali,taman se malo rashladila,vidis kakve su temperature ovih dana!!Chut
Lovicu sa gonicima,dok je veka i sveta.I tackaPas

nidzamotocross

lovdzij@ kaže:
Ma sta joj hvali,taman se malo rashladila,vidis kakve su temperature ovih dana!!Chut

Hahahaha, bas tako kolega. Smeko
Srna ima jako ostar i jak miris, i problem kod nje je dok je goni ker ona bezi, pa stane i osluskuje, tako odrzava konstantnu daljinu od kera i zbog toga ume po ceo dan da vrti kerove u krug jer su joj stalno za petama a ona odmorna. Niti pravi povratne tragove i zackoljice kao zec da bi je kerovi izgubili. Srneca divljac stvarno smeta kerovima. Smile

neno1971

lovdzij@ kaže:

Dragi kolega bilo joj je dovoljno hladno jer je bio Januar mesec i imalo je snega,a mogu ti reci da smo do sada izgubili dve srne koje su kerovi povredili tokom gonjenja te nam je trud na njihovom oporavku bio uzaludan.
nebojsa savkovic

neno1971

Boban kaže:
Pa vidi moras da znas da u legli nemogu svi da budu da kazem sampioni u smislu da su svi dobri bezobzira na roditelje.
Mladog kera( bar sam ja tako obucavao ) kada mi ker napuni tako 5-6 meseci iskljucivo vodim nocu na teren jer je nocu sva divljac a pogotovu zec u pokretu i tada najlakse pronadje miris cak se i susretne sa divljac i kada protera nastojim da ga vodim sve dok pobro ne ucvrsti glas i sto duze gonjenje.
Kada to utvrdi onda krecem sa izvodjenjem u jutarnjim casovima kada je divljac cele noci spartala po poljima i ostavila citave kilometre tragova iza sebe i otisla na skriveno legalo tada vodim sve dok ker ne usavrsi podizanje divljaci na nocasnjem tragu kada i to usavrsi krecem sa izvodjenjem kera u popodnevnim casovima nebitno kakvo je vreme od 2-3 pa nadalje i tada ker usavrsava podizanje divljaci bez traga vec po svom instigtu i trazenju gde bi mogao biti.Ta obuka traje od zavisnosti od kera od 2 do 6 meseci znaci kada ker napuni 5-6 meseci pa do 11-12 meseci mladi ker se izvodi 2-3 puta nedeljno,to je moja praksa.

nebojsa savkovic

neno1971

Boban kaže:
Pa vidi moras da znas da u legli nemogu svi da budu da kazem sampioni u smislu da su svi dobri bezobzira na roditelje.
Mladog kera( bar sam ja tako obucavao ) kada mi ker napuni tako 5-6 meseci iskljucivo vodim nocu na teren jer je nocu sva divljac a pogotovu zec u pokretu i tada najlakse pronadje miris cak se i susretne sa divljac i kada protera nastojim da ga vodim sve dok pobro ne ucvrsti glas i sto duze gonjenje.
Kada to utvrdi onda krecem sa izvodjenjem u jutarnjim casovima kada je divljac cele noci spartala po poljima i ostavila citave kilometre tragova iza sebe i otisla na skriveno legalo tada vodim sve dok ker ne usavrsi podizanje divljaci na nocasnjem tragu kada i to usavrsi krecem sa izvodjenjem kera u popodnevnim casovima nebitno kakvo je vreme od 2-3 pa nadalje i tada ker usavrsava podizanje divljaci bez traga vec po svom instigtu i trazenju gde bi mogao biti.Ta obuka traje od zavisnosti od kera od 2 do 6 meseci znaci kada ker napuni 5-6 meseci pa do 11-12 meseci mladi ker se izvodi 2-3 puta nedeljno,to je moja praksa.

Kolega Bobane hvala ti na savetima jer i ja imam mladog cetvoromesecnog gonica i izvodim ga tako nekako 2-3 puta nedeljno u predvecerje pretezno.Za sada pokazuje veliku zivahnost i zainteresovanost ali se jos uvek ne udaljava mnogo(100-nak metara) od mesta gde je sednem.Pokusavam da ga susretnem sa zecom ali kod nas jeproblem sto je teren brdskoplaninski i ogroman je prostor te je to vrlo tesko izvesti.Neke kolege mi preporucuju da taj njegov susret uredim sa pitomom zecom ali kao da bude boje slicne divljem zecu.Pisem ovo jer me zanima tvoje misljenje o ovom predlogu koji su mi pojedine kolege dale.
nebojsa savkovic

Milorad
 I sta bi sa Admin Timom, zasto nam ne kazete kako da oducimo gonice da ne teraju srne? Smile

duskodugousko

Milorad kaže:
I sta bi sa Admin Timom, zasto nam ne kazete kako da oducimo gonice da ne teraju srne? Smile

Milorade,nemoj ih podbadati bezrazložno,vidiš da su nas pustili da diskutujemo na tu temu.ika

Neko pomenu pitomog zeca..Moje iskustvo na tu temu je i više nego skromno.Jednom sam probao i to sa zrelim psom(pas koji goni zeca,lisicu i koji su pred njim i odstreljeni više puta) da mu na livadu pustim pitomog zeca koji po boji odgovara divljaku.Razlog za takav moj postupak je što u našem lovištu ima mnogo srne i to svuda podjednako te je pas počeo uglavnom podizati nepredmetnu divljač iako znam da isto tako dobro goni zeca i lisicu. Pitomi zec-kunić je tu obuku platio glavom ali je pas 20min. nakon toga podigao 2 zeca i gonio svakog bar 30min. i to na terenu koji je prepun srna.
Fiat iustitia pereat mundus(Neka bude pravda pa nek' i svet propadne)

nidzamotocross
 Kolega duskodugousko, to je kod nas sastavni deo treninga Srpskih a i ostalih gonica. Smile Evo, malopre sam postavio video jednog uobicajenog treninga, nije nista posebno ali hteo sam da pokazem onima koji nikada to nisu videli, o cemu se radi. Smile evo linka http://youtu.be/whzSfrKlptU

neno1971

nidzamotocross kaže:
Kolega duskodugousko, to je kod nas sastavni deo treninga Srpskih a i ostalih gonica. Smile Evo, malopre sam postavio video jednog uobicajenog treninga, nije nista posebno ali hteo sam da pokazem onima koji nikada to nisu videli, o cemu se radi. Smile evo linka http://youtu.be/whzSfrKlptU

Kolega Nidzo ja sam pitao vezano za pitomog zeca,odgledavsi tvoj video snimak na you tube,cini mi se da ta vrsta treninga moze da se primeni,

KOLEGE NEMOJTE ZABORAVITI NA ZAKON O ZAŠTITI ŽIVOTINJA.

Dobar pogled i hvala
nebojsa savkovic

DakiNS
 Kolege, Admin Tim nije škola za dresere pasa! Ako je već nešto brisano iz upisa i stavljena opaska , nemojte to dočekati kao neprijateljski čin, nego kao najbolju nameru da budete pošteđeni neprijatnosti sa zakonom.Da li će neko poštovati zakon ili ne to je njegova lična stvar, ali savetovati nekoga preko foruma kako da krši isti je nedopustivo. Ukoliko imate već nekih ideja dogovarajte se na PP. Nadam se da smo se razumeli.Lovac 3
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

DakiNS

Milorad kaže:

Kolega Milorade , lično nemam iskustva sa goničima , ali pas je pas i može se mnogo čemu naučiti, mišljenja sam da ako može jedan NLT ili ptičar da nauči komandu daun ili stop, da to može i gonič. E sada o udaljenosti psa od vodiča je malo problem ali korišćenjem UZ pištaljke dobrog kvaliteta koja se čuje do nekih 600 m mislim da je moguće i taj problem rešiti posebno kada se radi sa mladim psom koji je još na obuci i ne udaljava se previše.

PEZ
 Kolega Daki slazem se sa tobom da se i gonic poput drugih rasa pasa moze obuciti,jeste problem ta distanca lovac-pas i ne znam koliko bi UZ pistaljka pomogla(nemam iskustva) ali u svakom slucaju mogucnost postoji.
Nesto se razmisljam ovih dana citajuci prethodne upise mozda mi gresimo sto mlade pse obucavamo na terenima gde nema srnece divljaci,kasnije kad ker odraste, kad se sa njim pocne loviti, za ocekivati je, da ce makar i slucajno, naici na srneci trag i da ce odreagovati na njemu svojstven nacin i ona greska pri obuci nam se razbije o glavu.Ajde da pogledamo kako gonicu dajemo do znanja da ne goni koze,ovce,domace svinje, koje pogotovo u planinskim selima ima priliku da sretne.
Moje je misljenje(ocekujem da me iskusnije kolege isprave ako gresim) da se na isti nacin gonic(nebitno koje je rase) moze oduciti od gonjenja srna.

nidzamotocross

neno1971 kaže:
KOLEGE NEMOJTE ZABORAVITI NA ZAKON O ZAŠTITI ŽIVOTINJA.

Niko ne zaboravlja taj zakon, i ovde ne mucim zeca. Zec je kako se i vidi uhvacen pre nego sto je dosao u bilo kakav kontakt sa kerusicom. A ovaj nacin treninga je zastupljen svuda, znam da i lovci iz Italije i Grcke koji love gonicima zeca, praktikuju u velikoj meri ovakav trening. Smile

DakiNS
 Nidžo čak i ono ganjanje zeca se smatra mučenje a ne samo fizički kontakt. Takve stvari pišite na PP. Pez UZ ili ultrazvučna pištaljka čuje se ovisno o kvaliteti od 300 do 600 m a na forumu smo već pisali o obuci pasa uz korištenje UZ pištaljke.

PEZ
 Daki Odobreno

ivanfox
 Ma sve je to lepo kolege,slazem se i ja potpuno,ja bi prvi voleo da imam vrhunski obucenog gonica koji bi dolazio na svaki poziv i komandu ali je to VEOMA TESKO izvesti i tako obuciti bilo koju pasminu domacih gonica prvenstveno zbog velikog radijusa pretrage koji se obicno zahteva od takvog psa u planini a onda kad ocekujemo da je vrisak (koji se cuje od naseg psa sa vise stotine metara iz jako nepristupacnog potoka,"ambisa") usled dizanja predmetne divljaci a ono na drugoj kosi se pojave srne kako onda vratiti,dozvati psa koji se gotovo gusi vriskajuci,stekcuci i goneci na tragu koji tako upecatljivo ostavlja krdo srnece divljaci.Bila je i bice jos dugo enigma kako sa sigurnoscu odvici pse da ne gone srnecu divljac.Takav gonic je za prave ljubitelje BLAGO koje nema cenu...siguran sam!

Predator
 Mišljenja sam da je najbolji (za neke pse možda i jedini) način odvikavanja (ili bolje reći nenavikavanja ) gonjenja srneće divljači, odrastanje psa u "srnećem okruženju". Kad bi neko držao srne (kao što drži ovce) i štene od malih nogu bilo u kontaktu sa njima, mislim da bi ovaj problem bio izbjegnut u kasnijem periodu. E sad, tu je problem što je po zakonu zabranjeno držanje divljih životinja. Puno se zahtjeva od odgajivača goniča, a malo im se pomaže. Još kad se pojavi neki odgajivač koji uspije obučiti pse da ne gone srne, a da dobro gone zeca ili svinje, psi mu se kradu kao nezaključan bicikl. Sve više je osoba (ne mogu ih nazvati ljudima) kojima je krađa i razmjena ukradenih pasa jedino zanimanje. Toliko su organizovani i imaju "pipke" svuda, da nema oblasti na Balkanu gdje ih nema. Nemoguće je da to radi grupa od 10-ak ljudi, bojim se da su u pitanju stotine, a možda i hiljade ljudi. A nikad nisam čuo da je neko izveden na sud i kažnjen zbog toga. Sad Čemu onda sva muka oko obuke i odgajanja pasa uopšte?! Odlutah od teme, ali ne mogu biti ravnodušan na ovu pojavu. Besan
Ja lično hvatam moju kuju kad znam da goni srne, ali nekad i nemam predstavu šta goni, pogotovo kad odrene na suprotnu stranu od mene. Sreća je pa brzo odustane od gona srne. Mislim da će iole inteligentan pas shvatiti da je cilj da se odstrijeli divljač, a da nema svrhe ganjati divljač na koju se ne puca. Zato je pred mojom posavkom pucano samo na lisicu. Rezultat je evidentan. Iako je srna (kao što je neko pomenuo), divljač koja prosto izaziva goniča i često zastaje prilikom gona, razlika u vremenu između gona srne i lisice je poprilično velika.

Sasvim prirodno

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Obuka goniča za lov na zeca KINOLOGIJA 464 31.05.2018. 09:45
Srpski Žuti Gonič KINOLOGIJA 133 06.03.2018. 23:53
Srpski Trobojni gonič KINOLOGIJA 731 11.06.2017. 04:00
Posavski gonič KINOLOGIJA 363 25.01.2017. 15:05
Planinski gonič Alpinac KINOLOGIJA 313 13.08.2015. 20:28
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 13
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
СКУПШТИНА ЈЕДНОГЛАСНО УСВOЈИЛА ИЗВЕШТАЈЕ И П...
ЗАКАЗАНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ЛОВАЧКОГ САВЕЗА Ц...
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА
ТАКМИЧЕЊЕ У КУВАЊУ САЈАМСКОГ ГУЛАША
ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА ЛОВАЧКОГ САВ...

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,688,001 posete www.srbijalov.com