Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Čelična sačma

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Čelična sačma
Dare_Makedonija

Podunavac kaže:

hamerles kaže:
Niko nece sacmom zagaditi vodu to im je nesto najglupse sto su mogli da izjave iz EU. ako kod nas izuzmemo bacanje smeca uginulih zivotinja i kanalizacija koje su u skoro svakoj reci. kada odem na pecanje ovde kod mene na Jasenicu voda mi smrdi kao da sam u kanalizaciji mala reka a mnogo zagadjivaca Fabrike, kanalizacija itd. Sta ce sacma zagaditi pored toliko zagadjivaca???

Nije kolega problem u vodi nego u direktnom unošenju sačme u probavni sistem. Ptice prilikom hranjenja uzimaju i progutaju olovne kuglice slučajno. Druga stvar ptice imaju drugačiji želudac, koji se sastoji od dva odvojena dela. Žlezdani i mišićni deo. Žlezdani izlučuje pepsin i druge izlučevine za probavu, a mišićni umesto zuba usitnjava hranu pomešanu sa sitnim kamenčićima koje ptica guta. Često puta umesto kamenčića ptica proguta sačmu. Olovo prilikom direktnog ulaska u organizam ima toksično dejstvo. A to toksično dejstvo ako je u većoj koncentraciji može da se prenese i na ljudski organizam prilikom konzumacije mesa ulovljene divljači. Zato je zabranjena upotreba olovne sačme u pojedinim lovištima.

U Americi je zabranjen lov patke i slicne ptice sa olovnu sacmu zbog zagadjenja

Neca92
 Da li puske (cevi) imaju kraci vek trajanja ako se iz njih puca celicna sacma? 
Lovac nije ko vino ne pije i ko ide planinom samo da ubije!

hamerles
 Imaju kraci vek trajanja samo sto se celicna sacma puca sa korpicom tj bar pretpostavljam pa manje struze cevi. Kad uvedu taj zakon necu vise ni na patke da idem uclanicu se u klub lisicara i lovicu samo licice i sakale...

neca90
 Cinjenica je da se poslednjih godina u svetu vodi akcija za izbacivanje olovne sacme iz upotrebe u lovu,naravno,zbog otrovnosti olova.Medjutim,ova akcija ima otpora,jer sve do sada koriscene zamene za olovo,kao sto su bizmut,cink,celicna sacma-koju jos zovu "meko gvozdje"-ne daju rezultate kao sto su lovci navikli,kada je u pitanju prodiranje dramlija u dubinu tela divljaci,kao sto je to slucaj sa olovom.
Jos pocetkom 80'ih godina vlasti nekih drzava su donele preporuke,a neke i naredbe,da se olovna sacma ne sme koristiti u lovu na vodenim povrsinama-dakle ne i na kopni.Na primer-Nemci i Amerikanci.
Ako se materija posmatra sa tacke gledista unutrasnje i spoljne balistike lovackog metka-olovna sacma je takoreci idealna.Olovo je dovoljno meko,tako da ne preopterecuje previse cevi lovackih pusaka prilikom prolaska.Osim sto je jeftinije,olovo je i tesko,tako da i relativno sitna zrna imaju dobre spoljnobalisticke karakteristike za upotrebu u praticnom lovu.Njihova visoka specificna masa omogucava spori pad brzine zrna tokom leta kroz vazduh,a to znaci da ,uslovno receno,sa sobom nose vise nego dovoljno kineticke energije do samog cilja.
E,sad,kad pricamo o celicnoj sacmi,ona je barem 5 puta tvrdja od olovne sacme,pri cemu je opterecenje cevi(narocito u predelu cokova)mnogo vece,pa je veca i mogucnost da dodje do unutrasnjeg ostecenja cevi.Kako bi lovci bili sigurni da iz svojih pusaka mogu da ispaljuju celicnu sacmu,a da pusku ne ostete,proizvodjaci su ustanovili tzv."standardni sacmeni metak od mekog gvozdja",kako bi cevi u predelima suzenja bile sto manje opterecene.Zato pritisci u ovoj municiji smeju da budu ograniceni u zavisnosti od kalibra puske,na uobicajene pritiske za municiju sa olovnom sacmom.Ovo zbog toga sto je meko gvozdje lakse od olova(ako se lepo secam iz fizike taj odnos je 7,8 prema 11,5 grama po kubnom centimetru,ali nisam sasvim siguran za ove brojke).A to ima da se odrazi i na spoljnobalisticke karakteristike ovih metaka pa ce da mora da se prilagodi krupnoca sacme kako bi mogli da se dobiju makar slicni ili priblizno isti rezultati u poredjenju sa olovnom sacmom.
Zato bi bilo logicno koristiti krupnocu sacme od mekog gvozdja za dva broja vecu od krupnoce olovnih zrna.Na primer,krupnoca sacme olovnih zrna od 2,7mm odgovara krupnoci celicne sacme od 3,2mm.Pri ovome mora da se strogo vodi racuna da maksimalni precnik sacmenih zrna od mekog gvozdja u standardnim puskama,dakle klasicnim koje vecina nas lovaca poseduje,sme da bude svega 3,25mm,kako bi se izbeglo ostecenje oko cokova.Takodje,maksimalna pocetna brzina celicne sacme(Vo) ne bi trebalo da bude veca od otprilike 400 metara u sekundi,upravo zbog ostecenja.Da bi se poboljsali rezultati pri koriscenju celicne sacme,samim tim mora da se poveca i broj zrna od mekog gvozdja.Ali treba da se naglasi to da je koriscenje ove municije moguce SAMO IZ PUSAKA KOJE SU TORMENTOVANE SA VECIM PRITISCIMA!!!Negde sam procitao,verovatno u "Kalibru",da su ove puske oznacene na cevima sa V.Osim toga,ove puske bi trebalo da budu ispitane i sa svom jacom municijom sa sacmom od mekog gvozdja,ali da li je i u praksi tako-to je vec drugo pitanje.Pri upotrebi ove municije u ispitanim puskama nema ogranicenja za krupnoci sacmenih zrna od mekog gvozdja,ali strogo mora da se vodi racuna da cokovi ne budu jaci od polucoka ako je metak veci od sestice,tj.4 mm.
Ovde neko pomenu cini mi se bizmut,ali treba reci nesto i o cinku.Naime,bizmut se odlikuje time sto je po tvrdoci slican olovu,a plus mu je i specificna masa visoka i dostize cini mi se oko 9,5 grama po kubnom centimetru.Bas zato je i opterecenje cevi pusaka,kao i spoljna balistika sacmenih zrna od bizmuta veoma slicna onoj od olovne sacme.Sdruge strane,kad se govori o cinku,on je najlaksi za livenje sacmenih zrna jer ima specificnu tezinu negde oko7 grama po kubnom centimetru.Zato je spoljnobalisticka karakteristika sacmenih zrna napravljenih od cinka vise slicna onoj od mekog gvozdja(celicna sacma),pa je maksimalni efektivni domet ako se puca sa sacmom koja nije izlivena od olova-najvise oko 30 m.
Sve ovo je provereno u praksi i na strelistu.Istrazivanje su radili Nemci ili Amerikanci,ne mogu da se setim,na kraju nije ni vazno,ali je zanimljivo to da su gadjali tela nekih ubijenih srna,kako bi ispitali probojnost olova,mekog gvozdja,cinka i bizmuta.Najdalji efiktivni domet i ptobojnu moc ima svakako olovo,a posle se ne secam sta je od ova tri bilo najprobojnije.Ima tu jos dosta zanimljivih podataka,ali nikako da nadjem casopis "Metak" gde sam i ove podatke nasao.Ovo sam napisao po secanju na tekst,a ako nadjem casopis prenecu ceo tekst.
Sve u svemu,smatram da je zabrana upotrebe olovne sacme nerealna i beskorisna,jer koliko to olovo moze da zagadi prirodu,voduConfused...Po toj logici,svi mi bismo trebali da batalimo puske i da dohvatimo lukove i strele i hajd"u lovNe-ne

Podunavac

Neca92 kaže:

Ne bi trebalo da imaju kraći vek ako se pridržavaš uputstva proizvođača. Cev mora biti namenjena za upotrebu čelične sačme, a isto tako i čokovi (ako su izmenjivi). Čelična sačma je smeštena u plastični kontejner, tako da nema direktni kontakt sa zidovima cevi.
Tri prsta 2Kolce

hamerles

Podunavac kaže:

Neca92 kaže:

Ne bi trebalo da imaju kraći vek ako se pridržavaš uputstva proizvođača. Cev mora biti namenjena za upotrebu čelične sačme, a isto tako i čokovi (ako su izmenjivi). Čelična sačma je smeštena u plastični kontejner, tako da nema direktni kontakt sa zidovima cevi.
Podunavac kakva je situacija u Hrvatskoj po pitanju celicne sacme dali su je uveli?

Podunavac
 Za sada još nisu (koliko ja znam). Ali ovi se ovde nadaju skorom ulasku u EU, pa me ne bi začudilo da na brzinu donesu takav zakon. Premda u mom lovištu nema bara, pa se na nas to ne bi trebalo ni odnositi. Premda ko zna, možda hrvati odluče da budu veći evropejci od evropljana pa uvedu čeličnu sačmu svuda. Lično ne bi voleo, olovo je ipak br. 1 za sačmu.
Tri prsta 2Kolce

hamerles

Podunavac kaže:
Za sada još nisu (koliko ja znam). Ali ovi se ovde nadaju skorom ulasku u EU, pa me ne bi začudilo da na brzinu donesu takav zakon. Premda u mom lovištu nema bara, pa se na nas to ne bi trebalo ni odnositi. Premda ko zna, možda hrvati odluče da budu veći evropejci od evropljana pa uvedu čeličnu sačmu svuda. Lično ne bi voleo, olovo je ipak br. 1 za sačmu.
Takva ti je situacija i kod mene sem jedne male reke nema nikakve vode samo sume i livade pa i mene ne pogadja taj zakon.. B)

hamerles
 Jedino mi nije jasno kada uvedu ovu celicnu(ekolosku) sacmu za barski lov itd. Sta ce onda da rade sa PECAROSIMA koji tokom cele godine na kilograme olova ostave na dnu tih jezera???? Hmmm Frown

Sniper Hunter
 Kolega postoje vec i ekoloska olova za pecanje jos pre zabrane olovne sacmeB)

hamerles
 U zemlji Srbiji na brdovitom Balkanu jos uvek takvih olova nevidoh B)

LU Aleksandrovo
 Ko pamti zadnji rat, pamti i nestašicu municije, e tako ti jedan moj drugar nabavio čeličnu sačmu iz livnice kikinde, i to onu što služi za peskarenje odlivaka, usput u celoj nestašici nije bilo ni plastični korpica al je bilo filcani i plutani čepova, treba li da vam nacrtam na šta su mu ličile cevi, dok mu nisam rekao da nije normalan i da to nejde tako, u svakom slučaju ipak je sačma obavila i dobar posao, skinula je i najmanju naslagu olova sa cevi, da je jadnik nastavio da puca ostrugo bi cevi do kraja, providele bi se, a šteta na cevima, nikad otklonjena, prava arabeska od njihovog izgleda, deluju ko sitno olučene.
Cucić će biti sasvim dovoljno.

cokoladni
 Ja mislim da bi prvo trebali da se zabave sa divljim smetlistima gde nasi dobri gradjani bacaju u reke sve i svasta pa tek onda da se brinu za malo olova koje upadne u te vode za vreme lova............ali kako nasi neznaju da krenu od pocetka oni onda krenu od kraja tako mogu lakse i sa mnogo manje rada da naplate kazne.Stari
priroda i drustvo

vlada lovac

cokoladni kaže:
Ja mislim da bi prvo trebali da se zabave sa divljim smetlistima gde nasi dobri gradjani bacaju u reke sve i svasta pa tek onda da se brinu za malo olova koje upadne u te vode za vreme lova............ali kako nasi neznaju da krenu od pocetka oni onda krenu od kraja tako mogu lakse i sa mnogo manje rada da naplate kazne.Stari

Tako je ZivioRodjo

DakiNS

cokoladni kaže:
Kada bi bilo samo bacanje otpada ali kad dođu da peru prskalice za voćnjake onda je raj za ribe (kao) naduvane jedino što se brzo overdoziraju
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

hamerles
 Idem i na pecanje sa drugarima kada imam slobodnog vremena pa tako znam sta se desava sa nasim sumadijskim jezerima i rekama... Mogu malo da razumem kada covek baci smece,plasticne flase itd u reku misli odnece voda i nece se videti Sad odvratno ali nekako razumemFrown Nikako ne mogu da razumem kada bacaju u jezero!!! smece ostaje zauvek tu gde jeste. bas sam imao prilike pre dva dana da se zgrozavam smecu oko jednog jezera koliko smeca ima na obalama da je to zabrinjavajuce!!! Sad Zato mi nije jasno zato krecu sa ekologijom od najmanjeg moguceg zagadjivaca a to je sacma. treba poceti redom od najveceg... Zato se ne slazem sa tim zakonom.

asivica
 Ma sve je to sviranje k....,uredu i to olovo je neki zagadjivac ali neka rese prvo velike fabrike koje zagade vodu,vazduh i zemljiste za jedan dan toliko svi lovci ne zagade olovom za celu sezonu.Sad
Jedva cekam da nedelja dodje...!!!Besan

kelt
 ako udjemo nekad u tu jevropu i bude morala celicna sacma, odo ja na kavkaz kod brace Ruja da tamo lovim. u potpisu sve pise.Kala�njikov 
Mi necemo reci gde praznina zveci
Kao klepka suplja,
Mi hocemo dela velikih bez reci-
Zuljeva i znoja, stradanja i vere,
Pelina iz cije zuci pcela bere
i med slatki skuplja.
A. Santic
http://www.youtube.com/watch?v=pDIl8R...re=related

asivica
 Kelt brate zovi i mene i ovako su mi se ovi nasi smucili vise preko k...a su mi je....a gi jevropa idemo si kod bracu Rusi da sa Putina lovimo.Molitva
Jedva cekam da nedelja dodje...!!!Besan

hamerles
 Pridruzujem se odlasku na daleki istok Bye B)

Skoči na forum:

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 19
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
СКУПШТИНА ЈЕДНОГЛАСНО УСВOЈИЛА ИЗВЕШТАЈЕ И П�...
ЗАКАЗАНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ЛОВАЧКОГ САВЕЗА Ц...
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА
ТАКМИЧЕЊЕ У КУВАЊУ САЈАМСКОГ ГУЛАША
ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА ЛОВАЧКОГ САВ...

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,700,646 posete www.srbijalov.com