MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.
Na Skupštini LSS-a usvojena je sledeća deklaracija o pravima lovaca
možete pogledati na sajtu LSS-a
šta nama lovcima ova deklaracija donosi i koga ona obavezuje?
Da li sada kada neko napiše negde da su lovci grupa pijandura, ubice, i ostale gadosti što se može naći na dosta mesta na internetu, može pokrenuti Tužba i tražiti odšteta za uvredu i klevetu?
Pa sama Deklaracija je OK, ali mislim da na osnovu nje ne možeš podnositi tužbe sudu, jer nema zakonsku snagu, mislim da je to više okrenuto prema članovima LSS - lovcima, pošto je Deklaraciju usvojio LSS, i primenjuje se na njegove članove. Deklaracija jednog udruženja gradjana se primenjuje na članove tog udruženja, a o kršenju Deklaracije se, mislim, izjašnjavaju nadležni organi tog udruženja.
Ako Deklaracija bude ušla u neki propis koji donosi država, onda imaš osnov za sudsku zaštitu.
pa mislim da po zakonu se moze tuziti samo ako je pomenuto ime necije u pogrdnom kontekstu, ali sta se tice klevete na neku profesiju, zvanje, zanimanje ili bilo sta osim verski nacionalno ili rasno mislim da nema sanse za uspeh a ovo poslednj se podvodi pod govor mrznje, iako bi se moglo reci da i neosnovani napadi (verbalni) uz upotrebu neprimerenih reci i izraza usmereno direktno prema imenovanoj skupini ljudi moglo da se dovede u vezu sa govorom mrznje ili klevetom. inace verbalni delikt je jako tesko dokaziv (pitajte Seselja). cak je i izbacen po anglosaksonskom pravu.
Mi necemo reci gde praznina zveci
Kao klepka suplja,
Mi hocemo dela velikih bez reci-
Zuljeva i znoja, stradanja i vere,
Pelina iz cije zuci pcela bere
i med slatki skuplja.
A. Santic http://www.youtube.com/watch?v=pDIl8R...re=related
Pušing, srpski rečeno, ali ima dobra stvar u svemu, počeli su ljudi nešto i da rade, rezultati naše članarine počinju da budu vidljivi, već u dekleraciji pošto smo već odavno usvoji obligaciju.
Pravna analiza neka ostane pravnicima, da ne bi smo otišli off topic. Mislim da bi trebalo pročitati deklaraciju, ja nemam ništa protiv onog što tamo piše.
Ta Deklaracija i Lovački kodeks naročito, su normalnom čoveku lovcu sasvim dovoljni, da mu ponašanje bude u okviru normale.
Ja planiram da se obratim LSS-u sa predstavkom da se prema pojedinim članovima LUO Bačka Palanka, raspoređenim u LD "Jelen" Bačka Palanka, krše prava garantovana Deklaracijom o pravima lovaca i da tražim da nas krovna organizacija lovaca Srbije zaštiti od takvih radnji!
Stav šesti
.....
.....
Lovac ima pravo na slobodu mišljenja i izražavanja, što obuhvata i pravo da ne bude uznemiravan zbog svog mišljenja.
Stav osmi
Lovac u vršenju svojih prava i sloboda može biti podvrgnut samo onim ograničenjima koja su predviđena zakonom u cilju obezbeđenja nužnog priznanja i poštovanja prava i sloboda drugih........
Samo da ne dobijem odgovor da oni nisu nadležni za Vojvođane, pošto im mi ni ne plaćamo članarinu!
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
Lala kaže:
Pravna analiza neka ostane pravnicima, da ne bi smo otišli off topic. Mislim da bi trebalo pročitati deklaraciju, ja nemam ništa protiv onog što tamo piše.
Ta Deklaracija i Lovački kodeks naročito, su normalnom čoveku lovcu sasvim dovoljni, da mu ponašanje bude u okviru normale.
Po meni, Deklaracija je 90% dobra!
Smatram da ista neće imati obavezujući karakter za organe izvan LSS, ali nije loše da ista postoji.
Isto tako smatrama da je pozitivno insistirati na navedenim pravima lovaca.
Ipak, ne mogu da se otmem utisku da je jedno pravo lovaca, verovatno slučajno (zaista to mislim), izostavljeno!
Možda se to pravo podrazumeva, ali se podrazumevaju i ostala navedena prava, pa smatram da je isto moralo naći mesta u Deklaraciji o pravima lovaca!
Šta mislite koje se pravo ne spominje u deklaraciji???
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
paninm kaže:
a i ne iziskuje mnogo vremena i novaca da se napise(bar mislim).
Vremena sigurno ne, imaš na internetu bar 10 dekleracija koje u wordu mož očas posla da preradiš da bude i dekleracija odgajivača papagaja, e al za novce ti ne mogu reći baš ništa, u sledećem izdanju izveštaja, tamo za godinu dana možda ćeš pronaći to što te interesuje, ako dotle ne zaboraviš.
Moram da konstatujem da se popravlja situacija sa informisanjem u LSS, da li smo uticali da to tako bude, ne znam, ali u svakom slučaju, ide na bolje. Još kada bi se LSV oglasio, em je bila skupština, em su raspisani izbori, a informacija zvaničnih nema još uvek, evo skoro dve nedelje posle skupštine.
Neću da komentarišem, pošto sam već napisao da očekujem da se bar neki sajtić LSV namesti u najskorije vreme, jedne ili dve informacije, mi baš neće nešto posebno značiti niti se to može uzeti kao informisanje, želim da imam web prezentaciju svog prvog saveza, pa eto neka rukovodstvo po tom pitanju nešto preduzme.
Ma, ljudi moji LSS i LSV u onom obliku u kome su do sada postojali više NE POSTOJE.
Novi zakon im je dao okvire u kojima treba da se kreću.
Sve to što rade od stupanja na snagu novog zakona je suvišno i šteti interesima lovaca i udruženja.
Napravili su čitavi haos i na svaki način pokušavaju da se udenu izmedju države i udruženja iako im je ta posrednička uloga ZAKONOM UKINUTA.
Jedino što savez sme ili može da radi je da se prilagodi novim propisima, da smanji broj radnika u str. službama i da funkcionerski aparat shvati da je njihova važnost i veličina prošlost.
Nažalost neobavešteni lovci i nažalost neobaveštena udruženja u njima još uvek gledaju snagu i vide neke moćnike koji u stvari to više nisu.
Doduše savez je imao jednu šansu koja je bila takodje legitimna, da organizuje članstvo i da obori zakon. Za to izgleda nema jedinstva i snage, a ovo što sada rade nije ni lepo a bogami mnoge stvari nisu ni zakonite.
Tema je malo utihnula, pa da razmrdamo malo.
Taman sam pre par meseci napisao da se stvari u vezi informisanja o radu LSS kreću na bolje, i kao da sam urekao! Iz LSS slabo informacija o radu.
Poslednja info je o ekološkoj akciji u gerontološkom centru (?!).
Nema ni reči, o krupnim dogadjajima u lovstvu (ustanovljenje lovišta, odnos sa novoformiranim LSCS, stav o odnosima na relaciji LSS - pokrajinski savezi, stav o statusu lovaca članova, vezano za različite članarine i uslove koje imaju lovci u centralnoj Srbiji u odnosu na Vojvodinu (imajući u vidu naročito osiguranje lovaca), stav LSS vezano za nezvanične informacije o uslovljavanju uplate članarine, sa dostavom lovnih karata, itd. itd.). Uz svo poštovanje ekoloških akcija, pa i ove iz vesti sa sajta LSS, mislim da ima mnogo važnijih tema, koje definišu lov i članstvo, u praksi.
Nastala je, čini mi se, jedna situacija iščekivanja, lovci čekaju da vide šta će da se desi i u kom pravcu, a informacija nema, ni u najavi. A približava se glavni deo sezone.
Lalo....ĆUTE I RADE!
A za čije interese videće se kada sve bude gotovo i kada budemo (78.000 lovaca) stavljeni pred svršen čin!
Lalo sada se zauzimaju strateški položaji, onda se najmanje buke diže!!!..ma nema brige, sve će nam biti jasno kad oni to budu hteli!!!
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.
Kao i sve ato je do sad bilo u radu tako ce i sad u minut do 12 da urade sve sto treba 100%... Umesto da na vreme sve bude uradjeno mi uvek cekamo neki zadnji voz,izgleda da taj lov mnoge lovce zanima samo kad pocne sezona lova i to glavna sezona a ovako preko leta sto bi se reklo kad treba da se resavaju neki problemi svako okrece glavu...
Evo prodje juli mesec, bogme prodje i avgust, a na sajtu LSS nema ama baš ni jedne novosti ili informacije; stanje je redovno, nema problema, sve je cakum-pakum, sve štima samo tako... A i ako nije baš tako, šta se to koga tiče, što bi se nešto objavljivalo? Samo tako, dragi naši krovni upravljači... nemoj da nešto slučajno promenite, u smislu informisanja, maznite recept LSV, tamo je konspiracija najjača, i ništa im ne fali. Za sada...
Siguran put do uspeha, nema šta!
Da ne zaobidjem ni nadležne iz državne uprave, ista situacija je na sajtu Ministarstva PTŠV, ni tamo, od početka juna meseca, ništa. Nirvana.
Sajt pokrajinskog Sekretarijata PŠV postoji - u delu namenjenom lovstvu nema NIŠTA. Bukvalno, ni jedna rečenica - piše: LOVSTVO, pa onda piše 'preuzmite dokument ovde', ali dokumenta nema, sunce mu!? Nema dokumenta, da nije neko hackovao sajt i maznuo dokumenAt? Neko preuzeo dokumenAt, pa nije vratio na mesto? Nema ga, lebac mu njegov, nema ga kao da ga nikad nije ni bilo!
Dakle, popravlja se informisanje lovaca, samo ne u njihovu korist. Uostalom, dobar deo lovaca je sad zaokupljen lovom prepelice, pa će da dodju patke, pa fazani, pa zečevi... A svako malo, 2-3 puta nedeljno su neki 'zlatni', 'tradicionalni', 'manifestacije', 'gulašijade', 'kotlićijade' - hleba i igara! Raja lovačka vesela, družimo se, zezamo se, klopamo holesterole, zalivamo 'mučenicom', špricerima, pivom...U tom evo prodje još jedna godina, Bog da nas vidi! I u tom, evo nove članarine, novih lovnih karata, novog priliva 'prema gore', pa idemo dalje.
A ja taman pomislio, okrećemo novi list, nova organizacija lovstva, novi odnosi na relaciji država - LU, (sa ili bez saveza), konkursi za dodelu lovišta, ulaganja u lovstvo i divljač, kad ono, medjutim...
A ni ne dešava se baš ništa, osim ustanovljavanja lovišta (o načinu ne bih, naročito u Vojvodini), osnivanje novih saveza, osnivanje novih LU, ali te 'sitnice' možemo zanemariti, beznačajne su. Da, da!
A gde su one čuvene markice za divljač? Ako ih i nema, još bolje što ih nema.
Pravilnici koji nedostaju? Ma biće, samo što nisu; a i šta će nam?
Konkurs za sredstva iz fonda za razvoj lovstva? Kao kroz maglu se sećam... Mada, lova od lovnih karata je prikupljena (koliko je to para prikupljeno?), ne znam što nema konkursa, rečeno je da će sva sredstva prikupljena po ovom osnovu biti vraćena u lovišta, ako se ne varam? Samo niko nije rekao kada...
Opet me svrbe prsti, na tastaturi, da mi se otkače, sve se lupam po nadlanicama, da ne otkucam koješta, pa da opet bude 'Lalo, jako oštro pišeš!', 'treba to malo odmerenije'; možda da ipak dostojanstveno ćutim, onako značajno da odćutim, na sve što se (ne) dešava?!?
Možda to upali? Ma kako da ne!
Mani se Lalo, pa zar ne znaš da je vreme GO!
A ja mislim da je na GO najbolje otići službenim autom, u koji je sipano službeno gorivo, a sve to nakon što su unapred naplaćene službene dnevnice.
Još ako si u džep strpao i bespovratnu pozajmicu...bog da te vidi!
A ako je uz sve to "neko nekome" obezbedio odmor u nekom društvenom odmaralištu po astronomsko niskim cenama...... šta više tražiti od života!
Bog da mu dusu oprosti. Pozdrav Daki, vidimo se u vecnim lovistima !
arnotije Offline
· 24.07.2025. 21:28
Бог да му душу прости, породици живот и здравље.
davorcalic Offline
· 24.07.2025. 19:00
Moje saučešće Darkovoj porodici i prijateljima, veoma sam ga poštovao... Nek mu je slava... Pozdravi Lalu i Mrvicu...
alex Offline
· 24.07.2025. 18:30
Sada primio poruku da je DakiNS.preminuo. Predivan čovek,prijatelj,lj udima,nemam reci kojim bih ga opisao! Darko lovi večnim lovištima sa svojim bretonima. 😞😞😞
AcaNik Offline
· 24.07.2025. 15:13
Наш колега и душа овог форума, DakiNS је умро данас. Нека му је лака земља и да има одличну екипу у вечним ловишти
Lela Offline
· 17.05.2025. 12:37
Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!
tomo vrbas Offline
· 20.04.2025. 08:48
Христос Васкресе.
Planinko011 Offline
· 04.11.2024. 07:37
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.