Planinski lov (lov u planini)
|
duskov |
Objavljen 04.05.2012. 17:08
|

Lovčina

Upisa: 1159
Pristupio: 18.10.2011. 23:34
|
Postoji niz neizbrisivih ljudskih zadovoljstava. Mladom čovjeku je najljepše biti u društvu lijepe djevojke, onim "srednjacima" se može "prigovoriti" još ponešto a nama veteranima je lov u planini ne samo buđenje uspomena već i ponovno zaljubljivanje u najljepše krakolike, bistre potoke i vrisak kera koji podiže planinskog zeca...
Ako uz sve to ide i lijepa prepečenica, vino, pršuta, domaća suva kobasica, parče suve ribe, koja glavica luka i paradajza, može i kuvano jaje, malo soli...i sve uvijeno u staru masnu hartiju sa ljubavlju odabrano i mješteno u ranac. U rancu ne staje samo hrana i ulovljena divljač već i mnogo uspomena koje nosim sa sobom po planinskim vrletima, sve teže i sporije ali nosim.
I zato je planinski lov poseban doživljaj ljudi koji znaju da vole i opraštaju jer opni koji žive sa ljepotom tako i moraju... |
|
|
|
nidzamotocross |
Objavljen 04.05.2012. 18:29
|

Lovčina

Upisa: 2820
Pristupio: 19.02.2011. 19:15
|
Ono sto je takodje vazno da dok se probijas kroz sumu i gustis svakog trenutka mozes da ugledas DS, zeca, lisicu kako prolazi pored tebe, ili da kerovi iz cista mira, bez traga nalete na DS pa kad krene jurnjava. .. ... ... Ili DS podignuta i prosla blokadu moze lako da dodje pravac u sake. Zato uvek treba biti na oprezu i spreman za dejstvo. Jednom prilikom dok smo doruckovali na jednom proplanku (kolega Pez ce znati - nekih 1km udaljenosti od Studene vode) niz padinu preko nas su se zaculi nasi kerovi, ono klasicno oblajavanje DS, ali nismo ni pomislili na to , misleci da laju zbog nas, ili nekog drugog kera, ali za 5 min smo dvadesetak metara od nas ugledali vepra od 100-tinak kg. Samo je dunuo na nos i vratio se kontra, taj prizor, kako lovci pokusavaju da nadju svoju pusku u liscu, nikad necu da zaboravim, na svu srecu karabinski metak iz Brno, kombinacije, kolege iz grupe je zavrsio u desnu plecku vepra koji je vec prelazio na drugu stranu padine. U planinskom lovu, uvek ocekujte neocekivano. ;)
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''
Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.
|
|
|
|
nenadx |
Objavljen 08.05.2012. 21:44
|

Moderator

Upisa: 2282
Pristupio: 16.10.2009. 18:15
|
Pridružiću se Vašim pisanjima....Imao sam sreće isprobati se u raznim lovovima,od prepelica na strnjištima,divljih plovki po močvarnim predelima,zeca u kupusu,bagremarima...ali samo u planini sam osetio pravi kontakt sa prirodom i shvatio da sam deo nje....Često sam u starim šumama uveravao sebe da tu nije niko do tada kročio....naravno tu iluziju je stvarala netaknuta priroda,a ja je pothranjivao iz želje da je imamo što više....Kada se u planini ugleda jelen,medved,srndać,vuk...sam čin ulova je bar meni izazivao dvojaka osećanja..Ponekad sam se osećao nadmoćno-ushičeno sa uverenjem da sam dorastao prirodnim zakonima.....a ponekad da zauvek uzimam nešto od nje,te kvarim njen sklad...Ovim osećajima se pridruže i druga čula,....dovoljno je omamiti se mirisom rascvetalog livadskog bilja...i zaboraviti pušku kraj izvora ispod stare bukve.
Dobar pogodak
|
|
|
|
Vasojevic |
Objavljen 08.05.2012. 21:50
|

Član

Upisa: 130
Pristupio: 19.07.2011. 19:30
|
Imate li grizu savjesti,kada odstrijelite krupnu divljac u planini,kad vas prodje krv,kad se ohladite...bar na tren..
Ne pucaj shinko dok im ne vidis beonjace 
|
|
|
|
PEZ |
Objavljen 08.05.2012. 22:15
|

Lovčina

Upisa: 2087
Pristupio: 09.02.2012. 16:41
|
Kolega nenadix, lov je svuda lep i u polju i u bagremaru ali kao sto kazete jedino planina ima te cari kojima budi nasa osecanja,jedino se u planini,daleko od buke,saobracaja,svakodnevnih obaveza, potpuno oseti priroda.Za pravog lovca sam boravak u planini je zadovoljstvo jos ako bude i odstrela... |
|
|
|
zoranp |
Objavljen 08.05.2012. 22:19
|

Lovčina

Upisa: 2484
Pristupio: 13.11.2010. 09:37
|
Vasojevic kaže:
Imate li grizu savjesti,kada odstrijelite krupnu divljac u planini,kad vas prodje krv,kad se ohladite...bar na tren..
Mislim da svaki pravi lovac-ljubitelj prirode i divljači, uz svo ushićenje koju nosi ostrel divljači, oseća uvek i to neko strahopoštovanje prema istoj!! Svakako da se oseća neka doza žala za tom životinjom, koja je iskonski deo onoga najlepšeg što stvori Bog na zemlji..zato se i zgražavam nad divljaštvima kojekakvih mesara i divljaka po lovištima, ali pomračenje moralnih normi današnjeg čoveka je svugde prisutno, pa i u lovstvu!!
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.

|
|
|
|
PEZ |
Objavljen 08.05.2012. 22:20
|

Lovčina

|
Kolega Vasojevic pozdrav,lovac bez savesti i nije lovac,vec mesar,a pravog lovca prati savest i prepelicu kad odstreli. |
|
|
|
nenadx |
Objavljen 08.05.2012. 22:34
|

Moderator

|
Vasojeviću zanimljivo pitanje,da bi o tome razgovarali,morali bi da definišemo savest,a zatim odredili ljudske aktivnosti koje potpadaju pod tu kategoriju....verujem da bi se svi ljudi sveta zaprepastili koliko im je savest okaljana ili da je treba možda redefinisati bliže prirodnim zakonima.
Dobar pogodak
|
|
|
|
Vasojevic |
Objavljen 08.05.2012. 22:48
|

Član

Upisa: 130
Pristupio: 19.07.2011. 19:30
|
Kolega Nenadx,slazem se. Ljudske aktivnosti,navike,a najprije pred ubijedjenja,glavni su uzrocnici tome.
Ne pucaj shinko dok im ne vidis beonjace 
|
|
|
|
nenadx |
Objavljen 09.05.2012. 18:15
|

Moderator

|
Da kolega Vasojeviću,ja to otprilike ovako posmatram.Savest je Super ego (kontrolor ega ) dar moralnog rasuđivanja vlastitih postupaka i misli.Zašto bi se očekivalo da na osnovu morala (koji ipak još nije egzaktna vrednost) pojedinac rasuđuje po nametnutim univerzalnim normama -za to postoji zakon.U krajnoj liniji,prođe nam život u borbi vlastitih i nametnutih ubeđenja. Mi imamo lepu reč - čojstvo,koja daje mogućnost čoveku da sačuva ličnost u okviru iskustva svoga plemena (naroda) i tu treba tražiti meru koja nesputava i određuje primerenost postupaka.Pozdrav.
Dobar pogodak
|
|
|
|
lovdzij@ |
Objavljen 11.05.2012. 16:38
|

Stari član

Upisa: 393
Pristupio: 20.09.2010. 08:05
|
Ovo treba doziveti i videti uzivo.Slikao sam zimus u lovu.Predivno jutro u planini.
Lovicu sa gonicima,dok je veka i sveta.I tacka 
|
|
|
|
duskov |
Objavljen 14.05.2012. 12:24
|

Lovčina

|
Ne postoji veće lovačko zadovoljstvo od jutra u planini. Ako se tome doda gon psa, cvrkut ptica, kliktaj orla, udisaj ozona, i mogućnost da se nađeš oči u oči sa kakvom krupnom živuljkom, lovca u planini svrstava u privilegovanu čeljad.
Dio svog života sam ostavio po planinama a i opet ću. Tamo se najbolje osjeća ljudska bliskost sa samom prirodom... |
|
|
|
Neca92 |
Objavljen 30.05.2012. 19:15
|

Lovčina

Upisa: 1459
Pristupio: 14.12.2010. 19:29
|
duskov kaže:
Ne postoji veće lovačko zadovoljstvo od jutra u planini. Ako se tome doda gon psa, cvrkut ptica, kliktaj orla, udisaj ozona, i mogućnost da se nađeš oči u oči sa kakvom krupnom živuljkom, lovca u planini svrstava u privilegovanu čeljad.
Dio svog života sam ostavio po planinama a i opet ću. Tamo se najbolje osjeća ljudska bliskost sa samom prirodom...
Jak lep upis!
Lovac nije ko vino ne pije i ko ide planinom samo da ubije!
|
|
|
|
duskov |
Objavljen 30.05.2012. 22:44
|

Lovčina

|
Nemanja-hvala ti! |
|
|
|
lovdzij@ |
Objavljen 01.06.2012. 20:47
|

Stari član

|
Evo malo za uzivanje
|
|
|
|
Predator |
Objavljen 12.07.2012. 20:50
|

Veteran

Upisa: 899
Pristupio: 13.04.2010. 00:49
|
Samo za ljubitelje goniča! Jadan zec ili lisica kome su ovi psi na tragu. 
[movie=youtube]W8qvQVHuBu4[/movie]
|
|
|
|
duskov |
Objavljen 12.07.2012. 21:09
|

Lovčina

|
Predator kaže:
Samo za ljubitelje goniča! Jadan zec ili lisica kome su ovi psi na tragu.
[movie=youtube]W8qvQVHuBu4[/movie]
Ovo se rijetko čuje!
Ovo život produžava ili ga skraćuje. Zavisi iz kakve perspektive se posmatra. |
|
|
|
PEZ |
Objavljen 17.07.2012. 18:43
|

Lovčina

|
Evo dela lovista gde najcesce lovimo zeca
|
|
|
|
lovdzij@ |
Objavljen 17.07.2012. 22:04
|

Stari član

|
Ja i "doktor" osvanjavamo na mestu zvanom Goli breg.Ovo ne moze da mi zameni nista na ovom belom svetu.
|
|
|
|
javor |
Objavljen 18.07.2012. 01:48
|

Član

Upisa: 61
Pristupio: 12.07.2012. 22:45
|
Lov u planini....sve što sam ovdje pročita u potpunosti se slažem.To je poseban lov a pošto samo tu lovim i ne znam za neke druge metode,ovo je moje područije.Treba čovjek osjetiti tu moć prirode i kad se nađe na takvom mjestu shvati koliko je priroda moćna i koliko je čovjek mali.Zimski lov na -10C je nešto posebno.Kada se psi oglase..iščekivati hoće li baš na tebe izaći,kuda će proći...e to je nešto neopisivo.Također pored svih ljepota,to je i najopasniji lov,tu se kriju mnoge situacije koje čovjek ne može predvidjeti kao iznenadna promjena vremena,ili susret sa bunovnim medom koji se upravo probudio..hehe
|
|
|