Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Osnovno o sačmenoj municiji za početnike

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Osnovno o sačmenoj municiji za početnike
pejcha lovac
 Na primer dole desetka bez koncetratora, a gore osmica sa koncetratorom na zeca npr ili fazana?? Mislim da je sitnija bolja u donju jer se sačma više širi, a s obzirom da sitnija ima više zrna veća je šansa za uspešan pogodak ako sam u pravu??

DakiNS
 Kolega pošto ti je donja cev polučok , a početak je sezone i sam kažeš da se divljač diže blizu dovoljna ti je desetka bez koncentratora , isto možeš primeniti i na gornju cev jer čokovi i služe da suze sačmeni snop. Koncentratorom se dobije još suženiji snop , ovisi i o proizviđaču, jer recimo kod nekih proizvođača sačma izlazi iz korpice tek na dvadesetak ili više metara pa je snop uzak, i ako je daljina picanja na otpilike toj udaljenosti biće teško pogađati a i divljač se poprilično razbije takvim pogotkom. Sledeća stvar je što divljač još mitari i perje je meko pa nema potrebe za krupnijom sačmom, kada počne sezona lova na zeca , sve opet ovisi o daljinama pucanja , za veće daljine trebala bi i krupnija sačma kako sam kažeš osmica.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

pejcha lovac
 Hvala kolega, sad mi je malo jasnije to oko čokova i korpica, jer me je to bunilo dosta, nisam bio siguran da li pun čok i korpica još više suze snop sačme, ali sad mi je jasnije, dakle potvrđujemo da i čok i korpica deluju na suženje sačme u isto vreme... Hvala Odobreno

DakiNS
 S tim kolega da korpica poništava dejstvo čoka. Ali zato dolazi do punog izražaja čok kada je municija bez korpice

pejcha lovac
 Aha ok Odobreno, znači korpica poništava dejstvo čok, ok sad mi je jasnnije i to puno... Yes, hvala

pejcha lovac
 Znači cepam za početak bez korpice pa kako bude, videćemo Oi, ako treba menjaću nešto dok sve to ne isprobam na meni odgovarajuć način... iveli čin čin....

kimi

DakiNS kaže:
S tim kolega da korpica poništava dejstvo čoka. Ali zato dolazi do punog izražaja čok kada je municija bez korpice

Ako je tako zašto onda takmičarske puške obavezno imaju čokirane cevi( donja 3/4, gornja pun čok)? Naravno trap metak je obavezno sa korpicom.
U rukama Mandušića Vuka svaka puška biće ubojita

sheytan
 NARAVNO DA NIJE TAKO! Stari

Da jeste, davno bi prestali da pravu čotzi na glatke cevi!

Nego je kako? Pa, s istom sačmom(SITNOM, tipa od 3.5mm i sitnijom), praktično svaki standardni metak, bilo s čašicom ili bez, daće uži posip iz užeg čoka, i obratno.

Druga je stvar što će IZ ISTE CEVI/ČOKA nešto uži posip biti iz metka sa čašicom, i to pre svega zbog manjeg trenja i oštećivanja kroz cevq...

Znači, ako hoćete širi posip, najprostije je uzeti cevq sa ZYLINDER čokem, a šta je u metq - zaboravite! (sem podatka o krupnoći sačme, naravno!) Stari

Evo, ja juče mlatim petlići sa 26g u čašici, cal. 12, C i IC čoci u pušq. Petlići padau kao da je Rottweil od 1e u pitanje! Grin
novi način otvaranja tema je bzvz... Sad

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U

Podunavac
 Korpica uopšte ne mora da sužava sačmeni snop. Korpica u većini patrona ima drugu funkciju. Sačma u korpici se ne oštećuje prilikom prolaska kroz cev pa samim tim ima pravilniji posip i manje prlja cev (poolovljava) i čokove. Korpca čak može da bude i disperzivni model i da širi sačmu više nego obični čep. Od oblika (dubine i prosečenosti) i tvrdoće korpice zavisi dali je koncentrator (sužuje sačmeni snop) ili je samo noseći kontejner. Korpica nikako ne poništava uticaj čokova.
Tri prsta 2Kolce

DakiNS
 Kolege uz svo poštovanje i uvažavanje vašeg mišljenja , teško će te da me ubedite da na sačmu koja se nalazi u koncentratoru uopšte može imati uticaja čok na cevki. Da li ste primetili u lovu da kada neko od kolega puca takvu municiju , da se koncentrator i sačma kreću prvih desetak i više metara ( ovisno o proizvođaču) kao jedno telo i tek onda koncentrator se odvaja i pada dok sačma nastavlja svoju putanju. E upravo zbog tog efekta voleo bih da mi objasnite kakav je u tom slučaju uticaj čoka.Lovac 3

sheytan
 Teshko?

Spremimo po 100e ti i ja, ja tju obezbedim mete, pushq ti izaberi, i sa par mechitja stvar reshena! Grin

A sad jedan ozbiljan i logichan predlog: zrtvuj DVA metka sa chashitzu, uzNi dva vetja chista papjera, pukni sa npr. 20m iz obe cevi(ako su razlichito chokiraTe, naravno), i sve tje ti se samo kas'ti! Odobreno

edit: Mislim da na youtube ima klipova sa animacijom o kretanju chepa i sachme kroz cevq, ko je vesht, neka izgoogla! Odobreno
novi način otvaranja tema je bzvz... Sad

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U

kelt
 Daki, cok sabije komplet sve i casicu i sacmu bez obzira kad sacma napusta casicu. u startu imaju istu pocetnu brzinu da bi tek nakon nekoliko metara vazduh usporio laksi deo. u odnosu na metak bez korpice uvek je uze zato sto nema onih flajera okolo sto nastanu od ostecenih kuglica . pa da dobro rekose kimi i seki ako je tako ,a sto se onda prave uopste puske sa cokovima
Mi necemo reci gde praznina zveci
Kao klepka suplja,
Mi hocemo dela velikih bez reci-
Zuljeva i znoja, stradanja i vere,
Pelina iz cije zuci pcela bere
i med slatki skuplja.
A. Santic
http://www.youtube.com/watch?v=pDIl8R...re=related

DakiNS
 U redu kolege konstatovali smo da sačma ostaje u korpici još nekoliko metara po napuštanju cevi. To tvrdite i vi i ja. Ajde mi onda objasnite kakvu ulogu za vreme prolaska korpice pune sačme kroz cev ima čok . Ne koncentriše kuglice sačme u uži snop, pošto je ona već u koncentratoru i dalje leti tako.Tek nakon nekoliko metara (napominjem u zavisnosti o proizvođaču) se korpica odvaja.

Sniper Hunter
 Posip sa korpicom je duži a samim tim i uži a sve zavisi od tipa korpice a čok utiče na snop bilo da je sačma u korpici ili bez ,jel snop ima i dužinu a ne samo širinu....

[movie=youtube]lBcX_UoMmZM[/movie]

[movie=youtube]ffT1nXVP4MU[/movie]

pejcha lovac
 E to je već realno objašnjenje. jer je do sada bilo zbunjujuće.... Vidi se ko puni i proverava municiju a takođe isprobava.... Smeko, Svaka čast

PEZ
 Ako pogledamo sliku sacmenog snopa videcemo da je najravnomerniji posip u sredini centru snopa, to su ustvari zrna iz sredisnjeg dela sacmenog punjenja ili sacmeni stub, periferna zrna na snopu su ustvari periferna zrna koja su bila u kontaktu sa zidovima cevi kod municije BK koja zbog nepravilnog oblika "setaju" odnosno imaju nepravilnu putanju ili ona zrna koja su prilikom prolaska kroz cok bila na da kazemo "istisnuta" iz koncentratora. Takodje najniza zrna sacme na slici posipa su ustvari zrna koja su prva napustila cev odnosno koncentrator.
Koncentrator ustvari ima zadatak da omoguci sto manje trenje sacme kroz cev a samim tim poveca na neki nacin broj "pravilnih" kuglica koje ce dati ravnomerniji ujednaceniji posip.
P.S.

"Da bi bio lovac moraš voljeti prirodu a onda moraš voljeti i vuka jer je on njen najdivljiji i najdivniji dio!"- Duško Sekulić

kelt
 Naravno pri prolasku kroz cok osim sto isti sabija snop on ga i logicno, izduzuje . Samim tim i posip je uzi
Kao klepka suplja,
i med slatki skuplja.
A. Santic

PEZ
 Sniper , kelt, voleo bih da cujem vase misljenje o ovome sto sam rekao u prethodnom upisu.
P.S.

"Da bi bio lovac moraš voljeti prirodu a onda moraš voljeti i vuka jer je on njen najdivljiji i najdivniji dio!"- Duško Sekulić

Miroslaw
 Ja sam misljenje da je tu presudna vrsta i tvrdoca korpice, sto tvrdja korpica manji uticaj coka.

kelt
 Pez je 100% u pravu. Miroslawe tvrdoca korpica je gledajuci na taj deo tj. zid casice , priblizna kod svih i neverujem da to ima nekakvog uticaja na posip. tvrdoca korpice je vazna u drugom smislu a to je kod njenog sabijanja i ona se pravi po tezini sacme za koju je namenjen
Kao klepka suplja,
i med slatki skuplja.
A. Santic

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Predlozi za izmene zakona o oružju i municiji PROPISI O LOVU 521 09.11.2016. 14:29
Zakon o oružju i municiji Republike Srbije ORUŽJE - SVAŠTARA 44 05.12.2012. 16:32
Nacrt novog zakona o oružju i municiji ORUŽJE - SVAŠTARA 24 13.12.2010. 17:43
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 14
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА
ТАКМИЧЕЊЕ У КУВАЊУ САЈАМСКОГ ГУЛАША
ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА ЛОВАЧКОГ САВ...
ОТВОРЕН 15. МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ ЛОВА, РИБОЛОВА И ...
15. sajam lova, ribolova i lovnog turizma Kraguj M

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,620,624 posete www.srbijalov.com